View Full Version : Iskreno voljeti

Arabea
15-08-06, 22:40
Je li moguće iskreno voljeti više puta, ili se uistinu ljubi samo jednom?
Zanima me iz tog razloga što sam i sama jako voljela, voljela do boli i nismo ostali zajedno... Razne čudne stvari su nas razdvojile. Oženio se, ja sam se udala. Volim supruga...
Ali ta moja prva ljubav zauvijek će mi ostati moja prva,neponovljiva ljubav!

BlackWoman
07-09-06, 14:33
Je li moguće iskreno voljeti više puta, ili se uistinu ljubi samo jednom?
Zanima me iz tog razloga što sam i sama jako voljela, voljela do boli i nismo ostali zajedno... Razne čudne stvari su nas razdvojile. Oženio se, ja sam se udala. Volim supruga...
Ali ta moja prva ljubav zauvijek će mi ostati moja prva,neponovljiva ljubav!
Kad bi život trajao 20-tak godina to bi bilo ok. Djetinjstvo, pa pubertet, na kraju puberteta se zaljubiš i u to dočekaš 20-te godine.
A kasnije? Život se itekako nastavlja. Ono što smo voljeli sa 20 u 30-tim godinama postaje smiješno.
Voljeti jednu osobu čitav život? Prelijepo zvuči da bi bilo istinito. Sve se troši pa i ljubav.

aladin
07-09-06, 19:47
Ljubav nije lako definirati,pa kako onda uopce znati da li volimo. :?

BlackWoman
20-09-06, 14:35
Ne možeš znati, samo osjećaš, osjećaš dok traje.

Miki_from_the_block
22-09-06, 21:13
Tako je..covjek nikad ne moze znati kada ce doci prava ljubav. Neki su nasli ljubav na prvom pogledu, neki su je nasli sasvim slucajno, a opet su neki je nasli tad kad je najmanje ocekivali, itd. primjera. Tako da ne mozemo ocjeniti kada cemo koga cemo stvarno voljeti, kada ce se to desiti ni da li ce se tog nekad ponovo desiti ako smo vec nekog voljeli. Ljubav je jedan relativan pojam i nije je lako definisati. :roll:

Mjau
25-09-06, 16:25
Jos uvek sam jako mlada, ali do sad mogu reci da sam samo jednom jako i iskreno volela! U smislu da sam mogla i da zrtvujem sve zbog njega. To je trajalo 5 godina. Nakon toga, naravno imala sam momke, veze, kao sto je i sada imam, ali jos uvek nisam osetila istu ljubav, istu jacinu. Zato se ponekad bojim da zaista covek moze voleti samo jednom u zivotu! Ali s druge strane...ako hoce..i ima snage, nadje pravu ljubav..verujem da se moze desiti opet! Secanje uvek ostaje...to je deo naseg zivota! Zaboraviti ne znaci izbrisati iz secanja, vec secati se bez bola!

Predator
25-09-06, 17:45
e ovako, iskreno mozes voljeti samo 1 a da bi volio drugi put treba dosta vremena da prodje dabi povratio pravu ljubav i povjerenje. ako iskreno volis pa se raskine onda bice ostane razocarano i pogodjeno zato treba dosta vremena da se sve to ponovo uskladi i razvije u pravu ljubav, mnogi se zanose pa misle da su iskreno zaljubljeni.
onaj sto je iskreno zaljubljen vidi samo svoju voljenu osobu i nikog drugog i zrtvuje se za njega, toga je malo danas i svi se medjusobno mjenjaju da se pojam ljubavi gubi a svi tezimo za njim a sami ga unistavamo jer ni sami neznamo sto ocemo vazda trazimo nesto vise i unistavamo ono za cemu tezimo

Mjau
25-09-06, 21:30
Pa vreme leci sve...
Ali recimo moja jedina iskrena ljubav, tj. decko koga sam puno volela i nije za neku pohvalu, naprotiv, oduvek smo vazili za par "Lepotica i zver", u smislu da smo jako razliciti. On je problematican tip, ali bez obzira na sve njegove mane, ja sam ga puno volela. Momci iza njega su bili u svim stvarima bolji od njega, a ja sam opet u svima njima trazila samo njega. Cak i sad kad znam da je propao, da nije zasluzio da budem s njim, ja bih mu uvek u zivotu pomogla :cry:

BlackWoman
26-09-06, 10:28
e ovako, iskreno mozes voljeti samo 1 a da bi volio drugi put treba dosta vremena da prodje dabi povratio pravu ljubav i povjerenje. ako iskreno volis pa se raskine onda bice ostane razocarano i pogodjeno zato treba dosta vremena da se sve to ponovo uskladi i razvije u pravu ljubav, mnogi se zanose pa misle da su iskreno zaljubljeni.
onaj sto je iskreno zaljubljen vidi samo svoju voljenu osobu i nikog drugog i zrtvuje se za njega, toga je malo danas i svi se medjusobno mjenjaju da se pojam ljubavi gubi a svi tezimo za njim a sami ga unistavamo jer ni sami neznamo sto ocemo vazda trazimo nesto vise i unistavamo ono za cemu tezimo
Znači, u tome je stvar?
Jednom sam bila baš baš zaljubljena i to je trajalao baš baš dugo (sve ukupno 12 god.).
I prošlo je od toga već 4 godine a ja ništa ni prema kome ne osjećam. :?

