View Full Version : Nekretnine u CG
Gledao sam neke stanove na dobrom glasu, godinu dana posle izgradnje i pravo da vam kažem bio sam razočaran.
A baš su bile na glasu kao kvalitetne.
Na jednoj, pod Goricom, vidio sam da je fasada otpala odmah kada je useljena, pa je investitor to krpio.
Od novogradnje mi se najviše sviđelo kako luksuzom tako i kvalitetom Razvršje!
homere -naravno da ima i toga u novogradnji ali u starogradnji mnogo više ima takvih primjera.Poneki negativni primjer ne treba generalizovati i uzimati kao parametar,da sve novo ništa ne valja.Renomirani graditelji vjerovatno vode računa o kvalitetu zbog konkurencije jer se loš glas daleko čuje.Danas svako gradi, tako da ko kupuje treba da gleda od koga kupuje i sama cijena nije mjerilo kvaliteta.
Bojica Boskovic 11-01-08, 18:35 Ne bih zelio da se eksponiram, ali eto mogu u nekretninama, jer je malo bez veze da pisem o akcijama imajuci u vidu gdje radim.
Ako nekretnine gledate kao investiciju ocekujuci od nje prije svega kapitalnu dobit, ulozite u zemlju. Ona je ogranicen resurs, znaci nemoguce je kreiranje nove ponude. Stanovi... Porusi se red kuca i dignu se zgrade. Dakle, na dugi rok mora se fino proci. Jos ako se pored nje prosiri put ili sredi neka infrastruktura, sto je realnost za 20 km oko Podgorice, da vas Bog pogleda. Jos jedna vazna stvar je da zemlja nema amortizaciju. Nema starogradnje, novogradnje, investicionog odrzavanja.
Losa strana, obicno ne donosi rentu izuzev ako je na nekoj ultradobroj lokaciji, koja vec kosta milion.
Da napomenem da sam ovdje ranije pominjao Bjelopavlice kao opciju, sada vec dosta skuplju nego prije pola godine.
Slažem se, ali ta starogradnja propada ne zbog lošeg kvaliteta, no joj vrijeme došlo.
Može se naći kvalitetna starogradnja, uložiti 150-200€/m2 i dobiti vrhunski stan, urađen ka za sebe!
E slažem se i za to, ne vrijedi jednako novogradnja i starogradnja na istoj lokaciji. Mora biti razlika barem ovih 200€ za ulaganje plus jedno 100€/m2 da se nešto i ušpara. Znači barem 300€/m2 da je jeftinije od novogradnje.
Đe si Bojice?
Daj nešto i o hartijama!?
Da kažem forumašima, a ti Bojice ne zamjeri:
U junu mjesecu na okupljanje jedno u Carinama, pridruži nam se Bojica i reče tad da će akcije padati i padati i da treba ulagati u zemlju (baš kao što sad piše). Niko tada nije davao takva predviđanja, pa ga ne poslušasmo. Da smo ga poslušali...
Sve što nam je rekao, bilo je tako! Baš smo jedan dan komentarisali o tome, ali sad ne u Carinama no u Korekciji ;)
Ko zna- zna!
sto se tice investiranja u nekretnine po meni je sada dobra prilika egipat. ja kupih tamo par stanova u izgradnji po cijeno od 400 funta po kvadratu pa se i to placa u ratama. ako drugo ne mogu ljetovat tamo citavo godino posto kazejo ljudi od tamo da neznajo sta znaci rijec kisa i mozejo se cak ovih dana kupat u crveno more :)
nb-campari 11-01-08, 21:19 novosadjani su zagovornici kube.kvadrati jeftini (ne moze se imati nekretnina na svoje ime, pa nalaze neku gimnastiku za knjizenje), a neko je prosuo glasinu da je to u buducnosti sledeca americka drzava.
u hurghadi kvadrat se moze kupit vec od 600-650 EUR i to na bas dobroj lokaciji. uknjizba moze na svoje ime ili na ime firme, tako da sa time nema problema. naravno da prije svega treba vidjet i razumit papire, jel sve cisto i tako.
sto se tice investiranja u nekretnine po meni je sada dobra prilika egipat. ja kupih tamo par stanova u izgradnji po cijeno od 400 funta po kvadratu pa se i to placa u ratama. ako drugo ne mogu ljetovat tamo citavo godino posto kazejo ljudi od tamo da neznajo sta znaci rijec kisa i mozejo se cak ovih dana kupat u crveno more :)Kakav je porez na nekretnine koje posjeduju stranci u Egipat i kakav je kvalitet gradnje.
Kakav je porez na nekretnine koje posjeduju stranci u Egipat i kakav je kvalitet gradnje.
Projekat na 4 a ozidaju 7 spratova i obično oko 40 mrtvih posle 5-6 godina!
hheheheheheheheheeheh Rentapalestinac
Kakav je porez na nekretnine koje posjeduju stranci u Egipat i kakav je kvalitet gradnje.
poreza za sad uopste name, a sto se tice kvaliteta izgradnje tu nisam bas neki majstor i nisam se dosta u to spustao ali siguran sam da ne moze vjeter da srusi zgradu :) englezi masovno kupujejo dole, njih vise od 90% uopste ne vidijo zgrade ni papira oko vlastnistva ili gradbene dozvole, nego zavrsavajo sve preko svojih agencija i interneta. negdje sam procitao, da su sad cijene nekretnina u egiptu kao u spanjolskoj prije 40 godina. ne znam koliko je to istina ali samo ja znam za dva projekata gdje firme ulazejo po 10 milijardi dolara svaki u razvoj nekretnina. jedan od tih projekata mozete provjerit na sajtu www.elgouna.com, napravili su na 20 kilometara sjeverno od hurghade vlastiti grad sa aerodromom, bolnico, skolami, cak hrano radijo za sebe.
Mtrtnik, nisam pratio od početka - jel si li se možda okušao na CASE ?
Ja sam svojedobno dao jednoj ino banci nalog za kupnju HELI i MEDINET,nakon što sam par mjeseci pručavao tržište i nakon što su mi prije potvrdili da je mogu izvršiti nisu uspjeli ili vjerojatnije nisu željeli, pretpostavljam za njihove pojmove mala svota. Istina da je građevina u ekspaniziji, a saznao sam da su br. 1 u svijetu u proizvodnji cementa (ispred Meksika). Inače koga zanima cementna ind. na NYSE ima meksički CX (isti ovaj koji je vlasnik našeg i vašeg DC-a) i koji mi se nakon pada čini dobra prilika (P/E*P/B = 11,3, P/S=1). Što se Egypta tiče visoke stopa rasta se očekuje u narednim godinama.
Samo vodite racuna da je tema nekretnine u Cg, pa da se ne udaljavamo premnogo sa pricom.
Komsije pored kojih sam kupio neki plac prije 8-9 mjeseci u Bjelopavlice sada mi traze za njihove parcele 6-7 puta vise love nego za parcelu koju sam kupio. U sustini sprdaju se ali je izgleda cinjenica daplac sada mogu ladno prodati x3 a mozda i x4. Sve jedno nedam parce ni za x10.
Bojica Boskovic 12-01-08, 20:52 Komsije pored kojih sam kupio neki plac prije 8-9 mjeseci u Bjelopavlice sada mi traze za njihove parcele 6-7 puta vise love nego za parcelu koju sam kupio. U sustini sprdaju se ali je izgleda cinjenica daplac sada mogu ladno prodati x3 a mozda i x4. Sve jedno nedam parce ni za x10.
Malo li je x3 za nekoliko mjeseci, posebno u poredjenju sa berzanskim indeksima u tom periodu.
Mada mislim da su mi se plemenici malo pomamili, ipak su se cijene sada tek primakle Zetskoj ravnici i to ne placevima uz put ka moru. Plac u Zeti uz asfalt, ali ne uz magistralu kosta kao plac uz stari put PG-DG, (koji uskoro nece biti vise star:-)). Uz to, u Bjelopavlicima je znatno manje zagadjenje, a Spuz je, recimo, blize centru PG po kilometrazi od aerodroma.
Procjenite sami...
Naravno sada se jedem sto nisam vise kupio otprilike kada i ti. Sto bi rekli "ko uzme kajace se, ko ne uzme jos vise"
a sta mislite ljudi u placevima po sjeveru? meni se cijene od 1,5 EUR po kvadratu na Lokvama cinijo super prilika za investicije u nekretnine i vec sam gore kupio par placeva. Strujo vec ima gore, vodu bi trebali skoro pa verovatno cejo i put asfalitirat za neko vrijeme. Nisu tu samo Lokve nego i drugi djelovi sjevera po slicnoj cijeni. Meni je to investicija za 3-5 godina i necu ispod 10 EUR prodavat nikako.
Bojica Boskovic 12-01-08, 21:04 a sta mislite ljudi u placevima po sjeveru? meni se cijene od 1,5 EUR po kvadratu na Lokvama cinijo super prilika za investicije u nekretnine i vec sam gore kupio par placeva. Strujo vec ima gore, vodu bi trebali skoro pa verovatno cejo i put asfalitirat za neko vrijeme. Nisu tu samo Lokve nego i drugi djelovi sjevera po slicnoj cijeni. Meni je to investicija za 3-5 godina i necu ispod 10 EUR prodavat nikako.
Korektno... Mada zavisi i od mikrolokacije, daljine od glavne saobracajnice, skijalista, itd...
Meni je to super investicija mozda ne preko noci ali kako se nasi razni plemenici pomamljuju nije cudo da se desi i tamo jak skok.
izvinjavam se ako je off ... sta mislite o placevima u Crmnici , posto me drug nagovara da kupimo plac na toj lokaciji a i meni izgleda primamljivo sta vi mislite ...neposredno pri ulazu u tunel sozina gledano sa podgoricke strane ... na toj lokaciji se planira izgradnja golf terena ...plac se tamo krece od 8edo 20e... tu su placevi do 20e sto mi se cini jeftino ako se zna da kada se izadje iz tunela kv.metar placa je najmanje 100e ,dosta je atraktivna lokacija izmedju mora i jezera i rijeke a i taj lokalitet ce dobiti mnogo izgradnjom golf terena ...sta vi mislite?
...neposredno pri ulazu u tunel sozina ...plac se tamo krece od 8edo 20e... kada se izadje iz tunela kv.metar placa je najmanje 100e
Ovo mi zvuči jako zanimljivo.
nb-campari 13-01-08, 19:30 najbolje je kupiti poljoprivredno zemljiste uz puteve na izlazu iz grada ka bilo kom mjestu.kupi se livada, njiva, kamenjar...bilo sto za sitne pare i zaboravi..
povecana ponuda smanji cijenu za kratko, a potroseno gradjevinsko zemljiste je podigne za navijek.
Kampari odlicna konstatacija, slazem se potpuno. Vecina zaboravlja da mi u CG imamo veoma malo prostora, i od ovo malo zemlje sto imamo 90% su brda i planine i bezpuca. Cak ce i Podgorici za 5-6 godina poceti da hvali prostor, jer su slobodne povrsine sad pod izgradnjom ili je planirana izgradnja u narednih nekoliko godina, recimo Zabjelo 8 i 9, Sadine, Stari A i Konik, Tuski put, sve ce to vrlo brzo biti popunjeno, a u gradskom jezgru vec smo skoro iskrljali sve parkove i malo se dje vise moze graditi.
To navodi na zakljucak da ce gradjevinska zemlja postati jako skupa cak i pri padu traznje jer ce je biti jako malo.
najbolje je kupiti poljoprivredno zemljiste uz puteve na izlazu iz grada ka bilo kom mjestu.kupi se livada, njiva, kamenjar...bilo sto za sitne pare i zaboravi..
Opet dobra ideja, samo da je para, jer i to je skocilo, buduci da je dosta ljudi to vec ukapiralo, ali i dalje se moze naci ponesto povoljno za investiranje u smislu kasnije prodaje.
Preskupa nevjesta Jadrana
Interesovanje za nekretnine u Boki je u padu i na engleskom i na irskom, ali, generalno gledano, i zapadno - evropskom tržištu, kažu “Investitoru” u agenciji “Montenegro prospects” čiji menadžment ima višegodišnje iskustvo u prodaji nekretnina u Boki, klijentima iz Velike Britanije i Irske.
Menadžer Aleksandar Vukićević ističe da ova kuća nije jedina koja ukazuje na posrnuli entuzijazam ostrvskih investitora za kuće i stanove u zalivu. Osjetili smo, po svom poslovanju, primjetan pad na ostrvskim tržištima, uglavnom zbog tri razloga.
Prvi razlog, cijene su već prilično visoko i nisu previše konkurentne okruženju. Iako se često pominje, Albanija na ovom tržištu nije direktan konkurent, već Kipar, koji je ove godine bio jako popularan, te njihove standardne destinacije, Turska i Bugarska. Veliki hit na tržištu nekretnina za Engleze bila je i Južnoafrička republika, Kejp verde sa atraktivnim cijenama i kvalitetom ponude.
Dakle, cijene u Boki nisu toliko ispred konkurencije kao u poslednje dvije godine, odnos kvaliteta ponude je već ujednačen, a i Albanija ulazi sigurno u igru u narednih par godina, navodi Vukićević.
Drugi razlog je, kako kažu u agenciji “Montenegro prospects”, prelivanje krize sa hipotekarnim kreditima iz SAD u Englesku. Vukićević ističe da je zbog krize u najvećoj ostvrskoj banci za stambene kredite, “Northern rock”, sve manje njihovih potencijalnih kupaca koji mogu podići kredite za trgovinu u Crnoj Gori.
Treći razlog za pad interesovanja engleza i iraca za Boku leži u slabijem povraćaju sredstava. Nekretnine su do sada kupovane i zbog buma na tržištu, ali kada više nema skoka u cijenama od 30-40 posto, dolazi do izražaja “no rental income”.
Ako koristite nekretninu samo dvije nedjelje, koji se prihodi od nje mogu očekivati, šta sa ostalih 50 sedmica u godini? Tu dolazi do izražaja naša infrastruktura koja ne privlači veliki broj turista, da bi se te kuće mogle izdavati više mjeseci.
Dakle, produžavanje sezone će pojačati interes za kupovinu nekretnina, jer će se one duže izdavati, ali, to opet zahtijeva i nove sadržaje za novembar, april i maj u Crnoj Gori, naglašava sagovornik “Investitora”.
Englezima u ovoj priči ništa manje važan nije i izostanak direktnih letova za Tivat. Iz Moskve ljeti ima devet letova sedmično za Tivat, a iz Londona nijedan. Englezi su tako u podređenom položaju, jer, ako idu na Ćilipe, moraju da čekaju redove na Debelom brijegu, pa onda idu naši infrastrukturni problemi, gužve… to se sve već rješava, ali tržište nekretnina se u Crnoj Gori brže “desilo” od turističke infrastrukture. Očekujemo da će samo tržište nekretnina u Boki, što se tiče konačnog kupca, morati da sačeka malo turističku ponudu, da bi cijene trebale da se koriguju u minus i da se stabilizuju, naglašava Vukićević.
Profil prosječnog kupca iz Engleske
Porodični ljudi tridesetih i četrdesetih godina, sa malom djecom, srednja klasa, jako obrazovani, sa desetak i više godina radnog staža, profesionalci u svom poslu, dosta proputovali svijetom, žele da investiraju od 100 do 200 hiljada funti - ovako u “Montenegro prospects” predstavljaju profil engleskih kupaca. (INVESTITOR)
13.01.2008
Kampari odlicna konstatacija, slazem se potpuno. Vecina zaboravlja da mi u CG imamo veoma malo prostora, i od ovo malo zemlje sto imamo 90% su brda i planine i bezpuca. Cak ce i Podgorici za 5-6 godina poceti da hvali prostor, jer su slobodne povrsine sad pod izgradnjom ili je planirana izgradnja u narednih nekoliko godina, recimo Zabjelo 8 i 9, Sadine, Stari A i Konik, Tuski put, sve ce to vrlo brzo biti popunjeno, a u gradskom jezgru vec smo skoro iskrljali sve parkove i malo se dje vise moze graditi.
To navodi na zakljucak da ce gradjevinska zemlja postati jako skupa cak i pri padu traznje jer ce je biti jako malo.
u tvojim ranijim postovima istices kako bi volio "da ce cijene pasti da bi stan kupio" a onda kunes zlu sudbinu i navodis "da je ipak cg raj za investicije na podrucju nekretnina i da treba kupovati"...
Da se izgradi u PG onoliko koliko ima prostora 3 Crne Gore mogu stati komotno.U PG ce faliti prostora!? :notworthy: :thumb_yello: Oce kako ne!
Bojica Boskovic 14-01-08, 17:36 Sto mislite o ideji da PG postane milionski grad u narednih par decenija?
Ideju mi je 2006. prvi put pomenuo lik koji je vidio dosta svijeta i sakupio dosta medjunarodnog iskustva. Crna Gora sa gomilom gastarbajtera. Ne zaboravite, vec sad ih tokom sezone ima oko 35k.
Sto mislite o ideji da PG postane milionski grad u narednih par decenija?
Ideju mi je 2006. prvi put pomenuo lik koji je vidio dosta svijeta i sakupio dosta medjunarodnog iskustva. Crna Gora sa gomilom gastarbajtera. Ne zaboravite, vec sad ih tokom sezone ima oko 35k.
odlicna ideja,nema sta da se misli.
Koliko je to realno ne znam.
Nije da mi se ta ideja upste svidja ali mozda to i nije nemoguce. CG je inace medju najmanje gusto naseljene djelove evrope oko 45 oko m2. Manje naseljene zemlje se obicno nalaze na sjeveru kontitenta.
nb-campari 14-01-08, 18:40 Sto mislite o ideji da PG postane milionski grad u narednih par decenija?
jednom sam rekao, Podgorica na moru, planini, jezeru(aludirao na blizinu),a sto se jezera tice-grad ce izaci na jezero,zivi bili pa vidjeli.
Kad je kupovina stana u pitanju, postoji lokacija koja je prema mojem misljenju najbolja u gradu - kod Starog studentskog doma Preko Morace. Upravo na tom mjestu pocela je da se gradi zgrada sa 4 + 1 spratova. Nacuo sam da je investitor izvjesni Klikovac. Ne znam koliko je m2 u izgradnji (vjerovatno nije ispod 2500 EUR), ali za onoga ko ima pare ne treba da zali. Ja zivim u tom kvartu i zaista je fenomenalna lokacija.
Kad je kupovina stana u pitanju, postoji lokacija koja je prema mojem misljenju najbolja u gradu - kod Starog studentskog doma Preko Morace. Upravo na tom mjestu pocela je da se gradi zgrada sa 4 + 1 spratova. Nacuo sam da je investitor izvjesni Klikovac. Ne znam koliko je m2 u izgradnji (vjerovatno nije ispod 2500 EUR), ali za onoga ko ima pare ne treba da zali. Ja zivim u tom kvartu i zaista je fenomenalna lokacija.
zivim u momisicima(kad sam u pg) nedaleko od starog studentskog i Bob moram da potvrdim da se radi o najboljoj lokaciji(po meni) u pg. miran kvart,nije natrpan,ima zelenila,i sve,ali ama bas sve je blizu.
sto se tice cijene m2 tu,treba tu zgradu uporediti sa zgradom Celebica(cijena naravno) koja se nalazi nedaleko,kod zgrade Osnovnog suda,ODT ili ko voli-suda za prekrsaje.
Mislim da je jaca cijena u manjoj zgradi. Na primjer, cijena kvadrata u malim zgradama, koje su uglavnom starogradnja u ovom dijelu je od 2-3 hiljade. Ako je stan u prizemlju ide do 3 hiljade jer se vecina pretvaraju u poslovne prostore. Moj drug je prodao jednosoban stan u zgradi kod Osnovnog suda nesto preko sto hiljada na trecem spratu. Ne znam koliko je m2 u zgradi Celebic , ali vjerujem da se krece oko 2500. Ova zgrad o kojoj pricam ce biti na idealnoj lokaciji. Kad bih imao novca kupio bih stan u njoj, ali da bih to zaradio treba da radim 20 godina i da svu platu ostavljam sa strane :)) Cuo sam da je investitor prije par godina kupio stare garaze koje su se nalazile na toj lokaciji po cijeni od 3-5 hiljada. Kakav potez, samo jednim stanom ce da izvuce te pare.
Kakve stare garaže.
Malo ko(ili skoro niko) je imao papire vlasništva za garažu.
Sve je to bilo na opštinskom, pa je mugi sve i očistio.
Mislim da se pomenuta lokacija nalazi između katastra i studenjaka.
Da bi tamo gradio trebaju debela leđa.
Lokacija je OK.
Mislim da je jaca cijena u manjoj zgradi. Na primjer, cijena kvadrata u malim zgradama, koje su uglavnom starogradnja u ovom dijelu je od 2-3 hiljade. Ako je stan u prizemlju ide do 3 hiljade jer se vecina pretvaraju u poslovne prostore. Moj drug je prodao jednosoban stan u zgradi kod Osnovnog suda nesto preko sto hiljada na trecem spratu. Ne znam koliko je m2 u zgradi Celebic , ali vjerujem da se krece oko 2500. Ova zgrad o kojoj pricam ce biti na idealnoj lokaciji. Kad bih imao novca kupio bih stan u njoj, ali da bih to zaradio treba da radim 20 godina i da svu platu ostavljam sa strane :)) Cuo sam da je investitor prije par godina kupio stare garaze koje su se nalazile na toj lokaciji po cijeni od 3-5 hiljada. Kakav potez, samo jednim stanom ce da izvuce te pare.
posto radim za drzavu po malo,odmah ti bob mogu reci da je vlasnik morao malo vise da ulozi a ne samo za garaze.to bez serifa mugija nije moglo proci.a garaze?nisu imale dozvolu tako da de fakto nisu ni postojale.
2500€!? mislim da je tvoja recenica "ali da bih to zaradio treba da radim 20 godina i da svu platu ostavljam sa strane :)) " objasnjava dosta toga. nekretnine na odlicnim lokacijama uvijek nadju kupca.ostale ce morati da koriguju cijenu,jel,malo je ko lud da za 70m2 u pejtonu na pr da 180hiljada € fiksno
Je li se ko sjetio da napise da ce ogranicenje kreditnog rasta banaka uticati na smanjenje traznje za stanovima?
dobro zapazhanje pod uslovom da CBCG ne popusti
Tirana je, kako mi je rečeno, porasla sa 200,000 početkom devedesetih na 600,000 (zvanično) ili blizu milion (nezvanično). I to nijesu gastarbajteri, no oni nesrećnici iz $everne Albanije.
Ipak, ja mislim da se to nama ne može desit. Jes da je i naš $ever nikakav, ali i da svi dođu, to ne može bit više od 100,000, ako je i toliko. A gastarbajteri, po definiciji, dolaze da rade - ja ne vidim da se sprema neki bum bilo koje privredne grane u Podgorici.
Vidim da se svi ostali sa foruma raduju ovoj milionskoj mogućnosti - ja ne. Najbolji kvalitet života je u gradovima srednje veličine do po miliona.
Bojica Boskovic 15-01-08, 14:23 Tirana je, kako mi je rečeno, porasla sa 200,000 početkom devedesetih na 600,000 (zvanično) ili blizu milion (nezvanično). I to nijesu gastarbajteri, no oni nesrećnici iz $everne Albanije.
Ipak, ja mislim da se to nama ne može desit. Jes da je i naš $ever nikakav, ali i da svi dođu, to ne može bit više od 100,000, ako je i toliko. A gastarbajteri, po definiciji, dolaze da rade - ja ne vidim da se sprema neki bum bilo koje privredne grane u Podgorici.
Vidim da se svi ostali sa foruma raduju ovoj milionskoj mogućnosti - ja ne. Najbolji kvalitet života je u gradovima srednje veličine do po miliona.
Ne sumnjam da je dusa zivjeti u milionskom gradu. Pg je klutkica ovakva kakva je, a gastosi bi mahom isli u neke favelice, pa bi se nas fini gradic proruznjao. No, ako se uvali 10 milijardi u narednih 5-10 godina (autoputevi i ostala infrastruktura, elektrane, turizam) sto je realni scenario ukoliko nas ne pojasu neki Indijanci, Crna Gora ce biti prosperitetni slatkis u svakom pogledu.
To bi otvorilo porstora za niz malo edukovanijih i bolje placenih gastarbajtera, pri cemu mislim na drzave u okruzenju a ne samo na sjever.
Da smo pametni i da ima politicke volje mogli bi postati evropski Emirati, no 80 odsto hoce u evropske integracije, sto je drugi naziv za ekonomsko podjarmljivanje. Zivi bili pa vidjeli...
Ne sumnjam da je dusa zivjeti u milionskom gradu. Pg je klutkica ovakva kakva je, a gastosi bi mahom isli u neke favelice, pa bi se nas fini gradic proruznjao. No, ako se uvali 10 milijardi u narednih 5-10 godina (autoputevi i ostala infrastruktura, elektrane, turizam) sto je realni scenario ukoliko nas ne pojasu neki Indijanci, Crna Gora ce biti prosperitetni slatkis u svakom pogledu.
To bi otvorilo porstora za niz malo edukovanijih i bolje placenih gastarbajtera, pri cemu mislim na drzave u okruzenju a ne samo na sjever.
Da smo pametni i da ima politicke volje mogli bi postati evropski Emirati, no 80 odsto hoce u evropske integracije, sto je drugi naziv za ekonomsko podjarmljivanje. Zivi bili pa vidjeli...
u potpunosti tacno.uvijek mi se vise svidjala ideja razvijene zemlje van EU nego li evropske integracije.Ako zelite u Evropu morte prihvatiti pravila igre Evrope.Ta pravila znace samo jedno-ekonomsku zavist malih zemalja(u geografskom smislu) u odnosu na vece,i mnogo razvijenije.
Sta fali Svajcarskoj? da dalje ne nabrajamo...
Sto se tice pg ,mislim da je pola miliona stanovnika maximum.
....razvijene zemlje van EU nego li evropske integracije....
Ključna riječ je "razvijene" - kad se razvijene skoro da ni nema razlike je li ili nije u EU (čak možda ima više smisla bit u EU). Problem je što nijesmo razvijeni - podjarmljivanje može da se primijeni samo na nerazvijene.
Ključna riječ je "razvijene" - kad se razvijene skoro da ni nema razlike je li ili nije u EU (čak možda ima više smisla bit u EU). Problem je što nijesmo razvijeni - podjarmljivanje može da se primijeni samo na nerazvijene.
i primjenjuje se.nas neoliberalni koncept je dobio podrsku evrope.
"laises faire laises passes" ako sam ispravno napisao,glasi liberalna maksima Franscukse liberalne misli koja kaze bukvalno da se drzava nema sto mijesati u ekonomsku politiku.Nasi su ovo bukvalno prihvatili.Prihvatili su da nasa preduzeca,onakva kakva su,udju u utakmicu sa stranim preduzecima.naravno,rezultatje svima poznat-ogroman deficit.
e sad,ako neko iz slovenije zeli u cg nesta kupiti,otvoriti -vrata su mu sirom otvorena.u suprotnom pravcu-nema sanse da u SLO kupite nesta.Sjetite se samo ponude Miskovica za Merkator,koju su Slovenci odbili(vlada naredila) iako je Miskovic vise nego odlicno placao.Ovo je samo jedan primjer.
sto se tice kupovine nekretnina,jedan od bitnim uslova(kumulativni) koji se mora ispuniti je reciprocitet,tj da nasi drzavlkjani imaju prava kupiti nekretninu u zemlji kupca kod nas,pod jednakim uslovima.ne mislim,nego znam da ta odredba nema veze sa realnim stanjem stvari.
Sve je to u redu, ali se pogrešno postavljaju alternative. Dakle, nije izbor:
- razvijena zemlja van EU
ili
- razvijena zemlja u EU.
Naša realnost je:
- nerazvijena zemlja u EU
ili
- nerazvijena zemlja van EU
u tvojim ranijim postovima istices kako bi volio "da ce cijene pasti da bi stan kupio" a onda kunes zlu sudbinu i navodis "da je ipak cg raj za investicije na podrucju nekretnina i da treba kupovati"...
Da se izgradi u PG onoliko koliko ima prostora 3 Crne Gore mogu stati komotno.U PG ce faliti prostora!? :notworthy: :thumb_yello: Oce kako ne!
Michael, u pravu si, ja sam korigovao stav, to je tacno, to je posledica toga sto sam dugo razmisljao ovako kao ti, ubijedjen da ce cijene pasti, ali to nikako da se desi.U medjuvremenu sam usao malo dublje u materiju i sire sagledao stvari, i ukapirao da je veci pad tesko ocekivati, iz razloga koje sam naveo u zadnjih 20-tak postova.
Da rezimiramo, ja se i dalje nadam padu cijena nekretnina prosto zato sto bi mi to odgovaralo, ali nisam vise uvjeren da ce se to i desiti, kao sto sam bio ranije.
Ako se cijene u Tirani krecu od 700 pa do 2000e, onda je vrag ponio salu, ipak su oni iza nas mnogo.
U Zagrebu je prosjecna cijena stana preko 2000e, u Beogradu oko 1700e, sve su to regionalni centri, i PG nemoze mnogo pobjec iz tog okvira, osim ako se desi da investitori iz nekog razloga odjednom napuste cijeli region.
Bojice, ja nebih volio da PG postane milionski grad, najljepse bi bilo oko 500-600 hiljada a i to je malo vjerovatno. Podgorica sada zvanicno ima manje od 200 000, pa da bi dosla do 500 000 treba da poraste 2.5x i da se skoro sva Crna Gora preseli u nju. S druge strane da bi se nasa dijaspora vratila kuci masovno, ipak je potreban nevjerovatan ekonomski napredak, ko zna mozda ga i ostvarimo, volio bih svakako da se to desi.
Ulazak u EU je neminovan htjeli mi to ili ne, oni ce nas usisati, na kraju sve i da necemo oni bi nas na to natjerali.
STRPLJIVI
Ulazak u EU je neminovan htjeli mi to ili ne, oni ce nas usisati, na kraju sve i da necemo oni bi nas na to natjerali
Upravu si ja isto tako mislim , jer ste im potrebni da sad ne nabrajam vec sam par puta radio.:bye2:
Ako se cijene u Tirani krecu od 700 pa do 2000e, onda je vrag ponio salu, ipak su oni iza nas mnogo.
Na osnovu cega su (Tirana, da ne bude zabune) iza nas?
Pogledaj koliko avionskih linija imas svakog dana ( i za koje destinacije) iz Tirane. Nekome taj detalj moze mnogo da znaci. Makar onim desetinama nasih biznismena koji ne lete iz Dubrovnika za bijeli svijet, vec iz Tirane.
Posto se ovdje u igru za cijene u PG uvode i ambasade, pogledaj koliko ih tamo ima. Koliko je tamo stranih predstavnistva.
Koliko gastosa ima iz Albanije u EU, a koliko njihove rodbine u SAD? Meni se cini-mnogo vise nego nase dijaspore, a mislim i da njihovi iseljenici, kao i nasi, kod "zavicajnih" ulaganja najvise preferiraju nekretnine.
Komsijama zemlju sada "dijeli" moderan put, ko ne vjeruje, nek' istrpi mucenje od Bozaja do Skadra, a onda dzadom do Tirane da te Bog veseli.
Nego, da ne bih bio pogresno shvacen, sada prstom u centar: sta mislite zbog cega ovdasnji veliki igraci na polju gradjevine prelaze na polje berze i otvaraju brokerske kuce?
Sto te pare koje imaju i dalje ne ubacuju u gradjevinu?
Slazem se sa opaskom o uticaju stambenih kredita na razvoj CG trzista nekretnina , kao i sa tezom da grad do pola miliona stanovnika u uredjenoj drzavi pruza optimalan kvalitet zivota. Dokaz tome-Vinipeg, Regina, London, Halifaks, Saskatun, Viktorija... i jos tridesetak slicnih gradova Kanade. Oni mi prvi padose na pamet.
... Pg je klutkica ovakva kakva je, a gastosi bi mahom isli u neke favelice, pa bi se nas fini gradic proruznjao.....
Zaintrigira si me ovom pričom o milionskom gradu, pa se dadoh u neko ofrlje premjeravanje (dokon sam, što ću :zzsoft:.) na Google Earth.
Dakle, sadašnja površina Podgorice je oko 30 km2 (5x6km). Da bi se grad povećao 5 puta, sa vjerovatno istom gustinom naseljenosti (ukoliko Mugi izgubi neke od izbora u narednih 20-30 godina :weeping: pa ne preoru Njegošev park i naprave sojenice po Morači), treba i površina da se toliko poveća. Znači - 150 km2.
Da do Tuzi nikne sve zgrada na zgradu (od Dinoše do vinograda), dobija se maksimum 30km2.
Da se izgradi sve do Grba od Mareze, dobija se maksimum 20km2.
Da se izgradi sve do aerodroma od Zabjela, dobija se maksimum 30km2.
Ostalo je malo lufta put Kokota i Bioča uz one strane. Ne dovodeći u sumnju graditeljsku sposobnost naših vizionara, ipak mi se čini da bi to bio preveliki zalogaj za njih.
Kratki smo 40km2 za milion stanovnika.
Ovo rešto prostora su druge opštine, pa jedino preostaje da se i to napadne. Danilovgrad izgleda ka logičan izbor, zbog pristupačnosti terena.
Ili da se zadovoljimo sa mizernih 750K stanovnika i izlascima uveče po kafićima po Karabuškom polju.
Prodajem plac u Lješansku nahiju.
1.000.000 stanovnik PG ima 300m2 džabe! :D
Ovo rešto prostora su druge opštine, pa jedino preostaje da se i to napadne. Danilovgrad izgleda ka logičan izbor, zbog pristupačnosti terena.
Ela, DJudja, dako pomamis ove parasse sto ulaze na forum da snimaju rezone "obicnih smrtnika" i usput pokupe za dz sugestije dje da udju :biggrin:.
Predlazem-ko nema plac na potezu uz stari put za Danilovgrad, a razmislja o istom, da da konstruktivni doprinos prvo sebi, pa onda topic-u tako sto nece postovati nista na tu temu ;).
Sretnicima koji su se na vrijeme tamo obezbijedili-svaka cast:thumb_yello:, njima kao vizionarima nemam sta da predlozim:clapping:
Mugiju predlazem da ne gubi vrijeme, nego da se odmah turiraju mikseri za beton, pa od Mareze, lise izvorista, sempre dirito:superman: u komsiluk.
...Predlazem-ko nema plac na potezu uz stari put za Danilovgrad, a razmislja o istom, da da konstruktivni doprinos prvo sebi, pa onda topic-u tako sto nece postovati nista na tu temu ;).
Sretnicima koji su se na vrijeme tamo obezbijedili-svaka cast:thumb_yello:, njima kao vizionarima nemam sta da predlozim:clapping:...
Ja se kvalifikujem za postovanje - bio čukunđed vizionar kad su poćerali Turke :homer89070:
Ja se kvalifikujem za postovanje - bio čukunđed vizionar kad su poćerali Turke :homer89070:
Sto bi rekla LJubica Adzovic u filmu "Crna macka beli macor"-cestitam na situaciji:bye1:
naucno fantasticne price i skup lijepih zelja. su price o povecanju cijene nekretnina i nekom enornom rastu stanovnista u pg. volio bih da smo veci grad,jel boze moj,veci grad veci izbor svega...milion stanovnika u pg? volio bih,zasto ne,ali to ulazi u domen filozofiranja.
kad neko pomenu "ulazimo u eu sto ce neminovno uticati na rast cijene nekretnina" ja vas sad pitam: jeste li vi braco moja sto to pisete pri cistoj svijesti i zdravoj pameti!?
pazite,ako sjutra udjemo u EU ,znaci li to da ce plata biti 4 puta veca u startu?oce li znaciti to da ce neko pozeleti kod nas da zivi?uporedjujete li vi cijene nekretnina pg i evropskih metropola?vidite li da je kriza u trgovini nekretninama i u hrvatskoj koja je 3 koraka ispred nas!?znate li vi koji faktori opredjeljuju rast necega ili pad uopste?
jebem ti zivot,ja postavim desetak oglasa,izmedju ostalog "stan u pejtonu,70m2 180hiljada€ fiksno" i dodje mi neki strucnjak,vizionar,mazohista koji li je vec djavo da mi objasnjava kako sam u zabludi,kako sam poludio!eto ti i nekog sa sirovom,lokalnom, pricom o patriotizmu na pomen o cg kome covjek ne moze objasnit nikako da je u toku prica o zivotnim problemima a ne drzavi Crnoj Gori!
ajte ljudi,evo mjesta,napisite mi kako ja sa platom,ajde 500€u da mi je,nek je veca od prosjeka naseg,stan da uzmem!? jer,recimo imam dvoje djece pami treba malo mjesta. Nemojte misliti da pisem samo iz interesa ili nervoze sto ne mogu stan kupiti kako mi neko prebaci.s finansijama na moju licnu srecu nemam ama bas nikakvih problema.
ne sprdajte se leba vi vise da vas zamolim i pustite mi tu pricu kako je u evropi!evo i to cu reci-dosta sam te vase evrope obisao,pa nidje ne dijele med i mlijeko!!! i gledaju nas mahom ko zlocince,indijance,prevarante,korumpirane tipove,i lopove a ne ko mjesto dje zele zivjeti! tako je kako je!
Budimo malo realni i iskreni prema sebi,priznajmo neke stvare jer mi nismo ni nebeski narod,ni nebeska drzava,nikakav cardak "ni na nebu ni na zemlji" no Crna Gora,sa svim njenim manama i dobrim stvarima!!!Nesporno je da svi volimo svoju zemlju,budimo malo iskreni prema njoj i prema sami sebi! 20 godina narod zivi u bijedi a jos su aktuelne neke plemenske teme,neki patriotizam,neke mastarije...svi bi miliome na mufte,ali jbg,ne moze! kad udjemo u evropu-motika u ruke braco moja!
evidento je da sam u nervozi napisao post.necete mi zamjeriti,nadam se.
Pogledajte ovo:
http://bestcon.ru/objects/cvetochek
Cvetic cijena prava sitnica 3300E/m2 na akciji do kraja januara (novogodisnja akcija) mozda zakucih kuhinjucu na taj racun. Ovakvih cvetica po Moskiv se gradi podjekoji. Valjda je suplji Minski u Belarusiji po cijeni m2 prestigao Pariz. TO ce reci odakle nekretninski vjetrovi trenutno duvaju. E sad ako povjetarac i dalje bude duvao kod nas ... Inace desice se malo zagusenje pa ce onda neki mesari i pekari koji su poceli da grade zgrade da anstave da mijese i kolju odnosno da se vrate starom biznisu i ponuda i traznja ce se sresti. Na kojoj cijeni? Ne vjerujem ispod 1200E/m2 u Pgd za novogradnju bilo dje bilo kad ali koliko sam puta pogrijesio ko to zna.
jatotikvica 16-01-08, 01:31 http://www.seebiz.eu/cg/nekretnine/novac-od-nekretnina-pogurace-i-berzu,6355.html
...U Zagrebu je prosjecna cijena stana preko 2000e, u Beogradu oko 1700e, sve su to regionalni centri, i PG nemoze mnogo pobjec iz tog okvira...
