View Full Version : Crnagoraput-CPUT

Pages : [1] 2 3 4 5

Pera Detlic
02-03-07, 11:22
Pa da otvorim temu za buducu zvijezdu!(bar po meni):p
Interesovanje je veliko i na forumu i van njega,pa da imamo te informacije na jednom mjestu.
Privatizovana pocetkom godine od strane Strabaga,sa udjelom od 30%.
Obavezali se da ce izvrsiti dokapitalizaciju do udjela 51% i to vec u prvoj polovini godine.Min.5,8miliona za dokapitalizaciju.
Vrlo moguce da ce otkupljivati i ostatak akcija,bar do 66,6.
Vrlo moguce da ce dobiti poslove izgradnje najvecih infrastrukturnih projekata u CG.
I jos puno razloga za kupovinu ove hartije.

boriss_com
02-03-07, 11:24
Trzisna kapitalizacija 25.5 miE.

matematic
02-03-07, 11:56
Trzisna kapitalizacija 25.5 miE.

U koju nisi ukljucio dokapitalizaciju.

Pera Detlic
02-03-07, 14:18
Obratite paznju kako su je cistili danas pred zatvaranje!

minolovac
02-03-07, 14:29
Obratite paznju kako su je cistili danas pred zatvaranje!

da, bilo je uočljivo!
podsjeća na kapg od prije nekoliko mjeseci i na zehc neki dan!
:)

zoxy
03-03-07, 15:12
Pera_Detlic,odlichna tema,zachudo kako nije ranije otvorena,al eto,nije prekasno.Pored razloga koji su navedeni ovdje treba istaci da ce se Crnagora put pored poslova u Cg kojih ce biti izvjesno u velikom broju i obimu u blizoj buducnosti pokushati pozicionirati kao vazan izvodjac radova i u regionu,posebno u blizem okruzenju,na sta su ukazali iz Shtrabaga prilikom preuzimanja firme.Vec od pochetka godine je vidljiva svakodnevna likvidnost u obimu koji dozvoljava drzanje cijene na uzici da tako kazem,ali u zadnje vrijeme sa josh vishe pojachanom potraznjom ni to ne ide tako lako.Na stranu sto je planirani profit 100miliona za 3 godine,mislim,sta vishe ubijedjen sam da se radi o akciji koja ce se pozicionirati u klubu top akcija u buducnosti na cg marketu,iz mnogo razloga,od kojih su ovdje pobrojani neki vazniji.

jaran
03-03-07, 16:10
Mala digresija. Planirani promet u 3 godine (2007-09) je 100 mil EUR kumulativno (ne profit), od toga "državnih" 45 mil EUR. NPM koju Strabag ostvaruje u svojem povezanom društvu u HR je u prosjeku na godišnjoj razini u zadnje 3 godine 10 %. Uzme li se uz to u obzir kapitaliziranost društva (koja ni uz dodatnu kapitalizaciju vlasnika do min 51%) neće biti pretjerano visoka, ostaje da će se dobar dio neto novačnih tokova slijevati za pokrivanje prošlih i tekućih obveza. Društo u HR se usput trži na P/E ispod 10, ima 22,5 mil EUR prihoda, P/S = 1. CPUT ima perspektivu, ali trebati će vremena i za ostvarivanje značajnije čiste dobiti.

zoxy
03-03-07, 17:02
Mala digresija. Planirani promet u 3 godine (2007-09) je 100 mil EUR kumulativno (ne profit), od toga "državnih" 45 mil EUR. NPM koju Strabag ostvaruje u svojem povezanom društvu u HR je u prosjeku na godišnjoj razini u zadnje 3 godine 10 %. Uzme li se uz to u obzir kapitaliziranost društva (koja ni uz dodatnu kapitalizaciju vlasnika do min 51%) neće biti pretjerano visoka, ostaje da će se dobar dio neto novačnih tokova slijevati za pokrivanje prošlih i tekućih obveza. Društo u HR se usput trži na P/E ispod 10, ima 22,5 mil EUR prihoda, P/S = 1. CPUT ima perspektivu, ali trebati će vremena i za ostvarivanje značajnije čiste dobiti.
U pravu si,trebalo je da stoji prihoda umjesto profita,moja greska.Slazem se da ce trebati vremena,izmedju ostalog jer ce i glavnica poslova slijediti u periodu od dvije godine pa nadalje,ali ne mislim da ce cijena akcije chekati u potpunosti na to.Neshto kao i kod ZEHK,prepoznaje se veliki potencijal sto je vidljivo po trgovini u zadnje vrijeme i kako isto bude prolazilo sve ce biti vece interesovanje.Firma osim Cg planira da radi i u okruzenju u nekom narednom periodu,sto opet daje mogucnost konstatnog poslovanja i prosirenja...s obzirom ko je vlasnik i na kojim poslovima radi i planira da radi,to djeluje itekako logicno,tako da kada se sve izvaga i premjeri,sto se mene tiche iz 1-1.Da ne bi izgledalo da previshe proteziram ili navlacim...ja sam moju kupovinu obavio na 4 eu u potpunosti i sada kupujem druge akcije,ove kao i ZEHK cvrsto drzim.

Mijo
03-03-07, 18:06
Borise, koliki ti je target za CPUT ?

Je li to najjače crnogorsko poduzeće koje se bavi niskogradnjom ?
Može li par riječi o ostalim jačim crnogorskim građevinskim poduzećima ?

Hvala.

Pera Detlic
04-03-07, 18:52
Kad pomenu zoxy kupovinu...Ja sam kupovao uglavnom na 5 prije n.g.kada sam primijetio da su Austrijanci placali preko 7e po akciji.(po nekoj mojoj racunici)
Target je tesko ocijeniti,buduci da bi dobijanje nekog od velikih poslova izgradnje saobracajnica u CG,drasticno promijenilo i situaciju i prethodno navedene brojke.

Mario_2006
04-03-07, 19:15
Kad pomenu zoxy kupovinu...Ja sam kupovao uglavnom na 5 prije n.g.kada sam primijetio da su Austrijanci placali preko 7e po akciji.(po nekoj mojoj racunici)
Target je tesko ocijeniti,buduci da bi dobijanje nekog od velikih poslova izgradnje saobracajnica u CG,drasticno promijenilo i situaciju i prethodno navedene brojke.

Slazem se da je target tesko odrediti tvrtka nije pocela privredjivati tako da mislim da je ulaz na ovoj cijeni mozda previsok .

Shajo
06-03-07, 23:37
Austrijska kompanija STRABAG našla se usred velikog korupcijskog skandala koji trese Austriju ali i Njemačku gdje STRABAG ima svoju ispostavu u Študgartu....

maya
06-03-07, 23:55
Austrijska kompanija STRABAG našla se usred velikog korupcijskog skandala koji trese Austriju ali i Njemačku gdje STRABAG ima svoju ispostavu u Študgartu....

po ovome ce ispast da su nasi ovi iz strabaga

Oskar
23-03-07, 08:05
crnagoraput ima povlasten polozaj za krpljenje po Crnoj Gori do 2009.Da li je tacno da ce njima pripasti izgradnja jednog od ova dva najavljena autoputa i kada bi to moglo da pocne?

val
23-03-07, 09:51
Triba gradit ,a ne krpat!!

jedan_prošli
24-03-07, 20:36
EKONOMIJA
NS ZATRAŽIĆE OD DRŽAVNOG TUŽIOCA DA ISPITA ZAKONITOST PRODAJE CRNAGORAPUTA

Je li malo 8,4 miliona

Podgorica (MINA-BUSINESS)- Narodna stranka (NS) zatražiće od Vrhovnog državnog tužioca da u skladu sa svojim ustavnim obavezama štiti državne interese i utvrdi zakonitost, odnosno korisnost po državu, prodaje podgoričke kompanije Crnagoraput.
Ta opoziciona partija traži da tužilac utvrdi da li odgovara ukupnoj vrijednosti Crnagoraputa cijena od 8,4 miliona eura uz investicije, koja je plaćena za to preduzeće.
- Podsjetimo da se u vlasništvu Crnagoraputa, između ostalog, nalazi i atraktivno zemljište na crnogorskom primorju i upravna zgrada sa zemljištem u centru Podgorice, i da tržišna vrijednost ove dvije lokacije nadmašuje pomenutu, za nekoliko miliona eura - saopštio je na konferenciji za novinare portparol Slaviša Guberinić.
Austrijski građevinski koncern Štrabag postao je početkom godine većinski vlasnik preduzeća Crnagoraput. Manjinski udio od 30,9 odsto akcija u Crnagoraputu državni fondovi za razvoj i penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavod za zapošljavanje prodali su sredinom novembra štrabagu za 8,4 miliona eura. Austrijanci su obavezni da ulože još 5,7 miliona eura, kako bi mogli dokapitalizovati firmu i time stekli većinski udio.
Guberinić je kazao da će od Tužilaštva tražiti informaciju o tome dokle se stiglo sa ispitivanjem privatizacije Ski-centra Durmitor uz podsjećanje na javno obećanje tužilaštva da će se "pozabaviti tim slučajem".
On tvrdi da preduzeće Nju ski-centar koje je, kako je kazao otelo imovinu Ski centra Durmitor, pored toga što nesmetano ubira prihode neplaćajući ni utrošenu električnu energiju, posjeduje i svoj privatni vodovod koji je 90-ih godina dat na korišćenje Ski-centru Durmitor.

