View Full Version : Vjerovali ili Ne
plan je da se od ovog napravi pravi filozofsko religijski topic (debata).
molim za sto sazetije postove
Vjernici da brane svoje stavove a ovi drugi svoje,da svoje adute vadimo i analiziramo istorijske cinjenice i desavanja (od nastanka svijeta)...
nadam se da ste razumjeli sta sam htjeo reci...
za pocetak ja bih branio stavove ateista... i u prilog tome istakao jednu cinjenicu.
u davnoj proslosti ljudi su vjerovali u dobre ,zle duhove,bogova je bilo na pretek,vjestica i carobnjaka da ne pricam...to je tada bilo normalna stvar kao i sad religija i ekonomija. medjutim danas su ti ljudi primitivci i "lakomislene budale"... ko kaze da se to nece dogoditi u blizoj ili daljoj buducnosti sa obicnim vjernicima...?istorija je pokazala da su ljudi u zabludi ,ja vjerujem da ta zabluda jos traje...
moj stav je da smo od "necega"morali nastati.planeta nije mogla tek tako da pocne da se okrece sa svim morima,vulkanima i ostalim scenskim efektima na njoj.to nesto od cega smo nastali moze da bude "bog,energija"sta god,i to nesto za mene sigurno postoji,tako da se ne izjasnjavam kao ateista.
religiju je stvorio covjek,kao sto sve dijeli,tako dijeli i nacin vjeovanja u"to nesto",cim se on upetljao tu,nastali su nesporazumi,svadje,ratovi,klanja i tome slicno(tobos svako brani svoju religiju)
svaki covjek po meni treba u nesto da vjeruje,bilo da su vjestice i vile(sa cim se ne slazem),bog,energija,buda and stuff,jer se nakon nekog vremena osjeca izgubljenim,porazenim,ostavljenim.a ipak,mi smo se rodili sami i umrjecemo samo,koliko god to cudno bilo :) (takodje,ne mislim da je religija za psihicki labilne ljude)
ja licno,imam drugacije shvatanje boga.religije i crkve ne postujem,jer su one donijele vise zla nego dobra.nikad necu reci da bog ne postoji,ali trenutno,ne razmisljam u njemu.
BlackWoman 28-02-07, 12:35 Vjerujem.
Vjerujem da nisam slučajni prolaznik kroz ovaj život, niti putnik kroz bezbroj sljedećih jalovih života.
Vjerujem u ljubav, praštanje.
Ne vjerujem ni u kakav slučaj, niti da je nastao poredak iz haosa.
A poretka, sklada i harmonije sam svjedok svaki dan, svuda kud pogledam oko sebe; od zvjezdanog neba, vječne nebeske tišine i nepogrešive putanje svakog nebeskog tijela, simbiozme i skladnog lanca od najprostijih biljaka, životinja do čovjeka; sve od najvećih visina, kopna i dubina mora ima svoj život i svoj sklad.
Ne trebaju mi veliki dokazi, dovoljan mi je pogled na savršenstvo najsitnijeg cvijeta, ljepote duge iz jedne kapi kiše...
Sve ja savršeno skladno, međusobno povezano, samo čovjek postavlja suvišna pitanja i komplikuje svoj život.
slazem se sa vama,ali pitanje se odnosilo konkretno na neku od religija (budizam,hriscanstvo ,islam )
ja vjerujem u sebe i snagu svoje licnosti,i kad mi zagusti u zivotu ne oslanjam se na "svevisnjega" i ispovjedima nekim da olaksam muke,ne ja tada okrenem se ka sebi i trazim snagu u sebi...( da ne spominjem da sam od rodjenja bio u crkvama,pa evo kako se i to zavrsilo) zbog ovog razmisljanja vec bi gorio na lomaci u davna vremena
ako se ne varam religije propovjedaju da je svijet stvorio Bog..i ima u tim knjigama (povrsno )opisano kako...i ljudi vjeruju u to.
e sad imate jednog SF pisca Tolkiena koji u knjizi Silmarilion Tako lijepo i detaljno opisuje nastanak svijeta,da sam ja bez teksta ostao...pa sad slijedi pitanje zasto ne bismo vjerovali u njegovu verziju nastanka (iako se odnosi na SF svijet)? sta vise kod tolkiena niko se nije slucano stvorio , i nema tamo nekih licnosti koje su se niodkud stvorile..za svakog se zna iz koje familije potice i ko su mu ocevi bili do nastanka svijeta unazad...nije li to malo bolje za povjerovati..?
@ Amelie
rekla si da ne postujes religiju i crkva... za razliku od tebe ja to postujem,postujem tudja razmisljanja i vjerovanja ali tvrdim da nisu u pravu.
@Dot-ne mogu da postujem crkvu koja je prije spaljivala zene,naucnike,konkretno sve ljude koji se nisu slagali sa njom.crkvu koja je izbacila pola jevandjelja,koja tvrde da Isus nije Bog,dok fino i u bibliji stoji da je Bog jedan,da ne mozemo da mu pripisujemo osobine ljudke,da rodjen nije i da nikad rodio nije. ne mogu da je postujem nakon sto sam vidjela njihove sprave za mucenje.ona uliva strah,vecina ljudi postuje crkvu vise nego Boga.crkva je samo"objekat"gdje se moze na miru obaviti molitva.
...nadam se da sad razumijes to.
religiju na jedan nacin postujem,i sve ljude sto se nje striktno drze ili ne,ali je ona unijela vise razdora i stete nego dobra.
mislim,ako cemo vec biti vjernici,da svako treba naci put do boga na svoj nacin,bez glupih prijetnji kako cemo se dozivotno prziti...
na kraju,sve te prijetnje trebaju da budu kao upute,za laksi zivot,kojih mozemo a ne moramo da se pridrzavamo
BlackWoman 19-03-07, 14:23 Pod pojmom ''crkva'' ne misli se na objekat nego na okupljene u molitvi.
Crkveni objekat bez pastve, stada, vjernika je ništa.
Loša interpretacija izvornog vjerskog učenja nije rijetkost. A to ne čudi jer potiče od pojedinaca, a svaki pojedinac (čovjek) je slabo biće sklono nerazumjevanju i greškama.
Hrišćanstvo je monoteistička religija, tj. vjeruje u jednog Boga.
A za objašnjenje o Svetom trojstvu treba mnogo više vremena i prostora.
Svaki dan na TV-u čujemo o vezivanju beba u sirotištima, o učiteljicama koje djeci stavljaju selotejp preko usana, o učiteljima koji sodomiziraju dječake, o silovateljima pa ipak se ne može reći da su ustanove kao sirotište i škole loše ustanove.
Božanske riječi su pune ljubavi i praštanja, a sve ostalo je zaprljao čovjek.
Crkva, kao organizacija/institucaja (kako hocete), je jedna od najvecih zlocinackih tvorevina u istoriji covjecanstva...
Prosto je nevjerovatno koliko su ljudi zaslijepljeni crkvenim dogmama i koliko je je zapostavljeno kriticko misljenje...
Velika je razlika izmedju vjere i religije...
Religija je ono sto nam je propisano... I pogresno protumaceno, najcesce...
A vjera je nas licni osjecaj... Svi vjerujemo... E sad, ja sam panteista... I vjerujem u metempsihozu...
Ako ima zainteresovanih, rado cu nastaviti sa ovom diskusijom...
Uz iznosenje argumenata, ako mognem da potkrijepim svoje tvrdnje... :cool:
Psihologue 21-03-07, 18:26 Ima tu neceg u toj zlocinackoj instituciji..
Neceg zlocinackog... Jesi li to htio da kazes?
Onaj koji vjeruje u svoj put i ide njim bez odstupanja stici ce na svoj cilj ako je taj put pravi.
Onaj koji vjeruje u svoj put i ide njim bez odstupanja a put nije pravi na kraju ce bar shvatiti istinu i lako ce do nje doci.
Onaj koji odstupa od svog puta kakav god on (put) da je, nece stici nidje.
Onaj koji vjeruje u svoj put i ide njim bez odstupanja stici ce na svoj cilj ako je taj put pravi.
Onaj koji vjeruje u svoj put i ide njim bez odstupanja a put nije pravi na kraju ce bar shvatiti istinu i lako ce do nje doci.
Onaj koji odstupa od svog puta kakav god on (put) da je, nece stici nidje.
Sustina je vjerovati u svoj put i ono sto radimo
Mislim da nikad ne shvatimo da li je taj put pravi jer ga ne mozemo uporediti sa drugim ali dovoljno je vjerovati i ne odstupati.
Ljubav i vjera su iznad svega tako da sto gfod radili sa vjerom i ljubavlju i kojim god putem krenuli mislim da necemo pogrijesiti.
@sarita
Mislim da nikad ne shvatimo da li je taj put pravi jer ga ne mozemo uporediti sa drugim ali dovoljno je vjerovati i ne odstupati.
Ko vidi (gleda ka) svoj cilj nikad ne moze izgubiti svoj put.
moj stav je da smo od "necega" morali nastati.planeta nije mogla tek tako da pocne da se okrece sa svim morima,vulkanima i
Mi jesmo stvoreni, ni od cega... Zasto se to dogodilo, najveca je tajna za koju znamo. Posve je sigurno da se to dogodilo.
Sva materija i energija koju sada nalazimo u svemiru bila je sazeta u krajnje veliku gustinu. Tacku, mozda cak i bezdimenzionalnu.
Znaci ceo kosmos je bio u toj tacki. Doslo je do eksplozije, svemir je poceo sirenje koje dosad nije prestalo.
BIG BANG teorija vise je nego dobra i meni zamisliva.
Uostalom da citiram Mahapurana (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahapurana) ''Velika Legenda'' (Indija IX vek)
Neki nerazboriti ljudi izjavljuju da je neki
Stvoritelj napravio svet. Ucenje da je svet
stvoren je lose i treba ga odbaciti.
Ukoliko je Bog stvorio svet, gde se On nalazio
pre stvaranja?... Na koji bi nacin Bog mogao
stvoriti svet bez sirovina? Ukoliko kazete da je
On prvo stvorio sirovine, a zatim svet, suocit
cete se s beskonacnim nizom stvaranja...
Znajte da svet nije stvoren vec je, kao i samo vreme, bez pocetka i kraja.
@belex
Volio bih malo bolje da linkujes taj tekst i da ga das u nekom izvornom obliku recimo na engleskom jeziku.
A sad evo citat iz Bhagavad Gite indijskog spisa starog oko 5000 god...
Krishna se obraca svom uceniku Arjuni i kaze
Ja sam izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova
10. glava stih 8.
A widely used quote is:
Some foolish men declare that Creator made the world. The doctrine that the world was created is ill-advised, and should be rejected. If god created the world, where was he before creation? If you say he was transcendent then, and needed no support, where is he now?"
Evo za mog drugara i link (http://www.processandfaith.org/publications/CT/Volume%2012/Ct12-1web.pdf). Posebno obrati paznju na price o stvaranju, prelepe su...
Gore na english u wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahapurana_%28Jainism%29)
Cudi me da od njega nisi znao naj citiraniji deo...
Dao si bio drugi link koji nije tamo vodio ;)
Hvala za prave linkove :D
Pravim putem ide moj prijatelj koji ima cetvoro zdrave i lijepe djece, finu zenu, dobar odnos sa komsijama, jedna je to lijepa familija. U njoj taj covjek ima cijeli univerzum, svu filozofiju ovog svijeta, ima sebe, ima svoje, ima za koga da zivi, da se muci, radi, raduje i pati. Njemu je familija bog i on je bog, djeca su andjeli, zena je boginja. Bez mnogo trazenja i letenja na mjesec on ima sve. To je njegova vjera i njegov put.
Pozdrav :)
ne volim sto ljudi poistovjecuju vjeru sa crkvom, njenim predstavama boga i vjere. bog je ljubav i vjera je bog, a bog je vjera i ljubav.isto ime za vise pojmova.ja vjerujem i to je ono sto mi prija, a mislim da pravih ateista ima vrlo, vrlo malo.
@mayo
A da ga pitas je li srecan i je li postigao sve sto je zelio, sta bi ti on rekao?
@explosion
Pa moras da poistovjecujes, jer je oni reprezentuju... :)
ne moras. reprezentuju je mozda i sekte, zar ne. zavisi od ugla gledanja. vjeru reprezentuju njena dejstva na vjernike,tj. rezultati. a oni su individualni kao i to kako vidis sebe i vjeru uopste. ne znam zasto bih bilo sta spoljasnje, pa i crkvu, vezala za nesto sto je moje,unutrasnje.
crkva spaljivala...dobro ovo je mozda metaforicko izrazavanje...jeste,u ono sto su verovali i ono sto su cuvali mislili su da brane spaljivanjem..
ali kao sto se od malog deteta odmetne covek tako je i crkva i njeni velikodostojnici sazrevala...
otuda nam nastavak svetom pisma koje je mnogo tolerantije nego stari zavet..
verujem
verujem u jednog boga,za mene nema pokvarenih nacija nego pokvarenih pojedinaca.
ne mucim se mnogo da ih shvatim ili osudim..jednostavno neko to odgore vidi sve...
@explosion
Pa sekte vise dodju kao "sindikati" (ako uzmemo da je crkva "preduzece")...
Evo sad se ja i ti udruzimo i napravimo neku organizaciju preko koje cemo da pozivamo ljude da ne idu u Crkvu, nego da se mole kuci, da pricamo kao Isus nije bio sin boziji nego samo strasno pametan filosof, cije ideje treba da slijedimo i sirimo iz nasih sopstvenih pobuda, a ne iz straha od Pakla; i pored svega toga pozivamo ljude da sire ljubav i da "ljube bliznje svoje kao same sebe"... Crkva bi nas proglasila sektom, uprkos tome sto smo za svoj "program" uzeli recenicu na kojoj se zasniva hriscanstvo... :yes513:
Crkvi su potrebni ljudi, da bi njima manipulisala... Pa gledas neke crkve u Americi... Vjernici placaju clanarinu (mislim, ne moras ti da platis, ali su vece sanse da odes u Raj :D)...
A i koliko covjek moze nisko da padne najbolje ilustruje sam cin ostavljanja par evra (ili centi) nas ikone u manastirima; necu da kazem da je to lose, nego nas kompromituje razmisljanje u tom trenutku... Covjek stane iznad ikone, prekrsti se (eventualno pravilno), "ponizno" je poljubi, izvadi svezanj para i stavi 20 evra... E sad, sledeci nailazi i konta "jebote, sta ja sad treba da stavim manje, pa da mi se ostali smiju i da ispadnem stipsa u ocima boga"... I onda se i on "otvori"... A tih 20 evra ne bi potrosio na knjigu kojom ce da obraduje dijete; ipak je to bacanje para...
