View Full Version : Ima li samogradnje?
Razgledajuci teme na ovom forumu, stekao sam utisak da gotovo i nema nikakve aktivnosti po pitanju samogradnje... ili se ljudi koji to rade ovde ne javljaju? Pomalo je to cudno jer je na vecini drugih slicnih foruma, samogradnja obicno jedan od najjacih podforuma sa najvise aktivnosti, postova i clanova!
mislis iz oblasti elektronike ili uopste?
Pa sudeci po naslovu ovog foruma mislio sam na oblast elektronike. Druge forume na "madeinmontenegro" i ne posecujem jer me tematski ne zanimaju tako da ne znam kakve su aktivnosti tamo, ali na ovom forumu je jako malo aktivnosti i postova...?!?! :( :confused:
ajd udri sokole ako imas materijala za to mozemo otvoriti i taj podforum i ja cu ponesto imati da napisem
Nikola, pa ceo moj sajt je i zamisljen kao izvor ideja i projekata za popularisanje DIY tj
samogradnje. Ne znam jedino koliko bi imalo smisla da se stvari koje su tamo vec date i
vec slobodno dostupne svima, sada ponavljaju ovde na forumu... ali ako tako hoce ljudi
moze i to! Ja ne bih bio voljan da bilo sta sugerisem vec bi po meni bilo bolje da se clanovi
foruma oglase sa nekim svojim zeljama i potrebama pa da vidimo kako da pomognemo.
Stojim na raspolaganju i "otvoren" sam za skoro svaku saradnju.
Drugi mozda ne misle tako, ali ja smatram da tesko da ima veceg uzitka i vrednosti nego
kad svoj uredjaj sastavis sopstvenim rukama i znanjem. To mozda na kraju nece biti
jeftinije od neke fabricke plasticne skalamocije, ali sa sobom nosi neprocenjivu vrednost...
novostvoreno znanje, iskustvo i vestinu! A da pravljeno moze da bude mnogo bolje od
fabrickog... moze i to dosta bolje!!!
A da pravljeno moze da bude mnogo bolje od
fabrickog... moze i to dosta bolje!!!
Slazem se pogotovo oko ovog zadnjeg.
vidis nikad nisam pokusao tako nesta..vjerovatno ne bih ni uspio nista napraviti...
vidis nikad nisam pokusao tako nesta..vjerovatno ne bih ni uspio nista napraviti...
Stara poslovica kaze: Ako hoces na put a nikada ne napravis prvi korak, neces nikada nigde ni stici...!Samogradnja je divan, vrhunski hobi za ceo zivot!
slayem se sa tobom,ali mislim da bey pomoci necije nebih daleko stigao...
za pocetakn treba mi neka lagana i zanimljiva ideja, a posle ce sve lako da ide..
recimo od cega si ti poceo...treba nas neko ipak uputiti..
Ih... od cega sam ja poceo... ma nemam pojma! To je bilo pre vise od 35..6..7 godina! Nekako vecina ljudi najcesce ulazi u vode samogradnje kroz neki jednostavniji audio projekat jer svi se vise manje zanimaju za dobar zvuk u kuci a i rezultati su nekako najocigledniji. Vrlo je tesko i nezahvalno bilo kome sugerisati od cega da pocne jer nemas pojma sta nekoga zanima. To moraju ipak ljudi sami da izraze, a nas nekolicina koji smo (kao) iskusniji ;) cemo pokusati da pomognemo u granicama naseg znanja i raspolozivog vremena. Eto, tu je Nikola kao iskusniji, sigurno ima i drugih znalaca koji ce se tek javiti a i ja imam nesto iskustva... pa valjda cemo izgurati nekako :cool:
Prosto ne mogu da verujem da na ovom forumu NIKO ne napisa ni jedan jedini post od 23 Marta??????????
Evo posle skoro dva meseca od mog poslednjeg posta, ovu temu je videlo stotine ljudi ali se jos niko nije oglasio da nesto radi ili je uradio u samogradnji?!