Mjau
26-09-06, 12:55
Za 12 godina...hm..pa ono istrosila si se :cry:

+..graveyard..+
01-10-06, 13:20
Ljubav nije lako definirati,pa kako onda uopce znati da li volimo. :?

ljubav ne bi uopste trebalo definisati...
jedina prava i istinska definicija ljubavi je sljedeca
"ljubav je vjecnost koja se ogleda u ogledalu.."

Mjau
26-10-06, 07:29
U pravu si, ljubav i ne moze imati neku definiciju, jer je svi dozivljavamo na razlicit nacin, sa razlicitim iskustvom. Ipak je to emocija koja nije tako lako prenosiva na papir. Cak i da je iskazemo, nikad ne moze imati istu vrednost kao kad je osecamo.

clever_bitch
27-10-06, 17:08
Mislim da se može iskreno voljeti samo jednom...sve ostalo su nijanse...
Vremenom zaljubljenost i intezitet takve prave ljubavi oslabi, ali to je opet prava ljubav...malo blijeđa, istrošena ali iskrena i jedina...

Amelie
27-02-07, 17:00
iskreno se moze voljeti samo jednom.
takav intenzitet se nikada ne moze ponoviti..kasnije su stvarno sve blijede kopije za koje se vezemo jer nam jedino one ostaju...

sEa_MeRmAiD
06-04-07, 22:43
Jednom sam voljela, i mislim da tako vise nikada necu... Mada tako je najbolje, a inace primjenjujem rEzErwA rULes, xaxaxa... :D

strelac
09-05-07, 14:44
pricate gluposti:))

bila22vila
07-07-07, 12:50
U ranoj mladosti zaneseni smo sobom, životom, sve nam je super... ( barem je tako bilo meni ) i tada nam se lakše zaljubiti, prepustiti, voliti iz dubine duše. Kako život teče, postajemo manje povjerljivi, izbirljiviji, kritičniji prema drugoj osobi. Kako sami nismo puni ljubavi, teško nam je " zalihe " ljubavi dati drugome. Mislim da je prva ljubav, šta se ranije dogodila intenzivnija i bila.
Sve ostale ljubavi mjerimo po toj prvoj.

mala_mu
07-07-07, 13:36
Sve ostale ljubavi mjerimo po toj prvoj.
Ja se iskreno nadam da nije tako.
Mada sve zavisi kakwu ste proslost imali, i koliko ste naucili iz nje, koliko ste dobili, i koliko vamne/znaci koliko ste izgubili... Kad covjek vaze neke stvari, ne moze od toga nikako dobro da ispradne NISTA... Neko mi je jednom rekao
**puno je teze razumjeti da neko nije isti kao neko ranije, nego recimo razumjeti da se trebas opet zaljubiti, ali treba shvatiti oboje i teziti tome**
I to je nesto o cemu cesto mislim, i za sta se mozete slobodno drzati da je tako... Mislim, ali nisam sigurna, da sam 1 voljela do sada. Da nisam, mozda se nebi desilo sto mi se desilo. I radije bih da mi se ljubav vise nikad ne ponovi, ako sam toliko protiv sebe mogla da idem. Mislim da je ta *prva ljubav* napravila od mene nesto sto ne zeli da mu se bilo ko vise primakne, da ga ne povrijedi, ili sto god. A svjesna sam recimo cinjenice, da je to jedna moja velika greska, taj nacin razmisljanja. zato sam i napisala prvu recenicu gore onakvu kakwa je...

sarita
07-07-07, 17:04
Iskreno voljeti??
Kako se drugacije moze voljeti?
Ako volis valjda je to iskreno..

lady 2
09-07-07, 22:33
Ima puno vrsta ljubavi !
Samo vrijeme može pokazati kakva je koja,a zavisi i u kojim godinama voliš.Nije isto kad imaš 15,25,35,55,65...
U mom komšluku žive baba i deda koji se drže za ruke i šetaju.
LJUBAV JE ČUDO

sarita
09-07-07, 22:45
da, slazem se sa tobom..ali ne znam kakva je to neiskrena ljubav?
Ljubav je valjda ili iskrena ili to onda nije ljubav...mozda se varam:)

lady 2
10-07-07, 00:31
Moje skromno mišljenje:
Iskrena ljubav je samo ako nijedno nedobiva ništa zauzvrat(novac,položaj i sl.).A naročito ako prođe neka iskušenja!

bila22vila
13-07-07, 10:44
Ako su dvoje ljudi u zajednici ili vezi, nemoguće je da ne dobivaju ništa zauzvrat, dajemo i primamo i pažnju i nježnost i novac i položaj ( ako ga imamo ) . A normalno, ako osobu volimo da će nam biti još draža ako nas sa vrimena na vrime izvede na neko "special place" ili nas iznenadi sa nekim poklončićem. Treba se truditi, stalno... i to je bitan dio ljubavi. Ne raste na grani. Zaljubljenost dobijemo kao nekakav poklon od Boga,a do ljubavi dođe ako 2 osobe ulažu napore u to. Ali taj napor prestaje biti napor jer osobe sa lakoćom poklanjaju i pažnji i vrime dr. osobi.

lady 2
13-07-07, 10:55
Mislila sam da razlog što su zajedno dvoje ljudi nebi trebao biti koristoljublje.Tj. dok je ,,nekome korisno" ljubav cjeta,a kad nema razloga-nema ni ljubavi.Ako je sve u vezi ok,naravno da treba djeliti i dobro i zlo.A i novac:love54236: