View Full Version : Nekretnine u CG
happy pessimist 07-02-07, 07:04 Postovane kolege forumasi,
buduci da je doslo do ekspanzije cijena nekretnina u CG, znamo za frapantne podatke da se kvadratni metar stambenog prostora ne moze naci, ili jako tesko, ispod 1300e po kvadratu. Pricam o novogradnji. Procitao sam na ovom forumu, jedno od puno puta ponovljenih pravila da cijena zemlje nikad ne moze biti manja, samo veca (slucaj Plantaze). Buduci da razmsljam o kupovini nekretnine, tacnije stana, interesovalo me je vase misljenje o tome, da li ce se ove cijene nekretnina u Podgorici zadrzati, dali ce doci neke "korekcije" na tom polju. Pretpostavljam da dok primorci (da ne kazem lacmani, a najradije bih ih tako zvao jer prodase i crno iza nokata, sve sto se zemljom moze nazvati) prodaju na primorju i kupuju u Podgorici, to ce ici gore.
Imam utisak da je zbog njih i zbog toga sto se sve lakse dolazi do stambenih kredita kod banaka koje su ozvjezile svoje poslovanje nastala prava manija i pomama za nekretninama.
U svakom slucaju, da sumiram pitanje, da li mislite da ce doci do pada cijena nekretnina u Podgorici ili ce i dalje ici gore, vrtoglavo i mahnito, sto vidimo da se desava ovih dana?
Ja sam prije tačno godinu dana kupio stan, i sad mogu da dobijem 50% više nego sam ga platio! Mislim da će se trend rasta nastaviti, bar još jedno 2 god., ali ne znam kojom dinamikom. U svakom slučaju korekciji se ne nadaj.
happy pessimist 07-02-07, 07:33 Moj blizak clan familije je u Junu mjesecu kupio stan u novogradnji (dio Maxima koji je jos u izgradnji) za 56.000e. Prije mjesec dana investitor mu je ponudio okruglo 100.000e, za taj isti stan! (stan je inace kupljen za 1150e po kvadratu, pa mu je posle odredjenog vremena investitor nudio 1300e, pa 1800e po kvadratu, i na kraju 100.000e) Zgrada se jos pravi, bice gotova za nekih 3-4 mjeseca.
Kriticna kolicina novca mi se nalazi u KAPG i EPCG, hvali mi jos nesto (suma dostizna kreditom) pa razmisljam da to sada odradim u kupim stan. Mislite li da je ce rast cijena stanova biti brzi od rasta akcija KAPG i EPCG?
Ako EPCG ode na 13e, sto je neko prognozirao, samo sa njom bi imao zeljenu sumu.
Mislim da ti cijene stanova ni u kojoj varijanti ne mogu rasti brze od trzista HoV. Tako da ti predlazem da se strpis jos makar godinu-dvije i izadjes sa znacajno vise novca za trgovinu stana.
Mislim da ti cijene stanova ni u kojoj varijanti ne mogu rasti brze od trzista HoV. Tako da ti predlazem da se strpis jos makar godinu-dvije i izadjes sa znacajno vise novca za trgovinu stana.
To zavisi od hartije.
To zavisi od hartije.
Pa covjek je rekao da je debelo u KAP-u i EPCG ...
Pa covjek je rekao da je debelo u KAP-u i EPCG ...
to je dobro
:)
happy pessimist 07-02-07, 09:00 Da, KAPG i EPCG su u pitanju.
No ja postajem jako nestrpljiv sto se tice stambenog pitanja, zato razmisljam o ovome. Znam da se isplati cekati ove dvije hartije jos neko vrijeme, ali me plasi da ce za godinu dana ovim tempom kvadrat stana u PG kostati 2000 ili 2500e u nekim pristojnim djelovima grada, ne elitnim, na elitnim su vec toliko, a onda cu morati imati toliko dionica KAPG i EPCG da cu moci da udjem u bord direktora, da bih kupio stan od 60kvadrata :)
(karikiran, da ne budem pogresno shvacen :) )
Da, KAPG i EPCG su u pitanju.
No ja postajem jako nestrpljiv sto se tice stambenog pitanja, zato razmisljam o ovome. Znam da se isplati cekati ove dvije hartije jos neko vrijeme, ali me plasi da ce za godinu dana ovim tempom kvadrat stana u PG kostati 2000 ili 2500e u nekim pristojnim djelovima grada, ne elitnim, na elitnim su vec toliko, a onda cu morati imati toliko dionica KAPG i EPCG da cu moci da udjem u bord direktora, da bih kupio stan od 60kvadrata :)
(karikiran, da ne budem pogresno shvacen :) )
Kupi plac pored PG i napravi kucu, 3 puta ce te ispasti jeftinije, samo moras malo rabotat oko kuce, a ne moras ni to, mozes sve da platis.
Imaces veci stambeni prostor, za 2-3 puta manje para.
Cijene gradjevinskog materijala kolko znam, nijesu rasle!
ja sam se prešao tako! Bio sam nestrpljiv. I ode KAP. Zato pažljivo!
U Baru je vec kvadrat 2000 eura u pristojnoj zgradi koja nema pogled na more. 2500 sa pogledom na more, stanovi u izgradnji 1700. Sam procjeni, mada mislim da vise ne moze ici mnogo gore. Uglavnom su prodali oni koji su htjeli dobra kola i kojima se investiranje zavrsava kupovinom stana za izdavanje. Sada su ostali oni koji nigdje ne zure i prodace svoju zemlju za jako dobre pare, a oni sigurno imaju pametnije uloziti pare nego sto je to kupovina stana u pg.
Sve mi ovo lici na euforiju sa berze ljetos kada je bila potraznja veca od ponude. Moze se lako desiti da investitorima odjednom nestane musterija.
izgleda da su nam isti ciljevi bar vecini od nas po pitanju novca od akcija-e sad ja mislim da do kraja ove godine ce biti jaci trend rasta cijena nekretnina nego cijene akcija, ali cijene nekretnina se blize nekom maksimumu a cijene nekih akcija su jos dosta dosta ispod stvarnih vrijednosti- moj izbor je da cekam , mislim da ne grijesim?
Mene interesuje kakve su cjene zemlje u Budvi in cjene apartmaja sa pogledom na more. Kot hotela Avala. Ima li ko kakve podatke? Oce li cjene jos da rastu? Gdje vidite vrh?
Mislim da ce cijene stanova ici gore bar jos dvije godine a koliko to je tesko predvidjedi.
Uzeo sam prije 3 mjeseca stan u Pg u izgradnji.
Oprediolio sam se za sigurniju varijantu mada nijesam siguran da li sam pravilno postupio i da li bi bilo bolje da su mi te pare u akcijama.
Iz ovog ugla mi se cini da ce HOV brze rasti i ostaje mi da vidim sto ce se desavati.
Dakle nebih mogao dati konkretan savjet sto je bolje.
Slazem se sa Homerom. I ja sam bila nestrpljiva. Pa pogrijesih. Thhhp.
Tesko je prognozirati vrh. Najavljeno je da ce u proljece biti invazija stranih investitora i po meni cu tu biti vrh za neki neposredno blizi vremenski period. U kontaktu sam sa Englezima koji ovdje rade sa nekretninama, po njima kvadrat zemlje u prvom redu do mora na ekskluzivnim lokacijama tipa Sv. Stefan, Boka moze da ide 800-900 pa i do 1000. To je limit koji je prihvatljiv Englezima, Ircima i Skotima za investiranje. Ali uvijek moze da se pojavi neki rus koji ce da da mnogo vise od toga samo da bi oprao pare.
Tesko je prognozirati vrh. Najavljeno je da ce u proljece biti invazija stranih investitora i po meni cu tu biti vrh za neki neposredno blizi vremenski period. U kontaktu sam sa Englezima koji ovdje rade sa nekretninama, po njima kvadrat zemlje u prvom redu do mora na ekskluzivnim lokacijama tipa Sv. Stefan, Boka moze da ide 800-900 pa i do 1000. To je limit koji je prihvatljiv Englezima, Ircima i Skotima za investiranje. Ali uvijek moze da se pojavi neki rus koji ce da da mnogo vise od toga samo da bi oprao pare.
Ako koga interesuje Skadarsko, plac na obali, tu sam!
happy pessimist 07-02-07, 10:13 Baosici, plac sa kucom, 80metara od mora, 100metara ispod magistrale! :D
Podignes jos 1 sprat ili potkrovlje i eto pogleda na more! Zainteresovani na PM :D
Ja sam nestrpljiv a i bojim se da za novac koji imam u akcijama necu moci kupiti stan za godinu dana ili dvije. A i ja ne kupujem jos jedan stan koji cu izdavati, vec stan u kom cu zivjeti u narednom periodu, a sloboda ima svoju cijenu (trenutno zivim sa roditeljima i bratom).
nb-campari 07-02-07, 10:38 oko asamdeset pete, seste godine se stidljivo poceo pojavljivati privatni biznis u rusiji. tada se u centru moskve, stan od sto kvadrata mogao kupiti za 10-15000 dolara. danas takav stan kosta najmanje 30000 dolara po kvadratu.
podgorica nije moskva, niti je crna gora rusija,ali su stvoreni svi uslovi za ulaz i ljudi i investicija. nikad kvadrat stana u podgorici nece biti jeftiniji, a akcije ce sigurno rasti puno puno brze od nekretnina
nb-campari 07-02-07, 10:40 Ako koga interesuje Skadarsko, plac na obali, tu sam!
nudili su mi nekad plac u podgorici, doduse zauzet na divlje za 100 maraka.
Mene interesuje kakve su cjene zemlje u Budvi in cjene apartmaja sa pogledom na more. Kot hotela Avala. Ima li ko kakve podatke? Oce li cjene jos da rastu? Gdje vidite vrh?
Pa letos je stan u ulici koja vodi do hotela avala m2 bio 3500evra, danas mislim da vise nema stanova za prodaju, a pogled na more od Avale mozes kupit. Trenutno se Avala nadogradjuje pa ih pitaj da ti prodaju jedan apartma, mada mislim da to nemoze priustit svako, osim ako nemas jedno 50 hiljada da platis po kvadratu. A tebi je isto more i ako kupis u Petrovcu.
Pa letos je stan u ulici koja vodi do hotela avala m2 bio 3500evra, danas mislim da vise nema stanova za prodaju, a pogled na more od Avale mozes kupit. Trenutno se Avala nadogradjuje pa ih pitaj da ti prodaju jedan apartma, mada mislim da to nemoze priustit svako, osim ako nemas jedno 50 hiljada da platis po kvadratu. A tebi je isto more i ako kupis u Petrovcu.
U Avali rade nadogradnju ali samo sa desne strane, kako da nece zaklonit ni jedne kuce. Imam tamo apartmane pa me interesuje koko kosta kvadratni metar, da vidim jeli se vec izplati prodavat. Jeli je vec precjenjeno! Znaci vec je tako visoka cjena. Super :)
A kakve su cjene u Petrovac! Sta mislite jel se vec izplati prodavat ili ce cjene u Budvi jos da porastu
happy pessimist 07-02-07, 14:49 Cijene su takve da Petrovac zovu "Grad Milionera". Navodno se procjenjuje da u budvanskoj opstini u zadnjih godinu dana ima preko 80 ljudi koji posjeduju vise od milion eura...
Znaci, milioneri...
400m2 u Toploj.Po 100e m2,da li da prodam? U Novom selu,kod spuza,1200m2,asfalt,struja,po 5e,da prodam,pa sve u zeljeznicu pitanje je sad?
400m2 u Toploj.Po 100e m2,da li da prodam? U Novom selu,kod spuza,1200m2,asfalt,struja,po 5e,da prodam,pa sve u zeljeznicu pitanje je sad?
Možeš da prodaš u Novom Selu po 5 eura?
400m2 u Toploj.Po 100e m2,da li da prodam? U Novom selu,kod spuza,1200m2,asfalt,struja,po 5e,da prodam,pa sve u zeljeznicu
U željeznicu?
Moje mišljenje, riskantna hartija.
Moje mišljenje.
Mario_2006 08-02-07, 18:54 Koliko vredi lokal 35-40 kvadrata(Bijela) na maistralnom putu prema izlazu iz Bijele(vjerovatno i mogucnost dobijanja papira za nadogradnj na osnovicu)
Nudi se na prodaju,da li je zanimljivo?
Ja svojevremeno nijesam nasjeo, ali ih ima koji jesu!
Pazite dobro ako kupujete stan u izgradnji, ima dosta prevaranata. Znači samo od provjerenih i renomiranih investitora.
Evi ja ću da ve upozrim na dva:
- Katel PG, prodaje stanove u izgradnji i vodi kupce do rupe (navodni temelj) na St. Aerodromu koja nije njegova (ili je bila pa mu je oduzeta). Pristaje vrlo često da uzme nekretninu u zamjenu za stan, pa čovjek ostane i bez jednog i bez drugog.
- Ona zgrada kod Gimnazije, što se radi, od kad su mene nudili prije 3-4 god. (a ko zna koliko prije) trebalo je da bude gotova za 8 mjeseci. Investitor nema para da je završi a uzeo je pare od ljudi.
Imena investitora namjerno nijesam naveo.
S obzirom, da većina prisutnih na forumu planira da vremenom kupi nekretninu, moja poruka je OPREZ!!!:mad:
happy pessimist 17-03-07, 15:33 Ja svojevremeno nijesam nasjeo, ali ih ima koji jesu!
Pazite dobro ako kupujete stan u izgradnji, ima dosta prevaranata. Znači samo od provjerenih i renomiranih investitora.
Evi ja ću da ve upozrim na dva:
- Katel PG, prodaje stanove u izgradnji i vodi kupce do rupe (navodni temelj) na St. Aerodromu koja nije njegova (ili je bila pa mu je oduzeta). Pristaje vrlo često da uzme nekretninu u zamjenu za stan, pa čovjek ostane i bez jednog i bez drugog.
- Ona zgrada kod Gimnazije, što se radi, od kad su mene nudili prije 3-4 god. (a ko zna koliko prije) trebalo je da bude gotova za 8 mjeseci. Investitor nema para da je završi a uzeo je pare od ljudi.
Imena investitora namjerno nijesam naveo.
S obzirom, da većina prisutnih na forumu planira da vremenom kupi nekretninu, moja poruka je OPREZ!!!:mad:
Znam covjeka licno, imao sam posla sa njim!
Klasicni muljator! Klaaaasicniii! Prodaje ono sto zna da nema i ono sto zna da nikad nece imati! Zgrada na Zabjelu, na onoj ledini, preko puta Stovarista Djurovic, gradi se kao Skadar na Bojani!
Covjek je umislio da je Donald Tramp! Poceo je zgradu, i navodno sam ljudima davao kredite, kreditirao ih, na ne znam koliki rok.
Mislim, nonsens... Mozda nije bas ona najgora varalica, ali da je namazan i da vas moze uvaliti u govna, jer pokusava nemoguce, to sigurno!
Ja cu imenovati, tako da je lakse potencijalnim kupcima nekretnine.
Novak Vukcevic - Zeleno-bijela zgrada iza Dak petrol pumpe na Zabjelu.
Napravio zgradu, rasprodao stanove i slucajno zaboravio da plati poreze i komunalije. Zgrada nije upisana u katastar, nije tehnicki primljena, odvod kanalizacije nije odradjen do kraja itd.
Pored iste, udareni temelji nove zgrade i naravno stopirani svi poslovi. Vec neko vrijeme niko ga ne moze vidjeti.
Sada stanari imaju problem i to veliki. Ne mogu nikome da prodaju stan koji su kupili!
Moj savjet je ukoliko se odlucite da kupite stan u izgradnji da to ne radite bez ogromnog opreza i ugovora sa investitorom. Moj drugar je htio da kupi stan u PG i nadje nedje na Starom aerodromu dje ce da se rade stanovi. Ode kod "investitora" da vidi kakvi su uslovi a on njemu kaze 900e po m2. a nije jos ni temelje iskopao. I to mu kaze da pozuri sa uplatom jer ce mu sledece nedjelje biti 1200e!!! On njega pita koliki je rok za izgradnju zgrade, ovaj kaze 18 mjeseci!!! Realno ce da je zavrsi za 10-11 mjeseci. Kada ga je upitao ako je ne zavrsi za taj period da li ce mu platiti "penale" pogledao ga je zacudjeno u smislu "jesi li ti lud".
E sada zamislite date nekome recimo 50000 eura za stan i nemate te pare 18 mjeseci. On posao koji zavrsava za 10 mjeseci oduzi na 18 i 8 mjeseci okrece sa vasim parama, a vi grizete nokte. Sve je to legalno i legitimno kada ljudi pristaju na to ali dajte makar malko postovanja prema musteriji koja je vama ukazala povjerenje. I to sa ugovorom koji vas na sve obavezuje a njih nista.
Razmislite o svemu bas dobro i sa velikim oprezom kupujte nekretnine
Ja cu imenovati, tako da je lakse potencijalnim kupcima nekretnine.
Novak Vukcevic - Zeleno-bijela zgrada iza Dak petrol pumpe na Zabjelu.
Napravio zgradu, rasprodao stanove i slucajno zaboravio da plati poreze i komunalije. Zgrada nije upisana u katastar, nije tehnicki primljena, odvod kanalizacije nije odradjen do kraja itd.
Pored iste, udareni temelji nove zgrade i naravno stopirani svi poslovi. Vec neko vrijeme niko ga ne moze vidjeti.
Sada stanari imaju problem i to veliki. Ne mogu nikome da prodaju stan koji su kupili!
Ovo je sve tačno, samo nijesam htio da zamaram detaljima. Njegova je zgrada kod Gimnazije.
Ovaj drugi, nije ništa bolji (Preziva se Đurišić!), možda i gori. Kupio kuću (čini mi se u Tološe) za par stanova. Ubrzo je kuću prodao za keš, znatno jeftinije, a mrčni vlasnik ostao i bez kuće i bez stana. Kruži okolinom grada i gleda da lešinari nešto. Prvo obeća keš (koga nema) a onda ponudi stan. Preziva se Đurišić!
Sto se tice sadasnjih cijena nekretnina, svi znamo koliko su one visoke i neprikladne za džep "obicnih" ljudi koji na posten nacin dolaze do zarade.
Prilikom razgovora sa jednom gospodjom koja radi u agenciji za nekretnine, pitala sam je za cijenu m2 zemlje blizu mora.(Utjeha kod Bara)
Odgovor je bio 250 €/m2, 50 m od mora.Koliko sam cula na to ide jos otprilike 80% komunalija i dazbina.
Njen savjet je bio da se saceka jul mjesec, kada izlazi regulativa koja se odnosi na prodaju nekretnina strancima.
Znaci Rusi sto ce kupiti kupuce do jula, a poslije se situacija mijenja u nasu korist.
Iskreno se nadam da ce tako i biti.
Znaci kome nije zurba da kupuje nekretnine neka malo saceka .
Ja cu cekati, a do povoljnijeg vremena za kupovinu nekretnina, probacu novac da uvecam kroz ulaganja u berzu
Pozdrav za sve
Ovo je sve tačno, samo nijesam htio da zamaram detaljima. Njegova je zgrada kod Gimnazije.
Ovaj drugi, nije ništa bolji (Preziva se Đurišić!), možda i gori. Kupio kuću (čini mi se u Tološe) za par stanova. Ubrzo je kuću prodao za keš, znatno jeftinije, a mrčni vlasnik ostao i bez kuće i bez stana. Kruži okolinom grada i gleda da lešinari nešto. Prvo obeća keš (koga nema) a onda ponudi stan. Preziva se Đurišić!
a djurisic se zove petar. kakav lik! ja sam bio kod njega kad sam trebao nesto da mu radim sto nema veze sa nekretninama nego sa marketingom. i sve smo se dogovorili...soim sto se on nikad vise nije javio
happy pessimist 17-03-07, 21:11 Sto se tice sadasnjih cijena nekretnina, svi znamo koliko su one visoke i neprikladne za džep "obicnih" ljudi koji na posten nacin dolaze do zarade.
Prilikom razgovora sa jednom gospodjom koja radi u agenciji za nekretnine, pitala sam je za cijenu m2 zemlje blizu mora.(Utjeha kod Bara)
Odgovor je bio 250 €/m2, 50 m od mora.Koliko sam cula na to ide jos otprilike 80% komunalija i dazbina.
Njen savjet je bio da se saceka jul mjesec, kada izlazi regulativa koja se odnosi na prodaju nekretnina strancima.
Znaci Rusi sto ce kupiti kupuce do jula, a poslije se situacija mijenja u nasu korist.
Iskreno se nadam da ce tako i biti.
Znaci kome nije zurba da kupuje nekretnine neka malo saceka .
Ja cu cekati, a do povoljnijeg vremena za kupovinu nekretnina, probacu novac da uvecam kroz ulaganja u berzu
Pozdrav za sve
Interesantno razmisljanje, no, to je ok za ljude koji zele da kupuju nekretnine na primorju, mene zanima Podgorica. Odje stranci ne kupuju, vec kupuju ovi indijanci sa primorja, prodaju po brda u pastrovice i kupe pola stambene zgrade u PG :rolleyes::rolleyes:
@ina
Znaš li nešto detaljnije o toj novoj regulativi o prodaji nekretnina strancima?:)
@ina
Znaš li nešto detaljnije o toj novoj regulativi o prodaji nekretnina strancima?:)
Ne,ali je nesto bilo nocas na dnevniku, no nisam dobro cula jer sam imala goste.
Potrudicu se da saznam o cemu je rijec, pa cu informisti
ima li veze sa reciprocitetom?
Izgleda da smo ti i ja jedine budne "lude" u ovo doba.
Nisam upucena
happy pessimist 18-03-07, 08:23 ima li veze sa reciprocitetom?
Reciprocitetom.....chega?!
Reciprocitetom.....chega?!Koliko kupuju strani državljani kod nas toliko i mi kod nijh.Rusi kuouju na Crnogorsko Primorje mi ćemo u Sibir ili na Crno More.
nb-campari 18-03-07, 09:04 gospodo,
uvesti takav reciprocitet i ocerati kupce?vrlo mudar potez.pa da onda ponovo na primorju besplatno grade odmaralista raznorazne srbijanske organizacije. i da dolaze na odmor sa deset kokosaka i nesto konzervi. i da kukaju kako je skupo.
nekretnine strancima ce se i dalje prodavati(mozda ce biti povecan porez i zabrana preprodaje bar dvije godine)a o prodaji zemljista sam cuo da ce biti razmisljanja. naime, razmislja se o tome da stranac ne moze biti vlasnik zemljista, nego samo zakupac na maksimalno 99 godina, sa pravom produzetka zakupa, cija bi cijena bila simbolicna.
reciprociteta nece biti, to je sigurno, jer ga strane finansijske organiazcije, koje se ovdje poprilicno pitaju, nece odobriti. Bice povecana stopa poreza na promet, pod izgovorom da se uzmu pare od "bogatih Rusa" koji placaju nekretnine ovdje milionima. To ce jos vise udaljiti obicne ljude od vlasnistva nad njima, jer ce stopa sa dva odsto mozda skociti na 20 ili 30, bogatim Rusima ne mijenja mnogo stvar.
Malo je vjerovatno da ce vlada uvesti limit za povecanje stope, recimo vrijednost nekretnine od 50 000 EUR, jer stranci ni to ne dozvoljavaju.
Kad se neko raspravlja sa njima oko ovoga oni odmah kazu da im se ne dopada komunsticki nacin razmisljanja.
S druge strane, strancima, pa cak i ovima kojim kroje politiku, se ne dopada haos na primorju. Odustaju od kupovine svake nekretnine koja bi mogla osvanuti za par godina ogradjena apartmanima i svidja im se sjever. Tamo kupuju nepregledne kose, samo jos ne masovno.
gospodo,
uvesti takav reciprocitet i ocerati kupce?vrlo mudar potez.pa da onda ponovo na primorju besplatno grade odmaralista raznorazne srbijanske organizacije. i da dolaze na odmor sa deset kokosaka i nesto konzervi. i da kukaju kako je skupo.
nekretnine strancima ce se i dalje prodavati(mozda ce biti povecan porez i zabrana preprodaje bar dvije godine)a o prodaji zemljista sam cuo da ce biti razmisljanja. naime, razmislja se o tome da stranac ne moze biti vlasnik zemljista, nego samo zakupac na maksimalno 99 godina, sa pravom produzetka zakupa, cija bi cijena bila simbolicna.
Koliko znam CG ima podpisan ugovor sa Rusijom o reciprocitetu (na toj listi su jos neke zemlje za razliku od Slovenije s kojom sporazum nije podpisan). Trenutno svi stranci mogu kupovati zemlju u CG sto zbog reciprociteta sto na nacin da otvore firmu u CG i preko nje kupuju zemlju. Ovo sto je campari napisao mi zvuci ok. Posebno zbog preprodaje (Rusi to vec rade).
Proslo ljeto sam pricao sa jednim Albancem iz Ulcinja koji ima restoran i zemlju van grada. Rekao mi je da on nikad nebi prodao zemlju nego bi je samo dao u zakup. Takvo razmisljanje mi se svidja. Nadam se da ce odgovorni donjeti zakon za dobrobit svih drzavljana CG
Premijer Zeljko Šturanović je najavio pre nekoliko dana na Premijerskom satu na Cetinju, na pitanje poslanika I. Brajovića da je vlada spremila nekoliko zakona o imovinsko pravnim odnosima i još dva, te da će oni na usvajanje, čini mi se, kada prođe novi Ustav. Nisam se posebno interesovala, ali bih mogla pa ću Vam javiti kada saznam nešto detaljnije. (No, obaveze, obaveze!!! Nema se baš vremena za sve)
Prema mojim informacijama, Vlada će stopu od dva odsto podići na 7 procenata.
happy pessimist 18-03-07, 16:40 Uuuu, bas su se pretrgli, to ce garantovano staviti "pod kontrolu" trgovinu.
Jel zna netko koliko je trenutno kvadrat građevinskog zemljišta u Sutomoru i Risanu, a koliko u Nikšiću ?
Superwoman 19-03-07, 09:44 Definitivno stopa ide na 7%. To je trazeno jos od decembra prosle godine od strane Poreske Uprave.....Mada, moze se desiti da pod pritiskom bude i 5%. Medjutim, treba imati na umu da su najljepse dijelove obale vec kupili rusi koji su imali off shore kompanije i kad je promet nekretnina bio oslobodjen placanja poreza...tek toliko....
i onda ce sad da stave porez 7 kad mi sitni kupujemo stancice za zivot...bas fino
Superwoman 23-03-07, 09:10 Znas kako, ne samo da ce stopa biti mozda 7%, nego ces morati da platis i PDV na sve na sto se do sada nije placao!
Pera Detlic 23-03-07, 09:14 Prema mojim informacijama, Vlada će stopu od dva odsto podići na 7 procenata.
Prema mojim informacijama sadasnja stopa je 1%,a podici ce je na 2 ili 3 %.
7% je suludo.
Superwoman 23-03-07, 09:46 Prema mojim informacijama sadasnja stopa je 1%,a podici ce je na 2 ili 3 %.
7% je suludo.
Pero, nisi upucen.
Sadasnja stopa je 2% a predlog je da se ide na 7% i od strane Poreske uprave i od strane Ministarstva finansija. To znam jer na tome radim!!
Prema mojim informacijama sadasnja stopa je 1%,a podici ce je na 2 ili 3 %.
7% je suludo.
Pogresno si informisan stopa je 2% već par godina, a povećanje će biti 7 ili 9% jos nije dogovoreno.
Stopa je 2 odsto a treba da ide na sedam odsto:)
Superwoman 23-03-07, 11:35 Bravo Peca!!!
To ste prvi od mene informaciju dobili i objavili...
14:37 | Izvor: FoNet
Podgorica -- Crna Gora je strancima prodala 1,39 odsto teritorije i 8,5 odsto ukupne "etažne površine".
U Crnoj Gori demantuju da su Rusi kupili polovinu teritorije
Direktor Uprave za nekretnine Rajko Janković demantovao je time da su Rusi kupili 20 odsto teritorije Crne Gore. Podaci su sakupljeni iz opštinskih katastara, a Janković garantuje za njihovu tačnost.
Uvećanje izmena u strukturi vlasništva u periodu 2005/2006 veliko je i kreće se između 50 i 70 odsto. Podaci o prodatom zemljištu i etažnoj površini svrstani su u tri kategorije – vlasnici iz bivše Jugoslavije, strani vlasnici i vlasništvo po državama.
Prodato je 19 hiljada i 209 hektara zemljišta. Građani iz nekadašnjih jugo-republika poseduju 1,34, a ostali stranci svega 0,047 odsto crnogorske teritorije. Od ukupne etažne površine prodato je milion i 529 hiljada kvadrata, od čega državljani bivših jugo-republika imaju 7,18, a svi drugi stranci 1,31 odsto.
Ovakvo istraživanje prvi put se radi u Crnoj Gori, a podaci se odnose na period do 30. decembra 2006. godine, a buduće promene će se objavljivati kvartalo.
Nadam se da je u kontekstu teme i da ne'e biti brisanja:) .
mediteraneo 16-05-07, 13:11 Ako je neko zainteresovan za kupovinu zemlje na atraktivnim mjestima na velikoj plazi po nizim cijenama od ovih koje vi pominjete tu mogu da pomognem.
Ako je neko zainteresovan za kupovinu zemlje na atraktivnim mjestima na velikoj plazi po nizim cijenama od ovih koje vi pominjete tu mogu da pomognem.
Po kojim cijenama? Ne za mene, haha, nisam bas tolko dobra...
mediteraneo 16-05-07, 18:28 Iduce nedelje cu biti u Ulcinju pa cu te tacno obavjestiti kupio sam nesto zemlje za neke moje prijatelje iz Holandije prije par nedelja i to raste svaki dan bas kao pojedine akcije, ja kupujem jeftino jos nenapadnuta mjesta sa potencijalom brzog rasta .
Iduce nedelje cu biti u Ulcinju pa cu te tacno obavjestiti kupio sam nesto zemlje za neke moje prijatelje iz Holandije prije par nedelja i to raste svaki dan bas kao pojedine akcije, ja kupujem jeftino jos nenapadnuta mjesta sa potencijalom brzog rasta .
koliko se moze kupiti kvadrat zemlje u Shtoju?
Najbogatiji Grk kupio zemlju u CG
08:49 | Izvor: B92, Beta
Podgorica -- Spiros Lacisa kupio veliku parcelu od 10.000 kvadratnih metara bez vode i struje nadomak Svetog Stefana za četiri miliona €.
Naftni magnat i brodovlasnik, najbogatiji Grk, vlasnik velike korporacije "Lacis grup", jedan je od 10 najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, a njegovo se bogatstvo trenutno procenjuje na blizu 20 milijardi evra.
Vlasnici zemlje prihvatili su primamljivu ponudu Lacisa da prodaju parcelu, na Crvenoj glavici oko kilometar udaljenoj od Svetog Stefana, na kojoj on, kako pišu "Vijesti", planira da gradi luksuzne apartmane.
Parcela, koja je oko kilometar udaljena od Svetog Stefana, obrasla je mediteranskim rastinjem i strmo se spušta ka moru sa izvanrednim pogledom na svetostefansku obalu.
Cena kvadrata zemlje na potezu od Svetog Stefana do Petrovca iz dana u dan dostiže sve više rastu.
Lacisova naftna kompanija "Lacis grup" jedna je od najuticajnijih u regionu, a bogati Grk ima i polovinu vlasništva u "Eko-petrolu".
"Lacis grup" će učestvovati i u jednom od najvećih projekata veka -izgradnje velikog naftovoda kojim će se ruska nafta dopremati do Mediterana.
Lacisovo ime se, međutim, pominje i u jednom poznatom slučaju navodne korupcije.
Tako je Evropski parlament raspravljao o "slučaju" predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, koji je, navodno, povredio pravila Evropske unije, jer je otišao na odmor koji mu je platio brodovlasnik i milijarder Spiros Lacis (Spiro Latsis) .
Njegov otac, Janis Lacis, čiji je nadimak bio Kapetan, pripadao je trojici najbogatijih brodovlasnika Grčke, zajedno sa Onazisom i Narhosom. Porodica Lacis poseduje EFG Bank Grupu, veliki bankarski konglomerat.
mediteraneo 22-05-07, 13:18 koliko se moze kupiti kvadrat zemlje u Shtoju?
Zavisi od kvadrature koju kupujes i lokacije ako si zainteresovan dobices info.iduce nedelje.
malo nesto, neki manji plac da se moze kucica napraviti. mozda u visini kopakabane, sa druge strane puta
mediteraneo 22-05-07, 19:44 malo nesto, neki manji plac da se moze kucica napraviti. mozda u visini kopakabane, sa druge strane puta
OK,Vidjecemo sta ima.
Pridruzujem se pitanjima vezanim za placeve u Ulcinju. Trazim manji plac na primorju da pravim kucicu a ne radi dalje prodaje. Sifra: Nijesam Rus.
Savjet ulagačima: Crnogorske nekretnine dobra prilika
www.business.hr
Nekretnine u Crnoj Gori opisane su kao "dobar prijedlog", s obzirom da se Crna Gora proteklih godina otvara prema investitorima, piše ready2invest.co.uk. Nakon nedavne neovisnosti , broj letova za Crnu Goru i turista koji posjećuju tu državu sve je veći, dok je (doduše sasvim nerealno) prikazivanje države u filmu Casino Royale pomoglo u podizanju međunarodnog rejtinga.
mediteraneo 01-06-07, 16:54 Ima dvije kuce u novogradnji dvospratne Gornji Stoj na nekih 550m2 placa odvojene cijena 65.000 ako bi se uzele u paketu islo bi i nize.
Ima zemlja 4090 m2 sa dvije male kucice potrebna adaptacija da bi se moglo zivjeti u njima ima struju ,vodu,kanalizaciju,telefon .43.000 eura.
Ima dvije kuce u novogradnji dvospratne Gornji Stoj na nekih 550m2 placa odvojene cijena 65.000 ako bi se uzele u paketu islo bi i nize.
Ima zemlja 4090 m2 sa dvije male kucice potrebna adaptacija da bi se moglo zivjeti u njima ima struju ,vodu,kanalizaciju,telefon .43.000 eura.
Koliko je to daleko od plaže?
mozda ne bi bilo lose, da netko kaze gdje tacno je Gornji Stoj :)
mozda ne bi bilo lose, da netko kaze gdje tacno je Gornji Stoj :)
Ulcinj, ako ti treba preciznije, google zna sve :)
http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Republic_of_Montenegro/Gornji_Stoj-722423/TravelGuide-Gornji_Stoj.html
mediteraneo 01-06-07, 22:58 Gornji Stoj je nekih 5 minuta od plaze kopakabana,znaci sa lijeve stane puta prema Adi ove dvije kuce se nalaze jedno rekao bih 1000 m.od puta.
Druge dvije kuce sa 4090 m2 su blize Adi znaci jedno 2000 m. od Crkve sa lijeve strane u unutrasnjosti .
Ko je zainteresovan moze doci ovamo pa cemo poci na licu mjesta da ih vidimo
ima tu jos dobrih lokacija koje su jos uvjek povoljne ne zadugo.
NA JAVNOJ RASPRAVI ODLUKA O ZAKUPU POSLOVNIH PROSTORA U VLASNIŠTVU GLAVNOG GRADA
Skuplji zakup u centru grada
Nacrt odluke o cijeni zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, koja predlaže da cijena zakupa poslovnog prostora za Ia zonu iznosi 33,20 eura po kvadratnom metru, Ib zonu 21,75, Ic zonu 18,50 i Id zonu 14,50 eura po metru kvadratnom korisne površine, na javnoj raspravi je do 15. juna.
Nacrtom je predviđeno da cijene zakupa za II, III, IV i V zonu ostaju nepromijenjene, kao i da se, kada nema zainteresovanih ponuđača za zakup, početna cijena u svakom narednom postupku umanjuje za 10, a najviše do 30 odsto.
Centralna javna rasprava, koju sprovode Direkcija za imovinu i Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, održaće se u utorak, 12. juna u sali KIC-a "Budo Tomović" u 10 časova. Prema Nacrtu odluke cijene zakupa poslovnog prostora donosi Skupština glavnog grada, a predlaže ih Odbor direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, koja koristi i raspolaže poslovnim prostorom u vlasništvu Glavnog grada. Kako se navodi u tekstu odluke, bilo je neophodno utvrditi nove cijene zakupa poslovnog prostora koje će biti konkurentne, čime bi se omogućilo Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice da se na tržištu pojavi kao ravnopravan partner i "stvori uslove za očuvanje i povećanje imovine Glavnog grada".
- Promjena cijena je osnovana, budući da su rekonstrukcijom užeg dijela centra stvoreni uslovi za veće ekonomsko vrednovanje poslovnih prostora u tom dijelu grada, a što je uticalo i na povećanje cijena zakupa. Nakon javnih nadmetanja, krajem prošle i početkom ove godine, ponuđene cijene zakupa su bile značajno veće od onih koje sada važe - navodi se u Nacrtu odluke.
Mi.B.
Vijesti, 04.06.2007.
ISTRAŽIVANJE AGENCIJE ZA NEKRETNINE KOLIERS INTERNEŠNEL
Crna Gora svjetski hit
Podgorica(MINA-BUSINESS)- Crnogorsko primorje jedno je od najjačih svjetskih tržišta za ulaganja u nekretnine, a njihove cijene su na nekim djelovima obale za godinu skočile više od 50 odsto, pokazalo je novo istraživanje firme Koliers internešnel Srbija.
Najveća svjetska agencija za nekretnine, koja posluje u 51 državi, navodi da cijena kvadratnog metra u novim modernim zgradama u popularnim gradovima poput Herceg Novog, Ulcinja, Bara i Tivta sada iznosi od 2,5 hiljada do pet hiljada eura.
- U Budvi, na Svetom Stefanu i Petrovcu cijene su još više - pokazalo je istraživanje. "Rast tražnje i cijena ne pokazuju znake usporavanja".
Stalno rastu i cijene zemljišta, koje sada košta od 200 do 450 eura po kvadratu, zavisno od kraja, a najskuplji su Sveti Stefan, Budva i Lučice u Petrovcu.
Prema zvaničnim podacima, prihod od prodaje nekretnina u Crnoj Gori porastao je 400 odsto za samo dvije godine.
Vijesti, 12.06.2007.
(MENAFN - The Peninsula) doha • A delegation from Barwa Real Estate Company visited Montenegro last week to explore promising investment opportunities.
The delegation was headed by the Chairman and Managing Director of Barwa Real Estate Company, Ghanim Bin Saad Al Saad and the Chief Executive Officer of Barwa International, Ghassan bin Abdullah Al Binali.
During the visit, the delegation met with Montenegro Prime Minister, HE Vujica Lazovic.
Talks during the meeting dealt with exploring available investment opportunities in various field in Montenegro. The Prime Minister highlighted the facilities offered by his country to foreign investors in different sectors.
He said the government of Montenegro is keen to provide all types of supports to facilitate investment process in his country.
The meeting has also reviewed means of providing special support to Barwa Real Estate Company for boosting bilateral relations and investment cooperation between Montenegro and Qatar.
The investment procedural steps applied in Montenegro, was discussed in the meeting.
Following the meeting, the delegation visited several investment locations in Montenegro and identified selected areas for conducting feasibility study regarding establishing expected projects.
Barwa Chairman Ghanim Bin Saad Al Saad expressing satisfaction for the outcome of the visit, said: "Besides its tourist features, we are convinced that there are so many investment potentials in this little country in the Balkans that should be explored".
Project details to be unveiled today
Doha • Senior officials of Barwa Real Estate Company will highlight the company's major strategic project at a news conference to be held at the Murqab hall, today.
The project was announced during the company's Annual General Meeting (AGM) last January. Shareholders agreed to allocate the QR452m net profits the company posted for 2006 for the implementation of this project.
The AGM approved the proposal referred to it by the Board of Directors in this regard, the company said yesterday.
The company has invited local and regional media representatives to attend the press conference, which will focus on its strategic project's main details including the objectives, business activities and capital, among other issues and respond to queries raised by the media.
link (http://www.menafn.com/qn_news_story_s.asp?StoryId=1093156010)
Cijene zemljišta od 200 do 450 eura, a novih stanova od 2500 do 5000 eura
Cijene nekretnina na crnogorskoj obali rastu i do 50 posto na godišnjoj razini na nekim lokacijama. Prihod od prodaje nekretnina u Crnoj Gori u posljednje dvije godine povećao 400 posto prema službenim podacima, pokazalo je istraživanje agencije Colliers International Serbia. Popularni za kupnju su gradovi Herceg Novi, Ulcinj, Bar i Tivat gdje se novi stanovi prodaju po cijenama od 2500 do 5000 eura po četvornom metru, a u ekskluzivnoj Budvi, Svetom Stefanu i Petrovcu stanovi su još skuplji. Povećanje, kako cijena tako i potražnje, međutim ne pokazuje nikakve znakove usporavanja, prognoze su beogradskog ureda agencije Colliers International. Cijene zemljišta koja su najtraženija također su u porastu i kreću se u rasponu između 200 i 450 eura po kvadratu ovisno o lokaciji, s tim da su i po cijenama zemljišta najskuplji Sveti Stefan, Budva i Petrovac-Lučice. "Studije pokazuju da je crnogorska obala postala jedno od najsnažnijih tržišta za nekretnine", izjavio je Jovan Jovanovic direktor odjela za ulaganja Colliers International Serbia. U 2006. kad su zabilježene rekordne transakcije na tržištu nekretnina u Crnoj Gori, rast BDP-a iznosio je 4,5 posto, inflacija je bila 2,8 posto, a strane investicije porasle su prošle godine 31 posto na više od 500 milijuna eura. Najveće zanimanje za nekretnine pokazuju Rusi, no sve su više novi vlasnici i Irci, Belgijci, Francuzi, Britanci i Nizozemci koji su spremni uložiti novac u gradnju turističkih objekata. Neke od najvećih investicija su ona Petera Munka koji planira u sljedeće četiri godine uložiti 106 milijuna eura u gradnju moderne marine za velike jahte, te ulaganja u Veliku plažu na kojoj se najavljuje gradnja europskog Dubaija za što će se izdvojiti nekoliko milijardi eura, a u igri su TriGranit, Roman Abramovič te skupina arapskih investitora. :clapping: HTP Budvanska rivijera čeka realizaciju ugovora s austrijskom Soravijom teškog 24 milijuna eura za obnovu hotela Slovenska plaža u Budvi, a najavljeno je i ulaganje 40 milijuna eura u gradnju novog hotela visokog ranga.
www. poslovni.hr
Cijene ce rasti sve dok se budu prodavale nekretnine na primorju odnosno sve dok bude imalo sta da se proda, to moze potrajati jos 3-4 godine, nakon toga je neminovno da dodje do stagnacije ali i pada cijena nekretnina u unutrasnjosti, u prvom redu u Podgorici, dok ce cijene na primorju padati znatno sporije.
Tacno je da je do sada prodato(osnosno u vlasnistvu stranaca) oko 1,5% ukupne teritorije , ali treba imati u vidu i to da je atraktivno svega oko 11% teritorije, ostalo su planine i brda, tako da tih 1,5% gube smisao, odnosno to vise nije 1,5% nego se dolazi do onih 20% o kojima se pricalo.
Dakle cijene nekretnina dizu stranci koji od nasih ljudi kupuju nekretnine uglavnom na primorju, a primorci onda kupuju stanove Podgorici, Beogradu itd., ali kad se sve to proda, vise nece imati ko da kupuje, a u medjuvremenu ce se napraviti ogroman broj stanova, tako da ce ponuda biti mnogo veca od traznje i doce neminovno do korekcije cijena, ali je tesko reci do kog nivoa. Jedno je sigurno, prosjecan gradjanin nece moci podici kredit od 150000 za stan od 60-70 kvadrata u Podgorici, to ce biti neodrzivo.
Moja je logika da na mediteranu nema razloga da ijedan kvadrat bude u prosjeku jeftiniji ili skuplji od drugoga. Postoje razlike u infrastrukturi ali se to moze rijesiti. Ako podjemo od toga onda prosjecna cijena 1m2 na primorju stana treba da ide oko 3000E (malo manje recimo). To su otprilike spanske cijene za primorske gradove. Ja cvrsto vjerujem da je to realnost. Takodje vjeruem da zbog second home i atraktivnosti citav mediteran ce dalje rasti za 5-12% godisnje.
@strpljiv, molim te samo navedi izvor za taj tekst
Cijene ce rasti sve dok se budu prodavale nekretnine na primorju odnosno sve dok bude imalo sta da se proda, ....
Izvini, ali ja mislim da "kad ne bude imalo sta da se proda", tek ce tada da raste... :guitar:
SAlim se, ali mislim da ce uvijek imati sta da se proda. Prodavace oni koji sada kupuju spekulacije radi. Jedini uslov za to je da ovo zbilja postane aktraktivno podrucje, kako svi od nas ocekuju i mi s njima. Mada mozda mi odavde u to najmanje vjerujemo, pitaj boga zasto.
Mozda zato sto su nas od kad pamtimo (zadnjih 20-tak godina), vazda neki jadi bili... ali, :boxing542:
Globalno cijene nekretnina ce resti dok se ne izjednace ili priblize sa cijenama u regionu, odnosno cijenama u EU.
Globalno cijene nekretnina ce resti dok se ne izjednace ili priblize sa cijenama u regionu, odnosno cijenama u EU.
Mozda na primorju, ali mislim da je to tesko odrzivo u unutrasnjosti, jer da bi se to desilo bilo bi potrebno da nas standard dostigne nivo evropske unije, ovako to je moguce samo onamo gdje stranci pikiraju, a to je primorje.
Srednjorocno cijene u unutrasnjosti ce morati da panu, pa ako cemo i da ih uporedimo sa regionom ili cak EU, gdje na periferiji Beca solidan kvadrat stana kosta 1600e, a u Podgorici su cijene vec iznad toga, u Beogradu za 1500-1600 mozete da birate, Zagreb jeftinije, ostali u okruzenju svuda jeftinije.
Ako je Podgorica postala Bec onda ok, ali da li je, ja sam Podgoricanin i volim PG do neba, ali sam ipak realan, ali vrijeme ce pokazati sta ce biti sa cijenama.
napisao si ono sto sam ja mislio u vezi cijena u ZG i LJ usporedjujuci ih sa cijenama u PG
Pa mislim da nijesi bas u pravu sa tim poredjenjima. Podgorica je znacajno manji grad od tih sa kojima ih poredis, tako da svakako nije isto periferija u PG ili u Bec. Pokusaj tako da uporedis i cijene kvadrata u strogom centru grada, sto je po meni znatno relevantnije i vjerujem da ce rezultati onda biti znatno u korist cijena tih velikih gradova.
Ja isto imam dileme vezane za cijene nekretnina koje su u CG. Primorje ide kao primorje po ostalim mediteranskim krajevima tu nema dilema. Ali mnostvo lokacija na sjeveru i sredisnjem dijelu su ludilo posebno ljeti. Bio sam za vikend po nekim planinama (poslom). Sreli smo oko 1000 stranaca na nekim turama sa primorja i Dubrovnika. A pored toga i ja te krajeve pocinjem da sagledavam drugacije i to je pravo ludilo. Ima krajeva na manje od 30min od gradova koji izgledaju predivno a n mozete da cujete jednoga glasa. To se trazi i placa. Jos je za cijene vazno to sto kod nas nema regulative koja postoji na zapadu. Ta regulativa tamo sprecava devastaciju prostora (ako nekoga interesuju neki detalji mogu da pp ono sto znam da ne kvarim pricu) a ovamo nedostatak regulative omogucava devastaciju ali omogucava i "bildovanje cijena". Regulativa mi se cini da njie na pomolu i ne vidim nacin da je u narednih 5-6 godina primjenimo.
Vidim da mnogi upoređuju cijene nekretnina u crnoj gori sa drugim destinacijama, kao beograd,zagreb,beč toliko a podgorica toliko.Po meni to se ne može porediti, jer je crna gora specifična destinacija, i doće isto, ako bude sreće, kao monako, luksemburg itd.Zaboravlja se da se može reći da je Podgorica primorski grad, jer se za pola sata dolazi do mora.Ne treba se čuditi visokoj cijeni nekretnina.Glavni grad novoformirane države mora da opravda svoje zvanje.U svijetu se mnogi gradovi tretiraju na taj način i na mnogo daljim destinacijama i to ima svoju cijenu.Ili npr. iz planinskog mjesta kolašina dolaziš na more za oko jedan ipo sat isl. Nije samo more atraktivno ,već naravno i planine.slično je i sa drugim mjestima, i kao što se može pročitati u štampi rastu cijene nekretnina i na sjeveru.Mi ni sami ne znamo što imamo, nego treba drugi da nam to govore.Druge u svijetu poznate destinacije imaju lošije prirodne uslove pa su u turizmu dosta napravili.
Prodati akcije i kupiti stan ili uzeti kredit? Hvali mi jos 30000 eur za kupovinu veceg stana.
Prodati akcije i kupiti stan ili uzeti kredit? Hvali mi jos 30000 eur za kupovinu veceg stana.
Ne budali! ;)
Koliko vidim treba ti oko 30%!? Zaradi to na berzi (i još koju preko) pa kupi stan.
Vidim da mnogi upoređuju cijene nekretnina u crnoj gori sa drugim destinacijama, kao beograd,zagreb,beč toliko a podgorica toliko.Po meni to se ne može porediti, jer je crna gora specifična destinacija, i doće isto, ako bude sreće, kao monako, luksemburg itd.Zaboravlja se da se može reći da je Podgorica primorski grad, jer se za pola sata dolazi do mora.Ne treba se čuditi visokoj cijeni nekretnina.Glavni grad novoformirane države mora da opravda svoje zvanje.U svijetu se mnogi gradovi tretiraju na taj način i na mnogo daljim destinacijama i to ima svoju cijenu.Ili npr. iz planinskog mjesta kolašina dolaziš na more za oko jedan ipo sat isl. Nije samo more atraktivno ,već naravno i planine.slično je i sa drugim mjestima, i kao što se može pročitati u štampi rastu cijene nekretnina i na sjeveru.Mi ni sami ne znamo što imamo, nego treba drugi da nam to govore.Druge u svijetu poznate destinacije imaju lošije prirodne uslove pa su u turizmu dosta napravili.
Svaka cast :thumb_yello:
zaradićeš na jesen i to 30% i još da opremiš stan.nekretnine su dobre ali stan u izgradnji treba da čekaš godinu ipo a za to vrijeme možeš više zaraditi na berzi.jedino ako ga kupuješ na rate za godinu godinu ipo, pa keš koristiš na berzi.Ko je uzeo stan u izgradnji prije pola godine i više, imao bi sada zaradu 90%-100%,ali sada to nije moguće, jer su sada cijene u izgradnji u prosjeku 1400e, i više neće biti više tih skokova.To je sada cijena na starom aerodromu u podgorici, gdje je prije godinu bila 750-900e.
Biti umjereni optimista u zivotu je donekle dobra stvar ali ovo o cemu ti pises me podseca na 1945 kada su mlade junose isto pravile cudo od zemlje pa vidis dokle se doslo. Elem nekretnine na primorju su stale konkretno u Starom grdu u Kotoru nije prodat ni jedan stan u zadnje zbog cijena koje su katastrofalne a sto se tice PG uporedjuvati ga sa Becom,Zg ili BGom je u ovom trenutku preambiciozno
:wallbash: :wallbash: :wallbash:
Biti umjereni optimista u zivotu je donekle dobra stvar ali ovo o cemu ti pises me podseca na 1945 kada su mlade junose isto pravile cudo od zemlje pa vidis dokle se doslo. Elem nekretnine na primorju su stale konkretno u Starom grdu u Kotoru nije prodat ni jedan stan u zadnje zbog cijena koje su katastrofalne a sto se tice PG uporedjuvati ga sa Becom,Zg ili BGom je u ovom trenutku preambiciozno
Covjek je lijepo rekao da ce doci ako bude srece kao Monako. A kad Piter Mank to isto kaze onda ima vecu tezinu ? Nemojmo biti snishodljivi svako ima pravo na svoje misljenje, a konkretno gogovo mi je blize nego tvoje o nasim precima koji su zemlju izgradili nakon rata. S kojim pravom mozes tako da kvalifikujes ljude ?
Apsolutno se slazem. Ovdje se ljudi malo previse nadaju kada su nekretnine u pitanju. Ali nije to slucaj samo sa ljudima sa foruma. Neki to rade i u izradama zvanicnih prognoza za buducnost. Treba se pomiriti sa dvije vrlo vazne stvari.
1. Rezultat ovakvog skoka nekretnina je ogromna traznja, naspram jako sture ponude. Ta kolicina traznje je izazvana od strane ljudi koji su u posljednje vrijeme dosli do vecih kolicina novca a ne znaju sto ce sa njim (dakle stranci su samo zapoceli nesto sto su nasi nastavili, i mnogo vise nekretnina su trazili nasi ljudi ne go stranci). To moze da traje jos par godina i gotovo. Sta ce se desiti kada se situacija preokrene, pa budemo imali ogromnu ponudu, naspram jako male traznje.
2. U Crnoj Gori tek treba da se donesu neki zakoni... Cekam da vidima sta ce da rade danasnji nesposobni FARAONI kada im porez na visak kvadrature bude toliko velik da im se nece isplatiti da drze te silne nekretnine i jednostavno morace da placaju porez na rente koje uzimaju od iznajmljivanja stanova. Tada ce da uslijedi ono o cemu sam gore pisao, prodaja. Ogromna ponuda a traznje ni za lijek.
Nekretnine, pogotova zemlja su posebna prica i tu mora, ali mora da se regulise mnogo stvari.
Inace na Starom aerodromu kvadrat u izgradnji nije 1400 eura, to je mozda prosjek na nivou cijele Podgorice. Kvadrat u izgradnji se krece od 1000 eura (na st. aerodromu oko 1150 - 1250) pa do rekordnih 2000 u mom komsiluku u Momisicima gdje su upravo poceli da kopaju temelje (tu se u izgradnji placa od 1700 - 2000). Inace na Starom Aerodromu zavrsen stan novogradnja moze da se kupi za 1500 eura.
Hvala na pesimizmu!Ako si dobro pročitao rekao sam da se cijene pg sa drugima ne mogu upoređivati, kao što ti radiš.To što se ne mogu poređivati ne znači da moraju biti veće.Ne mogu se upoređivati cijene nekretnina na potpuno različitim destinacijama.I beč i drugi gradovi imaju neke svoje istorijske i druge vrijednosti koje su za njih specifične i kod njih cijene formira ponuda i tražnja.kada s radi o cijenama nekretnina opšte je pravilo da vrijede koliko je neko spreman da plati.Ako se sve proda u pg u izgradnji po sada iznosima 1400-1600, a ispod gorice su cijene stanova u jednom objektu po 2600 ja ne mogu komentarisati da li je to realno ili nije, ali je to činjenica.Euforija za nekretninama možda neće dugo trajati.To se pokazalo i u hrvatskoj, ostale su aktuelne samo visoke cijene nekretnina na elitnim destinacijama.tako da je smiješno upoređenje da li je ta cijena aktuelna u beču,beogradu itd. jer je ona takva kakva je i vrijedi koliko je neko je spreman da je plati.Inače se slažem da su cijene po primorju pretjerane za pojedine destinacije, izgleda da su naši ljudi izgubili kontrolu prilikom formiranja cijena.Možda sam malo veći optimista nego realista, ali tako ti je to kad volim ovu zemlju, pa se to valjda prašta a ne uzima za nešto negativno.
vuko. jeste cijena stanova u izgradnji, kod hotela kostas, koje radi zetagradnja oko 1400-1500 zavisno od površine i sa rokom plaćanja 1 mjesec. čak prodaju kako kažu i četvrtu zgradu, koja počinje da se radi u novembru,takvu sam informaciju dobio putem telefona 202-140. Iza bloka 6 pojedini stanovi u izgradnji(cijevna komerc,šajo i kroling) koji su kupljeni u izgradnji po oko 950eura(decembar-januar) sada se preprodaju preko pojedinih agencija,po oko 1500-1600 iako su daleko od završetka.
Tekst ti je uglavnom korektan,ali ne znam da li bi tako pisao da si ušao u biznis sa nekretninama,ako jesi onda po tvom pisanju to nije dobar potez već finasijski promašaj za budućnost(pad cijena, porezi itd).
vuko. jeste cijena stanova u izgradnji, kod hotela kostas, koje radi zetagradnja oko 1400-1500 zavisno od površine i sa rokom plaćanja 1 mjesec. čak prodaju kako kažu i četvrtu zgradu, koja počinje da se radi u novembru,takvu sam informaciju dobio putem telefona 202-140. Iza bloka 6 pojedini stanovi u izgradnji(cijevna komerc,šajo i kroling) koji su kupljeni u izgradnji po oko 950eura(decembar-januar) sada se preprodaju preko pojedinih agencija,po oko 1500-1600 iako su daleko od završetka.
Tekst ti je uglavnom korektan,ali ne znam da li bi tako pisao da si ušao u biznis sa nekretninama,ako jesi onda po tvom pisanju to nije dobar potez već finasijski promašaj za budućnost(pad cijena, porezi itd).
Pravo da ti kazem da razmisljam o takvom biznisu vec neko vrijeme. Ali kupiti i preprodati stan je daleko od biznisa, napraviti zgradu je nesto drugo. Na zgradama ce se uvijek zaradjivati, ali zaradjivace oni koji ih prave zgrade. Nije su cijene bile ovakve prije dvije godina pa su Cijevna komerc, Zeta gradnja .. zaradjivali. Ja govorim o ogromnom broju stanova koje imaju pojednici koji nijesu znali sto ce sa novcem a za par godina nece znati sto ce sa stanovima i oni ce obaliti cijenu nekretnina. Ovdje se razvija preduzetnistvo, a izgleda da su najveci preduzetnici ovi sto im je kapital sa neba panuo pa iznajmljuju stanove (tako mi toga biznisa). Crna Gora ima potencijal, ali nekakvo poredjenje " Crna Gora ka' Monako" je smijesno. U Monaku jedan Bogoljub Karic nije mogao da kupi stan, nije mu bilo dozvoljeno, a pogledaj ovdje kakva je situacija, da Bin Laden ponudi dobru cijenu sve bismo mu prodali i zato nema potrebe da se uporedjujemo sa Monakom ni za 100 godina. Slicno oveme desavalo se u Cirihu bum nekretnina, pa totalno srozavanje.
Jedna jako vazna stvar je to da se CG isuvise komercijalizuje a sve sto je komercijalno dobro je ali na kratak rok. Tako da kad se ovo izgustira ocekuj neki novi El Dorado .
Ja se najiskrenije nadam da ce ovdje za desetak godina bit dovoljno visok standard na dovoljno pristupacnu cijenu nekretnina i svega ostalog, a epilog danasnje situacje ces vidjeti za 3-4, najvise 5 godina. (ovdje 100 stanova nije kupilo 100 ljudi, to je uradilo njih 5)
Ako želiš moje stručno mišljenje to će te koštati...
ljudi smo dogovorićemo se :) !!!
Ali evo kako stoje stvari : postojeći stambeni fond je ne kvalitetan sa konstantnim pritiskom usled ne planskog korišćenja prostornih resursa i velike migratorne turbulencije stanovništva. Intezitet tražnje uvećan je dolaskom svežeg stranog kapitala u zoni primorja koja je astronomski digla cenu zemljišta pa je novac dobijen od nekretnine najpametnije uložiti u nekretninu ali u atraktivnoj zoni!Dobar deo ovakvog kapitala preliva se i u Srbiju naročito Bgd gde zemljaci kupuju atraktivne stanove :) Samim tim opet se povećava pritisak-tražnja na postojeći stambeni fond a samim tim i cene rastu(krug je zatvoren) Sa druge strane ne postoji brz i efikasan odgovor u novogradnji koji bi regulisao i umanjio intezitet tražnje jer je novogradnja neefikasna i skupa zbog imovinsko pravnih odnosa(korupcije...) ,gradjevinskih dozvola i dugotrajne i skupe gradnje.
Procena je da će cene i dalje rasti sve do trenutka dok se ne izbalansira odnos ponude i tražnje što praktično znači ne umeri se priliv velikog novca ne izbalansiraju se kreditne linije i ne stabilizuje migratorana kretanja mladjeg fertilnog stanovništva ( ovo važi ako je ekonomija Cg u blagom rastu) ! :) Možda od ovog ništa nije tačno ali tako lepo zvuči kad se čita... :) :)
Pa evo uskoro cemo provjeriti sve te teorije jer kako cujem celebic ce da najavi izgradnju nekoliko stotina stanova.
|
|