View Full Version : HTP BOKA i PRIT

Pages : 1 [2] 3 4 5 6

joshua
27-04-07, 15:26
Ja mislim da je najgora varijanta da je uzmu Mađari ..za akcionare male..Zato što Vlada prodaje 59% vlasništva Boke a mađari imaju 35% ako se ne varam u tom slučaju jasno je ko dan da manjinski akcionari nemaju nikakvog uticaja ..ne mogu čak ni skupit 10% za svog predstavnika u Odbor direktora.Druga varijanta je da ako kupe Mađari otkupe i ostali dio od manjinskih akcionara koko bi se cijena Boke kretala u tom slučaju ne znam ali bi je sigurno obarali...volio bih da griješim u ovom slučaju ali...

Slazem se Šajo ali mislim da nece rusiti cijenu jer im nije u interesu. U stvari rusiti je dok ne dobiju dio od drzave a onda opet gore.
To je ono sto citavo vrijeme pricam da se trguje sa malim djelom HTBO a posao sa drzavom ce se odraditi u paketu i tada ocekujem da ce drzati odnosno rusiti cijenu

Cruella
30-04-07, 17:03
Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crnogorska kompanija Vektra ponudila je najveći iznos za kupovnu akcije hercegnovskog turističkog preduzeća Boka, dok je ruski Nobel oil spreman da izdvoji najviše za investicije.

Tenderska komisija za turizam otvorila je danas ponude dostavljene na tender za prodaju kupovinu 59,4 odsto akcijskog kapitala Boke, koje su dostavili Vektra, mađarski Hunguest hotels i Nobel oil.

Vektra je u ponudi navela da je akcije Boke spremna da plati 22 miliona EUR i u nju uloži 64 miliona EUR.

Rusi za akcije nude 12 miliona EUR i oko 73,8 miliona EUR investicija.

Mađarska kompanija Hunguest hotels je za akcije ponudila 18,1 milion EUR i 50 miliona investicija.

Iz Tenderske komisije je najavljeno da će u propisanom roku analizirati sve ponude, utvrditi njihovu formalnu ispravnost i ukoliko budu ispravne, vrjednovati ih sa aspekta kvaliteta u skladu sa utvrđenim kriterijumima nakon čega će utvrditi rang listu i dostaviti je Savjetu za privatizaciju na usvajanje.

Ukoliko ponude ne budu zadovoljavale tenderske uslove, Komisija ih može u svakoj fazi odbiti, u skladu sa Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera.

Za razliku od prethodna dva neuspjela tendera, Tenderska komisija je za posljednji definisala kvalifikacione uslove koji ponuđači treba da ispune, a predviđaju da moraju da budu vlasnici minimum pet hotela kategorije četiri ili pet zvjezdica u najmanje tri države, ili da dokažu da su u posljednje tri godine ostvarili pozitivan neto finansijski rezultat i imali promet od najmanje 100 miliona EUR.

Uz ponude je bila obavezna bankarska garancija od 200 hiljada EUR, naplativa na prvi poziv, a mora je izdati banka sa kreditnim rejtingom BBB, koji joj je dodijelila agencija Standard end pur /Standard and Poor/.

Izabrani ponuđač obavezan je da iznos kupoprodajne cijene uplati u novcu.

HTP Boka raspolaže sa hotelima Plaža, Tamaris i Igalo, a imovina kompanija je nuđena na prodaju, 2005. i prošle godine. Prvi tender je propao jer je prvorangirana češka kompanija Pikju konsalting /PQ Consulting/ odustala od kupovine.

Drugi je Komisija proglasila neuspjelim zato što dostavljene ponude nijesu zadovoljavale kriterijume, ciljeve i uslove nadmetanja.

Za 59,45 odsto akcijskog kapitala Boke tada su se bile prijavile amsterdamska kompanija Mit /Meat/, mađarski Hunguest hotels, podgorička Vektra i Samit /Summit/ sa britanskih Djevičanskih ostrva.

Mađarski lanac hotela Hunguest već posjeduje više od 35 odsto akcija Boke. Prije tri godine postali su vlasnici Bokinih hotela Centar i Topla u Herceg Novom, i u okviru novoizgrađenog luksuznog naselja Hunguest Hotel Sun Resort renovirali su vile Primorka, Jadranka i Novljanka.

Nabuko
02-05-07, 07:49
Ima li ko ideju kako ce se ove ponude odraziti na cijenu akcija HTBO u ponedjeljak.

vuko
02-05-07, 22:57
Trebalo bi da se pojavi traznja u ponedjeljak, a to treba da digne cijenu. Mada veliki igraci mogu svasta da urade, mogu i madjari da povuku neke poteze. U svakom slucaju investicije koje su ponudjene treba da u buducnosti povecaju vrijednost firme a to svakako pozitivno utice na akcije.

Nabuko
03-05-07, 07:24
Vuko, mozda si dugorocno u pravu ali je ipak ponudjeno jako malo love samo sestinu vrijednosti kapitalizacije.

vuko
03-05-07, 08:06
Onda su sve ostale firme visoko precijenjene ako tako gledas. Trzisna kapitalizacije je jedna stvar, a cijena ponudjena na tenderu nesto sasvim drugo. Kad kupujes na berzi postajes vlasnik akcije bez ikakve obaveze a u oivom slucaju imas velikih obaveza. Osim cijene ponuda treba da sadrzi jos 3 vrlo vazna elementa.

Nabuko
03-05-07, 08:18
Vuko, slazem se ali je sestina ipak samo sestina. Inace koliko vidimo u opticaju za male akcionare je bilo samo 6% (59% drzava i 35% madjari) a to znaci da je ponuda bila jako mala a mala ponuda i solidna traznja znace povecanje cijene. Neznam odakle madjarima 35% ali ako su to kupovali na berzi to je povecavalo traznju i cijenu dizalo u nebesa. Djeluje da je ova HoV barem 30% precijenjena. HTBO vriejdi po berzi 10 puta vise od tivta ili onogosta a mislim da taj odnos nije toliki vec mozda realno 2-3 puta. Moje je misljenje da ovo dokazuje da ima i dalje potcijenjenih hotela ali da ima i dosta precijenjenih akcija gdje se sve svodi na nekretnine.

Sandra Bullock
03-05-07, 08:21
Podgorica - Podgorička kompanija Vektra, vlasništvo Dragana Brkovića, dala je ubjedljivo najveću finansijsku ponudu za kupovinu 59 odsto akcija Hotelsko-turističkog preduzeća "Boka" na tenderu koji je zatvoren sredinom prošle sedmice.
Vektra je ponudila 22 miliona eura u gotovini i 64 miliona za investicije. Mađarski Hunguest hotels spreman je da za državni paket akcija plati 18,1 milion eura i uloži 50 miliona. Ruski Nobel oil ponudio je 12 miliona i 73,8 miliona za ulaganja.
Ukoliko ponude budu formalno-pravno ispravne, Vektra je najbliža kupovini "Boke" jer je realno dala najveću finansijsku ponudu kada se saberu cijena i investicije koje nose najviše bodova.
Vektra je u odnosu na prethodni tender dala dvostruko višu ponudu, dok su je Mađari poboljšali za oko 80 odsto. Ruski Nobel oil nije učestvovao na tom tenderu, na kojem su bile prijavljene i dvije kompanije kojima se teško moglo ući u trag - Meat Investments iz Amsterdama i Sumit sa Djevičanskih Ostrva. Meat Investment tada je nudio 15 miliona eura za 59 odsto akcija.
HTP "Boka", koja je već dva puta nuđena na prodaju, u svom vlasništvu ima hotele "Plaža", "Igalo" i "Tamaris", nekoliko restorana, motela, kafea i poslovnih prostora.
Iz Tenderske komisije za turizam najavljeno je da će u propisanom roku analizirati sve ponude, utvrditi njihovu formalnu ispravnost i ukoliko budu ispravne, vrednovati ih sa aspekta kvaliteta u skladu sa utvrđenim kriterijumima nakon čega će utvrditi rang-listu i dostaviti je Savjetu za privatizaciju na usvajanje.
Ukoliko ponude ne budu zadovoljavale tenderske uslove, Komisija ih može u svakoj fazi odbiti, u skladu sa Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera.
Prema uslovima tendera, u konkurenciji mogu biti ponude kompanija koje su vlasnici najmanje pet hotela kategorije četiri ili pet zvjezdica u najmanje tri države, ili da dokažu da su u posljednje tri godine ostvarili pozitivan finansijski rezultat i imali promet od najmanje 100 miliona eura. Ukoliko ponudu dostavi konzorcijum, najmanje dva njegova člana koji zajedno imaju 51 odsto udjela, moraju ispunjavati jedan od dva kriterijuma.

PO AKCIJI 1,4 EURA

Akcije HTP "Boke" trenutno na crnogorskim berzama koštaju oko osam eura. Prema toj cijeni ukupna vrijednost kompanije iznosi više od 200 miliona eura.
Najbolja pristigla ponuda na tenderu, od 22 miliona za 59 odsto vlasništva, iznosi 1,4 eura po akciji.
Mađarski lanac hotela Hunguest sa partnerima već posjeduje oko 35 odsto akcija "Boke", što znači da će biti interesantan dalji rasplet u kompaniji ukoliko Vektra postane većinski vlasnik.
LINAK (http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=234880)

hard worker
03-05-07, 10:38
Mislim da su mnoge kompanije na berzi precijenjene, mozda je i HTP Boka jedna od njih, ali sigurno ne za ovoliko!

vuko
03-05-07, 11:19
Naziv: IZBOR A.D. BAR
Broj HOV: 524.221.566
Tržišna kapitalizacija: 92.839.639,34

Kako onda da posmatramo ovu situaciju. Boka vrijedi samo 2,3 puta vise od ovog jadnog preduzeca.

Ili ovo

Naziv: SOLANA BAJO SEKULIĆ A.D. ULCINJ
Broj HOV: 3.482.722
Tržišna kapitalizacija: 124.338.399,48

Dakle, kada nesto prodaje drzava na tenderu ne mozete da ocekujete neku basnosnovnu cifru. Koliko preduzeca je prodato za 1 euro. Prvi put kada je prodata zeljezara cijena je bila nesto malo vise od 1000 eura, a evo i njene trzisne kapitalizacije.
Naziv: HK ŽELJEZARA NIKŠIĆ AD NIKŠIĆ
Broj HOV: 2.834.607
Tržišna kapitalizacija: 101.708.533,77

Tako da mislim da nema mjesta strahu sto se tice boke.
Cak sam siguran da za te akcije ima jos prostora da rastu bar do 11 eura. TECG je trzisna kapitalizacija nesto manje od 400 000 000, prodat je za 117 000 000. i ocekuje se jos skokova i to prilicnih.

Nabuko
03-05-07, 11:32
Moze Bog dat da si u pravu ali mislim da nijesi. Madjari su kupili TECG za trcinu sadasnje vrijednosti ali treba racunati da je proslo izvjesno vrijeme od tada pa sabrati inflaciju plus skok mnogih cijena kod nas a posebno nekretnine i dobija se da je madjarski diskont mnogo manji nego sto je ovaj vektrin. Oko HTBO neizvjesnost povecava i cinjenica da bi madjari mogli da prodaju svojih 35% vektri ili da je ljuljnu na berzu. U tom slucaju 6% kod malih akcionara slabo sta igra i akcija bi mogla da ima vrijednost tek onda kada pocne da se eventualno isplacuje dividenda.

Homer
03-05-07, 11:50
Sve zavisi od Mađara:
- ako prodaju Vektri svoje akcije, ovo 6% ne vrijedi ništa,
- ako ih zadrže, imaće kontrolu nad većinskim vlasnikom i tu manjinski (6%) mogu da profitiraju,
- a ako se udruže Mađari i Vektra, e tu, ko zna.

vuko
03-05-07, 11:57
Bas ti madjari mogu da odigraju dobru ulogu. Koliko su oni spremni da prodaju boku sigurno ne prejeftino, a moze li brkovic to da plati. Najavljuje se dolazak skandinavskih investitora, a to je za svako trziste znacilo BOOM.

Postoje i ti famozni holandjani koji su jako zainteresovani za boku. Sta ako oni kupe ovo od madjara, koliko ces onda da prodajes svoje akcije.

Boka nema veliki broj akcionara i ako oni budu pametni proci ce dobro, pa ako ti imas akcije u BOKI mislim da ti ovakvi komentari nijesu bas neophodni, jer i sam znas kako ovakve stvari, kao i novinski clanci imaju uticaj.

Nabuko
03-05-07, 11:58
NAKO ovdje nije topic a Homer je 100% u pravu. U ponedjeljak cemo vidjeti. Inace mislim da barem jedna od dvije akcije iz ovog topica na osnovu postignete cijene za HTBO moze da se pokaze kao potcijenjena.

vuko
03-05-07, 12:00
Homer je u pravu, osim za ovo " ne vrijedi nista". Mora to imati svoju vrijednost, malo manju od ove ali imace je.

Homer
03-05-07, 12:14
Homer je u pravu, osim za ovo " ne vrijedi nista". Mora to imati svoju vrijednost, malo manju od ove ali imace je.

Pa bilo je samo slikovito opisano, bez zadnje namjere. Naravno da nema hartije koja ne vrijedi ništa, ali ako Vektra pokupi dio od Mađara, vrlo je moguće da se ponovi scenario Rumijatrans-a, a to znači, ajd, znatno manje. Za ovo znatno manje ima još scenarija. (Pa ne bi Brković imao što ima, da ne umije.)
Naravno, ovo je samo moje mišljenje.

dxyz
03-05-07, 14:04
Zaboravljate na investicije koje nisu mala stavka. Valjda svaka investicija u nesto tome povecava vrijednost.

ivanpg
03-05-07, 16:44
zasto imam utisak da se i madjari uglavnom prezivaju na -vic

Homer
03-05-07, 18:29
Zaboravljate na investicije koje nisu mala stavka. Valjda svaka investicija u nesto tome povecava vrijednost.

Investicije su važna stavka, ali na žalost vlasnici investiraju a taj novac se namiruje iz imovine preduzeća, tako da godinama obezbjede gubitak, a ovamo se ubijaju od para.:mad:

dxyz
04-05-07, 10:46
Investicije su važna stavka, ali na žalost vlasnici investiraju a taj novac se namiruje iz imovine preduzeća, tako da godinama obezbjede gubitak, a ovamo se ubijaju od para.:mad:

Ovdje to ne moze biti slucaj jer je to bio jedan od uslova tendera.

vuko
04-05-07, 11:04
Mislim da je potpuno ocekivano da bude velika kolicina investicija, kako u BOKU tako i u sva ostala hotelska preduzeca koja se budu privatizovala. Prvo zbog uslova tendera, a i zasto bi neko kupovao nesto takvo a da ne misli da ulaze u njega. Konkurencija u toj grani konstantno jaca tako da moras da je pratis ili da gasis firmu. A boku ko god da kupi ni dlaka na glavi mu nece pomisliti da stavi kljuc u bravu.

dxyz
04-05-07, 11:07
Tako je. A kad dodas iznos investicija na iznos za akcije onda je to sasvim druga slika vrijednosti htbo.

Nabuko
04-05-07, 12:17
Ovdje to ne moze biti slucaj jer je to bio jedan od uslova tendera.

Ne slazem se. Nac ce Brko nacin. POstoji vise preduzeca gdje su obecane ogromne investicije i na tenderu pobijedili sa time a ono ofarbane zgrade i to lose.

vuko
04-05-07, 14:17
Ne slazem se. Nac ce Brko nacin. POstoji vise preduzeca gdje su obecane ogromne investicije i na tenderu pobijedili sa time a ono ofarbane zgrade i to lose.

Onda bi trebalo malo da prosetas po primorju i da vidis kakva je ta losa farba. Vjeruj mi da sam posjetio par hotela i da sam jako prijatno iznenadio. Tu se ulaze mnogo novca. Po mom misljenju taj trend ce se nastavljati jer tek treba da stignu novi investitori, sto ce u narednom periodi samo podici vrijednost hotelsko turistickih preduzeca. Osim sto se hoteli sredjuju po visokim standardima ljudima se tamo nudi i jako kvalitetan sadrzaj. Dakle cijenu akcija moze da obori samo neka spekulacija koja opet ne moze imati dugo trajanje.

Tacno je da postoje neka preduzeca gdje nijesu ispostovane investicije, ali kada je ovo u pitanju konkurencija te jednostavno tjera na ulaganje jer u suprotnom propadas. U ostalom svi manje vise znamo ko je za sta zainteresovan i ko je potencijalni pobjednik na tenderu, pa smo opet zadrzali svoje akcije, pojedini i dokupili.

I ako gledamo pesimisticno na sve sto se desava i na dogovore koji se navodno nece ni upola ispostovati zasto uopste pokusavamo da zaradjujemo na ovaj nacin, jesmo li onda svi mi neki spekulanti.

Pa gdje ce se ulagati ako nece u turizam, promivisemo ga na sva zvona, jos samo fali da se tu desi neka prevara. Ovaj tender je imao prilicno jake uslove i oni ce morati da se ispostuju, a u to ces se uvjeriti jos ove godine (ukoliko se ponuda ne procijeni premalom pa se eventualno nadje nacin da se odbije).

dxyz
04-05-07, 14:42
Vuko, sve si rekao tako da se nema sto dodat.

ivanpg
04-05-07, 16:52
vuko, jesi li ti nekad bio negdje u inostranstvu?

belex
04-05-07, 18:05
ma HTBO ni za 5 god. nece vredeti 200 mil!

vuko
04-05-07, 23:21
vuko, jesi li ti nekad bio negdje u inostranstvu?

Naravno da sam bio i znam sta pokusavas da mi kazes. Ali bio sam i nekim hotelima po Crnoj Gori. Evo recimo podji do hotela mediteran, tamo sada ima austrijanca i djeluju jako zadovoljno, a taj mediteran nema ni deseti dio kapaciteta koji ima recimo "Plaza".

I mislim da ti pitanje nije na mjestu, to bih ocekivao od nekoga ko ima 15 ak godina. Ovdje se ne radi o tome. Radi se o necem sto je novo, neistrazeno za ljude koji putuju i imaju novca, a Bokokotorski zaliv je idealna destinacija.

Iko kvadrat stana u Kotoru moze da se proda za 9000 eur, stan u budvi od 100 kvadrata prodat za 1 000 000, a u perastu odbijena ponuda na 12 000 eura kvadrat, zasto onda HTBO ne vrijedi.

Kad sam dosao na ovaj forum vidio sam da se radi o nekim savjetima prilikom kupovine akcija. Mislio sam da cu dobiti dobrih informacija. A ovdje toga ima jako malo (cast izuzecima). Kroz mjesec dva ovo ce da lici na neku zutu stampu.

A i prilicno sam siguran kad vidim komentar i sa kojim ciljem je napisan.
U ostalom ko ne vjeruje u HTBO niko mu ne brani i nije mu branio da proda svoje akcije. Ako bude neki pad u ponedjeljak ja cu da dokupim.

dxyz
05-05-07, 11:09
Vuko, pusti pricu vidis da je nekima dzabe davat materijal za razmisljanje.
kako ono kazu dok je ovaca bice i sisanja

bagi
05-05-07, 12:02
Naravno da sam bio i znam sta pokusavas da mi kazes. Ali bio sam i nekim hotelima po Crnoj Gori. Evo recimo podji do hotela mediteran, tamo sada ima austrijanca i djeluju jako zadovoljno, a taj mediteran nema ni deseti dio kapaciteta koji ima recimo "Plaza".

I mislim da ti pitanje nije na mjestu, to bih ocekivao od nekoga ko ima 15 ak godina. Ovdje se ne radi o tome. Radi se o necem sto je novo, neistrazeno za ljude koji putuju i imaju novca, a Bokokotorski zaliv je idealna destinacija.

Iko kvadrat stana u Kotoru moze da se proda za 9000 eur, stan u budvi od 100 kvadrata prodat za 1 000 000, a u perastu odbijena ponuda na 12 000 eura kvadrat, zasto onda HTBO ne vrijedi.

Kad sam dosao na ovaj forum vidio sam da se radi o nekim savjetima prilikom kupovine akcija. Mislio sam da cu dobiti dobrih informacija. A ovdje toga ima jako malo (cast izuzecima). Kroz mjesec dva ovo ce da lici na neku zutu stampu.

A i prilicno sam siguran kad vidim komentar i sa kojim ciljem je napisan.
U ostalom ko ne vjeruje u HTBO niko mu ne brani i nije mu branio da proda svoje akcije. Ako bude neki pad u ponedjeljak ja cu da dokupim.

Vuko malo pretera sa ovim cijenama kvadrata. Pozdrav iz KO

vuko
05-05-07, 15:34
Vuko malo pretera sa ovim cijenama kvadrata. Pozdrav iz KO

Ne, nisam pretjerao. To su prilicno tacne informacije. Jeste da su nerealne ali to je danas tako. Pa odakle odjednom u budvi 280 milionera, da nisu dobili na kladionici.

goga
07-05-07, 12:37
Ima Li Neko Komentar Sta Se Desava Sa Bokom?

dxyz
07-05-07, 12:44

Treba biti miran i sacekati svoj trenutak

belex
07-05-07, 12:46

Nista, ide dole jer su pojedini zakljucili da je cena akcije precenjena!
Vec puno puta receno!

vuko
07-05-07, 13:04
Trenutno 7,53

Pera Detlic
07-05-07, 13:30

Kao sto veli belex:Trula gradja tone ladja!
Vektra nudi oko 1,4e po akciji.Madjari nude 1,1e!
Ponuda Vektre je forme radi,jer ne ispunjavca uslove tendera.
Pa ajde recimo da ova "sposobna" vlada to proda 5 puta jeftinije,pa bi opet plafon bio 5,5e.
A na 7,8 HTBO vredi 220 mil. EUR-a.A za to ce po meni trebat jedno 5god.
No dobro,ko zna. Bilo je odje sampiona koji su bacali cifre 15-20,pa su im postovi izbrisani a oni banovani.Ne bi trebalo nikako brisati te postove!A ovo drugo svakako da.:shocked542:

Nabuko
07-05-07, 13:36
Prije neki dan rekoh da je Boka precijenjena za 30-tak posto. Sto se tice ovih procjena od 15-20E protiv sam njihovog brisanja. Svak ima pravo da na osnovu "argumentacije" procijeni sto je pravo stanje.

dxyz
07-05-07, 13:38
A ja opet kazem - treba biti miran kao mnogo puta do sada

Homer
07-05-07, 13:40
A ja opet kazem - treba biti miran kao mnogo puta do sada

Ne slažem se sa tobom, ali ću da ti kliknem na vagu, samo zbog tvoje hladnokrvnosti :whistling2:

vuko
07-05-07, 13:41
Kao sto veli belex:Trula gradja tone ladja!
Vektra nudi oko 1,4e po akciji.Madjari nude 1,1e!
Ponuda Vektre je forme radi,jer ne ispunjavca uslove tendera.
Pa ajde recimo da ova "sposobna" vlada to proda 5 puta jeftinije,pa bi opet plafon bio 5,5e.
A na 7,8 HTBO vredi 220 mil. EUR-a.A za to ce po meni trebat jedno 5god.
No dobro,ko zna. Bilo je odje sampiona koji su bacali cifre 15-20,pa su im postovi izbrisani a oni banovani.Ne bi trebalo nikako brisati te postove!A ovo drugo svakako da.:shocked542:

Može bit i da si u pravu, mada mislim da nisi. A sve i ako jesi, dje onda treba ulagati. Pogledaj tržišnu kapitalizaciju ostalih preduzeća. Boka ima nesto sto je okom vidljivo, a pojedina preduzeća neznam postoje li uopšte a debelo se trguje sa njima i vrijede po nekih 100-inak miliončića.

dxyz
07-05-07, 13:43
Ne slažem se sa tobom, ali ću da ti kliknem na vagu, samo zbog tvoje hladnokrvnosti :whistling2:

Fala, samo tvrdim da treba gledati malo dalje od danas, sutra ....

ljubo
07-05-07, 13:44
Nista, ide dole jer su pojedini zakljucili da je cena akcije precenjena!
Vec puno puta receno!

Dugo im je nesto trebalo - kapitalizacije ostalih HTP u CG su ULRI oko 120 mil.; BUDR - 140 mil. Ne znam po cemu je to Boka bolja pa je dostizala 250 mil. Ranije sam pisao nesto na tu temu ali sam odustao poucen iskustvom drugih investitora koji su optuzivani za spekulacije ovdje na forumu zbog svojih dobronamjernih postova(kasnije se ispostavio da su bili u pravu). Ali svako neka ulaze svoj novac vodjen sopstvenom logikom.

belex
07-05-07, 13:47
Fala, samo tvrdim da treba gledati malo dalje od danas, sutra ....

Onda od sutra pocni gledati 5-7 godina unapred, ukoliko zelis da budes cool.
Posto se sluzis forumom vec si u prednosti u odnosu na mnoge. Iskoristi je, uvazi cinjenice potvrdjene na tenderu, i nemoj se rukovoditi misljenjima mase. Polako se izvuci i novac ulozi u mnogo bolje hartije nego sto je to HTBO.
I naravno be cool

vuko
07-05-07, 13:48
Dugo im je nesto trebalo - kapitalizacije ostalih HTP u CG su ULRI oko 120 mil.; BUDR - 140 mil. Ne znam po cemu je to Boka bolja pa je dostizala 250 mil. Ranije sam pisao nesto na tu temu ali sam odustao poucen iskustvom drugih investitora koji su optuzivani za spekulacije ovdje na forumu zbog svojih dobronamjernih postova(kasnije se ispostavio da su bili u pravu). Ali svako neka ulaze svoj novac vodjen sopstvenom logikom.

ULRI je u stečaju, i niko nema informaciju koliko su dužni i bez čega sve će da ostanu kad vrate dugove.
BUDR, nemaju prostora više peškir da stave, a ne da naprave hotel.

ljubo
07-05-07, 13:55
ULRI je u stečaju, i niko nema informaciju koliko su dužni i bez čega sve će da ostanu kad vrate dugove.
BUDR, nemaju prostora više peškir da stave, a ne da naprave hotel.

ULRI je izasla iz stecaja sa preko 7 mil. kesha na racunu. Nakon toga im je sudskim sporom pripala i Ada Bojana koja je pored SV. Stefana najekskluzivnije mjesto u CG. A za BUDR necu da komentarisem, to sto ti pricas je smijesno.

codex
07-05-07, 13:57
ULRI je izasla iz stecaja sa preko 7 mil. kesha na racunu. Nakon toga im je sudskim sporom pripala i Ada Bojana koja je pored SV. Stefana najekskluzivnije mjesto u CG. A za BUDR necu da komentarisem, to sto ti pricas je smijesno.

Dali mi moze neko obijasniti DALI u ULRI spada i ADA BOJANA :shocked542:

ljubo
07-05-07, 13:59
Dali mi moze neko obijasniti DALI u ULRI spada i ADA BOJANA :shocked542:

Eto, vec ti je receno :icecream:

dxyz
07-05-07, 14:02
ulri nije jos zvanicno izasla iz stecaja. Ada samo malim dijelom pripada ulri a veci dio je drzavna imovina. A sto se tice htbo - moj novac moja odluka, cuh sto rekoste, fala, al ja cu po svom

threedi
07-05-07, 14:36
ulri nije jos zvanicno izasla iz stecaja. Ada samo malim dijelom pripada ulri a veci dio je drzavna imovina. A sto se tice htbo - moj novac moja odluka, cuh sto rekoste, fala, al ja cu po svom

...Lido je prodat za 10,8 miliona eura, što je najveća cijena za crnogorski hotel koji je ikad prodat. Prodajom Lida vraćen je dug i na računu Ulcinjske rivijere ostaje oko šest miliona eura...cime je zvanicno Ulcinjska rivijera izasla stecaja...
Slazem se da treba svako da ulaze svoj novac onako kako misli da je najbolje, ali zbog ostalih clanova ovog foruma molim da se ovdje postavljaju samo konkretni podaci.I za kraj,Ada kompletna pripada Ulcinjskoj rivijeri!Da li ce se nesto promijeniti prije privatizacije vidjecemo ali je trenutno tako.

shoko
07-05-07, 14:48
ADA ide na posebni tender i nema veze sa ULRI.Mada ULRI ima veliki potencijal i bez Ade.Akcije Boke na tenderu i berzi se razlikuju nekih 4 puta,na kratke staze jedina nada je da kumara dokupi akcija za 2/3 vlasništvo.Vidjećemo...

threedi
07-05-07, 14:50
ADA ide na posebni tender i nema veze sa ULRI.Mada ULRI ima veliki potencijal i bez Ade.Akcije Boke na tenderu i berzi se razlikuju nekih 4 puta,na kratke staze jedina nada je da kumara dokupi akcija za 2/3 vlasništvo.Vidjećemo...

Ada nema veze sa ULRI? A je li Ada posebno preduzece?

ljubo
07-05-07, 14:54
...Lido je prodat za 10,8 miliona eura, što je najveća cijena za crnogorski hotel koji je ikad prodat. Prodajom Lida vraćen je dug i na računu Ulcinjske rivijere ostaje oko šest miliona eura...cime je zvanicno Ulcinjska rivijera izasla stecaja...
Slazem se da treba svako da ulaze svoj novac onako kako misli da je najbolje, ali zbog ostalih clanova ovog foruma molim da se ovdje postavljaju samo konkretni podaci.I za kraj,Ada kompletna pripada Ulcinjskoj rivijeri!Da li ce se nesto promijeniti prije privatizacije vidjecemo ali je trenutno tako.

Prihvatam i da je oko 6, ali poslednji podatak koji je zvanicno objavljen bio je oko 7 mil.

shoko
07-05-07, 14:55
Ada je odlukom Vlade opredijeljena za poseban tender,bez ingerencija ULRI.Ada je geografski pojam,a ULRI ima samo nudistički kamp,a ne cijelu Adu.

dxyz
07-05-07, 14:58
Ada nema veze sa ULRI? A je li Ada posebno preduzece?

Ama covjece ulri je jos zvanicno je u stecaju, slazem sa da ce vrlo brzo izaci i sa novcem koji pominjes ali danas je u stecaju. Ada tj. ostrvo je drzavno vlasnistvo osim onih baraka od hotela koje pripadaju ulri. Ovo su ti cinjenice. Inace takodje se slazem oko perspektive i sl.

threedi
07-05-07, 15:06
Ada je odlukom Vlade opredijeljena za poseban tender,bez ingerencija ULRI.Ada je geografski pojam,a ULRI ima samo nudistički kamp,a ne cijelu Adu.

Hm...mislim da vlada mala konfuzija vezano za ovo preduzece.Pokusacu malo da objasnim( a ovo mozete provjeriti veoma lako).
Dok je Ulcinjska rivijera bila u stecaju Ada je fiducijom bila prenesena na Vladu.Medjutim prodajom Hotela i izlaskom iz stecaja Ada(KOMPLETNA) je vracena u vlasnistvo Ulcinjske rivijere.Ada se nece prodavati nego ce ici na dugorocnu koncesiju uz ogromnu zakupninu kao sto je to slucaj sa Svetim Stefanom, a zakupac ce biti onaj(barem se nadam) koji ce prikazati najbolje idejno rjesenje za Adu kao i najvece investicije.Postoje spekulacije da ce se Ada potpuno odvojiti od Ulcinjske Rivijere i "pretvoriti" u posebno preduzece pa tek onda odraditi gorepomenuti model privatizacije... o tom potom.
Trenutno stvari stoje ovakve kakve jesu.Ukoliko neko od vas ima informaciju(mada sumnjam) da se Ada definitivno odvaja od HTP Ulcinjska Rivijera neka nam kaze kako i po kojem modelu.

vuko
07-05-07, 15:18
Boka je danas zavrsila na 7,47, maximalno je isla po 8,28 uz promet od 95.000. To i nije bas obeshrabrujuce.

janko
07-05-07, 15:37
Vuko ,
tvoja prognoza za HTBO u narednih 15-30dana?

dO_ob
07-05-07, 15:39
Boka je danas zavrsila na 7,47, maximalno je isla po 8,28 uz promet od 95.000. To i nije bas obeshrabrujuce.
Vuko, znaci cekas je jos...

vuko
07-05-07, 16:00
Ne mogu ti nista tvrditi, imam tamo 7000 akcija, a to nije malo (otprilike stan). Necu je prodavati. Sad treba da vijeca tenderska komisija, i tender moze da propadne. U svakom slucaju mislim da ne moze da pada toliko koliko se ovdje najavljuje.
Ne znam koliko je pametno da ovo govorim ali imam informaviju od jednog mnogo jakog covjeka da je to sigurna investicija.
Evo ako pogledas danasnji izvjestaj vidjeces da je velika plaza skocila 70% zbog one makete koja se ne zna ni oce li se napraviti, a i ako ce se praviti to je master planom predvidjeno do 2020 godine, sto je prilicno daleko. Ako prodje tender za Boku imaces isto tako gomile clanaka kako ce se praviti sve i svasta u zalivu.
Cinjenica je da je danas neko kupovao boku. Ti sto su je kupovali definitivno nisu spekulanti, ili su jako glupi ili izuzetno pametni (mislim informisani)... mislim da je ovo drugo.
Sad krecu ovi fondovi tipa AKTIVA, doci ce investitori iz skandinavije to ce generalno dici vrijednost svih kvalitetnih hartija.
Ne zelim sad da ti kazem da drzis te akcije, ali ja moje necu prodavati. Mislim da ce se ovo vratiti za 10 dana, zapravo vec pocetkom sljedece nedjelje.
Radio sam nekad u HTP BOKA!!!

Za ostatak ekipe, ULRI nije jos zvanicno izasla iz stecaja, ne znam odakle vam to. I ADA zvanicno ne pripada ULRI. I ko god da je zainteresovan za nju, pominju se Donald Tramp i neki Arapi nece ponuditi vise od 30-35 miliona, nece ni toliko za akcije.
I sta onda treba da se desava isto malo ovako kao sa bokom, prepanemo se i prodajemo. Ja ne dozvoljavam da se bilo ko igra sa mnom.

Jeste malo pretenciozno gadjati se sa nekim ciframa 15 - 20 eur kad je boka u pitanju, mada berza moze da je digne na 15(naravno da je to nerealno ali moze). Ali je li onda pretenciozna prognoza solane na nekih 200 eura, NAKO na vise od 1 euro. Ej ako sad uymemo da analiziramo svako preduzece vidjece te da se isplati kupiti akcije jedino u EPCG, LUBA, (TECG I JGPK pod znakom pitanja, jer po tome oni su izgurali skoro svoje) a to ce sve rasti u perspektivi. Cak ni plantaze poslije detaljne analize niko ne bi kupio, presisale su debelo nominalu a i pod sporom su.

I sta onda reci za BOKU ko je danas kupio, kupio je jeftino, i ako bude sjutra padala ja cu je dokupiti.

Vidjeces koliko turista ce biti u H.Novom ove godine. To je eksgluzivno koliko i ADA vjeruj mi. Stranci nijseu zainteresovani za sredisnji dio Obale koliko za zaliv.

Imas ovdje razlicitih komentara pa sam prosudi.

milanv
07-05-07, 16:49
Vuko potpuno se slazem sa tobom,iako imam manji broj akcija.ko se boji neka prodaje ja kupujem!

vuko
07-05-07, 17:55

Zamalo da zaboravim na tebe. Pogledaj malo to oko ULRI, i malo vidi kako je planirano master planom. A ova BUDR, dobra je to hartija ali nije ni primaci BOKI. Dosta nje je prodato a i izdato. Ona ti dodje kao neka obveznica koja dospijeva za 30 godina ( ajde mozda malo krace), ko je spreman to sad da plati. I mnogi se nadaju nekom HILTON-u na mjesto slovenske plaze,... od kad se to HILTON pravi po turistickim mjestima, mislio sam da je to lanac hotela koji je obicno po metropolama i da ga najvise koriste biznismeni, al ajde, mozda ga i naprave. I nesto ne vidim gdje to moze da nikne hotel u sklopu BUDR a da se nesto prethodno ne sravni sa zemljom, mozda iznad vode. Voli bih da znam jer nisam bas najbolje upoznat sa njihovom imovinom kad je zemljiste u pitanju.

Mada i BUDR ce rasti ali nema prostora koliko HTBO, a to ces vidjet uskoro. Nadam se da ne grijesim i zbog tebe i zbog mene.

Pera Detlic
07-05-07, 18:25
Hm...mislim da vlada mala konfuzija vezano za ovo preduzece.Pokusacu malo da objasnim( a ovo mozete provjeriti veoma lako).
Dok je Ulcinjska rivijera bila u stecaju Ada je fiducijom bila prenesena na Vladu.Medjutim prodajom Hotela i izlaskom iz stecaja Ada(KOMPLETNA) je vracena u vlasnistvo Ulcinjske rivijere.Ada se nece prodavati nego ce ici na dugorocnu koncesiju uz ogromnu zakupninu kao sto je to slucaj sa Svetim Stefanom, a zakupac ce biti onaj(barem se nadam) koji ce prikazati najbolje idejno rjesenje za Adu kao i najvece investicije.Postoje spekulacije da ce se Ada potpuno odvojiti od Ulcinjske Rivijere i "pretvoriti" u posebno preduzece pa tek onda odraditi gorepomenuti model privatizacije... o tom potom.
Trenutno stvari stoje ovakve kakve jesu.Ukoliko neko od vas ima informaciju(mada sumnjam) da se Ada definitivno odvaja od HTP Ulcinjska Rivijera neka nam kaze kako i po kojem modelu.

Imam iste info.kao i ti!
Samo bih dodao da je jedan od mogucih modela,moguceg razdvajanja Ade i ULRI taj da se vlasnicka struktura ULRI preslika na novoosnovano preduzece tako da koliko neko ima procenata u ULRI toliko dobije i u Adi.Inace sama Ada po nekim grubim procjenama vrijedi min.40mil.Dajte ako neko zna kolika joj je povrsina pa cemo odmah izracunat.Inace mi Balkanci ne znamo sta imamo,dok ne dodje neki Rus,Mank,Tramp ili slicno.A tada ce biti kasno. http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d010.gif

vuko
07-05-07, 19:03
Pera Detlic "Inace mi Balkanci ne znamo sta imamo,dok ne dodje neki Rus,Mank,Tramp ili slicno.A tada ce biti kasno."

Koliko si samo u pravu, 100%. I ne znamo sto ce nas snaci kad nam ispred nosa sve pokupe. A mi se bojimo kao zecevi.

280 milionera u budvi i 80 u Prznom. neka svi odvoje po pola miliona i eto 160 miliona. Sta sve mogu da kupe, a kupice ga opet neki rus ili neki mank ili neki nas tajkun.

celko22
07-05-07, 20:04
Zamalo da zaboravim na tebe. Pogledaj malo to oko ULRI, i malo vidi kako je planirano master planom. A ova BUDR, dobra je to hartija ali nije ni primaci BOKI. Dosta nje je prodato a i izdato. Ona ti dodje kao neka obveznica koja dospijeva za 30 godina ( ajde mozda malo krace), ko je spreman to sad da plati. I mnogi se nadaju nekom HILTON-u na mjesto slovenske plaze,... od kad se to HILTON pravi po turistickim mjestima, mislio sam da je to lanac hotela koji je obicno po metropolama i da ga najvise koriste biznismeni, al ajde, mozda ga i naprave. I nesto ne vidim gdje to moze da nikne hotel u sklopu BUDR a da se nesto prethodno ne sravni sa zemljom, mozda iznad vode. Voli bih da znam jer nisam bas najbolje upoznat sa njihovom imovinom kad je zemljiste u pitanju.

Mada i BUDR ce rasti ali nema prostora koliko HTBO, a to ces vidjet uskoro. Nadam se da ne grijesim i zbog tebe i zbog mene.

A ti si mi bas smljesan! Boka sada vrjedi puno vise nego Budvanska i kazes da ima puno veci potencial! Sta to ima Boka kad tako vrjedi? Ima tri razpala hotela iz zemlje od prilike toliko koliko i Budvanska rivijera! Samo svi znamo da zemlja u Budvi vrjedi puno vise nego u Hercegnovom! Mozemo i uporedit kakvi smestaj ima Budvanska rivijera i kakav Boka! Budvansak ima jos jedan put vise lezajeva i to puno kvalitetniji! Tako da da neznam od okle vam to da Boka ima puno veci potencial kao Budva?

Vektra je ponudila 22 miljona evra za 60% akcija i to je bila najbolja ponuda a na trzistu je kapitalizacjia preko dvesto miljona!

vuko
07-05-07, 20:57
A ti si mi bas smljesan! Boka sada vrjedi puno vise nego Budvanska i kazes da ima puno veci potencial! Sta to ima Boka kad tako vrjedi? Ima tri razpala hotela iz zemlje od prilike toliko koliko i Budvanska rivijera! Samo svi znamo da zemlja u Budvi vrjedi puno vise nego u Hercegnovom! Mozemo i uporedit kakvi smestaj ima Budvanska rivijera i kakav Boka! Budvansak ima jos jedan put vise lezajeva i to puno kvalitetniji! Tako da da neznam od okle vam to da Boka ima puno veci potencial kao Budva?

Vektra je ponudila 22 miljona evra za 60% akcija i to je bila najbolja ponuda a na trzistu je kapitalizacjia preko dvesto miljona!

Jedno je ono sto je bilo BUDR a drugo sto je sad BUDR, koliko je kvadrat dje i koliko ce biti to cemo vidjeti. Na sta lici Budva, to je svima jasno. Ali nemam vise snage da se natezem. Svak po nahodjenju i osjecaju pa cemo se mozda nekad sabrat. Ja tebi necu rec da si smijesan, sam procijeni.

dxyz
07-05-07, 21:14
Jos jednom ljudi Ada je ostrvo u drzavnom vlasnistvu. Ulri tamo ima nekoliko objekata u losem stanju koji su pod fiducijom opet kod Vlade. I ova sada ce opet na tenderu da trazi partnera koji ce tamo da nesto napravi. To sto ulri ima tacno 6,4 mil na racunu dobijenih prodajom svojih objekata je naravno ok, ali je jos uvijek u stecaju i objekti na adi pod fiducijom. To je ostrvo dragulj i drzava ga nece prepustiti nikakvom preduzecu (ni ulri ni nekom posebnom) da se pita sto ce tamo bit.

dxyz
07-05-07, 21:38
I moram da se dopunim. Model koji je pera detlic izlozio je taj koji ce i biti. Dakle oni objekti ulri na adi ce biti posebno preduzece sa istom struktirom akcionara kao ulri i onda to i ostala zemlja na adi koja je u drzavnom vlasnistvu ide na pomenuti tender iz prethodnog posta.

dO_ob
07-05-07, 22:37
Nema veze koliko je ponudjeno za boku, vec koliko ce se investirati... Ako neko misli da ce kupac boke na ovako malom crnogorskom turistickom trzistu izaci sa ponudom hotela tipa ovih sad grdno se vara. Ja ocekujem u skorije da od boke nastane jedno preduzece kao montenegro stars, jedan splendid i dva manja hotela po 3,4 zvjezdice. Cekajmo da tenderska komisija odluci ko ce biti vlasnik, pa ce se na ljeto objaviti konstrukcija nekog novog splendida na crnogorskom primoriju... Vuko u pravu si!!!!!

vuko
07-05-07, 22:59
Ne znam jeste li veceras gledali emisiju o trzistu kapitala. Kada jedan profesor Mihailovic koji se nikada ne usteze da "opanjka neku akciju", nije se usudio da potvrdi da je BOKA precijenjena, vec je govorio o fenomenu koji se dosta cesto javlja, a to je prodaja neceg jako malog po dosta visokim cijenama...

Kada vam padaju akcije i vi ih prodajete to je isto kao kad vam pada ostrica sa visine na glavu, tada idete rukama da se odbranite. I ako uspijete da sacuvate zivu glavu, opet ostanete osakaceni.

zoxy
07-05-07, 23:21
Vuko ,uz svo postovanje mislim da si vishe nego opsirno i jasno dao svima do znanja sta mislis o Boki i da nema potrebe da svakih 15 minuta pishes na tu temu, polako se ista zadnjih dana pretvara u kako bi ti rekao zutu stampu, a to nije od koristi nikome.

goga
08-05-07, 10:06
Ako domaci dobiju Boku na tenderu, vjerujte bice hoteli sa 4 i 5 zvjezdica, golf tereni... A ovaj pad koji je u toku, samo nesigurne vuce na prodaju.

celko22
08-05-07, 10:10
evo danas vidim kako puno vise vrjedi Boka od Budvanske rivijere

dxyz
08-05-07, 10:18
evo danas vidim kako puno vise vrjedi Boka od Budvanske rivijere

Tako ti je to kad stampedo krene, pa pogle luku

threedi
08-05-07, 10:19
Ako domaci dobiju Boku na tenderu, vjerujte bice hoteli sa 4 i 5 zvjezdica, golf tereni... A ovaj pad koji je u toku, samo nesigurne vuce na prodaju.

Oce oce.Ali kad ce to biti???Za pola godine godinu?Treba li toliko chekati da bi se boka vratila na cijenu na kojoj je bila ili malo vecu?Dosta je ljudi pokleklo pred ludnicom za kupovinu akcija HTP Boka a vidim da je i veliki broj ljudi sa foruma to uradio.Ako se tjesite zbog vaseg kiksa to je ok ali ako stvarno mislite da ce u skoriju buducnost HTP Boka da postane perjanica Crnogorskog turizma sa golf terenima i hotelima od 4-5 zvjezdica grdno se varate.
Ovo pricham zbog novajlija koji bi mogli da se zamisle pred postovima pojedinih ljudi i kupe ove akcije po ovim cijenama.

Firular
08-05-07, 10:26
Oce oce.Ali kad ce to biti???Za pola godine godinu?Treba li toliko chekati da bi se boka vratila na cijenu na kojoj je bila ili malo vecu?Dosta je ljudi pokleklo pred ludnicom za kupovinu akcija HTP Boka a vidim da je i veliki broj ljudi sa foruma to uradio.Ako se tjesite zbog vaseg kiksa to je ok ali ako stvarno mislite da ce u skoriju buducnost HTP Boka da postane perjanica Crnogorskog turizma sa golf terenima i hotelima od 4-5 zvjezdica grdno se varate.
Ovo pricham zbog novajlija koji bi mogli da se zamisle pred postovima pojedinih ljudi i kupe ove akcije po ovim cijenama.

Ja sam HTBO kupio po 0,5 i prodao po 2,5, više nego zadovoljan sa zaradom od 5 puta. Da je nisam kojim slučajem bio prodao tad, sigurno bih je bio prodao na razinama od 4-5, a razine od 8-9 na koliko je bila ne bih nikad dočekao jer ni u ludilu nisam mogao zamislit da će doć do tih cijena.

Toliko od mene vezano uz HTBO.

cyberiana
08-05-07, 10:56
Ovoliki pad htbo mi samo lici na dobre cijene za Vektru koja je dala najbolju ponudu, a madjari imaju 30%. Vrlo je diskutabilno koliko sto danas vrijedi i zao mi je sto su se ljudi toliko prepali pa je prodaju iako su mnogo u minusu. Ja cekam.

Fluid
08-05-07, 11:53
Mislim da cca 5000 dionica nije neki promet koji bi trebali smatrati relevantnim.

Treba vidjeti strukturu prodajnih naloga, ako tko ima.

U CG ima sve manje dionica na kojima entuzijasti mogu očekivati stotine posto u kratko vrijeme. Pomalo ipak treba gledati barem neke fundamente, a njih HTBO ima daleko više od mnogih.

Mario106
08-05-07, 12:26
Ovaj pad za HTP BOKA je totalno nerealan. S ovako malim prometom utjecati na cijenu u ovom razmjeru je pretjerano. Boka ima puno potencija, ovo je samo privremeno. Profitirati će oni koji dokupljuju.

dxyz
08-05-07, 13:26
Svako neka radi sto mu volja, ali ja cvrsto drzim htbo

codex
08-05-07, 15:09
Ja imam tu magicnu hartiju ali bi je rado vratio.
Ne zato sto mi trebaju pare, nego sto mislim da bi mogao nesto vise da uradim sa parama koje su mi sad zarobljene u HTBO.
Moje misljenje je da ce jos da pada.:shocked542:

Nabuko
08-05-07, 15:17
Jos prije praznika sam upozoravao na HTBO a posebno nakon otvaranja ponuda. Problem ove akcije je 6% akcija u prometu jer samo toliko ih je kod malih akcionara tako da je i rast ostvarivan sa malim prometima a kamoli pad. Mislim da ima potencijal ali ne sa nivoa 10 ili 8 vec sa nizih nivoa i cini se da se tim nivoima kada bih i ja usao u igru primice.

Mario106
08-05-07, 16:17
Zao mi je ali ne bih se složio.

Podgorica – Podgorica company Vektra, the ownership of Dragan Brkovic, has given the most persuasive financial offer for the purchase of 59% of the stocks of the Hotel-tourist enterprise “Boka” on an open competition which was closed in the middle of the last week.

Vektra has offered 22 million of euros in cash and 64 millions for investments. Hungarian Hunguest hotels is ready to give for the state package of shares 18, 1 million of euros, and to invest 50 millions. Russian Nobel oil has offered 12 millions and 73, 8 millions for investments.

Utakmica tek počinje

wishko
08-05-07, 21:46
Hunguest Hotels, koji sa partnerima već poseduje 35% akcija HTP Boka +
Podgorica company Vektra, the ownership of Dragan Brkovic, has given the most persuasive financial offer for the purchase of 59% of the stocks = 94%.

Ostalo je svega 6% akcija, ali, prema iskustvu sa privatizacijom JGPK, vrlo bitnih.

(U prodaji JGPK drzava je svoje akcije prodala po cca 23€, a vrijednost akcije na berzi je dugo bila znacajno ispod. Sadašnja vrijednost akcije JGPK je, vjerujem, posledica nemogucnosti Helenika da izvrsi planiranu dokapitalizaciju firme i time stekne 2/3 vlasništva (mada je bilo i za ocekivati da fondovi ne prodaju svoje akcije ispod cijene koju je Helenik platio drzavi).

Sandokan
08-05-07, 22:22
Hunguest Hotels, koji sa partnerima već poseduje 35% akcija HTP Boka +
Podgorica company Vektra, the ownership of Dragan Brkovic, has given the most persuasive financial offer for the purchase of 59% of the stocks = 94%.

Ostalo je svega 6% akcija, ali, prema iskustvu sa privatizacijom JGPK, vrlo bitnih.

(U prodaji JGPK drzava je svoje akcije prodala po cca 23€, a vrijednost akcije na berzi je dugo bila znacajno ispod. Sadašnja vrijednost akcije JGPK je, vjerujem, posledica nemogucnosti Helenika da izvrsi planiranu dokapitalizaciju firme i time stekne 2/3 vlasništva (mada je bilo i za ocekivati da fondovi ne prodaju svoje akcije ispod cijene koju je Helenik platio drzavi).

Wishko,

a) kod HTBO 59+6=65 dakle i dalje ispod 66 (2/3 vecine u Skupstini akcionara)
b) Jugopetrol i situacija oko dokapitalizacije nije dobar primjer. Dokapitalizacija Jugopetrola nije realna potreba vec obaveza iz kupoprodajnog Ugovora. Imajuci u vidu tekuce poslovanje i planove Jugopetrola, dokapitalizacija mu nije potrebna. Potrebe za tekucim ulaganjima sa lakocom generise iz tekuceg poslovanja, cak ima i znacajne viskove likvidnosti, te dokapitalizacija nije u interesu akcionara.
S tim u vezi, Helenic i fondovi svjesno opstruiraju nepotrebni dokapitalizaciju -obavezu iz Ugovora, samo sto fondovi to smiju reci naglas a Helenic ne.
c) ne vjerujem da Helenik niti fondovi dokupljuju Jugopetrol, ali ako neko ima drugacije informacije,...

wishko
08-05-07, 22:59
Wishko,

a) kod HTBO 59+6=65 dakle i dalje ispod 66 (2/3 vecine u Skupstini akcionara)
b) Jugopetrol i situacija oko dokapitalizacije nije dobar primjer. Dokapitalizacija Jugopetrola nije realna potreba vec obaveza iz kupoprodajnog Ugovora. Imajuci u vidu tekuce poslovanje i planove Jugopetrola, dokapitalizacija mu nije potrebna. Potrebe za tekucim ulaganjima sa lakocom generise iz tekuceg poslovanja, cak ima i znacajne viskove likvidnosti, te dokapitalizacija nije u interesu akcionara.
S tim u vezi, Helenic i fondovi svjesno opstruiraju nepotrebni dokapitalizaciju -obavezu iz Ugovora, samo sto fondovi to smiju reci naglas a Helenic ne.
c) ne vjerujem da Helenik niti fondovi dokupljuju Jugopetrol, ali ako neko ima drugacije informacije,...

Planiranom (ugovorenom) dokapitalizacijom Helenik bi znatno smanjio ucesce pojedinih fondova u vlasnistvu JGPK, a time i (ne)ocekivani prihod od ostvarene dobiti.

A i taj 1% je u krajnjem samo pitanje cijene. Pa ko ugrabi...

Sto se tice kupovine/prodaje akcija JGPK od strane fondova mozes pogledati zvanicne izvjestaje fondova na sajtu nex berze (HLT je , tokom 2006, prodao cca 40000 akcija, dok je MIG dokupio skoro 70000...)

Sandokan
08-05-07, 23:06
Planiranom (ugovorenom) dokapitalizacijom Helenik bi znatno smanjio ucesce pojedinih fondova u vlasnistvu JGPK, a time i (ne)ocekivani prihod od ostvarene dobiti.

Da, ako fondovi i ostali manjinski akcionari ne bi koristili pravo prece kupovine akcija po nominali - eur 13 ili 14.

Mislis da to oni ne bi koristili? Sta mislis sta bi bilo sa trzisnom cijenom po akciji? Plus sto bi Jugopetrol dobio jos kesa, a i sad ima viskove likvidnosti. Gotovina koja se ne koristi je trosak!

A i taj 1% je u krajnjem samo pitanje cijene. Pa ko ugrabi...

Da, ali taj 1% su vec ugrabili Madjari, sa ostalih 34%.

Sto se tice kupovine/prodaje akcija JGPK od strane fondova mozes pogledati zvanicne izvjestaje fondova na sajtu nex berze (HLT je , tokom 2006, prodao cca 40000 akcija, dok je MIG dokupio skoro 70000...)

neki fond kupio, neki prodao, ali to nije borba za ucesce, zar ne?

Klađo
09-05-07, 09:34
DIREKTORI HOTELSKIH PREDUZEĆA, PRIVATIZOVANIH KROZ MVP, IZNENAĐENI OCJENAMA MINISTRA NENEZIĆA

Ulažu i spasavaju hotele

Podgorica - Model vaučerske privatizacije u Crnoj Gori nije predviđao ni investicije ni socijalni program, a mi u HTP "Onogošt" smo uradili i jedno i drugo - kazao je za "Vijesti" Lav Lajović, direktor ovog preduzeća upitan da prokomentariše ocjene iz Ministarstva turizma da se veoma sporo realizuju ulaganja u hotelske firme privatizovane kroz MVP.
Većina direktora preduzeća i fondova, vlasnika hotela, saopštili su da ne žele polemiku sa ministrom Predragom Nenezićem oko dinamike ulaganja i podizanja kvaliteta hotela, ali su objasnili da ne sjede skrštenih ruku.
Ministar Nenezić je ocijenio da se "dosta sporo" realizuju investiranja u hotelsko-turistička preduzeća čije akcije su podijeljene kroz masovnu vaučersku privatizaciju.
Kao primjere za to, Nenezić je između ostalih naveo preduzeća HTP "Albatros" iz Ulcinja, HTP "Primorje" iz Tivta, "Cetinjeturist" iz Cetinja, HTP "Onogošt", "Plavsko jezero" iz Plava, HTP "Fjord" iz Kotora.
HLT fond je vlasnik preduzeća HTP "Primorje" i HTP "Onogošt", "Cetinjeturistom" gazduje Eurofond.
Lajović je istakao da su od septembra do danas, za predstojeću turističku sezonu, uložili u hotele "Onogošt", "Nikšić" i "Teuta", skoro 400.000 eura.
On je napomenuo da je vlasnik kupovinom akcija naslijedio dubioze i probleme u preduzeću, odnosno, da se nije radilo o prostoj kupovini nekretnina za vaučere.
Lajović je naglasio da su uspjeli da odblokiraju račun HTP "Onogošta" i da ga spase od stečaja.
- U postupku smo sanacije i njegovog restrukturiranja preduzeća. U "Onogoštu" smo zatekli višak radnika i blizu 3,5 miliona eura obaveza. U proteklom periodu, od 250 radnika zbrinuli smo njih oko 90 koji su tehno-ekonomski višak. U međuvremenu, adaptirali smo hotel "Nikšić" u Sutomoru koji bi trebalo da se kategoriše na tri zvjezdice, a odmah nakon sezone biće pripremljena projektna dokumentacija za njegovu dalju rekonstrukciju. Plan je da nakon toga, 2009. godine krenemo u rekonstrukciju i risanskog hotela "Teuta" - kazao je Lajović.
On je naveo da su prošle godine ostvarili rast prometa od 33 odsto, a ove planiraju rast od 35 odsto u odnosu na prošlu.
Izvršni direktor HTP "Primorje" Tivat Predrag Jelušić izrazio je čuđenje činjenicom da je Ministarstvo turizma pored ostalih, i to preduzeće prozvalo u kontekstu navodnog neinvestiranja u poboljšanje kapaciteta.
- "Primorje" već godinama bilježi konstantan rast prometa, a ove ćemo godine ostvariti ukupno oko 120 hiljada noćenja, za oko petinu više nego lani. Nelogično je da neko ko navodno ne ulaže u svoje objekte, iz godine u godinu bilježi rast prometa i da istovremeno bude strateški partner Ministarstva turizma i Turističke organizacije Crne Gore. "Primorje" je to bilo lani, a bićemo i ove godine - kazao je Jelušić.
On je dodao da je to preduzeće u kome većinski paket akcija kontrolišu HLT fond i kompanija "Eurocem", kupilo hotel "Planinka" na Žabljaku u što je uloženo oko dva miliona eura, a nedavno je u konzorcijumu sa HLT-om kupljen i objekat Centra za odmor i rekreaciju "Igalo" u Herceg Novom.
Direktor Eurofonda Boiša Šotra kazao je za "Vijesti" da su restaurirali kompletan krov cetinjskog hotela "Grand", sistem grijanja i ventilacije, a sobe opremili novim namještajem. Hotel "Grand" radi u okviru preduzeća Cetinjeturist iz Cetinja. HTP "Fjord" od Eurofonda kupila je firma Alfa invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Šotra je naveo i da se već pola godine renovira kotorski hotel "Vardar" i da će biti otvoren u julu ove godine.
- Isto to radimo i sa restoranom "Galion" - dodao je Šotra.

M.M.-S.L.

-----------------------------------------------------------------

"PRIMORJE" KUPUJE ZEMLJU I PLANIRA DA GRADI HOTEL

HTP "Primorje" je, kako kaže Jelušić, pored ostalog, vraćanjem ranijih dugova državi vratilo u posjed i hotel "Tivat".
- U kupovinu ukupno oko 20 hiljada kvadrata zemlje u blizini kompleksa "Plavi horizonti", zemljišta oko hotela "Tivat" i dijela objekata u neposrednoj blizini hotela "Palma", do sada smo uložili oko tri miliona eura, a planiramo da uzmemo kredit od 15 miliona eura koji će takođe biti iskorišćen za slične svrhe - kazao je Jelušić, dodajući da će u kompleksu "Plavi horizonti" biti izgrađen potpuno novi hotel sa pet zvjezdica, a postojeći objekti u Tivtu biće modernizovani.

goga
11-05-07, 11:13
Evo nam se HTBO opet vraca...7...

vuko
11-05-07, 12:25
Evo nam se HTBO opet vraca...7...

Samo polako, nece ona jos. Sacekaj jos malo i vidjet ces. Ovo je na malu trgovinu.

Vusja
11-05-07, 13:03
Samo polako, nece ona jos. Sacekaj jos malo i vidjet ces. Ovo je na malu trgovinu.

Mislim da si u pravu i da je to sasvim izvjesno! Razmisljamo u tom pravcu...:yeahright:

investitor
11-05-07, 13:29
Ljudi valjda je svima jasno da će te manjinske akcije Boke da vrijede puno vise od realne cijene jer ce biti neophodne a mala ponuda a velika traznja dizu ih u nebo,inace buducnost Boke je veoma perspektivna jer je turizam u ekspanziji a pravi investitor koji ce da je renovira i investira preko 100 miliona jer ce to biti veoma atraktivno,zasigurno garantuje podizanje cijene akcija.

Shajo
11-05-07, 15:42
Ljudi valjda je svima jasno da će te manjinske akcije Boke da vrijede puno vise od realne cijene jer ce biti neophodne a mala ponuda a velika traznja dizu ih u nebo,inace buducnost Boke je veoma perspektivna jer je turizam u ekspanziji a pravi investitor koji ce da je renovira i investira preko 100 miliona jer ce to biti veoma atraktivno,zasigurno garantuje podizanje cijene akcija.
Kolika je moć malih akcionara......sve to što kažeš može da bude dobro u jednom slučaju a to je da Boku kupi Vektra ili Rusi a da Mađari ne prodaju svoj dio nijednom od njih u tom slučaju bi te akcije sigurno povukle dobro jer bi možda i Mađarima bilo interesantno 6% koje imaju mali akcionari i novom Vlasniku.Volio bih da ovo što ti tvrdiš bude tako ali treba sve opcije imati u vidu.

investitor
11-05-07, 16:56
U tome i jeste caka sto ce Boku i da dobije Vektra,naravno uz diskont,pa se nemoze ocekivati da je nas covjek toliko plati,mora biti popusta haha a i Madjari ce samo pokusati da jos vise otkupe akcija i prosire uticaj jer je vec tolika jagma za nekretninama na cg primorju da je to iznenadilo i najvece optimiste u turisticki razvoj cg,valjda stranci vise cijene nasa bogatstva od nas samih pa su nam oni trebali da shvatimo sta imamo

Shajo
11-05-07, 17:09
Nije mi jasno zasto bi Mađari prodavali svoje akcije koje su kupljene po smijesnim cijenama. Posjeduju trecinu i ne moraju nista ulagati.
Pa zbog poslovanja sigurno

vuko
11-05-07, 17:24
Madjari da su htjeli prodavat prodavali bi prije 15 - 20 dana. Nisu ni oni ludi. Samo da ne bude da je vektra prodaje madjarima.

Shajo
11-05-07, 20:09
Madjari da su htjeli prodavat prodavali bi prije 15 - 20 dana. Nisu ni oni ludi. Samo da ne bude da je vektra prodaje madjarima.Po ovoj cijeni neće je niko kupiti od mađara ili vektre trenutna cijena preko 200.000.000 eura dio koji drže mađari vrijedi trenutno preko70.000.000

goga
15-05-07, 13:57
Sjutra bi trebalo da izadje text u novinama, da vidimo ko je novi vlasnik HTP Boke.Nadam se da ovog puta tender nece biti ponisten!

dxyz
15-05-07, 13:59
Sjutra bi trebalo da izadje text u novinama, da vidimo ko je novi vlasnik HTP Boke.Nadam se da ovog puta tender nece biti ponisten!

Pa valjda ne sumnjas da je to Vektra.

Nabuko
15-05-07, 14:00
Aluminujum, drvo, hotel kakav poslovni dijapazon.

dxyz
15-05-07, 14:01
Ma bolje i oni nego madjari