Eto firmu sa koncesijama i zemljištem kao da su dobili gratis. Neka sada daju na tenderu fer ponudu i na konju su :)

jedan_prošli
24-03-07, 20:38
U Ministarstvu saobraćaja zatrpani ponudama na tenderu za konsultanta koji će pripremiti gradnju auto-puteva

Rang lista za dvije sedmice

PODGORICA - Komisija Ministarstva pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija objaviće za dvije sedmice kratku rang listu najboljih ponuđača na raspisanom tenderu za izbor konsultanta, koji će pripremiti studiju izvodljivosti za izgradnju dva auto-puta vrijedna 2,8 milijardi eura – saopšteno je Republici iz Ministarstva pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija.
- Komisija Ministarstva pomorstva i saobraćaja još uvijek razmatra pristigle ponude. Interesovanje je veliko, budući da se oko 40-ak konsultanskih firmi javilo.
Očekujemo da će Komisija za dvije nedjelje završiti sa radom, kada će biti objavljena kratka rang lista najbolje ocijenjenih, koji idu dalje u tendersku proceduru – kazala je Republici portparol Ministarstva Jelena Kaluđerović.
Studija, koju treba da pripremi prvorangirani ponuđač, treba da obuhvati rute Jadransko–jonskog i auto-puta Bar–Boljare, do granice sa Srbijom. Ruta auto-puta Bar–Boljare, duga 170 kilometara, uglavnom je definisana studijom za regionalnu infrastrukturu Balkana i povezuje Crnu Goru sa zemljama u okruženju. Trenutno se od Bara do granice sa Srbijom kreće oko 4.000 vozila dnevno, a u sezoni čak 13.000. Jadransko–jonski autoput, dug oko 110 kilometara, predstavljaće novu trasu.
Otežavajuća okolnost za gradnju ove dvije dionice je što se nijesu našle na listi prioriteta EU, jer, u vrijeme kada su se one određivale, tj. Crna Gora nije imala političkog kapaciteta da ih uvrsti u koridore.
Studija izvodljivosti će biti i osnova glavnog tendera za izgradnju dva auto-puta, a u Ministarstvu saobraćaja očekuju da će prvi radovi na izgradnji autoputeva početi krajem 2008.,ili početkom 2009. godine.
Crna Gora je jedina evropska država koja nema izgrađen ni metar auto-puta, a u Vladi procjenjuju da kilometar gradnje košta čak 10 miliona eura, a odabrani konsultant treba da procijeni da li se uopšte isplati ući u posao gradnje auto-puteva.
Konsultant za studiju izvodljivosti treba da prepozna optimalna tehnička, ekološka, ekonomska i finansijska rješenja pri izradi ovih koridora, zasnovana na gruboj analizi mogućih alternativa i poređenja. On treba da analizira osjetljivost na predložene investicije, procijeni uticaj na životnu sredinu za oba koridora, obezbijedi indikatore mogućeg učešća privatnog i javnog sektora u svakom scenariju i pregleda i komentariše aktuelnu regulativu o privatno-javnom partnerstvu.
U predtenderskom periodu najviše interesovanja za gradnju auto-puteva su pokazale španska “Sedesa”, američki “Behtel”, austrijski “Štrabag” i hrvatska kompanija “Konstruktor”.

Sedesa je dobila autoput u Srbiji. Behtel radi opako po Rumunjskoj, konstruktor i Crnagora Put su slobodni ;)

joshua
24-03-07, 20:58
Po mojem misljenju je najbolje da posao dobije CPUT kao firma iz CG koja zaposljava domace ljude. Behtel je u Hrvatskoj brzo odradio posao ali je nakon otvaranja auto puta bilo popravaka pojedinih dionica. Tu vidim priliku i za RUBN koji su kupili mehanizaciju za tunele (ako sam dobro informiran).
U kratko odlicna prilika da se domace firme iskoriste do maximuma a ono sto ne mogu odraditi preuzmu strani izvodjaci. Takodjer mislim da Hrvati nakon izgradnje auto puta ZG-ST imaju iskustva na tom podrucju.

Sandokan
25-03-07, 15:17
Po mojem misljenju je najbolje da posao dobije CPUT kao firma iz CG koja zaposljava domace ljude. Behtel je u Hrvatskoj brzo odradio posao ali je nakon otvaranja auto puta bilo popravaka pojedinih dionica. Tu vidim priliku i za RUBN koji su kupili mehanizaciju za tunele (ako sam dobro informiran).
U kratko odlicna prilika da se domace firme iskoriste do maximuma a ono sto ne mogu odraditi preuzmu strani izvodjaci. Takodjer mislim da Hrvati nakon izgradnje auto puta ZG-ST imaju iskustva na tom podrucju.

Ako sam ja dobro razumio, ovo je tender za konsultante a ne za izvodjace. Jesam li?

Bavi li se CPUT ili RUBN projektovanjem ili samo izvodjenjem radova u niskogradnji?

joshua
25-03-07, 16:08
Dobro si razumio

jedan_prošli
25-03-07, 20:10
Poslije kosaltinga dođe gradnja... Malo smo preskočili par koraka, ali razumit ćeš to... Jer je tema CPUT a ne konsalting ili k to me slično.

Cruella
25-04-07, 14:16
Ruski milijarder Oleg Deripaska preuzet će 30 posto udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag i time povećati njezin kapital za 1,05 milijardi eura, priopćeno je u srijedu u sjedištu tvrtke u Beču. Takav će razvoj događaja vjerojatno u posljednjem trenu odgoditi za jesen početnu ponudu Strabag-ovih dionica na burzi koja je bila planirana za prvu polovinu svibnja, izvijestili su austrijski mediji.
Ruski ulagač bit će strateški, a ne financijski partner austrijske kompanije, inače šeste po veličini građevinske tvrtke u Europi.
Većinski paket dionica od 50 posto plus jedna dionica trenutno je u vlasništvu obitelji vlasnika Petera Haselsteinera dok je ostatak u vlasništvu Raiffeisen grupe.
Ulaganje Deripaske u Strabag iznenadilo je većinu analitičara ali i banke angažirane u početnoj ponudi dionica te kompanije na burzi.
(Hina, Bankamagazin)

jedan_prošli
26-04-07, 09:04
Je je i danas prenjele sve novine :) Nisu očekivali takav ulaz ruskog kapitala. TO je jako dobro jer milijarda eura kod izvođača radova nije kao milijarda kod investitora. U ovom slučaju će Strabag biti financijer autoputova po ex yu. Sa time će dobiti i pravo naplate. Sa naplatom će održavati tekuću likvidnost, a sa založnim pravom dobiti kredite za daljna ulaganja. Vidim da će impuls gradnje autoputova ubrzo krenuti. Prvo od nas gore pa do vas dolje ;)