Ovo valjda znači da je i Podgorica regionalni centar? Pretpostavljam da su onda i Sarajevo, Skoplje i Priština regionalni centri. Po kojem kriterijumu?
Dosta ima paušalnih cijena i ja mislim da je razlika između ponude i tražnje na na berzi nekretnina golema.
Teško je odrediti čak i trenutnu cijeni ili bolje reći "realnu" trenutnu cijenu.
Najveći je razlog je u tome što ljudi nisu sigurni da li bi da prodaju stan ili ne, ovo kažem iz ličnog iskustva jer sam ja prodao 2 stana i kupio 2 stana.
Onaj ko želi da proda stan ne "fantazira" sa cijenom, tj. ne radi to dugo vremena.
Recimo za kvadrat u staroj gradnji dvosobnog stana u PG na dobroj lokaciji(recimo Centar grada i Preko Morače) koji je u nekom prosječnom stanju koliko treba para?
Namjerno kažem dvosobnog jer je za jednosoban ili garsonjeru u prosjeku potrebno izdvojiti 20% više po kavdratu(moje zapažanje).
Ja mislim da je dovoljno 1700-1800 eura i još 200 eura za renoviranje znači 2000 i to na najboljim lokacijama, možda može i malo jeftinije.
A prodavac će reći da je njegov komšija prodao stan od 70 kvadrata po 2500 ili 2600, nije siguran.
A ako mu ja ponudim keš - 120000 ili 1700 po kvadratu glat će da odbije, ali će posle nedelju-dvije kad ga niko ne pozove početi da razmišlja o ponudi, je li trebao da je prihvati.
Ovo što pričam važi za normalnu prodaju stana s kojom se ljudi srijeću, ne odnosi se na period koji je za nama kad su cijene galopirale i rasle dnevno(iz ličnog iskustva pričam).
Druga je butna stvar što ljudi koji imaju recimo dvosban stan od 70 kvadrata ne mogu da shvate da za te pare ne mogu da kupe 2 mala stana, to ne možete nikome objasniti.
Ovo su neke realne stvari, nisu neki globalni pogledi na budućnost.
Mislim da su i u pravu oni koji kažu da bez nekog ekonomskog procvata ni te cijene ne mogu ići gore, ali mislim da neće ni puno dolje.
Vjerovatno da u novogradnji u PG neće biti ispod 1300-1400 eura po kvadratu, ali ne vjerujem da će neko moći po 1800-2000 da prodaje u Tološima, na Zabjelu ili S.Aerodromu kvadrat, no kao što reče Nabuko mnogo puta smo se prevarili sa procjenama.
Ja i dalje smatram da su najjeftiniji placevi, govorim o PG svakao i okolini.
Bojica Boskovic 16-01-08, 21:06 Dosta ima paušalnih cijena i ja mislim da je razlika između ponude i tražnje na na berzi nekretnina golema.
Teško je odrediti čak i trenutnu cijeni ili bolje reći "realnu" trenutnu cijenu.
Najveći je razlog je u tome što ljudi nisu sigurni da li bi da prodaju stan ili ne, ovo kažem iz ličnog iskustva jer sam ja prodao 2 stana i kupio 2 stana.
Onaj ko želi da proda stan ne "fantazira" sa cijenom, tj. ne radi to dugo vremena.
Recimo za kvadrat u staroj gradnji dvosobnog stana u PG na dobroj lokaciji(recimo Centar grada i Preko Morače) koji je u nekom prosječnom stanju koliko treba para?
Namjerno kažem dvosobnog jer je za jednosoban ili garsonjeru u prosjeku potrebno izdvojiti 20% više po kavdratu(moje zapažanje).
Ja mislim da je dovoljno 1700-1800 eura i još 200 eura za renoviranje znači 2000 i to na najboljim lokacijama, možda može i malo jeftinije.
A prodavac će reći da je njegov komšija prodao stan od 70 kvadrata po 2500 ili 2600, nije siguran.
A ako mu ja ponudim keš - 120000 ili 1700 po kvadratu glat će da odbije, ali će posle nedelju-dvije kad ga niko ne pozove početi da razmišlja o ponudi, je li trebao da je prihvati.
Ovo što pričam važi za normalnu prodaju stana s kojom se ljudi srijeću, ne odnosi se na period koji je za nama kad su cijene galopirale i rasle dnevno(iz ličnog iskustva pričam).
Druga je butna stvar što ljudi koji imaju recimo dvosban stan od 70 kvadrata ne mogu da shvate da za te pare ne mogu da kupe 2 mala stana, to ne možete nikome objasniti.
Ovo su neke realne stvari, nisu neki globalni pogledi na budućnost.
Mislim da su i u pravu oni koji kažu da bez nekog ekonomskog procvata ni te cijene ne mogu ići gore, ali mislim da neće ni puno dolje.
Vjerovatno da u novogradnji u PG neće biti ispod 1300-1400 eura po kvadratu, ali ne vjerujem da će neko moći po 1800-2000 da prodaje u Tološima, na Zabjelu ili S.Aerodromu kvadrat, no kao što reče Nabuko mnogo puta smo se prevarili sa procjenama.
Ja i dalje smatram da su najjeftiniji placevi, govorim o PG svakao i okolini.
Izuzetno realna analiza. Cetiri transakcije sa nekretninama izgleda da covjeka ucine veoma realnim. No, zanima me nesto... Renoviranje stana. Koliko je zaista cijena renoviranja 1m2 da bi se dobio kvalitet stana novogradnje. Da li se za 200 eura po m2 moze izmijeniti keramika, stolarija unutrasnja i spoljna (kombinacija hrastovine i PVC), obnoviti instalacije...
Dalje, renoviras sve svoje instalacije, ali koliko su amortizovane zajednicke instalacije. Zatim, garaza, doduse kupi se ekstra, ali je lijepo kada je kisa liftom do auto i tokom vrucina ne sijeda se u vozilo sa 50 celzijuasa, koje se rashladi taman kada stignete do drugog gradskog odredista.
Racuna li se u cijenu kostanja visemjesecno druzenje sa majstorima koje drzim za ljude sa velikim kapacitetom kidanja zivaca svojim principalima. I da ne zaboravimo visemjesecni rat sa komsijama zbog visemjesecnog maltretiranja koje im proredjujete.
Jednostavno, koliko se racuna amortizacija zgrade stare 30-50 godina.
Ne znam racunovodstveno, ali starogradnja mora biti makar 30 odsto jeftinija od novogradnje na istoj lokaciji.
Zivo me zanima iskustvo, posebno ako ga nego ima glede druzenja sa majstorima, sto je uvijek puno zanimljivih dozivljaja.
Za 200€/m2 uloženih u starogradnju (naravno ima starogradnje đe pare ne pomažu, prvenstveno mislim na stanove od spuških blokova) može se napraviti ljepši, kvalitetniji i luxuzniji stan nego što je 90% novogradnje.
Što se tiče druženja sa majstorima, tu si u pravu 100%.
Kod novogradnje mi se ne sviđa to što većina zgrada su sa četiri sprata, bez lifta. E ja bi rađe na osmi sa liftom no na četvrti bez lifta.
Najvažnije je kod starogradnje obratiti pažnju na zajedničku infrastrukturu i liftove.
Prema projektu koji sam uradio za moj stan, cijena koštanja kompletnog renoviranja i to ne bilo kakvog, je 150€/m2.
Hoću li ga raditi, zavisi od berze ;)
Za 200€/m2 uloženih u starogradnju (naravno ima starogradnje đe pare ne pomažu, prvenstveno mislim na stanove od spuških blokova) može se napraviti ljepši, kvalitetniji i luxuzniji stan nego što je 90% novogradnje.
Što se tiče druženja sa majstorima, tu si u pravu 100%.
Kod novogradnje mi se ne sviđa to što većina zgrada su sa četiri sprata, bez lifta. E ja bi rađe na osmi sa liftom no na četvrti bez lifta.
Najvažnije je kod starogradnje obratiti pažnju na zajedničku infrastrukturu i liftove.
Prema projektu koji sam uradio za moj stan, cijena koštanja kompletnog renoviranja i to ne bilo kakvog, je 150€/m2.
Hoću li ga raditi, zavisi od berze ;)
1.Ma zajebi spuške blokove!:homer89070:
2.Da li je tu uracunata cijena projekta?:clapping:
3.Neces skorije.:tongue2:
Izuzetno realna analiza. Cetiri transakcije sa nekretninama izgleda da covjeka ucine veoma realnim. No, zanima me nesto... Renoviranje stana. Koliko je zaista cijena renoviranja 1m2 da bi se dobio kvalitet stana novogradnje. Da li se za 200 eura po m2 moze izmijeniti keramika, stolarija unutrasnja i spoljna (kombinacija hrastovine i PVC), obnoviti instalacije...
Dalje, renoviras sve svoje instalacije, ali koliko su amortizovane zajednicke instalacije. Zatim, garaza, doduse kupi se ekstra, ali je lijepo kada je kisa liftom do auto i tokom vrucina ne sijeda se u vozilo sa 50 celzijuasa, koje se rashladi taman kada stignete do drugog gradskog odredista.
Racuna li se u cijenu kostanja visemjesecno druzenje sa majstorima koje drzim za ljude sa velikim kapacitetom kidanja zivaca svojim principalima. I da ne zaboravimo visemjesecni rat sa komsijama zbog visemjesecnog maltretiranja koje im proredjujete.
Jednostavno, koliko se racuna amortizacija zgrade stare 30-50 godina.
Ne znam racunovodstveno, ali starogradnja mora biti makar 30 odsto jeftinija od novogradnje na istoj lokaciji.
Zivo me zanima iskustvo, posebno ako ga nego ima glede druzenja sa majstorima, sto je uvijek puno zanimljivih dozivljaja.
Ukoliko ne poznajes nekog preduzimaca ili vise majstor raznih profila neka ti je bog u pomoc. I uzivaj u omiljenoj recenici svih majstora kojom komentarisu rad prethodnog "ko ti je ovo radio" naravno uz izraz lica kao da je ugazio u g***o.
Ima i jos bolja recenica "Kriv je zid".
nb-campari 17-01-08, 09:33 to je neki posebni,nemoguce ga ni objasniti ni razumjeti, ljudski soj a zove se majstor. dugo sam sa njima ratovao(pravio dvije kuce) savjetujem svima koji sa njima imaju posla, da im ni cent ne daju unaprijed, posebno ne stolarima. uvijek ostanite duzni sto vise, a naravno isplatite tek kad se zavrsi dogovoreno. oni su specijalizovani da izmame pare, da kradu vrijeme, da traze po dva sata u toku dana svoj alat po gradilistu...to nijesu ljudi sa ove planete.
Bojica Boskovic 17-01-08, 10:08 to je neki posebni,nemoguce ga ni objasniti ni razumjeti, ljudski soj a zove se majstor. dugo sam sa njima ratovao(pravio dvije kuce) savjetujem svima koji sa njima imaju posla, da im ni cent ne daju unaprijed, posebno ne stolarima. uvijek ostanite duzni sto vise, a naravno isplatite tek kad se zavrsi dogovoreno. oni su specijalizovani da izmame pare, da kradu vrijeme, da traze po dva sata u toku dana svoj alat po gradilistu...to nijesu ljudi sa ove planete.
Ja sam pokusao da se diplomatski izrazim o majstorima, a iskreno, najgori su ljudi na svijetu. Kad vidis covjeka da prica sam sa sobom ili gradi kucu ili je poludio. Zlatile se desetak hiljada vise za novogradnju. Zivci i zdravlje mnogo su skuplji
Ja sam pokusao da se diplomatski izrazim o majstorima, a iskreno, najgori su ljudi na svijetu. Kad vidis covjeka da prica sam sa sobom ili gradi kucu ili je poludio. Zlatile se desetak hiljada vise za novogradnju. Zivci i zdravlje mnogo su skuplji
Ko nema dovoljno para, odoše zdravlje i živci! :weight_lift2:
Sve je to dobro pod pretpostavkom da cinom useljenja u novogradnju neces gledati majstore. Ja imam sasvim druga iskustva. Em ces gledati ove koji treba toboz nesto da poprave i otklone neke nedostatke em ces sam nalaziti kojekakve. Jos vecina ljudi obilazi stabnove u izgradnji i vec tada imam posla sa nadzorom, sefom gradilista, kojekakvim majstorima. Malo bensadina i u akciju zadovoljstvo je zagarantovano i za novogradnju i za starogradnju.
moje je iskustvo koje svima preporučujem
dajte pare samo za materijal i obavezno ga zajedno kupite.Svi majstori po stovarištima imaju na startu popust minimum 10%,a vama prikazuju kupovinu po punoj cijeni, znači automatski zarađuju najmanje 10% na kupljeni materijal.Ja sam kada sam nešto radio imao sreću da mi je majstor komšija koji je bio korektan i koji je tako obavio kupovinu laminata u Kips i ja sam uštedio na kupovini materijala 10%.Naknadu za ruke isplatite po završetku ili eventualno po urađenim fazama.
Tu su i još neka iskustva sa "kvarenjem"alata (bušilica i sl) tako da gazda ako će da mu se završi posao mora da snosi troškove opravke ili nabavku nove.
Moj drugar godinu dana posle useljenja u novogradnju je kuburio sa majstorima. A zgrada važi za elitnu.
to je neki posebni,nemoguce ga ni objasniti ni razumjeti, ljudski soj a zove se majstor. dugo sam sa njima ratovao(pravio dvije kuce) savjetujem svima koji sa njima imaju posla, da im ni cent ne daju unaprijed, posebno ne stolarima. uvijek ostanite duzni sto vise, a naravno isplatite tek kad se zavrsi dogovoreno. oni su specijalizovani da izmame pare, da kradu vrijeme, da traze po dva sata u toku dana svoj alat po gradilistu...to nijesu ljudi sa ove planete.
Moj otac ima jednu izreku vezanu za majstore.
Postoje tri svijeta.Svijet zivih, svijet mrtvih i svijet MAJSTORA.
Hocemo li da pocnemo da trgujemo brokerskim kucama, umjesto nekretninama, posto se evo par njih prodaje.
Kvadrat do 1.000 eura
Cijena građevinskog zemljišta na kojem je predviđena izgradnja stambenih zgrada, zavisno od lokacije, povećana je i do 70 odsto u nekoliko prethodnih mjeseci. Kako su kazali u gradskim agencijama za nekretnine, kvadratni metar placa u nekim djelovima grada je i do hiljadu eura.
Cijena kvadratnog metra placa blizu centra grada, gdje je takođe dozvoljena i izgradnja stambenih zgrada, iznosi od 250 do 700 eura, kolika je cijena i u Blokou V i VI. Atraktivna lokacija je i na Zabjelu, u blizini pumpe "Dak petrol", a cijena placa se kreće od 200 do 400 eura za kvadratni metar. Preko puta Dječije bolnice, kvadratni metar se kreće od 300 do 500 eura, kazali su u agenciji "AS".
U toj agencije su istakli i veoma slabu ponudu placeva na Starom aerodromu, kao i u blizini Katoličke crkve na Koniku. Što se tiče placeva na kojima je moguća izgradnja kuća, u ponudi su i djelovi prigradskih naselja, poput Donje Gorice ili Donjih Kokota i Farmaka. Tamo cijena kvadratnog metra iznosi između 20 i 40 eura, rekli su u agenciji "AS". Oni su istakli da se placevi u Donjoj i Gornjoj Gorici, duž magistrale, prodaju od 50 do 150 eura.
Najskuplji placevi, kako su kazali u agenciji, i dalje se prodaju u naselju Gorica C, gdje cijena kvadratnog metra dostiže i hiljadu eura. Za izgradnju je prilično atraktivan i Zagorič, gdje se kvadrat placa može kupiti po cijeni od 40 do 150 eura. Na Zlatici i u Murtovini, plac se cijeni između 25 i 150 eura. Nešto veća cijena je u Maslinama, gdje kvadrat iznosi i do 200 eura.
Direktor agencije "Krstaš" Milan Milatović kazao je da su cijene placeva izvan gradskog jezgra znatno uvećane, ali da se u posljednje vrijeme i manje kupuje. Ako su placevi u blizini puteva, onda je njihova cijena između 10 i 20 eura, dok je u unutrašnjosti njihova vrijednost do pet eura, kazao je Milatović.
Najskuplji placevi u ponudi agencije "IN" su u centru grada, na kojima je moguća izgradnja stambenih zgrada. Njihova cijena je između 500 i 1.000 eura. Atraktivna je i lokacija u naselju Zagorič, gdje smo prodali plac po cijeni od 330 eura po kvadratu. Veoma su traženi i placevi u Tološima, kao i na Starom aerodromu, kazali su u agenciji "IN".
Prema Milatovićevim riječima, najtraženije lokacije u gradu trenutno su na Starom aerodromu, u Zagoriču i u Tološima oko "Volija". To su najatraktivnije lokacije, ali su tamo svi placevi već gotovo rasprodati. U Maslinama, u blizini kasarne, cijena kvadrata iznosi oko 100 eura, dok je u blizini Katoličke crkve, kuda će proći obilaznica, cijena kvadrata 200 eura, kazao je Milatović. (Vijesti)
koliko je kvadrat stana u centru u Pljevljima?tamo nisam bio ne pamtim, imam neki stan od babe mi ostao!
nb-campari 17-01-08, 13:00 Ako hoces da kupis nekretnine u Albaniji ja cu te povezati sa covekom koji ima jako dobre ponude zemlje i stanova gdje god hoces u Albaniji .
Ja ipak mislim da je bolje investirati u CG. mozes da kupis jos uvijek jeftino
u Ulcinju tamo gdje ce izgleda biti prilicno velikih investicija znaci to je skorije nego u Albaniji.Mislim da ce biti vruce posle tendera za Veliku Plazu ko god bude dobio tender Arapi ili Trigranit .
sta je to u ulcinju sto se moze kupiti jeftino? mene interesuje plac 300-500 kvadrata.
nb-campari 17-01-08, 13:59 koliko je kvadrat stana u centru u Pljevljima?tamo nisam bio ne pamtim, imam neki stan od babe mi ostao!
treba jos cekati sa prodajom
17 Jan 2008. 13:40 | Izvor: CdM
Skuplji pogled na more
Tržište nekretnina u Crnoj Gori je oduvijek bilo veoma atraktivno.
Posljednjih godina interesovanje je sve veće i veće.
Sa povećavanjem interesovanja kupaca, svakako, rastu i cijena kvadrata.
Mnogi zainteresovani kupci iz inostranstva su zatečeni činjenicom da većina objekata na atraktivnim lokacijama bude rasprodata i prije početka same gradnje.
U zadnja tri mjeseca znatno su porasle i cijene zemljišta, stanova, kuća i poslovnih prostora u barskoj opštini.
Cijena kvadrata zemljišta u privatnoj svojini na periferiji Bara košta od 100 do150 eura, a na nekim mjestima dostiže i cifru od 300 eura.
Uz samu morsku obalu cijene kvadrata zemljišta se kreću od 100 do 200 eura za veće komplekse, odnosno 500 do 600 eura za parcele.
Prosiječna cijena kvadrata stana iznosi 1,950 eura.
U staroj gradnji kvadrat stambenog prostora je skuplji i prodaje se od dvije do tri hiljade eura.
Na cijenu kuća značajno utiče i lokacija.
Kuće i vile sa sa pogledom na more koštaju od sto hiljada do milion eura.
«Domaćim kupcima cijene ne odgovaraju, jer su kako kažu previsoke, ali strani kupci nemaju zamjerki na cijene, a odgovara im i poreska politika Crne Gore. Cijene nekretnina su odnedavno počele naglo da rastu», kažu u barskoj agenciji za promet nekretnima Svetionik.
Promet nekretnina u 2007. godini u odnosu na prethodnu u Baru bio je povećan za 100 odsto.
U ovoj agenciji napominju da se osim kupaca iz Rusije u posljednje vrijeme povećano interesovanje investitora iz zemalja Evrope, koji traže zemljište za izgradnju luksuznih turističkih i stambenih objekata.
Tržište nekretnina u Crnoj Gori je još uvjek povoljnije za strane investitore od drugih turističkih lokacija na Mediteranu.
Cijene su niže i konstantno rastu, a i uslovi za investiranje su idealni.
mediteraneo 17-01-08, 19:39 sta je to u ulcinju sto se moze kupiti jeftino? mene interesuje plac 300-500 kvadrata.
Jesi li zainteresovan za Veliku Plazu?500 m2 je mala povrsina sto ne znaci da se ne moze naci .Imam ponude od 35 eura pa navise ali za vece povrsine ,naravno ne pored mora nego u unutrasnjosti ali su dobre pozicije .
Koliko daleko od mora? Je li urbanizovano?
nb-campari 17-01-08, 21:36 Jesi li zainteresovan za Veliku Plazu?500 m2 je mala povrsina sto ne znaci da se ne moze naci .Imam ponude od 35 eura pa navise ali za vece povrsine ,naravno ne pored mora nego u unutrasnjosti ali su dobre pozicije .
je li dozvoljena gradnja na takvoj parceli? mogu li dobiti struju, vodu. ima li put?
To bi mogli na pm sa mediteraneom, koga interesuje moze ga kontaktirati, da se ne bi tema pretvarala u oglase i pogodbe.
Moj drugar godinu dana posle useljenja u novogradnju je kuburio sa majstorima. A zgrada važi za elitnu.
Da nije "smrdulja" kod Čepuraka?
A ovu priču o starogradnji nisam počeo napamet, već dobro znam kakvih sve ima novogradnji.
Ako je neko išao da se raspituje recimo u Normal kompani oko kupovine stanova, razumjeće me što pričam. Ona zgrada preko puta "profesorske", kukala ti majka - prodaju stanove a nema pravog ugla u zgradi, da ne pričam dalje.
Stoji priča o starogradnji, majstorima i dr. ali ako već renoviram onda bolje da renoviram staro nego novo.
Nekako mi je to logičnije.
mediteraneo 18-01-08, 17:21 Ok,kontaktirajte me na pp slobodno.
Ne no pod Goricom!
I za renoviranje si u pravu. ;)
A ovu priču o starogradnji nisam počeo napamet, već dobro znam kakvih sve ima novogradnji.
Ako je neko išao da se raspituje recimo u Normal kompani oko kupovine stanova, razumjeće me što pričam. Ona zgrada preko puta "profesorske", kukala ti majka - prodaju stanove a nema pravog ugla u zgradi, da ne pričam dalje.
Stoji priča o starogradnji, majstorima i dr. ali ako već renoviram onda bolje da renoviram staro nego novo.
Nekako mi je to logičnije.
ziva istina.
sto se tice novogradnje-zaista los kvalitet.cujete komsinicu sa sprata kako pere sude,komsiju kako prdi.zenu morate u auto voditi da vas ne prijave zbog buke.parket ne rijetko izgleda kao zatalasano more,a zidovi oko prozora vlaze.o rjesenjima gdje je kuhinja i dnevna soba u jednom nemam rijeci.vidite kad se prave kako su tanki zidovi.
nisam gradjevinac ali mi na oko ima nelogicnih stvari.mislim da bi na Banac mogao reci vise oko kvaliteta gradnje.
Ima to i prednosti:
slušaš komšije kako vode ljubav! Mada, ako te Bog nije da možeš ga neđe doma zateć kad se ranije vrneš sa posla! :D
Bojica Boskovic 18-01-08, 19:22 ziva istina.
sto se tice novogradnje-zaista los kvalitet.cujete komsinicu sa sprata kako pere sude,komsiju kako prdi.zenu morate u auto voditi da vas ne prijave zbog buke.parket ne rijetko izgleda kao zatalasano more,a zidovi oko prozora vlaze.o rjesenjima gdje je kuhinja i dnevna soba u jednom nemam rijeci.vidite kad se prave kako su tanki zidovi.
nisam gradjevinac ali mi na oko ima nelogicnih stvari.mislim da bi na Banac mogao reci vise oko kvaliteta gradnje.
Snimao sam neke stanove sa ambicionznom cijenom 2k+, koji se zaista prodaju. Podrazumijevaju vrhunsku izolaciju, demit fasadu, kvalitetnu stolariju, unutrasnju i spoljnu, kao i zvucnu izolaciju. To su neke zaista solidno odradjene price, a kvalitet ce ici na bolje, jer je trziste stanova trenutno "trziste ponude", a ne "trziste traznje" kao pocetkom 2007. Znaci, ako zele da prodaju po dobroj cijeni morace da podizu standarde. Uz to, tehnologija napreduje, a novi modeli uvijek su bolji od starih
mediteraneo 18-01-08, 20:53 Najveca mana stanova je da ne stavljaju zvucnu izolaciju na podovima ,pa ako imas kakve ludake iznad sprata u kojem zivis mozes slobodno da se selis ako neces da poludis.
nb-campari 18-01-08, 21:15 kad bi gradili samo oni sto imaju licencu manje bi problema bilo. ali bi i cijena bila druga.
To su neke zaista solidno odradjene price, a kvalitet ce ici na bolje, jer je trziste stanova trenutno "trziste ponude", a ne "trziste traznje" kao pocetkom 2007. Znaci, ako zele da prodaju po dobroj cijeni morace da podizu standarde. Uz to, tehnologija napreduje, a novi modeli uvijek su bolji od starih
Mogao bi ovo da bude kulturan marketing za ljepse sjutra, ali-medjutim.
Dokle god Skupstina CG ne usvoji Zakon o zastiti potrosaca, a isti ne bude primjenjivan od a do z svugdje-narocito u ovoj oblasti koja je glavni generator neoporezovanog bogacenja bogatasa koji su do bogatstva stigli boljim skokom preko propisa nego Bubka preko one letve, zgrade ce (vecinom) i sa potpisom ambicioznih i sa potpisom neambicioznih investitora biti kao sto je opisano u prethodnih nekoliko postova.
Uostalom, ovdje sve prsti od optimizma sto se prometa nekretnina tice, toliko bljesti da stavljam Oakley sunglasses:cool: : kad su svi ti silni stanovi planuli po sadasnjim cijenama i ovakvi kakvi su, a sto bi se investitori izlagali troskovima za parket iz Urugvaja, ili bravariju od mahagonija sa termo-prekidima?
Najveca mana stanova je da ne stavljaju zvucnu izolaciju na podovima ,pa ako imas kakve ludake iznad sprata u kojem zivis mozes slobodno da se selis ako neces da poludis.
E da sa stanom kupuje u paketu i komsije. Kakve sam je sve dozivljaje imao seljakajuci se po raznim stsanovima.
Bojica Boskovic 18-01-08, 23:45 Mogao bi ovo da bude kulturan marketing za ljepse sjutra, ali-medjutim.
Dokle god Skupstina CG ne usvoji Zakon o zastiti potrosaca, a isti ne bude primjenjivan od a do z svugdje-narocito u ovoj oblasti koja je glavni generator neoporezovanog bogacenja bogatasa koji su do bogatstva stigli boljim skokom preko propisa nego Bubka preko one letve, zgrade ce (vecinom) i sa potpisom ambicioznih i sa potpisom neambicioznih investitora biti kao sto je opisano u prethodnih nekoliko postova.
Uostalom, ovdje sve prsti od optimizma sto se prometa nekretnina tice, toliko bljesti da stavljam Oakley sunglasses:cool: : kad su svi ti silni stanovi planuli po sadasnjim cijenama i ovakvi kakvi su, a sto bi se investitori izlagali troskovima za parket iz Urugvaja, ili bravariju od mahagonija sa termo-prekidima?
Nije rijec o optimizmu, vec naprotiv. Padom traznje gradjevinari ce morati mnogo vise da se potrude kada je rijec o kvalitetu i tehnologiji, ako zele da prodaju izgradjeno. Mislim da tu bilo kakav propis ima manje znacajnu ulogu os trzista.
najveci problem je bio od prije godinu sto se zgrada rasproda prije nego li se i pocne sa njenom gradnjom.vlasniku je kasnije u interesu samo da se zgrada sto prije zavrsi,i to se naravno odrazilo na kvalitet...
takodje mislim da zbog odnosa ponude i potraznje,tj naglog smanjenja traznje mora doci do poboljsanja kvaliteta gradnje.tako bi trebalo biti bar...
Zemljište
Jedan od najatraktivnijih crnogorskih brednova potonjih godina postalo je zemljište. Gradsko, prigradsko, seosko, uz more, uz jezera, na planinama, urbanizovano ili ne, sa infrastrukturom i bez nje... Valja što prije steći koju stotinu ili hiljade kvadratnih metara...
U tom pogledu, Crnu Goru su, tvrde znalci, prvi “otkrili” ruski bogataši (neki ih radije zovu tajkunima) ali su, vremenom, za atraktivne nekretnine bivali sve zainteresovaniji i parajlije iz zapadnih zemalja. Ne manje od njih u trku su se upustili i ratni i antiratni profiteri, te drugi novopečeni bogataši sa prostora bivše federalne države.
Atraktivnost (i vrijednost) zemljišta naročito potvrđuje vrtoglavi rast njegove cijene. Kupuje se (i prodaje) za - do prije godinu-dvije - nezamislivo visoke sume, tako da vlasništvo nad zemljom postaje izvjestan simbol bogatstva.
Tržišno pozicioniranje zemljišta i drugih nekretnina u Crnoj Gori, uz ostalo, sve više biva i predmetom brojnih sporenja i protesta bivših vlasnika kojima je zemljište davno nacionalizovano, a danas zbog raznih začkoljica ne mogu da obnove pravo vlasništva. U Podgorici, recimo, nema dana da se takvi buntovno ne oglase, zato što, uprkos postojanju validnih tapija, ne mogu da se “dokopaju” svog zemljišta – od Lješkopolja i Momišića, pa sve do Malesije...
Od tih astronomskih cijena zemljišta ne bogate se samo privatni vlasnici, već i opštine, odnosno država, prodajući svoje urbanizovane i one druge parcele. No, ne mali broj građana, bivših vlasnika, tvrdi da im je država neosnovano prisvojila određene, manje ili veće, parcele i o tome se vode dugotrajni (verbalni ili sudski) sporovi. U Budvi su, eto, prvi odlučili da osnuju posebno preduzeće koje treba da domaćinski gazduje opštinskim zemljištem.
E, ova moja priča ne bi imala smisla, ako ne ponudim nešto “novo”. A to je: prosto je neshvatljivo da država pojedincima ne da njihovo, a omogućava da neki prisvajaju “komunicu” i prodaju je - kao svoju! Znam desetine slučajeva “ograđivanja” poljana na kojima sam nekad ganjao krpenjaču. I - gle čuda: “privatizovan” je i poveliki dio brda Gorica!!!
Stare katastarske knjige su, vele, prevaziđene. A, zašto nove nijesu “priznale” stare premjere, nego se (uz pomoć svjedoka!?) prisvaja opštinsko zemljište?
E, te katastarske knjige i katastarske uprave, odnosno ljudi u njima, za posebnu su priču!
Danilo Burzan
Republika
19 Jan 2008. 13:37 | Izvor: CdM
Podstanari na mukama
Rast cijena nekretnina u Crnoj Gori značajno ugrožava kućne budžete podstanara, jer stanodavci pažljivo prate kretanja na tržištu.
Broj podstanara na crnogorskoj teritoriji nije preciziran, pa se o njihovom broju može samo nagađati.
Takođe, pravni status podstanara nije regulisan.
Stanodavci ne potpisuju ugovore sa zakupcima stanova, ne prijavljuju ih nadležnim službama i na taj način izbjegavaju plaćanje poreza.
Što se samih podstanara tiče, oni ne mogu da očekuju zaštitu države, jer su uglavnom prijavljeni na jednoj, a žive na drugoj adresi.
Ukoliko stanodavac i zakupac i potpišu ugovor u njemu se najčešće obavezuje samo zakupac stana, a ne i vlasnik, odnosno stanodavac.
Ni agencije nijesu od velike pomoći, prvenstveno zbog toga što traže od klijenta da im za uslugu plate pola iznosa mjesečne kirije, ili čak i cijelu sumu.
Po nepisanom pravilu provizija posrednika je glavni faktor u formiranju cijene stana ili kuće koja se izdaje.
Ukoliko vlasnik stana da oglas za izdavanje, munjevitom brzinom mu se javljaju agenti, koji tvrde da će mu uz pravnu garanciju brže i povoljnije izdati stan, jer imaju veliki broj interesenata..
“Dao sam oglas u novinama da izdajem jednosoban namješten stan za 300 eura mjesečno, ali čim je oglas “osvanuo u novinama”, zvali su me iz tri agencije i rekli mi da uz njihovu pomoć stan mogu izdati za 400 eura,”kaže jedan od stanodavaca iz Podgorice.
Najšešće agenti ne znaju skoro ništa o stanovima koji se izdaju osim podataka iz oglasa.
U posljednjih šest –sedam mjeseci porasle su cijene stanarina u Podgorici, pa se namještene garsonjere izdaju od 200 do 250 eura, nenamještene od 100 do 150 eura, a luksuzno opremljeni stanovi i kuće se izdaju od hiljadu do 1,5 hiljada eura mjesečno.
Zanimljivo je da je u poslednje vrijeme došlo do izjednačavanja cijena stanova u centru Podgorice i onih koji se nalaze na Starom aerodromu.
Podgoričko naselje Stari aerodrom je u posljedniij nekoliko godina značajno urbanizovano, i saobraćajnom infrastrukturom veoma dobro povezan sa ostalim dijelovima glavnog grada.
Velika nepovoljnost za one koji traže stan poseban je što stanodavci često traže da se kirija plati unaprijed za period od šest mjeseci do godinu..
Na cijenu objekta koji se izdaje utiče i porast broja stranih predstavništava u Crnoj Gori koji traže u zakup komforne, luksuzno opremljene stanove.
Vlada mišljenje da sobe i stanove najčešće izdaju penzioneri, kako bi povećali svoja primanja, mada se to teško može provjeriti jer ne postoji institucija koja se bavi problemima podstanara.
Mnogi podstanari tvrde da ne znaju kako da riješe stambeno pitanje, jer gotovine nemaju, a stambeni krediti su za crnogorska primanja su još uvijek nepovoljni.
“Supruga i ja radimo u privatnim firmama, jer su državna preduzeća gdje smo radilio odavno ugašena, i plaćamo stan na periferiji Podgorice 250 eura, to je njena plata. Od moje zarade koja je 320 eura živimo.Imamo dvoje djece, koja su srednjoškolci. Razmišljamo već godinama kako da dođemo do krova nad glavom ali kako trenutno stvari stoje rješenje se ne nazire. Da bi podigli stambeni kredit treba da imamo gotovine oko 20 hiljada eura, to je za nas ogromna suma”, prića jedan od mnogobrojnih podstanara u Podgorici.
Cijene stanova koji se izdaju nijesu samo visoke u Podgorici, već je evidentiran rast i u primoskim opštinama.
Trenutno su najskuplji stanovi u Budvi i Baru.
Međutim, najavljena je gradnja značajnih objekata duž cijele crnogorske obale, pa će svakako na cijene stanova i poslovnih prostora koji će se davati u zakup, na tim lokacijama, rasti.
black adder 19-01-08, 19:59 U Kolašinu je cjena smještaja u hotel Bianca (4*) 70€ u Austriju i Sloveniju u hotele sa 4* je pp (polu pansijona) između 50-60€. U Kolašinu je žičara dnevno 20€, iznajmljivanje ski opreme 20€ na Jahorini 70€ za 7 dana, na Kopaoniku 95€ za 7 dana! Na Crnogorskom primorju kvadrat stana nema ispod 2 000€, Frankfurt 1 400€, Ljubljana 1 800€. Pa dokle više, ima li negdje iznad toga? www.skijanje.co.yu
nb-campari 19-01-08, 20:13 U Kolašinu je cjena smještaja u hotel Bianca (4*) 70€ u Austriju i Sloveniju u hotele sa 4* je pp (polu pansijona) između 50-60€. U Kolašinu je žičara dnevno 20€, iznajmljivanje ski opreme 20€ na Jahorini 70€ za 7 dana, na Kopaoniku 95€ za 7 dana! Na Crnogorskom primorju kvadrat stana nema ispod 2 000€, Frankfurt 1 400€, Ljubljana 1 800€. Pa dokle više, ima li negdje iznad toga? www.skijanje.co.yu
ti bi crnogorsku obalu uporedjivao sa frankfurtom? ona ne moze da se poveca. i nije vise rezervisana za srbijanska sindikalna odmaralista.
black adder 19-01-08, 20:25 Siguran sam da je Hrvacko primorje jeftinije od našeg i po cjenama i u nekretninama. Njemci su ih stavili na 120 strana u katalog a nas? Na 7! Cak nas nekerman najveći Njemački turoperater nije ni stavio. "Nisu Njemci što su nekad bili, imamo mi Ruse!" Njemačka je jedna od najuređenijih Evropskih zemalja plata im je 1 200€, nama 300€! Frankfurt, jedan od najačih ekonomskih gradova u Evropi, aerodrom sa najviše poletanja i sletanja! S kim da uporedim Crnogorsku obalu, Azurna, Španija? Možda Ibiza?
nb-campari 19-01-08, 20:39 ne znam je li hrvatska obala jeftinija od crnogorske, a da je lijepa se slazem. azurna, spanija se ne mogu ni primaci,a probaj uci na te plaze (obavezno iznajmljivanje lezaljke 10e,pa ispane plaza skupa ko hotel. frankfurt je napravio covek,moze ih napraviti i pravi jos, a crnogorsko toplo more je stvorio bog. i takvih ima svega nekoliko na planeti.
interesuje me cijena kvadrata u potkrovljima zgrada?
Cuo sam da je dosta njih bez komunalija ali ih ljudi opet kupuju..
Kupuju kao stan ispod, npr 60m2 a onda uzmu i potkrovlje npr 30m2 koje računaju kao unutrašnje uređenje, i plaćaju oko 1/2 cijene.
A kupiti kompletan stan bez papira, ludost!
ali kazu da dosta investitora tako uradi zgradu sa recimo dozvoljenih 5 etaza i urade potkrovlje sa kosinama od 1,2 do 3m. Pa ako je ukupno 60 kvadrata,on ga prodaje kao 40. Cijena je povoljna uglavnom
|
|