View Full Version : Pms
Prom ene raspoloženja.:frown:
Mučnina.
Napetost.
Bolovi od trepavica do stopala.:eek:
Oticanje grudi,stomaka, nogu.
Bubuljice.
Nadutost.
Želja za slatkišima.:p
Sve to još nekako i podnosim, ali kada po citav dan ronim suze bez razloga i pojedem sve cokolade po kuci,e, onda poludim! Povampirim se. Skroz puknem!
Kako sve to podnosite? Ima li neko kakav savet?
bubuljice.......
Tranutno ludim...2 su mi iskocile...a ako sto mrzim to su one..
nikad ih nisam imala...
I nervozna sam....
a slatkisi... :) tu ti zelju ja uvijek imam :)
*Ja spadam u grupu koja nema vecih problema. To je uobicajni bol u stomaku, nista preterano. Prvi dan ume da smori, ali Baralgin sve resi. Utoplim se i to je to. E sad..ko zna.. mozda drugima izgledam nervozno..a mozda i ne... Mi zene smo cudne :D
sem nervoze ja nikakvih problema nemam srecom
ranije sam bila jako nervozna, tuzna i mnogo gladna.
sada mi pada pritisak, osjecam umor i malaksalost, spava mi se i opet sam mnogo gladna.
sve u svemu, jedan tezak period koji mi se cini da svakog puta sve duze i duze traje. dokle?? :rolleyes:
sto sam starija to mi teze pada...
Jake emocije mogu da poremete menstrualni ciklus
Da, istina je: patnja(ali ne samo ona ljubavna) i stres mogu da ubrzaju kazaljke biološkog časovnika koji reguliše menstrualni ciklus. Kraj ljubavne veze, gubitak drage osobe, tenzije na poslu i mnoge druge stresne situacijemogu da skrate ciklus sa uobičajnih 28 na 24 dana, pokazuju istraživanja objavljena u američkoj naučnoj reviji. Jak i dugotrajan stres, može izazvati čak i gubitak menstruacije. Takođe, prekookeanska putovanja, pa i dolazak proleća mogu poremetiti ciklus i prouzrokovati izostanak menstruacije. Klimatske promene predstavljaju stres za organizam, naročito kod metereopata. Srećom, poremećaj ciklusa izazvan vremenskim promenama ne traje duže od tridesetak dana i već narodnog meseca biološki časovnik se vraća u normalu, a ciklus stabilizuje.
Zašto dolazi do poremećaja biološkog ciklusa? Zbog »pobune hormona«. Stresne situacije, naime, pospešuju lučenje nekih hormona (kortizola, dopamina i prolaktina) a organizam to tumači kao upozorenje da trenutak nije povoljan za začetak novog života. Ta »poruka« stiže do hipotalamusa koji potom izdaje komandu za blokadu ovulacije. Hipotalamus je inače u direktnoj vezi sa limbičkim sistemom (delom mozga koji upravlja emocijama) što znači da je »dobro obavešten« o emotivnoj (ne)stabilnosti žene. Istovremeno on upravlja menstrualnim ciklusom delujući na hipofizu, žlezdu koja stimuliše proizvodnju estrogena i progesterona, hormona koji regulišu ciklus. Ukoliko se desi da organizam pošalje signal da iz nekog razloga nije spreman za oplodnju, hipotalamus blokira hipofizu izazivajući kašnjenje ili privremeni izostanak menstruacije.
Do poremećaja menstrualnog ciklusa može doći i zbog usporenog rada tiroidne žlezde. U tom slučaju, pojavljuju se i drugi simptomi koji ukazuju na hipotireozu, kao na primer: gojaznost, umor, suva koža, loše raspoloženje, iznenadni pad koncentracije, slabije pamćenje.
Lečenje
Ukoliko je do poremećaja ciklusa došlo zbog stresa, jedini lek jeste uspostavljanje psihofizičke ravnoteže. Unutrašnja napetost se može smanjiti vežbama za opuštanje, joga vežbama ili psihoterapijom. Ukoliko je ciklus stalno neredovan, treba zatražiti stručnu pomoć. Tek nakon ginekološkog pregleda i analize nivoa hormona, lekar može da preporuči odgovarajuću hormonalnu terapiju.
Zamislite samo kako bi zivot bio ljepsi i laksi SVIMA NAMA ako bi se nasao lijek. Koliko bi se samo problema rijesilo, koliko bi brakova bilo spaseno...
Stavljam ruku u vatru da ce lijek za PMS neki muskarac da nadje.
Znate onaj:
-Koja je razlika izmedju zene koja ima PMS i teroriste?
-Sa teroristom moze da se pregovara. :D
Hehehehe...evo Alf razumije o cemu pricam. :D
Prom ene raspoloženja.:frown:
Mučnina.
Napetost.
Bolovi od trepavica do stopala.:eek:
Oticanje grudi,stomaka, nogu.
Bubuljice.
Nadutost.
Želja za slatkišima.:p
Sve to još nekako i podnosim, ali kada po citav dan ronim suze bez razloga i pojedem sve cokolade po kuci,e, onda poludim! Povampirim se. Skroz puknem!
Kako sve to podnosite? Ima li neko kakav savet?
mene nenormalno boli stomak, i placem (samo zbog toga). nemam promjene bilo kakwe wrste, samo mi se mazi nenormalno... auuuuuuuuuuu bas mi se uzasno mazi tih dana...
Vas dvojica ste se raspisali odje kao da vi imate PMS :D
Lijek za PMS tesko da ce ikad biti "smisljen". Glavni problem koji se tu javlja je disbalans u hormonalno=energetskim strujanjima u zenskom tijelu. Da bi doslo do ravnoteze, prije svega je neophodan pravilan zivot; od ishrane do fizicke aktivnosti. Postoje odredjene vjezbe koje blagotovorno uticu kako na PMS tako i na bolne menstruacije, ali kako nijesam zensko to me nije toliko interesaovalo da bih zapamtio. Ako nadjem obavijesticu vas :D Takodje ayurvedska medicina ima odredjene ljekarije, samo sto je obicno te biljke koje oni preporucuju jako tesko naci na zapadu...
@kliko
tuzno ali istinito:cheezy:
protiv obilne i bolne menstruacije
Preliti 2 kasike mrtve koprive sa pola litre kljucale vode.Ostaviti da odstoji 10.min.,piti 2.dana pre menstruacije 2.puta dnevno po solju caja.
PROTIV PREKOMERNOG KRVARENJA
nAPRAVITI SMESU OD KASICICE LISTOVA KUPINE SUMSKE JAGODFE ZALFIJE I HRASTOVE KORE.oVO SVE STAVITI U LITAR VODE I KUVATI 20.MIN. PA HLADIIT 2.SATA.pITI PO CASU PRE OBROKA 15 DANA
Preliti 2 kasike mrtve koprive sa pola litre kljucale vode.
Da li koristimo koprivu koja je umrla prirodnom smrcu ili je mi ubijamo?
Da li koristimo koprivu koja je umrla prirodnom smrcu ili je mi ubijamo?
naravno da je mi ubijamo:boxing542: :thumb_up:
ja imam sve moguce simptome! dobro, bolovi nisu strasni, ali sve ostalo :(
tablete magnezijuma deset dana pred menstruaciju, jedna dnevno. ali ni slucajno sumece, nisu dobre za zeludac i izazivaju nadimanje, nego tabletice, normalne.
meni iskacu bubuljice
uzasno mnogo jedem,mislim na bukvalno svakih pola sata
nervozna sam do zla boga
depresivna
i sto ej najgore kad treba da dobije toliko me jako boli stomak da potpuno preblijedim,majka ili dugarice se redovno okinu a ja pocnem da buncam od bolova,uopste ne mogu normalno da pricam,mislim,i moram da legnem jer ne mogu ni da hodam.
kao da sam se oletvila od litre vodke...mada se niceg ne bih sjecala posle,a bogami stalno se tog bola sjetim
Od kada sam nabacila ovih 8 kiligrama:whistling2: sve manje tegoba imam,izgleda da su mi i hormoni otisli u aut zbog mrsavosti...Imam i dalje bolove ali ne tako jakog inteziteta kao ranije,sada resavam probleme tabletama paracetamola,ine idem vise na hitnu za injekcije Baralgina.:thumb_up:
savjeti lekara su da 7 do 10 dana pred menstruaciju treba izbjegavati unos mesa i mlecni proizvoda u organizam ...vredi pokusati:)
a vazi,najbolje nista ne jest 10 dana prije nego sto trebam da dobijem,znaci mogu jest 20dana mjesecno,aj dobro je
Od kada sam nabacila ovih 8 kiligrama:whistling2: sve manje tegoba imam,izgleda da su mi i hormoni otisli u aut zbog mrsavosti...Imam i dalje bolove ali ne tako jakog inteziteta kao ranije,sada resavam probleme tabletama paracetamola,ine idem vise na hitnu za injekcije Baralgina.:thumb_up:
uuu vidis,dobra ideja,ako se udebljam 8 kila imacu i za broj vece sise :yes513:
hrano cekaj meeee :king6525:
@amelie
ima tu logige,ne znam ali ja sam primer za to
BlackWoman 28-09-07, 15:33 Promene raspoloženja.:frown:
Mučnina. NE, jedino kad sam trudna, a to je bilo jednom
Napetost. NE, samo u opasnim situacijama
Bolovi od trepavica do stopala.:eek: NE, jedino ako se prehladim a to je rijetko
Oticanje grudi,stomaka, nogu. NE, nikad!
Bubuljice. NE, ni u pubertetu ih nisam imala
Nadutost. NE, jedino ako jedem voće i pijem vodu, nevezano za PMS
Želja za slatkišima.:p NE, jedu mi se nevezano za taj PMS
NIKAD NISAM DOŽIVJELA SIMPTOME PMS-a! :guitar:
blago tebi, ne znas kako je to kad ih dozivis. ja sam na bensedinima 3 dana i jedva cekam da je prodje!
Derek_Trotter 28-09-07, 21:20 @baron
Nije valjda da i ti imas pms?
a nema nego ga prozivljava:biggrin:
Odje više muškarci kukaju nego zene;) Evo ja zvanično izjavljujem da nemam PMS
Derek_Trotter 29-09-07, 12:30 Hehe. Nemam ga ni ja:)
A i sto ce ti...
Xaxaxaxaxxaxa...
treba znati prezivjeti curin PMS. ako neces tih dana da ga ugasis, reci joj da ozbiljno prelistavas brosure Legije stranaca, ili da si nezadovoljan zivotom pa oces da odes na teren u Nigeriju, platformu ili slicno. ako je ni ovo ne umiri onda treba razmisljati o ispunjavanju svojih prijetni, i jednom dokazati da si musko.
A sad ideja za podforum- kako prezivjeti njenu trudnocu!!!
sve osim zileta u kadi (jer onda nisi PREZIVIO) prihvatam kao racionalan odgovor
A sad ideja za podforum- kako prezivjeti njenu trudnocu!!!
sve osim zileta u kadi (jer onda nisi PREZIVIO) prihvatam kao racionalan odgovor
Hahahahahaha pa owo je strasno... Nisi jedini koji owo pita owih dana. Sa moje tacke gledista, mozda sto sam zensko, ne mislim vala bas da je toliko drasticna trudnoca. Jes da igraju hormoni kao ludi, ali mislim da se tih 9 mjeseci (koji ce se cesto ponoviti u zivotu, zavisi samo kopliko djece namjeravate da imate) ne mogu da se porede sa svim mjesecima koliko ce ta zena tebe da trpi, primjera radi, pere, pegla i cisti za tobom. Jos kad bi pomislio da ti treba 9 mjeseci da se nosis sa djetetom u stomaku i sa swim stvarima koje trudnoca donosi... Jos porodjaj... Mislim da nebi trebalo tesko da ti padne njena trudnoca, i da ako si musko, znat ces da se nosis sa time. I naravno budes od koristi i pomoci.
Ma lako je tebi pricati!
Ja to zamisljam ovako: ona lezi i krka, na oci se goji ,ko bozo, a onda malo napada prednatalne histerije i placa, a onda malo zelja tipa ocu ovo, pa ocu ono, a ti moras da sve ispunjas, jer pobogu, neko je smislio strasno vjerovanje da se trudnici nista nesmije odbiti (da mi je znati ko!)...
brrrr
Znam ja odlicno kako si ti zamislio.
Ali jednostavno ne mogu da razmisljam drugacije. Mislim da je to najljepsi period za jedan par, jer.. Postaju roditelji zaboga... Sta mislis kako je onima koji to ne mogu biti? Mislim da oni ne shvataju trudnocu kao neki bauk.
slazem se potpuno.
samo tema je od starta pomalo zabavnog karaktera, pa pokazujemo i neozbiljniju stranu. a tebi zelim da sto prije okusis kokliko ce te dragi paziti kad se ubucis :)
slazem se potpuno.
samo tema je od starta pomalo zabavnog karaktera, pa pokazujemo i neozbiljniju stranu. a tebi zelim da sto prije okusis kokliko ce te dragi paziti kad se ubucis :)
Mislis, ako se ubucim...
Hvala ti na zeljama.
Zor_djevojka 24-10-07, 14:32 samo mi se cmizdri, samo bih lajala, svadjala se, provocirala, jela, jela, jela, jela, jela...
A jeste li kad koristile tablete za odlaganje menstruacije?
ja nisam...ne znam ni da toga ima. A i ako ima sigurno su neke hormonske, nisam pristalica toga..
@explosion
ne mozes mi utec...;)
ja nisam...ne znam ni da toga ima. A i ako ima sigurno su neke hormonske, nisam pristalica toga..
@explosion
ne mozes mi utec...;)
:) Samo mi ti odgovaraj, nemam ja nista protiv. Ja sam sad citala o tome, kazwe kako to sportistkinje (uh) koriste pred vazna takmicenja, dr ih daju pred ginekoloske operacije koje se ne mogu odlagati i sl. Navodno nema posledica. Kazu da se cak neke kontraceptivne pilule koriste u te svrhe (dijana). Pitacu dr, ali me zanima ima li ko iskustvo.
pa dobro sigurno nije stetno ako se uradi jednom pred neku operaciju ili slicno. Ali svaki mjesec mislim da bi itekako bilo stetno. A ni ljekari ti tacno ne znaju reci. Oni mozda i za kontraceptivne pilule kazu da nisu stetne. Meni po logici to ne moze biti zdravo a posledice se ozda ne vide trenutno nego na dugorocnom planu..
Svakako se raspitaj ali eto...ja da doprinesem mojim skromnim misljenjem;)
A ne, ne, ne mislim ja na cesta odlaganja, naravno.
KikyGemini 16-11-07, 22:39 ja nemam velikih problema sa pms-om. bubuljicde uopšte nemam više, čokoladu OBOŽAVAM, ali za vrijeme pms-a je ne podnosim :D malo me boli stomak prvog dana i to je to. no big deal
postoje i drugi nacini da se curi odlozi
:twisted:
ja sam uzasno zivcana, smeta mi svaka sitnica...ljudi s kojima se druzim znaju da kad imam pms da im je bolje da se ne diraju u mene, iskreno u stanju sam ubit covika :twisted: :brucelee:
KikyGemini 19-11-07, 19:03 ja sam uzasno zivcana, smeta mi svaka sitnica...ljudi s kojima se druzim znaju da kad imam pms da im je bolje da se ne diraju u mene, iskreno u stanju sam ubit covika :twisted: :brucelee:
moja prijateljica tako :D
ono: imam pištolj i pms, jel treba još nešto da kažem? :p
postoje i drugi nacini da se curi odlozi
:twisted:
hahahaha cudno da citas ovu temu. Nisam mislila na duze odlaganje, nego nekoliko dana.
tempirana bomba , sta drugo reci ..., ne pitati nista , biti na odstojanju od 5m
a sto se apetita tice ... prasica (malo sam rekla) ,a slatko ...
e da ne zaboravim ... stomak kao 4mj trudnoce, natecena kao da sam 10lit vode popila ....
sve u svemu blagi uzas
Koliko sam ja upucena preporucuju smanjenje unosa kofeina, cole, cokolade, slanih jela, hladnih napitaka i hladnih jela ali bi zato trebalo unositi vece kolicine povrca, narocito koje deluje kao prirodni diuretik. Iskreno,ja sve konzumiram sto nije dozvoljeno a sto se tice cokolade, nje ne mogu da se odreknem.
Takodje smanjiti unos soli, alkohola i duvana.Povecati unos esencijalnih masnih kiselina i ne praviti velike pauze izmedju obroka.
Mislim da su PMS izmislile nezadovoljne žene, pre to nije postojalo.
Ima zadovoljnih i srecnih zena koje imaju problema sa PMS.Pitanje je samo kako koja zena moze koji intezitet bola da podnese.Sve potice iz glave,Moj PMS sam prihvatila i rekla sebi:spremi se dolaze oni dani!Pokusavam sebe da ohrabrim,tako da maksimalno trpim bol,ne primam vise injekcije,ali zato popijem tabletu protiv bolova,utoplim se i obicno se stisam.E,kada to prodje opet imam osmeh na licu,a i osecam se mnogo bolje.
I mi se osjećamo mnogo bolje poslije toga. Majko mila.
Ima zadovoljnih i srecnih zena koje imaju problema sa PMS.Pitanje je samo kako koja zena moze koji intezitet bola da podnese.Sve potice iz glave,Moj PMS sam prihvatila i rekla sebi:spremi se dolaze oni dani!Pokusavam sebe da ohrabrim,tako da maksimalno trpim bol,ne primam vise injekcije,ali zato popijem tabletu protiv bolova,utoplim se i obicno se stisam.E,kada to prodje opet imam osmeh na licu,a i osecam se mnogo bolje.
Bolne menstruacije ne spadaju u PMS simptome, jer se javljaju kada menstruacija već počne, prouzrokovane su drugim uzrocima (grčenje materice, moguće anomalije materice), pa je samim tim i tretman drugaciji. Ja sam mislila na psihičke simptome: česte promene raspoloženja, nervoza, napetost, osetljivost. Sve se to može prevazići.
capricornica 08-12-07, 08:52 kao mladja sam imala uzasno bolne mjesecnice
satima iz wc-a nisam izlazila jaukala
zemlja se otvarala
gorzno grozno grozno
i onda sam "malo" porasla
i skuzila da ima malo tableta :)
i sad mi tablete ni ne trebaju
samo sam malo vise "down"
kad imam mjeecnicu
nisam toliko ^ 4 action
Ja sam mislila na psihičke simptome: česte promene raspoloženja, nervoza, napetost, osetljivost. Sve se to može prevazići.
Ali kako?Tacno u tim trenucima sam predosetljiva,samu sebe ne pepoznajem:confused:
Moj PMS traje jedno 3-4 dana. Pocne sa slabijim bolovima, pa onda krene da trne desna butina, bubuljice iskacu na sve strane, kosa postane kao slama, imam osecaj da imam 10 kila vise i da ako se izbusim da ce voda da tece na sve strane... Imam klasican food craving, iliti zudnju za hranom najrazlicitijih ukusa i to dan pred. Uvek mi prijaju jaki ukusi, ljuto, slano, preslatko, kiselo i to sve odjednom, momku se slosi kad me gleda sta sve pojedem i onda mi bude muka, pa mi se povraca, ha, ha. No to je najmanji problem. Dan-dva pred menstruaciju sam opasna po okolinu. Sve mi pisti iz usiju, samo idem i svadjam se (samo cekam da neko zapocne da ne ispadnem bas grozna), bukvalno vrebam svadju, nezgodan ton, ma sve. Umem tako da udjem u pun autobus gde su svi ionako nervozni i onda kad neko nesto kaze samo pucam, ne repetiram. Na kraju, kad bes dozivi kulminaciju, isplacem se kao blesava, prosto ni sama ne znam zasto...
E, a kad napokon dobijem ide drogiranje lekovima, posto imam nesnosne bolove. Sve lekove na domacem i stranom trzistu sam probala i jedino Rapten K jos deluje (mada ne uvek). Cak sam i pila inekcije baralgina kad nije imao ko da mi ih da. A o trckanju u WC da i ne govorim. Samo molim Boga da taj dan ne bude neki sastanak, jer jedino mogu da se pojavim cetvoronoske ili zgrcena i odmah otrcim u WC i tako 50 puta... A kad preteram sa diklofenacima, oteknu mi usta ili oko, pa se momak zeza okolo kako me je tukao, pisurija.
Pa sad, na osnovu svega navedenoga, zamislite vi lepo kako ja izgledam tih dana :)
nemam nikakvih bolova, ali se sjećam da sam mislila kako ću umrijeti, možda godinu dana prije nego što sam prvi put dobila...joooj, ne biK se sad vraćala u te godine...
savjet kako prepoznati pms kod mene:
mnooogo sam luđa nego inače.
i kosa mi grozno izgleda :D
Bolne menstruacije ne spadaju u PMS simptome, jer se javljaju kada menstruacija već počne, prouzrokovane su drugim uzrocima (grčenje materice, moguće anomalije materice), pa je samim tim i tretman drugaciji. Ja sam mislila na psihičke simptome: česte promene raspoloženja, nervoza, napetost, osetljivost. Sve se to može prevazići.
apsolutno se ne slažem sa ovim..:nonono:
Nacionalni zdravstveni institut navodi da 75% žena ima simptome PMS-a..mnoge žene su potpuno svjesne efekta PMS-a, ali postoje i žene koje ove simptome uopšte nemaju ali to ne znači da ako ih one nemaju da on ne postoji..
što se mene lično tiče kad dobijem menstruaciju ranije ili na vrijeme ti simptomi su skoro neprimjetni ali kad mi kasni to je već druga priča..inače sam po prirodi emotivna ali tad do dolazi do punog izražaja..svaka riječ me može povrijediti, nervozna sam, svadljiva..i samo bih plakala.. i pored svega toga samo gledam šta da jedem..ma užas..:toobad: a kad kad dobijem onda me uhvati osjećaj krivice i strašno me je sramota zbog proteklih dana.. i izvinjavam se..:(
ali koliko god se trudila jednostavno ne mogu nikad da se na vrijeme iskontrolišem..
madagaskar 18-06-08, 11:42 Ja ujedam dan prije.
Zor_djevojka 18-06-08, 11:46 e, seko, bolujemo od iste boljke ovih dana..mozhda meni i nije PMS...mozhda bi ja trebala malo do psihologa...ovo izgleda ima dublje korijene od PMS-a
samo jedem cokoladu,placljiva sam,svaka rec me pogadja,raspravljam se za neke nebitne situacije,e kada prodju kriticni dani onda sam ponovo dobra
Povezala sam da to kod mene ima veze sa ishranom, kada je obogatim zdravim namirnicama nista se na meni ne primecuje, a kada jedem gluposti obavezno pravim scene (mada to i nije povezano samo za pmsom :D)
samo jedem cokoladu,placljiva sam,svaka rec me pogadja,raspravljam se za neke nebitne situacije,e kada prodju kriticni dani onda sam ponovo dobra
isti slucaj i samnom, samo sto se jos i svadjam sa svakim ko mi stane na put, i do sad sam se naucila da za vrijeme pms-a izbjegavam okolinu, jer poslije toga se izvinjavam a to mi je stvarno dodijalo:bye2:
potpuno isti simptomi
Unapred kupim i ostavim 300.gr.cokolade,ali naidju muke,kada neko od mojih pojede,e onda tek pobrljavim, vilenim,i krecem do kioska usred ponoci da kupim cokladu...
Predmenstrualni sindrom označava opšte i lokalne promene u organizmu žene koje se javljaju pre ciklusa. Najčešće su između 20. i 40. godine života i kod mnogih žena su toliko izražene da ih ometaju u obavljanju svakodnevnih obaveza.
Na sreću, većina tegoba koje prate PMS može da se ublaži pravilnom, raznovrsnom ishranom.
Smatra se da hrana bogata crvenim mesom i zasićenim masnoćama, kao i hrana mlečnog porekla može da pogorša simptome. Zato stručnjaci savetuju da uzimate obroke bogate složenim ugljenim hidratima, poput špageta u sosu bez mesa, pirinač, povrće i voće, piše "Blic Žena".
Ako ste pre ciklusa mrzovoljni, bezvoljni, svadljivi i razdražljivi, za to je "kriv" pad nivoa kalcijuma i magnezijuma.
Trebalo bi da konzumirate integralne žitarice, suvo voće, mleko i mlečne proizvode s niskim procentom masti, sokove bez šećera i vodu s visokim sadržajem minerala.
Izbegavajte alkohol, čaj i kafu. Kafa i gazirani napici koji sadrže kofein popravljaju raspoloženje samo trenutno, ali se odmah nakon toga zlovolja pojačava. I alkohol pogoršava napetost i depresiju.
Ako se osećate "kao lopta", noge su vam teške, a grudi napete, imate najklasičnije simptome PMS-a, a njihov uzrok je zadržavanje vode u organizmu.
Trebalo bi da uzimate namirnice bogate kalijumom poput banana, špargli, suvog i koštunjavog voća, i puno svežeg povrća.
Izbegavajte so, pošto podstiče zadržavanje vode u organizmu, masna jela s teškom zaprškom koja opterećuju želudac i usporavaju varenje.
Ukoliko vas u vreme PMS-a muče grčevi, bolovi u nogama i krstima, i osećate se malaksalo, patite od nedostatka magnezijuma i esencijalnih masnih kiselina (omega-3).
Konzumirajte namirnice biljnog porekla bogate magnezijumom i esencijalnim masnim kiselinama kao što su laneno seme, ulje repice, potočarka i masne ribe.
Izbegavajte mesne prerađevine, masno meso i punomasni sir i kajmak. Ove namirnice podstiču oksidaciju na nivou ćelije, pa samim tim i u ćelijama mišićnih vlakana, što izaziva bolove.
(MONDO)
Zor_djevojka 06-07-08, 21:22 a meni se ka' zainat tokom PMS-a vazda pije Koka kola, tj.sve gazirano...i shto je najgore ne mogu se zaustavit...:(
pored voća i povrća koje najviše jedem mlijeko i mliječni proizvodi su mi obavezni gotovo u svakom obroku.. ali ako mlijeko nije sa visokim procentom masnoće meni ne valja.. ja uvijek kupujem ono sa 3,2 %.. e ako mi to pojačava simptome pms neka..vala neću piti razblaženo zaista..:D
a meni se ka' zainat tokom PMS-a vazda pije Koka kola, tj.sve gazirano...i shto je najgore ne mogu se zaustavit...:(
Coca-cola,cokolada,obavezno cips,i volim one cokoladne rum plocice,ma sve sto ne treba:toobad::D
e, seko, bolujemo od iste boljke ovih dana..mozhda meni i nije PMS...mozhda bi ja trebala malo do psihologa...ovo izgleda ima dublje korijene od PMS-a
...i ja sam se isto pitala...:mad:
hahaha znas da sam primjetila inace,sad ispada saosjecate svaki sek...ono kada dolaze ti dani vama vec pocinje da bude lose:))u zivotu se nisam ljepse nasmijala nego kada sam decka zeznula i onda mu rekla da sam dobila...mislim da cu tu facu uvjek pamtiti..hahaha..stalno ga zezam zbog toga
Povezala sam da to kod mene ima veze sa ishranom, kada je obogatim zdravim namirnicama nista se na meni ne primecuje, a kada jedem gluposti obavezno pravim scene (mada to i nije povezano samo za pmsom :D)
Tacno..i ja sam to povezala...odredjene namirnice nam jos i podsticu rad tih hormona koji divljaju tokom tih dana...Zato kad bi mogli stalno ziveti zdravo najbolje bi bilo.
Izem ti i pms! Jedem svaka tri sata! Kao kokoska :D
Jedem svaka tri sata!
Kad te prodje mogu ti pomoci da se rijesis tih kalorija :D
Kad te prodje mogu ti pomoci da se rijesis tih kalorija :D
resavam ja to sama sa deckom i vezbama :D al hvala sto si se ponudio :D
resavam ja to sama sa deckom i vezbama :D al hvala sto si se ponudio :D
Super onda, samo da je sve na svoje :)
Promene raspolozenja:izbegnite predmenstrualnu razdrazljivost tako sto cete sebi priustiti po jedan sat sna vise.
Osetljive grudi:Progesteronski skok je odgovoran i za bolne i osetljive grudi.Vitamin E ili analgetik koji sadrzi ibuprofen mogu da olaksaju bol.
Grcevi:Na prvi znak bola u donjem stomaku popijte neki od lekova koji sadrze ibuprofen ili naproksen, i nastavite da ih uzimate sve dok ne dobijete menstruaciju ( ili i prva 2-3 dana menstruacije ako i dalje imate grceve).
Oticanje: Osecaj nadutosti je rezultat porasta nivoa progesterona u drugoj polovini ciklusa,sto otvara apetit za slanom hranom koja uzrokuje zadrzavanje vode u organizmu.Da biste ublazili oticanje smanjite unos grickalica bogatih natrijumom i pijte puno vode posto ona podstice izlucivanje tecnosti.
Mislim da ste ovo vec znale ali nije na odmet napisati mozda ipak moze nekom pomoci...
http://i92.photobucket.com/albums/l23/dazzlejunction/cat/funny/punish-men-severely.gif (http://www.dazzlejunction.com/)
http://i92.photobucket.com/albums/l23/dazzlejunction/cat/funny/punish-men-severely.gif (http://www.dazzlejunction.com/)
HAHAHAHAHAHA odlicno je:thumb_yello:
hm...moram reci, al mrzim pms!!!
ma ugl svi imaju iste simptome, jedem puno slatko, uzasno nervozna, nestrpljiva, sve mi smeta, bez razloga se izderem na ljude (mada su oni navikli da se nose s tim), bubuljice po cijelom licu..sto se tice boli,kod svakog je drugacije....srecom, kod mene je prvi dan jak bol, al poslije caffetina mi bude puno lakse, tako da kasnije mogu skakati, trcati...iako se ne preporucuju caffetin, meni bas odgovara....al mi je najgore kad me bole ledja, kad pocnem drhtati i tresti..:( a pgt kad dobijem, a moram ici na fax il negdje dr.a takuuu imam zelju ostati kuci u toplom i odmarati se..
Derek_Trotter 26-09-08, 21:42 Ljudi, pazite se PMSa i shvatite ga ozbiljno. Imam osjecaj da je on razlog makar 80% svadja u vezi. Ja sam tih dana skoncentrisan kao Bruce Lee da ne kazem nesto pogresno ili sto moze biti tako protumaceno:D (Everything can and will be used against you...)
lady abu bin crazy 27-09-08, 07:14 da,da. pms, the enemy of the state :twisted: i ja ga imam samo se vjesto maskira, dok ja skontam da je to bude kasno :D
Pera Detlic 27-09-08, 09:37 Ljudi, pazite se PMSa i shvatite ga ozbiljno. Imam osjecaj da je on razlog makar 80% svadja u vezi. Ja sam tih dana skoncentrisan kao Bruce Lee da ne kazem nesto pogresno ili sto moze biti tako protumaceno:D (Everything can and will be used against you...)
nisam znao da muški imaju tu zafrkanciju zvanu PMS :unsure:
Ljudi, pazite se PMSa i shvatite ga ozbiljno. Imam osjecaj da je on razlog makar 80% svadja u vezi. Ja sam tih dana skoncentrisan kao Bruce Lee da ne kazem nesto pogresno ili sto moze biti tako protumaceno:D (Everything can and will be used against you...)
Pa, ti si divan. Prvi put cujem da neko muski ovo kaze (pise :-))
Upita dečko svoju djevojku:
- Zašto si nervozna kad imaš PMS?
- Zatooooooooooooo!
Senza_Guerra 21-11-08, 09:42 Aaahahahahahahahahahahah,.. ;d:D::D
Oprostite, moradoh da upisem svoju prvu reakciju hahhaa:D:D
madagaskar 21-11-08, 10:03 Idi(j)oti jedni! Što se smijete žemskim mukama...http://members.dialmaine.com/simplymoms/smz/hit.gif
a neka ih nije ni njima lako..treba to izdržat'.. :D
Senza_Guerra 21-11-08, 10:07 Moram se posluziti jednom podgorickom.
Ne kuneeeeem ti se!
:D:D
madagaskar 21-11-08, 10:12 Moram se posluziti jednom podgorickom.
Ne kuneeeeem ti se!
:D:D
a đe je ono....KraLJiceee
Senza_Guerra 21-11-08, 10:13 Mislis ono 'krEAljiceee' ? :D
Odjava odavdje, da ne bih primio poruku od seke :D:D :D:D
|
|