RUSKI MILIJARDER KUPUJE 30 ODSTO AKCIJA AUSTRIJSKOG ŠTRABAGA

Deripaska ulazi u Crnagoraput

Beč(MINA-BUSINESS)- Ruski milijarder Oleg Deripaska preuzeće 30 odsto udjela u austrijskoj građevinskoj kompaniji Štrabag, koja je od početka godine vlasnik Crnagoraputa.
Kako je saopšteno iz Štrabaga, Deripaska će biti strateški, a ne finansijski partner austrijske kompanije, šestog prema veličini građevinskog preduzeća u Evropi. Deripaska će preuzimanjem udjela od 30 odsta povećati kapital Štrabaga za 1,05 milijardi eura. Ulaganje Deripaske u Štrabag iznenadilo je većinu analitičara, ali i banke angažovane u početnoj ponudi dionica te kompanije na berzi, prenose hrvatski mediji.
To će, kako su ocijenili, vjerovatno u posljednjem trenutku odložiti za jesen početnu ponudu Štrabagovih akcija na berzi koja je bila planirana za prvu polovinu maja.
Većinski paket dionica od 50 odsto plus jedna trenutno je u vlasništvu Petera Hazelštajnera, a ostatak pripada Rajfajzen grupi.
Deripaska je vlasnik En plus grupe koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica i Rudnicima boksita Nikšić, a prvorangirani je ponuđač na tenderu za prodaju Termoelektrane i Rudnuka uglja Pljevlja.

minolovac
26-04-07, 10:29
evo ga, odmah...šta rusi čine!:)
CPUT 9,8000 8,8889% 5.969 0,0000 9,8000

Pera Detlic
26-04-07, 10:37
evo ga, odmah...šta rusi čine!:)
CPUT 9,8000 8,8889% 5.969 0,0000 9,8000

Cini mi se da sam cuo da Deripaska zeli citavih 50% Strabaga.Da nijesam nesto permutovao?Da li je to objavljeno na ATV,jutros?

minolovac
26-04-07, 10:43
Cini mi se da sam cuo da Deripaska zeli citavih 50% Strabaga.Da nijesam nesto permutovao?Da li je to objavljeno na ATV,jutros?

koliko znam bilo je 30%, evo probat ću nešto u hr vijestima vidit...inaće vlasnik je austrijanac 50%+1 jedna dionica!

ina
26-04-07, 10:56
IZABRANE KOMPANIJE ZA IZBOR KONSULTANTA

Vladin Savjet za izgradnju autoputeva izabrao je juče šest stranih kompanija koje će učestvovati u nadmetanju za izbor konsultanta za izradu studije izvodljivosti za dva autoputa u Crnoj Gori. Na pozivni tender, kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, prijavilo se oko 40 kompanija od kojih je odabrano šest: "Hyder Consulting" (Velika Britanija), "Scott Wilson Ltd." (Velika Britanija) sa partnerom "WSP International Sweden AB" (Švedska), zatim, "Louise Berger SAS" (Francuska), "BCEOM - Societe Francaise d'Inginiere" sa partnerom "Guide Loyrette Nouel" (Francuska), "POYRY Infra GmbH" (Njemačka) i "Typsay Proyectos S.A." (Španija). Informacija o kompanijama, kao i projektni zadatak i tenderska dokumentacija biće dostavljeni na uvid Svjetskoj banci.

Očekuje se da tenderska procedura za dostavljanje ponuda počne tokom prve nedjelje maja, a tender će biti otvoren 45 dana. Za ocjenu ponuda planirano je još 20 dana nakon čega će biti objavljeni rezultati, dok je potpisivanje ugovora i početak izrade Studije izvodljivosti planirano za jul - avgust 2007. U saopštenju se navodi da se uporedo sa tim aktivnostima raditi na drugoj fazi realizacije projekata autoputeva u Crnoj Gori, "tokom koje će biti revidiran institucionalni i zakonski okvir u Crnoj Gori, a planirano je i pronalaženje odgovarajućeg tipa javno-privatnog partnerstva za izgradnju autoputeva". Tu fazu, kao i pretkvalifikacije i tendersku proceduru vodiće i finansirati Svjetska banka.

Savjet je razmotrio i informaciju o tehničkom pregledu i prijemu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica, a okvirni rok za otklanjanje primjedbi je 15. jun.

jedan_prošli
26-04-07, 13:55
Ma neka Depariska, uzme 30 % Strabaga, a ostalo u njihovim akvizicjama. Na isto dođe. Tamo bi ga oderali, ali i pitanje je da li bi mogao kupiti. Vjerovatno još neka dokapitalizacija. E sad plačati provizije, transfer love, hmm... Lukavi su auslenderi.

minolovac
27-04-07, 10:01
CPUT 10,0000 3,4993% 3.549 0,0000 10,6281
CPUT 10,6281 10,0001% 4.687 0,0000 10,6281
evo neće bit veliki prosjek za danas, kad su prošli oni na deset izgleda nema više ponude u opsegu(pojavilo se ipak 1000kom), drugi pon. će biti još za kupit po negdi oko 11.30 mislim, trebalo bi malo akomulirat novaca u tjednu predaha...:)

jedan_prošli
27-04-07, 15:48
Po spisku akcionara, neki od radnika imaju po 1000 akcija. Tako da možete očekiati takve pakete. Nego na ovoj cijeni će se teško netko odriješit tisučice. recimo da proda na 9000, kad je imao 10600 na grani ;) Sad samo strpljivo skupljanje. Polako..

T.N.T.
08-05-07, 00:38
Ko moze biti pesimista u vezi CPUT, kakav auto put to je sica, svaki pedalj asvalta u CG mora da se mjenja, tu ima posla za pet takvih firmi... Sve sto se bude zaradivalo od turizma a ne ode u razne dzepove ide na infrastrukturu... a ko ce radit auto put to nema vaz, CPUT nek farba trake pa je u plusu:-)

jedan_prošli
08-05-07, 11:16
A je :) Malo čudno bi bilo imati hotel od 5 zvijezdica a rupe na cestama, ipak i od aerodroma se mora nekako doći. Ali isto tako higijena ugostiteljskih objekata, te čistoća parkova.. Investitora ima, kapitala ima, samo kad se odluče..

T.N.T.
08-05-07, 19:15
Pa mislim ko ima kintu da stavi i da ceka na kraju se isplati. Bice dobra sezona. Racunam na turizam, to je ipak glavna privredna grana ove drzave ipak 2 milijarde nije sica za 10g. kako predvidjaju.

goldenpoint
08-05-07, 20:18
CPUT je definitivno bingo,samo ga je valjalo uhvatititi bar u petak,ali ni sada nije kasno,vazno je strpljenje ko ga ima,ne treba se osvratati na eventualne padove ko ga ima u portfoliu neka ga cuva,ko ne neka saceka da se malo smiri pa onda u soping

jedan_prošli
11-05-07, 20:22
Hrvatska odvaja za odrzavanje cesta 100 puta vise od Crne Gore. Ne cinimi se toliko puta vecom ;)

Nikolica
11-05-07, 21:34
Da li netko ima kakve financijske pokazatelje CPUT. Pa da pokušamo usporediti s nekom od Hrvatski građevinskih tvrtki? Iako mi se čini da je netko od starih Forumaša to već napravio ???

Homer
11-05-07, 23:23
Imaju toliko posla da ne mogu stizat. A kad krene izgradnja ozbiljnih puteva...

minolovac
12-05-07, 09:01
Oleg Deripaska kupio 30 posto Strabaga

Do jeseni i nakon nove emisije dionica svaki će od tri strateška partnera - obitelj Haseltsteiner, Deripaska i Raiffei-sen/UNIQA - imati 25 posto plus jednu dionicu Strabaga, a ostatak će biti na tržištu
...
Naporedno s rastom na tradicionalnim tržištima, kao i na onima Srednje i Jugoistočne Europi, na koja je otprije ekspandi-rao, Strabag se odlučio na značajnije strateško usmjeravanje i u Rusiju. Potkraj ovog travnja smo na konferenciji za novinare Strabaga mogli vidjeti i 'drugog najbogatijeg Rusa' Olega V. Deripas-ku, koji je ovih dana kupio nemali dio Strabaga te upravo očekuje da ugovor odobri relevantni austrijski organ nadzoran za sprječavanje kartelizacije. Deripaskin koncern Basic Element (prihod u 2006. godini: više od 18 milijardi US dolara te 240.000 zaposlenih) ima razgranato građevinarstvo i proizvodnju građevinskog materijala. Ova grupacija unutar Deripas-kinog imperija ove će godine, prema planu, porasti oko 50 posto i dosegnuti prihod od 1,5 milijardi dolara.
...
Deripaska je, za 1,05 milijardi eura, dobio 30 posto udjela u Strabagu, koji je već otprije aktivan u Rusiji.Ulaskom Basic Elementa u Strabag na neodređeno je vrijeme odloženo za početkom ovog svibnja planirano uvećanje kapitala Strabaga putem emisije dionica. Ipak, Strabag ne odustaje od ideje da putem novih dionica značajno uveća svoj kapital, tvrdi Hasel-steiner. Pritom dodaje da će to najvjerojatnije biti ove jeseni, poslije čega će svaki od tri strateška partnera (obitelj Haseltstei-ner, Deripaska, Raiffeisen/UNIQA) imati 25 posto plus jednu dionicu, a ostatak (25 posto minus tri dionice) bit će raspršen na tržištu.
Inače za neupućene ili manje upućene Strabag je vlasnik oko 30% cputa, a ima obavezu u roku dvije godine kupiti još 30%

zoxy
12-05-07, 15:21
Mislim da nemaju obavezu kupiti jos 30% nego povecati svoj udio sa 30% na 51% najmanje, nije sporno da ce zeljeti i vishe od toga.

jatotikvica
12-05-07, 19:50
Kakva je ostala vlasnicka struktura?

Franko 05
12-05-07, 20:10
Mislim da nemaju obavezu kupiti jos 30% nego povecati svoj udio sa 30% na 51% najmanje, nije sporno da ce zeljeti i vishe od toga.

Zoxy, sporno je sve što si naveo. Na webu montenegreberze stoji da je Strabag 11.1.2007. vlasnik 50,987% CPUT-a.

Pera Detlic
13-05-07, 11:18

Zoxy, sporno je sve što si naveo. Na webu montenegreberze stoji da je Strabag 11.1.2007. vlasnik 50,987% CPUT-a.
Stvarno mi nije jasno sto to tako pisu!
12.01.2007 - Novom vlasniku glavni klijent biće država
Podgorica - Vanredna skupština akcionara Crnagoraputa jednoglasno je juče odlučila da austrijski Štrabag preuzme upravljanje tom kompanijom i, uz obavezu dokapitalizacije, stekne većinsko vlasništvo sa 51 odsto akcija. Štrabag je, prema kupoprodajnom ugovoru, zaključenom krajem prošle godine, za državnih 30,9 odsto akcija uplatio 8,4 miliona eura i u naredne četiri godine se obavezao da investira dodatnih 5,7 miliona eura. Savo Parača, dojučerašnji izvršni direktor Crnagoraputa očekuje da će obaveza za investicije, kroz ulaganja u opremu, biti realizovana već ove godine.

Ministar Lompar potvrdio je da ne očekuje da će promjena vlasništva u Crnagoraputu i dolazak austrijskog Štrabaga izazvati bilo kakve izmjene ugovora o održavanju puteva u Crnoj Gori, već da će on biti poboljšan. - Očekujem da će dokapitalizacija vrijedna 5,7 miliona eura, na koju se Štrabag obavezao ugovorom o kupoprodaji, biti iskorištena za kupovinu savremenih mašina - kazao je Lompar.
Izvor: ND Vijesti

Od drzave su kupili 30,99% za 8,4mil to ispada 7,814EUR po akciji.
Dokapitalizacija za 5,7mil.EUR po toj cijeni povecala bi im vlasnicko ucesce za 21%.
Ta dokapitalizacija nije uradjena.Ili sam je ja prespavao.:whistling2:
Ovosto pise na montenegroberzi djeluje mi kao kao cisto obmaljivanje.Dok se neko dobro ne napuni...
A procentualno ucesce kada uzimate portfolio nidje ne pise.Spisak akcionara se mora uzimat prvom prilikom.

zoxy
13-05-07, 15:55

Mislim da je podatak netacan, ili smo svi prespavali to i nijesmo primijetili kao sto Pero reche, rekao bih da je ovo prvo u pitanju. Spisak akcionara bi u svakom sluchaju dobro doshao da se 100% provjeri sta je tacno.

jatotikvica
13-05-07, 16:56
Slazem se! Pero da li si raspolozen za novu akciju? :)

Franko 05
13-05-07, 17:25
Ne znam što smo prespavali a što nismo, ali znam da pričamo o nečemu o čemu nemamo provjerenu informaciju, a takve priče se obično zovu lupetanje, bez obzira bile možda točne ili netočne.
Ako je podatak na berzi o vlasnicima CPUT-a netočan, zašto onda ne bi bio i bilo koji drugi netočan.

zoxy
13-05-07, 20:22
Ne znam što smo prespavali a što nismo, ali znam da pričamo o nečemu o čemu nemamo provjerenu informaciju, a takve priče se obično zovu lupetanje, bez obzira bile možda točne ili netočne.
Ako je podatak na berzi o vlasnicima CPUT-a netočan, zašto onda ne bi bio i bilo koji drugi netočan.
Pa mnogi imaju informaciju koja je saopstena ovdje, niko nije objavio da je uradjena dokapitalizacija niti sam cuo da iko pricha o tome ili da se pishe o istom, na konferenciji za stampu koja je odrzana ne tako davno ljudi iz Cg-puta, tj iz Strabaga koji su tu u njihovo ime su govorili o tome kao nechemu sto ce se truditi da urade u sto je kracem periodu iako imaju prilicno dug rok, pa se jesen pominjala kao neki optimalni termin u stampi (iako se na stampu ne treba oslanjati puno), nije od tada bilo nekih posebno znacajnih i velikih transakcija na berzi... tako da ne lupetamo nego razmjenjujemo misljenja i ja sam prilicno siguran da je taj podatak sa njihovog sajta pogresan. Spisak akcionara nam je potreban da bi otklonili sve dileme i da ne bi vodili raspravu ove vrste.

lionking
13-05-07, 21:40
Ode i siroti Savo Paraca u Luku Bar, kako ce Crnagora put bez njega?

Nabuko
14-05-07, 07:44
Par detalja oko poslovanja CPUT. Strabag je naslijedio 1000 radnika kada je usao u CPUT i obavezao se da naredne 3 godine nema otpustanja. Dio radne snage prelazi u druge firme ali svojevoljno. Osnovni posao koji oni imaju je rudimentarno odrzavanje dijela saobracajnica sto donosi 9mE godisnje ali to uglavnom ode na plate. Potred toga ima ogromnu (za nase prilike) tehniku u relativno dobrom stanju, dvije asfaltne baze, i neke nekretnine. Strrabag ce se prijaviti na neke od projekata koji su vezani za rekonstrukciju saobracajnica a veoma vjerovatno ce pokusati da uzme ucesca na bilo kom poslu izgradnje (auto)puteva. Ti projekti mogu da budu recimo 10mE a pogledajte koliko je danas trzisna kapitalizacija CPUTa. Odnosno jedan posao moze biti reda velicine trzisne kapitalizacije firme. Odnosno da to prevedem ako dobije neki od velikih poslova firma vrijedi vise nego danas na berzi a ako ne dobije nista ne vrijedi toliko. Ulazimo u domen kada od poslovanja zavisi i vrijedost na berzi a ne od rekla-kazala i koliko ko ima placeva.

Franko 05
14-05-07, 08:30
Slažem se ali to će sve biti kad bude.
Evo sada malo podataka za PZC Split kojeg je većinski vlasnik Strabag:

Cijena 589EUR
Mcap 29 000 000 Eur
BV 244
EPS 46
P/E 12,9
ROA 0,25
ROE 0,20
P/BV 2,4

Pri cijeni od 11EUR CPUT se trži po oko 4,5BV i ima Mcap 38 000 000 EUR.
Mislim da bi vam korisnije bilo da nabavite Financijski izvještaj za 2006 nego spiskove dioničara. Ne moram ga valjda ja nabavljat iz Hrvatske pored vas.

ljubo
14-05-07, 09:06
Par detalja oko poslovanja CPUT. Strabag je naslijedio 1000 radnika kada je usao u CPUT i obavezao se da naredne 3 godine nema otpustanja. Dio radne snage prelazi u druge firme ali svojevoljno. Osnovni posao koji oni imaju je rudimentarno odrzavanje dijela saobracajnica sto donosi 9mE godisnje ali to uglavnom ode na plate. Potred toga ima ogromnu (za nase prilike) tehniku u relativno dobrom stanju, dvije asfaltne baze, i neke nekretnine. Strrabag ce se prijaviti na neke od projekata koji su vezani za rekonstrukciju saobracajnica a veoma vjerovatno ce pokusati da uzme ucesca na bilo kom poslu izgradnje (auto)puteva. Ti projekti mogu da budu recimo 10mE a pogledajte koliko je danas trzisna kapitalizacija CPUTa. Odnosno jedan posao moze biti reda velicine trzisne kapitalizacije firme. Odnosno da to prevedem ako dobije neki od velikih poslova firma vrijedi vise nego danas na berzi a ako ne dobije nista ne vrijedi toliko. Ulazimo u domen kada od poslovanja zavisi i vrijedost na berzi a ne od rekla-kazala i koliko ko ima placeva.

