View Full Version : Cetinje

andjela pizelli
13-05-07, 16:49
http://img110.imageshack.us/img110/8882/cetinjeej9.png (http://imageshack.us)

"Ovo je predivna rajska rupa", ushicena panoramom kazala je jedna engleska princeza dok se pocetkom ovog vijeka primicala Cetinju. Vjerovatno je to bilo na Orlovom krsu, odakle se pruza i najljepsi pogled na staru crnogorsku prijestonicu. Ona nema bedema, poput mnogih drevnih kraljevskih gradova, jer je priroda Cetinje optocila kamenim brijegovima kao mocnim cuvarima.

Grad je nastao daleke 1482, kad je Ivan Crnojevic posljednji vladar mocne srednjovjekovne drzave Zete, podigao sebi dvor pod Orlovim krsom, a potom i manastir za sjediste Zetske mitropolije.

Ucinio je to prvenstveno uvjeren da ce u ovom nepristupacnom ambijentu uspjesnije odbraniti svoju drzavu od osvajaca. Kao gnijezdo slobode, Cetinje je vijekovima odolijevalo brojnim nasrtajima velikih sila i ostalo nepokoreno. U tim vremenima postaje i riznica crnogorske duhovnosti.
Naime, samo cetrdesetak godina nakon Gutenbergovog pronalaska, Djuradj Crnojevic, 1494. godine osniva cuvenu cetinjsku stampariju iz koje izlazi "Oktoih prvoglasnik", prva knjiga stampana cirilicom na Balkanu i slovenskom jugu.

Cetinje je vijekovima ostalo dokaz kako su Crnogorci jednom rukom stvarali i cuvali kulturno blago, a drugom drzali oruzje. Ovo je zapravo grad-muzej sa najboljim i najocuvanijim zbirkama oruzja i drugih dragocjenosti na Balkanu, koje predstavljaju vrhunsku ljepotu te zanatske vjestine.

Iako danas sjenovitim cetinjskim ulicama ne setaju vladari, vojvode i perjanici, ambasadori i konzuli, one su i nadalje svjedok slavne proslosti Crne Gore. Onaj ko hoce da dozivi makar dio toga, najbolje je da se sa Orlovog krsa spusti na Malo guvno, prostor izmedju dva glavna spomenika, manastira i Biljarde na Cetinju. Ono podsjeca na cuveni Trg "Cara zvona" u Moskvi, a navodno je i gradjeno po ugledu na njega. U Biljardi, nekadasnjoj kancelariji Senata, nastao je i Njegosev neprevazidjeni "Gorski vijenac". Muzeji, galerije, arhivi, umjetnicke akademije, to je ono sto i danas Cetinje cini jednim od najatraktivnijih turistickih sredista savremene Crne Gore.

I najkraci boravak na Cetinju podrazumijeva obavezan obilazak vrha Lovcena. U monumentalnom mauzoleju, radu svjetski znanog vajara Ivana Mestrovica, pocivaju Njegosevi ostaci. Njegos je bio pjesnik, mudrac, filozof i vodja koji je govorio kako je covjek "iskra za nebo stvorena", a zivot "borba neprestana".
http://www.visit-montenegro.org/

andjela pizelli
13-05-07, 16:50
NJEGUSI

Uzim starim putem i brojnim serpentinama uklesanim u kotorskim stranama, stize se u Njeguse, rodni kraj velikog pisca i vladara Crne Gore, Petra II Petrovica Njegosa. Vjekovima je ovaj put bio jedina veza cetinjske prijestonice sa Primorjem. Sa ove "nebeske staze" pruza se najljepsi pogled na Boku kotorsku, kao "na dlanu". Izlet do Njegusa je zato veoma atraktivna turisticka tura za goste bokokotorske rivijere. Najljepsa izletnicka stanica je Njegoseva rodna kuca u selu Herakovici. Skromno kameno zdanje u tradicionalnom crnogoskom stilu cuva uspomenu na tvorca "Gorskog vijenca", koga mnogi knjizevni kriticari svrstavaju medju velikane kao sto su: Puskin, Ljermontov, Gete ili Hajne.

Tradicionalno gostoljubivi njeguski domacini potrudice se da svakom gostu dolazak u ove predjele ostane u lijepoj uspomeni. Napajanje istorijom ovdje obavezno prate i gutljaji prvoklasne i ljekovite njeguske medovine, specificnog osvjezavajuceg napitka. Sladokusci mogu da uzivaju u prvoklasnoj i nadaleko cuvenoj njeguskoj prsuti, te siru i kajmaku i jelima pripremljenim na tradicionalan nacin uz ognjiste.

Zbog ugodne klime i u najvrelijim ljetnjim danima, brojni su oni koji u ovoj "vazdusnoj banji" provode i citav odmor, najcesce na pitomim Ivanovim koritima. Stoga nije cudo sto je i cuveni vajar Ivan Mestrovic, kao honorar za monumentalni spomenik Njegosu, zatrazio tek "grudu njeguskog sira i prsutu", dakle, samo ono cime se i Njegos za zivota najcesce hranio.

filantrop
10-06-07, 00:42
Mislim da ogroman dio stanovnistva u Crnoj Gori(a i sire) nije svjestan kakve relikvije postoje na Cetinju.

http://www.madona-of-philerimos.com/ je jedna od njih

Prle007
13-06-07, 00:10
ЊЕГОШ О СЕБИ
Након вишемјесечног боравка у Црној Гори, епископ ужички Никифор је на Ђурђевдан 1833, пред одлазак за Србију, добио од Његоша на поклон Вукову "Даницу" из 1826. године. У посвети је Његош записао: "Добром христијанину г-д преосвећеном ужичком еп. Никифору, о Ђурђевудне, на Ловћену, љета 1833". Умјесто потписа, Његош је написао стихове у којима је на врло емотиван начин описао своју националну припадност:

Име ми је вјерољуб,
презиме ми родољуб.
Црну Гору, родну груду
камен паше одасвуда.
Српски пишем и зборим,
сваком громко говорим:
народност ми србинска,
ум и душа славјанска.

ЊЕГОШ О ЦЕТИЊУ

На једном од заплијењених топова донешених 1835. године са Жабљака, дао је Његош да се уреже стих:

Црногорци кад оно витешки
Жабљак тврди турски похараше,
онда мене старца заробише,
на Цетиње српско донесоше.

Овај топ је изложен у Његошевој Биљарди на Цетињу, а натпис на њему је још увијек јасан и читак.

frkadela
13-06-07, 13:08
Ja sam porijeklom iz Njegusa, na sta sam neobicno ponosan...
I sto kaze filantrop, ljudi bi trebali da se malo vise upoznaju sa istorijskim blagom koje se cuva na Cetinju...

leonarda
01-03-08, 20:55
prema statistici, najviše crnogoraca živi na cetinju. čak 98% :)

anon1
01-03-08, 22:32
prema statistici, najviše crnogoraca živi na cetinju. čak 98% :)

ne znam sto si mislila ali si se lose izrazila. od cetinjskog stanovnistva 98% su crnogorci, a od ukupnog broja crnogoraca koji naseljavaju CG na cetinje otpada sigurno znatno manji procenat.

leonarda
01-03-08, 22:34
ne znam sto si mislila ali si se lose izrazila. od cetinjskog stanovnistva 98% su crnogorci, a od ukupnog broja crnogoraca koji naseljavaju CG na cetinje otpada sigurno znatno manji procenat.

da da, u pravu si. vidim da sam mislila jedno, a napisala drugo. hvala :)

anon1
01-03-08, 22:35
da da, u pravu si. vidim da sam mislila jedno, a napisala drugo. hvala :)

vazda :D

leonarda
01-03-08, 22:38
da nisi ti sa cetinja?
njušim da si cetinjanin :)

anon1
01-03-08, 23:05
da nisi ti sa cetinja?
njušim da si cetinjanin :)

strucno govoreci, imas dobar nos za jednoga coeka zenskoga roda ;)

