View Full Version : Sta vam je potrebno da pocnete sa ulaganjem

Derek_Trotter
25-02-07, 21:12
Prvo je potrebno da izberete brokersku kucu.
Najbolje je da to bude po preporuci.

Onda sa njima podpisete ugovor.
Za to vam je potrebna licna karta.

Onda otvorite svoj ziro racun na koji ce vam kasnije biti
isplacivan novac.

Zatim uplatite novac koji ste opredijelili za ulaganje na ziro racun vase brokerske kuce.

Sad ste spremni da pocnete trgovinu!
Potrebno je samo da date nalog.
Najcesce se nalozi daju faksom mada mnoge brokerske kuce
primaju naloge i putam emaila.

Evo kako treba da izgleda vas nalog za trgovinu (prodaju)

(Ime brokerske kuce)

Ja, (vase ime i prezime i br. licne karte) ovlascujem vas da u moje ime kupite (ili prodate) akcije Telekoma (na primjer) po cijeni od xx, xxxx po akciji.

Datum,
(Vase ima i prezime)
_________________(potpis)

Nakon uspjesno odradjene transakcije broker je duzan da vas obavijesti.

Lipa
26-02-07, 07:29
Onda otvorite svoj ziro racun na koji ce vam kasnije biti
isplacivan novac.

Ovo možeš, ali i ne moraš. Ja sam samo uplaćivao novce, bez racuna, a otvorio ga tek kad mi je ponovno trebala gotovina.

happy pessimist
26-02-07, 08:58
Ja bih samo dodao nesto vezano za tkz. "Ino" placanja, jer moze biti korisno za forumashe iz okruzenja, tj. inostranstva. Moja preporuka je Opportunity banka, jer sam ja preko nje slao novac u RS i povlacio sredstva.
Evo linka sa cijenama usluga.
http://opportunitybank.cg.yu/transfer.htm
Visinu provizije u odnosu ne mogu komentarisati, ali mogu reci da su izuzetno ekspeditivni.

goraNS
26-02-07, 10:39
@ Alpha Male
Reci mi koliki procenat ti uzimaju prilikom zamjene KM u EURO i u kojoj je banci to najpovoljnije? Zapravo treba li uopste raditi to, ili samo direktno uplatiti KM na devizni racun i tako poslati za CG?
Predpostavljam da si isao preko Banja Luke.
Ako je jos neko od forumasa povlacio sredstva sa racuna u R. Srpskoj i slao za CG, dobrodosao je neki info.

Dot
26-02-07, 17:13
recimo ja imam otvoren ziro racun u CKB - da li je to dovoljno?

sad malo glupo pitanje ali za pocetnika nema vece muke od toga<
sa koliko novca je odprilike minimum sa kojim mislite da bi neko trebao da zapocne sa radom.

posto su mi oci otekle ranijih dana trazeci kako da zapocnem trgovanje HOV, znam kako je kad su tekstovi veliki i nepregledni zato preporucujem da postovi na ovom topicu budu sto sazetiji, konkretniji, razlicite stvari (ukoliko je moguce) istaknute drugom bojom ili fontom

takodje bih da vam zahvalim na strpljenju i vremenu koje odvajate za ovaj topic, jer su mi mnogo puta kao pocetniku okrenuli ledja, tako da znam da cijenim bilo kakvu pomoc.

Derek_Trotter
26-02-07, 18:36
@Dot
Za iskustva vezana za brokerske kuce imas Topic NAJ BROKERSKA KUCA U CG.
Sto se tice ziro racuna dovoljno je sto si otvorio taj u CKB.

Minimum novca da bi poceo je onaj koji imas na raspolaganju. Imaj na umu da je ovo vid stednje, nesto poput orocavanja u banci. To je isto kao da me pitas koliko novca da orocis. Moj ti je savjet da pocnes sa makar 1000 eura. Razlog je provizija pri kupovini - prodaji akcija. Sto ti je manji iznos ona ti vise utice na cijenu. Do 2000 eura je fiksna i iznosi 10 eura (zavisno od brokerske kuce)

Dalje, savjetovao bih te da izbjegavas da kupujes kad sve akcije rastu i da ti je bolje i pola godine da cekas a da kupis nesto kad je jeftino.
Na taj nacin cim dodje prvi skok akcija poceces da zaradjujes.

Hvala na komplimentima:) i SRECNO!

Dot
26-02-07, 22:31
opet sad kako ja kao pocetnik trebam da vidim gdje da ulozim kad mi je jedini nacin da pratim (ozbiljnije) stanje na trzistu, ovaj sajt. a to kad uporedite recimo sa banjaluckom berzom( gledanje izvjestaja) nije ni primaci.
hvala Derek-u na savjetu,ali ja skoro i da nemam pojma kako je sad stanje na trzistu(posledica gore navedenog problema),a kako onda da cekam pad cijena?

mozda ne bi bila losa ideja ni otvoriti topic o vasim pocetcima i iskustvima trgovanja HOV ... fino bi bilo podijeliti to sa drugima, a i vama bi sluzilo kao podsjetnik..posto vidim da ovde ima veoma uhodanih "igraca".
i josh bih volio znati odprilike koliko iznosi vasa prosjecna zarada na berzi na god nivou(cisto da me malo ohrabrite sa tim info)

Dot
26-02-07, 23:36
primjetio sam ovaj topic gdje trazite spisak akcionara...
zasto je to vazno?

happy pessimist
27-02-07, 08:29
@Dot
Za iskustva vezana za brokerske kuce imas Topic NAJ BROKERSKA KUCA U CG.
Sto se tice ziro racuna dovoljno je sto si otvorio taj u CKB.

Minimum novca da bi poceo je onaj koji imas na raspolaganju. Imaj na umu da je ovo vid stednje, nesto poput orocavanja u banci. To je isto kao da me pitas koliko novca da orocis. Moj ti je savjet da pocnes sa makar 1000 eura. Razlog je provizija pri kupovini - prodaji akcija. Sto ti je manji iznos ona ti vise utice na cijenu. Do 2000 eura je fiksna i iznosi 10 eura (zavisno od brokerske kuce)

Dalje, savjetovao bih te da izbjegavas da kupujes kad sve akcije rastu i da ti je bolje i pola godine da cekas a da kupis nesto kad je jeftino.
Na taj nacin cim dodje prvi skok akcija poceces da zaradjujes.

Hvala na komplimentima:) i SRECNO!

Odlican savjet, drzite se ovoga!
Kaze vam neko ko se dva puta zeznuo, no, situacija je takva bila, da sam se izvukao bez minusa, ali sam mogao puno vise zaraditi!

Fluid
27-02-07, 10:44
Pa naravno, ako nisi bar jednom izgubio na burzi, nikad od tebe ulagač.

Početnicima savjetujem čitanje literature i barem postova s ovog foruma u potrazi za kvalitetnim informacijama, a prije svega mirnu ruku pri trgovanju (ne žurite sa prodajom ako niste sigurni, a u gubitku ste).

Tržište kao ovo daje vam kakav takav komfor da ukoliko kupite neku likvidniju, kvalitetnu dionicu, čak i ako kratkoročno gubite, budete gotovo sigurni da u nekom dužem roku možete ostvariti dobit koja je definitivno veća od ulaganja u štednju u banci.

Naravno, ne ulažite sredstva za koja postoji mogućnost da vam mogu zatrebati unutar godine dana.

Sretno svima!

goraNS
27-02-07, 11:27
Kad se vec dijele savjeti (mada je za to predvidjena posebna tema) evo i par savjeta od "mene":

- na kupovinu akcija uvijek gledajte kao na vase participiranje u nekom poslu;
- ne kupuj ono u sta se ne razumijes, a o onome u sta ulazes, saznaj vise od bilo koga;
- trziste vam nikada nece reci sta je dobro a sta lose, poslovni rezultati ce to reci;
- nikada necete tacno znati koliko akcije vrijede i zato ostavite sebi zastitnu marginu, investirajte tamo gdje mozete pogrijesiti, ali se mozete i izvuci iz ulaganja.
- akcije nisu svjesne da ih vi posjedujete; vi treba da imate osjecaj za to, ali one nece imati za vas;
- koncentrisite se na ulaganje u mali broj kompanija;
- ne kupujte akcije unoseci emocije.

Voren Bafet

Dot
27-02-07, 15:38
sta da vam kazem osim HVALA NA SAVJETIMA.Od velike ste pomoci i meni i kolegama kojima nije dostupan net cesto,pa im prenosim info.

eto ako imate neku literaturu da preporcucite fino bi bilo...mi ne bjezimo od toga...(samo da bude malo lakse za pocetak(neki uvod i sl.))Trayimo dobru odskocnu dasku...

@ Alpha Male

ma normalno je gubiti i nismo mi sad previse ambiciozni,samo nam je stalo,da se ne zeznemo na prvom ulogu.pa ostalo sta bude...zbog toga i trazimo vasu pomoc.

...

Jelena***
23-05-07, 04:20
Mene interesuje, ako neko zna, kako mogu da uplatim akcije, a da ovlastim neko drugo lice (posto zivim u iniostranstvu)i takodje da te akcije glase na mene i moju decu?

Fluid
23-05-07, 08:58
Otvaraš skrbnički račun u nekoj banci tvoje zemlje koja trguje i u CG ili pak sukladno deviznim propisima matične zemlje, otvoriš direktno račun u brokerskoj kući u CG i trguješ. Dionice će glasiti na onoga na koga glasi račun. Trgovati mora punoljetna osoba, a djeci preneseš kad za to bude vrijeme (dotad se dionice mogu više puta kupovati i prodavati).

Jelena***
01-06-07, 03:51
Hvala na odgovru! Slucajno sam nasla ovaj odgovor, jer sam trazila na drugoj temi!

Interesuje me takodje, kako pratite akcije, ako treba da se placa mesecno prilaz podacima na Montengro berzi, a ja sam, na primer, pratila duze vreme i proucavala prospekte, dok se nisam odlucila da kupim nesto na Belex-u. Pratim grafikone mesecne, nedeljne, dnevne, godisnje. Kako ovde da pratim, kad moram prvo da platim? I gde mogu da nadjem grafikone? Takodje, da li u CG postoji centralni registar, da se vidi ko kupuje akcije, kao na Belexu? Hvala opet!