Pocetkom godine je dnevna stampa pisala o sredstvima iz budzeta opredijeljenim za odrzavanje saobracajnica - CPUT, i cifra je bila oko 36 mil eura za 2007. godinu.

Nabuko
14-05-07, 09:15
Ljubo lose citas. Mjesecno se za odrzavanje izdvaja 750kE za CPUT (9mE godisnje) a 35mE je namijenjeno za rekonstrukciju preko nekoliko tenedera otvorenih za sve kompanije.

ljubo
14-05-07, 09:20
Ljubo lose citas. Mjesecno se za odrzavanje izdvaja 750kE za CPUT (9mE godisnje) a 35mE je namijenjeno za rekonstrukciju preko nekoliko tenedera otvorenih za sve kompanije.

Ne znam ko to jos moze u CG osim CPUT-a rekonstruisat puteve, ali moguce je da grijesim.

Nabuko
14-05-07, 09:23
Ne znam ko to jos moze u CG osim CPUT-a rekonstruisat puteve, ali moguce je da grijesim.

Grijesis postoji barem nekoliko kompanija cak u CG (recimo tehnoput koji izvodi sve radove po Podgorici, prosetaj pa pogledaj) a tender je otvoren i za strane kompanije. Ja isto navijam za CPUT jer sam akcionar ali treba dobiti poslove pa onda ce vrijediti prilicno jer je to jak kes.

Pera Detlic
14-05-07, 10:10
Slazem se! Pero da li si raspolozen za novu akciju? :)

Vazda.;) Cisto da vidimo ste se tu kuva.Do FI je skoro nemoguce doci,a bih rado.
Malo da sacekamo da se situacija stabilizuje pa da onda uzimamo i spiskove za dr.firme.

ljubo
14-05-07, 10:16
Jel' bilo trgovine CPUT jutros, na izvjestajima nema nista ?

Franko 05
14-05-07, 11:26
Znam da je i jedna firma iz Hrvatske dobila rekonstrukciju dijela ceste H.Novi-Trebinje u duljini 4km. Konstruktor i IGH su odavno otvorili predstavništva. Tako da priča da u CG nema ko osim CPUT-a radit ceste je šuplja priča.
Mislim da CPUT ima dobru perspektivu, ali bez egzaktnih pokazatelja, možemo samo špekulirati.

ljubo
14-05-07, 11:56
Kazem da od CG kompanija iz branse CPUT ima najboje reference. Ako bi tako lako prepustali poslove jace drugima, ne znam zasto su ulazili u CPUT.

Franko 05
14-05-07, 12:11
Ne kažem da će oni prepuštat poslove, nego da se poslovi dobivaju na tenderima, i da nije više CPUT monopolist. Pa ušli su i u Hrvatsku, pa su na putevima, radile i rade, i druge firme strane i domaće. Vlada daje poslove najpovoljnijem, a porez će svi platit na kraju jednako i strana i domaća firma. Iako neznam koliko je još CPUT domaća a koliko Austrijska firma.

jedan_prošli
14-05-07, 22:20
A što će biti ako CPUT napravi autoput vlastitim sredstvima? Depariska im opasno vjeruje, kad im je dao milijardicu na zajam do prvog ;)

T.N.T.
15-05-07, 00:45
Ne kažem da će oni prepuštat poslove, nego da se poslovi dobivaju na tenderima, i da nije više CPUT monopolist. Pa ušli su i u Hrvatsku, pa su na putevima, radile i rade, i druge firme strane i domaće. Vlada daje poslove najpovoljnijem, a porez će svi platit na kraju jednako i strana i domaća firma. Iako neznam koliko je još CPUT domaća a koliko Austrijska firma.

Pa sto je vise Austriski to ce vise tendera dobit... ne rasipaju se oni ko mi...

jedan_prošli
15-05-07, 07:38
U više dnevnih novina se danas spominju fondovi predpristupne pomoći. Možda ne na početku, ali kasnije će država moći dobivati novce za ekologiju, ceste i bla bla... Krenulo je.. Kod CPUTa mi još nije jasno kako to da nisu dokapitalizirali još od 11.01 firmu. U registru piše da dionice nisu isplaćene.

Nabuko
15-05-07, 07:43
Austrijanci po firmi prakticno nista ne rade. To se zove snimanje stanja. Samo nesto obilaze i petljaju ali jos nijedan konkretniji potez.

jedan_prošli
15-05-07, 07:46
Neće da rade tako jeftino ;) Malo im 100 mil E prihoda u tri godine ;-)

Franko 05
15-05-07, 08:24
Molim te ne pričaj napamet. Kojih 100M EUR?

jedan_prošli
15-05-07, 08:25
Odi na stranice nekih od dnevnih novina. Odi na pretragu, i jako se potrudi. Neđi članak i postaj ga ovamo. ALi se jako potrudi! Toliko..

jedan_prošli
15-05-07, 08:36
Ako ti se kojim slučajom neda tražiti, postat ću ga ja!!

Franko 05
15-05-07, 08:36
Ne moram se ja jako trudit čak ni malo, jer ono na što ti misliš, davno je apsorbirano. Osim toga nigdje ne piše da će poslove isključivo dobivat CPUT, ali o tome sam pisao juče.
Druga zanimljiva stvar je kako bi se sad kao trebalo vjerovat dnevnim novinama, dok je ono što su pisali prije par dana o Luci,naravno, čista laž.

jedan_prošli
15-05-07, 08:44
Ovo je bio interviju! I ljudi imaju svoja očekivanja. Apsorbirano bi trebalo biti do 2008 + novi poslovi, na ono što sam ja mislio već se odrazilo. Znam da ima i boljih građevinski tvrtki u regiji, kao što znam da ima uvijek boljih dionica negdje. Kako sam krenio do Azije.. Široki su mi pogledi i aspekti u ulaganja.

Firular
15-05-07, 08:58
U više dnevnih novina se danas spominju fondovi predpristupne pomoći. Možda ne na početku, ali kasnije će država moći dobivati novce za ekologiju, ceste i bla bla... Krenulo je..

Evo baš gledam koji su prioriteti pretpristupnog programa IPA (na koji Hrvatska ima pravo, ali CG koliko znam još ne), koji traje od 2007.-2013. i koji objedinjuje sve prethodne pretpristupne fondove (ISPA, PHARE i SAPARD), i nigdje ne piše da se potpomaže izgradnja cesta. Konkretno, u operativnom programu za promet aktivnosti se svode isključivo na modernizaciju željeznica, a ne cesta.

Doduše, koliko znam svaka zemlja ispregovara s EU svoje prioritete, tako da je moguće da će CG zatražiti da se tu uključe i ceste, ali dok (i ako) se to ostvari i dok lova počne stizat, dug je put.

Tako da ne bih baš računao da će se iz pretpristupnih fondova u CPUT u nekoj bliskoj budućnosti sliti neka konkretna lova.

jedan_prošli
15-05-07, 09:08
Vidjet ćemo :) Ispravni semafori, signalizacija us cestu i na njoj, naravno bez rupa, bez zakrpki, to su obilježja europskih cesta, hrvatskih, jednog dana i albanskih. Crnogorskih neće biti ;) No uvijek se ulaže na rok od proknjižbe akcija u cda, tako da ovo nije akcija za kupovati :)

Firular
15-05-07, 09:12
Vidjet ćemo :) Ispravni semafori, signalizacija us cestu i na njoj, naravno bez rupa, bez zakrpki, to su obilježja europskih cesta, hrvatskih, jednog dana i albanskih. Crnogorskih neće biti ;) No uvijek se ulaže na rok od proknjižbe akcija u cda, tako da ovo nije akcija za kupovati :)

Samo sam htio reć da mi ona varijanta da će cput radit ceste s lovom od Deripaske zvuči puno puno realnije, jer iz iskustva znam koliko je teško izvuć lovu od EC-a, pogotovo za veće projekte.

jedan_prošli
15-05-07, 09:22
Evo ovako malo tipkamo pa da spomenem nešto iz povijesti u svezi europskih cesta. Svi stariji ljudi znaju da je mađarska imala katastrofalne ceste. Na njihovim cestama se ginulo kao u ratovima. To je poznata stvar. Došao je rat, prošao, i ljudi se nekako počeli okupljati ponovo zajedno u mađarskoj. Prvo što su primjetili poslije prića o životu vamo i tamo jesu ceste. Nisu ih mogli nahvaliti. Kasnije su takve ceste počele biti u hrvatskoj. Nekad ide na živce koliko često "presvlaće" neku cestu :) Putevi povezuju nacije, robnu razmjenu, podižu životni standard. Važne su. Nisu prestiž! Platit će EU za ceste ali će možda prodavati bitumen. To su sad već igrice, ne ulazim u njih.

