View Full Version : Aktiva Integra

Pera Detlic
19-03-07, 17:29
Veliko je interesovanje za ovim fondom ovih dana,pa bi ovdje mogli da razmijenimo misljenja.Posebno sto on predstavlja izvjesnu novinu na nasem trzistu kapitala.
Detaljnije informacije mozete da dobijete ovdje http://www.aktiva.cg.yu/
Ja svakako razmisljam da uzmem bar 20tak akcija a moguce i vise.A evo zasto:
-Ekipa koja vodi fond je iskusna i profesionalna
-Ocekujem da ce rast vrijednosti ovog fonda biti veci od rasta vrijednosti ostalih fondova.Manji su,fleksibilniji,mogu vise da spekulisu...
-Ako neki fond bude isplacivao dividendu onda ce to biti ovaj.
Sta vi mislite?

mtrtnik
19-03-07, 18:03
neznam zasto bi itko htio da mu fond izplacuje dividende. dividende trebao bi izplatit onaj koji ne zna sta radit sa novcem na racunu a to fond sigurno nije.

robin_hud
19-03-07, 18:09
neznam zasto bi itko htio da mu fond izplacuje dividende. dividende trebao bi izplatit onaj koji ne zna sta radit sa novcem na racunu a to fond sigurno nije.

upravo tako dividenda predstavlja misaonu imenicu i za mnogo jace igrace,a nesta imam preca posla od aktive

boris
19-03-07, 19:52
Ne svidja mi se ni malo strucnost upravnog odbora.

Shajo
19-03-07, 20:23
Ja mislim da ljudi koji su osnivači fonda su iskusni u ovom poslu kako će to ići neznam ali imam povjerenja u Mladena Bojanića jer je NEX Berzu vodio maksimalno profesiomalno pa se nadam da će i sa ovim fondom bit tako za sad ne razmišljam o nekom ulogu u fond ali sigurno kasnije hoću i to prije u ovaj nego u neki drugi.

Sandokan
19-03-07, 20:42

??!!?????

Ne znam otkud takvo misljenje.
Zar dividenda nije jedan od osnovnih razloga za ulaganje na normalnim trzistima, sa normalnim prinosima?
Zar nije normalno da I domaci fondovi isplacuju dividende od ostvarenog profita, a ne da on sluzi samo da bi drustva za upravljanje naplacuju svoju proviziju.

treba li reci da je potpuna nebuloza reci da "dividendu isplacuju samo oni koji ne znaju sta ce sa novcem na racunu". Dividenda se isplacuje iz profita I jedini je realan prihod investitora I, u normalnim okolnostima, jedini osnov za formiranje cijene akcija fonda ili bilo kog preduzeca.

codex
19-03-07, 21:00
dividende od ostvarnog profita bi trebala da se iplacuje,a na nama je da vidimo sto cemo sa novcem.
Zelilm fino vece

mtrtnik
19-03-07, 21:08
e mozda je to tvoje misljenje. ja nikad nisam ulagao u akcije zbog dividende. ako mi trebaju pare prodat cu akcije, dok mi ne trebaju mnogo bolje mi je da se novac reinvestira neko mi izplati kao dividenda pa cu ja onda platit porez na sve to i opet ulozio u neke akcije.
inace na prste jedne ruke mozes nabrojit firme u cg koje izplacujejo dividende. ako bi to investitorima bilo vrlo bitno ja mislim da ne bih ulozili svoje pare na ovaj market. dividenda je mozda bitna kod razvijenih firmama sa stabilnim prihodom i dobitom gdje ne mozes ocekivat veliki kapitalni dobit. a dok mogu zaradit vise 10% (da ne kazem 100%) nije mi bitna jos dividenda od par posto.

Sandokan
19-03-07, 21:38
Dobro... Ako ti mislis da ce tako ovdje biti dovijeka, to je OK. Ja ne mislim da ce tako biti jos dugo i svoj dugorocni portfelj kreiram upravo prema tome koja firma isplacuje ili ce ubrzo biti u stanju da isplacuje dividendu.

Ostadoh duzan odgovor na temu: moje misljenje o Aktivi je pozitivno, prije svega prema ljudima koji su osnovali drustvo za upravljanje fondom, a kako svaki posao vode ljudi, to mi je i opredjeljujuce da vec od starta upisem nesto akcija.
slazem se da se radi o necemu sasvim novom na ovom trzistu, prije svega zbog toga sto je ovo prvi fond sa realnim novcem a ne sa vaucerima, koji je otvoren sirokoj publici. Mislim da je to znacajno, kako za ovo trziste, tako i za nas kao sitne ulagace.

pozdrav

mtrtnik
19-03-07, 21:52
Dobro... Ako ti mislis da ce tako ovdje biti dovijeka, to je OK. Ja ne mislim da ce tako biti jos dugo i svoj dugorocni portfelj kreiram upravo prema tome koja firma isplacuje ili ce ubrzo biti u stanju da isplacuje dividendu.

naravno da nece ovako bit dovijeka ali mislim da ce sledecih 3-5 godina profit ustvaren kapitalnim dobitom bit mnogo bolji nego prinos od dividendi.

Shajo
19-03-07, 23:10
e mozda je to tvoje misljenje. ja nikad nisam ulagao u akcije zbog dividende. ako mi trebaju pare prodat cu akcije, dok mi ne trebaju mnogo bolje mi je da se novac reinvestira neko mi izplati kao dividenda pa cu ja onda platit porez na sve to i opet ulozio u neke akcije.
inace na prste jedne ruke mozes nabrojit firme u cg koje izplacujejo dividende. ako bi to investitorima bilo vrlo bitno ja mislim da ne bih ulozili svoje pare na ovaj market. dividenda je mozda bitna kod razvijenih firmama sa stabilnim prihodom i dobitom gdje ne mozes ocekivat veliki kapitalni dobit. a dok mogu zaradit vise 10% (da ne kazem 100%) nije mi bitna jos dividenda od par posto.
Slažem se da je dividenda za neka mirnija i stabilnija vremena na berzi a sad je sigurno pametnije reinvestirati sredstva i postići neku veću dobit dok je to moguće.Sada kod nas samo plantaže isplaćuju redovno dividendu,telekom je isplaćivao dok nije privatizovan...i to su za male akcionare mala sredstva.

Pera Detlic
19-03-07, 23:48
Dividenda je u svakom slucaju jedan od parametara koji utice na cijenu akcija.A kako vrijeme prolazi sve vise ce dolaziti do izrazaja.
Ovaj fond namjerava da kupuje najbolje akcije iz citavog regiona,sto od ovih postojecih malo ko radi.U tom dijelu moze da ostvari veliku kapitalnu dobit.
Oni koji ga vode su najbolji ljudi sa Nex berze,i kompletno ce se posvetiti fondu.
Ulaganje u njega bih posmatrao kao u sigurnu i stabilnu hartiju,ne prevelika dobit ali zato skoro nikakav rizik.

malijoza
19-03-07, 23:57
Ako vec razmisljamo u tom pravcu, evo vam sigurnog fiksa: BNP Paribas banka i World Select One Fond su se pojavili na crnogorskom trzistu prosle godine.
Zagarantovana dobit fonda je izmedju 10 i 15% godisnje.
Imaju predstavnika u Crnoj Gori, vrlo pouzdanog, Rade Nikcevic, prof sa fakulteta u Kotoru i edan od direktora CKB banke.
Daje mnoge pogodnosti, koga interesuje, mogu mu na private poslati vise info...

Ciao

blazo kasalica
20-03-07, 01:22
Dividenda je u svakom slucaju jedan od parametara koji utice na cijenu akcija.A kako vrijeme prolazi sve vise ce dolaziti do izrazaja.
Ovaj fond namjerava da kupuje najbolje akcije iz citavog regiona,sto od ovih postojecih malo ko radi.U tom dijelu moze da ostvari veliku kapitalnu dobit.
Oni koji ga vode su najbolji ljudi sa Nex berze,i kompletno ce se posvetiti fondu.
Ulaganje u njega bih posmatrao kao u sigurnu i stabilnu hartiju,ne prevelika dobit ali zato skoro nikakav rizik.

potpisujem ovo!

koliko mi je poznato ici ce na manji rizik i mozda manji i sigurniji prinos. s obzirom na strucnost ljudi koji ga vode za mene je ovo sigurno ulaganje i na duze.

dO_ob
20-03-07, 03:46
Ja ujutro u njih nekoliko hiljada. Ako budu poslovali lose, kukala im... Laku noc svima, vidimo se u 8h.

codex
20-03-07, 08:55
Po kojoj cijeni se kupuje danas ???
Zelim fin dan

Pera Detlic
20-03-07, 09:31
Po kojoj cijeni se kupuje danas ???
Zelim fin dan

To je fond u osnivanju,tek treba da pocne da radi i uplacuje se inicijalni kapital.Cijena akcije je 50e.Pogledaj pocetak teme i prati link!

DressToImpress
20-03-07, 11:16
Slusajuci ih u Mileninoj emisiji, nisu mi dali nijedan razlog da bih ulozila u njih. Zasto bih ulagala ako mi ne garantuju da cu ista da zaradim???

Ako hocu da mi pare stoje, stavicu ih u banku.

Strucnost Bojanicu ne osporavam, ali imam osjecaj, da ce prvo sebe da naplate pa akcionare. A sto se tice ulaganja, cijene su visoke trenutno, pogotovo nekretnina.

Symphony
20-03-07, 11:47
i ja sam ih slusala, zvucali su prilicno ok, cinjenica je da je ulaganje u fondove mnogo manje rizicno nego ulaganje u kompanije, posebno uzimajuci u obzir kakva je situacija kod nas na trzistu.., a koliko znam investicioni fondovi u Hrvatskoj su prosle godine ostvarivali prinose od 50-150%.

LooDuck
20-03-07, 11:48
Slusajuci ih u Mileninoj emisiji, nisu mi dali nijedan razlog da bih ulozila u njih. Zasto bih ulagala ako mi ne garantuju da cu ista da zaradim???

Strucnost Bojanicu ne osporavam, ali imam osjecaj, da ce prvo sebe da naplate pa akcionare. A sto se tice ulaganja, cijene su visoke trenutno, pogotovo nekretnina.

Znas onu poslovicu "Svaki Cigo svoga konja hvali". Oni se, po tvom misljenju, nijesu mnogo hvalili, nijesu obecavali brda i doline, ali opet, ja im vjerujem da ce radit OK. Rekli su da ce malo trgovat kod nas a vecinom u regionu i razvijenim zemljama sto garantuje stabilnost.
Vezano za to, pitao bih investitore iz Hrvatske i Bosne kakva su njihova iskustva vezano za dolazak/osnivanje novih fondova? Kojim tempom napreduju i cemu se mozemo nadat - dobitku na krakte ili duge staze?

boris
20-03-07, 11:53
Mislim da je ludo razmisljati o tome da novac das nekome ko realno ne moze znati puno vise od prosjecnog investitora sa MiM foruma.
Novac u fondove ne zelim da dajem sve dok trziste ne postane
transparentno i spororastuce, a vidim ga kao takvog tek po prijemu u EU.
Do tada, sumnjam da bi neki postdiplomac mogao sa mojim novcem postici bolje rezultate nego ja sam.

minodemino
20-03-07, 11:56
Mislim da je ludo razmisljati o tome da novac das nekome ko realno ne moze znati puno vise od prosjecnog investitora sa MiM foruma.
Do tada, sumnjam da bi neki postdiplomac mogao sa mojim novcem postici bolje rezultate nego ja sam.

slazem se!

Pera Detlic
20-03-07, 11:57

Kako ti ne garantuju?Garantuju li ti ovi ostali fondovi,pa se fino zaradjuje na njima?
Od Aktive ocekujem 50% sigurne zarade za god.Na nekim akcijama se moze zaraditi i vise i manje i to cu da radim sa vecinom novca,a par hiljada cu da stavim odje i da ne razmisljam.

LooDuck
20-03-07, 12:15
Kako ti ne garantuju?Garantuju li ti ovi ostali fondovi,pa se fino zaradjuje na njima?
Od Aktive ocekujem 50% sigurne zarade za god.Na nekim akcijama se moze zaraditi i vise i manje i to cu da radim sa vecinom novca,a par hiljada cu da stavim odje i da ne razmisljam.

Upravo tako. Jos jedna hartija od koje se moze ocekivati realan prihod... za razliku od PRPL, HEIO, RDHK i slicnih u koje ljudi sad ulazu na svoju pamet i odgovornost. Ja sam raspolozen za ulaganje u Aktivu, samo ne mogu da procijenim koliko ce brzo i daleko rasti... :)

DressToImpress
20-03-07, 13:12

Slazem se u potpunosti. Ovdje se sve vjestacki naduvava. Mislim da su se malo kasno pojavili. Sad ce biti aktuelni, od juna, i fondovi za dobrovoljno penzijsko osiguranje....

i77
20-03-07, 14:13
Slazem se u potpunosti. Ovdje se sve vjestacki naduvava. Mislim da su se malo kasno pojavili. Sad ce biti aktuelni, od juna, i fondovi za dobrovoljno penzijsko osiguranje....

Da, samo se iz njih moze izvuci novac kada napunis 50. godina. Mislim da je pravo vrijeme za inv. fondove, sve ce vise biti potrebne analize, time se ovdje niko ozbiljno ne bavi....Ulozis novac i ne boli te puno glava.

boris
20-03-07, 14:27
Mislim da je pravo vrijeme za inv. fondove, sve ce vise biti potrebne analize, time se ovdje niko ozbiljno ne bavi....Ulozis novac i ne boli te puno glava.

Za ozbiljne analize, potrebni su ozbiljni i tacni podaci koje ovdje na mozes dobiti, i nema toga koji moze uraditi bolju analizu za investiranje MOG novca od mene samog.
Rizik sam prihvatio kad sam prvi put investirao u trziste kapitala.
Vremenom sam se izvjestio i pored naseg trzista proucavao trzista regije.
Objasnite mi, posto ocigledno ne kapiram vas nacin razmisljanja,
kako ce neko ko nije zavrsio ni postdiplomske studije(posebno ove u PG), znati da procijeni gdje treba ulagati novac, a da ja to vec ne znam ?

i77
20-03-07, 14:35
Za ozbiljne analize, potrebni su ozbiljni i tacni podaci koje ovdje na mozes dobiti, i nema toga koji moze uraditi bolju analizu za investiranje MOG novca od mene samog.
kako ce neko ko nije zavrsio ni postdiplomske studije(posebno ove u PG), znati da procijeni gdje treba ulagati novac, a da ja to vec ne znam ?