dobrodosao ponovo ajde pisi covjece,htio sam da ti se javim da te dovedem na ovaj forum da si tu sa nama jer znam da imas sto da kazes.Ja pripremam nesto materijala za samogradnju zv kutija...a i reorganizovacu malo ove teme,al ovako sami ja i miki i niko da nista napise ma nemam volje:weeping:
Nije problem da se ponesto i napise i pomogne savetom i sl. ali je (barem meni!) neprihvatljivo da ljudi sede i cekaju da im neko i predlozi sta da rade, i da im obezbedi semu i dizajn plocice i garantuje da ce to odmah da im radi i.... E pa sto se mene tice... tesko da ce moci tako. Sta bi u tom slucaju bilo sledece... da im i sastavim i podesim uredjaje i dam na uzivanje!? Smatram da sam se puno potrudio da SVIMA pruzim dobre i pouzdane dizajne a tu sam i za neku naknadnu pomoc u razumnim granicama. Na mom sajtu smatram da ima vise nego dovoljno projekata da zadovolje vecinu zahteva prosecnog samograditelja, SVE konstrukcije su vec puno puta radjene i kod nas i svuda po belom svetu i rade provereno i pouzdano ako je ispostovana specifikacija materijala po semi i ako se koriste moji dizajni plocica. Za vecinu dizajna su dostupni svi fajlovi a za neke se to moze od mene dobiti, no to sve lepo ima objasnjeno na mom sajtu.
TO JE SVE STO SE OD MENE MOZE OCEKIVATI!!!
Nikola, pozdrav za tebe i Mikija i ja u principu ostajem na raspolaganju ali u gore objasnjenim granicama!
Evo ovako- moja ideja je bila da obogatimo ovaj forum time sto cemo zaintrigirati ljude za ovu oblast i poceti sa postavljanjem nekih jednostavnih projekata pisati o njima ukljuciti ljude u diskusiju,e sad vidim da se tu nijesmo nasli vec da po drugi put oces da vodu navrnes na svoju vodenicu pozivajuci ljude da posjete tvoj sajt i da tamo imaju sve.
To nemoze tako jer i ja mogu da kazem dodjite kod mene u servis ima sve od seme do djelova i dogovoricemo se ali onda nista od ove teme i ovog foruma.
Nikola druze, da u startu pokusam da sve razjasnim za ubuduce, jer ovako kako je stvar postavljena, deluje mi neopravdano ostro i pomalo cak i nefer prema meni!
Moj sajt je APSOLUTNO nekomercijalan do zadnjeg mikrona... niti sta nudim na prodaju niti prodajem, niti imam ikakve potrebe za samo-promocijom! Meni to drugari odavno nije potrebno! Sve sto je tamo na mom sajtu je moj poklon svim posetiocima, a radjeno je imajuci u vidu mlade koji dolaze i pocinju da se zanimaju za sve ovo. To sto ljude upucujem na sajt je samo iz jednog razloga - ja tako strasno nemam vremena ni za mnogo vaznije stvari a kamoli za ponovno pisanje ko zna kakvih tekstova, uputstava, saveta i slicno a za to sam vec jednom debelo zagrejao stolicu i uradio i "okacio" na sajtu. Na mnogim forumima sam prisutan, na mnogima i kao moderator i svuda kada god mogu upucujem ljude na moj sajt, ali nigde nije bilo prigovora zbog toga niti je i jedan forum zbog toga doziveo smanjenje obima aktivnosti ili bio "ostecen" na bilo koji nacin. NAPROTIV! Apsolutno bi mi bilo i fizicki nemoguce da na svakom forumu iznova pisem i objasnjavam sve i svasta od pocetka! Sve sto ja imam i od sajta i od ucesca na forumima je samo i iskljucivo moja licna satisfakcija da sam mozda tu i tamo delimicno doprineo stasavanju jedne generacije mladjih entuzijasta - samograditelja - konstruktora. Nikakvih materijalnih koristi nema od svega toga (niti mi treba niti je zelim!) ali moje prisustvo na forumima zajedno sa odgovaranjima na prosecnih 30-50 E-mailova dnevno, trosi jako mnogo moje energije i vremena!
Ni ovaj forum a ni svi vi ovde prisutni mi niste ni vise a ni manje dragi od ljudi na drugim forumima, tako da sam i ovde ponudio sta sam mogao. Ako valja... dobro je, ako vam ne valja... zao mi je... lepo vas sve pozdravljam ali ja vise ne mogu da ponudim!
Jedna vrlo interesanta tema ali ne vidim zasto je prekinuta.Ja sam na forumu od nedavno
i cudi me,da kod mladjih ljudi,ova tema nije naisla na interesovanje.Izgleda da je "kineski sindrom" kod omladine ubio volju da sami nesta naprave kad se maltene sve za 1 EURO
ima kod kineza.Mene samo brine dje to vodi.
E samo sto me nije strefio slog....... posle skoro 6 meseci se neko javio na ovu temu?!?!?!
Nije tema prekinuta nego se niko nije javljao ili zato sto forum ne posecuje veliki broj ljudi ili zato sto se malo ko bavi samogradnjom, mada to sasvim odudara od naziva foruma "Made in Montenegro".
Bice da je ovo drugo.Iskren da budem ni ja ne pamtim kad sam nesto sam napravio,
ako ne racunam poneku prepravku ili neki pomocni uredjaj za rad u TV servisu,sto mi je i profesija.Stizu godine a zivimo u vremenu "prezivljavanja",pa vrlo malo vremena ostaje za bilo sta drugo.Mada pripadam generaciji koja se u mladosti puno bavila time.Ruku na srce to nam je podizalo i rejting u svojoj generaciji.Ne znam tacno zasto tako nije i danas ali bas me razocarava kad vidim da kod mladih nema interesovanja za ovo.
...a taman sam se ponadao da ce ovo da zivne i da ce jos neko da se javi, ali ... slaba vajda izgleda...
Iskreno vam svima zelim sve sto trebate da bi se radovali u 2008. godini!
I pored najlepsih zelja, u 2008-oj izgleda i dalje... ista meta, isto odstojanje!:hammer5425:
ha ha nece niko nista da pravi od elektronike svi su se bacili na pravljenje para na berzi :mf_type:
ha ha nece niko nista da pravi od elektronike svi su se bacili na pravljenje para na berzi :mf_type:Ma vidim... razbijaju... cak se i NASDAQ povija pod njihovim potezima:hammer5425:
859 ljudi je pogledalo ovu temu ali jos niko ne napisa "ja sam napravio ili trenutno pravim to i to..."?! Za nevericu!!!
...za razliku od ovih 900+ posetilaca, ja nesto pravim...
Ako neko ima gotovu semu,nekog malog pojacala(10-20W) za pocetak neka mi je posalje na mail.(samo da nije komplikovana i da nema previse elemenata)
Hvala!
POzdrav!
-pleso_stramar@yahoo.com-
Ooo hvala Bogu da bar neko hoce nesto da radi!
Najjednostavnije, najpouzdanije i najjeftinije ces to izvesti sa nekim Integralnim audio cipom kao sto su LM3886 ili TDA7294. Sema sa njima imas na hiljade svuda na WEB-u zajedno sa razradjenim plocicama itd. To uvek radi "od prve" ako se pazljivo uradi i moze sa lakocom da ti da i dva puta vise snage nego sto si zeleo!
Hvala na ovim sugestijama,ali meni treba neka vec gotova sema koja je spremna za stampanje,da se odma' ne mucim sa eagle-om,protel-om i sl. Hvala! POzdrav!
Marko, pa rekoh ti u proslom postu da ces na vecini mesta gde nadjes semu naci i vec razradjene plocice, dakle spremno za stampanje! Nemas potrebe da ti jos nesto dodatno radis u Eagle-u ili Protel-u!
Ja se izvinjavam,pogresno sam shvatio... POzdrav!
Sta mislite o ovom projektu,je li dovoljno lak za pocetak i moguli se sve komponente nabavit u podgorici,ili cg?
ovo je link:
http://rapidshare.com/files/124899262/pojacalo_68w_lm3886.zip.html
POzdrav!
Sve su te seme manje-vise iste ( 2..3..5 komponenti vise ili manje) i sve one rade. Jedino sto ne razumem je, kako se zalete bas na ovaj fajl gde nemas nacrt plocice a kukao si da ti treba sto kompletnije da ne crtas sam???
Ja ne zivim u CG i nemam pojma kako vam je snabdeveno trziste, ali su u tim semama korisceni uglavnom toliko standardni delovi da mi izgleda skoro nemoguce da sve to ne pronadjes u PG-ci. LM3886 kolo je danas gotovo standardna "boranija" i tesko da ima ozbiljnijeg snabdevaca a da ga nema u programu! U Srbiji je oko 7-8 Eura a TDA7294 oko 4 Eura.
Izabrao sam ovu semu posto mi izgleda dosta jednostavno,i posto ima ovaj cip koji ste mi preporucili,pa sam mislio da se malo i pomucim da nacrtam plocicu...
Ali ako vi mozda imte vec gotovu semu sa nekim od ova dva cipa zamolio bih vas da mi je posaljete na mail,ili da mi date link,posto ja obicno naletim na neke prekomplikovane seme...
POzdrav!
Pozdrav svima!
Molio bih one koji znaju gde se u Crnoj Gori mogu kupiti djelovi za samogradnju, da napisu ovde: internet adresu, mail, br. tel itd...ili na mail zarkocgyu@yahoo.co.uk.
Hvala.
|