Blade
01-03-08, 23:08

ahaha, ima lea itekako dobar nos. čuš, kad mi je našla telefon koji izgubih prije po godine :love54236:

leonarda
01-03-08, 23:10

to nisam ja, to je moja shauma :D

ahaha, ima lea itekako dobar nos. čuš, kad mi je našla telefon koji izgubih prije po godine :love54236:

eee najmilija cetinjanko... što bi ti bez mene... eeee :kiss1:

anon1
01-03-08, 23:19
shauma?? sto ti je to...

leonarda
01-03-08, 23:21
a onaj šampon čoče, da ti kosa opane kolko je dobar:D

anon1
01-03-08, 23:25
Dobro dobro, nijesam bas strucnjak za shampone. Nego znaci i ti si sa Cetinja ili je samo blade cetinjanka? Ovaj forum je pravo multinacionalno leglo:)

leonarda
01-03-08, 23:27
samo blade :)
ja sam tivćanka

a imam dobar njuh bogomi :D

anon1
01-03-08, 23:27
...primorkinja vila :)

leonarda
01-03-08, 23:28
dobro dobro, ne laskaj, nego nauči nešto o šamponima :D

anon1
01-03-08, 23:36
dobro dobro, ne laskaj, nego nauči nešto o šamponima :D

ne laskam ja tebi, no je meni boka u centar srca ;)

leonarda
01-03-08, 23:37
ahahaha, priznaj, imam dobar njuh :D
waf

seka
02-03-08, 03:00
LEGENDA O NASTANKU CETINjA

Nekada davno u najstarija vremena
Bog napravi zemlju i narode koji će živjeti na njoj.
Dijelio je Bog narode po zemlji
dajući svakom narodu prostor koji mu je namijenio.
I kad Bog pomisli da je završio anđeli mu rekoše:
Mili Bože ostao je jedan mali ali vrijedan narod,
dostojan tvoje pažnje.
Božije se obrve nabraše
i na sve strane poče da grmi i sijeva.
Na moru se digoše ogromni talasi,
a Zemljom dunuše pomamni vjetrovi.
A onda sve stade.
Bog progovori:
Ovo što sam za sebe ostavio
i što nazvah Crna Gora
neka bude dom tom narodu
i neka se oni zovu Crnogorci,
a ovo dje sada stojim neka se zove
CETINJE
i svi oni koji se rode i odrastu na Cetinje
nega budu Bogovi, a

CETINjE DOLINA BOGOVA

filantrop
02-03-08, 09:03
Na Cetinju se pojavio pokret koji promovise ideju CETINJE LEDINA DJAOLA...

leonarda
02-03-08, 11:53
Na Cetinju se pojavio pokret koji promovise ideju CETINJE LEDINA DJAOLA...

ah, kuku mene :greedy:

da nisi i ti sa cetinja? :w00t531::throb:

filantrop
02-03-08, 12:20
Da ja sam ti i iz DOLINE i sa LEDINE hahahahahahaha

leonarda
02-03-08, 12:38
jao, još jedan cetinjanin :)
obožavam vas :)

Blade
02-03-08, 17:42
ahahaha, priznaj, imam dobar njuh :D
waf

ah kuku mene, ova lea nije sva sa sobom :D

jao, još jedan cetinjanin :)
obožavam vas :)

volimo i mi tebe iako si opičena... :)

leonarda
02-03-08, 20:11
ah kuku mene, ova lea nije sva sa sobom :D

ahahahaha, drago mi je to misli još neko osim mene :tooth:

Marija'90
07-07-08, 15:57
i ja volim cetinje (i cetinjanenaravno:p, cisto da se zna:)
pogotovo onaj cetinjski humor :p

Blade
10-07-08, 13:26
Šaljite pare a ne poslanike

STAV: PRESELJENJE PARLAMENTA NA CETINJE JE ČUDAN PREDLOG

Oduševljen intenzitetom rasprave koja se ovih dana vodi u vezi inicijative SDP-a da se crnogorski parlament prebaci na Cetinje, ne mogu da ne primijetim sa koliko se žara ljudi odnose prema ovom, u najmanju ruku, čudnom prijedlogu. Dakle, atmosfera koja se stvara oko ove veličanstvene rabote pokazuje samo jedno - Crnogorci su genijalni kada je u pitanju rasprava oko gluposti! Prvi, kojih je, fala Bogu, manje, koji žele da se Cetinje časti ovim divnim poklonom, misle da bi nesretno Cetinje toliko dobilo preseljenjem Skupštine u nj`, da bi mi, stanovnici istog, poluđeli od sreće. Skoro isto toliko kao i od izgradnje famoznog hrama, oko kojega se vodila slična rasprava u bliskoj prošlosti. Drugi, kojih je, Bogu fala, mnogo više, uglavnom zagovaraju tezu da bi oko Cetinja trebalo prigrnut malo suvoga drveća i naložit i Cetinje i Cetinjane, koliko ih god ima (dobro, neki bi bili pošteđeni ako bi nalaga` jedan mladić koji se bavi politikom).
Dobra okolnost po Cetinjane je ta što velika većina zaposlenih putuje u Budvu i Podgoricu, tako da bi mnogi izbjegli vatru, osim ako se ne bi nalagalo uveče. Jedan od piromana, koji je začudio mnoge Cetinjane takvim stavom (uglavnom ljude koji se nijesu snašli u divnom vremenu koje je na snazi), je u divno poučnom i nadasve romantičnom tekstu, iako u vrhunskoj sali, predložio genijalno rješenje - da se crnogorski parlament preseli u hotel “Bjanka” u Kolašinu! Tako da je, što se mene tiče, ta priča završena.
A kad je pomaganje Cetinju u pitanju, bilo bi dobro da poneko razmisli o tome kako bi bilo da se na Cetinju umjesto zgrade parlamenta sagradi nešto poput podgoričkog KIC-a (dom kulture ili dom omladine, svejedno) čijom bi izgradnjom Cetinje konačno dobilo prostor za koncerte, možda baletsku salu, prostor u kom bi vježbali mladi cetinjski bendovi i održavale se razne druge rabote za koje u ovom trenutku nema adekvatnog prostora na našem presvetom Cetinju. Ljetnju pozornicu, koja je trenutno jedini prostor za raznorazne sviračke i pjevačke manifestacije je već u avgustu nemoguće zagrijati. Ne bi bilo loše razmislit' ni o bioskopu, o javnom WC-u, o novoj zgradi fakulteta, novom studenskom domu, novoj autobuskoj stanici, o micanju deponije smeća iz okoline grada, izgradnji zgrada sa stanovima za profesore, doktore i druge stručne ljude od kojih bi mnogi vjerovatno ostali na Cetinju da im se ponude normalni uslovi za život.
Lijepo bi bilo razmislit' i o tome da konačno prestanu večernja isključenja vode kao i o mnogim drugim stvarima prije no nas časte time da jednom mjesečno vidimo kako su nam lijepi poslanici. Ne znam može li to tako, ali mogu da pitam - gospodo poslanici, možete li umjesto da se maltretirate i dolazite ovamo po onome snijegu na zasjedanje Skupštine, da izglasate veći budžet za naše i vaše sveto Cetinje, da završimo ponešto od ovih rabota. A znam da će Vlada predložit' takvu rabotu, jer obožava Cetinje. Sigurno se sjećate kakvu su žurku napravili poslije referenduma.
A trebalo bi umjesto ideje o dovođenju Skupštine na Cetinje, ozbiljno razmislit' o vraćanju povremene predsjedničke rezidencije u Podgoricu (sagradit' novu zgradu, pored stalne), da se ona dva momka ne pomijeću.

(Autor je član grupa “Perper” i “ The books of Knjige”)
Piše: Aleksandar Radunović Popaj

preuzeto sa www.vijesti.cg.yu

I da, potpuno se slažem sa svim gore navedenim.

OCTAVIAN
10-07-08, 13:35
ja planiram da podjem na Ivanova korita nekih nedelju dana, malo da odmorim. Posto necu ici svojim autom, neka me neko uputi kako najlakse sa Cetinja da podjem gore?

Blade
10-07-08, 13:51
Riješeno :D

Zor_djevojka
10-07-08, 15:33
meni jednu kafu sa shlagom u bashti 'Antib'-a...fala..i shetnju pored Cetinjskog manastira...