Nema potrebe da se nervirate... Svako ima svoju logiku i nacin razmisljanja....pretpostavljam da fond nije za vas, ja samo kazem, generalno, fondovi su dobar nacin investiranja za ljude koji nemaju vremena i znanja da se bave trzistem. Sto se tice ljudi koji ce voditi fond, biografije mi djeluju sasvim u redu, narocito u poredjenju sa pojedinim brokerima-ekspertima.

LooDuck
20-03-07, 14:36
Borise,

Radi se o stabilnosti prije svega... Moj portfelj mozda nije stabilan kao portfelj nekog fonda... Drugo, nijesu svi ovdje strucnjaci iz ekonomije... Trece, fondovi su mnogo veci igraci na berzi od nas koji ovdje dajemo upite i (ne)strucna misljenja, imaju mnogo vise informacija od nas... Uostalom, oni dijelom i diktiraju cijene akcija na trzistu, a ne mi (obicna raja)... Trece, vjerujem da svi mi odje imamo odredjenu kolicinu akcija fondova i svi smo u njih ulozili da bismo na kraju ostvarili dobit njihovom prodajom, a ne od dionica jednog dana... Ja licno ne vjerujem ni ovim Rusima iz KAP-a al sam ipak ulozio dio SVOG novca tamo i ocekujem dobit na osnovu njihovog upravljanja tom firmom...

DressToImpress
20-03-07, 14:36
Ne bih se sad bas slozila sa tobom, jer mislim da su postdiplomske u PG vrlo nekvalitetne u odnosu na BG, Zagreb ili Ljubljanu.
Mada, za analizu nisu potrebne postdiplomske, koliko inteligencija i naravno INFORMACIJA.

A sto se tice dobrovoljnih penzijskih fondova, cilj i jeste, da kada si stariji, znas da ces imati neki izvor prihoda. Cim se pojavi neka austrisjka kuca ( ne ovaj multilevel koji sad postoji) ja ulazem.

Nikolica
20-03-07, 14:56

Ne bih se složio.
Ja sam malo investiram u Hrvatskoj te imam tvrtku koja mi vodi portfelj. Sam od početka godine imam oko +10 %, portfelj oko +11 %. A imam dva otvorena fonda: dionički ostavario +14,19 %, te mješoviti ostavrio +14,55 %. Utrošenu energiju i vrijeme stvarno ne možete uspoređivati.
Pa vi vidite. S tim mješoviti fond ulaže samo u Hrvatskoj?!

Naravno CG nije uključena! :)

Pera Detlic
20-03-07, 15:07
Osobe koje vode fond nijesu tu dosle direktno iz skolskih klupa vec su radili na Nexu vec 4-5godina.Jedan od clanova nadzornog odbora je direktor Banjalucke berze.Nemojte mi reci da oni nemaju znanje i informacije.

codex
20-03-07, 15:21
dali moramo da kupujemo preko brokera ??
jer sto sam dobio info brokeri jos nemogu da kupuju .
akok moze komentar
Zelim fin dan

i77
20-03-07, 15:24
dali moramo da kupujemo preko brokera ??
jer sto sam dobio info brokeri jos nemogu da kupuju .
akok moze komentar
Zelim fin dan

Ne ide preko brokera, kupovina je preko Opportunity banke...tek posle osnivanja idu na berzu...

codex
20-03-07, 15:38
dali treba da se obratim Opportunity banke ili imate vi mozda neku adresu kako bi moga da kkupim
Hvala

i77
20-03-07, 15:43
dali treba da se obratim Opportunity banke ili imate vi mozda neku adresu kako bi moga da kkupim
Hvala

Ja sam kupila u Opportunity, nema provizije...detaljnije info na www.aktiva.cg.yu

LooDuck
20-03-07, 15:44
Hvala

Imas upisnicu na njihovom sajtu http://www.aktiva.cg.yu

Beta
31-03-07, 23:53
Aktiva se moze kupiti i preko Energobrokera, drugarica mi radi tamo, upis se moze vrsiti i preko njih. 215 031

Calathea
02-04-07, 15:29
Koga zanima - prezentacija fonda je 02. aprila, u 20h, u restoranu Ribnica u Podgorici.

LooDuck
03-04-07, 22:27
A moze li mi ko reci od koga ce oni i kako da kupuju akcije?

dO_ob
03-04-07, 23:48
Mislim da ce prvo da vide je li uspjela kapitalizacija pa onda da obajve u sta ulazu...

Shajo
12-04-07, 13:08
Uspjela emisija akcija Aktiva integra .Oko 250 akcionara kupilo je 56000 akcija tako da je početni kapital Aktive 2.600.000 eura koji će bit uložen 60% u akcije i 30% u obveznice i nekretnine.Ulaganja će bit u zemlji i regionu.

Djudja
04-05-07, 15:50

Evo pokušaću ja da objasnim:
1. ozbiljni i tačni podaci se mogu dobiti, ali vrlo teško. Čim tvrdiš da je to nemoguće, ti nijesi jedan od tih koji mogu doći do njih. Osim toga, ne radi se samo o tržištu CG.
2. vrlo smjela tvrdnja da nema toga koji može uraditi bolju analizu od tebe i da si se vremenom izvještio. Možda je to samouvjerenost stečena dosadašnjom trgovinom i zaradom? Svaka čast, ali se postavlja pitanje - je li u zadnje 2-3 godine moglo da se promaši?
3. Moja način razmišljanja je: sa skoro 100% sigurnošću mogu da tvrdim da postoje stvari koje ti još ne znaš, ali kako ne znam što ti znaš, onda ne mogu da ti kažem što ti ne znaš :biggrin: A tvrdit da sve znaš je malo neozbiljno...

bagi
04-05-07, 15:58
Ako vec razmisljamo u tom pravcu, evo vam sigurnog fiksa: BNP Paribas banka i World Select One Fond su se pojavili na crnogorskom trzistu prosle godine.
Zagarantovana dobit fonda je izmedju 10 i 15% godisnje.
Imaju predstavnika u Crnoj Gori, vrlo pouzdanog, Rade Nikcevic, prof sa fakulteta u Kotoru i edan od direktora CKB banke.
Daje mnoge pogodnosti, koga interesuje, mogu mu na private poslati vise info...

Ciao

Joza posalji mi na privatni vise informacija, jedino sto sam cuo da uzimaju astronomsku proviziju da bi te spojili.:D Pozdrav

bagi
04-05-07, 16:08
Uspjela emisija akcija Aktiva integra .Oko 250 akcionara kupilo je 56000 akcija tako da je početni kapital Aktive 2.600.000 eura koji će bit uložen 60% u akcije i 30% u obveznice i nekretnine.Ulaganja će bit u zemlji i regionu.

Da li znas kada ce se pojaviti njihove akcije na berzi, ja sam dobio neku polu informaciju da nece biti prije polovine maja

boris
04-05-07, 18:15
Sta reci.
Ti si vjerovatno neko ko je jako blizak Barovicu ili Djukanovicu, pa si u stanju da dopres do ozbiljnih i tacnih podataka.
Stvarno, svaka ti cast.
Ipak, moram ti reci da prije nego pocnes da pises o bilo cemu, procitas i probas da razumijes sta je pisac htio da kaze svojim postom.
LP

Djudja
05-05-07, 01:19
Sta reci.
Ti si vjerovatno neko ko je jako blizak Barovicu ili Djukanovicu, pa si u stanju da dopres do ozbiljnih i tacnih podataka.
Stvarno, svaka ti cast.
Ipak, moram ti reci da prije nego pocnes da pises o bilo cemu, procitas i probas da razumijes sta je pisac htio da kaze svojim postom.
LP

Nijesam blizak Baroviću i Đukanoviću. Ali to nije poenta - poenta je što ti tvrdiš da ne postoji neko ko može "znati da procijeni gdje treba ulagati novac, a da ja to vec ne znam ?". To je vrlo zabrinjavajuće.
Stvarno nijesam tražio neko skriveno značenje posta. Možda je skriveno značenje da ljudi iz Aktive nijesu završili postdiplomske studije i.... da ne mogu znat bolje od tebe đe treba ulagati? Ili da su prevaranti, pa će pobjeć s parama? Jesam li u pravu ili treba opet da čitam i tražim što je pisac htio da kaže?
Ovaj tvoj potpis/moto o trgovini i uspješnosti, kombinovan sa procjenom sopstvenog znanja je vrlo ružna kombinacija. Nemoj se trudit da ovo iskoristiš za šarmiranje đevojaka. Možda bi dobro prošlo kod Barovića i Đukanovića.

boris
05-05-07, 15:47
Nijesam blizak Baroviću i Đukanoviću. Ali to nije poenta - poenta je što ti tvrdiš da ne postoji neko ko može "znati da procijeni gdje treba ulagati novac, a da ja to vec ne znam ?". To je vrlo zabrinjavajuće.
Stvarno nijesam tražio neko skriveno značenje posta. Možda je skriveno značenje da ljudi iz Aktive nijesu završili postdiplomske studije i.... da ne mogu znat bolje od tebe đe treba ulagati? Ili da su prevaranti, pa će pobjeć s parama? Jesam li u pravu ili treba opet da čitam i tražim što je pisac htio da kaže?
Ovaj tvoj potpis/moto o trgovini i uspješnosti, kombinovan sa procjenom sopstvenog znanja je vrlo ružna kombinacija. Nemoj se trudit da ovo iskoristiš za šarmiranje đevojaka. Možda bi dobro prošlo kod Barovića i Đukanovića.

Tvoj me je post nasmijao, ali mi se i svidio(ovaj poslednji dio).
Pazi, ljudi iz Aktive (makar im tako pise u CV-u) skoro svi su upisali 2006 postdiplomske studije(ko zna kada ce ih zavrsiti), imaju zavrsen fakultet i zavrsen kurs od 10-ak dana i zvanja brokera, dilera i IM.
I to treba nekom ozbiljnom investitoru da bude neki oslonac???????
To su izreda ljudi koji su posao ucili u Cg, i super je to kad znaju vise nego prosjecan stanovnik CG.
Kazes da nisi blizak Barovicu i Djukanovicu, ok, hajde onda mi reci kako dolazis do informacija o FI vodecih kompanija u CG.
Mozda carobnim stapicem?
Problem u Aktivi je sto ljudi koji treba da ulazu MOJ novac, nisu sticali strucna znanja i nisu opipali puls stranih trzista i trzista u regionu,
to je njihov glavni problem. Neiskustvo.
Ne vodim nikakvu antikampanju protiv Aktive, jednostavno imam svoje misljenje u vezi njih.

Djudja
05-05-07, 22:28
Tvoj me je post nasmijao, ali mi se i svidio(ovaj poslednji dio).
Pazi, ljudi iz Aktive (makar im tako pise u CV-u) skoro svi su upisali 2006 postdiplomske studije(ko zna kada ce ih zavrsiti), imaju zavrsen fakultet i zavrsen kurs od 10-ak dana i zvanja brokera, dilera i IM.
To su izreda ljudi koji su posao ucili u Cg, i super je to kad znaju vise nego prosjecan stanovnik CG.
Kazes da nisi blizak Barovicu i Djukanovicu, ok, hajde onda mi reci kako dolazis do informacija o FI vodecih kompanija u CG.
Mozda carobnim stapicem?
Problem u Aktivi je sto ljudi koji treba da ulazu MOJ novac, nisu sticali strucna znanja i nisu opipali puls stranih trzista i trzista u regionu,
to je njihov glavni problem. Neiskustvo.
Ne vodim nikakvu antikampanju protiv Aktive, jednostavno imam svoje misljenje u vezi njih.

Dobro, uvažavam skepsu - oprez nije nikad na odmet. Nijesi pomenuo da su oni na ovome tržištu od početka, a to je dosta iskustva za naše prilike (i sam kažeš da si i ti sam ispeka zanat). Ni oni sami, pretpostavljam, ne znaju što će od svega bit, a ono što mi se sviđa je što ne obećavaju brda i doline.
Koliko ja znam fondovi u okruženju rastu otprilike kao i tržište, ako ne i više. Aktiva kreće sa čistim računima, za razliku od postojećih fondova, pa je tu i šansa. I nemoj mislit da je 2.7 miliona malo para, za naše prilike. Lijepo je kad se ima malo para pa se može zaustavljat pad neke hartije ;).

Calathea
06-05-07, 20:29
Bas mi se dopalo nekoliko stvari iz ovih vasih postova, s obzirom na to koliko poznajem ljude koji su osnovali fond i ulazu na cg trziste.

1. oprez nije nikad na odmet
2. oni su na ovome tržištu od početka (bilo je tesko promasiti, kako rece jedan od vas)
3. ono što mi se sviđa je što ne obećavaju brda i doline
4. Aktiva kreće sa čistim računima, za razliku od postojećih fondova
5. 2.7 miliona nije malo para (umetnula bih i "tudjih")
6. ljudi iz Aktive skoro svi su upisali 2006 postdiplomske studije(ko zna kada ce ih zavrsiti), imaju zavrsen fakultet i zavrsen kurs od 10-ak dana i zvanja brokera, dilera i IM. I to treba nekom ozbiljnom investitoru da bude neki oslonac???????
7. znaju vise nego prosjecan stanovnik CG.

meni je ovo bilo sasvim dovoljno da odlucim o (ne)ucescu u emisiji Aktive

Sandokan
06-05-07, 21:11
Borisrob,

vidim da imas dosta podataka o ljudima iz Aktive.

da li imas podatke o menadzmentu koji upravlja drugim fondovima?

da li uopste znas njihova imena, a kamoli reference? (ja ne znam)

da li oni imaju bolje reference?

na osnovu cega zakljucujes o njihovom iskustvu na drugim trzistima?

boris
06-05-07, 21:23
http://www.aktiva.cg.yu/file/Prospekt.pdf

Tamo sve lijepo pise za Aktivu.
Sto se tice drugih IF-ova, nemam podatak da ih uopste ima na nasem trzistu.

Sandokan
06-05-07, 21:32
ne, Borise, nijesam te pitao sta znas o njima, nego sta znas o menadzmentu ostalih fondova.

ovi su ljudi svoje bigrafije I reference otvoreno stavili na uvid, a ti ih komnetarfises na odredjeni nacin, koji, po meni nije na mjestu.

sad, posto ostale fondove vjerovtno kupujes, ja te pitam koliko informacija imas o njihovom menadzmentu I sta te impresioniralo u njihovim biografijama (ako uopste ista znas o njima)?

boris
06-05-07, 21:37
Ja ti ponovo kazem da nisam cuo za IF-ove u CG osim Aktive.
Sto se PIF-ova tice, kupujem one ciji mi se portfolio najvise svidja.
Njima uglavnom upravljaju ljudi koji su najuticajniji u ekonomiji CG.
Nije tesko predvidjeti koje.

Sandokan
06-05-07, 22:15
Ja ti ponovo kazem da nisam cuo za IF-ove u CG osim Aktive.
Sto se PIF-ova tice, kupujem one ciji mi se portfolio najvise svidja.
Njima uglavnom upravljaju ljudi koji su najuticajniji u ekonomiji CG.
Nije tesko predvidjeti koje.

Borise,

PIF-ovi vise ne postoje, transformisali su se u zatvorene fondove zajednickog ulaganja (Mutual Funds), sto je i Aktiva. Razlika je samo sto su ovih 6 nastali na vaucerima - poenima, a Aktiva i Western Balkan Invest (ili tako nekako)... na realnom novcu.

Razumijem da je za tebe "uticaj u ekonomiji Crne Gore" znacajna referenca na osnovu koje imas povjerenja da investiras i da te taj uticaj imprasionira. Ali ne znam zasto onda tamo ranije pominjes neke skole, postdiplomske studije, iskustvo u regionu,... kao nedostatak ekipi iz Aktive??? Da li ce im taj uticaj pomoci pri investicijama van Crne Gore, onda kad investiranje u CG ne bude dovoljno atraktivno?

Osim toga, kada govoris o "uticajnim ljudima" ti ne govoris o menadzmentu tih fondova nego o ljudima koji vuku konce iz sjenke. A je te pitam o mendzmentu fondova!?

Poenta ove moje price je da o menadzmentu ostalih fondova znamo malo ili ni malo, a spremni smo da odmah bacimo pod noge ljude koji su nam otvorili svoje biografije i reference i bez ikakvog pritiska, formalnih i neformalnih uticaja, na sasvim regularan nacin, javnim pozivom, uspjeli da nadju 300 ljudi koji su im povjerili EUR 2.6mil. Za moje shvatanje posla to je uspjeh vrijedan divljenja i svaka im cast.
Takoodje, siguran sam da ce i tih 300 ljudi solidno zaraditi, pri cemu ih nece boljeti glava u pogledu povjerenja u ljude koji upravljaju njihovim novcem!

Djudja
07-05-07, 11:53
Borise,

PIF-ovi vise ne postoje, transformisali su se u zatvorene fondove zajednickog ulaganja (Mutual Funds), sto je i Aktiva. Razlika je samo sto su ovih 6 nastali na vaucerima - poenima, a Aktiva i Western Balkan Invest (ili tako nekako)... na realnom novcu.

Razumijem da je za tebe "uticaj u ekonomiji Crne Gore" znacajna referenca na osnovu koje imas povjerenja da investiras i da te taj uticaj imprasionira. Ali ne znam zasto onda tamo ranije pominjes neke skole, postdiplomske studije, iskustvo u regionu,... kao nedostatak ekipi iz Aktive??? Da li ce im taj uticaj pomoci pri investicijama van Crne Gore, onda kad investiranje u CG ne bude dovoljno atraktivno?

Osim toga, kada govoris o "uticajnim ljudima" ti ne govoris o menadzmentu tih fondova nego o ljudima koji vuku konce iz sjenke. A je te pitam o mendzmentu fondova!?

Poenta ove moje price je da o menadzmentu ostalih fondova znamo malo ili ni malo, a spremni smo da odmah bacimo pod noge ljude koji su nam otvorili svoje biografije i reference i bez ikakvog pritiska, formalnih i neformalnih uticaja, na sasvim regularan nacin, javnim pozivom, uspjeli da nadju 300 ljudi koji su im povjerili EUR 2.6mil. Za moje shvatanje posla to je uspjeh vrijedan divljenja i svaka im cast.
Takoodje, siguran sam da ce i tih 300 ljudi solidno zaraditi, pri cemu ih nece boljeti glava u pogledu povjerenja u ljude koji upravljaju njihovim novcem!

Sandokane, svaku ti potpisujem.
A za Calatheu - ova stavka pod 5. "tudjih para" zvuči zajedljivo. A čije su pare drugih fondova/PIF-ova koje su dobili kroz MVP? Osim toga, ne bih baš reka da su sve Aktivine pare tuđe - i svoje su uložili, i u društvo za upravljanje i u fond.

Calathea
07-05-07, 12:17
Sandokane, svaku ti potpisujem.
A za Calatheu - ova stavka pod 5. "tudjih para" zvuči zajedljivo. A čije su pare drugih fondova/PIF-ova koje su dobili kroz MVP? Osim toga, ne bih baš reka da su sve Aktivine pare tuđe - i svoje su uložili, i u društvo za upravljanje i u fond.

Pa evo kako ja na to gledam, svakako tudjih para, jer u PIF-ove niko nije ulagao novac, nego vaucer poene ocekujuci mozda neku korist od njih. Da se podsjetimo, ta ocekivanja su kod nekih PIF-ova tada, u uslovima potpunog neznanja i zbunjenosti, kostala svega 5 eura koje bi zaradio neki clan porodice ili poznanik... Sve Aktivine pare sadrze, nadam se, i dio njihovih, zaradjenih na neuredjenom trzistu poput lijevka, sve sto na vrhu ulazi u vrtlog na kraju se na dnu sliva u kofere kreatora trzista i njihove okoline. Svakako mi Aktiva djeluje postenije od ovog drugog fonda Western balkan, kako li se vec zove, ali mi se cini da je jos rano da procijenis koliko je ko sposoban da upravlja tudjim parama. Jos svi dobijaju, zar ne?

Djudja
07-05-07, 12:41
Pa evo kako ja na to gledam, svakako tudjih para, jer u PIF-ove niko nije ulagao novac, nego vaucer poene ocekujuci mozda neku korist od njih. Da se podsjetimo, ta ocekivanja su kod nekih PIF-ova tada, u uslovima potpunog neznanja i zbunjenosti, kostala svega 5 eura koje bi zaradio neki clan porodice ili poznanik... Sve Aktivine pare sadrze, nadam se, i dio njihovih, zaradjenih na neuredjenom trzistu poput lijevka, sve sto na vrhu ulazi u vrtlog na kraju se na dnu sliva u kofere kreatora trzista i njihove okoline. Svakako mi Aktiva djeluje postenije od ovog drugog fonda Western balkan, kako li se vec zove, ali mi se cini da je jos rano da procijenis koliko je ko sposoban da upravlja tudjim parama. Jos svi dobijaju, zar ne?

Onda se može protumačit ovako: uprava PIFova je stvarno sposobna, jer je od ničega napravila nešto. Ne čini mi se da je bilo tako, no bih reka da je, u većini slučajeva, to bila grupa vaćaroša kojima je namještano da se napune. Dovoljno da ih diskredituje kod mene.
Nijesam se bavio procjenama koliko će osnivači zaradit iz fonda. A da su prije fonda zaradili - jesu. Mogli su sa parama koje su uložili u Fond nastavit individualno da zarađuju, pa su ipak odlučili da pokrenu nešto novo. A to su uradili na transparentan (evo dođe i taj dan kad moram upotrijebit ovu mrznu riječ :wacko: ) način i time zaslužili moje povjerenje. I slažem se da je rano za procijenit kako će upravljat parama - viđećemo za jedno pola godine, godinu. Uostalom, trgovaće se fondom, pa će svako imat priliku i da se uključi i isključi.

Calathea
07-05-07, 12:48
ni meni se ne cini da je uprava PIFova stvarno sposobna, jer su oni dobili mnogo nesto i prava su grupa vaćaroša kojima je namještano da se napune, uz to toliko bezobrazna da vala nije rekla ni - daj da damo neku mrvicu oim nesrecnicima odd kojih smo se obogatili.

mene i ne zanima koliko ce osnivaci zaradit iz fonda. Dabogda zaradili koliko god mogu i oni i svi koji su ulozili u fondove, ada nijesmo djavoli da nam je malo... Samo pokretanje neceg novog sigurno nije radi drugih, nego radi njih. Aktiva jeste to uradila "na transparentan način" i nekim ljudima iz nje se ne moze zamjeriti da su se ponasali drugacije ni ranije.

No, na muci se poznaju junaci, pa cemo tada svi procijeniti kako je ko zaradio. I najbolje je sto svako ima priliku da se uključi i isključi

Djudja
07-05-07, 12:54
Uskladismo stavove :greedy:

Marathon
25-05-07, 06:37
Borise,

Svaka cast. Ko zna zna, ko nezna mora da uci....

ĐAKON
07-06-07, 10:36
Ima Li Ko Informacija O Radu Fonda Aktiva Integra.na Njihovom Sajtu VeĆ Mjesec Dana NiŠta Novo.

Sandokan
07-06-07, 19:04
Ima Li Ko Informacija O Radu Fonda Aktiva Integra.na Njihovom Sajtu VeĆ Mjesec Dana NiŠta Novo.

<START>

07 June 2007 15:55 pm

*EKO - AKTIVA - AKCIJE - TRGOVINA
Od sjutra moguće trgovati akcijama Aktive *

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Trgovina akcijama fonda zajedničkog ulaganja Aktiva Integra počeće sjutra na obje crnogorske berze.

Iz Fonda je saopšteno da će njihov simbol biti AKIN.

Fondom upravlja kompanija Aktiva max, koju je osnovala firma bivšeg izvršnog direktora Nex Montenegro berze Mladena Bojanića, Aktiva Investments.

Fond ima više od 250 akcionara, koji su za dionice platili 2,6 miliona EUR.

Aktiva integra će 60 odsto imovine ulagati u akcije, do 30 odsto u obveznice i isto toliko u nekretnine i novčane depozite.

Do 60 odsto imovine biće namijenjeno investiranju u akcije u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, državama Evropske unije, drugim članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i CEFTA-e.
(kraj) kmh

(kraj)

<END>

blazo kasalica
19-06-07, 12:19
evo i pocetka trgovine

simbol>AKIN</simbol>
<naziv>FZU AKTIVA INTEGRA AD PODGORICA</naziv>
<vrijednost>150</vrijednost>
<procenat>0</procenat>
</hartija>
</NEX>

dxyz
19-06-07, 14:34
Rekao bih da ovo samo probni balon od strane HO

zoxy
23-07-07, 02:13
NAJMLAĐI INVESTICIONI FOND PRVI PUT OBJAVIO SVOJ PORTFELJ

Aktiva kupuje i u BiH i Srbiji

Podgorica(MINA-BUSINESS) - Investicioni fond Aktiva Integra objavio je prvi put svoj portfelj, u kojem najznačajnije učešće imaju akcije Crnogorskog telekoma i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.
Tržišna vrijednost akcija ove dvije kompanije čini 24, odnosno 17 odsto udijela u portfelju fonda.
Fond, osnovan ove godine ulozima više od 250 akcionara, krajem juna je bio vlasnik udjela u devet kompanija.
Ukupna tržišna vrijednost tih akcija je oko 241 hiljadu eura, dok ostatak imovine fonda, od oko 2,4 miliona eura, predstavlja novac.
Aktiva Integra kupila je i akcije podgoričkog Kombinata aluminijuma, kotorskog Jugopetrola, sarajevskih kompanija Bosna lijek i Fabrika duhana, bečejskog Sojaproteina, niške AIK banke i beogradske Telefonije.
Fondom upravlja kompanija Aktiva max, koju je osnovala firma bivšeg izvršnog direktora Nex Montenegro berze Mladena Bojanića, Aktiva Investments.
Aktiva Integra je najavila da će 60 odsto imovine ulagati u akcije, do 30 odsto u obveznice i isto toliko u nekretnine i novčane depozite.
Do 60 odsto imovine biće namijenjeno investiranju u akcije u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, državama Evropske unije, drugim članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i CEFTA-e.

izvor-VIJESTI

Na adresi ispod ima opsirnije o vrijednosti fonda i hartijama koje su kupili,

http://www.aktiva.cg.yu/file/Vrijednost%20imovine%20fonda%20na%2030.06.2007.pdf

shoko
23-07-07, 09:08
OdliČan Portfelj Za PoČetak!

tkarabat
14-08-07, 02:04
PORTFELj "AKTIVE INTEGRE" VRIJEDAN 2,7 MILIONA EURA
Petina imovine na crnogorskom tržištu
~Oko 80 odsto aktive Aktive integre plasirano je u akcije kompanija iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Uskoro ulaze na slovenačko tržište
Predsjednik odbora direktora menadžment kompanije koja upravlja investicionim fondom Aktiva integra Mladen Bojanić izjavio je da je petinu kapitala fonda investirao na crnogorsko tržište, a ostali dio imovine u akcije kompanija iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Planiraju da kupuju i akcije slovenačkih kompanija, ali iz tehničkih razloga još nijesu uspjeli ući na to tržište.
- Počeli smo trgovati tek krajem juna i ovih dana treba da bude završena i procedura za trgovinu na Mariborskoj i Ljubljanskoj berzi. Na svim tržištima smo imali veći prinos nego što je indeks tih berzi, tako da smo vrlo zadovoljni prvim krugom ulaganja - rekao je Bojanić "Danu".
On je naveo da je ostalo još 30 odsto aktive, što je dio novca namijenjen kupovini nekretnina. Upravo završavaju pregovore, tako da će, kako je kazao, uskoro realizovati i taj dio aktive uloživši ga u nekretnine u Crnoj Gori.
- Striktno smo se držali biznis plana i prospekta koji smo objavili i na osnovu kojeg su akcioanri kupili osnovnu emisiju fonda. Zadovoljan smo što smo uradili i regionalnu i sektorsku diverzifikaciju - kazao je Bojanić.
Fond je najviše uložio u nišku AIK banku, kupivši akcije primarne emisije te finansijske institucije. Odm akcija na domaćem tržištu kupovali su Telekomove, KAP-a, Jugopetrola i obveznice Montenegrobanke. U BiH su ulagali u elektroprivrede Federacije i Republike Srpske, Fabrike duvana Sarajevo, Bosnalijeka, Energopetrola, Rafinerije ulja Modriča, Metala iz Gradiške. U Hrvatskoj su ih zanimale deionice Podravke, Eriksona Nikola Tesla, Slatinske banke, rovinjske turističke Adris grupe i Uljanik plovidbe. U Makedoniji su kupovali akcije Betzona, Atkalaoida i Vitaminke, a u Srbiji Telefonije, Metals banke i Agrokopa.
Od ukuipne vrijednosti imovine od 2,7 miliona eura na dan 1. avgusta, najviše, skoro 30 odsto uloženo je u bankarski sektor. Potom slijede telekomunikacije, proizvodnja hrane, energetika, farmaceutska industrija, građevinarstvo, industrija metala, duvana i brodogradnja.
- Sve kompanije iz portfelja su sa pozitivnim bilansima i dobrom perspektivom. Prilikom odlučivanja kioje akcije da kupimo kombinujemo dosadašnje poslovanje sa procjenom rasta i trenutnih cijena na tržištu. Ponašamo se, dakle, kako smo i najavili, jer imamo izbalansiran fond, koji će uz svođenje rizika na minimum, biti u prilici da akcionarima obezbijedi sigurne prinose - smatra Bojanić.

J.R.

Dokapitalizacija do kraja godine

Bojanić je kazao da će akcionari biti u prilici da do kraja godine odluče da li će ići na dokapitalizaciju fonda.
- Još je rano o tome govoriti i to će pitanje biti otvoreno do kraja godine. Najprije treba vidjeti kako smo prošli u formiranju portfelja i utvrditi kolika je potražnja za akcijama našeg fonda. Potom ćemo se na skupštini akcionara dogovoriti da li ćemo emitovati novu seriju akcija - smatra predsjednik Aktive integre.
Dan online

jedan_prošli
14-08-07, 06:36
Raspršili su portfelj ajme, ja sa tom lovom ne bi igrao tako.

Michael
14-08-07, 11:51
asli nisu lose ulagali ni malo,evo za cg:ulagali u telekom,jgpk,aluminijski,slozicemo se -odlican potez.Vise puta sam u odjeljku za jgpk govorio da je u toj hartiji potencijalna zarada,a cinjenica sto jgpk kupuju jaki i upuceni igraci sve vise govori u prilog tome...

Nek im je sa srecom...

zoxy
11-09-07, 14:46
Investicioni fond Aktiva integra širi svoj portfelj

Kupili akcije još pet firmi

PODGORICA – Investicioni fond Aktiva integra proširio je svoj portfelj u avgustu na još pet kompanija, tako da sada posjeduje akcije 29 emitenata.
Najnoviji mjesečni izvještaj o portfelju fonda pokazuje da su se nova ulaganja odnosila na akcije crnogorskog fonda Trend, sarajevsku Hidrogradnju, zrenjaninski Dijamant i beogradske kompanije Energoprojekt holding i Stari grad.
Najvrjednije akcije u portfelju ove godine osnovanog fonda i dalje su ulozi u AIK banku, obveznice NLB Montenegro banke i akcije Telekoma Srpske i Rafinerije ulja Modriča.
Ukupna tržišna vrijednost svih akcija koje je fond posjedovao na kraju avgusta iznosila je 1,5 miliona eura, gotovo polovinu više nego krajem jula.
Udio akcija sa domaćeg tržišta u njihovoj ukupnoj vrijednost u avgustu je pao sa 14 na 11 odsto.
Ukupna vrijednost imovine fonda u avgustu je porasla za jedan odsto na 2,7 miliona eura.
Prosječna vrijednost akcije fonda iznosila je 50,6 eura, nešto više od nominale i dva odsto više nego u julu.
Fondom upravlja kompanija Aktiva Max, koju je osnovala firma bivšeg izvršnog direktora Nex Montenegro berze Mladena Bojanića Aktiva Investments.
(Mina biznis)

Djudja
27-09-07, 17:43
....
.....
to je njihov glavni problem. Neiskustvo.....

Došlo vrijeme da se ovaj post malo podigne. Ove neznalice iz Momišića uložiše na okolna tržišta, a ođe kod nas samo neku boraniju...

Nije zlurado, nego kontempliram poteze prošle i buduće, potaknut time što su indeksi došli na nivo s kraja marta kad su se upisivale akcije Aktive....

jatotikvica
27-09-07, 18:09
Došlo vrijeme da se ovaj post malo podigne. Ove neznalice iz Momišića uložiše na okolna tržišta, a ođe kod nas samo neku boraniju...
Nije zlurado, nego kontempliram poteze prošle i buduće, potaknut time što su indeksi došli na nivo s kraja marta kad su se upisivale akcije Aktive....

Ne znam bas da li su KAPG, TECG i JGPK boranija :)
Inace, imaju jos gotovo polovinu para u novcu i pri ovakvim cijenama mogu znatno da poboljsaju "domaci dio" portfolija.

Nabuko
27-09-07, 18:18
Nijesam siguran da su se akcije upisivale krajem marta ja mislim nesto kasnije jer je korekcija bila pocela ili na pomolu.

Derek_Trotter
27-09-07, 18:21
Kad su poceli da kupuju desio se vec skok cijena tako da su se vise orjentisali na trzista van CG. Ako im je ostalo para a ova korekcija malo potraje eto im mogucnosti da potrguju jeftino.

Nabuko
27-09-07, 18:23
Inace imali su na racunu u avgustu 1.1mE i 2100KAPG a po spisku akcionara KAPG sredinom septembra imaju jos 1800 KAPG tako da su vec pojacavali tu poziciju.

Djudja
28-09-07, 13:14
Ne znam bas da li su KAPG, TECG i JGPK boranija :)
Inace, imaju jos gotovo polovinu para u novcu i pri ovakvim cijenama mogu znatno da poboljsaju "domaci dio" portfolija.

Nijesam mislio boranija kvalitativno, no kvantitivno :o

goldenpoint
11-10-07, 11:12
AKTIVA – PORTFELJ
Ušli u još dvije kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Investicioni fond Aktiva integra proširio je svoj portfelj u septembru za još dvije kompanije na 30, ali u njemu više nema akcije beogradskog Starog grada, podaci su iz najnovijeg mjesečnog izvještaja.