Firular
15-05-07, 09:29
Da li možda imaš podatak s koliko je novaca (i u kojem postotku) EU financirala izgradnju cesta u Mađarskoj (ili Hrvatskoj)? Nisam ga uspio ovako na brzinu pronać...

jedan_prošli
15-05-07, 09:31
Ne znam, navodno hrvatska odvaja 5 milijardi kuna za ceste. Hrvatska nema toliko novca da samo tako da. Imamo mi i zaduženja dosta..

jedan_prošli
15-05-07, 09:32
CG odvaja za održavanje 7 mil eura. Jel sam upravu?

greenergy
15-05-07, 09:36
Definitivno za CPUT ima posla. U CG se izgradilo normalnih 50-ak km puta. Treca traka na putu CT-PG i CT-BD, Sozina, malo nesto na primorju, tunel Vrmac i ne znam je li sve to ukupno 50 km!

jedan_prošli
15-05-07, 09:39
Koliko je koštala Sozina? Jel to taj tunel od 70 mil eura ili sam nešto pobrkao? Da li je radio Strabag ili Cput? Vrmac je radio Strabag? Ili sam ja tu sve nešto smućkao?

Firular
15-05-07, 09:54
Ne znam, navodno hrvatska odvaja 5 milijardi kuna za ceste. Hrvatska nema toliko novca da samo tako da. Imamo mi i zaduženja dosta..

http://www.hrvatske-ceste.hr/Program.htm

Evo, baš gledam 'PROGRAM GRAĐENJA I ODRŽAVANJA JAVNIH CESTA ZA RAZDOBLJE OD 2005. DO 2008. GODINE, (NN 03/05)', stavka 'PROGRAM GRAĐENJA, ODRŽAVANJA I UPRAVLJANJA AUTOCESTA 2005. – 2008. GODINE', pa kaže:

'Ukupni planirani radovi (2005.-2008.) 14.015.049.000 kn'

'U razdoblju od 2005. – 2008. godine planira se koristiti 8,7 milijardi kuna kreditnih sredstava od čega su 1,3 milijarde kuna već ugovoreni krediti, a za razliku od 7,4 milijardi kuna potrebno je ugovoriti nove kredite.
Kao rezultat očekivanog rasta prometovanja autocestama, planira se da korisnici sufinanciraju izgradnju, održavanje i upravljanje autocestama u visini od 53%.'

Ima još i stavke gradnja i održavanje državnih, županijskih i lokalnih cesta, ali na autoceste otpada daleko najveći iznos.

Koliko ja vidim (ovako na brzinu pročitano), ne spominju se nikakva EU sredstva.

jedan_prošli
16-05-07, 08:39
U pravu si. Lijepa naša se zaduživala da bi izgradila ceste. Pogotovo za dionicu ZG-ST, no i za tu dionicu je bilo zanimljivih ponuda. Čini mi se, da su je ameri htjeli napraviti i da narednih xy godina je "eksplatiraju", kako od cestarina, tako i od sadržaja uz autocestu. Slično me podsjeća i situacija oko Romana i Strabaga. Pošto je stav države jasan, a to je da država nije privatno vlasništvo i da se ne može baviti biznisiom (članak o TE) sve je izglednije kako će se odigravati gradnja autoputa/va u CG. Mislim da će prvo se graditi prema hrvatskoj. Lijep naša puno sredstava ulaže u marketing (vidi CNN), privlači turiste, a turisti kao turisti, uvijek znatiželjni pa uvijek idu malo dalje. Poznato nam je koja je platežna moć turista koja dolazi na jug jadrana. Firular jel si vidio jučer na TV koliko para ulažu u željeznicu na dionici HU-CR? Navodno koliko je koštala izgradnja ceste ZG-ST :-) Ako je CG već uložila sredstva u rekonstrukciju željeznice prema BG, a prema DU nema "cestu"..

Firular
16-05-07, 08:54
Firular jel si vidio jučer na TV koliko para ulažu u željeznicu na dionici HU-CR? Navodno koliko je koštala izgradnja ceste ZG-ST :-)

Rekli su na dnevniku da je ta varijanta koja je pobijedila na natječaju najskuplja i najkompliciranija za izvest, nisam mogao vjerovat kad sam čuo :D

No dobro, da se vratimo na cput, ponovit ću što sam napisao za IPA program, za HR su prioritetna područja u prometu vezana isključivo za modernizaciju željeznica. Znači ako smo mogli mi to dobit, može valjda i CG. Sad se postavlja pitanje je li cput osposobljen za izgradnju i modernizaciju željezničkih pruga, jel netko zna?

Nabuko
16-05-07, 08:55
Ne naravno. Ja mislim da oni se pripremaju za auto-puteve i da je to osnovni razlog ulaska Strabaga par velikih tendera u njihove ruke.

jedan_prošli
16-05-07, 09:25
Remont pruga rade česi. Preko one firme u Srajevu. Kad sam spominjao pruge, aludirao sam na kako nam dobro ide na autocesti, da se možemo razbacivati sa lovom ;)

jedan_prošli
17-05-07, 08:32
Prema procjenama u Vladi, Studija će najvjerovatnije pokazati da će gradnja autoputa na bazi koncesija biti isplativa samo na pojedinim najfrekventnijim dionicama, dok će se ostali djelovi autoputeva morati graditi uzimanjem kreditnog aranžmana ili na bazi privatno-javnog partnerstva.

Ili hrvatski model ili PJP, ili ili hmm..

i

Uporedo sa tim aktivnostima, zbog gotovo sigurne negativne Studije, radiće se na drugoj fazi realizacije projekata auto-puteva u Crnoj Gori, tokom koje će biti revidiran institucionalni i zakonski okvir u Crnoj Gori, a planirano je i pronalaženje odgovarajućeg tipa javno-privatnog partnerstva za izgradnju autoputeva. Tu fazu, kao i predkvalifikacije i tendersku proceduru, vodiće i finansirati Svjetska banka.

Neššš mi nije jasno..

Cijeli članak.
http://www.republika.cg.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=77055

Firular
17-05-07, 08:37
Kaže naslov:

'REPUBLIKA SAZNAJE - U Vladi već znaju da će Studija opravdanosti izgradnje autoputeva na bazi koncesija biti negativna'

Dakle, već znaju rezultat studije, ali za svaki slučaj će ipak potrošit par sto tisuća eura koliko košta jedna studija izvodljivosti, a da im potvrdi rezultat. :trumpet:

jedan_prošli
17-05-07, 08:41
He he, i onda kažu iako je negativna, da će financirati sa kreditima ili PJP. E sad ako već znaju da je negativna, što opće spominju kreditiranje i zaduživanje? Što sad tu mućka svjetska banka? Hmm mota mi se neki mogući scenario..

jedan_prošli
21-05-07, 07:13
U završnom obraćanju, nakon petočasovnog rada Kongresa, Đukanović je bio vrlo konkretan, svako malo pogledujući prema premijeru Šturanoviću:
- Potreban nam je autoput prema sjeveru, a ne dokumentacija o njemu - bio je kategoričan lider DPS-a, zagovarajući da Vlada posebnu pažnju obrati na sjever, da počne i do kraja mandata završi dobar dio dionice autoputa.
On je urgirao da se donesu razvojni planovi za sjever Crne Gore, ocjenjujući da potencijali sjevera nijesu manji od potencijala juga.

