View Full Version : Rupv
Pages :
1
2
3
[ 4]
5
6
7
8
9
10
11
12
Da sam na njihovom mjestu ja bih to uradio. EPCG duguje rudniku oko 35 mil. koliko mi se čini a sa druge strane zajebavao bih ih sa isporukom uglja dok mi ne prodaju Termoelektranu.
Vele, Aco &co i Montecristo capital imaju blizu 60%.
Po mojim proracunima oni imaju minimum 2.8miliona akcija (nesto preko 56%). Ali sto znaci Enplusu da kupi rudnik i zateze isporuku struje kad to znaci da KAPG nece imati struje (vise od pola koja mu treba) i nece moci da proizvodi. Gasenje celija u KAPG moze da kosta desetine i stotine miliona E.
Po mojim proracunima oni imaju minimum 2.8miliona akcija (nesto preko 56%). Ali sto znaci Enplusu da kupi rudnik i zateze isporuku struje kad to znaci da KAPG nece imati struje (vise od pola koja mu treba) i nece moci da proizvodi. Gasenje celija u KAPG moze da kosta desetine i stotine miliona E.
EPCG je u obavezi da mu isporuči određenu količinu, pa makar je i sama uvezla pa prodala KAP-u jeftinije.
(Ovo su samo teorije, malo se igramo;))
Da postoji ta stavka ugovora. Pojma nemam ne vjerujem da RUPV moze docekati zimu bez nekog razrjesenja a sada ga ne vidim u logicnom obliku za tako kratko vrijeme. Plan B ili neki modalitite mozda ce se aktivirati. Opet ne vjerujem ni da ce Rusi platiti cifru koju odrede vecinski akcionari koji ne upravljaju RUPVom. To mi se ne uklapa u ono sto su do sada demonstrirali ovdje.
Pitam se u kakvoj bi se poziciji nasao Vesko Barovic sa svojim udjelom u rudniku da je privatizacija sprovedena na ovaj nacin.Sa druge strane Krivokapic je odjednom promijenio misljenje.Moguce da su oni dvojica negdje malo porazgovarali u cetiri oka.:mf_argue:
Pera Detlic 13-06-07, 09:59 Ubrzo će kongres SDPa.Inače da nije toga drugi film bi se gledao.
Prodaja je samo odložena i samo je pitanje do kada.
Ubrzo će kongres SDPa.Inače da nije toga drugi film bi se gledao.
Prodaja je samo odložena i samo je pitanje do kada.
I ja tako mislim, samo sto ce se, ipak, traziti puno vise para za Termoelektranu, jer ovo je bilo smijesno...
Bice sjutra minus rekorda. Rekao bih da su nalozi u poziciji za samoubistvo. Homer svaka cast imao si super procjenu.
I ništa od minus rekorda, bar ne danas.
I ništa od minus rekorda, bar ne danas.
Ima jedan rekord, kako nema... Na NEX berzi je danas prometovano 787.162,8957 eura sto je, kako mi se cini, najmanje od Nove godine :)
Ima jedan rekord, kako nema... Na NEX berzi je danas prometovano 787.162,8957 eura sto je, kako mi se cini, najmanje od Nove godine :)
Ma ja sam se nadao da ću uspjet ušićarit malo rupva na sniženju od kakvog paničnog prodavača, ali izgleda da ih i nema previše. No dobro, strpljen spašen ;)
Pitam se u kakvoj bi se poziciji nasao Vesko Barovic sa svojim udjelom u rudniku da je privatizacija sprovedena na ovaj nacin.Sa druge strane Krivokapic je odjednom promijenio misljenje.Moguce da su oni dvojica negdje malo porazgovarali u cetiri oka.:mf_argue:
Ma Krivokapić je sve realno rekao, burzovne cijene el. energije su porasle i opravdanje postoji. Ne mogu samo sa sigurnošću iščitati da li je privatizacija rudnika i TE poništene ili odgođena ? Ako je odgođena do donošenja ustava ili političkih konotacija, da li odgoda znači da su Rusi i dalje prvi izbor ili sve kreće iz početka ?
Ovo bi moglo pokazati određenu zrelost investitora da svoje akcije ne daju za džabe, no vidjeti ćemo narednih dana kako će se stvari razviti. Akcije TECG, LUBA, RUPV, EPCG.. koje su do samo prije par dana bile na višim nivoima sada se mogu dobiti uz diskont 30-40%.
EKONOMIJA
U RUDNIKU UGLJA UPOZORAVAJU DA ĆE ODLAGANJE PRIVATIZACIJE IZAZVATI ŠTETNE POSLJEDICE
Prekid proizvodnje ako ne bude para za investicije
Pljevlja - Odlaganje privatizacije Rudnika uglja izazvaće štetne posljedice za to preduzeće, ako dođe do zastoja u obezbjeđenju novca za investicije - saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u tom preduzeću.
Predstavnici Rudnika su ocijenili da će u narednoj godini prekinuti proizvodnju, ukoliko se uskoro ne obezbijedi novac za investicije.
Direktor sektora za investicije Mersudin Memić rekao je da Rudnik mora da realizuje dvije kapitalne investicije - izmještanje korita rijeke Ćehotine i nabavku neophodne mehanizacije.
On je kazao da bi proizvodnja u tom preduzeću već naredne godine mogla biti prekinuta ukoliko se ne obezbijedi novac za izmještanje rijeke Ćehotine.
Projekat izmještanja rijeke Ćehotine vrijedan je 26,5 miliona, a nabavka nove mehanizacije 3,15 miliona eura.
Za izmještanje Ćehotine Rudnik je do sada izdvojio 7,6 miliona eura, a kako je rekao Memić da bi rijeka protekla novim tokom potrebno je obezbijediti još toliko novca u ovoj godini i 6,8 miliona eura za eksproprijaciju.
Uz konstataciju da se za sve drugo lakše nađe novac nego za Rudnik, Memić je pozvao odgovorne da obezbijede neophodna sredstva kako bi do kraja godine uradili planirano. On je rekao da novac treba da obezbijede zajedno Vlada, Rudnik i Elektroprivreda.
U Rudniku ističu da će i pored problema sa kojim se suočavaju obezbijediti dovoljne količine uglja za nesmetan rad pljevaljskog bloka.
Direktor sektora proizvodnje Stjepan Gazdić očekuje da će biti obezbijeđeno kontinuirano snabdijevanje i ostalih potrošača u narednoj grejnoj sezoni.
- U slučaju kašnjenja radova na izmještanju Ćehotine, doći će do redukcije proizvodnje uglja, a u slučaju većih zakašnjenja sigurno i do prekida rada - istakao je Gazdić.
Prema njegovim riječima u kopu Borovica ima još oko milion tona uglja, a on će biti otkriven do početka rada Termoelektrane 1. septembra.
- Prioritet nam je remont drobiličnih postrojenja, posebno na lokaciji Maljevac, koji treba da bude završen do avgusta. Remont transportnog sistema za odlaganje jalovine na Jagnjilu planiran je u septembru. Neophodan je i remont postrojenja za odvodnjavanje i pumpnih sistema - rekao je Gazdić.
izvor--VIJESTI
Je li zakazana skupstina akcionara RUPVa? Moglo bi biti zadimljeno.
Bit će zabavno oko RUPV. Mogao bi to biti pravi mini-rat. A u ratu i ljubavi sve je dozvoljeno.
Neka sada odvoje pitanje vlasništva rudnika od EPCG i TE, kako je trebalo biti i od početka. Sramota je stvarno što takav potencijal trune, a mogao bi biti prava zlatna koka.
Po meni bi trebalo:
1. Naći pravog vlasnika za RUPV koji je sad tehnički većinski u privatnim rukama, ali faktički nije jer su to zapravo špekulanti kojih poslovanje uopće ne zanima. Njima samo treba da to po dobroj cijeni prodaju.
2. RUPV bi u budućnosti trebao snabdijevati EPCG ugljem, ali cijena treba biti prihvatljiva za obje strane, a ne da rudnik zbog toga trpi gubitke.
3. Novi vlasnik treba uložiti u rudnik i izvršiti restrukturiranje te značajno podići nivo sadašnje eksploatacije. Naravno, uz poštivanje svih ekoloških normi. Višak uglja izvoziti (trendovi su vrlo pozitivni u svijetu po pitanju uglja).
4. Ako se napravi ovo od 1-3 rudnik će postati jedna od najprofitabilnijih kompanija u CG.
TE1 i eventualno TE2 su pitanja koja treba riješavati EPCG i država i osim osiguranje dovoljne količine uglja po fer cijeni, ne vidim vezu s RUPV.
Od politikanstva nema koristi za RUPV, ali niti EPCG kojem isto trebaju sredstva i restrukturiranje.
Član Borda direktora EPCG Vojin Đukanović teško optužio gradonačelnika Pljevalja
http://aycu08.webshots.com/image/20287/2000972192430787578_rs.jpg
Vojin Djukanovic
Vuković kriv za loše stanje u Rudniku!
PODGORICA - Član Borda direktora Elektroprivrede Vojin Đukanović optužio je juče gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića da je on lično odgovoran za katastrofalno stanje u Rudniku uglja.
- Medijski istup gradonačelnika Pljevalja je nečuven, i u ovom momentu šteti interesima države i Elektroprivrede. Gradonačelnik Pljevalja je bio izvršni direktor privatizovanog Rudnika uglja i treba da objasni javnosti kako i zašto je doveo u katastrofalno loš položaj tu kompaniju. Zašto se gradonačelnik Pljevalja ne bavi rudarskim problemima, budući da je on rudar, no spočitava lekcije upravi EPCG iz energetike i ekonomije. Da budem jasan, cio proces privatizacije je pokrenut zbog očajnog stanja u Rudniku, a ne zbog Termoelektrane. Vuković je bio loš direktor i loš rukovodilac i jedan od glavnih krivaca za ovakvo stanje u Rudniku uglja – kazao je Đukanović Republici.
Đukanović je demantovao navode gradonačelnika Pljevalja o veoma slabom pogonskom stanju elektrane, njenih filtera, deponije šljake, pepela i problemima nove deponije.
- Termoelektrana je industrijski objekat koji radi izuzetno dobro i pouzdano i prema mišljenju stručnjaka EPCG, jedan od najboljih termoenergetskih objekata u Evropi. Što se tiče filtera, oni rade po standardima po kojima su i nabavljeni i projektovani - tvrdi Đukanović.
Prema Đukanovićevim riječima, postojeća deponija šljake i pepela je “normalna i normalno funkcioniše”.
- Čista je izmišljotina izjava gospodina Vukovića, da duže od godine menažment EPCG ne uspijeva da završi projektnu dokumentaciju za izgradnju nove deponije. Istina je sasvim drugačija, budući da je projekat nove deponije završen. Zašto gospodin Vuković ne pokrene pitanje u Skupštini Opštine Pljevlja, da se problem nove deponije što prije završi – naveo je Đukanović.
On je podsjetio da je EPCG bila garant za 10 miliona eura vrijedan kredit Rudniku radi prevazilaženja teške situacije u toj kompaniji.
- Neka gospoda iz Pljevalja i Vlade pod hitno raspišu tender za gradnju cementare i po osnovu toga će dobiti 20 miliona eura za rješavanje gorućih problema u Rudniku. Treba postaviti pitanje da li postojeći privatni vlasnici Rudnika dobro rade svoj posao i da li treba uzeti koncesije Rudniku uglja. Ono što treba uraditi je program kojim bi bilo omogućeno redovno snabdijevanje TE rudom uglja, a ne treba bježati od ujedinjenja Termoelektrane i Rudnika u jedno preduzeće – zaključio je Đukanović.
Profit Elektroprivrede za subvencije siromašnima
Đukanović tvrdi da Crnoj Gori nema opstanka ukoliko ne pokrije svoje minimalne potrebe za električnom energijom, a, kako kaže, “s obzirom na termo i hidropotencijale, naša država bi trebala da bude ne uvoznik već izvoznik električne energije”. On je predložio da država dug Elektroprivrede koji je uvećan na blizu 90 miliona eura konvertuje u akcije, kako bi država u EPCG uvećala svoje vlasništvo. - Profit Elektroprivrede, koji će biti očigledan nakon primjene novog tarifnog sistema, država treba da usmjeri u subvencije onom dijelu domaćinstava koji ne može realno da plati punu tržišnu cijenu struje – naveo je Đukanović.
P. Zečević
U pljevaljskom Rudniku pesimistički gledaju na sljedeću sezonu, ako se hitno ne
Ni proizvodnje, ni uglja, ni struje
PLJEVLJA - Prekid proizvodnje uglja i struje u Pljevljima izvjestan je već u idućoj godini, ukoliko se Rudniku i Termoelektrani ne obezbijede finansijska sredstva za potrebne investicije i razvoj, konstatovala su juče trojica sektorskih direktora pljevaljskog Rudnika.
Direktor sektora za razvoj i investicije Mersudin Memić nije precizirao o kojoj je sumi riječ, ali je dodao kako je En plus grupa bila prihvatila da u Rudnik do 2013. godine poveća investicije sa ponuđenih 78 na oko 82 miliona eura.
- Ova sredstva mora neko obezbijediti, odnosno to moraju obezbijediti Rudnik, EPCG i država - rekao je Memić.
On smatra da bi tom odnosu država trebalo da bude strateški partner ili da pronađe strateškog partnera Rudniku i EPCG, ali i da je to jedini mogući način.
Prema Memićevim riječima osim za razvoj Rudnika potrebno je obezbijediti novac i za investicije u postojeći i u drugi blok TE, za toplifikaciju Pljevalja, ekologiju i socijalni program.
- Ukoliko je ovo samo prekid i da nema ništa dalje to je katastrofa uslijediće prestanak proizvodnje uglja i električne energije - rekao je Memić, dodajući kako se radi o “ozbiljnim institucijama i da je nemoguće da je proces samo zaustavljen, a da ne postoji strategija za iznalaženje investicionih sredstava“.
- Bilo bi suludo tako zaustaviti ovaj proces. Sigurno postoji neki put o čemu će Vlada voditi računa i blagovremeno donositi odgovarajuće odluke koje će se pozitivno odraziti na Rudnik i TE odnosno državu. Siguran sam da će se iznaći investicije. To je strateško opredjeljenje države, sa ulaskom u te investicije sredstva će biti obezbijeđena, a ako se ne obezbijede kratkoročno je to što ćemo moći da radimo i posljedice će već početi da se osjećaju iduće godine - rekao je Memić.
On žali zbog predugog trajanja i što “proces nije doveden do kraja u smislu onoga da znamo šta je krajnja ponuda prvorangiranog ponuđača prema ova dva subjekta“, ali ga hrabri “što je čitava Crna Gora shvatila šta je energetika i šta su Rudnik i TE jer se nikad više neće dozvoliti da se desi prekid i zastoj u razvoju i investicijama ovog kompleksa jer on sve to višestruko vraća“.
Prema Memićevim riječima, u Rudniku su u toku aktivnosti na izgradnji sistema za izmiještanje Ćehotine sa eksproprijacijom i nabavka najnužnije mehanizacije koje su veoma važne za budućnost preduzeća. Oba posla su vrijedna oko 29 miliona eura, od čega je Rudnik obezbijedio oko 7,6 miliona.
- U ovoj godini da bi se sistem pustio u funkciju samo za investicije je potrebno 7,6 miliona, a za eksproprijaciju 6,86 miliona eura - precizirao je Memić, dodajući da je odobrenjem Savjeta za privatizaciju o kreditnom zaduženju obezbijeđeno 10 miliona eura za gradnju i eksproprijaciju od čega je polovina sume već operativna.
Memić vjeruje da će sistem za izmiještanje Ćehotine biti u funkciji do kraja godine, ali je ipak apelovao na odgovorne da na vrijeme podrže zahtjeve Rudnika u vezi sa razvojem i investicionom gradnjom, jer su opravdani.
Bez izmiještanja Ćehotine nema Rudnika
Direktor sektora proizvodnje Stjepan Gazdić rekao je da su u Rudniku u toku aktivnosti na otkrivci i remontima, prvenstveno drobiličnog postrojenja Maljevac preko kojeg se isporučuje ugalj TE. On vjeruje da će kopovi biti spremni da isporučuju ugalj već u avgustu i da će do početka rada elektrana na deopniji imati oko 80.000 tona uglja. - Obzirom da neće biti zimske njege TE zbog kasnijeg remonta očekujem da će biti obezbijeđeno njeno kontinuirano snabdijevanje - rekao je Gazdić, dodajući da će tokom grejne sezone biti dovoljno uglja i za široku potrošnju. Prema njegovim riječima “buduća proizvodnja najviše zavisi od izmiještanja Ćehotine i u slučaju kašnjenja, realizacije tog projekta doći će do redukcije proizvodnje uglja, a u slučaju većeg kašnjenja sigurno i do prekida“. Gazdić je saopštio i da je Rudnik ove godine proizveo 581.900 tona uglja, od čega je TE isporučeno 556.000 ili 38 odsto više od plana. Prebačaj je uslovljen pomjeranjem početka kapitalnog remonta Elektrane sa 1. aprila na 17. maj. Dobri rezultati, samo 17 odsto manje od plana, ostvareni su i u proizvodnji otkrivke, a od početka godine je otkopano oko 1,74 miliona metara kubnih jalovine, a ostvareni rezultati, smatra Gazdić, ukazuju da je Rudnik dao maksimalan doprinos ostvarivanju energetskog bilansa.
D. Kandić
Zanimljivo je kako drzava kao manjinski vlasnik rudnika igra kljucnu ulogu u izboru buduceg vlasnika. Mislim, oni raspisuju tender za 31% i ne uspjevaju prodati i jos prijete stecajem, oduzimanjem koncesije, nacionalizacijom...
Pa ako je tako, krajnje je vrijeme da vlasnici ostalih 69% raspisu svoj tender.:whistling2:
Trzisna cijena ugljena je daleko iznad cijene vadjenja koja su u saniranim pljevljima moze ostvariti. A ako ugljen ne zeli kupiti drzavna termoelektrana neka ga uvozi a za pljevski na trzistu ce se naci drugi kupci.
Hvala Kladjo castio si nas lijepom slikom danas.
Trzisna cijena ugljena je daleko iznad cijene vadjenja koja su u saniranim pljevljima moze ostvariti. A ako ugljen ne zeli kupiti drzavna termoelektrana neka ga uvozi a za pljevski na trzistu ce se naci drugi kupci.
Postoji problem trasnporta koji bi nagrdio i RUPV koji bi zelio drugima da prodaje ugalj i TE koja bi ga morala kupovati. Cijena na kapiji rudnika je jedno a cijena u Bgd-u nije ista. Regulatorna agencija daje cijene za TE i posebne cijene za isporuku do Prijepolja (do zeljeznice).
ovo je sve traznje sto je ostalo jutros i to van opsega:
HO 1520 5.2000
NK 168 4.9602
a evo i transakcija
199679 O 09:43:50 120 7.3500 0 MB EN
199634 O 09:03:52 200 7.3500 -10.37 3M EN
no comment
Najbolje da se sad maknu i svi s prodaje. S obzirom na promet, najbolje zatvorit berzu, da ne troši bezveze struju.
Vuković poručio Đukanoviću da razmisli prije javnog nastupa
Predsjednik opštine Pljevlja Filip Vuković je poručio Vojinu Đukanoviću da se, prije javnog nastupa, dobro informiše o kompaniji u čijem je Odboru direktora i o onome što saopštava, jer Rudnik uglja ne duguje EPCG 30 miliona eura, već obrnuto.
"Đukanovićeva podmetanja ne drže vodu, jer građani dobro znaju na kome je gro odgovornosti za trenutno ekološko stanje u Pljevljima. Njegove zlonamjerne konstrukcije su već demantovali završni računi rudnika u posljednjih nekoliko godina, kada sam bio na mjestu izvršnog direktora. Preduzeće je, iako u izuzetno otežanim uslovima privređivanja, urokovanim smanjenim cijenama i dugom EPCG od oko 30 miliona eura, ostarivalo minimalnu ali iapk dobitĆ, kazao je Vuković u izjavi za Republiku.
Morate paziti kada pričate o hartijama,imam osjećaj da se mnogo više hvali...Pomenuću RUPV kao primjer jer vidim da se savjetuje njegova kupovina koja može biti veliko ništa,a ovo sa sljedećih razloga:
1: jedan od dijelova plana B je spajanje rudnika i tepv u kom slučaju akcije rudnika bez ikakvog komentara ne vrijede
2:rusi su bili spremni ponuditi makcimalno 3 eu po akciji
3:veliki investitori ko kod da su već imaju oko 60%(njih tri),i u tom slučaju treba znati da niko akcije neće kupiti-sitne(jedino ko kome skuplje proda,pojedinačno)
4:rudniku prijeti stečaj-moguće
5:rudnik prodaje ubrazo motel u lcinju koji ima,motel u pv i cimentaru(njenu imovinu)koja je u njegovom vlasništvu
6: ogromna sredstva su potrebna za ulaganje
7:zatvara se najisplativiji kop borovica(još malo uglja ostalo)
8:1200radnika višak i td...
9:zastarela oprema
10:kasni se u premoscavanju cehotine što može blokirati rad(potrebne hitne investicije-preko 20mil)
11:kasni se u otkrivci uglja
12:iako se provlači da epcg duguje rudniku 30 miliona treba da znate da uprava epcg taj dug ne priznaje(kako je epcg lobi znatno jači,mislim da ce rupv izvisiti) i da se trenutno plaćanje između rupv i epcg radi preko faktura za zadnji isporučeni ugalj,
ne želim da budem crni gavran ali vas molim da budete oprezni kod rupv,jer lično mislim,da je njegova budućnost spajanje sa tepv u jednu firmu-a sve u epcg-koja je već nešto drugo,odlična hartija!(da se razumijemo,ja epcg nemam).Čitam da mnogi akcije epcg i rudnika stavljaju u isti koš,što je narodski-miješanje baba i žaba.
Pazite,rupv je bila odlična hartija za zaradu,ali kada je bila do 5!ne možete vječno od nje očekivati zaradu,ona je dostigla svoje limite po meni kada je bila 11-12.volio bih da je drugačije zbog svih...
RUPV je značajan i biće zbog snadbijevanja tepv,ali prijatelji ako očekujete dividendu-nikad,i privatizaciju,karte su narodski rečeno-podijeljene!
sve je moguce
u CG se nikad ne zna ste nas ceka iza ugla tako da su i ove opcije moguce ali mozda i ne
rekao bi samo to da me cudi zasto su oni englezi kupovali po 10 evra
Oko RUPVa i TE ima dosta kontradiktornih info kako sa foruma tako i iz novina od politicara rukovodstva preduzeca. Jedna info demantuje druge. Ja imam neke informacije koje mislim da su OK od pouzdanih ljudi a pokusavam iz ove kakofonije da odvojim sto je istina, sto poluistina a sto laz. Dosta bi nam pomogao jedan ili dva Pljevljaka koji rade u tim preduzecima da bi imali jaci objektivniji i nenavijacki sud (navijenje za svoje HoV ipak dominira forumom). Pozivam nekog od njih ako je na forumu da podijeli svoje info sa nama.
Oko RUPVa i TE ima dosta kontradiktornih info kako sa foruma tako i iz novina od politicara rukovodstva preduzeca. Jedna info demantuje druge. Ja imam neke informacije koje mislim da su OK od pouzdanih ljudi a pokusavam iz ove kakofonije da odvojim sto je istina, sto poluistina a sto laz. Dosta bi nam pomogao jedan ili dva Pljevljaka koji rade u tim preduzecima da bi imali jaci objektivniji i nenavijacki sud (navijenje za svoje HoV ipak dominira forumom). Pozivam nekog od njih ako je na forumu da podijeli svoje info sa nama.
Mozes li te informacije podijeliti sa nama?
Sigurno bi nam puno znacile. Hvala.
Morate paziti kada pričate o hartijama,imam osjećaj da se mnogo više hvali...Pomenuću RUPV kao primjer jer vidim da se savjetuje njegova kupovina koja može biti veliko ništa,a ovo sa sljedećih razloga:
1: jedan od dijelova plana B je spajanje rudnika i tepv u kom slučaju akcije rudnika bez ikakvog komentara ne vrijede
2:rusi su bili spremni ponuditi makcimalno 3 eu po akciji
3:veliki investitori ko kod da su već imaju oko 60%(njih tri),i u tom slučaju treba znati da niko akcije neće kupiti-sitne(jedino ko kome skuplje proda,pojedinačno)
4:rudniku prijeti stečaj-moguće
5:rudnik prodaje ubrazo motel u lcinju koji ima,motel u pv i cimentaru(njenu imovinu)koja je u njegovom vlasništvu
6:ogromna sredstva su potrebna za ulaganje
7:zatvara se najisplativiji kop borovica(još malo uglja ostalo)
ne želim da budem crni gavran ali vas molim da budete oprezni kod rupv,jer lično mislim,da je njegova budućnost spajanje sa tepv u jednu firmu-a sve u epcg-koja je već nešto drugo,odlična hartija!(da se razumijemo,ja epcg nemam).Čitam da mnogi akcije epcg i rudnika stavljaju u isti koš,što je narodski-miješanje baba i žaba.
Pazite,rupv je bila odlična hartija za zaradu,ali kada je bila do 5!ne možete vječno od nje očekivati zaradu,ona je dostigla svoje limite po meni kada je bila 11-12.volio bih da je drugačije zbog svih...
1. Samo koncesija vrijedi mnogo više od TE.
2. Rusi su bili spremni ponuditi cca. 3 eura po akciji, ali i cca. 47 eura ulaganja po akciji !
Po koliko su kupili KAPG ? Koliko je sad na burzi KAPG ? I još uvijek je jedna od najpotcjenjenijih firmi u regiji.
3. Pa tako je u gotovo svim firmama. Pa što ćeš kupovati samo akcije firmi kod kojih će većinski kupovati od tebe na burzi ?
4. Ovo je čisto politikanstvo u prljave svrhe. Prijetili su i u KAPG-u svim i svačim, zar ne?
5. Ono što vrijedi je vađenje i prodaja ugljena. Ako imaju viška imovine koji mogu prodati da ulože u core business tim bolje.
6. Pogledaj točku 2.
7. Vezano uz točku 2. Rudnik ima 55.000.000 t "lakše dostupnih".
8. Normalno je da uz ulaganje ide i restrukturiranje. Teško da će odmah moći skresati sve, ali vremenom će se i to riješiti. Ili će se riješiti povećanjem eksploatacije.
Kada (i ako, jer naravno da uvijek postoji ako) se navedeno riješi, tada će rudnik doći na pravu cijenu. A ta je višestruka na tih 11 eura. Imaš li uopće pojma koliko u svijetu vrijede rudnici ovakvog kapaciteta ? Ja mislim da englezi znaju jako dobro, pogotovo kada im fali vlastitih resursa.
Slažem se jedino oko miješanja baba i žaba, čim se rudnik prestane miješati sa EPCG, tim bolje. Rudnik može biti jedna od najboljih privatnih kompanija u CG, i najprofitabilnijih.
1: da se razumijemo,koncesije ima rudnik jer ne postoji druga firma niti može postojati za iskopavanje uglja u pljevljima,koncesija se plaća i to veze nema sa bilo čim!to nije vlasništvo rudnika,koncesije daje država i za to se plaća naknada,rupv je jedno vrijeme vadio ugalj a da nije bila riješena koncesija za ugalj-spor oko cijene (drugi je slučaj sa šumom jer ima više drvoprerađivača)
2:tačno,i prijeko potrebno.
3:mislio sam na kontrolni paket i to da ti koji imaju 60% neće kupovati akcije preko 6,7-to je moje mišljenje,jer nije ekonomski logično da to rade.
4:tačno!
5:da, ali je sve to ušlo u procjenu rudnikove imovine,prodaju to za dugove(imate dosta takvih primjera)
6:tačno
7:griješiš,dubina uglja u borovici je bila na nešto oko 10m,a u kopu "potrlica" na 120m i vise,kao i u kopu "maoče"koji se planira ako se napravi blok2.postoji još uglja na strogoj površini,ali grad leži na jednom,a na druga dva se ne isplati vaditi(nađi inžinjera geologa iz rupv,potvrdiće ti ovo)-mada ,sve se svodi na kraju na proizvodnu cijenu struje iz tepv...
8:radnici su veliki problem koji će se neminovno odraziti na poslovanje firme(nema dividende dugo godina)
pomenuli ste kap kao poređenje sa rudnikom,pazi,rupv treba da porediš sa boksitima,oni polsužuju kap,a rupv poslužuje tepv.
moje mišljenje je da će se rupv utopiti uz tepv jer to nužno mora biti jedna firma,pogledajte da li igde u svijetu termoelektrane i rudnici postoje kao odvojene firme!?-to su zablude komunizma koje još samo kod nas postoje.Rudnik je zaista NUŽAN! za sistem CG i EPCG,ali ne u smislu o kome vi pričate.
Da li kad skače KAP skaču i Rudnici Boksita!? Finalni proizvod se uvijek gleda(da li znas ko mercedes snadbijeva limom za auta?),a u ovim slučajevima imas KAP I EPCG,rudnik pod rusima posmatraj kao sad boksite.
Osim što piše da su englezi kupili,odakle znaš da su oni,i da su baš platili po toj cijeni!?
Da dam rezime:rupv je od izuzetnog značaja!on mora da postoji!,da radi!da se u njega ulaže!,ali moje je mišljenje da će se njegov kvalitetan rad,i rad tepv odraziti na vrijednost epcg a ne na vrijednost akcija rupv,koje su aktuelne zbog vlasničke strukture.
POTPREDSJEDNIK VLADE VUJICA LAZOVIĆ NAJAVLJUJE I FORMALNO PONIŠTENJE TENDERA ZA PRODAJU PLJEVALJSKIH KOMPANIJA
Država da potpuno preuzme Rudnik
Podgorica(MINA-BUSINESS) - Potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović očekuje da će uskoro biti pokrenuta procedura poništenja tendera za prodaju Termoelektrane i državnog udjela u Rudniku uglja Pljevlja.
- To ne znači da u novim uslovima, možda drugačijoj prekompoziciji političkih snaga, on neće biti ponovo raspisan - rekao je on za Radio Slobodna Evropa.
Vlada je nedavno, na zahtjev Skupštine, odlučila da ne nastavi pregovore o prodaji tih kompanija dok ne bude postignut širi, a najmanje konsenzus između vladajućih Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, od kojih se prva protivila, a druga sa opozicijom glasala za obustavu privatizacije pljevaljskog energetskoh kompleksa.
Lazović je kazao da u terminologiji tenderske procedure nije uobičajeno odlagati započeti tender, već on može biti završen ili poništen.
On je ocijenio da su i zagovornici i protivnici privatizacije Termoelektrane i državnih akcija u Rudniku u javnosti bili stvorili atmosferu da će nastati kataklizma ako ne bude primijenjeno njihovo rješenje.
Uz to je, kako kaže, pomalo apsurdno bilo to što je zbog problema u već privatizovanom Rudniku Vlada bila prinuđena da razmišlja o prodaji možda najboljeg segmenta Elektroprivrede, čiji je većinski vlasnik država.
- Što se tiče strukture u Rudniku uglja, država ima 31 odsto akcija i da bi donosila odluke mora imati saglasnost ostalih vlasnika, tako da će vjerovatno pokušati dogovor i partnerstvo sa njima, prije svega mislim na fondove i manjinske akcionare - nagovijestio je Lazović naredne poteze.
Lazović smatra da bi nuđenje zamjene akcija većinskim vlasnicima Rudnika, kako bi država opet preuzela kontrolni paket i stvorila od njega i Termoelektrane jedan sistem, bilo veoma interesantno rješenje u ovom momentu i jedno od onih koja mogu obezbijediti kvalitetno snabdijevanje tog proizvođača energije ugljem.
- Kao što znate promijenila se cijena struje, definisana je drugačija cijena uglja i tu treba tražiti moduse da se riješe problemi Rudnika, prije svega mislim na dugovanja, veliki broj zaposlenih i izmješetanje Ćehotine. Vlada treba da pokaže sposobnost da taj problem riješi - rekao je njen potpredsjednik.
Ocjene da će DPS, koji je do sada odgovarao za stanje u sektoru, prenijeti odgovornost za energetiku na SDP za Lazovića su rezultat nervoze i emocija nakon odluke o obustavljanju pregovora. On je siguran da će se "klima uskoro promijeniti", jer je u toku definisanje Vladine razvojne strategije za energetiku do 2025. godine.
Vijesti, 18.06.2007
Po mom skromnom mišljenju državi bi bilo najbolje da nađe dobrog vlasnika, ujedno i strateškog partnera za rudnik. To može ići u paketu s TE, ali i ne mora. Najbitnije je da se rudnik restrukturira i modernizira, a to vrijedi i za TE. Vlasnik rudnika dobija dugoročnu koncesiju, a država zauzvrat rješava problem obnove rudnika i ima dugoročno osiguran energent za TE. Cijena ugljena naravno treba biti prihvatljiva za obje strane. Država nije i ne može sama biti dobar vlasnik, nema niti novac, niti znanje, niti ljude, niti volje. To je sasvim jasno.
Ja sam apsolutno siguran da bi se RUPV jako dobro prodao i da nema nikakve veze s TE. Ako je danas nešto bitno, onda su to energenti, a ugljen je energent za kojim se danas u svijetu povećava potražnja i cijena mu raste. Rudniku ne treba TE, ali TE treba rudnik (nemoguće je promatrati samo struju bez energenta za njenu proizvodju, bio to ugljen, nafta ili nešto treće). Zato se stvar i pokušava riješiti u paketu.
Još nešto. Koliko KAPG troši struje ? Samo zbog tog razloga kupovina RUPV i TE od strane Rusa ima smisla. Ali ne mora biti jedina opcija.
I još, zar će država uložiti sama pola miljarde eura i još se sukobiti s Rusima? Baš mi to i nije vjerojatno.
Ali vidjet ćemo što će biti. Stvari će se morati uskoro razriješiti, ovako ili onako.
najveća nebuloza i glupost je da rudniku ne treba tepv! pa oni rado i dalje prodaju(kad god hoćeš)ugalj u maloprodaji!dnevni prihodi su im u malopordaji od uglja max 10 ooo€, ja sam vam lijepo objasnio-poredite rudnik uglja sa rudnicima boksita (šta je razlličito?ruda za aluminijum,ruda za struju)gleda se finalni proizvod,ovamo aluminijum onamo struja,rudnici su u svim krajevima svijeta najsiromačnije karike sistema-engleska,njemačka...uzmi i srbiju-kolubara.
Vidim da vaši tekstovi vuku na navijanje,morate malo realnije sagledavati stvari.Dobrobit Rudnika,CG,i Pljevalja nema mnogo veze sa stanjem akcija na berzi,vjerovali ili ne.Rupv će biti interesantan ulagačima dok se ne riješi konačno pitanje vlasničke strukture .Navijam za jak rudnik i elektroenergetski sistem i pozivam na oprez ulagače da sagledaju sve aspekte ulaganja
Pa nitko nije rekao da se može zaradit maloprodajom ugljena u CG, to je smiješno. Onaj tko bi bio zainteresiran za ugljen, zainteresiran je zato što ili njemu treba ugljen ili ima svoje tržište. A 1,5 (kasnije barem 3) milijuna t ugljena i nije baš malo. Kad to pomnožiš s cijenom na tržištu, uopće nije mala svota. Što misliš da bi taj prodavao ugljen u mini marketu ?
Evo da završimo ovo jer nema smisla. Ti ne vjeruješ da rudnik vrijedi, ja vjerujem i što sad ? Svatko odlučuje svojom glavom. I jasno je da je to rizičnija akcija, ima sigurno manje rizičnih. Tko ne želi rizik, neka ne kupuje RUPV. S time s mogu složiti. Osim toga, ko da uopće ima veze to što ćemo ti ili ja tu napisati. Ovdje nekakvi dnevni trendovi ne igraju baš nikakvu ulogu. Ovdje igraju veliki, pa ćemo vidjet tko će se od velikih pokazati jači.
@serdar
Bez uvrede ali toliko gluposti u jednom postu se rijetko srece.Vjerovatno je cilj da se izazove osjecaj nesigurnosti. Na zalost oni koji imaju RUPV nisu takvog kova i tesko da padaju na ovakve textove.
Zainteresovanih za RUPV je sada mnogo vise nego sto ih je bilo do prije par dana pa se stoga ne treba brinuti za to da akcije RUPV nece imati svog kupca na berzi. Pitanje je samo ko ce to biti- Englezi , domaci tajkuni, Rusi , Indijci ili neko sasvim peti.
U tom slucaju EPCG moze da osnuje zajednicko preduzece u koje bi spojila postojecu HE bez vode, postojecu vjetrenjacu bez propelera i buducu TE bez uglja. Vjerujem da bi joj u tom slucaju ackije posle u nebo.
Ipak, kada se pise treba imati malo obzira prema ljudima koji dolaze na ovaj forum i postedjeti ih ovakog naklapanja tipa - sta je babi milo, to joj se i snilo.
garage_broker 18-06-07, 19:29 [QUOTE=serdar;98772]
Molim te samo pojasni mi ovu logiku?... Pa nije spajanje dve firme mastan burek pa da neki Mika i Pera mogu da sednu i kazu "e sad smo se mi ujedinili, napravili novu firmu a akcionare i ko sisa..." - ta vremena su davno prosla.
Spajanjem rudnika i TE rudnik samo moze da dobije na vrednosti... Dok bez rudnika koliko vredi TE? Sto bi rekla stara poslovica: "No money, no honey"- Ako nema sirovine, nema struje.
Pa bar se taj problem lako resi. Pogledaj kako elegantno to izvodi Zeljezara Niksic...
12:iako se provlači da epcg duguje rudniku 30 miliona treba da znate da uprava epcg taj dug ne priznaje(kako je epcg lobi znatno jači,mislim da ce rupv izvisiti) i da se trenutno plaćanje između rupv i epcg radi preko faktura za zadnji isporučeni ugalj,
"ne priznaje" - ne znaci i da nece platiti. Ako dodje do tuzbi i arbitraze EPCG moze samo da plati vise...
Mislim da RUPV vredi i da je sva ova hajka samo u cilju obaranja cene da se narod koji se puno ne razume u berzu ogoli za sto vise akcija sa sto manje para.
Predložio bih moderatoru da postove vezane uz rupv prebaci na odgovarajuću temu.
A za procijenu potencijala rupv, evo vam jedan post od nicka pluton s foruma mojnovac:
'Friday, June 15, 2007
Mine cited on safety is sold
RUSSELL HUBBARD
News staff writer
Oak Grove Mine west of Birmingham, cited by regulators as a potential repeat safety violator, was sold Thursday to a Cleveland-based company.
Cleveland-Cliffs Inc., North America's largest producer of iron-ore pellets, agreed to buy Oak Grove owner PinnOak Resources for $450 million. Pennsylvania-based PinnOak said the deal is expected to close in 60 days.
Oak Grove in 2006 was the state's fourth-largest underground coal mine among the nine in the state, producing 1.5 million tons. Most of the mine's output is used for making steel. The transaction also includes PinnOak's Concord Preparation Plant in Hueytown, and two mines in West Virginia.
(The Birmingham News)'
Dakle, u usporedbi s ovim, rupv ima potencijala za x10 na sadašnju cijenu. A to je sve bez cementare, ako se i to realizira onda...
Dakle, u usporedbi s ovim, rupv ima potencijala za x10 na sadašnju cijenu. A to je sve bez cementare, ako se i to realizira onda ...
Naravno, ovo je istina, al kad ce RUPV prestati da bude firma za kupovinu socijalnog mira?
Naravno, ovo je istina, al kad ce RUPV prestati da bude firma za kupovinu socijalnog mira?
Kad će to točno biti ja pojma nemam, da li će za godinu, dvije, tri ili pet (više od toga nadam se da ipak neće trebati). Ali ako rupv ostvari taj potencijal (i samim time cijena dođe do tih ... e :D ) mislim da ni pet godina ne bi trebalo bit predugo za čekat.
Da bih malo presjekao ovu prepirku bacam novu spicu za raspravu.
Interpretiram potprdsjednika Vlade Lazovica koji je ujedno i predsjednik ili sta ne Savjeta za privatizaciju ili kako se zove to tijelo:
1. Tender ce biti ponisten.
2. Drzava zeli upravu u RUPVu i pregovarace sa fondovima i malim akcionarima (mission imposible jer veliki mali akcionari imaju vecinu).
3. Drzava planira da ponudi nekima od velikih malih da se zamjene za akcije daju RUPV a recimo EPCG tako da drzava opvrati vecinu u RUPVu.
4. Poveze na neki nacin EPCG i RUPV ili TE i RUPV.
5. Lazovic veli da ne znaci da jednoga dana nece biti tendera ponovo ali pod drugim okolnostima (ovdje se razlikuje od predsjenika SDP Krivokapica koji se tu malo vise potkocio).
Molim za komentare: Da li sam ovo dobro interprtirao i da li je ovo OK?
Kad će to točno biti ja pojma nemam, da li će za godinu, dvije, tri ili pet (više od toga nadam se da ipak neće trebati). Ali ako rupv ostvari taj potencijal (i samim time cijena dođe do tih ... e :D ) mislim da ni pet godina ne bi trebalo bit predugo za čekat.
2-3, 5 godina da čekamo?
Mora da se šališ!
Uopste se ne sjekiram za RUPV mada sam usao na finalnoj cijeni jer unutra su mnogo veci igraci nego sto je bilo ko od nas sa foruma !
Postarace se oni vec nekako da sve dodje na svoje mjesto!
Posebno je pitanje strpljenje koje takodje smatram da ce se realizovati u nekim korektnim rokovima!
O vrijednosti samog rudnika uopste necu govoriti jer je neosporan pa nijesu se krupne ribe zakacile oko ovog pitanja iz dosade. Neko treba da se naplati debelo izgleda da su tu zapele stvari tako da ce doci red i na nas male investitore , samo strpljenje . Ko je u kesu preporuka treba kupiti ali to je najteze kada trziste kliza.
Pa dobro kupovace se kada krene!
rodjen sam u pv,zivio sam gore,gore mi je sva familija...pokusao sam da vam,cisto radi vaseg informisanja(a ne radi sirenja negativnih vijesti,jer bi to radio po novinama,a vjerujte mi da bi mogao) bar malo priblizim sliku tacnu o rupv.Volio bih,kad bi me neko od vas pitao konretne stvari vezane za rupv,da vam podijelim info koje imam.Poznajem cio mendzment rupv,neke licno,neke kroz posao,i vjerujte mi da je to grad koji najvise volim ,i svima,i naravno najvecem preduzecu u pv,zelim samo dobro.Ja sam vam na raspolaganju(neko je trazio nekog ko zna stanje u rupv dobro,i ko poznaje situaciju),i jedino kroz vasa pitanja,i neke vase info, mozemo stvoriti pravu sliku o rupv.
Upozorio sam vas na probleme i moguce posljedice srljanja,vjerujte dobronamjerno,jer nije dobro u poslu i u zivotu da vas stalno tapse neko i podrzava.Upozerenje nije bilo tipa *prodajte*i sl vec iskljucivo opreza radi.Licno,moji roditelji imaju dva vaucera u rupv,i vjeruju u njega kao i vi.Ja sam na berzi otpocetka,kupovao sam ga po 30-40centi (ne vjerujem da je tada vas puno i culo za njega!),i tada sam tvrdio da je to odlicna hartija za ulaganje!danas, pozivam na oprez i to je sve,nikakve prognoze ili sl. Na raspolaganju sam vam,i molim vas,shvatite ovo dobronamjerno.hvala
rodjen sam u pv,zivio sam gore,gore mi je sva familija...pokusao sam da vam,cisto radi vaseg informisanja(a ne radi sirenja negativnih vijesti,jer bi to radio po novinama,a vjerujte mi da bi mogao) bar malo priblizim sliku tacnu o rupv.Volio bih,kad bi me neko od vas pitao konretne stvari vezane za rupv,da vam podijelim info koje imam.Poznajem cio mendzment rupv,neke licno,neke kroz posao,i vjerujte mi da je to grad koji najvise volim ,i svima,i naravno najvecem preduzecu u pv,zelim samo dobro.Ja sam vam na raspolaganju(neko je trazio nekog ko zna stanje u rupv dobro,i ko poznaje situaciju),i jedino kroz vasa pitanja,i neke vase info, mozemo stvoriti pravu sliku o rupv.
Upozorio sam vas na probleme i moguce posljedice srljanja,vjerujte dobronamjerno,jer nije dobro u poslu i u zivotu da vas stalno tapse neko i podrzava.Upozerenje nije bilo tipa *prodajte*i sl vec iskljucivo opreza radi.Licno,moji roditelji imaju dva vaucera u rupv,i vjeruju u njega kao i vi.Ja sam na berzi otpocetka,kupovao sam ga po 30-40centi (ne vjerujem da je tada vas puno i culo za njega!),i tada sam tvrdio da je to odlicna hartija za ulaganje!danas, pozivam na oprez i to je sve,nikakve prognoze ili sl. Na raspolaganju sam vam,i molim vas,shvatite ovo dobronamjerno.hvala
Zasto pozivas na oprez?Ako zelis da napises dobronamjeran post ne treba niko nista konkretno da te pita.Napisi to sto znas kad si tako "poznat" da vidimo zasto treba da budemo oprezni, pa cemo ti i mi objasniti neke stvari...
Mislim da je Serdar u ovoj polemici bio jako korektan i za svoje stavove je dao solidno obrazloženje. Druga stvar je (ne)slaganje. To je stvar lične procjene.
Mislim da je ova rasprava oko RUPV bila konstruktivna i dala je mogućnost da se sagledaju obije strane medalje.
Pa sad, ko kako voli!
Citat: Zasto pozivas na oprez?Ako zelis da napises dobronamjeran post ne treba niko nista konkretno da te pita.Napisi to sto znas kad si tako "poznat" da vidimo zasto treba da budemo oprezni, pa cemo ti i mi objasniti neke stvari...
Potpisujem gore navedeno!
Igrom slucaja i ja imam dodirnih tacaka sa Pljevljima pa stoga stojim iza napisanog ali za razliku od serdara naslonjen sam i na politicka desavanja pa smim tim i moj predthodni osvrt.
Serdar ne zna sta to znaci kada krupne ribe treba da se ,,tale,,
A stojim iza toga da RUPV ima fundament. Kada bi znali koliko se ovakvi potencijali cijene u svijetu drugacije bi razmisljao serdar. Serdare kada dodje vrijeme RUPV ce biti hit berze. Da ne duzim pricu sobzirom da berza miruje najbolje da malo idemo na odmor imace ova i ne samo ova akcija jos dosta toga da isprica.
Pozdrav!
Mislim da je Serdar u ovoj polemici bio jako korektan i za svoje stavove je dao solidno obrazloženje. Druga stvar je (ne)slaganje. To je stvar lične procjene.
Mislim da je ova rasprava oko RUPV bila konstruktivna i dala je mogućnost da se sagledaju obije strane medalje.
Pa sad, ko kako voli!
Kako je obrazlozio svoje stavove?Da je on kupovao kad mi nismo ni znali za rupv i da mu roditelji imaju 2 vauchera tamo?Ili mislis za onih 12 stavki koje su u najmanju ruku presmijesne?Ne razumijem podrzavanje likova koji sebe dizu u nebo prichom: ja ovoga znam ja onoga znam, vjerujte mogu ja ovo ili ono, kao i tipa pozivam na oprez ali ipak nista ne brinite i ja imam akcije RUPV-a!!Strashno... :annoyed_h4h:
Ljudi moji vi ovdje ne želite da čujete mišljenje koje ne odgovara vama koji posjedujete akcije preduzeća koje Serdar pominje i miješate neke pojmove.Pominjete Željezaru KAP koje nemaju veze sa ovom pričom.Neko kaže da je KAP i na ovoj cijeni podcijenjen a trenutno vrijedi oko 300 miliona po kojoj logici je podcijenjen a u njega se ništa ne ulaže.Pominjete kaku su Englezi u Željezari riješili problem viška radnika i isplatili otpremnine.Nijesu Englezi isplaćivali ništa nego nijesu htjeli da sa Vladom sklope ugovor o kupovini Željezare dok Vlada ne riješi problem viška radnika.Što mislim o Željezari neću pominjati ali ona je podcijenjena kad pominjete podcijenjenost KAPa.Rudnik složit ću se sa Serdarem malo je škakljiv zbog vlasničke strukture meni isto liči na BOKU kad je vlasništvo u pitanju i ko zna što tu može da se desi.Nije na odmet saslušat i mišljenja koja nijesu po volji većine a hoće li ko to prihvatiti svako će sam da odluči.Serdar je izgleda dobro upoznat sa situacijom i spreman je da na sva pitanja odgovori kako sam ga shvatio i svi vi koji imate RUPV imate odličnu priliku da saznate što vas intersuje a što ćete od toga prihvatiti na vama je da odlučite.Ja lično bi volio kada bi čuli i od drugih ljudi za druge kompanije kod nas da iznesu neka svoja saznanja zasnovana na činjenicama.Ja nemam RUPV pa nema razloga da me shvatite ovako ili onako ali ga nijesam kupovao iz nekih razloga koje pominje serdar iako nije bio tad tu da mi ponešto prezentira od ovoga.Svi mi imamo neke akcije i znamo zašto smo ih kupovali.Nečije mišljenje ne mora da nas obeshrabri u nekim odlukama dobro je kad imamo i dobro i loše mišljenje o nekoj kompaniji pa se od toga iskristališe neko stanje koje smatramo da je realno .Ne valja sve ni hvaliti.
lijepo sam vam rekao,pitajte konretne stvari i odgovaracu vam,pa procijenite koliko sam upucen bez likovanja,i posle davajte podrugljive komentare...licno,ne uzdisem se,ovde smo svi pod *nikovima*,nikad se necemo upoznati,tako da nema potrebe da pricamo o uzdizanju.Opet ponavljam,nisam niti cu ikad reci *prodajte* ili sl,iskljucivo sam pozvao na oprez i dao par razloga- i o njima mozemo pricati,nabrojao sam ih u kracim crtama da ne bi zauzimao previse prostora,ocekivao sam da ce te me konretnije pitati pa da objasnim...ovako-ne zelim vise da se raspravljam,napisao sam sve i stojim iza toga-a jedini i iskljucivi razlog za to je sto tokom prelistavanja postova nisam vidio ni jedan clanak opreza,ja sam vam samo dao tekst koji ce vas bar malo odvuci od mastanja,a vrijeme je pred nama...ja sam pominjao iskljucivo ekonomske faktore koje mislim da treba da znate i o kojima sam mislio da ce mo razgovarati!a o spekulacijama i mesetarenju(tipa rasce jos x10 i sl ne zelim da pricam)
vi imate veze sa pv?nemate gospodine,cini vam se.
Pa hajdemo ovako:
Obicno se ne stavljam ni na ciju stranu, al' @Serdarov predlog mi djeluje OK.
Kriticari koji su se javili, neka ga pitaju konkretne stvari, da vidimo koliko je covjek upucen u problem oko RUPV-a. (mozda ste ga prerano satanizovali??)
Ja sam skoro 65% u keshu, a razmisljao sam o trgovini akcijama RUPV-a.
Srednja vrijednost price o ovoj hartiji, pomogla bi mi da se odlucim o trgovini ili odustajanju od navedene.
Pa hajdemo ovako:
Obicno se ne stavljam ni na ciju stranu, al' @Serdarov predlog mi djeluje OK.
Kriticari koji su se javili, neka ga pitaju konkretne stvari, da vidimo koliko je covjek upucen u problem oko RUPV-a. (mozda ste ga prerano satanizovali??)
Ja sam skoro 65% u keshu, a razmisljao sam o trgovini akcijama RUPV-a.
Srednja vrijednost price o ovoj hartiji, pomogla bi mi da se odlucim o trgovini ili odustajanju od navedene.
Ja bih da sam na tvom mjestu poslusao Serdara?Sta zakljucujes iz njegove price?Je li dobar RUPV ili nije?
Ako ništa drugo ovaj forum je malo živnuo sa diskusijom koju je potegao serdar o RUPV inače ova korekcija ga je bila totalno umrtvila i dobro je došla jedna ovakva debata.Laku noć svima.
Cinjenica je da imaju doista mnogo problema.
Onaj zakljucak da u slucaju spajanja sa TE, akcije RUPV-a nece nista vrijediti je malo nebulozan, sto jes', jes'.
A dobro @ threedi, kako vidis izlaz iz finansijskih nevolja RUPV-a?
Tjeranje nekog inata na relaciji DPS-SDPR-Opozicija, najnepovoljnije ce se odraziti na samu firmu RUPV. Stoga, mislim da je oprez i vise nego potreban.
Iskreno, ni jedan post iz rasprave nije kompletan i ne moze se iz njega pravilno ocijeniti situacija u samoj firmi, niti se moze vidjeti povoljni ili nepovoljni razvoj postojece situacije.
To je i logicno, jer kljuc rjesenja citavog problema lezi u glavama mocnika iz vlasti.
Hartija nesumnjivo ima potencijala, ali je po mom misljenju, rano za ulazak.
Sve je davno dogovereno , kada se lagano slegne prasina o ovom aktuelnom pitanju zavrsice se kako je i dogovereno. Da li ce Krivokapic podici svoj kes-rejting mi sigurno necemo znati ili cemo predpostavljati ali evidentna je cinjenica a serdar to nije naveo da elektroprivreda duguje pozamasne novce RUPV.
Stoji i to da kapaciteti nisu iskoristeni (moglo bi to ici visestruko sa iskoristenjem )
Cudi me da niko nije naveo da se velike kolicine uglja prodaju i na slobodno trziste a u Pljvljima postoje i privatne firme koje uzimaju(kupuju) velike kolicine a zatim prodaju barem dobar dio kao pogonsko gorivo(kotlovi) za grijanje vecih ustanova.
Imalo bi se ovde navesti jos dosta podataka ali neka nesta ostane i za drugi put.....
lijepo sam vam rekao,pitajte konretne stvari i odgovaracu vam,pa procijenite koliko sam upucen bez likovanja,i posle davajte podrugljive komentare...licno,ne uzdisem se,ovde smo svi pod *nikovima*,nikad se necemo upoznati,tako da nema potrebe da pricamo o uzdizanju.Opet ponavljam,nisam niti cu ikad reci *prodajte* ili sl,iskljucivo sam pozvao na oprez i dao par razloga- i o njima mozemo pricati,nabrojao sam ih u kracim crtama da ne bi zauzimao previse prostora,ocekivao sam da ce te me konretnije pitati pa da objasnim...ovako-ne zelim vise da se raspravljam,napisao sam sve i stojim iza toga-a jedini i iskljucivi razlog za to je sto tokom prelistavanja postova nisam vidio ni jedan clanak opreza,ja sam vam samo dao tekst koji ce vas bar malo odvuci od mastanja,a vrijeme je pred nama...ja sam pominjao iskljucivo ekonomske faktore koje mislim da treba da znate i o kojima sam mislio da ce mo razgovarati!a o spekulacijama i mesetarenju(tipa rasce jos x10 i sl ne zelim da pricam)
vi imate veze sa pv?nemate gospodine,cini vam se.
Evo ti onda konkretno pitanje:
Rudnik koji proizvodi 1,5 mil tona ugljena godišnje (dakle isto koliko rupv) se prodao za 450 mil dolara, dakle oko 10 puta više nego što je trenutna kapitalizacija rupv. Taj rudnik doduše jest u USA, pa kad bi rupv bio tamo vjerojatno bi i on postigao sličnu cijenu.
Pitanje: zašto misliš da jednog dana, za 3, 4, 5 godina (a tko zna što će bit tada, možda cg bude i u eu ili blizu tome), rupv neće dostić cijenu usporedivu s nekim drugim rudnikom sličnih karakteristika u svijetu?
Slažem se da je trenutna situacija oko rupv loša, ali i cijena na berzi odražava tu situaciju.
Da li ti možeš sa sigurnošću tvrdit da rupv za 5 godina neće proizvodit 3 mil tona ugljena i prodavat ga na otvorenom tržištu? U tom bi slučaju, prema gore navedenoj usporedbi (i ako pretpostavimo da cijena ugljena neće porast, što vjerojatno hoće), cijena rupv trebala biti oko 20 puta veća nego sada.
I molim te da ovo ne nazivaš špekulacijama i mešetarenjem, to su usporedbe s konkretnim rudnikom, uz konkretnu proizvodnju i konkretnu cijenu za koju je prodan. A jedan od osnovnih načina za procjenu koliko nešto vrijedi i koji mu je potencijal je usporedba s kompanijom iz iste branše.
Ljudi moji vi ovdje ne želite da čujete mišljenje koje ne odgovara vama koji posjedujete akcije preduzeća koje Serdar pominje i miješate neke pojmove.Pominjete Željezaru KAP koje nemaju veze sa ovom pričom.Neko kaže da je KAP i na ovoj cijeni podcijenjen a trenutno vrijedi oko 300 miliona po kojoj logici je podcijenjen a u njega se ništa ne ulaže.Pominjete kaku su Englezi u Željezari riješili problem viška radnika i isplatili otpremnine.Nijesu Englezi isplaćivali ništa nego nijesu htjeli da sa Vladom sklope ugovor o kupovini Željezare dok Vlada ne riješi problem viška radnika.Što mislim o Željezari neću pominjati ali ona je podcijenjena kad pominjete podcijenjenost KAPa.Rudnik složit ću se sa Serdarem malo je škakljiv zbog vlasničke strukture meni isto liči na BOKU kad je vlasništvo u pitanju i ko zna što tu može da se desi.Nije na odmet saslušat i mišljenja koja nijesu po volji većine a hoće li ko to prihvatiti svako će sam da odluči.Serdar je izgleda dobro upoznat sa situacijom i spreman je da na sva pitanja odgovori kako sam ga shvatio i svi vi koji imate RUPV imate odličnu priliku da saznate što vas intersuje a što ćete od toga prihvatiti na vama je da odlučite.Ja lično bi volio kada bi čuli i od drugih ljudi za druge kompanije kod nas da iznesu neka svoja saznanja zasnovana na činjenicama.Ja nemam RUPV pa nema razloga da me shvatite ovako ili onako ali ga nijesam kupovao iz nekih razloga koje pominje serdar iako nije bio tad tu da mi ponešto prezentira od ovoga.Svi mi imamo neke akcije i znamo zašto smo ih kupovali.Nečije mišljenje ne mora da nas obeshrabri u nekim odlukama dobro je kad imamo i dobro i loše mišljenje o nekoj kompaniji pa se od toga iskristališe neko stanje koje smatramo da je realno .Ne valja sve ni hvaliti.
Čovjek se stvarno mora zapitati kad pročita ovo. KAP na ovoj cijeni ima P/E oko 6. I to je skupo ??? Jedna od najprofitabilnijih firmi u regiji ? I to uopće bez uzimanja u obzir činjenice da Rusi serviraju naštimane izvještaje o poslovanju. KAPG je uz TECG vjerojatno najbolja i najsigurnija dionica na tržištu s jako dobrim potencijalom rasta. Zašto nasjedati na sitne političke igre ? Analizirajte, računajte, usporedite sa sektorom - na temelju toga se donosi odluka o kupnji, a ne naklapanja.
Što se tiče RUPV, slažem se da treba uvijek sagledati različita mišljenja. Ali sad kada je RUPV-u cijena pala, ja bi malo bacio pogled i na promete s tom dionicom. Koliki je promet pratio ovaj pad cijene, a koliki je bio promet na 9-12 eura. Možda i to nešto govori. Zato mi je i malo čudno kad netko odašilje upozorenja sada kada je cijena puno pala uz nikakav promet. Možda je to samo krivi timing, jer nekako bi mi logičnije bilo da se o tome pričalo kad je cijena bila 50% viša uz velike promete. Što bi sad treba biti cilj toga ? Da netko proda svoje dionice sad po 7 eura, je će kao sutra biti 3. Hmm.
Cinjenica je da imaju doista mnogo problema.
Onaj zakljucak da u slucaju spajanja sa TE, akcije RUPV-a nece nista vrijediti je malo nebulozan, sto jes', jes'.
A dobro @ threedi, kako vidis izlaz iz finansijskih nevolja RUPV-a?
Tjeranje nekog inata na relaciji DPS-SDPR-Opozicija, najnepovoljnije ce se odraziti na samu firmu RUPV. Stoga, mislim da je oprez i vise nego potreban.
Iskreno, ni jedan post iz rasprave nije kompletan i ne moze se iz njega pravilno ocijeniti situacija u samoj firmi, niti se moze vidjeti povoljni ili nepovoljni razvoj postojece situacije.
To je i logicno, jer kljuc rjesenja citavog problema lezi u glavama mocnika iz vlasti.
Hartija nesumnjivo ima potencijala, ali je po mom misljenju, rano za ulazak.
Borise postavio si mi vrlo kompleksno i chudno pitanje, jer pravo je pitanje kolike su stvarne finansijske nevolje RUPV-a?!Najvaznije je obezbijediti novac za modernizaciju opreme ovog rudnika jer tricavih 50-70 miliona u odnosu na profit koji moze da izvlaci preduzece su smijesne.Shto se tice "inata" na relaciji DPS-SDP, nemoj da si naivan.I za kraj(izvini sto ovako kratko i sturo pisem, moram da radim), ako je neko kupio 10% rudnika po cijeni od 10.5 eura po akciji, uvalio 5,5 miliona eura da bi mu propale ili da ceka 5 godina(ja cu cekat) onda nek propadne i ovih nashih par hiljada akcija.
Evo još malo analize potencijala rupv.
Na linku:
http://www.iea.org/textbase/work/2002/zlatibor/Burk13b.pdf
može se vidjeti studija međunarodne energetske agencije (IEA) 'Coalmines in Serbia and Montenegro'.
U poglavlju 7. Mining Economics, podpoglavlje 7.1.7. stoji da se u sadašnjim uvjetima proizvodnje troškovi iskapanja ugljena u RUPV procijenjuju na 18 US$/t, odnosno oko 13,5 eur/t.
Uz prodajnu cijenu od 20,77 eur/t po kojoj rupv prodaje ugljen u 2007. i pretpostavljenu proizvodnju od 1,5 mil tona, ispada da bi im profit u 2007. trebao bit oko 11 mil eura.
Ako povećaju proizvodnju na 3 mil tona i zadrže istu prodajnu cijenu i istu cijenu iskapanja, profit bi trebao biti 22 mil eura.
A kad bi prodavali ugljen na slobodnom tržištu, cijene za 'thermal coal' (dakle ugljen za termoelektrane) idu i preko 60US$. Treba ipak naglasiti da se te cijene odnose na ugljen znatno više gorive vrijednosti nego onaj iz rupv tako da bi se za procjenu potencijalnog profita trebale koristiti nešto niže vrijednosti, ali u svakom slučaju uz proizvodnju od 3 mil tona i ulaganje u modernizaciju (pa samim time i smanjenje cijene iskapanja) i prodaju na slobodnom tržištu govorimo o mogućem profitu od barem 30 mil eura godišnje.
A kapitalizacija rupv po cijeni od 8 eur/akcija je 40 mil eura.
To su gole brojke o potencijalu, zaključke izvucite sami.
Na linku:
može se vidjeti studija međunarodne energetske agencije (IEA) 'Coalmines in Serbia and Montenegro'.
U poglavlju 7. Mining Economics, podpoglavlje 7.1.7. stoji da se u sadašnjim uvjetima proizvodnje troškovi iskapanja ugljena u RUPV procijenjuju na 18 US$/t, odnosno oko 13,5 eur/t.
Uz prodajnu cijenu od 20,77 eur/t po kojoj rupv prodaje ugljen u 2007. i pretpostavljenu proizvodnju od 1,5 mil tona, ispada da bi im profit u 2007. trebao bit oko 11 mil eura.
Ako povećaju proizvodnju na 3 mil tona i zadrže istu prodajnu cijenu i istu cijenu iskapanja, profit bi trebao biti 22 mil eura.
A kad bi prodavali ugljen na slobodnom tržištu, cijene za 'thermal coal' (dakle ugljen za termoelektrane) idu i preko 60US$. Treba ipak naglasiti da se te cijene odnose na ugljen znatno više gorive vrijednosti nego onaj iz rupv tako da bi se za procjenu potencijalnog profita trebale koristiti nešto niže vrijednosti, ali u svakom slučaju uz proizvodnju od 3 mil tona i ulaganje u modernizaciju (pa samim time i smanjenje cijene iskapanja) i prodaju na slobodnom tržištu govorimo o mogućem profitu od barem 30 mil eura godišnje.
Ovo je poanta cijele priče. Ja sam u RUPV zbog toga i samo zbog toga i ništa me druga ne zanima. I sad, ako će zbog politike sve propast, neka. Popušit ću neku lovu i idem dalje. Oni koji nemaju živaca neka ulože u dionice s manjim rizikom, ali i manjim potencijalom. Bitno je samo biti načisto sa svojim odlukama.
Na linku:
Firular, hvala ne izvrsnom dokumentu u prilogu. Dio oko rudnika Pljevlja nam govori da je kaloricna vrijednost uglja RUPV mnogo veca nego u Kolubari i Kostolcu. Isto tako njihovi troskovi iskopavanja rude su preko 3 puta manji nego nasi, sto ukazuje na ogromnu mogucnosta za smanjenje troskova na tom polju. Mnogo stvari koje govore u prilog kvalitetu i potencijalu RUPV.
Mislim da nije sve u uglju,da ima nesto i u cimentu.Cijene cimenta su mnogo skocile u zadnjih nekoliko mjeseci na svjetskim berzama,cak vise i od zeljeza(preko 40%).
Samo da znate da Beranski ugalj ima vecu kaloricnu vrijednost, a glavni spor dosada izmedju rudnika Pljevlja i EPCG je u cijeni uglja prema kalorijskoj vrijednosti koja je za EPCG bila visoka i otuda dug izmedju ove dvije kompanije. Trenutna cijena po kojoj ga obracunava EPCG vise odgovara rudniku. Svi se redjaju na EPCG ko da je ona zaduzena za sve probleme. Ovo Vam je realna slika EPCG i njenog poslovanja. Svi oce da je oderu i jos da se zaradi kupovinom njenih akcija e pa nece moci. PS. Pa ovo ne bi izdrzo ni Rokfeler.
OK ako DUG je zbog kalorijske vrednosti .
ALI zasto TOLIKI DUG ??
DUGOVI se resavaju a ne da se GOMILAJU i onda NIKOM nista.
AKo su prihvatili ugalj i potrosili su ga Moraju da ga plate,ako su se zaliti na vreme sto se tice KALORISKE , moze se umanjiti dug ali ne PONISTITI.
NERAZUMIJEM zasto RUPV isporucuje ugalj , neka ga OBUSTAVI pa prvo pare pa muzika.:D
1. Niko ne komentarise izjavu Lazovica koja bi mogla da determinise polozaj RUPVa vise nego ista drugo vec samo licitiramo nekim podacima.
2. Provijava ideja kad su veliki ulozili treba i mi. To je uglavnom tacno ali zar nije bilo mnogo situacija jkada su i veliki ovdje grijesili. Kako rece Adidzas to sto je neko bogat ne znaci da je pametan. Velika kriza u USA dvadesetih i tridesetih poznata je pored groznog zivota za radnike i po propasti mnogih velikih i srednje velikih.
3. Druga ideja koja mi smeta je sljedeca. kaze neko ja sam spreman da ekam 5 godina za zaradu dobru. Ovi da ga u tom stave. Problem je navikli smo se na returne od 50-100% za tri mjeseca. Za nekoliko mjeseci ili najdalje godina moracemo da se priviknemo na returne od po 10-20% i da pjevamo. Stoga cekanje par godina za veliku cijenu nije nista.
4. Jos jedna stvar koja mi smeta je "lako cemo" ili "lako ce" ovo zavrsiti. Kad prodje to i to (kongres SDPa ili nesto slicno) lako ce se prodati RUPV i TE. I ja sam to mislio ali ovo "lako" ne ide bas "lako".
1. Niko ne komentarise izjavu Lazovica koja bi mogla da determinise polozaj RUPVa vise nego ista drugo vec samo licitiramo nekim podacima.
2. Provijava ideja kad su veliki ulozili treba i mi. To je uglavnom tacno ali zar nije bilo mnogo situacija jkada su i veliki ovdje grijesili. Kako rece Adidzas to sto je neko bogat ne znaci da je pametan. Velika kriza u USA dvadesetih i tridesetih poznata je pored groznog zivota za radnike i po propasti mnogih velikih i srednje velikih.
3. Druga ideja koja mi smeta je sljedeca. kaze neko ja sam spreman da ekam 5 godina za zaradu dobru. Ovi da ga u tom stave. Problem je navikli smo se na returne od 50-100% za tri mjeseca. Za nekoliko mjeseci ili najdalje godina moracemo da se priviknemo na returne od po 10-20% i da pjevamo. Stoga cekanje par godina za veliku cijenu nije nista.
4. Jos jedna stvar koja mi smeta je "lako cemo" ili "lako ce" ovo zavrsiti. Kad prodje to i to (kongres SDPa ili nesto slicno) lako ce se prodati RUPV i TE. I ja sam to mislio ali ovo "lako" ne ide bas "lako".
Uopće nije lako. Treba imati puno strpljenja ovdje. Ovo nije jedna od "lakih" dionica. To sam i napisao, a vjerujem da se većina s time slaže. Što se tog Lazovića tiče, meni je puno bolje kad netko iznosi podatke (pozitivne i negativne), nego kad se upija svaka riječ iz tog teatra apsurda. Sve se na kraju svodi na lovu i moć, barem će biti zabavno za gledati kako će se stvari "riješiti".
Ukratko - kod rupv postoji rizik, ali postoji i potencijal, i to veliki. Kad ne bi bilo tog rizika, cijena rupv ne bi bila tu gdje jest. Dakle, kupuje se potencijal, ali i rizik. I to je to.
Ali, hajde ti meni nađi još koju firmu u cg koja u usporedbi sa sličnom firmom iz iste branše iz svijeta ima potencijal rasta od barem 10 puta, a da nema rizika i da je sve čisto.
Pa sad, ko kako voli!
Serdaru se ne cudim jer je on "nov" na ovom forumu ali se cudim tebi za koga se ne bi moglo reci da si tako neiskusan.Ne znam o kakvom to solidnom obrazlozenu govoris kad covjek u svojih 12 tacaka iznosi gomilu brizljivo selekcionisanih poluistina i neistina i pri tome se predstavlja za dusebriznika koji druge treba da spasi od opasnosti zvana RUPV.
Mozda bi ti mogao da nam pomognes da recimo razumijemo evo na primjer prvu tacku posto je za tebe ona solidno obrazlozena, citiram:
REPUBLIKA SAZNAJE - Vlada kreće u gradnju cementare u Pljevljima, investitor konzorcijum Tim netvork – Ivikom Konsalting nezadovoljan metodom privatizacije
Aukcija umjesto tendera
Crnogorska Vlada i Rudnik uglja potencijalnog investitora za gradnju cementare u Pljevljima tražiće uskoro na javnoj aukciji, umjesto uobičajenog međunarodnog tendera – saznaje Republika. Predstavnici italijansko-austrijskog konzorcijuma Tim netvork–Ivikom Konsalting koji su jedini bili poslali zvanično pismo o namjerama za gradnju 100 miliona eura vrijedne cementare, nezadovoljni su takvom odlukom Vlade jer smatraju da je međunarodni tender transparentniji postupak od aukcije
Javna aukcija je metod privatizacije preduzeća javnim nadmetanjem potencijalnih kupaca, u skladu sa unaprijed utvrđenim uslovima prodaje, i karakteristična je za prodaju slabijih preduzeća za manje sume, kao i kompanija u stečaju, koje ne posjeduju veliku imovinu.
- Konzorcijum je nezadovoljan što neće biti raspisan međunarodni tender za gradnju cementare, već će se budući strateški investitor tražiti putem javne aukcije – saopšteno je zvanično Republici iz konzorcijuma Tim netvork –Ivikom Konsalting.
Predstavnici ove kompanije su takođe nezadovoljni odnosom državnih organa, Rudnika uglja i pljevaljske opštine prema zvaničnim najavama ove kompanije da su zainteresovani za gradnju cementare.
- Još početkom marta prošle godine smo obavijestili zvanično Vladu i Rudnik uglja, na čijoj imovini će se graditi cementara, o našoj zainteresovanosti za realizaciju projekta cementare. Od tada je prošlo više od godinu, a mi nijesmo dobili nikakvu povratnu informaciju od Vlade.
Da stvar bude gora, predstavnici Rudnika uglja su zatražili od pljevaljske Opštine da se namjena lokacija na kojoj je moguće sagraditi cementaru, prenamjenuje umjesto za gradnju takvog objekta, za “obično” vađenje uglja. Ubrzo oni mijenjaju odluku, pa traže od pljevaljskih vlasti da se opet na tom mjestu “ucrta” cementara.
Očigledno je da postoji “lobi” koji se protivi gradnji cementare – kažu u Konzorcijumu.
Prema procjenama, raspisivanjem tendera za gradnju cementare država, odnosno Rudnik uglja, bi dobila oko 15 miliona eura sredstava koja bi se usmjerila u modernizaciju Rudnika.
- U pismu o namjerama za gradnju cementare upućenom Branimiru Gvozdenoviću, Predragu Boškoviću, Branku Vujoviću i Petru Ivanoviću predložili smo gradnju cementare po evropskim standardima vrijednu 100 miliona eura koja bi uposlila najmanje 300 radnika. Cementara bi proizvodila milion tona cementa godišnje koji bi se čitav pretovario u Luci Bar - saopštili su iz konzorcijuma.
Rudnik uglja plaća čak 2,4 eura da se kubik laporca prenese na deponiju –tvrde u Konzorcijumu i napominju da će oni plaćati taj kubik Rudniku uglja 1,4 eura.
Korist za Rudnik je višestruka jer ćemo im plaćati laporac koji je njima samo na smetnji – navode u konzorcijumu.
Pominjane su tri lokacije za gradnju, a konzorcijum bi fabriku izgradio u roku od 18 mjeseci, nakon dobijanja svih dozvola, dok bi moguća izgradnja kraka pruge Pljevlja –Bijelo Polje trajala oko tri godine.
Predrag Zečević
Izvozili bi cement za Italiju
U cementari bi, prema najavama Konzorcijuma, bila prioritetna proizvodnja klinkera i cementa, kao i njegov izvoz za Italiju. Italijansko-austrijski konzorcijum je u “pismu o namjerama” Vladi ponudio robno-kreditni aranžman, koji bi za osnovu imao komercijalnu eksploataciju trsansporta klinkera i cementa do Podgorice i Luke Bar. Kao glavnu sirovinu buduća cementara će koristiti laporac koga na zemljištu Rudnika uglja ima u izobilju, a procjene govore da se radi o 200 miliona tona Crna Gora trenutno nabavlja cement iz Grčke, Srbije i Italije, a za proizvodnju 1,5 miliona tona cementa je potrebno 2,5 miliona tona laporca, 350.000 tona pepela iz Termoelektrane i 36.000 tona pijeska.
blazo kasalica 19-06-07, 12:50 Samo da znate da Beranski ugalj ima vecu kaloricnu vrijednost, a glavni spor dosada izmedju rudnika Pljevlja i EPCG je u cijeni uglja prema kalorijskoj vrijednosti koja je za EPCG bila visoka i otuda dug izmedju ove dvije kompanije. Trenutna cijena po kojoj ga obracunava EPCG vise odgovara rudniku. Svi se redjaju na EPCG ko da je ona zaduzena za sve probleme. Ovo Vam je realna slika EPCG i njenog poslovanja. Svi oce da je oderu i jos da se zaradi kupovinom njenih akcija e pa nece moci. PS. Pa ovo ne bi izdrzo ni Rokfeler.
ovo je sasvim ok ali u buducnosti rupv i epcg moraju uspostaviti odnose na trzisnim osnovama (koliko god to sada izgledalo nemoguce) tako ce i cijena uglja uglja za TE biti trzisna, a ako se izdvoje rupv i te u jednu firmu nevidim zasto bi akcionari rupv bili u losijem polozaju.
rupv nesporno ima ogroman potencijal, pitanje je samo nacina i vremena na koji ce se valorizovati mozda brze kroz privatizaciju nego kroz drzavna ulaganja ali o stagnaciji nemozemo govoriti.
Licno mislim da je oval deal vec postignut.
.....................................
Lazović smatra da bi nuđenje zamjene akcija većinskim vlasnicima Rudnika da bi država opet preuzela kontrolni paket i stvorila od njega i Termoelektrane jedan sistem, bilo veoma interesantno rješenje u ovom momentu i jedno od onih koja mogu obezbijediti kvaliteno snabdijevanje tog proizvođača energije ugljem.
ja tebi EPCG ti meni RUPV i svi na konju. Mislim da svi primjecujemo da se vecinski akcionari u RUPVu zapravo ne gicaju puno zbog propasti pregovora.
Da, ali Lazo je spomenuo i manjinske akcionare, uz većinske.
Sad je zbrka ko je manjinski a ko vecinski. Situacija je Drzava 30%, Veliki a mali 60%, mali mali 10%. Dakle, mali mali su suvise mali da bi se preko njih doslo do vecine ali bilo bi fer da istu shemu omoguce i malim malim kao sto je shema za velike male. Ono zbog cega pisem o ovome je da prvi put imamo nesto sto ne zvuci 100% nelogicno i mozda nije toliko lose.
Meni je prilicno indikativno ovo sto je Nabuko spomenuo, vezano za vecinske akcionare i njihovo ponasanje, a uz to takodje i ponasanja En-plus grupe ( moguce da nijesam primijetio neku ostriju reakciju) koja se maltene ziva ne chuje.
Evo danas najnovija vijest da SDP neće da podrži predlog DPS za ponovnu kandidaturu i izbor Filipa Vujanovića za Predsjednika Republike koji treba da se održe početkom sledeće godine.Obrazloženje nijesu zadovoljni kako Predsjednik Vujanović štiti interese Crne Gore.
Licno mislim da je oval deal vec postignut.
Lazović smatra da bi nuđenje zamjene akcija većinskim vlasnicima Rudnika da bi država opet preuzela kontrolni paket i stvorila od njega i Termoelektrane jedan sistem, bilo veoma interesantno rješenje u ovom momentu i jedno od onih koja mogu obezbijediti kvaliteno snabdijevanje tog proizvođača energije ugljem.
ja tebi EPCG ti meni RUPV i svi na konju. Mislim da svi primjecujemo da se vecinski akcionari u RUPVu zapravo ne gicaju puno zbog propasti pregovora.
Vrlo interesantno.
posle ove eventualne razmjene i jedna i druga akcija bi imala prostora za brzi i kvalitetniji rast.
Vrlo interesantno.
posle ove eventualne razmjene i jedna i druga akcija bi imala prostora za brzi i kvalitetniji rast.
Zanimljivo, i u kom odnosu bi se po vama razmjenjivale akcije RUPV za akcije EPCG?????
Ja se nebi sjekirao za većinske akcionare što se oni ne gicaju Nabuko ovih 10% su bitniji...kako bi funkcionisao taj jedan sistem što se pominje kad su u pitanju akcionari i podjela dobiti.Kad se pominje zamjena akcija meni to liči na sledeće da se većinskim akcionarima daju akcije u EPCG u zamjenu RUPV kako bi ponovo imali većinu ali ovo mislim da je neizvodljivo.Možda se mislilo da Vlada otkupi akcije od trenutno većinskih akcionara kako bi ponovo imala većinu u RUPV i time upravljala istim..što bi bilo sa ovih 10%.Nešto je pogrešno prenešeno u vezi zamjena akcija ..možda može neko pojasniti.
2/3 na skupstina akcionara oba preduzecva mogu da odluce sto god hoces pa i tu zamjenu. Ja sam racunao da na 1 Akcija EPCG=1 Akcija RUPV i da je TE 11-12% EPCGa novo preduzece TE+RUPV je vecinski drzavno 55-56%. I mislim da bi svi vise manje bili zadovoljni i Lazo, i Milo, i ovi vecinski u RUPVu a i manjinski u oba preduzeca. Skoro idila i onda mozes da privatizujes vicijski drzavni dio po nekoj finoj cijeni. En plus se ne buni puno jer ce oni vec naci potrebnu struju. Kupuju Zuse u Bugarskoj i mozda Negotino u Makedoniji a mozda ako kupe Mostar kupe i jos nesto od termoelektrana u okruzenju.
Skraticu,jer sam greskom izbrisao post vec napisan,i to veliki,greskom...
U slucaju da dođe do spajanja rupv i tepv manja firma ulazi u sastav vece,u ovom slučaju rupv u epcg.Naravno,posto je rupv AD potrebna je odluka skupstine akcionara.U tom slučaju država mora naći način da se dogovori sa licima koja posjeduju 60% akcija.Nakon njihovog dogovora(ako se nadje zajednicki jezik) pogodite sta ce biti sa akcijama preostalih manjinskih akcionara? ne kazem da ce te izgubiti,ali o dobiti o kojoj pricate,što je na berzi najvažnije-tesko.Ne znam uopšte šta je vama čudno,ja sam vam rekao i reci cu KARTE su kod rupv podijeljenje! iskreno nisam cuo da se telekom ovoliko hvali...
Jedna pozitivna stvar za vas,koji bi rupv mogla da pokrene,i da znatno popravi fin situaciju je CIMENTARA.Da pojasnim:u jednom dijelu sam pisao da rupv prodaje motel u pv i ulcinju,i cimentaru i da to može biti loše.Za rupv je najvažnije što ima ikkljuciva vlasnička prava na cimentari,i sto bi budući vlasnik morao da koristi laporac od iskopavanja rupv i u mnogome bi zavisio od rupv.Zasto to može biti loše??? (ne zaboravite da rudnik pored koncesija na ugalj ima i vlasništvo nad laporcem)
- Postoje dva nacina prodaje cimentare:
1-AUKCIJA! koja je najavljena i koja je katastrofalno rješenje jer se ugrubo prodaje imovina(iako se u članu dva uredbe o aukciji i imovini AD pominje mogucnost da se kupovina može usloviti investicionim programom) i u tom slučaju rupv ne dobija previse
2-TENDER! odlicno,i u ovom slučaju spasonosno rješenje za rudnik,jer se na ovj način garantuje sigurnost investitorima,i mogucnost planiranja izgradnje,pruge i davanje rudniku novac za koriscenje laporca i dr(pored sredstava koje bi u startu dobio),procjenjuje se da bi rupv na ovaj nacin inkasirao 20miliona...da ne dužim
Kako trenutno vjetrovi duvaju,a nadležan u svemu tome je savjet za privatizaciju-prodace to AUKCIJOM sto je u kratko loše rješenje za rudnik.Zasto to ne ide na tender?(ima zakonskih mogucnosti)
e to PITAJTE SAVJET ZA PRIVATIZACIJU!!!
2/3 na skupstina akcionara oba preduzecva mogu da odluce sto god hoces pa i tu zamjenu. Ja sam racunao da na 1 Akcija EPCG=1 Akcija RUPV i da je TE 11-12% EPCGa novo preduzece TE+RUPV je vecinski drzavno 55-56%. I mislim da bi svi vise manje bili zadovoljni i Lazo, i Milo, i ovi vecinski u RUPVu a i manjinski u oba preduzeca. Skoro idila i onda mozes da privatizujes vicijski drzavni dio po nekoj finoj cijeni. En plus se ne buni puno jer ce oni vec naci potrebnu struju. Kupuju Zuse u Bugarskoj i mozda Negotino u Makedoniji a mozda ako kupe Mostar kupe i jos nesto od termoelektrana u okruzenju.Ovo ako je SDP smislio mislim da je neizvodljivo ustvari bilo ko da ga je osmislio neko će tu ipak da ostane kratkih rukava i ne mogu sa ovim načinom svi bit zadovoljni i mislim da akcionari EPCG to nebi prihvatili. A pored svega ovog Do 2020 prostornim planom je predviđeno da se rade 3 termoelektrane u CG 12 hidroelektrana.
He he, koliko se ovi s dionicama EPCG brinu što će biti s nama jadnim malim dioničarima RUPV. Stvarno sam dirnut.
Bolje se ostavite jalova posla. Vrijeme će uskoro pokazati kako će se stvari odvijati tako da je ovakve neozbiljne rasprave bolje ostaviti za neozbiljne ljude u parlamentu. A konačne odluke će bojim se ipak donositi ozbiljni ljudi s "višim" interesima.
He he, koliko se ovi s dionicama EPCG brinu što će biti s nama jadnim malim dioničarima RUPV. Stvarno sam dirnut.
Bolje se ostavite jalova posla. Vrijeme će uskoro pokazati kako će se stvari odvijati tako da je ovakve neozbiljne rasprave bolje ostaviti za neozbiljne ljude u parlamentu. A konačne odluke će bojim se ipak donositi ozbiljni ljudi s "višim" interesima.
Pravo da ti kažem ja nemam ni jednu ni drugu akciju u svom portfelju pa nemam razloga da za bilo koju stranu navijam ali treba neke stvari gledat realno i pokušat iz sve priče i svojih saznanja donijet prave odluke.Ako tako budeš razmišljao kako si gore napiasao :thumb_down:
Pravo da ti kažem ja nemam ni jednu ni drugu akciju u svom portfelju pa nemam razloga da za bilo koju stranu navijam ali treba neke stvari gledat realno i pokušat iz sve priče i svojih saznanja donijet prave odluke.Ako tako budeš razmišljao kako si gore napiasao :thumb_down:
Pročitaj još jednom post br. 376 od Firulara. Točno tako i ja razmišljam i to je jedini i pravi razlog što imam RUPV.
Mislim da nije dobro da se ovdje bavimo nagađanjima oko toga što će političari napraviti. Pogotovo kada je očito da nitko ništa ne zna, već svi nagađaju. A to je, mislim da se možemo složiti, prilično beskorisno i nekonstruktivno. Meni je, što se političke strane priče tiče, jedino interesantno da riješe pitanje vlasnika tako da se napokon može na pravi način iskoristiti sav taj potencijal.
Možda sam i ja malo neprimjereno reagirao, ali smeta me to što se miješaju dvije stvari. RUPV treba zarađivati na ugljenu i nadamo se kasnije dijelom na laporcu. EPCG prodaje struju. Ja bih htio da obje kompanije dobro posluju. I ne vidim nikakve objektivne razloge miješati te dvije kompanije osim u politikanske svrhe. Ako EPCG treba ugljen za TE, onda od rudnika trebaju kupovati ugljen po tržišnoj cijeni. Isto kao što će i oni prodavati struju po tržišnoj cijeni.
Za kraj bih samo dodao da mi se čini da će ipak Rusi tu biti igrači. Nemam nikakav info, ali s obzirom na njihov utjecaj u CG i regiji, kao i KAP kao najveći potrošač struje, čini mi se najvjerojatnijim. A i malo mi je neobično, kao što je netko već napisao, što od njih nema još ni riječi u javnosti. Nekako mi se čini da je ta šutnja znakovita. Nisam siguran da su Rusi najsretnije rješenje, ali treba biti objektivan. Rusi već praktički vladaju u CG i može se sad netko plakati zbog toga, ali danas u svijetu vlada samo krupni kapital i da li su Rusi ili netko drugi, uopće nije jako bitno. Tako je u CG, ali i u HR i svugdje. Imamo mi svi svoje parlamente, vojsku i tako to, ali važni se potezi vuku negdje drugdje. Sve više, nažalost.
head postovi ti imaju rezona.
...
Da ne zaboravim :ruski bezbednjak po nalogu Putina nedavno boravio u Crnoj Gori .Sigurno je da nije tu bio radi odmora ili izlezavanja na plazama.
Sa ruskim kapitalom nema zajebancije na globalnom nivou pa nece je biti ni u C.G.
Uostalom Milo zna sta radi.
Pa da dodam i to da su njegovi ljudi debelo u RUPV.
Pored svega potpuno je u pravu kada kaze da sve treba privatizovati a glasnogovornici koji su protiv toga neka zasucu rukave i neka vise rade a ne da se bave pukom teorijom.
U RUDNIKU UGLJA TVRDE DA KOMPANIJA IMA VELIKU BUDUĆNOST
Nedostaje para za ulaganja
Pljevlja - Informativna služba Rudnika uglja juče je reagovala na "tvrdnje pojedinaca koji uz aktuelnu temu prodaje TE Pljevlja i 31 odsto državnih akcija u Rudniku u javnost iznose neutemeljene podatke vezane za njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost".
- U cilju održanja kontinuiteta proizvodnje, uz istovremeno povećanje produktivnosti rada, menadžment preduzeća je utvrdio Strategiju prestrukturiranja Rudnika uglja čijom inplementacijom će, i to u veoma kratkom vremenskom roku, Rudnik uglja postati respektabilna evropska kompanija u proizvodnji uglja - navodi se u saopštenju.
U Rudniku tvrde da se ova Strategija ne ostvaruje u planiranim rokovima, isključivo zbog nedostatka obrtnih i investicionih sredstava, za šta menadžment ne može preuzeti odgovornost.
- U procesu prodaje TE kao dijela imovine EPCG i 31 odsto akcija Rudnika od samog početka menadžment Rudnika prihvatio je aktivan i pozitivan odnos iz domena svoje nadležnosti.
Nacrt teksta Ugovora sa prvorangiranim ponuđačem u sebi sadrži sve ključne elemente iz Strategije restrukturiranja Rudnika - stoji u saopštenju.
U Rudniku ističu da će nakon izmještanja rijeke Ćehotine i prelaska odlaganja sa spoljašnjeg na unutrašnje odlagalište u kopu "Potrlica", Rudnik postati jedan od najekonomičnijih proizvođača uglja.
G.M.
Vijesti, 20.06.2007
U Rudniku uglja insistiraju da se realizuje program razvoja te firme
U ugovoru sa Rusima su svi dijelovi Strategije
PLJEVLJA - Pljevaljski Rudnik uglja oglasio se juče saopštenjem zbog posljednjih medijskih istupa pojedinaca koji, navodi se, u javnost iznose neutemljene podatke i činjenice o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti preduzeća.
- Rudnik uglja je, mjereno po kriterijumima rudarske i ekonomske nauke, od početka rada do danas, ostvario izuzetne proizvodne rezultate i kolektiv je od ugleda i poštovanja - navodi se u saopštenju.
Podsjeća se da je preduzeće, od osnivanja 1952. proizvelo preko 54 miliona tona uglja i 131 milion metara kubnih jalovine.
- Pri tome je Termoelektrani isporučeno preko 28 miliona tona uglja, koja je na osnovu toga, a u periodu energetske krize, proizvela respektabilnih, na generatoru 24 milijarde kilovat časova struje, a na pragu elektrane 21,6 milijardi - precizira se u saopštenju.
Navodi se kako Rudnik u cijelom periodu „proizvodno i razvojno nije posustajao, iako se cijene uglja nisu formirale slobodno, već su određivane administrativno od nadležnog organa“.
- To je dominantno negativno uticalo na finansijsku moć i ukupno poslovanje preduzeća koje je uprkos tome, inflaciji i dužem neredovnom plaćanju isporučenog uglja samo tri godine poslovalo sa negativnim finansijskim rezultatom - navodi se u saopštenju.
Navodi se da je menadžment „u cilju održanja kontinuiteta proizvodnje, uz istovremeno povećanje produktivnosti rada, racionalnijeg i i ekonomičnijeg poslovanja - do dostizanja tržisne efikasnosti“ utvrdio Strategiju restrukturiranja Rudnika uglja.
- Njenom implementacijom će, u veoma kratkom vremenskom roku, Rudnik postati respektabilna evropska kompanija u proizvodnji uglja - ocjenjuje se u saopštenju, uz žaljenje što se realizacija Strategije ne ostvaruje u planiranim rokovima.
Ključni razlog usporene realizacije tog dokumenta je „nedostatak obrtnih i investicionoh sredstava, za šta menadžment ne može preuzeti odgovornost“.
- Od samog početka procesa prodaje TE „Pljevlja“, kao dijela imovine EPCG i 31 odsto akcija Rudnika u vlasništvu Vlade, menadžment i stručne službe prihvatile su aktivan i pozitivan odnos iz domena svoje nadležnosti, i tako su se ponašali do kraja - konstatuje se u saopštenju.
Podsjeća se da je poslovodstvo stalno insistiralo na brzom završetku pregovora i da je sa Tenderskom komisijom u cijelosti usaglasilo Nacrt ugovora o kupovini i prodaji akcija između Vlade i prvorangirne kompanije na tenderu, EN plus group Limitid, izuzev socijlnog programa, pošto je to u domenu Sindikata i Tenderske komisije.
- Nacrt teksta ugovora sa prvorangiranim ponuđačem sadrži sve ključne elemente iz Strategije restrukturiranja Rudnika uglja, kako u proizvodnom tako i u razvojnom segmentu. To je ujedno i bila potvrda o ispravnosti Strategije restrukturiranja Rudnika, što je potvrđeno i u dokumentima: Studiji RNJ iz 2004. godine i Materijalu ekspertske grupe iz 2000. koji su urađeni na zahtjev Vlade - navodi se u saopštenju.
Konstatuje se kako je Rudnik „nesporno zbog kašnjenja u realizaciji Strategije, posebno u domenu izvođenja investicionih radova izmještanja Ćehotine, eksproprijacije, nabavke rudarske opreme, povećanja projektovane produktivnosti zapao u izuzetno teške i složene uslove privređivanja, čije je posljedice moguće ublažiti isključivo ubrzavanjem realizacije tog dokumenta“.
- Nakon izmještanja Ćehotine i prelaska odlaganja sa spoljašnjeg na unutrašnje odlagalište u kopu „Potrlica“, Rudnik uglja će postati jedan od najekonomičnijih proizvođača uglja u regionu i siguran sanabdjevač dva bloka TE „Pljevlja“, sa obezbjeđenim svim pretpostavkama za uspješno otvaranje značajnog ležišta uglja u Maoču - navodi se u saopštenju.
Poslovodstvo preduzeća „u ovom trenutku insistira na realizaciji usvojene Strategije restrukturiranja“.
- Menadžment posebno insistira na dijelu realizacije mjera kojima će se kratkoročno obezbijediti stabilna godišnja proizvodnja od 1,5 miliona tona, srednjoročno godišnja proizvodnja od 2,5 miliona tona uglja i dugoročno gradnju drugog bloka TE "Pljevlja" na osnovu revidovane Strategije razvoja, pri tome ne prejudicirajući redosljed gradnje hidro i termo-objekta, što će biti opredijeljeno donošenjem Strategije razvoja energetike u Crnoj Gori - zaključuje se u saopštenju Rudnika.
(Republika, 20.06.07.)
RUPV treba zarađivati na ugljenu i nadamo se kasnije dijelom na laporcu. EPCG prodaje struju. Ja bih htio da obje kompanije dobro posluju. I ne vidim nikakve objektivne razloge miješati te dvije kompanije osim u politikanske svrhe. Ako EPCG treba ugljen za TE, onda od rudnika trebaju kupovati ugljen po tržišnoj cijeni. Isto kao što će i oni prodavati struju po tržišnoj cijeni.
Eto, to je poanta svega - poslovanje rupv i epcg u tržišnim uvjetima. Ako do toga dođe (a ja mislim da hoće, jednog dana), obje kompanije imaju realne osnove ostvarit sav taj potencijal o kojem se priča. Politika i političke igre koče taj proces, ali ne vjerujem da ga mogu zaustaviti.
@haad se ljuti bez veze. TE i RUPV su cjelina i kao cjelina ce im biti dobro ili lose. Tu je kraj price. Lose stanje u RUPVu se odrzava na EPCG i obrnuto. Situacija je gadna pada tendera pa stoga treba naci nacin da se do zime udje u neku relativno jednostavnu pricu. Mislim da je ta prica vec ispricana a to je preraspodjela u kojoj bi se prvo namirili "veliki". Nece ni oni ovdje proci sjajno ali ce izvuci sto im odgovara pa mi "mali" treba da se u skladu sa time i drzimo.
RUDNIK – TE – VLADA
Naredne sedmice sastanak sa Montekristom
Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Vlade i pljevljskog Rudnika uglja razgovaraće naredne sedmice o strateškom partnerstvu sa ostalim vlasnicima akcija u toj kompaniji, prvenstveno fondovima koji imaju značajan procenat vlasništva.
Prvi sastanak je zakazan za 26. jun, a prisustvovaće mu predstavnici menadžmenta Rudnika uglja i fonda Montekristo, koji posjeduje oko 15 odsto udjela u toj kompaniji. U Rudniku uglja, osim države, koja ima 31 odsto vlasništva, udio od oko 23 odsto ima i podgorička kompanija Alfa invest koju su osnovali Veselin Barović i Damjan Hosta.
O modelima organizaciono-vlasničkog prestrukturiranja Rudnika uglja, a u skladu sa novonastalim okolnostima odnosno odustajanjem od privatizacije udjela države u Rudniku i imovine Termoelektrane, razgovarano je danas na sastanku predstavnika Vlade, Rudnika uglja i Elektroprivrede kod vicepremijera Vujice Lazovića.
Dogovoreno je da do naredne sedmice, kada će biti organizovan novi sastanak kod Lazovića, budu pripremljene konceptualne sugestije o organizaciono-vlasničkom prestrukturiranju Rudnika.
Lazović je agenciji Mina-business rekao da je na sastanku testirana opravdanost različitih ideja i predloga koji su u vezi sa poslovanjem Rudnika uglja Pljevlja.
“Kada to kažem, mislim prije svega na dužničko povjerilačke odnose Rudnika i Termoelektrana Pljevlja, odnosno na ideju da te dvije kompanije budu jedinstven pravni i funkcionalni sistem”, pojasnio je on.
Lazović je najavio da će narednih dana Savjet za privatizaciju pokrenuti proceduru poništenja tendera za TE i Rudnik kako predviđaju i zakon i javni poziv za prodaju.
On je objasnio da je Tenderska komisija nadležna da obavijesti prvorangiranog ponuđača En plus grupu, o okolnostima koje su nastale nakon usvajanja zaključaka Skupštine Crne Gore o opozicionoj Interpelaciji o vođenju Vladine politike u oblasti energetike.
Lazović je dodao je na osnovu izvještaja predstavnika Rudnika uglja na sastanku konstatovano da je ostvaren izvjestan napredak u optimizaciji sistema kompanije, kao i u dijelu koji se odnosi na kolektivni ugovor - zarade, sistematizaciju i redukciju broja zaposlenih.
Prema njegovim riječima, menadžment Rudnika je ozbiljno pristupio realizaciji aktivnosti koje su bile dogovorene na sastanku održanom u januaru.
“Kontatovano je i da poslovi na remontu Termoelektrane teku po planu i da se očekuje da će biti sigurno završeni do 1. septembra u predviđenom roku”, naveo je Lazović.
U Vladi očekuju da će nakon remonta energetski bilans Crne Gore biti bogatiji za 200 gigavat sati godišnje.
Lazović je kazao da menadžment Rudnika uglja preduzima sve aktivnosti da ispuni obaveze u realizaciji energetskog bilansa, posebno onih koje se odnose na izmiještanje rijeke Ćehotine.
”Konstatovali smo da je sistem u stanju stabilnosti i da se za sada ispunjavaju sve aktivnosti u vezi sa normalnim funkcionisanjem elektroenergetskog sistema”, rekao je Lazović.
(kraj) nus/kmh
Velim ja ovo je vec ugovoreno no sad samo malo da se "iznadje rjesenje". Par mascenja ruckova i bice sve "spaseno". MojteKrsto je prvi koji dolazi da se namiri pa ce za njim AlfaIOmega itd.
Nedostatak sredstava za ulaganje
Služba za odnose s javnošću Rudnika ugljena u Pljevljima, izjavila je kako je uprava poduzeća utvrdila Strategiju restrukturiranja Rudnika ugljena u cilju održanja kontinuiteta proizvodnje uz istovremeno povećanje produktivnosti rada. Smatraju da će restrukturiranjem Rudnik ugljena, i to u vrlo kratnom vremenskom roku, postati ugledna europska tvrtka u domeni proizvodnje ugljena.
Istovremeno naglašavaju kako se Strategija ne ostvaruje kako je planirano, a isključivo zbog nedostatka obrtnih i investicijskih sredstava, za što uprava poduzeća ne može preuzeti odgovornost. Isto tako ističu da nacrt teksta Ugovora s prvorangiranim ponuđačem sadrži sve ključne elemente iz Strategije restrukturiranja Rudnika.
(Vijesti)
Pera Detlic 20-06-07, 21:23 “Kontatovano je i da poslovi na remontu Termoelektrane teku po planu i da se očekuje da će biti sigurno završeni do 1. septembra u predviđenom roku”, naveo je Lazović.
U Vladi očekuju da će nakon remonta energetski bilans Crne Gore biti bogatiji za 200 gigavat sati godišnje. (kraj) nus/kmh
Samo nek mi neko objasni da li sada radi TE ili ne?Posto su ranije govorili "zbog remonta zastoj nekoliko mjeseci,gubici"..i razna čuda.
Sad ispada da je to vrlo brzo i lako odradjeno i pazi ovo: 200 gigavat sati vise to ranije nijesu pominjali.Kolko je to para?:)
Oko ovih viska GWh. Predvidjena proizvodnja TE je 1300GWh a sada (pretprosle godine) je proizvodnja bila nesto ispod 1000GWh. Razlozi za smanjenu proizvodnju mi nijesu skroz jasni ali se pominju greske u projektovanju kotla, neodgovarajuca kaloricnost uglja, izostanak remonta (osim tzv. proljecnje i zimske njege postrojenje treba da ide na generlnu svakih 20-25 godina a ja mislim da je takav remont morao biti napravljen u doba one havarije u Pljevljima od kada sigurno nije proslo toliko godina). Da zakljucim glavni razlog za smanjenu proizvodnju je nebriga, nestrucnost i zapustenost.
Republika 21.06.2007
..................................................
Procitajte sa oprezom ali mislim da Vlada i veliki guraju ovaj scenarij. Oprez treba da se odnosi na novinarske interpretacije.
.................................................. .
Predstavnici Vlade, Rudnika uglja i EPCG dogovorili promjenu vlasničke strukture pljevaljske kompanije za vađenje uglja
Rudnik i TE jedno preduzeće
PODGORICA - Predstavnici crnogorske Vlade, čelni ljudi Elektroprivrede i Rudnika uglja Pljevlja načelno su juče dogovorili organizaciono-vlasničko prestruktuiranje Rudnika uglja.
Za sada, u igri su dvije moguće opcije.
Po prvoj, koja je realnija, predviđeno je ujedinjenje Rudnika uglja i Termoelektrane u jedno preduzeće, dok druga opcija preferira povećanje vlasničkog udjela Vlade sa 31,11 odsto u natpolovičnu većinu otkupom akcija od manjinskih akcionara ili konvertovanjem duga tog preduzeća Vladi u dionice.
Predstavnici Vlade i pljevljskog Rudnika uglja razgovaraće naredne sedmice o strateškom partnerstvu sa ostalim vlasnicima akcija u toj kompaniji, prvenstveno sa fondovima, koji imaju značajan procenat vlasništva.
O modelima organizaciono-vlasničkog prestrukturiranja Rudnika uglja, a u skladu sa novonastalim okolnostima, odnosno odustajanjem od privatizacije udjela države u Rudniku i imovine Termoelektrane, razgovarano je juče na sastanku predstavnika Vlade, Rudnika uglja i EPCG kod vicepremijera Vujice Lazovića. Prvi sastanak je zakazan za 26. jun, prenosi agencija Mina biznis, a prisustvovaće mu predstavnici menadžmenta Rudnika uglja i fonda Monte Kristo, koji posjeduje oko 15 odsto udjela u toj kompaniji.
Lazović je agenciji Mina-biznis rekao da je na sastanku testirana opravdanost različitih ideja i predloga koji su u vezi sa poslovanjem Rudnika uglja Pljevlja.
- Kada to kažem, mislim prije svega na dužničko povjerilačke odnose Rudnika i Termoelektrana Pljevlja, odnosno na ideju da te dvije kompanije budu jedinstven pravni i funkcionalni sistem - pojasnio je on.
Lazović je najavio da će narednih dana Savjet za privatizaciju pokrenuti proceduru poništenja tendera za TE i Rudnik kako predviđaju i zakon i javni poziv za prodaju. On je objasnio da je Tenderska komisija nadležna da obavijesti prvorangiranog ponuđača En plus grupu, o okolnostima koje su nastale nakon usvajanja zaključaka Skupštine Crne Gore o opozicionoj Interpelaciji o vođenju vladine politike u oblasti energetike.
Lazović je dodao je na osnovu izvještaja predstavnika Rudnika uglja na sastanku konstatovano da je ostvaren izvjestan napredak u optimizaciji sistema kompanije, kao i u dijelu koji se odnosi na kolektivni ugovor - zarade, sistematizaciju i redukciju broja zaposlenih.
Prema njegovim riječima, menadžment Rudnika je ozbiljno pristupio realizaciji aktivnosti koje su bile dogovorene na sastanku održanom u januaru.
- Kontatovano je i da poslovi na remontu TE teku po planu i da se očekuje da će biti sigurno završeni do 1. septembra u predviđenom roku - naveo je Lazović.
U Vladi očekuju da će nakon remonta energetski bilans Crne Gore biti bogatiji za 200 gigavat-sati godišnje.
Lazović je kazao da menadžment Rudnika preduzima sve aktivnosti da ispuni obaveze u realizaciji energetskog bilansa, posebno onih koje se odnose na izmiještanje rijeke Ćehotine.
- Konstatovali smo da je sistem u stanju stabilnosti i da se za sada ispunjavaju sve aktivnosti u vezi sa normalnim funkcionisanjem elektroenergetskog sistema - rekao je Lazović.
P. Zečević
Vlada bi trampila akcije EPCG za akcije Rudnika
Prema saznanju Republike, po prvoj opciji promjena vlasničke strukture Rudnika uglja će se obaviti tako što će se po nominalnoj vrijednosti izvršiti zamjena akcija jednog dijela sadašnjih akcionara za akcije EPCG ne manje od iznosa koji obezbjeđuje državi dvije trećine vlasništva u Rudniku, tako da se mogu donositi sve ključne odluke na Skupštini akcionara. Ovo podrazumijeva pravno razdvajanje TE i spajanje Rudnika sa TE u okviru jedinstvenog pravnog subjekta u sastavu holdinga EPCG, gdje bi država imala više od dvije trećine akcija. U Rudniku uglja, osim države koja ima 31 odsto vlasništva, udio od oko 23 odsto ima podgorička kompanija Alfa invest koju su osnovali Veselin Barović i Damjan Hosta, dok londonski fond Monte Kristo ima 15 odsto akcija.To znači da će Vlada za akcije Rudnika uglja ponuditi privatnicima akcije EPCG po nominalnoj vrijednosti, uz moguću doplatu. Nominalna vrijednost akcije Rudnika uglja je 4,24 eura dok je za EPCG 8,7 eura.
Ih dokon cojek moze da smisli sto god hoces jos kada su pare u pitanju. Ja mislim da je prva faza zavrsena jer ce dogovor sa Cristom i Alfom da pane kroz nekoliko nedjelja da izgleda da nesto pregovaraju.
Ih dokon cojek moze da smisli sto god hoces jos kada su pare u pitanju. Ja mislim da je prva faza zavrsena jer ce dogovor sa Cristom i Alfom da pane kroz nekoliko nedjelja da izgleda da nesto pregovaraju.
I kako ce se to odraziti na akcije EPCG,sto ti mislis
Rjesenje ove RUPV i TE situacije ce se dobro odraziti na sve ne samo na ove dvije akcije. Dugorocno ovo ce otvoriti "meki trbuh" EPCG za laksi napad i laksu privatizaciju ostalih djelova jer ce smanjiti udio drzave u EPCG. Procjene su nezahvalne za koliko ali drzava sada ima 67% poslije ove dokapitalizacije zbog pretvaranja duga u akcije ide na 69% a poslije zamjene akcija za RUPV recimo doci ce do pada drzavnog udjela ali za koliko moram da racunam. To isto nece biti pouzdano jer zavisi od odnosa u kojem ce biti izvrsena zamjena kao i toga da li ce se neki dugovi ova dva preduzeca prebijati preko akcija.
Sjutra poništavanje tendera za prodaju TE i rudnika
Četvrtak, 21.06.2007
Podgorica - Sjednica Tenderske komisije na kojoj će biti poništen tender za prodaju TE Pljevlja i državnog paketa akcija Rudnika uglja biće održana sjutra, saznaje Antena M.
Podsjetimo, Skupština Crne Gore nedavno je usvojila zaključke kojima se traži odustajanje od prodaje dvije kompanije, a Vlada je prihvatila stav Parlamenta.
/Antena M, 12.00/
Poništenje tendera za Rudnik uglja
CIO TEXT NA http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2007&mm=06&dd=21&nav_id=252199
Predstavnici Vlade, Rudnika uglja i Elektroprivrede razgovarali o reorganizaciji ovog pljevaljskog kompleksa nakon odustajanja od privatizacije
Rudnik i Termoelektrana jedno preduzeće?
Remont Termoelektrane, koji je u toku, teče predviđenom dinamikom i biće završen u roku. Nakon završetka remonta proizvodnja električne energije biće veća za oko 200 gigavat sati godišnje
Podgorica, 20. juna - Pljevaljski kompleks - Termoelektrana i Rudnik uglja trebalo bi, kako nezvanično saznajemo, uskoro da postanu jedno preduzeće. Nakon spajanja država bi trebalo da ima oko 67 odsto akcija, a novoformirano preduzeće bilo bi u sastavu Elektroprivrede. Narednih dana predstavnici Vlade, Rudnika, Termoelektrane, Elektroprivrede, ali i fondova koji su vlasnici dijela akcija o tome bi trebalo da razgovaraju. Iz crnogorske Vlade danas je nakon sastanka koji je održan kod prof. dr Vujice Lazovića, njenog potpredsjednika, a kojem su prisustvovali predstavnici pljevaljskih kolektiva i Elektroprivrede da će se naredne nedjelje detaljnije razgovarati o organizaciono vlasničkom prestrukturiranju Rudnika uglja u kontekstu novonastalih okolnosti koje su proizvod odustajanja od privatizacije Termoelektrane i dijela akcija Rudnika uglja koje su u državnom vlasništvu.
Predstavnici ove dvije pljevaljske kompanije na sastanku kod potpredsjednika Lazovića saopštili su da je vidan izvjestan napredak u optimizaciji rada Rudnika uglja. Povećana su nastojanja da se otklone dobro poznati problemi u tim kompanijama, kao i aktivnosti na ispunjavanju energetskog bilansa koji se realizuje po planu. Ocijenjeno je da je remont Termoelektrane, koji je u toku, teče predviđenom dinamikom i da će biti završen u roku. Nakon završetka remonta proizvodnja električne energije biće veća za oko 200 gigavat sati godišnje. Na današnjem sastanku, kako je takođe saopšteno iz Vlade razmatrana su i aktuelna pitanja odnosa Elektroprivrede i Rudnika uz poseban osvrt na pitanja povjerilačko-dužničkih odnosa. Uskoro bi trebalo da bude pokrenuta i procedura poništenja tendera za Termoelektranu i Rudnik, a prvorangirani ponuđač - ruska EN plus grupa biće i zvanično obaviještena o novonastalim okolnostima nakon zaključaka crnogorske Skupštine o interpelaciji Vladine politike u oblasti energetike.
Naredne sedmice trebalo bi da se razgovara i sa predstavnicima fonda Montekristo koji je vlasnik 15 odsto akcija Rudnika, jer podgorička kompanija "Alfa invest" ima 23 odsto akcija, a njeni vlasnici su Veselin Barović i Damjan Hosta. Na današnjem sastanku, kako nam je potvrdio predsjednik borda direktora Elektroprivrede Radomir Milović nije pominjan eventualni stečaj Rudnika uglja. Danas smo razgovarali samo o tekućim problemima, dužnično-povjerilačkim odnosima, remontu i pripremama za što bolji rad kako bi enertetski bilans bio ispunjen. Narednih dana razgovaraće se detaljnije o reorganizaciji - pravnoj i funkcionalnoj i razmatrati sve opcije, objasnio je prvi čovjek Elektroprivrede.
Mr.Milović Tekst izašau u današnjoj Pobjedi.www.pobjeda.cg.yu
Nakon spajanja država bi trebalo da ima oko 67 odsto akcija, a novoformirano preduzeće bilo bi u sastavu Elektroprivrede.
Moguce je moguce samo neznam kako. Ja sam stizao u proracunima do 59% i ni makac dalje. Uh kakvu li su formulu smislili da mi je znat. Ako se TE spaja u njoj drzava ima 67-69% sa RUPVom u kojem ima 31% pa malo zamjene akcija ali ne moze da zadrzi procenat iz EPCG jer je vlasnicki dio u RUPVu manji. Jedna varijanta je da novinari ovo pogresno interpetiraju i slobodno tumace sto se cesto ranije desavalo a druga da postoji jos nesto sto je dogovoreno na "visim" mjestima sto javnosti jos nije poznato sto se isto cersto ranije desavalo.
@Nabuko
Jesi li u svojim proracunima uzimao odnos 2 akcije RUPV za 1 EPCG?
Rekli su da ce obracunavati vrijednost akcija po nominali kada dodje do formiranja preduzeca.
|