View Full Version : overclock-budzenje racunara

nikola
28-02-07, 23:15
E ovako za one koji nijesu upuceni u ovaj pojam da pojasnim overclocking je podesavanje frekvencije (takta)rada ili promjene napona procesora,ploce,graficke kartice ili druge komponente na nivo koji ce toj komponenti a tim i cijeloj masini obezbijediti rad sa mogucnostima iznad nivoa koji je predvidio sam proizvodjac.Naravno ne treba pretjerivati jer bi sve sto je iznad nekog maksimuma moglo prouzrokovati kvar na samoj komponenti.Umjeren overclock moze obezbijediti maksimum performansi a cesto i spasonosni dio snage i brzine koji nedostaje vasoj masini.

nikola
11-03-07, 13:49
Za sve koji bi zeljeli nesto vise da znaju o procesorima kao glavnoj komponenti od koje zavise performanse racunara

anon1
23-06-07, 14:32
Evo posto je ovaj topic zapostavljen da i ja napisem, makar neke teorijske stvari.

Povecavanjem takta mikroprocesora (bilo kojeg glavnog chipa: procesora racunara, procesora na grafickoj ili bilo kojoj drugoj kartici) neminovno se uvecava njegova brzina. Takt pokazuje koliko operacija taj uradjaj moze da obavi u jedinici vremena. Vecina procesora je napravljena tako da moze da bez ikakvih problema radi na nesto vecem taktu od onoga koji je specificiran. Podesavanje takta centralnog procesora u racunaru se kod novijih maticnih ploca najcesce (uvijek) obavlja direktno iz BIOS-a. Medjutim kad bi to bilo tako jednostavno svi bismo naravno lako ubrzavali svoje kompjutere. Zbog povecanog takta dolazi i do povecane oscilacije kristalnih resetki kristala silicijuma koji su glavne komponente u procesoru tako da se time povecava ukupan broj sudara naelektrisanih cestica, odnosno povecava se toplotna disipacija. E sad za one koje sve to ne zanima sto znaci, rezultat svega toga je pojacano grijanje procesora. To pojacano grijanje samo po sebi nije problem, ali se javljaju neki nezaljeni efekti (curenje struje) unutar procesora, sto dovodi do nestabilnosti rada komponente a u krajnjem slucaju do pregorijevanja. Da bi se ovo sprijecilo neophodno je obezbijediti kvalitetno hladjenje. Za blagi overclocking je dovoljno zadrzati cooler+fan od proizvodjaca procesora. U situacijama kad zelimo da postignemo neki znacajniji overclocking preporucuje se uklanjanje hladnjaka, stavljanje kvalitetne termalne paste (sa srebrom), i stavljanje kvalitetnog hladnjaka od nekog proizvodjaca koji ih pravi namjenski za overclocking. U slucajevima da se zele postici neki ekstremno dobri rezultati koriste se vodena hladjena, hladjenja pomocu specijalnih uredjaja (klima uredjaj) , ili cak pomocu tecnog azota... ali to su ekstremni slucajevi koje rade samo zaludjenici u overclocking. Ako neko stvarno zeli da se time bavi onda je bolje da prikupi jos informacija jer je za stabilan rad racunara prilikom overclockinga potrebno voditi racuna i o ostalim komponentama u racunaru...

nikola
01-09-07, 11:22
pa kao najprostiji overclock se moze smatrati i otvoreno kuciste racunara ,na ovim ekstremnim vrucinama i to pomaze

BlackWoman
12-11-07, 14:24
E ovako za one koji nijesu upuceni u ovaj pojam da pojasnim overclocking je podesavanje frekvencije (takta)rada ili promjene napona procesora,ploce,graficke kartice ili druge komponente na nivo koji ce toj komponenti a tim i cijeloj masini obezbijediti rad sa mogucnostima iznad nivoa koji je predvidio sam proizvodjac.Naravno ne treba pretjerivati jer bi sve sto je iznad nekog maksimuma moglo prouzrokovati kvar na samoj komponenti.Umjeren overclock moze obezbijediti maksimum performansi a cesto i spasonosni dio snage i brzine koji nedostaje vasoj masini.
Radije ne bih. Kad sam dobila glanc nov nabudžen komp, nakon prvog isključivanja u njegovom životu crkle su obje matične ploče i oba procesora.
I još su mi u servisu oduševljeno rekli da sam ja prva koja je reklamirala intelove matične ploče (koja utjeha). :wacko:

pehar
25-12-07, 19:15
Ovog puta ne bih nista menjala,komp. mi je ekstra