Kada? Gdje? Pošto? Tko? :) Pitanja, pitanja :)

blaster
30-05-07, 15:54
Ej ljudi zna li neko ko je prodao a ko kupio CPUT danas? U 8 transakcija proslo 2.107.386,17 eurica...

bagi
30-05-07, 16:21
Ej ljudi zna li neko ko je prodao a ko kupio CPUT danas? U 8 transakcija proslo 2.107.386,17 eurica...

Ma to mora da je neka preraspodela unutar velikih igraca :mf_type:

Nabuko
30-05-07, 16:34
Posto nemam spisak akcionara molio bih za podatke ko ima 200000 akcija ili vise sa posljednjeg spiska iz akcije da bi vidjeli ko bi mogao biti prodavac.

Da se odmah korigujem prodavac je najvjerovatnije MONF. Oni su imalo preko 700.000 akcija i broker je indikativan. Kupac pojma nemam a mogao bi biti sam strabag za ojacavanje svog udjela za koji nikako da utvrdim da li je vecinski ili nije.

cipiripi
30-05-07, 16:38
Moneta ima 736654 akcija cput.

Nabuko
30-05-07, 16:39
Odnosno vjerovatno je imala do danas. Kupac mozda Strabag koji dokupljuje do 50% ako to vec nema. Da li neko zna je li strabag postao vecinski vlasnik o tome je bilo dosta dilema.

jatotikvica
30-05-07, 18:30
Ne vidim drugog kupca do Strabaga, ali u svakom slucaju ovo moze biti samo pozitivna stvar. Neko kupuje na puno akcija na cijeni vecoj od 10, a to znaci da vrijedi najmanje toliko.
Da li neko moze da izbaci 10 najvecih akcionara u CPUT-u?

Danas je prodato 4,1% CPUT-a. Strabagu jos treba akcija.

Homer
30-05-07, 19:21
Sumnjam da je Strabag kupovao danas, mislim da bi cio posao odradili odjednom, blokovski.

LooDuck
30-05-07, 20:43
Jeste, ali koliko se ja sjecam, prosle godine se jedna hrvatska firma (ta iz Splita ili neka druga) javno (i to dosta) preko medija zalila na cg vlasti sto joj nijesu dozvolili gradnju puta prema Matesevu... Sada im je ta "nepravda" ispravljena, pa ocekujem u narednom periodu da se Strabag nesto pozali...:nonono:
Svi se poslovi kod nas namjestaju, a ako je Strabag stvarno zainteresovan - sve se da sredit...:yeahright:

jedan_prošli
30-05-07, 22:28
Strabag bi za promjenu mogao prvo uplatiti i ono što nije platio, pa tek onda nešto dodatno kupovati. Mislim da nije on. Ako nije on, ( a nije) tko je? Netko za Deparisku?

STRABAG AG 1072634 1420228 0 2.492.862
NIZKE IN RUDARSKE GRADNJE 0 0 901932 901.932
Fond zajedničkog ulaganja "MONETA" ad 530561 0 206093 736.654
MONTE ADRIA BROKER-DILER 54221 0 101491 155.712
SVETLANA 0 0 25838 25.838
PODRAVSKA BANKA DD 0 0 7478 7.478
STEPHEN 0 0 7352 7.352
BLAŽO 0 0 6700 6.700
RAŠKO 6000 0 0 6.000
Dragan 0 0 5961 5.961

Star spisak. Crveno podebljano je NEPLAĆENE dionice

Warren Buffett
31-05-07, 02:16
Vijesti, 31.05.2007.

USRED PADA CIJENA NA BERZI PROVUČE SE I PO NEKA VEĆA TRANSAKCIJA

Hrvati kupili 4,1 odsto Crnagoraputa

Podgorica - Hrvatska poštanska banka kupila je juče na Montenegroberzi oko 4,1 odsto akcija Crnagoraputa za 2,1 milion eura - saznaju "Vijesti".
Akcije crnogorske kompanije za gradnju puteva po cijeni od 10,5 eura prodali su Atlasmont banka i Futura investment sa Djevičanskih ostrva, koje kontroliše Duško Knežević.
Ova transakcija ubjedljivo je najveća na crnogorskim berzama u posljednih nekoliko sedmica, koliko traje stagnacija i pad cijena.
Atlasmont banka i Futura posjeduju još oko 14 odsto akcija u Crnagoraputu.
Početkom novebra ove dvije kompanije kupile su ukupno 26 odsto akcija od slovenačkog NGR-a i to po dvostruko nižoj cijeni od tadašnje berzanske koja je iznosila oko pet eura. Zbog sumnji u moguće mahinacije tu transakciju privremeno je blokirala Komisija za hartije od vrijednosti, ali je sud kasnije "odblokirao".
U međuvremenu austrijski Štrabag je kupio državnih 30 odsto akcija, pa je zatim dokapitalizacijom uvećao svoj dio do natpolovične većine, zbog čega je svim ostalim akcionarima Crnagoraputa procentualno smanjen udio, ali im je ostao isti broj akcija.
Za sada još nije poznato da li je Hrvatska poštanska banka juče akcije kupila za svoj račun ili je u tome posredovala kao kastodi banka.
Kapital Crnagoraputa trenutno iznosi 18,93 miliona eura, a imaju oko hiljadu akcionara.

Z.VUČINIĆ

vukso
31-05-07, 02:39
Evo da nebude da vukso neda nista evo transakcije za CPUT od 9.05.2007.g. Sve redom a sledeci post sumarni podaci:

9.5.2007 10:00 273 12,4100
9.5.2007 10:00 27 12,4000
9.5.2007 10:00 162 12,4000
9.5.2007 10:43 221 12,4000
9.5.2007 11:12 76 12,9000
9.5.2007 11:34 250 12,8000
9.5.2007 11:44 73 12,8000
9.5.2007 11:44 80 12,8000
9.5.2007 11:56 200 12,0100
9.5.2007 11:57 241 12,0000
9.5.2007 12:05 16 11,9000
9.5.2007 12:17 158 11,9000
9.5.2007 12:21 66 11,9000
9.5.2007 12:48 43 11,5000
9.5.2007 12:48 435 11,2771
9.5.2007 12:48 153 11,2770
9.5.2007 13:09 69 11,6000
9.5.2007 13:10 1 11,2770
9.5.2007 13:15 150 11,2770
9.5.2007 13:15 781 11,2770
9.5.2007 13:15 219 11,2770
9.5.2007 13:15 781 11,2770
9.5.2007 13:16 219 11,2770
9.5.2007 13:16 175 11,2770
10.5.2007 9:00 6 11,5000
10.5.2007 9:00 79 11,5000
10.5.2007 9:07 21 11,5000
10.5.2007 9:07 151 11,5000
10.5.2007 9:15 40 11,2500
10.5.2007 9:40 809 11,0000
10.5.2007 9:48 86 11,2400
10.5.2007 10:26 88 11,2400
10.5.2007 10:27 40 11,2400
10.5.2007 10:55 100 11,2400
10.5.2007 11:05 45 11,0000
10.5.2007 11:06 455 10,9252
10.5.2007 11:08 300 10,9252
10.5.2007 11:15 50 11,2300
10.5.2007 11:43 245 10,9252
10.5.2007 12:37 50 10,9252
10.5.2007 12:37 50 10,9252
10.5.2007 12:37 55 10,9252
10.5.2007 12:37 60 11,2299
10.5.2007 12:37 53 11,2299
11.5.2007 9:00 100 10,8000
11.5.2007 9:00 100 10,0011
11.5.2007 9:16 200 9,9533
11.5.2007 10:22 397 9,9533
11.5.2007 10:24 89 9,9533
11.5.2007 10:33 100 9,9533
11.5.2007 10:36 498 9,9533
11.5.2007 10:44 200 9,9533
11.5.2007 11:16 950 9,9533
11.5.2007 11:23 316 9,9533
11.5.2007 11:23 80 9,9533
11.5.2007 11:24 110 9,9533
11.5.2007 11:26 299 9,9533
11.5.2007 11:28 39 9,9533
11.5.2007 11:31 400 9,9533
11.5.2007 11:37 51 9,9533
11.5.2007 11:42 200 9,9533
11.5.2007 11:46 498 9,9533
11.5.2007 11:49 323 9,9533
11.5.2007 11:49 77 9,9533
11.5.2007 11:49 250 9,9533
11.5.2007 11:49 203 9,9533
11.5.2007 11:49 182 9,9533
11.5.2007 11:49 150 9,9533
11.5.2007 13:34 132 11,2200
11.5.2007 13:48 118 11,2200
11.5.2007 13:48 148 11,2299
11.5.2007 13:55 350 11,2299
14.5.2007 10:47 177 11,1233
14.5.2007 10:47 115 11,1233
14.5.2007 10:47 633 11,1233
14.5.2007 10:47 367 11,1233
14.5.2007 10:47 447 11,1233
14.5.2007 10:47 186 11,1233
14.5.2007 10:49 100 11,1233
14.5.2007 11:02 142 11,1233
14.5.2007 11:02 197 11,1233
14.5.2007 11:23 328 11,1233
14.5.2007 11:38 124 11,1233
15.5.2007 9:00 49 11,4999
15.5.2007 9:00 686 11,4999
15.5.2007 9:00 528 11,4999
15.5.2007 9:00 250 11,4999
15.5.2007 9:02 450 11,9000
15.5.2007 9:02 120 11,9000
15.5.2007 9:03 35 11,9000
15.5.2007 9:03 125 11,9900
15.5.2007 9:14 185 11,2500
15.5.2007 11:07 16 11,2500
15.5.2007 11:16 83 11,8000
15.5.2007 11:40 80 11,9000
15.5.2007 12:20 75 11,5000
15.5.2007 12:21 345 11,5000
15.5.2007 12:38 1.537 11,8899
15.5.2007 13:17 255 11,2500
15.5.2007 13:20 100 11,2500
15.5.2007 13:29 300 11,2500
15.5.2007 13:38 224 11,2500
15.5.2007 13:38 21 11,2000
15.5.2007 13:39 250 11,2000
15.5.2007 13:39 150 11,2000
15.5.2007 13:56 90 11,2001
15.5.2007 13:57 167 11,8899
15.5.2007 13:57 209 11,8899
15.5.2007 13:59 250 11,2001
15.5.2007 13:59 150 11,2001
16.5.2007 9:00 187 11,8900
16.5.2007 9:00 46 11,8900
16.5.2007 9:10 454 11,8900
16.5.2007 10:28 237 11,9998
16.5.2007 10:28 100 11,9999
16.5.2007 10:28 127 12,0000
16.5.2007 10:28 136 12,0000
16.5.2007 10:40 127 12,0000
16.5.2007 10:40 807 12,0400
16.5.2007 10:40 576 12,5000
16.5.2007 11:43 235 12,7400
16.5.2007 12:01 150 12,2000
16.5.2007 12:01 14 12,2000
16.5.2007 12:01 23 12,0000
16.5.2007 12:02 100 12,0000
16.5.2007 12:05 300 12,4000
16.5.2007 12:20 1 12,4000
16.5.2007 12:30 500 12,5000
16.5.2007 12:31 500 12,5000
16.5.2007 12:49 125 12,7400
16.5.2007 13:06 40 12,7400
16.5.2007 13:06 37 12,7400
16.5.2007 13:15 300 12,7400
16.5.2007 13:54 140 12,5001
17.5.2007 9:04 50 12,8000
17.5.2007 9:14 114 12,8000
17.5.2007 9:16 30 12,9800
39219.40278 30 12,9799
17.5.2007 9:57 150 12,9799
17.5.2007 10:00 24 12,9799
17.5.2007 10:00 110 12,9799
17.5.2007 10:00 16 12,9800
17.5.2007 11:17 216 12,5100
17.5.2007 11:31 150 12,5100
17.5.2007 11:31 276 12,9489
17.5.2007 11:32 260 12,9489
17.5.2007 11:56 634 12,5100
17.5.2007 13:58 80 11,8200
18.5.2007 10:32 250 12,5002
18.5.2007 10:46 76 12,5002
18.5.2007 10:55 282 12,5002
18.5.2007 13:28 50 11,9000
18.5.2007 13:39 38 12,3000
18.5.2007 13:41 400 12,3000
18.5.2007 13:55 209 11,9000
23.5.2007 9:00 80 12,1000
23.5.2007 9:01 250 12,1000
23.5.2007 9:27 162 12,1000
23.5.2007 9:45 8 12,1000
23.5.2007 9:45 492 12,3000
23.5.2007 10:00 82 12,0000
23.5.2007 10:09 322 12,0000
23.5.2007 11:33 8 12,3000
23.5.2007 11:33 114 12,3800
23.5.2007 11:36 200 11,9000
23.5.2007 12:30 80 12,3800
23.5.2007 12:36 160 12,3800
23.5.2007 12:38 24 12,3800
23.5.2007 13:14 150 12,3000
23.5.2007 13:14 22 12,3800
23.5.2007 13:14 313 12,3900
23.5.2007 13:53 60 11,8540
23.5.2007 13:53 150 11,8500
23.5.2007 13:54 100 11,9799
24.5.2007 9:14 200 11,9000
24.5.2007 11:44 220 11,1300
24.5.2007 11:44 70 11,1200
25.5.2007 12:33 34 11,5000
25.5.2007 13:13 64 11,8900
25.5.2007 13:13 690 11,8990
25.5.2007 13:13 76 11,9000
25.5.2007 13:51 100 11,9000
25.5.2007 13:54 48 11,9000
28.5.2007 10:36 45 11,1200
28.5.2007 10:36 25 10,9600
28.5.2007 11:25 60 10,9600
28.5.2007 12:54 167 11,7000
28.5.2007 13:15 85 11,6500
29.5.2007 9:06 1.415 10,9600
29.5.2007 11:10 100 11,4900
30.5.2007 9:45 100 11,4700
30.5.2007 10:20 233 10,1000
30.5.2007 11:09 17 10,1000
30.5.2007 11:09 202 9,9000
30.5.2007 11:41 30 9,8955
30.5.2007 11:56 135 10,5000
30.5.2007 11:57 95.239 10,5000
30.5.2007 11:57 104.761 10,5000

vukso
31-05-07, 02:40
CPUT
Statistika simbola:

Prvo trgovanje: Datum:09.05.2007 Cijena:13,6451 Količina:218
Zadnje trgovanje: Datum:30.05.2007 Cijena:10,5000 Količina:104.761
Ukupan broj akcija: 243.619
Ukupan iznos: 2.605.224,17
Prosječna cijena akcije: 11,6467
Procentualno učešće u ukupnom prometu: 10,08 %
Procentualno učešće u broju transakcija: 3,08 %

lionking
31-05-07, 07:19
USRED PADA CIJENA NA BERZI PROVUČE SE I PO NEKA VEĆA TRANSAKCIJA

Hrvati kupili 4,1 odsto Crnagoraputa

Podgorica - Hrvatska poštanska banka kupila je juče na Montenegroberzi oko 4,1 odsto akcija Crnagoraputa za 2,1 milion eura - saznaju "Vijesti".
Akcije crnogorske kompanije za gradnju puteva po cijeni od 10,5 eura prodali su Atlasmont banka i Futura investment sa Djevičanskih ostrva, koje kontroliše Duško Knežević.
Ova transakcija ubjedljivo je najveća na crnogorskim berzama u posljednih nekoliko sedmica, koliko traje stagnacija i pad cijena.
Atlasmont banka i Futura posjeduju još oko 14 odsto akcija u Crnagoraputu.
Početkom novebra ove dvije kompanije kupile su ukupno 26 odsto akcija od slovenačkog NGR-a i to po dvostruko nižoj cijeni od tadašnje berzanske koja je iznosila oko pet eura. Zbog sumnji u moguće mahinacije tu transakciju privremeno je blokirala Komisija za hartije od vrijednosti, ali je sud kasnije "odblokirao".
U međuvremenu austrijski Štrabag je kupio državnih 30 odsto akcija, pa je zatim dokapitalizacijom uvećao svoj dio do natpolovične većine, zbog čega je svim ostalim akcionarima Crnagoraputa procentualno smanjen udio, ali im je ostao isti broj akcija.
Za sada još nije poznato da li je Hrvatska poštanska banka juče akcije kupila za svoj račun ili je u tome posredovala kao kastodi banka.
Kapital Crnagoraputa trenutno iznosi 18,93 miliona eura, a imaju oko hiljadu akcionara.

Z.VUČINIĆ

jedan_prošli
31-05-07, 07:34
A opet me J*** matematika:wallbash: Kako? Koliko CPUT ima dionica? Imam dva različita podatka. Kad se pojavi treći? :shocked542: