View Full Version : Rupv

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12

haad
02-05-08, 20:46
Rekao sam moje misljenje- akcije rupv ce biti interesante dok neko ne uzme vecinu,ili jos bitnije 2/3.Na tom faktoru se moze zaraditi.Korist od poslovanja rupv!? Evo ja tvrdim da je ni jedan akcionar imati nece-nikad.

Ovo mi baš i nije jasno. Da li ti to misliš samo o RUPV ili kao generalno pravilo za sve akcije ?

Michael
02-05-08, 21:07
Ovo mi baš i nije jasno. Da li ti to misliš samo o RUPV ili kao generalno pravilo za sve akcije ?

Pretpostavljam da odgovor "na sve" povlaci za sobom osobinu berzanskog idiotizma gdin Haad koju bi mi trebali pripisati.Necemo te etikete dijeliti...

Inace,tu "2/3" odredbu Zakona o privrednim drustvima RCG mnogi tumače kao apsolutnu slobodu da rade što žele ...

haad
02-05-08, 21:26
Pretpostavljam da odgovor "na sve" povlaci za sobom osobinu berzanskog idiotizma gdin Haad koju bi mi trebali pripisati.Necemo te etikete dijeliti...

Inace,tu "2/3" odredbu Zakona o privrednim drustvima RCG mnogi tumače kao apsolutnu slobodu da rade što žele ...

Ne, nisam mislio nikakve uvrede. Samo mi je to "2/3" previše generalizirajuće, ipak to ovisi o tome kako će se na koncu raspetljati vlasništvo.

A što se tiče RUPV situacije, smislene zaključke je teško izvlačiti kad imaš previše nepoznanica. Pa mislim da možemo pisati i još 10 stranica, ali nećemo doći do nečeg novog.

Michael
02-05-08, 22:02
Ne, nisam mislio nikakve uvrede. Samo mi je to "2/3" previše generalizirajuće, ipak to ovisi o tome kako će se na koncu raspetljati vlasništvo.

A što se tiče RUPV situacije, smislene zaključke je teško izvlačiti kad imaš previše nepoznanica. Pa mislim da možemo pisati i još 10 stranica, ali nećemo doći do nečeg novog.

Upravo tako.

Moji postovi su bili na temelju loseg stanja u kojem je rupv sada-a sto ce biti...pojma nemam iskreno.

Firular
03-05-08, 12:20
Rekao sam moje misljenje- akcije rupv ce biti interesante dok neko ne uzme vecinu,ili jos bitnije 2/3.Na tom faktoru se moze zaraditi.Korist od poslovanja rupv!? Evo ja tvrdim da je ni jedan akcionar imati nece-nikad.

Pa zar to u ovom trenutku ne vrijedi za praktički bilo koju akciju na CG tržištu? Prava manjinskih akcionara - katastrofalno loša situacija!

Po toj logici zašto bi netko kao mali akcionar kupio BILO koju akciju u CG?

Ono što ja vidim u rupv i zašto imam te akcije je sljedeće: ako jednog se jednog dana ovo tržište dovede u red i prava manjinskih budu zaštićena kako treba, ako rupv preuzme netko tko zna kako treba organizirat poslovanje i bude u mogućnosti prodavati ugljen po tržišnoj cijeni, vrijednost rupv će bit ne 20 nego preko 50 eur/akciji.

zokac
07-05-08, 10:52
Svedjani kupili 10% RUPV a niko ne komentarise kako su ih nasi tajkuni zajebali.... Nesto se cudno desava sa berzom .....Ni nasi tajkuni nisu vise sto su nekad bili .....

PG_man
07-05-08, 10:56
Svedjani kupili 10% RUPV a niko ne komentarise kako su ih nasi tajkuni zajebali.... Nesto se cudno desava sa berzom .....Ni nasi tajkuni nisu vise sto su nekad bili .....

Nije se još @markomn specijalizovao za RUPV, ali brzo će!

zokac
07-05-08, 13:21
Nije se još @markomn specijalizovao za RUPV, ali brzo će!
Ma, ja sam napravio propust . Da sam napisao da su ga kupile Svedjanke na ovu temu se sad ne bi moglo prici od komentara ....

Nabuko
07-05-08, 19:45
Vidjeh nocas na TV-u branu na Cehotini. Fino to izgleda. Navodno EPCG ce dati garanciju za kredit za izmjestanje Cehotine od 16mE.

joshua
07-05-08, 22:04
ako stvari krenu kako treba u cg su rupv i epcg jedine vrijedne dionice

Nabuko
07-05-08, 22:07

Ako ...

Warren Buffett
07-05-08, 23:19

Nećeš se ti hleba najesti od tog tvog pjevanja...

zokac
07-05-08, 23:22
07 May 2008 16:17 pm
RUDNIK UGLJA - POSLOVANJE
Ostvarili gubitak od oko 1,7 miliona EUR

Pljevlja, (MINA BUSINESS) – Pljevaljski Rudnik uglja prošle godine je ostvario gubitak u poslovanju od oko 1,7 miliona EUR jer prihodi nijesu bili dovoljni da pokriju sve troškove, saopštio je danas finansijski direktor kompanije, Ljuboje Petrović.

»Rudnik uglja je u prošloj godini imao i prihode po osnovu kamata, tako da je ostvarena neto dobit odnosno profit od 76,3 hiljede EUR«, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

Prosječno isplaćena neto plata iznosila je prošle godine, kako je dodao, nešto više od 400 EUR, 15,7 odsto više nego u 2006.

»I dalje su, međutim, najveći problem neriješeni poslovni odnosi izemeđu Rudnika i Elektroprivrede (EPCG), po osnovu cijene uglja za Termolektranu za 2003, 2004 i 2005. godinu«, naveo je Petrović.

On je kazao da su ta potraživanja tokom prošle godine iznosila 36,4 miliona EUR, dok su prema knjigama EPCG njihove obaveze prema Rudniku iznosile svega 231 hiljada.

Predsjednik Odbora direktora pljevaljske kompanije Đorđe Džuverović smatra da je dužničko-povjerilačke odnose Rudnika i Elektroprivrede neophodno riješiti u roku koji odgovara svima, a ne samo jednoj strani.

»Neshvatljivo je da EPCG radi jedan završni račun po jednim cijenama tri godine, a da Rudnik uglja to isto radi i da se to toleriše«, rekao je Džuverović.

On smatra da taj problem treba da riješe Rudnik uglja, EPCG, Vlada i Regulatorna agencija za energetiku.

»Druga stvar na kojoj mi instiramo je da se obezbjede garancije za kredit od 16,4 miliona EUR, jer bez toga nema daljih radova u Rudniku uglja«, kazao je Džuverović.

On očekuje da će EPCG uskoro usvojiti odluku o garanciji za vraćanje tog kredita, jer je Rudnik spreman za realizaciju projekata.

»Čekamo na zeleno svjetlo kada su finansije u pitanju da krenemo najbržom mogućom dinamikom u realizaciju preostalog dijela posla«, rekao je Džuverović.

On je kazao da Regulatorna agencija treba bolje da obavlja svoje dužnosti, prije svega da formira cijene koje obezbjeđuju normalan rad Rudnika uglja, pokrivanje troškova proizvodnje, zaštite živiotne sredine i ivesticionih aktivnosti.

»Ako i ispunimo plan proizvodnje uglja i otkrivke, ovu godinu ćemo završiti sa gubitkom«, upozorio je Džuverović.

On je kazao da se Starategija razvoja energetike Crne Gore do 2025. godine mora realizovati, jer je to preduslov za stabilnu, kontinuiranu i povećanu proizvodnju za potrebe i izgradnju drugog bloka Termoelektrane.

Pljevaljski rudari su za prva četiri mjeseca ove godine proizveli 511 hiljada tona uglja, od čega je Termoelektrani isporučeno 442 hiljade tona, 35 odsto više od plana.

Iz Rudnika je saopšteno da će u drugoj polovini godine biti proizvedeno oko 800 hiljada tona uglja i da realizacija tog plana neće biti dovedena u pitanje.
(kraj*) mjl/ram/bvm

Pera Detlic
07-05-08, 23:30
»Ako i ispunimo plan proizvodnje uglja i otkrivke, ovu godinu ćemo završiti sa gubitkom«, upozorio je Džuverović.

Eto toliko o tome.
Veliki pozdrav za tebe Duveroviću, za regulatornu agenciju i za akcionare RUPV (posebno za Choa).
Pa se vidimo sledeće godine. (a možda ni tad)

PG_man
09-05-08, 02:16
KAMATE NA DUG DONIJELE PLjEVALjKOJ RUDARSKOJ KOMPANIJI 76 HILjADA EURA PROFITA

Rudnik uglja Pljevlja završio je poslovnu 2007. godinu sa profitom od 76 hiljada eura, iako su troškovi proizvodnje bili za dva miliona veći od prihoda. Rudnik je u prošloj godini prihodovao 32,4 miliona eura, što je za deset odsto više nego što je planirano .Troškovi proizvodnje iznosili su 34 miliona što je za petnaest odsto manje od planiranih, a u odnosu na troškove iz 2006. godinu manji su za šest odsto. Dobit je ostvarena yahvaljujući kamatama na osnovu dugova koje Rudnik potražuje.
Prema riječima finansijskog direktora Ljuboja Petrovića, ostalo je neriješeno pitanje pitanje duga EPCG Rudniku. Problem je nastao u periodu od 2003. do 2006. kad je Rudnik operisao sa jednom, a EPCG sa drugom cijenom tone rude.
- Zaključno sa 31. 12. 2007. godine naš obračun pokazuje da nam je Elektroprivreda dužna 36 miliona eura, dok obračun EPCG govori da je dug 231 hiljadu eura - kazao je Petrović na konferenciji za novinare.
Predsjednik kompanije Đorđije Džuverović je rekao da se zalaže da pitanje duga EPCG riješe predstavnici Rudnika, Vlade i Regulatorne agencije za energetiku. Istakao je da očekuje da Agencija uvaži primjedbe Rudnika u donosu na cijenu uglja.
Džuverović je kazao da su stvoreni dobri uslovi za rad, ali da je potrebno podići kredit od 16, 4 miliona eura, kako bi bili završeni započeti projekti. Garanciju ya kredit trebalo bi, kako je kazao, da obezbijedi Elektroprivreda.
- Kredit je trebalo obezbjediti još prošle godine. Ne mogu i ne želim da preciziram do kada je potrebno obezbjediti taj novac, ali znam da nam je potreban ya uspješno poslovanje - odgovorio je Džuverović na pitanje novinara koji je posljednji rok za obezbjeđivanje potrebnih 16, 4 miliona eura.
Naveo je da Rudnik nastoji da završi eksproprijaciju zemljišta i izmještanju rijeke Ćehotine do 1. jula, kao i remont postojeće mehanizacije. Osim toga, kako je kayao, rade potrebnu tehničke dokumentacije, ali je istakao da ti poslovi zavise od novčanih sredstava.
B. Je.

jedan_prošli
09-05-08, 06:39
Hi hi :)

PG_man
09-05-08, 08:56
U RUDNIKU UGLJA ZADOVOLJNI POSLOVANJEM U PRVOM KVARTALU 2008.
Pljevlja(MINA-BUSINESS) –

Pljevaljski rudari su za prva četiri mjeseca ove godine proizveli 511 hiljada tona uglja, što je 33 odsto više od plana - saopšteno je iz rudarske kompanije.
- Od toga je 492 hiljade tona uglja isporučeno Termoelektrani (TE) Pljevlja, odnosno oko 35 odsto više od planiranih količina u tom periodu - rekao je rukovodilac proizvodnje Rudnika uglja Stjepan Gazdić agenciji Mina-business.
On je dodao da je proizvedeno i 1,2 milona metara kubnih otkrivke, koja je poslije duže godina u okviru planiranih količina.
- Redovni godišnji remont TE Pljevlja počeo je 11.aprila i treba da bude završen do 1.juna, a Rudnik će uskoro nastaviti isporuku uglja da bi se na deponiji obezbijedilo 60 hiljada tona - kazao je Gazdić.
Prema njegovim riječima, remontni radovi i pripreme na kopovima su prilagođeni potrebama TE.
- Za ispunjenje energetskog bilansa u prvoj polovini godine ostalo je još da proizvedemo 92 hiljade tona uglja i on će biti premašen - istakao je Stjepan Gazdić.

natasha
14-05-08, 15:29
Biraju novi Odbor direktora

U pljevaljskom Rudniku uglja do kraja juna biće održana skupština akcionara na kojoj će biti izabran novi Odbor direktora i usklađena normativna akta sa izmjenama Zakona o privrednim društvima.

»To se prvenstveno odnosi na usklađivanje Statuta i izbor novog sastava Odbora direktora shodno promijenjenim odredbama Zakona«, rekao je agenciji Mina-business sekretar Rudnika uglja, Velimir Janjić.

Prema njegovim riječima, predlog bi trebalo da usvoji Odbor direktora tokom ovog mjeseca.

Janjić je podsjetio da država posjeduje 31,11 odsto akcija Rudnika, Alfa invest 12,8 odsto, Monte Cristo kapital 11,02 odsto i Salink Limited deset odsto.

»Ostalih 27 preduzeća raspolažu sa 4,32 odsto akcija Rudnika uglja dok oko 1,37 hiljada građana ima 30,73 odsto akcija«, precizirao je Janjić.

Prije masove vaučerske privatizacije (MVP) 2002. godine 75 odsto kapitala Rudnika uglja posjedovala je država, a 25 odsto radnici.

»Država je od ukupnog kapitala raspodjelila 45 odsto na osnovu MVP tako da sada ima 31,11 odsto akcija«, naveo je Janjić.

On je naglasio da se, imajući u vidu usitnjenost kapitala, na 3,4 hiljade sitnih akcionara nijesu mogle donositi ključne odluke koje su zahtijevale dvotrećinsku većinu prema Zakonu o privrednim društvima.

Do 2004. godine 31,11 odsto kapitala bilo je u vlasništvu države i 68,89 odsto sitnih akcionara.

Od tada je počela kotacija akcija Rudnika uglja na berzi, a prve akcije prodate su po 14 centi.

Akcije Rudnika su sredinom prošle godine dostigle cijenu od 12,8 EUR, dok je trenutna na berzi 3,7 EUR.

natasha
15-05-08, 22:55
Eksproprijacija preko 100 hektara

PLJEVLJA - Eksproprijacija u cilju izmještanja Ćehotine za potrebe pljevaljskog Rudnika uglja obuhvata preko 100 hektara zemljišta i trebalo bi da bude završena do kraja godine.
"Eksproprijacija je uključila više od 70 domaćinstava iz tri naselja", rekao je agenciji Mina-business rukovodilac Sektora, Čedomor Krsmanović. On je kazao da je izgradnja kapitalnog sistema za izmještanje rijeke Ćehotine pri kraju u naselju Doganje.

"Ostalo je područje naselja Durutovići, a glavni limitirajući faktor bio je nedostatak novca", precizirao je Krsmanović. On je dodao da bi se bržim obezbjeđenjem kredita od 16,4 miliona EUR u toku godine završio i postupak eksproprijacije koji se najviše odnosi na područje Durutovića.

Izmještanjem rijeke Ćehotine, koje bi trebalo da bude završeno do kraja narednog mjeseca, biće omogućena eksploatacija oko 40 miliona tona uglja, što će prema sadašnjoj dinamici proizvodnje omogućiti rad Rudnika u narednih tridesetak godina.

U Rudniku uglja procjenjuju da će ta investicija koštati oko 30 miliona EUR, od čega će samo za eksproprijaciju biti utrošeno oko osam miliona.

Sistem za izmještanje Ćehotine obuhvata izgradnju brane visoke 26 metara, tunela Rudine dugog 373 metra i Velika pliješ dužine 795 metara, kao i novog korita rijeke i dva mosta preko novog rječnog toka.

SEEbiz

zokac
17-05-08, 22:19
17 May 2008 14:10 pm
RUDNIK UGLJA – ULAGANJA - CIJENE
Za sanaciju i proizvodnju potrebno 140 miliona EUR

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Pljevaljskom Rudniku uglja je za sanaciju postojećeg stanja i povećanje proizvodnje sa 1,5 miliona tona na 2,6 miliona do 2013. godine potrebno 140 miliona EUR, zbog čega iz poslovodstva najavljuju formiranje tržišnih cijena rude, odnosno električne energije.

Za sanaciju postojećeg stanja u rudarskoj kompaniji je, prema riječima predsjednika Stručnog savjeta Odbora direktora Ratomira Stanića, potrebno 69 miliona EUR, a povećanje proizvodnje za potrebe drugog bloka pljevaljske Termoelektrane (TE) oko 70 miliona.

»Nakon usvajanja crnogorske Strategije razvoja enegetike do 2025. godine prvi put se stvara realna mogućnost za razvoj proizvodnje uglja i električne energije«, rekao je Stanić agenciji Mina-business.

On je kazao da u preduzeću nijesu zadovoljni načinom sprovođenja cjenovne politike i podsjetio da Strategija predviđa cijene koje će enegetskim kompanijama omogućiti poslovanje bez gubitaka, kao i novca za njihov razvoj.

»Treba uspostaviti mehanizam za promjenu cijene energenata. Kao što je uspostavljen mehanizama za promjenu cijena nafte i benzina na svjetskom tržištu, tako se mora uraditi i za električnu energiju i ugalj«, smatra Stanić.

On je dododao da to podrazumjeva izbacivanje socijalne komponenta iz cijene električne energije.

»Država treba da preuzme odgovornost za izradu socijanog programa koji će definisati cijene struje za ugrožena domaćinstva«, rekao je Stanić.

U Rudniku smatraju Strategija razvoja enegetike na povoljan način tretira termo potencijal Pljevalja.
(kraj) mjl/nar

Nabuko
17-05-08, 23:36
17 May 2008 14:10 pm
RUDNIK UGLJA – ULAGANJA - CIJENE
Za sanaciju i proizvodnju potrebno 140 miliona EUR

+priblizno 80-85 miliona raznih kredita (20 miliona kratkorocnih, 6-8 miliona prema drzavi poreza) + pominje se minimum 16mE (cini mi se total da je od 30mE) novog kredita za koji nema boniteta da ga banke odobre pa se "ziranti" okolo hvataju za rukave +140mE potrebih ulaganja....

joshua
18-05-08, 00:57
e pa svasta
ovo je strasno
a neka ga zatvore i neka prodje ko RUMI pa da i tu stavimo tacku

Michael
18-05-08, 01:14
+priblizno 80-85 miliona raznih kredita (20 miliona kratkorocnih, 6-8 miliona prema drzavi poreza) + pominje se minimum 16mE (cini mi se total da je od 30mE) novog kredita za koji nema boniteta da ga banke odobre pa se "ziranti" okolo hvataju za rukave +140mE potrebih ulaganja....

Bar 20 puta sam napisao da od poslovanja rupv nema koristi,niti ce je biti...

Akcije mogu rasti spekulantski (zbog vlasničke strukture,tj do konačnog rješavanja iste) i to je to...

haad
19-05-08, 09:19

Akcije mogu rasti spekulantski (zbog vlasničke strukture,tj do konačnog rješavanja iste) i to je to...

Ajme pa ti se zamaraš sa rudnikom puno više nego ja koji imam solidne količine istog. :icecream:

codex
19-05-08, 09:26
Ajme pa ti se zamaraš sa rudnikom puno više nego ja koji imam solidne količine istog. :icecream:

isti sam ti takav:D

ChoChikun
19-05-08, 13:28

Nije bitno koliko si to puta napisao, nego možeš li argumentirati.

PG_man
21-05-08, 07:59
Rudnik uglja i dalje će biti jedno od najperspektivnijih preduzeća u Crnoj Gori

U prva četiri mjeseca ove godne, iako se rdilo u dosta složenim i nepovoljnim vremenskim uslovima, u Rudniku je proizvedeno rekordnih 511 hljada tona uglja od čega je TE Pljevlja isporučeno 412 hiljade tona, što je 35 odsto više od plana. U drugoj polovini godine Rudnik bi trebalo da proizvede oko 900 hiljada tona uglja i već sada je sasvim izvjsno da će plan biti ispunjen

Rudnik uglja Pljevlja od svog nastanka - do danas, bio je , važio i dokazao se da je kolektiv od ugleda i prosperiteta. To je djelo svih generacija rudara koje su u njemu radile, svih njegovih ljudi koji su htjeli, znali i umjeli da i u najtežim vremenima i okolnostima, pri tome često ulažući sebe, mnogo puta i svoje zdravlje i neiscrpnu energiju, da održe proizvodnju i obezbijede njegov opstanak i njegov razvoj. Od prvog dana rada u ovom klektivu i sam sam prihvatio i usvojio takav manir ponašanja i svo svoje stručno znanje i umijeće rudarskog inženjera i ličnu radnu energiju, na svakom radnom mjestu na kome sam radio i pri svakom radnom zaduženju, upotrebio i stavio na raspolaganje Rudniku uglja, mom kolektivu. Svakako, na to sam ponosan, kao što sam ponosan na svaki radni dan koji sam proveo u njemu i na to što mi je ukazano povjerenje da budem izvršni direktor u jednom tako uglednom kolektivu,rekao je u intervjuu za „Pobjedu“ Vuk Roćen izvršni direktor Rudnika uglja a.d. Pljevlja.

Rudnik uglja ostvri je uspjeh. Premašio je plan proivodnje za četiri protekla mjeseca ove godine. Da li će se taj trend nastaviti?

To je tačno. U prva četiri mjeseca ove godne, iako se rdilo u dosta složenim i nepovoljnim vremenskim uslovima, u Rudniku je proizvedeno rekordnih 511 hljada tona uglja od čega je TE Pljevlja isporučeno 412 hiljade tona, što je 35 odsto više od plana. Dobri proizvodni rezultati u Rudniku omoguđili su i dobar rad TE Pljevlja, koja je radila kontinuirano skoro u cijeloj grejnoj sezoni, odnosno 4,5 mjeseci nije stala zbog nedostatka uglja. Sa druge strane, odgovoran i principijelan odnose EPCG, posebno kada je u pitanju servisiranje dnevne likvidnosti Rudnika uglja, pomoglo je da ostvarimo ovako dobre rezultate. U drugoj polovini godine Rudnik bi trebalo da proizvede oko 900 hiljad tona uglja i već sada slobodno mogu reći da je sasvim izvjsno da će plan biti ispunjen. Dakle trend dobrih proizvodnih rezultata do kraja godine biće nastavljen, a kako će biti dalje zavisiće od mnogih okolnosti, posebno od onih na koje mi u Rudniku nemožemo uticati.

Kakvo je Vaše mišljenje o transformaciji preduzeća, odnosno njegovoj privatizaciji?

Transformacija Rudnika uglja kao privrednog i energetskog subjekta u novom vremenu pokazala se kao neminovnost i kao uslov njegovog daljeg razvoja i ukupnog napretka. I to iz više razloga i sa više aspekata. Prije svega njegovog održivog razvoja , povećanja efikasnosti, ekonomičnosti i produktivnosti. U Rudniku uglja oko toga nikada i nije bilo dileme i shodno tome se i ponašalo. Kada je počela masovna vaučerska privatizacija mi smo dokumentovano tražili da država u rudniku ostane vlalsnik 51 procenata akcijskog kapitala a da se potom sprovede model dokapitalizacija, izmedju ostalog i preko pronalaženja straateškog partnera. Time bi se obezbijedili uslovi, prije svega finansijski. za održanje proizvodnje, zavaršetak planiranih investicvionih radova i nabavku nove savremenije rudarske opreme , bez čega nije bilo moguće održati proivodni procs , a potom i uspostavljanje nove, saavremenije i efikasnije organizacione postavljenosti Rudnika uglja i njegov dalji uspješan razvoj. Nažalost, u tom stavu nismo bili podržani i sa transformacijom se krenulo kako se krenulo i završilo se kako se završilo. U ovom trenutku u tom pogledu aktuelizovan je model organizacionog spajanja Rudnika uglja sa TE Pljevlja, odnosno sa EPCG. Taj model mi u Rudniku uglja i ja lično prihvatili smo kao optimalan i u svemu koristan za obadvije kompanije, ali i za ukupnu energetiku Crne Gore. Mislim da je svakome jasno ko se bavi energetikom u Crnoj Gori da Rudnik uglja bez Termoelektrane nije vrijednost , kao što Termoelektrana nije vrijednost bez Rudnika uglja. Uostalom, odnosi koji su uspostavljeni izmedju ova dva koletktiva u poslednje vrijeme , vrijeme deficita električne energije, najbolja su potvrda takve konstatacije. Od značaja je napomenuti da i u Rudniku uglja i u Elektroprivredi Crne Gore postoje stručni kadrovi koji će na najbolji način moći inplementirati ovaj model na dobrobit obadvije kompanije kao i na dobrobit Crne Gore, njene energike i ekonomske budućnosti.

Rudnik je uvijek investirao u Pljevlja. Mogu li gradjani Pljevalja očektivati toplifikaciju grada i nove proizvodne kapacitete ?

Tačno je da je Rudnik tokom svog cjelokupnog postojanja, već od prvog dana, značajno investirao u razvoj opštine Pljevlja , u sport, kulturu, obrazovanje, zdravstvo. Izgradio je na hiljade kilometar lokalnih i seoskih puteva, skoro do svake kuće u opštini, desetine seoskih vodovoda, pomagao elektrifikaciju i telefonizaciju na seoskom području, izgradio gradski stadion, sportsku dvoranu "Ada" .... Nažalost, od kad je Regulatorna agencija za energetiku počela da odredjuje cijnu uglja za TE po tzv. troškovnom principu i od kada je Opština počela da po " svojoj mjeri" iz prihoda Rudnika uglja ubire sredstva za gradsko gradjevinsko zemljište mi u Rudniku uglja nemamo više prostora za takva izdvajanja, ili ga nemamo u onoj mjeri u kojoj smo to ranije radili. Medjutim, obzirom da mi našim radom u značajnoj mjri degradiramo ovu sredini nikada nećemo odustati od toga da u mjeri u kojoj to budemo mogli i dalje pomažemo naš grad.

Kada je u pitanju toplifikacija Pljevalja ona je naše opredjeljenje. Na tom poslu smo zajedno sa lokalnom upravom i TE Pljevlja već više od jedne decenije i sve ćemo učiniti da do realizacije tog projekta dodje u što kraćem roku. Medjutim, toplifikakcija Pljevalja vezana je za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, za čiju gradnju postoji opredjeljenje na nivou države i sa čijom bi gradnjom, lično se nadam, trebaloda se krene krajem ove ili početkom naredne godine. Ovdje želim da napomenem i to da će se izgradnom drugog bloka TE Pljevlja ne samo povećati ekonomska moć naše opštine nego i da će se razriješiti i skoro svi ekološki problemi po kojima su Pljevlja prepoznatljiva na prostoru Evrope.

Kakva je, po vašem mišljenju, budućnost Rudnika uglja kao jednog od najjačih preduzeća u Crnoj Gori i regionu?

U ovom trenutku izvjesna, prosperitetna i kako mi volimo da kažemo sviejtla. Jer, Rudnik, potencijal sa kojim raspolaže opština Pljevlja, izuzetan stručni potencijal i postojeća rudarska dokumentacija Rudnika uglja i završeni istražni rdovi, dostignuti stepen rudarskih radova na Površinskom kopu Potrlica i izmiještena rijeka Ćehotina, a posebno potrebe Crne Gore u pogledu obezbjedjenja električne energije dovoljna su garancija da Rudnik uglja ima svoju izglednu perspektivu i realne pretpostavke da i dalje ostane, kako rekoste jedno od najjačih preduzeća, ako ne u regionu a ono zasigurno u Crnoj Gori.

PG_man
21-05-08, 07:59
Rudarstvo ne trpi improvizacije

Rudarstvo je dosta skupa privredna grana i iz tog razloga ne dozvoljavakao bilo kakve improvizacije. Nprotiv sve se mora unaprijed isplanirati i samo po sebi traži da se u praksi , za razliku od drugih struka " vidi i ono što se na prvi pogled ne vidi". ako se želi opstati . Zahvaljujući baš takvom stavu, opredjeljenju i prihvaćenom načinu razmišljanja mi u Rudniku uglja da bismo opstali morali smo da budemo i vizionari. U vremenu kada se iz raznih razloga tražilo od rukovodstva Rudnika da se proizvodnja obustavi, a Rudnik zatvori, i to u više navrata i od mnogo uticajnih ljudi, mi smo se tome odlučno suprostavili. Jer, smo znali, vjerovali, ako već hoćete i više vidjeli od drugih i tako se ponašali, da će vrijeme uglja ponovo doći . I evo došlo je. Bez uglja i struje iz Pljevalja mnogo bi se u ovom vrementu teže, skuplje živjelo i neizvjesnije živjelo u Crnoj Gori.

Čestitka

U ime mojih saradnika i zaposlenih u Rudniku uglaj upućujem gradjanima Crne Gore najsrdačnije čestitke povodom Dana državnsoti Crne Gore - našeg velikog praznika da ovaj, ali i svaki naredni, dočekaju i dočekuju u miru, ličnoj i porodičnoj sreći, uvijek u dobrom zdravlju i prosperitetnoj Crnoj Gori, divnoj domovini svih njenih gradjana. Srećno !

Crna Gora se ubrzano kreće ka prosperitu i boljem životu

Bilo je vremena i da budete uspješni i kada je u pitanju i društveni i politički rad. Bili ste predsjednik Odbora za nezavisnu Crnu Goru na području pljevaljskog kraja. Kako ste shvatili tu ulogu ?

Ulogu predsjednika Odbora za nezavisnu Crnu Goru u Pljevljima , uostalom kao i moj cjlokupni politički angažman , shvatio sam prvo kao lični a potom i kao patriotski zadatak i tome sam se u potpunosti posvetio. Jer, vrijme u kome smo živjeli na kraju milenijuma na ovim našim prostorima , bez dileme tražilo je novu - savremeniju formu društvene, privredne i političke organizacije, bez čijeg se uspostavljanja nije moglo računati na stabilne uslove življenja i kretati naprijed u društveni razvoj. Zato je shodno tom cilju u tom pravcu trebalo svjesno i aktivno, i politički i privredno djelovati. Tako sam se i ponšao i kao pripadnik partije, i kao odbornik u Skupštini opštine i kao predsjenik Odbora za nezavisnu Crnu Goru i kao privrednik i nadam se da sam koliko- toliko dao svoj skromani doprinos progresivnim promjenama koje su uslijedile.

Poslije dvije godine nezavisnosti, kako ocjenjujete stvarnost Crne Gore .

Sasvim realno i sasvim zadovoljno. Praksa i svakodnevni život koji su uslijedili poslije osamostaljivanja Crne Gore pokazali su da je nezavisnost Crne Gore bila osnovni preduslov za oslobadjanje ogromne narodne energije i svih prirodnih resursa koji su bili zapreteni u glomaznom aparatu neefikasne i prevazidjene društvene i državne organizacije kakva je bila dvočlana federacija Srbije i Crne Gore. Masovno priznanje Crne Gore kao samostalne države,, prijem u Ujedinjene nacije i uključivanje u evropske integracije, hiljade kilometara izgradjenih puteva i druge infrastrukture, pristizanje brojnih investicija, turistički bum koji smo doživjeli, neuporedivo bolji standard življenja stanovništva i ukupna ekonomska stabilizacija najbolji pokazatelj da se Crna Gora isčupala iz blalta dekadenncije i da neosporno ubrzanim putem krće u prosperit i bolji život.

joshua
22-05-08, 20:04
ma nije perspektivno i to je bez veze

ljudi ako se par stvari poklopi taj rudnik bi mogao biti rudnik zlata a ne ugljena

naravno ako se kockice poklope a to je sreca i rizik

bojim se da su tu velike igre i igraci pa da mi mali ne popusimo sto je u cg sasvim moguce da se desi tako da je ova akcija koliko god atraktivna jako zaje....
ni sam ne znam dali je treba cekat na nekoj cijeni ili cekati na par godina

PG_man
23-05-08, 08:50
Hipo Alpe Adria kreditira Rudnik uglja

Uprava Elektroprivreda dala je prije tri dana garanciju Rudniku uglja na 16,4 miliona eura vrijedan kredit, koji je pljevaljska kompanija, početkom maja, zatražila od Hipo Alpe Adria banke – potvrđeno je Republici iz rudarske kompanije. Na taj način, stekli su se svi uslovi da Hipo Alpe Adria odobri komercijalni kredit Rudniku uglja, o čemu su dogovor postigli čelni ljudi te dvije firme, Đorđe Džuverović i Kristijan Toetl.
Rudnik uglja će taj kredit utrošiti za planirane investicije koje su ove godine projektovane na 27,8 miliona eura. Elektroprivreda je dala garanciju Rudniku uglja, uprkos neriješenim dužničko-povjerilačkim odnosima te dvije kompanije, koji su procijenjeni na čak 36 miliona eura. Neriješeni dužničko-povjerilički odnosi EPCG i Rudnika uglja posljedica su različitog fakturisanja cijene tone uglja u knjigama TE i pljevaljske kompanije za vađenje uglja, od 2003. do 2004. godine.

Warren Buffett
27-05-08, 03:38
U bloku prodato 4,35 odsto akcija Rudnika

Na Nex Montenegro berzi danas je u bloku prodato oko 4,35 odsto akcija Rudnika uglja za ukupno 591,6 hiljada EUR.

Akcije su u bloku plaćane po 2,69 EUR. To je prva trgovina akcijama Rudnika uglja na Nex-u, nakon tri godine kotacije na B listi Montenegroberze. Cijena akcije Rudnika na Montenegroberzi iznosi 3,28 EUR.

Akcijama Rudnika se od oktobra trguje na slobodnom tržištu. To je odlučila Komisija za hartije od vrijednosti na zahtjev Nex-a, čiji su predstavnici krajem avgusta ukazala da je u prošlogodišnjem revizorskom izvještaju za Rudnik navedeno da njegovi finansijski iskazi ne prikazuju realno i objektivno stanje u kompaniji, što je suprotno Uputstvu o primjeni uslova za uvrštavanje hartija od vrijednosti na berzansku kotaciju.

Da li neko zna ko su akteri ove blok transakcije?
Cijena je poražavajuća...

Zoran
28-05-08, 17:00
Simbol HOV: RUPV
Broj akcija Ukupan broj akcija:
Naziv Adresa Grad
5,064,443
R.Br.
Naziv emitenta: RUDNIK UGLJA A.D
%
1 DRŽAVA - Podgorica 1,575,632 31.1117%
2 ALPHA INVEST BULEVAR REVOLUCIJE 66 PODGORICA 1,154,926 22.8046%
THE MONTE CRISTO CAPITAL 561,150
EMERGING MARKETS FUND
IOMA HOUSE, HOPE
STREET, DOUGLAS
3 INOSTRANSTVO 11.0802%
4 ARSIĆ RADO DONJA LASTVA BB Tivat 254,410 5.0235%
5 RAIČEVIĆ ZORAN JOVANA TOMAŠEVIĆA 1 PODGORICA 117,626 2.3226%
6 " M- CONSALTING" BUL.DŽ.VAŠINGTONA BB PODGORICA 77,480 1.5299%
7 STIJEPOVIĆ RADENKO BUL. REVOLUCIJE 26 PODGORICA 74,275 1.4666%
8 HRVATSKA POŠTANSKA BANKA JURIŠIĆEVA 4 ZAGREB 72,236 1.4263%
9 RADOSLAV TOMIĆ SIME LUKINA LAZIĆA 12 BEOGRAD 53,645 1.0592%
10 ERCEGOVIĆ PREDRAG BUL. REVOLUCIJE 86 PODGORICA 29,000 0.5726%
Na dan: 18/02/2008 11:43:12 AM

Nije mi jasno zasto si izbacio ove stare spiskove na svim temama??:poster_spam:
Podaci nisu vise aktuelni, samo mogu nekoga ko ne prati da zbune.

joshua
29-05-08, 00:53
mozda je zelio da neko izbaci novo stanje pa da usporedimo

codex
29-05-08, 08:56
Nije mi jasno zasto si izbacio ove stare spiskove na svim temama??:poster_spam:
Podaci nisu vise aktuelni, samo mogu nekoga ko ne prati da zbune.

izbrisano :bye1:

voren78
03-06-08, 23:04
Razgovarali o mogućnosti da država preuzme vlasništvo
Predstavnici investicionih fondova, vlasnika Rudnika uglja Pljevlja, razgovarali su danas sa potpredsjednikom crnogorske Vlade, Vujicom Lazovićem, o mogućnosti da država preuzme vlasništvo nad tom kompanijom.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano i o problemima u Rudniku, mogućim investicijama kao i o spajanju sa Termoelektranom.

Država je vlasnik 31,11 odsto akcija Rudnika, Alfa /Alpha/ invest 12,8 odsto, Monte Kristo kepitel /Monte Cristo Capital/ 10,86, Salink limitid /Limited/ deset odsto, Monte nova 4,46 odsto, dok M-konsalting /M-consulting/ i Hrvatska poštanska banka imaju po 1,5 odsto.

Iz Vlade su ranije ocijenilio da je optimalni model vlasničke transformacije pljevaljskog Rudnika da država kroz dokapitalizaciju tog preduzeća i Termoelektrane postane vlasnik 67 odsto zajedničke kompanije.

Promjena vlasničke strukture Rudnika uglja prema ovom modelu bi se obavila tako što bi se po nominalnoj vrijednosti zamijenila akcija jednog dijela sadašnjih akcionara za akcije EPCG ne manje od iznosa koji obezbjeđuje državi dvije trećine vlasništva u Rudniku.

Pljevaljski Rudnik uglja prošle godine je ostvario gubitak u poslovanju od oko 1,7 miliona EUR.

Pera Detlic
04-06-08, 08:59
Ugalj jeftiniji
ANALIZE POKAZALE KOJE JE GORIVO ISPLATIVIJE ZA GRADSKE KOTLARNICE
Pljevlja - Korišćenje uglja za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora u gradskim kotlarnicama u Pljevljima skoro je duplo jeftinije nego da se kao gorivo koristi mazut - pokazala je studija koju je uradilo užičko preduzeće "Toplota". Troškovi mazuta u grejnoj sezoni iznosili bi 220.000, a uglja 116.000 eura.
Direktor Vodovoda Milan Lekić kazao je da su se lokalna uprava i JP "Vodovod" odlučili za upotrebu uglja, iako bi sa korišćenjem mazuta bilo manje zagađenje životne sredine. Republički ekološki inspektor ranije je naložio Vodovodu da rekonstruiše gradske kotlarnice do početka grejne sezone.
Studija je pokazala da će se sa novim rješenjem moći grijati 35.000 kvardata prostora uz manje troškove i manje zagađenje.
- U toku grejne sezone u atmosferu uz sagorijevanje, u prosjeku 3.286 tona uglja, izbacivalo se 168.000 tona pepela, azot-monoksida 950 kilograma i ugljen-dioksida oko 16 tona. Međutim, kada je u pitanju nova oprema, količine pepela biće umanjenje za 14 puta, a značajne su uštede i novca - kazao je Lekić i dodao da će novo rješenje omogućiti da se i Dom kulture i još 7.000 kvadrata stambenog prostora priključi na mrežu.
Direktor Vodovoda nije siguran da će radovi biti završeni do početka grejne sezone, jer je ostalo malo vremena.
- Ne znamo koliki će biti troškovi za sve radove, jer se planira širenje mreže. Ali je u svoj priči važno što je lokalna uprava riješena da za radove obezbjedi novac, a JP "Vodovod" je takođe na vrijeme preduzelo mjere na rješavanju naloga ekološkog inspektora - rekao je Lekić.
G.M.

Michael
06-06-08, 03:44
Nije bitno koliko si to puta napisao, nego možeš li argumentirati.

Visak radne snage...

Zastarjela mehanizacija...

EPCG ne priznaje dug-imate spor...

Zatvaranje proftiablnog kopa Borovica...

Kasni se u otkrivci na kopu Potrlica...

Los promjer vadjenja uglja na kopu Potrlica(ili da vam priblizim-duboko ugalj lezi u zemlji)

Skup transport uglja do tepv-potrebna traka...

Velika kreditna zaduzenja za opremu,oko premošćavanja rijeke Ćehotine,izgrandja brane,potrebne velike investicije...

Ranije uzeti krediti...

Skupa nafta...

Cijena uglja nepovoljna,diktirana od agencije(netrzisna-odrzavanje rupv na prostoj reprodukciji)...

RUPV ima višemilionske sporove na sudu,u kojima je tuzena strana(radnici tuzili rupv,ovo sam saznao od prijatelja iz BP suda...) ...

.................................................. .............

Nisam rekao da akcije RUPV nece rasti.Naveo sam moje mišljenje da mogu rasti iskljucivo na osvnovu činjenice što niko nema većinski paket,mada su se i tu karte podjelile.Mislim da od poslvovanja RUPV nema koristi.A ako mislite da ce biti - super-Vjerujete u buducnost,svidja mi se to.

zokac
06-06-08, 10:33
Visak radne snage...

Zastarjela mehanizacija...

EPCG ne priznaje dug-imate spor...

Zatvaranje proftiablnog kopa Borovica...

Kasni se u otkrivci na kopu Potrlica...

Los promjer vadjenja uglja na kopu Potrlica(ili da vam priblizim-duboko ugalj lezi u zemlji)

Skup transport uglja do tepv-potrebna traka...

Velika kreditna zaduzenja za opremu,oko premošćavanja rijeke Ćehotine,izgrandja brane,potrebne velike investicije...

Ranije uzeti krediti...

Skupa nafta...

Cijena uglja nepovoljna,diktirana od agencije(netrzisna-odrzavanje rupv na prostoj reprodukciji)...

RUPV ima višemilionske sporove na sudu,u kojima je tuzena strana(radnici tuzili rupv,ovo sam saznao od prijatelja iz BP suda...) ...

.................................................. .............

Nisam rekao da akcije RUPV nece rasti.Naveo sam moje mišljenje da mogu rasti iskljucivo na osvnovu činjenice što niko nema većinski paket,mada su se i tu karte podjelile.Mislim da od poslvovanja RUPV nema koristi.A ako mislite da ce biti - super-Vjerujete u buducnost,svidja mi se to.

Uvijek sam Govorio da smo mi propali zato sto nam pravnici vode ekonmiju.
Drzi se struke, iako ti ni to ne basta.....
Da ne bih pojedinacno komentarisao reci cu samo da je i pored svega sto si napisao RUPV proslu godinu zavrsio pozitivno .....
I posto smo vec kod prava a ocigledno "dobro" poznajes probleme rudnika, mozda bi mogao da nam priblizis prirodu spora RUPV - EPCG i kazes kolike su sanse da EPCG ne plati ono sto duguje... Da ti malo pomognem i podsjetim , prva rata od 16 mil je uplacena .....
I da te podsjetim da za neki dan istice nadleznost agencije da odredjuje cijenu uglja .....
A sto se tice buducnosti, RUPV je bar ima za razliku od velike vecine hartija koje gotivite ti i tvoj mentor .....

Masja
06-06-08, 10:39
Da ti malo pomognem i podsjetim , prva rata od 16 mil je uplacena .....

Ovo sam propustio. Može malo opširnije Zokac ili bači neki link.

Masja
06-06-08, 10:41
I ovo sam propustio.

I da te podsjetim da za neki dan istice nadleznost agencije da odredjuje cijenu uglja ...

Kad ističe nadležnost? Ima li i za to link.

Možda na kraju zavolim RUPV :love54236:

Homer
06-06-08, 10:56
I ovo sam propustio.

Ja ga već volim, no je to nesretna ljubav :wub2:

Firular
06-06-08, 10:58

Mislim da je od svih tvojih primjedbi jedino što će stvarno utjecati da li će ili ne mali akcionari imati koristi od poslovanja RUPV biti odnos (i poštivanje zakona) većinskog vlasnika. Ako budući većinski vlasnik bude 'frizirao' bilance i prikazivao minimalnu dobit, manjinski akcionari neće imati neku veliku korist. Ako bilance budu prikazivane realno, hoće.

zokac
06-06-08, 11:37
I ovo sam propustio.

Zasto sam imao predosjecaj da ces se javiti ...:)
Masja treba pratiti hartije a ne Eliota...16 mil je vec operativno a EPCG vec sad moze da pokrene spor ako misli da ih naplati... eto posla za Michaela ...

A sto se ovog drugog tice .... nadleznost agencije da odredjuje cijenu uglja istice u junu, a sad je jun , prelistaj malo temu ne treba ti link ...
Ako RUPV ne dobije trzisnnu , nece je dobiti ni EPCG ....

I ne moras da ga volis, dovoljno je da ga ne mrzis.... Emocje su lose za berzu ...

Masja
06-06-08, 12:45
Masja treba pratiti hartije a ne Eliota...

Ne iskljucuje to jedno drugo. Sve je sadrzano u cijenama. Samo zavisi od toga sta se prati a sta ne. Pisao sam da se na osnovu cijena moze vidjeti da ce SPS napraviti koaliciju sa Tadicem. Danas citam u novinama kako se nazire zaokret u pregovorima.

Derek_Trotter
06-06-08, 12:48
Masja treba pratiti hartije a ne Eliota...16 mil je vec operativno a EPCG vec sad moze da pokrene spor ako misli da ih naplati... eto posla za Michaela ...

A sto se ovog drugog tice .... nadleznost agencije da odredjuje cijenu uglja istice u junu, a sad je jun , prelistaj malo temu ne treba ti link ...

I ne moras da ga volis, dovoljno je da ga ne mrzis.... Emocje su lose za berzu ...

Molim te da se skoncentrises na hariju a ne na forumasa. Izuzetno negativno utices na atmosferu na forumu. To necu dozvoliti i ubuduce vodi racuna da se nikome ne obracas direktno. Ako te ko prozove meni se javi privatnom porukom.

Michael
06-06-08, 15:08
Uvijek sam Govorio da smo mi propali zato sto nam pravnici vode ekonmiju.
Drzi se struke, iako ti ni to ne basta.....
Da ne bih pojedinacno komentarisao reci cu samo da je i pored svega sto si napisao RUPV proslu godinu zavrsio pozitivno .....
I posto smo vec kod prava a ocigledno "dobro" poznajes probleme rudnika, mozda bi mogao da nam priblizis prirodu spora RUPV - EPCG i kazes kolike su sanse da EPCG ne plati ono sto duguje... Da ti malo pomognem i podsjetim , prva rata od 16 mil je uplacena ..... I da te podsjetim da za neki dan istice nadleznost agencije da odredjuje cijenu uglja .....
A sto se tice buducnosti, RUPV je bar ima za razliku od velike vecine hartija koje gotivite ti i tvoj mentor .....

Vujica,Milo,Luksic,Veso V...o čemu pričas? o Filipu? :biggrin:

Pazi,o ljudskosti i junaštvu svakome u brk i preko interneta,na te laži i podvale ne treba trošiti riječi.Lično obraćanju nije mjesto na forumu.Ako te tolik svrbi,ajde na private pa da vidimo o cemu je problem,ili na bez cenzure pa slobodno pisi sto ti je volja.

Što se tiče rate - nije EPCG isplatila RUPV dugovano već je bila jemac(garant) za kredit koji je RUPV uzeo da bi mogao nastaviti rad.Da ti malo priblizim,EPCG u slučaju da rupv ne vrati taj dug,mora sama to učiniti,i kasnije ima pravo da utuzi RUPV(regresni zahtjev).Plasiras neprovjerene informacije,ili sto je meni blize-ne kapiras taj odnos.No,neko kome to basta ce ti to pribliziti.

Ističe nadleznost regulatora!? za mene iskreno novost.

Rupv pozitivno posluje? - Predrag Rakočević je revizor is Kolašina-kontaktiraj ga.

P.S.Razlika Francuskog-Latinskog,isplata dugovanog-jemstvo... zaista predstavlja spanska sela,doduse prvo za osnovce a drugo za srednjoskolce.Čini mi se da si se zaglavio na ta dva nivoa.A ako nisi,ti me prijatno iznenadi,i kazi što li si sto ti po zanimanju)? pa da koju riječ o tome prozborimo

zokac
06-06-08, 16:10
Vujica,Milo,Luksic,Veso V...o čemu pričas? o Filipu? :biggrin:

Pazi,o ljudskosti i junaštvu svakome u brk i preko interneta,na te laži i podvale ne treba trošiti riječi.Lično obraćanju nije mjesto na forumu.Ako te tolik svrbi,ajde na private pa da vidimo o cemu je problem,ili na bez cenzure pa slobodno pisi sto ti je volja.

Što se tiče rate - nije EPCG isplatila RUPV dugovano već je bila jemac(garant) za kredit koji je RUPV uzeo da bi mogao nastaviti rad.Da ti malo priblizim,EPCG u slučaju da rupv ne vrati taj dug,mora sama to učiniti,i kasnije ima pravo da utuzi RUPV(regresni zahtjev).Plasiras neprovjerene informacije,ili sto je meni blize-ne kapiras taj odnos.No,neko kome to basta ce ti to pribliziti.

Ističe nadleznost regulatora!? za mene iskreno novost.

Rupv pozitivno posluje? - Predrag Rakočević je revizor is Kolašina-kontaktiraj ga.

P.S.Razlika Francuskog-Latinskog,isplata dugovanog-jemstvo... zaista predstavlja spanska sela,doduse prvo za osnovce a drugo za srednjoskolce.Čini mi se da si se zaglavio na ta dva nivoa.A ako nisi,ti me prijatno iznenadi,i kazi što li si sto ti po zanimanju)? pa da koju riječ o tome prozborimo

Zao mi je ne pisem na private, cak i ako dobijem takve poruke, ovog tipa, ja ih objavim . Oni koji su navikli na takvu komunikaciju imaju mesenger pa mogu do mile volje , ja sam ovde da bi citao sto drugi pisu, i pisao da bi drugi citali . NISTA OD ONOG STO PROCITAM NE SMATRAM ZA LICNO I TAKO SE ODNOSIM I PREMA PISAJU.
A sad ovo drugoooooo.......... Nisam ja Miko moj neuk da ne znam razliku izmedju jemstva i isplate duga ali nisam ni naivan da vjerujem da je EPCG to ucinila da bi spasila rudnik . To su pare koje duguje, i to samo deo i koje ce morati da plati kad - tad i bilo u kojoj formi . Ako im se ovako najvise svidja nije sporno , mogu to nazvati i dobrovoljnim prilogom.....

Ovo za regulatora me ne cudi da ti je novost , vjerovatno kampanjski pratis hartiju pa ti je promaklo a i vjesto prikrivaju oni kojima to odgovara . U svakom slucaju uskoro ce vlada morati da se oglasi na tu temu ....

Sto se tice revizije , ako prevrnes neku stranicu nacices novinsku informaciju o tome kako je rudnik poslovao, i uvjerices se da govorim istinu ... minus na poslovanju ali plus na kamatama sto u konacnom daje plus , doduse neznatan. Ako novine lazu , i ja govorim neistinu ... i sve to ostvareno u uslovima kad ti diktiraju cijenu proizvoda i pored svih problema koje si ti naveo .....
sto se tice francuskog i latinskog , ne govorim ni jedan ni drugi a ne znam ni sta zelis reci .
Mozda te Derek opomene , ali znaj da to nece biti zbog toga sto sam mu se zalio .....
edit
Preskocio sam pocetak ..... a ti Sturanovica... no ne bi bilo lijepo da sad pisemo o tome.....

Michael
07-06-08, 01:03
------

Što se tiče rate - nije EPCG isplatila RUPV dugovano već je bila jemac(garant) za kredit koji je RUPV uzeo da bi mogao nastaviti rad.Da ti malo priblizim,EPCG u slučaju da rupv ne vrati taj dug,mora sama to učiniti,i kasnije ima pravo da utuzi RUPV(regresni zahtjev).Plasiras neprovjerene informacije,ili sto je meni blize-ne kapiras taj odnos.

Nisam ja Miko moj neuk da ne znam razliku izmedju jemstva i isplate duga

16 mil je vec operativno a EPCG vec sad moze da pokrene spor ako misli da ih naplati...

sto se tice francuskog i latinskog , ne govorim ni jedan ni drugi a ne znam ni sta zelis reci .

laisses faire laisees passer

Sem to malo latinskih izreka kojima pokusavas da nekog fasciniras tesko da je bilo sta od toga sto pises vrijedno paznje.

Masja
07-06-08, 12:03

Provjerio sam Zokac, ovo sto pises da je dio "duga" vracen i u vezi isticanja nadleznosti je iskrivljavanje cinjenica.
...
Zamisli Zokac da npr. da ja tebi ispostavim fakturu za trosenje mog vremena na forumu :D Ti naravno tu fakturu neces priznati.

Slicna je stvar oko "duga" EPCG prema RUPV. Ne kazem ni da postoji ni da ne postoji. Ono sto je cinjenica je da je sporan. Ugalj je isporucen ali je sporna njegova cijena. To je dosta puta prezvakano na ovom forumu. Dok se spor ne rijesi mi ne znamo da li dug postoji ili ne.

Drugo, zar mislis da je moguce da istekne nadleznost agencije za ugalj, a da ne istekne za struju?

RUPV je perspektivna kompanija... jednog dana ... a do tada ima boljih hartija.

zokac
07-06-08, 12:42
Provjerio sam Zokac, ovo sto pises da je dio "duga" vracen i u vezi isticanja nadleznosti je iskrivljavanje cinjenica.
...
Zamisli Zokac da npr. da ja tebi ispostavim fakturu za trosenje mog vremena na forumu :D Ti naravno tu fakturu neces priznati.

Slicna je stvar oko "duga" EPCG prema RUPV. Ne kazem ni da postoji ni da ne postoji. Ono sto je cinjenica je da je sporan. Ugalj je isporucen ali je sporna njegova cijena. To je dosta puta prezvakano na ovom forumu. Dok se spor ne rijesi mi ne znamo da li dug postoji ili ne.

Drugo, zar mislis da je moguce da istekne nadleznost agencije za ugalj, a da ne istekne za struju?

RUPV je perspektivna kompanija... jednog dana ... a do tada ima boljih hartija.

Masja, ja te ne nagovaram da ga kupis a ni da ga prodas. Ja se tim poslom ne bavim , postoje drugi na forumu koji su zaduzni i placeni za to ... Prema tome drzi se cinjenica a ne insinuacija....
Sto se duga tice , tacno je da je to prezvakana stvar ali ocigledno da nekima treba stalno ponavljati da bi ukapirali. On jeste sporan sa strane EPCG ja to ne poricem , jer ko bi bio lud da plati nesto ako misli da moze dobiti dzaba. Sto se svih ostalih tice on nije sporan a ako si pratio one informacije koje su curele zadnjih mjeseci iz vlade, trazi se samo nacin na koji ce EPCG da plati taj dug. Ocigledno su izabrali formu kredita kako bi sprijecili da dodatno uruse i onako poljuljanu EPCG a istovremeno dug prebacili na pleca buduceg strateskog partnera... .
Normalno igra jos nije zavrsena i obrti su moguci , ali treba znati da igru ne vodi Ni EPCG ni vlada nego oni koji se u cijelom poslu osjecaju (i jesu) prevareni.
Sto se tice trzisne cijene , ja se nikad nisam zalagao za to da je ne dobije i EPCG, i cak smatram da najkraci put do toga vodi preko uvodjenja trzisne cijene uglja.
Medjutim , ocigledno je da zbog svoje kratkovidosti ili pohlepe Akcionari EPCG to ne vide ....

A sto se tice ovog zadnjeg analiticar si, vjerovatno bolje znas ...

Mene je Veskobar nagovorio da udjem, pa sad nemam kud ...:)

696
11-06-08, 08:28
Pljevlja – Predsjednik Vlade Milo Đukanović saopštio je juče da nije upoznat sa realizacijom plana B, koji su kao alternativu zagovarali protivnici privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja.
- Ja nemam nikakve informacije dokle se stiglo sa planom B, koji je trebalo da bude spasonosna alternativa privatizaciji Rudnika i Termoelektrane. To, vjerovatno, uvjerljivije od bilo čega govori o realnosti te alternative. Ako ja kao predsjednik Vlade, koji taj posao vodim sto dana, nemam nikakvu informaciju onda će biti da je tu od starta nešto bilo problematično - rekao je Đukanović.

Izgleda da ce se vratiti plan A

boris
12-06-08, 11:52
OTKAZI
Vlada smjenjuje Bord Rudnika uglja i Elektroprivrede?
Autor/izvor: SEEbiz / Republika

PODGORICA- Predsjednik Borda direktora Rudnika uglja Đorđe Džuverović rekao je da prihvata odgovornost zbog nastalog zaoštravanja energetskog problema. "Svaki posao koji se radi je podležan odgovornosti, i to je sastavni dio života", ocijenio je Džuverović.

Crnogorska Vlada mogla bi pokrenuti smjenu Borda direktora Rudnika uglja i Elektroprivrede, saznaje Republika.

Nakon izjave premijera Mila Đukanovića da "neko mora biti odgovoran zbog zaoštravanja energetskog problema u Crnoj Gori kao posljedicu obustavljanja privatizacije Termoelektrane i Rudnika uglja", dobri poznavaoci prilika izjavu tumače kao moguću najavu smjene Borda direktora Elektroprivrede i Rudnika uglja na predstojećim ljetnim redovnim skupštinama akcionara

"Ne isključuje se ni mogućnost ponovnog pokretanja privatizacije pljevaljskog termoenergetskog kompleksa", tvrde izvori Republike, koji su željeli anonimnost.

Idejni tvorac plana B koji se tumačio kao alternativa privatizaciji, član Borda direktora EPCG Vojin Đukanović, nije želio da komenariše stavove premijera Đukanovića. "U ovom momentu još je rano za bilo kakav komentar", kratko je kazao Vojin Đukanović.

Đukanović je nadavno kazao da zbog zaoštravanja energetskog problema u Crnoj Gori dovedena je u pitanje proizvodnja u nekim veoma važnim industrijama i da za te posljedice mora biti odgovoran.

"Važno je da stalno upozoravamo koliko je fatalan gubitak vremena. Plašim se da smo skloni da i dalje ponavljamo greške", upozorio je Đukanović u komentarišući neuspjelu privatizaciju pljevaljskog energetskog kompleksa.

Idejni tvorac plana B koji se tumačio kao alternativa privatizaciji, član Borda direktora EPCG Vojin Đukanović, nije želio da komenariše stavove premijera Đukanovića. "U ovom momentu još je rano za bilo kakav komentar", kratko je kazao Vojin Đukanović.

Predsjednik Borda direktora Rudnika uglja Đorđe Džuverović rekao je da prihvata odgovornost zbog nastalog zaoštravanja energetskog problema. "Svaki posao koji se radi je podležan odgovornosti, i to je sastavni dio života", ocijenio je Džuverović.

Upitan da li sada nakon obustavljanja privatizacije TE i Rudnika uglja smatra da je tim činom napravljena greška, Džuverović je podsjetio na svoju tadašnju izjavu datu na govornici Skupštine. "Tada sam kazao da Skupština ne bi trebala da se izjašnjava o obustavljanju privatizacije pljevaljskih kompanija dok se ne okonča proces pregovora sa prvorangiranim ponuđačem.

Trebalo je privesti pregovore kraju, kako bi vidjeli kakva je zadnja ponuda Rusa, da bi se na osnovu toga svaki poslanik mogao opredijeliti", objasnio je Džuverović.

Odgovorajući na konstataciju da premijer Đukanović nije upoznat sa realizacijom plana B, kao spasonosnoj alternativi privatizaciji pljevaljskog sistema, Džuverović je odgovorio da u Rudniku rade po usvojenoj Strategiji restrukturiranja te kompanije.On smatra da u konkretnom slučaju, Skupština Crne Gore snosi veliku odgovornost. "Parlament nije imao konačne elemente ruske ponude, pa se nije mogao valjano izjasniti", naveo je Džuverović.

Odgovorajući na konstataciju da premijer Đukanović nije upoznat sa realizacijom plana B, kao spasonosnoj alternativi privatizaciji pljevaljskog sistema, Džuverović je odgovorio da u Rudniku rade po usvojenoj Strategiji restrukturiranja te kompanije.

"Tim dokumentom je definisan krajnji cilj pljevaljske kompanije, a to je proizvodnja one količine uglja koje su dovoljne za snabdijevanje oba bloka termoelektrane. Definisali smo i put za ostvarenje tog cilja budući da je Strategijom razvoja energetike predviđena gradnja drugog bloka TE do 2011.godine, ali međutim, sadašnja dinamika ne garantuje da će drugi blok biti sagrađen do tog roka, pa treba ubrzati radove na realizaciji tog projekta", zaključio je Džuverović.

U međuvremenu, Elektroprivreda pozvala zainteresovane ponuđače da se do 3. jula prijave za izradu idejnog projekta i studije opravdanosti izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Ta studija treba da odgovori na pitanje kolika će biti stvarna vrijednost izgradnje drugog bloka termoelektrane.

Najpovoljnijeg ponuđača EPCG će izabrati do 3. avgusta.

Moguću smjenu Borda direktora EPCG, prvi je najavio pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Radonja Minić još prošlog ljeta. "Ukoliko Bord direktora EPCG u nekom razumnom roku ne realizuje plan B, onako kako je u tom dokumentu naznačeno, biće automatski smijenjen", kazao je Minić čelnicima EP.

696
12-06-08, 12:59
Nesto se sprema :|)
Britva je naostrena.

ratni izvjestaci bi rekli artiljeriska priprema je pocela, Crvena armija ulazi kasnije

Bafford
12-06-08, 13:09
Britva je samo zbog ovoga i vracena. Ko kontroliseenergiju on vlada. Ali ima jos zainteresovanih. A Tara nije potopljena... :D

696
12-06-08, 13:26
CG septembar 2009: na sve strane se radi
auto putevi /pocece ih, mada za sada nema zainteresovanih za javno-privatno partnerstvo/,
pocela gradnja hidrocentrale na Moraci i II bloka TE
hoteli na Velikoj plazi i Budvi

SDP mora da prihavati sve sto do sada nije htjela, jer ce biti surovo obrisana sa politicke scene. Kao nekada Momirova struja DPSa.
Premijer je juce poceo izbornu trku.
Na pitanju energije se rjesava i sudbina Crne Gore.

696
13-06-08, 08:46
PREMIJERA PODRŽAVAJU PRISTALICE PRIVATIZACIJE RUDNIKA I TE PLjEVLjA

Milova izjava ućutkala autore plana "B"

Izjava premijera Crne Gore Mila Đukanovića da je varijanta "B" za rješenje situacije u pljevaljskom rudniku uglja i elektrani propala i da on ništa ne zna o toj varijanti, u Pljevljima je opet probudila rasprave između zagovornika i protivnika privatizacije, ali je pojedince ostavila i bez komentara. Prema mišljenju prvog čovjeka grada Filipa Vukovića, za neuspjeh privatizacije su odgovorni i prestavnici rudničke uprave, dok je za lidera Srpske liste u Pljevljima Novicu Stanića razumljivo što Đukanović ne zna za varijantu "B", ali da mu nije jasno kako autori tog programa nijesu smjeli da pomenu pred premijerom rješenje koje je mimo privatizacije.
- Pod hitno Vlada i resorno ministarstvo moraju u organe uprave u Rudniku dovesti ljude koji podržavaju stavove i mišljenje Vlade, a ne suprotno. Ljudi iz uprave su radili protiv privatizacije, što je najbolji dokaz varijanta "B". Neka sada oni izađu sa detaljima plana, jer su kao koautori bile stručne službe u Rudniku uglja. Dalja vlasnička transformacija Rudnika treba da obezbijedi investicije koje će biti upotrijebljene za opremu u otkrivci i potpunoj obnovi u Rudniku - kazao je gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković i objasnio da su i pljevaljskoj TE potrebne određene intervencije na sanaciji filtera i čitavih postrojenja, kako bi se bolje iskoristila toplotna energija.
On je, takođe, objasnio da zbog svega toga treba obezbijediti svježa novčana sredstva kroz privatizaciju kako bi se ovim preduzećima omogućilo da uspješno rade i izmiruju svoje obaveze prema budžetu lokalne uprave.
- I Rudnik i TE moraju da ispunjavaju obaveze prema budžetu lokalne uprave - zaključio je Vuković.
Međutim, za razliku od Vukovića, direktor pljevaljske TE Slavko Vukašinović nije bio spreman da komentariše odluku premijera, ne želeći da navede razloge. Takođe i prvi čovjek Rudnika uglja Đorđije Džuverović, zbog prisustva na sjednici republičke skupštine, nije bio spreman na komentar.
- Nalazim se na sjednici Skupštine i sada ne mogu davati nikakve odgovore - kazao je Džuverović.
Za razliku od predstavnika upravljačkih struktura u pljevaljskim preduzećima predstavnika Srpske liste Novicu Stanića ne čudi što premijer ne zna za vrijantu "B" ali ga čudi kako prisutni zagovornici ove varijante nijesu smjeli reagovati na "gospodarovu" izjavu.
- Ja se ne čudim gospodinu Đukanoviću što ne zna za plan "B", jer je on u Pljevlja došao sa neba, a na nebu ne znaju ni za plan "B" i "A" - kazao je Stanić. - Čudim se međutim, svima onima iz Rudnika i TE, koji su došli na stadion Borovica da sačekaju gospodara a koji su upravo radili plan "B", kako nijesu smjeli to ni da pomenu pred Đukanovićem. Ovo je samo još jedan od dokaza da je Crna Gora privatna država gospodina Đukanovića i nekoliko njegovih kumova i prijatelja. Kako drugačije objasniti da predsjednik Vlade drži sastanak sa privrednicima u privatnoj firmi svoga kuma - zaključio je Stanić.

Kako lijepo cute ovi iz DPSa.:weeping:

Firular
16-06-08, 15:08
Da li neko zna ko su akteri ove blok transakcije?
Cijena je poražavajuća...

Prodavači Raičević Zoran i Stijepović Radenko, a kupac Monte Nova d.o.o., koja sad ima 225.910 akcija (4,46%).

Komentari?

Kokac
16-06-08, 15:16
Prodavači Raičević Zoran i Stijepović Radenko, a kupac Monte Nova d.o.o., koja sad ima 225.910 akcija (4,46%).

Komentari?

Nista se nije desilo, to su bile i ostale akcije Aca Djukanovica ...

Firular
16-06-08, 15:31
Nista se nije desilo, to su bile i ostale akcije Aca Djukanovica ...

Pa mogao ih je onda i ostavit na ime one dvojice, bar da ne plaća brokersku proviziju.

Kokac
16-06-08, 17:09
Pa mogao ih je onda i ostavit na ime one dvojice, bar da ne plaća brokersku proviziju.

Ta dvojica nisu dobri pregovaraci .....

Firular
17-06-08, 08:34
Ta dvojica nisu dobri pregovaraci .....

Znači ipak se nešto dešava?

Bosko
17-06-08, 09:07

desava,i bas bih volio da znam tacno sto se tu desava ali... :toobad:

Kokac
17-06-08, 09:43

Akcije rudnika su meta rusa, a ne KAPG. Informacija o kupovini akcija KAPG je pustena da bi se paznja odvukla na drugu stranu ...
Posle toga ce na red doci KAPG ...

Firular
17-06-08, 09:47
Akcije rudnika su meta rusa, a ne KAPG. Informacija o kupovini akcija KAPG je pustena da bi se paznja odvukla na drugu stranu ...
Posle toga ce na red doci KAPG ...

I, što ti misliš, ako rusi kupe većinski paket RUPV, kolike su šanse da će realno prikazivat dobit? I kako će u svemu tome proći manjinski akcionari?

Kokac
17-06-08, 09:51
I, što ti misliš, ako rusi kupe većinski paket RUPV, kolike su šanse da će realno prikazivat dobit? I kako će u svemu tome proći manjinski akcionari?

Ja mislim o tome po kojoj ce cijeni biti preuzimanje. Tek poslije toga cu razmisljati o dividendi ....

matematic
17-06-08, 11:40
Akcije rudnika su meta rusa, a ne KAPG ...

Mislis li da je salink/east capital ruski maneken?

tako mala a tako dobra
17-06-08, 12:35

uzalud njima akcije RUPV ako se ne dogovore sa drzavom, jer ona daje koncesije, ona odobrava cijenu uglja, ona ce dati dozvolu za drugi blok Termoelektrane...tako da prvo mora da se raspise tender pa da se dogovore prvo sa njima....

696
17-06-08, 12:39
uzalud njima akcije RUPV ako se ne dogovore sa drzavom, jer ona daje koncesije, ona odobrava cijenu uglja, ona ce dati dozvolu za drugi blok Termoelektrane...tako da prvo mora da se raspise tender pa da se dogovore prvo sa njima....

Drzava je njihov usluzni servis.
Jedna prepreka tom poslu je privezak SDP i javnost.
Ove prve ce srediti:locked:, a javnost je progutala i mnoge vece afere:puke425:, pa nista.

Kokac
17-06-08, 13:50

Normalno. To su akcije koje se duguju jos od prosle godine (u medjuvremenu su bile predmet zaloge) i kad se situacija rascistila, nasle su svoj put do pravih vlasnika.

matematic
17-06-08, 20:54
Normalno. To su akcije koje se duguju jos od prosle godine (u medjuvremenu su bile predmet zaloge) i kad se situacija rascistila, nasle su svoj put do pravih vlasnika.

Tko je komu dugovao te akcije i temeljem cega?

Kokac
17-06-08, 21:46
Tko je komu dugovao te akcije i temeljem cega?

Rusima se dugovalo za "uspjesno" izvedenu dokapitalizaciju KAPG ....

matematic
18-06-08, 21:42
Ma da, malo sam osvjezio pamcenje, radi se o staroj spekulaciji da su rusi pustili dokapitalizaciju kapa cg tajkunima u zamjenu za dio akcija rupv...

Po meni, kljucno je shvatiti vaznost nekih regionalnih resursa. Iako, nazalost, situacija u CG je takva da postoji opasnost da dionicari u toj borbi za resurse budu izigrani. Ali evo za one koji zele siru sliku potrudio sam se izvuci i sloziti neke stvari.

Ovo vam je ukratko stanje sa potraznjom i proizvodnjom struje u regiji.
Uvoznici struje su Grcka i Albanija svaka oko 50% godisnje potrosnje, Hrvatska uvozi od 15-20%,
uvoznici su i Makedonija,Slovenija i Crna Gora. Ako pogledamo sire okruzenje Madarska uvozi preko 20%, Slovacka i Poljska odnedavno su postali uvoznici, Italija...
Jedini izvoznici na Balkanu su Bugarska, Rumunjska i BIH(Republika Srpska).
Problem sa nestasicom struje se produbio kad je Bugarska krajem 2006. izgasila jos 2 reaktora (2002. su ugasili 2) od 6 instaliranih u nuklerci Kozloduj. U 2006. Bugarska je izvozila 7 500 Gwh struje godisnje, nakon gasenja 1 700GWh.
(napomena: TE Pljevlja godisnje proizvodi oko 1000-1200 Gwh)

Prema izracunu Europske energetske komisije, koji je prezentiran prosle godine u Tirani, na Balkanu godisnje nedostaje oko 30 000 Gwh ili oko 25 puta godisnja proizvodnja TE Pljevlja.
Jos jedan primjer, Hrvatska je u 2006. uvezla oko 3 000 Gwh, stanje ce se pogorsati zbog zastarjelosti postojecih termoelektrana pa bi bez novih kapaciteta do 2020. samo u Hrvatskoj nedostajalo preko 15 000 Gwh. To cak ni nove planirane elektrane na plin nece moci pokriti.

Uvoz struje ogranicen je ponudom, kapacitetima prijenosne mreze na Balkanu koja je trenutno vrlo losa, a ako se i bude mogla nabaviti i transportirati postavljala se pitanje njene cijene za krajnjeg potrosaca.

U svim ovim zemljama u planu su investicije u proizvodne objekte, ali nijedan veci vjerojatno nece biti gotov prije 2011-2012. Bugari su planirali raditi jos rektora u Belenama koji bi trebali uci u funkciju 2013., a prema nekim izvorima i bugarska vlada ocekuje da ce do tada deficit struje na Balkanu iznositi i do 50%.

PG_man
25-06-08, 08:36
REPUBLIKA SAZNAJE - Institut računovođa i revizora u ocjeni poslovanja pljevaljskog Rudnika utvrdio realnu cijenu tone uglja od 29 eura

PODGORICA - Sadašnja cijena tone uglja od 25,65 eura nije adekvatna jer ne obezbeđuje čak ni prostu reprodukciju, odnosno proizvodi poslovne gubitke i dovodi Rudnik uglja u zonu teškoća u poslovanju – zaključak je Instituta računovođa i revizora u projektu «Ocjena poslovanja Rudnika uglja Pljevlja», koji je Republika imala na uvid.
Na ovaj način, crnogorski revizori predvođeni dr Draškom Goranovićem, koji je vođa projekta, opovrgli su analize Regulatorne agencije o dozvoljenoj cijeni tona za ovu godinu, čime su doveli regulatora u tešku poziciju, pošto se pred Upravnim sudom vodi sudski spor oko ovog predmeta.
Da stvar bude još zamršenija, Regulatorna agencija je angažovala upravo ove revizore da utvrde cijenu uglja, jer regulatoru 8. jula ističe nadležnost za taj posao.
- Institut računovođa i revizora Crne Gore ugovorio je posao sa Regulatornom agencijom čiji je zadatak da urade sveobuhvatnu analizu poslovanja Rudnika uglja na osnovu kojeg ta institucija treba da odredi cijenu tone uglja – navodi se decidno u pomenutom dokumentu.
Državni revizori su na 74 stranice ovog projekta predložili «prihvatljive» cijene tone uglja po svim kategorijama poslovanja.
- Cijena tone uglja je metodom planiranih ukupnih troškova 27,88 eura, dok je metoda realnih direktnih troškova određuje nivo cijene uglja od 31,13 eura – navodi se u zaključku državnih revizora.
Revizori smatraju, takođe, da se metodom pokrića gubitaka produkuje cijenu uglja na kraju 2007.godine od 28,061 eura.
Revizori na kraju predlažu da cijena tone uglja bude «intervalna» i da se kreće između 28,061 do 29,20 eura, dok se analizom uticaja inputa na formiranje cijene prelaže kao najrealnija 29,80 eura.
Prema ocjeni državnih revizora, gubitak Rudnika uglja u 2007.godini je iznosio između milion i 1,7 miliona eura.
Podsjetimo, menadžment RUP-a je procijenio cijenu koštanja tone uglja od 33,26 eura za 2008.godinu jer imaju troškove zbog zastarjele opreme.
- Iz analize stanja rudarske opreme i mehanizacije, evidentna je zastupljenost znatnog broja tehničkih jedinica koje su stare između 20 i 30 godina. Posljedično, prekomjerno se ulaže u održavanje preko rezervnih djelova i usluga održavanja kao i ostalih troškova vezanih za osnovna sredstva – tvrde revizori.
U Regulatornoj agenciji su više puta isticali da je određena cijena tone uglja realna i da pokriva troškove poslovanja.
- Svi troškovi Rudnika uglja su cijenjeni objektivno, kako troškovi poslovanja, tako i amortizacija i povrat na investicije. Uzeta je u obzir činjenica da Rudnik u ovoj godini treba znatno da investira u nove objekte, izmještanje rijeke Ćehotine i tako dalje – tvrde u Agenciji.
P. Zečević
Rudarima prosječna plata 546 eura
Prema ocjeni revizora, prosječna neto zarada u Rudniku uglja je za 2007.godinu iznosila 546 eura, što je više od 444 eura koliko je iznosila plata rudarima prije pet godina. Revizori i računovođe upozoravaju na evidentan rast učešća zarada, naknada i ostalih primanja u poslovnim prihodima jer su dosegli čak 52 odsto. Prosječna starost kolektiva je 50 godina, što znači da se radi o «starom kadru» u rudarskom poslu što je s obzirom na prirodu posla, kako tvrde u Institutu, «upozoravajuće». Institut na kraju predlaže i ujedinjenje Termoelektrane i Rudnika uglja u jedinstveno preduzeće.

joshua
25-06-08, 22:34
ma tu je bitno da se pokaze da RUPV ne vrjedi i da se prihvati plan C koji je u biti plan A samo da ce sada biti slabiji za nas male deonicare.
i to nam je dao nas plan B i SDP.
zasto da narod prodaje po 12e ako moze po 2,5e

Michael
26-06-08, 13:38
Odlozena skupstina RUPV koja je bila zakazana za danas.

Homer
26-06-08, 13:42
Odlozena skupstina RUPV koja je bila zakazana za danas.

Zna li se zašto?

Homer
26-06-08, 13:51
Što ovo bi:

236271 O 13:42:53 1500 3.7149 1.77 HO NK
236270 O 13:42:53 3600 3.6500 0 HO VP
236269 O 13:42:53 1867 3.6500 0.27 HO VP
236268 O 13:42:53 500 3.6400 8.65 HO MB
236267 O 13:42:53 130 3.3500 -4.29 HO MO
236232 O 09:46:37 200 3.5000 0 MA EN

denk
26-06-08, 13:54
Znaju mu nešto ovi iz Holdera...stoji im kupovni 25000 akc po 2.95 evo 20 dana

Michael
26-06-08, 14:51
Nema sta da znaju,kupuju za klijenta.Taj klijent zna sta radi.

Zoran
26-06-08, 14:59
Oni su brokersko-dilerska kuca, mozda kupuju i za sebe?

Michael
26-06-08, 15:30
Ne kupuju za sebe 99%

PG_man
27-06-08, 06:58
Što ovo bi:

236271 O 13:42:53 1500 3.7149 1.77 HO NK
236270 O 13:42:53 3600 3.6500 0 HO VP
236269 O 13:42:53 1867 3.6500 0.27 HO VP
236268 O 13:42:53 500 3.6400 8.65 HO MB
236267 O 13:42:53 130 3.3500 -4.29 HO MO
236232 O 09:46:37 200 3.5000 0 MA EN

Kupuje ga i MA zadnjih dana, ali malo stidljivije i u manjim količinama!

Pera Detlic
27-06-08, 08:32
A ko prodaje? Mali i naivni? Nešto ne vjerujem.
Evo po novinama ako šta pišu, pišu o kulama i gradovima RUPV i LUBA.

zoxy
30-06-08, 09:20
REPUBLIKA SAZNAJE - Mogućnost gradnje fabrike cementa u Pljevljima posvađala članove Savjeta za privatizaciju, sporna i lokacija i korišćenje laporca

Vlada i pljevaljska vlast krivi za tapkanje u mjestu

Lokacija u čijoj blizini je moguće sagraditi cementaru: Otilovići PODGORICA - Savjet za privatizaciju na dvije posljednje sjednice nije mogao da se izjasni oko lokacije, modela gradnje i korištenja laporca za cementaru u Pljevljima zbog ozbiljnih neslaganja u tom tijelu – saznaje Republika.
Članovi SDP-a u Savjetu, potpomognuti upravom Rudnika uglja smatraju da je stara lokacija fabrike u blizini površinskog kopa idealna za gradnju cementare, jer već postoji izgrađen značajan dio infrastrukture.
S druge strane dio DPS ministara u tijelu za privatizaciju, podržava predlog gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića da se cementara gradi u selu Otilovići, koje je udaljeno desetak kilometara od grada.
Naš list je kontaktirao nekoliko članova Savjeta ali ni jedan od njih nije bio voljan da zvanično komentariše suprotstavljene stavove.
Predsjednik Savjeta za privatizaciju Vujica Lazović, prema našim saznanjima, se još nije odredio koju od suprotstavljenih strana da podrži, već čeka dodatne analize obje varijante.
Epilog sukoba dvije zavađene strane je da, iako ima ozbiljnih investitora za gradnju cementare, Vlada i pljevaljska lokalna samouprava, nadležna za gradnju nijesu ništa uradile da se taj proces pokrene sa mrtve tačke, za što snose odgovornost.
Gradonačelnik Vuković snažno podržava opciju da cementaru gradi njemački CEMAG, koga su u Pljevljima doveli predstavnici pljevaljske kompanije “Mat kompani”.
Lokalna studija lokacije Otilovići, kojom su definisani uslovi za izgradnju cementare, pripremljena je u formi nacrta još početkom marta.
Studijom je obuhvaćena površina od 130 hektara, a prošlogodišnje nezvanične najave gradnje cementare izazvale su veliki talas kupovine zemljišta u selu Otilovići, čak i prije zvaničnog objavljivanja pisanja Studije.
Ministri iz redova SDP-a vjeruju da bi se izgradnjom cementare na ovoj lokaciji zarobilo ležište uglja od tri i po miliona tona, a mogla bi da ugrozi vodosnabdijevanje grada, pošto se cementara gradi iznad otilovićke akumulacije (jezera), odakle se Pljevlja snabdijevaju vodom.
S druge strane, zagovornici lokacije Otilovići, kao argument navode da CEMAG planira da u izgradnju fabrike uloži više od 200 miliona eura.
Ta kompanija planira da koristi pepeo i šljaku sa deponije TE na Maljevcu, ali bi preuzeo i obavezu da isprazni postojeće odlagalište.
P. Zečević

Rezerve laporca 28 miliona tona
U Prostornom planu koji je usvojila Vlada, navodi se da se cementni laporac nalazi u ugljonosnim basenima u dolinama rijeka Ćehotine i Lima i u djelovima terena izgrađenim od sedimenata i stijena tzv “paleogenih fliševa” u Bjelopavlićima, Crmnici i u okolini Ulcinja. - Najbolje istraženi i ispitani laporac je iz ležišta doline Ćehotine, potom okolina Pljevalja (Potrlica, Kalušići, Rabitlje, Grevo i Radosavac) – tvrdi se u dokumentu. Rezerve sve tri kategorije laporca su procijenjene na 93 miliona tona. U ostalim ležištima doline Ćehotine ukupno procijenjene rezerve su na 28,3 miliona tona. Paleogene rezerve laporca Gradine (Bjelopavlići) su oko 30 miliona tona, a Donje Klezne kod Ulcinja su procijenjene oko 20 miliona tona – zaključuje se u dokumentu.
REPUBLIKA

codex
30-06-08, 09:42
Badava im LAPORAC kada ga ne koriste i da vredi 200miliona
nego oni jos treba da plate CEMAG-u sto im ocisti deponije 93m+28,3+20miliona

Michael
30-06-08, 12:58
REPUBLIKA SAZNAJE - Mogućnost gradnje fabrike cementa u Pljevljima posvađala članove Savjeta za privatizaciju, sporna i lokacija i korišćenje laporca

Vlada i pljevaljska vlast krivi za tapkanje u mjestu

Cementara.

Ajmo ovako

Postoje 3 lokacije za izgradnju cimnetare,od kojih dvije bitne pominjem

1: Lokacija Otilovici - ovu lokaciju forsira Opstina (trenutno je ta lokacija isklkjucivo u pomenu),njen gradonačelnik inače blizak najjačem lobiju.Mozda si po novinama citao da se uveliko u tom dijelu otkuplkjivala zemlja i prije pominjanja(firma iz Kotora-naravno to veze nema s Kotorom),da se radi studija izvodljivosti...Ja konkretno lično ne znam,niti me interesuje ko iza toga stoji.Poenta je da RUPV od te lokcaije nece imati koristi,kao od lokacije

2:Stara cimentara(mjesto na kome je nekad radila).Ova lokacija je u vlasnistvu RUPV(zemlja,objekti) i kroz Aukciju(Zakon o Aukciji,čitaj član 2) je bilo palnirano da se kroz tender raspise konkurs za cimentaru gdje bi rupv imao velike koristi.Kazem-ova lokacija se vise ne pominje.Pominjao je menadzemnt rudnika.

3: od trece varijante se odustalo

.

kratko sam našao,mislim da sam o ovoj temi i opsirnije par puta pisao no ne mogu da trazim.

Što je poenta ove priče?epilog?

Koliko sam saznao od prijatelja iz PV s kojima sam neki dan bio na ručku, doci ce do smjene menadzmenta RUPV na čelu sa Đ Dzuverovićem,i da je to jedan od razloga odlaganja skupstine akcionara.

Pretpostavke su da se isti smjenjuje bas zbog inicijative lobija oko pravljenja cimentare na lokaciji Otilovici(smatraju u mendzemntu da je ra rupv bolje rješenje stara lokacija) i zbog prodaje akcija RUPV.Vjerovatno je,a i logično da se traze podobni ljudi za te poslove.

Inače,ako koga interesuje,rekli su mi da se akcije rupv još ne prodaju.(ja ih nemam ,a par puta sam pisao da rupv ne posluje sjajno s ovakvom cijenom uglja i problemima koje sam naveo,ali takodje da akcije zbog kontrolnog paketa mogu biti vrlo ,vrlo interesantne).

pecacg
30-06-08, 13:08
Raso Milović je upravo smijenjen sa mjesta predsjednika Borda direktora EPCG. Srđan Kovacevic ce biti novi predsjednik Borda. Dzuverovic, koji mi je licni prijatelj ce ostati na celu Rudnika uglja iako ima ideja u Vladi da se smijeni

Firular
30-06-08, 13:09
Inače,ako koga interesuje,rekli su mi da se akcije rupv još ne prodaju.

E pa na cijeni po kojoj se u zadnje vrijeme trguje rupv do ovakvog zaključka i nije tako teško doć :cheezy:

Michael
30-06-08, 20:46
Raso Milović je upravo smijenjen sa mjesta predsjednika Borda direktora EPCG. Srđan Kovacevic ce biti novi predsjednik Borda. Dzuverovic, koji mi je licni prijatelj ce ostati na celu Rudnika uglja iako ima ideja u Vladi da se smijeni

Ne znam,cuo sam da ce biti smijenjen...

Pera Detlic
30-06-08, 21:44
Zasto je odlozena skupstina?

pecacg
01-07-08, 12:54
Skupstina je odlozena jer nijesu spremni bili akti

Michael
01-07-08, 14:11
Penzionisan i plan B
DRŽAVA POČISTILA STARU GARDU IZ EPCG KOJA SE PROTIVILA PRIVATIZACIJI

Na jučerašnjoj Skupštini akcionara EPCG smijenjeni su svi dosadašnji predstavnici državnog većinskog kapitala u bordu direktora, osim Kovačevića koji je unaprijeđen.
.

o ovom scenariju se priča i za rupv

Moje lično i personalno mišljenje je da se namjerno urušava epcg i rupv kako bi se pokazalo da je privatizacija spasonosno rješenje.

I osoba sa naglasenim stepenom debiliteta moze logično zaključiti da je el energija buducnost,da je to visoko profitabilan posao,te da bi Drzava Crna Gora trebala taj sektor zadrzati u svojim rukama,a ne zbog interesa nezajazljivih guzica energiju dati u ruke profiterima u klasicnom smislu te rijeci.

ne mogu da shvatim da se ne moze naci kredit u iznosu od 300miliona,koji bi po izgradnji na pr 2Bloka bio vracen proizvodnjom za par god.

To sto nase akcije nece rasti 300-400% posto na osnovu privatizacije,nije,ne moze,niti je kad bio,niti ce kad biti interes drzave.

Ja sam ko gradjanin CG razočaran na način kako se postupa sa stubom razvoja privrede.Zar je jedina opcija u ovoj drzavi prodaja!?

P.S.Personalna rješenja su apsolutno nebitna.

Nabuko
01-07-08, 14:22
Jedna od rijetkih proizvodnji koje smo odrzali do dana danasnjeg je EE. U sustini slazem se sa Michelom ovo je pokusaj da se sve srusi da bi se izveo zakljucak koji nekome odgovara. Mogli bi se malo preskartati.

joshua
01-07-08, 14:33
u potpunosti se slazem.

zoxy
02-07-08, 12:31
Poslovodstvo Rudnika uglja pojasnilo navode teksta “Lome se koplja oko cementare”

Za ispravnu odluku potreban elaborat

PODGORICA - Povodom članka “Lome se koplja oko cementare” objavljene u Republici 30.06. 2008. godine, Informativna služba Rudnika uglja pojasnila je navode teksta, ističući da se ispravna odluka o gradnji cementare može donijeti tek nakon izrade elaborata o mogućoj lokaciji i njenom uticaju na životnu sredinu grada.
- Poslovodstvo i menadžment Rudnika uglja, iako apsolutno podržavaju izgradnju nove fabrike cementa u Pljevljima, do sada nisu bilo kojom prilikom javno iznosili svoj stav i opredjeljenje o mogućoj lokaciji fabrike –navodi se u saopštenju Rudnika uglja.
Republika je juče, pozivajući se na više nezvaničnih izvora, objavila da članovi SDP-a u Savjetu za privatizaciju potpomognuti upravom Rudnika uglja smatraju da je stara lokacija fabrike u blizini površinskog kopa idealna za gradnju cementare jer već postoji značajan dio izgrađene infrastrukture. Menadžment Rudnika ni juče nije želio da se zvanično izjasni o lokaciji cementare, niti da komentariše tvrdnje u tekstu da podržavaju “staru lokaciju”.
- Poslovodstvo ni menadžment Rudnika uglja nijesu nadležni za određivanje lokacije, jer smatraju da takvu odluku može donijeti nadležni organ i što se ispravna odluka o tome može donijeti nakon izrade elaborata o mogućoj lokaciji i njenom uticaju na životnu sredinu grada – kažu u Rudniku uglja.
Uprava Rudnika uglja napominje da menadžment i stručne službe Rudnika do sada nijesu imale na uvid Studiju lokacije koju je radila pljevaljska lokalna vlast.
- Zbog toga nijesmo bili u mogućnosti da se po bilo kom osnovu odredimo o tom dokumentu i da damo bilo kakvu ocjenu i izjašnjavanje. Napominjemo da takvo mišljenje od Rudnika uglja nije tražila ni jedna državna institucija ili organ – zaključuje se u saopštenju.
Republika je u pomenutom tekstu, pozivajući se na više izvora iz Vlade, objavila da postoje ozbiljne rezerve prema Studiji lokacije Otilovići jer izgradnjom cementare na ovoj lokaciji zarobilo ležište uglja od tri i po miliona tona, a mogla bi da ugrozi vodosnabdijevanje grada, pošto se cementara gradi iznad otilovićke akumulacije (jezera), odakle se Pljevlja snabdijevaju vodom.
Prema nezvaničnim procjenama iz Vlade, ukoliko bi se cementara gradila na staroj lokaciji, Rudnik uglja bi prihodovao oko 15 miliona eura jer je riječ o zemlji pljevaljske fabrike.
P.Zečević
REPUBLIKA

Michael
02-07-08, 12:50
[U]Prema nezvaničnim procjenama iz Vlade, ukoliko bi se cementara gradila na staroj lokaciji, Rudnik uglja bi prihodovao oko 15 miliona eura jer je riječ o zemlji pljevaljske fabrike.

O ovome sam pisao ranije,s tim,koliko se sjecam,radi se o nesto vecem iznosu

Postoje 3 lokacije za izgradnju cimnetare,od kojih dvije bitne pominjem

1: Lokacija Otilovici - ovu lokaciju forsira Opstina (trenutno je ta lokacija isklkjucivo u pomenu) i lobi(kao i svuda i tu imamo lobi).Mozda si po novinama citao da se uveliko u tom dijelu otkuplkjivala zemlja,da se radi studija izvodljivosti...Ja konkretno ne znam,niti me interesuje ko iza toga stoji.Poenta je da RUPV od te lokcaije nece imati koristi,kao od lokacije

2:Stara cimentara(mjesto na kome je nekad radila).Ova lokacija je u vlasnistvu RUPV(zemlja,objekti) i kroz Aukciju(Zakon o Aukciji,čitaj član 2) je bilo palnirano da se kroz tender raspise konkurs za cimentaru gdje bi rupv imao velike koristi.Kazem-ova lokacija se vise ne pominje.Naravno,kad pominjes cimnetaru ne zaboravi i drzavu...

.

Osim neposredne,RUPV bi imao i posrednu korist naravno.

Pera Detlic
02-07-08, 13:07
Michael, ako ne budeš prisustvovao skupštini i ne daš nam neposredne informacije, naljutićemo se. :)

Michael
04-07-08, 13:48
Sa MN berze:

236609 O 7/4/2008 9:34:17 AM RUPV OA 549 4.2900 0.23 2355.2100 3M 3M
236608 O 7/4/2008 9:34:16 AM RUPV OA 128 4.2800 0.7 547.8400 3M MB
236607 O 7/4/2008 9:34:16 AM RUPV OA 323 4.2500 0 1372.7500 3M VP
236606 O 7/4/2008 9:34:15 AM RUPV OA 1677 4.2500 0 7127.2500 3M VP
236605 O 7/4/2008 9:34:15 AM RUPV OA 323 4.2499 6.27 1372.7177 3M CG

Krenu i Rudnik! :)

Vlasnički status RUPV se mora rešavati. Na berzi mozete postati vecinski vlasnik RUPV i to čini ovu hartiju krajnje interesantnom.Loše poslovanje ide tu u drugi plan.(Naravno,bez dozvole niko to ne smije pokusati.Ko bude krenuo u preuzimanje,svakako ima podrsku vlasti i dogovor s najvecim akcionarima)

boris
08-07-08, 08:46
RIJEKE - IZMJEŠTANJE - INVESTICIJE
Ćehotina u novom koritu na jesen

- Izmještanje rijeke Ćehotine, najveći investicioni projekat na sjeveru Crne Gore vrijedan 32,8 miliona EUR, biće okončan na jesen, umjesto u julu kako je prvobitno planirano.

Razlog kašnjenja su dodatni radovi na tunelima i skretanju rijeke vrijedni 1,2 miliona EUR, saopšteno je Republici iz pljevaljskog Rudnika uglja.

Direktor sektora za investicije Milan Knežević kazao je da će se izmještanjem rijeke Ćehotine u prvoj fazi dobiti novih 45 miliona tona uglja, a u drugoj, nakon vraćanja rijeke u korito još 20 miliona tona.

Složeni sistem za izmještanje Ćehotine sačinjava izgrađena brana visoka 26 metara, dva tunela Rudine dugog 373 metra i Velika pliješ dužine 795 metara, kao i novog korita rijeke i dva mosta preko novog rječnog toka.

“Najzahtjevniji posao prilikom izmještanja rijeke je izrada brane budući da nijesu bili kompletirani istražni geološki radovi, a trebalo je da se uradi potpuno novi idejni projekat. Interesantno je da će po vraćanju rijeke u prvobitni položaj skretna brana postati akumulaciona za hidroelektranu snage 2,5 megavata, a potrebno je samo da se instalira oprema” objasnio je Knežević.

On je podsjetio da je još 90-ih godina Rudnik uglja uradio tendersku dokumentaciju za izmještanje rijeke, ali je projekat odlagan zbog nedostatka novca.

Dodatni razlozi odlaganja su i nepotpuna završena eksproprijacija naselja Durutovići, čiji stanovnici će se, prema dogovoru, preseliti nakon što započne skretanje rijeke.

Shajo
09-07-08, 10:25
Skupština zakazana 24.07.2008 u 11 sati.Tacka 3 između ostalih Donošenje odluke o raspodjeli profita ostvarenog u 2007