To su neke stvari zbog kojih me je sramota da kazem za sebe da sam hriscanin (a kao sto vidis, sve se svodi na Crkvu), iako mi se dopadaju neki fragmenti Isusovog ucenja... :D
isusovo ucenje, biblija, to su price. biblija je zbornik prica koje su kanonizovane (treba li naglasiti-ljudi su odlucivali:) ), a druge, ne manje poucne, su anatemisane. ostataka ima u narodu (ovih drugih prica), pa i u crkvi, na ikonama npr.(sv. djordje koji ubija azdaju je jedna od prica koja je morala biti uklonjena i zabranjena, a znamo da crkva ne priznaje azdaje i slicna stvorenja).zato bibliju ne treba tumaciti doslovno. tek tako gledana zasluzuje postovanje. isto mislim o kuranu koji sam, nazalost, citala fragmentalno, ali popravicu to :)manipulisati moze samo ogranicenim ljudima, a pravim vjernicima ne moze. i ne manipuslise crkva, vec ljudi.pojedinci tacnije! nastala je kad nije bilo zakona i vrlo je korisna bila, a ja mislim da je i danas jaca od mnogih zakona. mnogi ljudi se ne boje zatvorske kazne, a bozije boje. samo je treba posmatrati realno, nista drugo.
frkadelo,ne znam zasto bi se stidio. ako ne zelis da prilozis, ne moras. to je dobrovoljni prilog za pomoc crkvi u koju ides. znam da ima zloupotreba, da cesto vidjamo svestena lica u bijesnim autima i sl. ali ne znam zasto bi tu profesiju odvajali od bilo koje druge. i njih ima svakavih. zbog posla sam obisla vece manastire u scg i spavala u konacima i ostajala po nekoliko dana. to je nesto sto mi je povratilo postovanje prema crkvenim licima, ima ih jaako puno fantasticnih, onakvih kakvi ocekujemo da budu. prava duhovna lica!
explozivna :D procitaj roman Monah Kalist (http://www.vnikolaj.org.yu/Monah_Kalist.zip) kako bi se jos vise ucvrstila u svojim stavovima ;) :thumb_yello:
@explosion
Procitaj ovaj roman sto ti anon predlaze, pa mi prepricaj... :D
Ja sam citao Kur'an... Pa ima za osnovu Stari zavjet, pa je skoro isti kao Biblija...
Naravno, u nekim stvarima ima oogromnih razlika, ali je poenta ista...
Nisam mislio na "prave vjernike", nego na "vjerske fanatike"...
Pa niko ne tumaci Bibliju doslovno... Barem ne Novi zavjet... Neke segmente Starog zavjeta i mozes da tumacis doslovno (na primjer kad Mojsije opravdava kamenovanje "nevjernika", kad se poziva na ubijanje homoseksualaca, kad covjek bjezi u sator kod jedne zene, pa da ona ubija kolcem i predaje ga goniocima, (sta su sve radili ne bi li nas okrenuli protiv zena :D), kad "bog" kaznjava Davida i Jova, ubija im djecu, unistava imanje, a sve da bi ih "iskusao")... Biblija je u principu puna zlocina... I sad, Crkva djeci zabranjuje gledanje i citanje Harry Potter-a (koga ja obozavam :)), a dozvoljava im citanje biblije... Ipak treba znati ko drzi zakon u svojim rukama, ko moze da ubija i "baca cini"... :)
Ne treba se bojati Boga, to nije bio colj Biblije... Ici ces u Pakao, ako zlo cinis ljudima i povredjujes ih na bilo koji nacin... A u Raj, ako dobro cinis zbog sebe, a ne iz straha...
U bijesnim autima i sa pistoljima... Znas kako, sveto lice treba da bude posvecen covjek, a ne neko ko je slucajno zavrsio taj fakultet, pa zlostavlja djecu, krade, spava sa zenama ne bi li ih "ocistio"...
Patrijarh Pavle je svetac... On zna sta je Filaret sve radio za vrijeme rata, pa opet poziva Vujanovica da mu omoguci povratak u Crnu Goru... Daje mu drugu priliku... A isti taj Filaret bi se njega odrekao samo ako mu to moze pomoci da ostvari svoj interes... E takvi kvare citavu sliku...
pa da, ovim si potvrdio moju pricu, i njih ima svakakvih, zasto generalizovati!?a ta verzija o homoseksualcima, ubijanju i sl. mi je potpuno nepoznata, a citala sam bibliju vise puta. je li moguce da imam selektivno pamcenje?;) ti rece kako je ne tumacis doslovno, a ovamo pises kako je bog kaznjavao jova i sl. po istom principu treba tumaciti stari i novi zavjet, kao zbir poucnih prica, e sad od nas zavisi koju cemo pouku izvuci. nema djela kojem ne mozes pripisati sirenje nasilja i ostale negativne primjese. ej, biblija je djelo, ne mijesaj bibliju i vjeru. ili mijesaj ako bas volis ;)
sveto lice treba da bude... da, a profesor treba da bude primjer pa dovodi tjelohranitelje na fakultet, neki prijeti studentima, neki spava sa studentkinjama....jesu li onda profesori bagra i treba li da se stidim sto sam student?
explozivna :D procitaj roman Monah Kalist (http://www.vnikolaj.org.yu/Monah_Kalist.zip) kako bi se jos vise ucvrstila u svojim stavovima ;) :thumb_yello:
hvala za sad, a kad procitam mozda ti i ne budem zahvalana! ;)
hvala za sad, a kad procitam mozda ti i ne budem zahvalana! ;)
definitivno sam ti zahvalna! procitala sam dosta zitija, pa i nekih djela koja nisu kanonizovana (od habjanovicke) i nista mi se nije svidjelo. prvo, stil je pravi, onakav kakav treba da ima ovakvo djelo, drugo-tako je stvaraN! nevjerovatno!nema uljepsavanja, nema dizanja u zvijezde i svetkovanja nekoga ko je ipak samo covjek!
savrseno! procitajte ljudi, pa cak i ako niste vjernici! necete se pokajati!
evo citata monahovih rijechi:
"Мада у свему признајем свештенике, ипак сам мало киван на њих, већина се не придржава онога чему друге уче. Част изузецима, али много мисле на новац и воле угодан земаљски живот".
to je samo isjecak da bih dokazala koliko je objektivna prica o vjeri, ljudima, svetovnim i svjetovnim,a kako cete tumaciti njegove price... do vas je i vasih intelektualnih i duhovnih dubina.
crkva spaljivala...dobro ovo je mozda metaforicko izrazavanje...jeste,u ono sto su verovali i ono sto su cuvali mislili su da brane spaljivanjem..
ali kao sto se od malog deteta odmetne covek tako je i crkva i njeni velikodostojnici sazrevala...
otuda nam nastavak svetom pisma koje je mnogo tolerantije nego stari zavet..
verujem
verujem u jednog boga,za mene nema pokvarenih nacija nego pokvarenih pojedinaca.
ne mucim se mnogo da ih shvatim ili osudim..jednostavno neko to odgore vidi sve...
Novi Zavjet nije nimalo tolerantniiji od starog, niti je stari netolerantan. Isus se pozivao na to kada je ucio svoje ucenike "da tako nije bilo u pocetku" - a to u pocetku, zapisano je u starom zavjetu.
Da istina je, ljudi sve pokvare: ucenja, crkve, ideje - sve je pokvareno od strane ljudi, ali upravo Novi Zavjet govori - kako je kraj svim ljudskim lazima i zabludama u Jezeru ognjenom, ili u unistenju cijele planete zemlje i njenih stanovnika vatrom, ovako kako je mi poznajemo danas.
Istina je istina, vjerovali mi u nju ili ne... mozemo da zivimo kako god hocemo, ali istina je da ce nas za sve to sto radimo Bog jednog dana izvesti na sud.
Mali broj ljudi, jako mali broj od nas koji zivimo danas, imace dovoljno kvalitetan karakter koji sasvim lici na Isusa Hrista da bi se spasio od gnjeva Bozjeg koji dolazi na zemlju.
odavno nisam cula da neko ovako govori o vjeri, ovo je tradicionalni nacin, onaj na koji govore crkvena lica. ja licno ne zelim da vjerujem u ovaj sud koji se po ovakvom opisu moze nasvati-strashni sud. mislim da vjera spasava i nista drugo.
|
|