View Full Version : općenito...

dersette
01-05-07, 20:08
Kuće, za razliku od znakova, planeta i aspekata koji govore o našem karakteru(ono što nas čini individuom), govore kako se naše „ja“ snalazi u vanjskom svijetu. Naš početak, rođenje i kraj, smrt te životni ciklus između tog dvoje. Uspone, padove, ostvatrenja i gubitke, druge osobe koje utječu na naš život…itd. Onog trenutka kad se osoba rodi ulazi u već unaprijed formiranu situaciju:obitelj, škola, odnosi, partnerstvo,kultura, običaji, socijalni sloj…znači sve što će oblikovati njezin karakter… Kuće se zato ne promatraju odvojeno, već uzročno-posljedično vezano kao i planete koje su u njima smještene.
Tako postoji i tzv. dobna progresija , koja označava životno vrijeme pojedinca, te prolazak kroz to isto u razdoblju od otprilike 72 godine, pa nadalje… Znači, imamo 12 kuća, a svaka od njih odgovara jednom životnom razdoblju od otprilike 6 godina, a svih 12 ukupnom prosječnom životnom vijeku od 72 godine. Zove se dobna progresija jer će tijekom tih 6 godina u suprotnom smjeru od kazaljke na satu prolaziti kroz određenu kuću u našoj natalnoj, koja označava određene psihološke, životne teme. Kad kroz određenu dob prolazimo kroz neku kuću i jednu od planeta, u tom razdoblju ćemo se usmjeriti na ono što ta kuća i u njoj planeta predstavlja.

Kada promatramo osobni horoskop, prvo moramo gledati prirodnu podjelu prostora. Znači gdje je težište horoskopa. Naime, postoji naglasak na određena aktivnija područja, dok su druga pasivnija. Kada u nekoj kući nema planeta, tada smo relativno nezainteresirani za to područje koje označava ta kuća, jer ne sudjelujemo u svemu što nam život pruža jednako, no isto tako možemo imati određene poteškoće kada se budemo trebali pozabaviti njima….

Postoje kuće koje u sebi sadrže više znakova, pri čemu kroz neki znak na može proći ni jedan vrh kuće. Energije ovog znaka ne mogu se slobodno ispoljavati jer su vrhovi kuća ili horoskopskih osi kanali kroz koje će energije tek početi djelovati u okolini. Kada je znak u kući zatvoren, dakle u njemu se ne nalazi vrh kuće, tada i planete koje se eventualno nalaze u toj kući, ne mogu u potpunosti biti iskorištene kao instrumenti. Pojedinac s ovakvim zatvorenim znakovima, uvijek ima poteškoće koje ga, makar i nesvjesno, zaokupljaju, a rješenje je teško naći.
No postoje i obrnute situacije, kada kroz jedan znak prolaze vrhovi dvije kuće, a tada u tom životnom području možemo biti potpuno aktivni, a ovisno o planetama koje se tu nalaze, može doći i do aktivnosti samo zbog aktivnosti, pa se tu energija iscrpljuje na uštrb nečeg drugog.
(može netko pokazati i objasniti u svom primjeru , da bi nam bilo lakše razumljivo….?)

Što se tiče aspekata, ako neki planet stoji na sredini kuće, u točki smirivanja(o tom kasnije..), bez aspekata, tada ćemo više patiti nego stvarati, a u tome ključnu riječ ima okolina koja na nas preodlučujuće djeluje. Tako da u kućama, u kojima nema aspekata, okolina će djelovati izravno na pojedinca. To je prilično negativno jer teme koje predstavljaju takve otvorene kuće će biti veoma osjetljiva životna područja, pojedinca je tu lako povrijediti.
Prelaskom dobne progresije preko ovakvih mjesta vrlo često nastaju krize odlučujuće za daljnji razvo. S druge strane, aspekti u osjetljivim područjima mogu preusmjeriti ili odbaciti vanjske utjecaje, kao npr. kvadrat koji stvara zid prema okolini u kojoj je tada otežano snalaženje. Dio horoskopa ili kuća koja je na ovakav način izolirana, većinom ostaju zatvoreni i u svjesti pojedinca, znači nešto na što okolina nema utjecaja, pa je nedovoljno proživljva i može biti uzrok psihičkim smetnjama. Ac i Mc su bitni u horoskopu, no ne smijemo uzeti da su važniji od Sunca i Mjeseca, samo zato što govore o našem „Ja“.Jer, Sunce je središnja funkcija našeg „Ja“, dok Ac govori kako se to „Ja“ manifestira u životu. Tako ni aspekte s Ac-om i Mc-om ne ne koristimo u tumačenju našeg karaktera, jer aspekti pokazuju unutrašnjost, a kuće okolinu u kojoj živimo.
(No u sinastriji i raznim metodama progresija, kao npr. kad gledamo tranzite, ipak uzimamo u obzir njihove aspekte….)

dersette
01-05-07, 20:10
PROSTORNA STRUKTURA KUĆA
1.) Horoskopski križ. četiri kardinalne točke:Ac-Dc, Ic-Mc
-vodoravno(os horizonta) AC i DC-Lijevo sam JA,a desno si Ti, pa ovu horizontalu zovemo još i „os susretanja“.
JA- točka je ascedent i tu počinje podjela kuća. Ovdje je prikazana predodžba o našem JA, kao želimo da nas drugi doživljavaju(imidž). Znak i planete na ovoj točki imaju značajno djelovanje. Tako npr. ako nam se merkur nalazi u prvoj nastupamo „merkurski“, ili mars pa nastupamo „marsovski“. Ako ovdje nema planta, gleda se kvaliteta znaka, tj. ako se prva kuća nalazi npr. u biku, vladar horoskopa je venera, no bitan je i njen položaj, u kojoj se kući smjestila….
TI- točka je descedent i označava gdje druga osoba postaje vidljiva, znači nastupa u naše vidno polje. TI- točka je sve ono što mi nismo, a što nam je potrebno da bismo bili potpuni( ta je točka potrebna da bismo iz Ja prešli u Mi…). Planete na ovoj točki pokazuju kako mi doživljavamo druge, kako oni djeluju na nas i kako mi reagiramo na to djelovanje. Znakovi i planete oko descedenta su primaran, iako nesvjestan kriterij izbora osoba koje želimo da nas okružuju( selektivni mehanizam), također i naše partnere.
-okomito(os meridijana) IC i DC-okomito predstavlja uspravnog pojedinca, znači simbol svijesti o sebi. Zbog toga tu vertikalu nazivamo „os individualnosti“. Pojedinac kod kojeg se mnogo planeta nalazi oko Mc-a. naginje hijerarhijskom razmišljanju, znači razlikuje malo od velikog, bogatog od siromašnog, važne i nevažne ljude…itd. Tada dolazi do rangiranja, gradnje vrijednosnih stavova i težnji ka moći.
MC-točka individualnog- ovu točku možemo usporediti s našom glavom gdje smo najveći individualci :p . Planete na ovoj točki snažno utječu na naš način razmišljanja, pa odmah uočimo nekog tko nastupa s mnogo ideja jer mu je tu uran ili govornički jer mu je tu merkur. Ako se Sunce nalazi ovdje, onda je to znak velikog samopouzdanja, označava osobu koja je uočljiva zbog svoje individualnosti i djelovanja.
IC- točka kolektivnog- ova točka pokazuje gdje nam je korijen,odakle potjječemo, obitelji, zajednici ili kolektivu. Ako se ovdje nalazi Sunce, postojati će dvije mogućnosti: ili se nećemo željeti razlikovati kao individualci, već ćemo se truditi da pripadamo i budemo prihvaćeni, ili smo jalni na kolektiv željeći izbiti iz njega, no još uvijek u ovisnom, nesamostalnom položaju. Znači možemo tražiti jednakost i slaganje sa drugima, ali ipak zbog toga osjećamo patnju zbog pritiska društvenih normi, prisila, obaveza ili oskudice. (kao ja naprimjer :D )

kasnije bih napisala o podjeli na lijevu, desnu, gornju i donju polovicu, zatim kvadrante, a o kućama pojedinačno već imamo napisano…..

lavica
02-08-07, 09:40
veoma interesantno:) i poucno...inace volim horoskop i pokusat cu nauciti neke stvari koje vec nisam znala....;)

NikoLAAAAAA
16-06-08, 04:32
e naso sam nesto interesantno!
http://www.jovanalg-astrology.com/astroloska_polja.html
Nadam se da se JLG nece ljutiti, deluje mi ko fino cheljade. Rijetko fino i kulturno.
:o

1. ASTROLOSKO POLJE:

Opisuje samu pojavu rodjenog, fizicko telo, okolnosti porodjaja majke, dedu po majci u muskom horoskopu, dedu po ocu u zenskom horoskopu, rodjenje, komunikaciju sa prijateljima, bracom i sestrama, emotivne veze u inostranstvu i na fakultetu, odecu kojom se predstavljamo, finansije skrivenih neprijatelja, domove nasih sefova...

2. ASTROLOSKO POLJE

Imovina stecena vlastitim radom, dragocenosti, hrana, osecaj slobode, dom starije brace/sestara, deca nasih sefova, radno mesto u inostranstvu, bolesti u inostranstvu, smrt bracnog druga, karijera/status prvog deteta, prijatelji oca u rw/majke u rm horoskopu, bolesti sestrinih/bratovljevih partnera...

3. ASTROLOSKO POLJE

Svi oblici komunikacije, mladja braca/sestre, detinjstvo, neposredna okolina, osnovno i opste obrazovanje i kratka putovanja, sef, inteligencija, govorni mediji, tajne oca u zenskom, majke u muskom horoskopu, prijatelji nase dece, visoko obrazovanje bracnog partnera, boravak u inostranstvu bracnog druga, bolesti majke u zenskom horoskopu/oca u muskom horoskopu, radno mesto majke u zenskom horoskopu/oca u muskom horoskopu, emotivne veze i prvo rodjeno dete starijeg brata ili sestre...

4. ASTROLOSKO POLJE

dom, jedan od roditelja - u rm majka, u rw otac, porodicni koreni, nepokretnosti, pocetak i kraj svakog poduhvata, finansije mladje brace/sestara, radno mesto prijatelja ili starijeg brata/sestre, karijera/status bracnog druga, nepredvidjeni tok bolesti, hospitalizacija prvog deteta, tajne u emotivnim vezama...

5. ASTROLOSKO POLJE

deca, prva velika ljubav, ljubavni zivot, prvo dete, primljena ljubav, kreativnost, zabava, hobi, sport, poreklo novca, bolesti neprijatelja, bracni drug starijeg brata/sestre ili prijatelja, prijatelji/nade starijeg brata/sestre ili bracnog duga, tajne na radnom mestu...

6. ASTROLOSKO POLJE

posao, zdravlje - bolesti koje zahtevaju dispanzersko lecenje, navike, usluge koje pruzamo, odeca koju svakodnevno nosimo, tetke, stricevi, ujaci i strine, javni neprijatelji, drugi stambeni prostor, stambeni prostor mladjeg brata/sestre, smrtne okolnosti ili finansijska podrska od drugih starijeg brata/sestre, tajne u braku, karijera/status u inostranstvu ili na fakultetu, prihodi od sporta/hobija...

7. ASTROLOSKO POLJE

Svi bracni i poslovni partneri, prvi suprug/supruga, baba po ocu u rw horoskopu, deda po majci u rm horoskopu, advokati, odnosi sa publikom,drugo dete, pravna pitanja, sportska sreca ili emotivne veze ili prvo dete mladjeg brata/sestre, boravak u inostranstvu ili fakultetsko obrazovanje prijatelja ili starijeg brata/sestre...

8.ASTROLOSKO POLJE

podrska drugih, seks, porodjaj, nasledje i zaostavstina, porezi, okultno, zavrsetci, smrt i regeneracija, novac od partnera, komunikacija na radnom mestu, emotivni zivot i odnos prema deci oca u rw/majke u rm horoskopu, bolesti mladjeg brata/sestre ili njihove radne navike...

9. ASTROLOSKO POLJE

visi um, visoko obrazovanje, duga putovanja, strane zemlje, familija, religija, rodjaci partnera, komunikacija sa partnerom, prosirenje svesti, drugi brak, trgovina, pravo, zakon

10. ASTROLOSKO POLJE

profesija, ego, jedan od roditelja, autoritet,status, vrh zivota (oko 38. godine), ugled,

11. ASTROLOSKO POLJE

prijatelji, nade, zelje,velike organizacije, penzija, pruzena ljubav, novac majke (u zenskom)/oca (u muskom horoskopu)

12. ASTROLOSKO POLJE

skrivena snaga,tajne veze, bolnice, ludnice, zatvori,skriveni neprijatelji