Noviteti u portfelju Aktive su akcije kompanije Impol Seval iz Sevojna i makedonske Ohridske banke.

Pored toga, fond je u septembru uvećao broj akcija u još devet kompanija iz sopstvenog portfelja.

Riječ je o Kombinatu aluminijuma, Jugopetrolu, fondu Trend, sarajevskoj Hidrogradnji, zrenjaninskom Dijamantu, Slatinskoj banci, Adris grupi iz Rovinja, Uljaniku iz Pule i Metalu iz Gradiške.

Najvrjedniji udjeli u portfelju ove godine osnovanog fonda i dalje su ulozi u AIK banku i obveznice NLB Montenegro banke.

Ukupna tržišna vrijednost svih akcija koje je fond posjedovao na kraju septembra iznosila je 1,57 miliona EUR, pet odsto više nego krajem jula.

Udio akcija sa domaćeg tržišta u njihovoj ukupnoj vrijednost ponovo iznosi 14 odsto, nakon što je u avgustu bio pao na 11.

Ukupna vrijednost imovine fonda u septembru je pala za oko dva odsto na 2,66 miliona EUR.

Prosječna septembarska vrijednost akcije fonda iznosila je 50,05 EUR, nešto više od nominale i jedan odsto manje nego u avgustu.

Fondom upravlja kompanija Aktiva Max, koju je osnovala firma bivšeg izvršnog direktora Nex Montenegro berze Mladena Bojanića, Aktiva Investments.
(kraj) anf/kmh

boris
11-10-07, 11:55
Prosječna septembarska vrijednost akcije fonda iznosila je 50,05 EUR, nešto više od nominale i jedan odsto manje nego u avgustu.

Dobar skor. Zarada 0.05 po akciji. Znaci, da sam recimo ulozio 40 000 eura u akcije Aktive, sada bih imao 4o eura zarade, ako bih naravno imao kome da ih prodam.
Naravno, uz provizije bi bio u minusu nekih 200-300 eura.
Konacan rezultat, :thumb_down:

Istorijat trgovanja od 01.01.2007 do 11.10.2007

ukupno : broj akcija 144, poslova 10, promet 10.685

shoko
11-10-07, 12:47
Vidjećemo ih za jedno pola godine...Mislim da je malo ko mogao zaraditi u ovom periodu.

Djudja
11-10-07, 15:40
Znaci, da sam recimo ulozio 40 000 eura u akcije Aktive, sada bih imao 4o eura zarade...

Nijesu fondovi za velike igrače - ti si vjerovatno za ove 6 mjeseci podupla te 40000.

Sandokan
11-10-07, 18:35
@ shoko, u pravu si!

Aktiva, sa malim procentom ulaganja u CG, pruza mogucnost za diversifikaciju portfolia za one koji ne ulazu van CG.
a region, posmatran kao cjelina, nema dje no up!

codex
11-10-07, 20:38
Sta se desava sa akcionarima , ako bi slucajno fond nestao .
mislim da se ugasi ( novac nestane ) .:wacko:

Warren Buffett
11-10-07, 21:39
Sta se desava sa akcionarima , ako bi slucajno fond nestao .
mislim da se ugasi ( novac nestane ) .:wacko:

Ugasili bi i oni. :weeping: (nemoguće u toj mjeri)

Mislim da kapital curi iz svih PIFova. Mogućnosti za malverzacije su ogromne, a sredstvima fonda upravlja uglavnom mala grupa ljudi.

Nabuko
11-10-07, 21:46
Svi fondovi u svijetu zive na 'dozvoljenim troskovima' i provizijama ali da bi to pokrili moraju da znaju da trguju. Inace iako je bila velika berzanska stagnacija nije se Aktiva narocito proslavila sa ovim rezultatom posebno kada se ima na umu cinjenica da su birali akcije iz 4-5 drzava za 6-7 berzi itd. Ovakav nacin sa 30 akcija daje tacno indeks balkana a cilj nije da pogode indeks vec da ga prebace pa mislim da su se presauhovali (prekardasili sa diversifikacijom). Tesko za regovanje pracenje itd.

Michael
11-10-07, 22:13
toliko su se rasirili da ama bas nikakvog uticaja na desavanja nemaju.ne znam zasto se o tom fondu pise i trosi energija.Kupovali jgkp,tecg kapg-ajte nemojte pricati! odakle im info za jgpk,kapg i tecg!?

salu na stranu.Kazite mi,koliko novca pretvoreno u € imaju na cg berzama? zivo me interesuje

ZARO
12-10-07, 00:05
Prema tekstu u imaju CG blizu 400.hiljada . Broj firmi koje posjeduju u svom portfelju je možda prevelik za kapital kojim raspolažu. Vjrovatno im je primarni cilj bio ograditi se od rizika (Fali im samo ulaganja na 4 - kontinenta i 2- sunčeva sistema - mislim ako planeta zemlja pođe u pm). Obzirom na to sigurno ne očekuju velike prinose.
Mene živo zanima obim priprema tj.br firmi koje su morali da analiziraju.:wallbash::whistling2:

jatotikvica
12-11-07, 14:47
Aktiva je objavila portfolio za oktobar, pa koga zanima LINK >>> (http://www.aktiva.cg.yu/)

Ima li komentara?

raki
12-11-07, 15:32
stvarno nisu znali sta sa Belexa da uzmu, ha-ha!

Nabuko
20-12-07, 07:58
Gledam nevjerovatni portfelj Aktiva-e sa 2mE rasut na 34 HoV. Ne vidim logiku ovakvog nacina ulaganja. Eventualno da se brokeri i menadzeri treniraju na raznim trzistima u okruzenju i nista vise od toga.

natasha
18-02-08, 11:24
Aktiva manje vrijedi

Podgorica(MINA-BUSINESS) - Prosječna vrijednost ukupne imovine i akcije investicionog fonda Aktiva integra pala je i u januaru, dok je broj hartija u njegovom portfelju još jednom uvećan, podaci su iz novog mjesečnog izvještaja.
Prosječna vrijednost imovine fonda smanjena je u odnosu na decembar šest odsto na oko 2,22 miliona eura, a akcije blago na 43,01 euro.
Portfelj je u novembru proširen na još jednu kompaniju, Put Bar.
Najvrijedniji udjeli u portfelju prošle godine osnovanog fonda su ulozi u akcije zagrebačke Atlantik grupe, niške Aik banke i obveznice NLB Montenegro banke.
Ukupna tržišna vrijednost svih akcija koje je fond posjedovao na kraju januara iznosila je oko 1,55 miliona eura, sedam odsto manje nego krajem decembra.
Udio akcija sa domaćeg tržišta u njihovoj ukupnoj vrijednost iznosi oko 16 odsto.
Fond, kojim upravlja kompanija Aktiva Max, posjeduje još oko 541,5 hiljada eura u novcu.

Vijesti

Derek_Trotter
18-02-08, 14:17
Dobru stvar koju je Aktiva integra uradila je sto je odoljela investiranju na nasem trzistu na proslogodisnjoj euforiji. Dobro je sto, sad kad je sve palo, imaju pola miliona za investiranje. Mislim da bi im bilo pametno da vec pocnu lagano da trguju na nasoj berzi.