View Full Version : Nekretnine u CG
Evo veli Dano Petrovic da je najpovoljnija cijena kostanja kvadrata na periferiji Podgorice pri cemu treba da ima lift, i sve ostalo sto je danas postalo standard u gradjevinarstvu, sada ne ide ispod 1100e/m2, odnosno da prodajna cijena treba da bude iznad 1400e/m2 da bi gradjevinari nesto zaradili.
E sad da li laze covjek to vec ne znam.
Evo veli Dano Petrovic da je najpovoljnija cijena kostanja kvadrata na periferiji Podgorice pri cemu treba da ima lift, i sve ostalo sto je danas postalo standard u gradjevinarstvu, sada ne ide ispod 1100e/m2, odnosno da prodajna cijena treba da bude iznad 1400e/m2 da bi gradjevinari nesto zaradili.
Znam ja - laže.
gagica pior 12-11-08, 16:29 Mislim da je lift povecao cijene, komunisti ih nisu ugradjivali :)
Cijenu je do sad znatno moglo da poveca jedino skok cijena zemlje, a koliko su oni platili parcele i kad, to je vec drugo pitanje.
nb-campari 12-11-08, 16:48 Evo veli Dano Petrovic da je najpovoljnija cijena kostanja kvadrata na periferiji Podgorice pri cemu treba da ima lift, i sve ostalo sto je danas postalo standard u gradjevinarstvu, sada ne ide ispod 1100e/m2, odnosno da prodajna cijena treba da bude iznad 1400e/m2 da bi gradjevinari nesto zaradili.
sve sto napravis ispod 1000 eura po kvadratu nije stan. sve sto napravis ispod 1400 - 1500 nije luksuzan stan
Ne zafrkavaj. Pa Normal je prodavao stanove za 900, kroling 900, shajo 800 amo prije dvije godine.
Ne zafrkavaj. Pa Normal je prodavao stanove za 900, kroling 900, shajo 800 amo prije dvije godine.
Ona popularna zgrada kod Krivog mosta po 650€/m2, u izgradnji je bila.
Milov ex zet je prodavao po 750€/m2 u onoj maloj zgradi na Starom Aerodromu za koju se pričalo da je jedna od najkvalitetnijih u PG, a Razvršje mi se čini da je bilo po 900€, a to je najljepša i najluksuznije opremljena zgrada u koju sam nogom "kraka"!
nb-campari 12-11-08, 17:02 Ne zafrkavaj. Pa Normal je prodavao stanove za 900, kroling 900, shajo 800 amo prije dvije godine.
posto su placali zemlju tada oni sto su u novom sadu prodavali po 700-900 eura, vise ne postoje.polovina stanova nije zavrsena, kupci prevareni.
danas plac kosta trecinu zgrade.
posto su placali zemlju tada
Pošto god da su je plaćali i tada su dobro zarađivali! Nijesu bili na nulu posle prodaje ;)
nb-campari 12-11-08, 17:33 Pošto god da su je plaćali i tada su dobro zarađivali! Nijesu bili na nulu posle prodaje ;)
imaju li upotrebne dozvole zgrade u kojima je po tim cijenama prodat kvadrat.
nekad je to radio ovako moj prijatelj doktor (nije fer da mu kazem ime, mada mu nista ne bi smetalo)
javi se na oglas i ode i pogleda staru kucu. ostavi telefon da ga zovu. kad ga zovu, zakaze sastanak u ordinaciji drzavnoj dje je radio i docekuje ih sve u bijelom mantilu i prica price o kapitalu koji je donesen iz amerike i koji ce da investira. za gradjevinske parcele jludima obeca stanove. oglasi prodaju stanova ispod cijene. prodaje opet u ordinaciji. prvu zgradu je poceo zidat sa 3500 njemackih maraka.napravio je dvije tri zgrade. nijedna nema papire, nijedna nema legalne prikljucke, doktor ima dokumentaciju da je lijecen na psihijatriji i nema dinara.da ne komentarisem kvalitet tih stanova
Ne zafrkavaj campari do sada sam kupio 3 stana i nijedan nisam platio preko 1000E/m2. Svi u skladu sa cijenom po kojom sa ih kupio.
Inace u maju sam isao po primorju da gledam placeve u zaledju. Cijene bile boli glava. Prosle nedjelje me zvade jedan veli da je spreman da spusti cijenu 30% i veli nista od rusa (onih sto su u maju navodno sjedeli po zbunovima da sve kupe kako su ovi predstavljali).
nb-campari 12-11-08, 18:53 Ne zafrkavaj campari do sada sam kupio 3 stana i nijedan nisam platio preko 1000E/m2. Svi u skladu sa cijenom po kojom sa ih kupio.
Inace u maju sam isao po primorju da gledam placeve u zaledju. Cijene bile boli glava. Prosle nedjelje me zvade jedan veli da je spreman da spusti cijenu 30% i veli nista od rusa (onih sto su u maju navodno sjedeli po zbunovima da sve kupe kako su ovi predstavljali).
sta je zaledje za lokaciju? vidi li se more, i ako se slucajno vidi, oce li tako ostat stalno? a znam da je tim lokacijama cijena pala? je li pala cijena prvom redu. ili, posto je stara kuca u podgorici-drac, stara varos ?
U narednom periodu očekujem šarolike cijene u ponudi, iliti volatility, da se grohotom smijemo koliko su različite na skoro istoj lokaciji.
Sve je ovo kupljeno prije erupcije cijena.
Prodajem plac haj nehaj kod sutomora jeftino 50 metara od magistrale, ako koga interesuje.Bas povoljno
Prodajem plac haj nehaj kod sutomora jeftino 50 metara od magistrale, ako koga interesuje.Bas povoljno
cuvaj ovce na njega,to se sad isplati.
Dajem 10 eura po kvadratu. Oću masline i limune da sadim.
ako na masline računaš prinosnu stopu,
prepiši odmah plac nerođenom unuku (bez ako ih već nema na plac)
da on uživ aplodove (pravnici, bješe li to usus fructus ?)
Postavi malo vise podataka o njemu.Ovdje ima mnogo zainteresovanih ali moras da das mnogo informacija.
ako na masline računaš prinosnu stopu,
prepiši odmah plac nerođenom unuku (bez ako ih već nema na plac)
da on uživ aplodove (pravnici, bješe li to usus fructus ?)
To usus fructus ti je na crnogorski "da frutiš".
Ima li iko pojma,kakvo ono zdanje niche ,na lokaciji preko morache : izmedju Distribucije -SC MorachA? volio ih imati preciznije informacije, ako neko ima..hvala
drug cole se isprichava ,shto se nije predstavio Braci na ovom Postu..Jako sam zainteresovan za kupovinu Poslovnog prostora ili Stana u prizemlju i Suterenu(radi adaptacije u PP) na lokaciji "SC moracha-Masha- Vektra -Kruzni tok"..znachi ne pripadam establishmentu "investitori-izvodjachi-simpatizeri-marketing"....Drug cole je jako zainteresovan koliko treba da ponudi za 30M2 u tom dijelu grada..Rana faza nije preporucljiva ...Btw rentiranje PP u ovom dijelu grada placam 700e i boli me jetra od kirije koju sam platio evo vec 6 god...
nikola_VUK 14-11-08, 18:14 Zanima me jedna stvar iskocila mi je jedna lokacija ispod Gorice, lokacija mi deluje super pravice se i garaze, drvo-aluminijumm, spusteni plafoni, klime sve ce biti top.
Koja cena je po vama realna za stanove u izgradnji?
Ona popularna zgrada kod Krivog mosta po 650€/m2, u izgradnji je bila.
Milov ex zet je prodavao po 750€/m2 u onoj maloj zgradi na Starom Aerodromu za koju se pričalo da je jedna od najkvalitetnijih u PG, a Razvršje mi se čini da je bilo po 900€, a to je najljepša i najluksuznije opremljena zgrada u koju sam nogom "kraka"! Mene intereruje, koliko su sledeci faktori uticali na cijenu Nekretnina :plate radnika(povecane plate i bonusi postoje ,zar ne?),poskupljenje GR. materijala, povecana cijena zemljishta na raznim lokacijama( o ovome bih posebo),otezane dozvole-papirologija (vjerovatno ovdje ide neshto i za razne oblike mita ),...Skoro sam imao zucnu raspravu sa prijateljem koji tvrdi da je izgradnja "before russian invasion"-:wacko: B.R.I iznosila ~400e...tako da mi je ovaj homerov post potvrdio neke stvari(kriv sam jbg) ..shto se tiche onih mojih "faktora" znam da su nedovoljni ..volio bih da mi neko da dodatne informacije i da postavimo neku realnu cijenu za nekretnine( ..evo 2 god od kad je pochelo ovo "divljanje cijena" koje stvarno zasluzuju svaku osudu ..,,najiskrenije Vash cole :helpsmilie:
Zanima me jedna stvar iskocila mi je jedna lokacija ispod Gorice, lokacija mi deluje super pravice se i garaze, drvo-aluminijumm, spusteni plafoni, klime sve ce biti top.
trenutno se nalazimo u situaciju, koju pokerashi nazivaju "blef" pa tako i vlasnici nekretnina ,blefiraju u vezi cijena iha- ha ..JA bih volio da znam koja je cijena bila ranije na toj lokaciji (unazad 2god) ,,ja im ne bih dao vishe od 300-400e vishe u odnosu na prije...mada ja sam ti laik i nemam bash pravu "dokumentaciju " za ove """"Extra Lokacije u PG """"".....Mora ce otprilike izracunati, koliko je realna cijena izgradnje u tom dijelu grada(pozeljno je i za neke druge lokacije).....btw Koja je po vama realna brojka profita za covjeka koji radi projekat koji traje 15-24mjeseca ...???
Zanima me jedna stvar iskocila mi je jedna lokacija ispod Gorice, lokacija mi deluje super pravice se i garaze, drvo-aluminijumm, spusteni plafoni, klime sve ce biti top.
Po meni je fer cijena u mnogim djelatnostima ukupni troškovi + 30% čistog profita. Realna cijena je prilično neuhvatljiva kategorija.
btw Koja je po vama realna brojka profita za covjeka koji radi projekat koji traje 15-24mjeseca ...???
Zavisi od "tezine" projekta, od njegove uloge u tom projektu i o oblasti o kojoj se radi.
nikola_VUK 14-11-08, 19:22 Pa nisam siguran da mogu da se uracunam u 30% profita, cak ni u 20, a najveci je problem sto neznam kako idu cene u tom delu i kakva je potraznja, ovamo u bloku smo super prosli sa prodajom po 1.500-1.550 a neznam kako bi isli na Gorici, jer je plac neuporedivo skuplji, kao i komunalije.
Pa ako ne možeš izbiti ni 20% profita, bolje kupuj obveznice ;) Što da se sjekiraš oko građenja bezveze.
nikola_VUK 14-11-08, 19:26 Imam firmu koja se bavi time i glupo mi je da kupujem obveznice.
cekaj, ti oces da kupis plac, da gradis kucu-zgradu i da prodajes? Sve zavisi od toga na koji drugi nacin mozes plasirati novac. po meni je i 15% ok, ali smo navikli da zaradjujemo vise.
nikola_VUK 14-11-08, 19:52 Nisam ja halav i na ovoj zgradi zarada je bila oko 12%, sto je po meni ok, jer smo snizili cene i nismo imali problema sa prodajom, sada to hocemo opet da radimo ali neznam koju cenu da uzmem za reper.
[QUOTE=nikola_VUK;504543]Nisam ja halav i na ovoj zgradi zarada je bila oko 12%, sto je po meni ok, jer smo snizili cene i nismo imali problema sa prodajom, sada to hocemo opet da radimo ali neznam koju cenu da uzmem za reper.[/QUOTE
1500-1550 su vam bile smanjene cijene?
Ko ti je ciljna grupa koja bi kupila stanove? Onda ako su lokalni kupci drugo pitanje ima li ili nema kredita? Nema kredita malo ima kredita nesto.
Evo Nikola_VUK da otvoreno pričamo. Ja sam potencijalni kupac. Prije neku nedjelju smo se saglasili da je cijena gradnje od 800 eura pa naviše i imajući u vidu fer cijenu kako sam je definisao spreman sa da platim maksimalno oko 1200 za solidnu gradnju na manje atraktivnim lokacijama i to za gotov stan, a cijena na koju ciljam je 900 do 1100 eura, naročito ako se ima u vidu da će cijena gradnje padati.
Imajući u vidu ekonomsku krizu i opštu nelikvidnost svih firmi, ne pada mi na pamet da kupujem stan u izgradnji.
nikola_VUK 14-11-08, 21:07 [QUOTE=nikola_VUK;504543]Nisam ja halav i na ovoj zgradi zarada je bila oko 12%, sto je po meni ok, jer smo snizili cene i nismo imali problema sa prodajom, sada to hocemo opet da radimo ali neznam koju cenu da uzmem za reper.[/QUOTE
1500-1550 su vam bile smanjene cijene?
To smo vecinom prodali jos u julu
nikola_VUK 14-11-08, 21:15 Stanovi u izgradnji su oduvek pa i sad macka u dzaku, nisam siguran da je tih 900-1.100 eura ok cena za gotov stan, jer po toj ceni ga kupuju preprodavci u izgradnji, nevidim razlog da ga on tebi proda po istoj ceni po kojoj ga je kupio, bolje mu je da mu stoji i da ga izdaje pa makar neki profit da ostvaruje, a investitor ako je zavrsio zgradu ne vidim razlog zasto mu se zuri pa da ti ga da za tu cenu jer mu kesa ne fali, ali evo ja sam promasio i za ono zeljezo sto sam pricao da ce da skoci, pa je palo 25%.
Sto se tice zgrade na Gorici, projekat je takav da ima garaze, tako da mora da se uradi ekstra kvalitetno da bi mogao da naters ljude da uzimaju i garaze uz stanove ali je tu problem malo sa formiranjem cene, mi hocemo da je napravimo da bude dobra ali jednostavno bolja mi je varijanta da odustanem i puknem nesto malo para za projekat nego da ulecem u egzibicije...
CIJENE NEKRETNINA PADAJU, NIKO NE KUPUJE, PONEKO IZNAJMLjUJE
Kvadrat u Podgorici hiljadu eura
~Iznajmljivanje mnogo bolje ide, a trenutno najjeftiniji nenamješteni stan nudimo za 300, a namješten za 400 eura, tvrde agenti
Agent prodaje u budvanskoj agenciji “Adrović” Violeta Živković ističe da su cijene stanova i kuća počele da padaju, ali da su cijene placeva ostale nepromjenjene.
- Kvadrat stana se može kupiti i za manje od 1.300 eura, dok su kuće, koje su ranije oglašavane po visokim cijenama, takođe pojeftinile. Kupaca je malo u odnosu na prethodni period - očigledno čekaju dodatno sniženje cijena. Nepovoljna okolnost je i što su ukinuti stambeni krediti - navela je Živkovićeva.
U budvanskoj agenciji “Art nekretnine” misle da ni snižene cijene nijesu realne, jer nema kupaca.
- Pojeftinjenje je posljedica slabe potražnje - kvadrat nekretnine koji se ranije prodavao po tri, sad se prodaje po 2,5 ili dvije hiljade - saopšteno je iz te agencije.
Vlasnica agencije “Suzili” iz Bara Stanka Ražnatović kaže da je kriza uticala na drastičan pad prodaje nekretnina.
- Prodaja je stala i ukoliko se ovaj trend nastavi ne znam šta ćemo raditi, jer živimo isključivo od ovoga. Cijene stanova su opale, ali ne značajno. Sada kupci diktiraju cijene i sami smo krivi za takvu situaciju - postoje ljudi koji se bave prodajom nekretnina “na divlje”. Cijena stanova u Makedonskom naselju kreće se od 1.600 do 2.000 eura - navela je Ražnatović.
Vlasnik podgoričke agencije “Miljan” Zdravko Mijanović ističe da u posljednje vrijeme praktično nijesu imali prometa, iako su cijene stanova drastično pale.
- Kvadrat stana koji se ranije prodavao za dvije, sad se može kupiti za hiljadu eura. Odavno nijesmo obavili nijednu transakciju, a potražnja je takođe potpuno stala - naglasio je Mijanović.
Vlasnik podgoričke agencije “Viš Montenegro” Miomir Jovović precizirao je da u zadnjih nekoliko mjeseci živi od rente, jer se “bukvalno ne može ništa prodati”.
- Interesovanje za kupovinu nije ni približno kao ranije - desi se da poneko pita, ali bez konkretizacije. Iznajmljivanje mnogo bolje ide, a trenutno najjeftiniji nenamješteni stan nudimo za 300 eura, dok se cijene iznajmljivanja namještenih kreću od 400 eura pa naviše - objasnio je Jovović.
Vlasnik agencije “Rival Komp” iz Kolašina Novak Radović kaže da je u tom gradu opala prodaja i potražnja, i pored dobre ponude.
- Cijene stanova su niže, ali imamo malo klijenata. Situacija je vrlo teška zbog globalne ekonomske krize. Nadam se da će se uskoro poboljšati i stabilizovati - rekao je Radović.
Agent kolašinske agencije “Basileus” Bobana Dragović kazala je da postoji dovoljno interesovanja , ali “da od realizacije nema ništa”.
- Nudimo zemljište i po pedeset centi, mada ima i onih koji cijene svoje placeve u planinskim krajevima po 70 eura. Stranci dolaze kao i ranije, raspituju se i gledaju parcele, ali ne kupuju, pravdajući se problematičnim prebacivanjem novca. Očekujem da će trgovina krenuti nabolje, jer je Crna Gora interesantna za strana ulaganja - zaključila je Dragovićeva.
N.S. - S.G.
Kupujte placeve
Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio je da kriza na tržištu nekretnina nije velikih razmjera i da je izazvana eksternim faktorima.
- Kriza utiče uglavnom na strane investitore i nema razloga za njeno produbljivanje, pošto se radi o prenošenju talasa iz okruženja. U Španiji je veliki broj neizgrađenih nekretnina umrtvljeno, jer su investitori ušli u “crveno”. Banke su to pratile trčeći za profitom i krug se zatvara tako što te iste banke prodaju te iste nekretnine po nižim cijenama od onih kad su odobreni krediti - saopštio je Drecun.
Tvrdi da će se kriza nastaviti i tokom prve polovine naredne godine, ističući “da to nije loše, jer će ljudi lakše dolaziti do stanova”.
- Ne podržavam odluke o redukovanju stambenih kredita, jer zbog takve politike trpe i proizvođač i potrošač. Savjetujem građanima da, ukoliko imaju bar malo novca, ulažu u zemljište, jer je to najbolja valuta u svim kriznim vremenima - ukazuje Drecun.
Graditelji ne posustaju
Čitavi kompleksi apartmana u Baošićima, Kumboru, Igalu i Sutorini, koje su gradili domaći investitori, ostali su neprodati. Graditelji su prinuđeni da obore cijene, tako da se kvadrat koji je prošle godine koštao od tri do pet hiljada eura prodaje za 1,6 do 2,5 hiljade. I pored pada kupovne moći, u Herceg Novom se i dalje nemilice gradi - opština je u prvih šest mjeseci izdala 35 odsto više građevinskih dozvola nego prošle.
- U tom periodu izdato je 170 dozvola, a za cijelu prošlu godinu ukupno 270. Opštinskim budžetom je planirano 10 miliona eura prihoda po tom osnovu na godišnjem nivou, a zaključno sa 26. junom ostvaren je prihod od 4,03 miliona - precizirao je sekretar Sekretarijata za urbanizam i građevinsratvo Todor Đurđević.
(Dan)
CIJENE NEKRETNINA PADAJU, NIKO NE KUPUJE, PONEKO IZNAJMLjUJE
Kvadrat u Podgorici hiljadu eura
~Iznajmljivanje mnogo bolje ide, a trenutno najjeftiniji nenamješteni stan nudimo za 300, a namješten za 400 eura, tvrde agenti
Agent prodaje u budvanskoj agenciji “Adrović” Violeta Živković ističe da su cijene stanova i kuća počele da padaju, ali da su cijene placeva ostale nepromjenjene.
- Kvadrat stana se može kupiti i za manje od 1.300 eura, dok su kuće, koje su ranije oglašavane po visokim cijenama, takođe pojeftinile. Kupaca je malo u odnosu na prethodni period - očigledno čekaju dodatno sniženje cijena. Nepovoljna okolnost je i što su ukinuti stambeni krediti - navela je Živkovićeva.
U budvanskoj agenciji “Art nekretnine” misle da ni snižene cijene nijesu realne, jer nema kupaca.
- Pojeftinjenje je posljedica slabe potražnje - kvadrat nekretnine koji se ranije prodavao po tri, sad se prodaje po 2,5 ili dvije hiljade - saopšteno je iz te agencije.
Vlasnica agencije “Suzili” iz Bara Stanka Ražnatović kaže da je kriza uticala na drastičan pad prodaje nekretnina.
- Prodaja je stala i ukoliko se ovaj trend nastavi ne znam šta ćemo raditi, jer živimo isključivo od ovoga. Cijene stanova su opale, ali ne značajno. Sada kupci diktiraju cijene i sami smo krivi za takvu situaciju - postoje ljudi koji se bave prodajom nekretnina “na divlje”. Cijena stanova u Makedonskom naselju kreće se od 1.600 do 2.000 eura - navela je Ražnatović.
Vlasnik podgoričke agencije “Miljan” Zdravko Mijanović ističe da u posljednje vrijeme praktično nijesu imali prometa, iako su cijene stanova drastično pale.
- Kvadrat stana koji se ranije prodavao za dvije, sad se može kupiti za hiljadu eura. Odavno nijesmo obavili nijednu transakciju, a potražnja je takođe potpuno stala - naglasio je Mijanović.
Vlasnik podgoričke agencije “Viš Montenegro” Miomir Jovović precizirao je da u zadnjih nekoliko mjeseci živi od rente, jer se “bukvalno ne može ništa prodati”.
- Interesovanje za kupovinu nije ni približno kao ranije - desi se da poneko pita, ali bez konkretizacije. Iznajmljivanje mnogo bolje ide, a trenutno najjeftiniji nenamješteni stan nudimo za 300 eura, dok se cijene iznajmljivanja namještenih kreću od 400 eura pa naviše - objasnio je Jovović.
Vlasnik agencije “Rival Komp” iz Kolašina Novak Radović kaže da je u tom gradu opala prodaja i potražnja, i pored dobre ponude.
- Cijene stanova su niže, ali imamo malo klijenata. Situacija je vrlo teška zbog globalne ekonomske krize. Nadam se da će se uskoro poboljšati i stabilizovati - rekao je Radović.
Agent kolašinske agencije “Basileus” Bobana Dragović kazala je da postoji dovoljno interesovanja , ali “da od realizacije nema ništa”.
- Nudimo zemljište i po pedeset centi, mada ima i onih koji cijene svoje placeve u planinskim krajevima po 70 eura. Stranci dolaze kao i ranije, raspituju se i gledaju parcele, ali ne kupuju, pravdajući se problematičnim prebacivanjem novca. Očekujem da će trgovina krenuti nabolje, jer je Crna Gora interesantna za strana ulaganja - zaključila je Dragovićeva.
N.S. - S.G.
Kupujte placeve
Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio je da kriza na tržištu nekretnina nije velikih razmjera i da je izazvana eksternim faktorima.
- Kriza utiče uglavnom na strane investitore i nema razloga za njeno produbljivanje, pošto se radi o prenošenju talasa iz okruženja. U Španiji je veliki broj neizgrađenih nekretnina umrtvljeno, jer su investitori ušli u “crveno”. Banke su to pratile trčeći za profitom i krug se zatvara tako što te iste banke prodaju te iste nekretnine po nižim cijenama od onih kad su odobreni krediti - saopštio je Drecun.
Tvrdi da će se kriza nastaviti i tokom prve polovine naredne godine, ističući “da to nije loše, jer će ljudi lakše dolaziti do stanova”.
- Ne podržavam odluke o redukovanju stambenih kredita, jer zbog takve politike trpe i proizvođač i potrošač. Savjetujem građanima da, ukoliko imaju bar malo novca, ulažu u zemljište, jer je to najbolja valuta u svim kriznim vremenima - ukazuje Drecun.
Graditelji ne posustaju
Čitavi kompleksi apartmana u Baošićima, Kumboru, Igalu i Sutorini, koje su gradili domaći investitori, ostali su neprodati. Graditelji su prinuđeni da obore cijene, tako da se kvadrat koji je prošle godine koštao od tri do pet hiljada eura prodaje za 1,6 do 2,5 hiljade. I pored pada kupovne moći, u Herceg Novom se i dalje nemilice gradi - opština je u prvih šest mjeseci izdala 35 odsto više građevinskih dozvola nego prošle.
- U tom periodu izdato je 170 dozvola, a za cijelu prošlu godinu ukupno 270. Opštinskim budžetom je planirano 10 miliona eura prihoda po tom osnovu na godišnjem nivou, a zaključno sa 26. junom ostvaren je prihod od 4,03 miliona - precizirao je sekretar Sekretarijata za urbanizam i građevinsratvo Todor Đurđević.
(Dan)
Ovaj DRECUN i nebi bio los kada bi bio recimo MUZICKI SARADNIK .
Stanovi u izgradnji su oduvek pa i sad macka u dzaku, nisam siguran da je tih 900-1.100 eura ok cena za gotov stan, jer po toj ceni ga kupuju preprodavci u izgradnji, nevidim razlog da ga on tebi proda po istoj ceni po kojoj ga je kupio, bolje mu je da mu stoji i da ga izdaje pa makar neki profit da ostvaruje, a investitor ako je zavrsio zgradu ne vidim razlog zasto mu se zuri pa da ti ga da za tu cenu jer mu kesa ne fali, ali evo ja sam promasio i za ono zeljezo sto sam pricao da ce da skoci, pa je palo 25%.
Sto se tice zgrade na Gorici, projekat je takav da ima garaze, tako da mora da se uradi ekstra kvalitetno da bi mogao da naters ljude da uzimaju i garaze uz stanove ali je tu problem malo sa formiranjem cene, mi hocemo da je napravimo da bude dobra ali jednostavno bolja mi je varijanta da odustanem i puknem nesto malo para za projekat nego da ulecem u egzibicije...
Nikola, moj ti je prijateljski savjet da sada do daljnjeg ne pocinjes nista novo da gradis, jer je potpuno neizvjesno kako ce se stvari kretati, moglo bi da ti se desi da ti cijena kostanja bude veca nego cijena po kojoj bi mogao posle prodati stanove. Sacekaj barem da vidis oce li biti kredita stambenih kredita posle nove godine, mislim da od toga dosta zavisi kolika ce biti potraznja, jer su Rusi otputovali, berza je pukla itd... tako da kesa nema niodkud, jedino ostaju krediti, i to ako ih bude posle nove godine.
Licno poznajem neke gradjevinare koji su do daljnjeg obustavili skoro sve sto su bili planirali za naredni period, jer su se suocili sa ostrim padom traznje, tako da se se fokusirati na zavrsetak postojecih objekata jer to su prodali barem djelimicno i moraju da ih zavrsavaju, a nove im ne pada napamet da rade, dok ne vide jacanje traznje.
Slicna logika vlada cak i kod najacih gradjevinskih firmi, iako se bude nesto novo gradilo to ce biti poslovne zgrade jer je u PG deficit poslovnog prostora.
Veliko je pitanje da li ce zgrade koje su sada recimo tek izasla iz temelja biti zavrsene, a one koje su pod krov ili bllizu vjerovatno ce se zavrsiti.
nikola_VUK 15-11-08, 20:49 U principu to je neka nedoumica koju imamo, ako se ne varam neke zgrade koje se trenutno rade pod Goricom cijena u izgradnji je 1.800 sad to je cifra ispod koje mi mozemo da idemo mozda jedno 150 eura a da izgradnja bude super ali dzabe je sve ako nema nikoga ko ce da kupi te stanove.
U principu to je neka nedoumica koju imamo, ako se ne varam neke zgrade koje se trenutno rade pod Goricom cijena u izgradnji je 1.800 sad to je cifra ispod koje mi mozemo da idemo mozda jedno 150 eura a da izgradnja bude super ali dzabe je sve ako nema nikoga ko ce da kupi te stanove.
Pa to ti kazem, kad nema traznje nema, onda dzaba spustas cijenu, tako da bi moglo da ti se desi da zarobis sredstva na godinu dvije dok se stvari ne odmrznu, a toliko malo koja moze da izdrzi.
nikola_VUK 16-11-08, 14:32 Videcemo imamo i u Bloku jednu ponudu koja je fina a zgrada je neuporedivo manja, pa i ako ostane stanova moci cemo na renti makar neki profit da ostvarimo.
DA LI SU NEKRETNINE POD HIPOTEKAMA TEG O VRATU BANKARA
Spas od bankrota tražiti preko granice
Kome prodati nekretnine velike vrijednosti pod hipotekama, pitanje je koje u posljednje vrijeme muči bankare, čiji klijenti nijesu u mogućnosti da vraćaju kredite. Bankama ostaje jedino da se naplate iz prodaje nekretnine, ali već prvi pokušaji ne ulijevaju veliku nadu. Nije bilo kupaca koji bi za, recimo milion eura, uzeli nekretninu čija realna vrijednost je 2,5 miliona! Šta će se događati kada ponuda ovih nekretnina preplavi tržište - ostaje da se vidi. Kako izbjeći da bankroti nekih kompanija za sobom povuku i banke?
-Vrijednost nekretnina koje su pod hipotekom, na nivou bankarskog sektora je 2,5 puta veća od vrijednosti kredita. To ostavlja prostor da se banke, velikim snižavanjem cijena nekretnina, namire, kaže dr Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke. -Ukoliko u narednom periodu bude drastičnih problema u prodaji nekretnina pod hipotekama, sugerišem bankama da formiraju odjeljenja koja će se baviti prodajom, odnosno traženjem kupca. Ako nešto kvalitetno prodajete 2,5 puta niže od realne cijene i ne možete da ga prodate na domaćem tržištu, onda treba potražiti investitora iz inostranstva, kaže Fabris.
Još nema drstičnih problema sa prodajom ovih nekretnina. Vjerovatno će ih u narednom periodu biti više, a za to se treba spremiti. Nema sumnje da će tražnja za nekretninama, naročito stanovima, značajno opasti. I stranci će smanjiti tražnju stanova u Crnoj Gori, jer je kriza pogodila glavna tržišta, iz kojih su kupovane nekretnine na našem tržištu - Rusiju, Irsku i Englesku. I na to treba računati.
-I građevinari, koje će kriza značajno pogoditi, imaju prostora da smanje cijene. U Podgorici, gradnja kvadrata stana u prosjeku košta od 700 do 800 eura, a prodajna je dva i više puta veća. Gređevinarstvo ima prostora da smanji cijene, kaže Fabris, podsjećajući da je Centralna banka i ranije sugerisala bankama oprez kada su u pitanju hipoteke na nekretnine. Upozoravali smo ih da bi moglo doći vrijeme kada neće biti lako prodati nekretnine pod hipotekom, smatra Fabris, dodajući da je Centralna banka vodila računa o takozvanom balonu na tržištu kapitala i nekretnina.
-Insistirali smo da vrijednost nekretnine ne treba da bude osnovna zaštita, nego prihod klijenta.
-Banke koje su dominantno davale hipotekarne kredite, mogu biti u teškoćama, kaže Mladen Rabrenović, generalni direktor Podgoričke banke Sosiete ženeral, dodajući da ova banka nije među njima. -Firme koje ne budu mogle da vraćaju kredite, praviće probleme bankama. Pitanje je kako će, po kojoj cijeni i da li će uopšte banke moći da prodaju ove nekretnine, kad to ne uspijevaju građevinske firme.
-Ključnu ulogu, kad su banke u pitanju, igra i odnos kredita i hipoteke. Ako su se banke obezbjeđivale najmanje u odnosu jedan prema dva, odna ima prostora za smanjenje cijene i naplatu banke. Građevinske firme će imati velikih problema - moraće da žrtvuju imovinu koja je založena kod banaka. Banke će "klizati" cijene nekretnina da bi se naplatile. Realno je očekivati pad cijena, a veliki problem će biti konstantan nedostatak tražnje. Pitanje je kako će se iz tog kruga izaći, kaže Rabrenović.
-Podgorička banka nije potrčala da građevinarima odobrava kredite u periodu kada je ova obalst bila konjukturna. Znali smo da poslije faze konjukture, koja je praćena nerealno visokim cijenama, dolazi do hiper produkcije poslovnog i stambenog prostora, koja izaziva krizu na tržištu. Nama je hipoteka kao kolateral bila na zadnjem mjestu. U odobravanju kredita, vodili smo se platežnom sposobnošću klijenta. Ne smijemo, međutim, zaboraviti da je crnogorska privreda jako povezana. Vjerovatno ima i naših klijenata koji su povezani sa građevinarima - kao njihovi podizvođači, ili na neki drugi način. U slučaju da ne mogu da vrate kredite, onda je moguće da ćemo morati da se naplaćujemo iz hipoteka. Više bih volio da bude drugačije, odnosno da oživimo privredu i pokrenemo točak likvidnosti i solventnosti, kaže generalni direktor Podgoričke banke.
Među rijetkim bankama koje su odgovorile na naša pitanja da li će imati problema sa prodajom nekretnina pod hipotekama i da li se pribojavaju posljedica, bila je i Hipotekarna banka.
-Poslovna politika naše banke bila je jako konzervativna - kredite smo odobravali samo bonitentnim klijentima, kaže Ana Golubović, direktor Komercijalnog sketora ove banke. -Izvor otplate kredita je realan biznis klijenta, a ne naplata kroz prodaju kolaterala. Na taj način, i rizik od nemogućnosti da klijenti vraćaju kredite, svedeni su na minimum. Kao univerzalna banka, poslujemo i sa građevinskim kompanijama, ali je izloženost prema njima neznatna, pa negativne promjene, ili eventualni gubici u njihovom poslovanju, ne mogu proizvesti negativne efekte na poslovanju banke, tvrdi Golubović.
-Kao konzervativna banka, do kraja smo se rukovodili novim mjerama Centralne banke Crne Gore, i na prvo mjesto stavljali analizu kreditne sposobnosti klijenta i mogućnost urednog servisiranja obaveza. Najvećim dijelom smo kreditirali stanovništvo i mala i srednja preduzeća. Diverzifikacijom portfolija, diverzifikovan je i rizik naplate potraživanja. Nijesmo u mogućnosti da prognoziramo kretanja na tržištu nekretnina u narednom periodu, odgovoreno je iz ove banke, na pitanje da li ima bojazni da banke u narednoj godini neće imati kome da prodaju nekretnine pod hipotekama i da će ih to skupo koštati.
Od Crnogorske komercijalne banke, Prve banke Crne Gore i NLB Montenegrobanke nijesmo uspjeli da dobijemo odgovore na pitanja da li su nekretnine pod hipotekama realna opasnost i za njih.
Produžavanje rokova
-Ukoliko kriza bude imala velike posljedice na ekonomiju Crne Gore, vjerujem da će poslovne banke, u saradnji sa Centralnom bankom i Ministarstvom finansija, naći model da relaksiraju dužnike - u mjeri u kojoj je to moguće, kaže Mladen Rabrenović, generalni direktor Podgoričke banke Sosiete ženeral. Jedan od načina je i prolonigranje rokova otplate kredita, koje neće biti praćeno sankcijama ili radikalno većim rezervacijama.
Sami proizveli krizu nekretnina
-Kriza na crnogorskom tržištu nekretnina nema mnogo veze sa svjetksom finansijskom krizom. Nju smo sami proizveli. To moramo priznati, kaže generalni direktor Podgoričke banke Rabrenović.
Bankrot je normalna pojava
-Nadam se da u narednoj godini neće biti velikih bankrota u crnogorskoj privredi, kaže Rabrenović. -Realno je moguće da će drastičan pad cijena nekretnina prouzrokovati bankrote, ali je za ozbiljan odgovor potrebna kvalitetna analiza. Mi smo, međutim, zaboravili da je bankrot potpuno normalna pojava. To se događa ne samo u periodu krize, nego i konjukture. To je zakon tržišta. Nadam se da posljedice svjetske ekonomske krize neće u značajnoj mjeri dotaći Crnu Goru i da to neće biti razlog bankrota, naročito ne u oblastima koje nijesu vezane za građevianrstvo. Za građevinare će naredna godina biti sigurno veoma teška. Mnogo veće šanse za opstanak imaju oni koji imaju alternativni biznis. Drugi će biti u problemima.
Neovlašćeno sticanje dobiti
-Od prodaje nekretnina pod hipotekama, poslovna banka može da uzme samo iznos duga, odnosno neotplaćenog kredita. Sve preko vraća se vlasniku nekretnine. U protivnom, banka bi napravila krivično djelo - neovlašćeno sticanje dobiti, kaže glavni ekonomista Centralne banke, dr Nikola Fabris.
A genrealni direktor Podgoričke banke kaže da ne očekuje malverzacije u prodaji nekretnina pod hipotekama.
Evo Nikola_VUK da otvoreno pričamo. Ja sam potencijalni kupac. Prije neku nedjelju smo se saglasili da je cijena gradnje od 800 eura pa naviše i imajući u vidu fer cijenu kako sam je definisao spreman sa da platim maksimalno oko 1200 za solidnu gradnju na manje atraktivnim lokacijama i to za gotov stan, a cijena na koju ciljam je 900 do 1100 eura, naročito ako se ima u vidu da će cijena gradnje padati.
Imajući u vidu ekonomsku krizu i opštu nelikvidnost svih firmi, ne pada mi na pamet da kupujem stan u izgradnji.
pa evo mogao bi i ja neke parice da skupim samo sto zavisi od cijene sto kaze MASJA pa to je tuu negdje 900€ :bye1:
nikola_VUK 18-11-08, 16:46 Znaci definitivno smo odustali do nove godine, od novih projekata (kao sto kazu oni sa Granda), jer nema potrebe da se igramo heroja, ako neko hoce kucu da gradi, imamo dobre cene za materijal i radove, cisto da firma ne stoji.
Znaci definitivno smo odustali do nove godine, od novih projekata (kao sto kazu oni sa Granda), jer nema potrebe da se igramo heroja, ako neko hoce kucu da gradi, imamo dobre cene za materijal i radove, cisto da firma ne stoji.
Možeš li okvirno ili raspon za gradnju kuće po kvadratu?
nikola_VUK 18-11-08, 17:08 Mislim da bi bilo neozbiljno da se gadjamo sa ciframa, jer bez projekta i generalnog dogovora oko stolarije, fasade, izolacija, podova sve to moze da bude toliko relativno da ne mogu da ti opisem. Ali mogu da ti kazem da cemo sigurno da imamo mnogo konkurentne cene, jer nije poenta da zaradimo nego ove radnike da ne vracamo kuci, da se ne bi desilo u februaru da moramo druge da trazimo.
Pera Detlic 18-11-08, 18:18 u februaru da moramo druge da trazimo.
Koje godine?
Mislim da bi bilo neozbiljno da se gadjamo sa ciframa, jer bez projekta i generalnog dogovora oko stolarije, fasade, izolacija, podova sve to moze da bude toliko relativno da ne mogu da ti opisem. Ali mogu da ti kazem da cemo sigurno da imamo mnogo konkurentne cene, jer nije poenta da zaradimo nego ove radnike da ne vracamo kuci, da se ne bi desilo u februaru da moramo druge da trazimo.
Jedino je to poenta.:greedy::thumb_down:
nikola_VUK 18-11-08, 18:47 Jedino je to poenta.:greedy::thumb_down:
Sta hoces da kazes?
Slowpoke Rodriguez 18-11-08, 19:06 KOliko mislite da je realno da zgrade koje su trenutno u izgradnji - budu nezavrsne od strane gradjevinskih firmi?
nikola_VUK 18-11-08, 19:14 Mislim da je nerealno, ponarocito ako su zavrseni grubi radovi, ako nije pocinjana da se radi moze da bude svasta
Ekonomija - Srijeda, 19. novembar 2008. godine
RADNICI MS GRADNjE, NEREZIDENTI IZ MAKEDONIJE, TRI MJESECA BEZ PLATE
Štrajkom do 70.000 eura
Podgorica,18. novembra - Radnici- nerezidenti iz Makedonije, građevinske firme MS gradnja čije je sjedište u Podgorici, počeli su štrajk ispred ulaza u ovu kompaniju, u Hercegovačkoj ulici. Glavni razlog je to što preko 30 radnika, od kojih 22 štrajkuju, tri mjeseca nijesu primali platu i što ne znaju ni kada će biti isplaćeni.
Branko Koluđijevski, predstavnik ovih radnika i šef gradilišta na Barutani u Podgorici, kaže da su se na štrajk odlučili nakon što su došli u situaciju da nemaju od čega da žive. Od direktora ove hrvatske firme stalno smo dobijali odgovor da ćemo sjutra biti isplaćeni. Sjutra po sjutra i ... Ukupno nam se duguje oko 70 hiljada eura. Mi smo riješeni da se borimo da dobijemo novac koji smo zaradili na gradilištima širom Crne Gore - zadnje smo radili na Ski centru u Kolašinu , prije toga u Podgorici, na primorju... Sa našim angažovanjem nema nikakvih problema – ugovore smo uredno potpisali sa direktorom Igorom Krajsnerom.
Nezadovoljni radnici kažu da nemaju gdje ni da prespavaju jer nemaju novca da plate, a porodice su im u Makedoniji. Jednostavno smo ostavljeni na ulici. Nijesu , kažu, zadovoljni ni onim što je za njih do sada učinila makedonska ambasada. Vjeruju , ipak , da će im pomoći.
Veto i na ime direktora
Drugu stranu , odnosno poslovodstvo MS gradnje danas nijesmo uspjeli da čujemo. Činovnici u upravi su nam objasnili da ništa ne mogu da kažu - čak ni ime direktora ove firme.
Mr.M.
Oni su radili i ovu zgradu što je Nikić prodao Baći!
Ekonomija - Srijeda, 19. novembar 2008. godine
RADNICI MS GRADNjE, NEREZIDENTI IZ MAKEDONIJE, TRI MJESECA BEZ PLATE
Počela žurka.
Jedna nasa "jaka" firma je rekla radnicima da ce ovaj mjesec malo plate da im kasne. Obicno su sredinom mjeseca a evo ga danas 19.ti.
Pera Detlic 19-11-08, 08:55 Počela žurka.
Ima tih građevinara još u velikim problemima...no da ne budem tica zloslutnica, čućete već.
Jedna nasa "jaka" firma je rekla radnicima da ce ovaj mjesec malo plate da im kasne. Obicno su sredinom mjeseca a evo ga danas 19.ti.
Pa što se ne bunu! Ili da sačekaju nekoliko mjeseci da im ne dođe pa onda.
Izvođači radova su najčešće plaćani robom (stanovima), pa su njihovom prodajom izmirivali obaveze. Kako je prodaja stala, sada imaju probleme.
Izvođači radova su najčešće plaćani robom (stanovima), pa su njihovom prodajom izmirivali obaveze. Kako je prodaja stala, sada imaju probleme.
taj kreten iz ms gradnje je uzimao dzipove iz amerike i to po 15000e vise nego sto je cijena na trzistu i tako kompezovao.radnici ga gledali kao gazdu koji svaki dan mijenja kola a duzan je preko 1 mil volvoxu,i obustavljena mu je isporuka gradj.materijalom..radnicima trebaju euri a njih nema a nema kupaca za stanove odavno.dolazi vrijeme da ce onaj sa kesom poput masje kupiti stan jeftinije od cijene koja je kostala investitora.
Sta hoces da kazes?
Hocu da kazem da ovde prosipas pricu da ces da pravis zgrade bez ikakve zarade, samo eto kao da radnike odrzavas u kondiciji.
E pa tvoji radnici ce postati vrhunski sportisti, jer kakva je situacija, neces ih skorije uposljavati.
Hocu da kazem, da sve sto se radi, radi se zbog zarade
, a ti si kao Majka Tereza, i kao nije poenta u zaradi.
P.S. Bez uvrede
nikola_VUK 19-11-08, 19:11 Po jedan druze vratis se malo kod Vuka da vezbas jer nisam rekao da necu da zaradim nego da nije poenta u zaradi, ali posto ocigledno treba sve da crtam trudicu se da sledece postove formulisem toliko precizno da nece postojati mogucnost da vas dovedem u nedoumicu, znaci logika je jednostavana ja materijal nabavljam neouporedivo jeftinije, isto tako imam radnike koji rade brzo a placam ih po dnevnici tako da cu isti objekat nekome odratiti za nijansu vise para nego sto ce sam a bice uradjen i profesionalnije i kvalitetnij.
p.s. ako nekome kazes da prosipa price (laze) ne mozes u istoj recenici da mu kazes da se nevredja.
Po jedan druze vratis se malo kod Vuka da vezbas jer nisam rekao da necu da zaradim nego da nije poenta u zaradi, ali posto ocigledno treba sve da crtam trudicu se da sledece postove formulisem toliko precizno da nece postojati mogucnost da vas dovedem u nedoumicu, znaci logika je jednostavana ja materijal nabavljam neouporedivo jeftinije, isto tako imam radnike koji rade brzo a placam ih po dnevnici tako da cu isti objekat nekome odratiti za nijansu vise para nego sto ce sam a bice uradjen i profesionalnije i kvalitetnij.
p.s. ako nekome kazes da prosipa price (laze) ne mozes u istoj recenici da mu kazes da se nevredja.
Opet cu da te ispravim.
Poenta je jedino i iskljucivo u zaradi. Svi mi negdje radimo, radi zarade.
Ne idemo na posao, ne investiramo rekreacije radi. Nego ocekujemo neku zaradu, i u tome je poenta.
Ti recimo pravis zgrade, i na tome zaradjujes. I to nista nije sporno. Ti nisi neka socijalna ustanova, pa da djelis stanove dzabe ili cak ni po cijeni kostanja da ih prodajes. Ali nema potrebe da se predstavljas kao Robin Hud i kao zaradjujes na 1500 eur/m2 oko 12 %, sto je stvarno presmjesno.Dobro ti je neko rekao, kupi penzione obveznice i imas sigurnih 20-30%.
P.S. Jos jedna ispravka i da zavrsimo raspravu, bar sto se tice mene.
To ti nisam rekao u istoj recenici nego na kraju u P.S.;)
Ali bez obzira na sve, ja se nadam da se ne ljutis.
nikola_VUK 19-11-08, 21:43 Mislim da sam negde napred izvlacio kalkulaciju koliko kosta izgradnja stanova i mislim da je ona negde oko 1.100 eura po kvadratu, bar je tu negde bila tamo gde smo mi radili (blok VI), sad mi ti objasni kolika mi je zarada posto ocigledno ja neznam.
Cak i ako je 1100, a prodavao si po 1550 ako se dobro sjecam, zarada ti je 40% a ne 10%.
Cak i ako je 1100, a prodavao si po 1550 ako se dobro sjecam, zarada ti je 40% a ne 10%.
Kako god da je bilo - vise nece biti.:toobad:
Potraznja&ponuda tako kazu !
nikola_VUK 19-11-08, 23:38 1500 - 17%(PDV)=1245 eura
1245-1100=145 eura ili ti ako se ne varam oko 13.18% ali evo videcemo pretpostavljam da ja gresim negde, mi sigurno dok se trziste ne stabilizuje necemo nista novo raditi, znaci ako ljudi sa foruma budu kupovali kao sto mislie da hoce po 900 eura gotove stanove, u sta ja cisto sumnjam, onda je moja racunica negde pogresna i ja neke stvari placam skuplje nego sto treba.
Ako ne budete te stanove kupovali po tim cenama onda mislim da ce biti da sam ja u pravu, mada je to nebitno.
1500 - 17%(PDV)=1245 eura
1245-1100=145 eura ili ti ako se ne varam oko 13.18% ali evo videcemo pretpostavljam da ja gresim negde, mi sigurno dok se trziste ne stabilizuje necemo nista novo raditi, znaci ako ljudi sa foruma budu kupovali kao sto mislie da hoce po 900 eura gotove stanove, u sta ja cisto sumnjam, onda je moja racunica negde pogresna i ja neke stvari placam skuplje nego sto treba.
Ako ne budete te stanove kupovali po tim cenama onda mislim da ce biti da sam ja u pravu, mada je to nebitno.
A mozda moze i ovako:
Izlazni PDV = 218€ (1500*14.53% - preracunata stopa),
odnosno: cijena bez PDV-a 1282€ + PDV17% 218€ = 1500€
Vjerovatno postoji i ulazni PDV (ako se priznaje u gradjevinarstvu)
a on je sadrzan u cijeni od 1100€ odnosno na dobar dio te cijene (materijal, fakture podizvodjaca, ...).
Ulazni PDV na 550€ (uzeo sam polovinu od 1100€) bi bio oko 80€.
Razlika u cijeni = (1500-218) - (1100-80) = 262 €
dje ti je tu ulazni PDV ?? ako ne znas za to javi da ti spustimo troskove za jedno 12% otprilike
Nikola, mislim da si donio pametnu odluku da ne radis nista novo dok se stvari ne stabilizuju, to je jedini logican potez, i mislim da ce tako bukvalno da postupe svi gradjevinari u PG, u sto cemo se uskoro uvjeriti, onako je izgradjeno dovoljno za narednih 2-3 godine. U srednjem roku pad ponude dovesce vjerovatno do uravnotezenja ponude i traznje, pogotovo ukoliko se ponovo aktiviraju stambeni krediti.
Cuo sam neku nezvanicnu pricu da ce neke banke poceti ponovo sa kreditima vec od 01.12. ove godine a ostale odmah iza nove godine.
Ne mogu ni banke dugo bez plasiranja kredita jer im je to osnovni izvor zarade, odnosno nijedna banka nemoze da zivi samo od provizija u platnom prometu vec mora i da plasira svoj osnovni proizvod - kredite, medjutim za ocekivati je da ti krediti budu nesto skuplji, i da se teze dobijaju nego u 2006-toj i 2007-oj.
Ne cini mi se da su stambeni krediti bili pogonsko gorivo za ekspanziju gradnje.
nikola_VUK 20-11-08, 15:09 Ne postoji ulazni PDV za: plac, gradjevinsku dozvolu, saglasnosti, komunalije.
A ostalo su cene BEZ PDV-a, tj. placas PDV na usluge i materijal ali ti se vraca kad prodas stanove ali na stanove moras da ga platis...
Malo oFF topic - govori se o cijenama vozarina brodom.
" Brod koji je iznajmljivan po cijeni od 50 tisuća dnevno, sada se može iznajmiti za maksimalno šest tisuća dolara. Rentabilna cijena broda kreće se oko 19 tisuća dolara po danu',
Tako da nema veze koliko nesto nekog kosta, trziste kaze toliko i gotovo.
Ko ima brod, moze ga usidrit i cekat bolja vremena.
Ko ima stan isto tako moze cekat bolja vremena za prodaju.
Ali kome su banke i dugovi za vratom ,nema mnogo vremena birat'.
Uzmi ili ostavi.
Neki bizmismene, evo trkaju gradom ka ludi - a direktori banaka im se sakrivaju.
A ni dzipove ne mogu prodat:D
Uzmi ili ostavi.
Neki bizmismene, evo trkaju gradom ka ludi - a direktori banaka im se sakrivaju.
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?p=508801#post508801
nikola_VUK 20-11-08, 19:11 Dobra
Mislio sam se da li na pdf Luka Bar ili ovdje ovo stavim. Mislim da je interesantnije ovdje zbog cijene po kojoj prodaju nekretine.
Na osnovu člana 11. Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javne
aukcije ("Službeni list RCG", br. 20/2004), Komisija za aukciju objavljuje
J A V N I P O Z I V
za učešće na javnoj aukciji na kojoj će se vršiti prodaja dijela
imovine društva
Naziv prodavca: „Luka Bar“ AD - Bar, Obala 13. jula, Bar.
Matični broj društva: 02002558
Predmet aukcije: Prodaja dijela imovine.
Šifra i naziv osnovne djelatnosti društva: 63110, pretovar tereta.
1. Opis imovine: Prodaje se nepokretnost – poslovni prostor koji se nalazi u zgradi
«Vektra» u Podgorici, ul. Cetinjski put bb, površine 83,00m2, koji pripada katastarskoj
parceli broj 1330/8, broj zgrade 1, po Listu nepokretnosti broj 1147, izdatog od Uprave za
nekretnine, Područna jedinica Podgorica, KO - Podgorica I, označen kao poslovni prostor u
vanprivredi , bez upisanih tereta i ograničenja.
Šifra predmeta aukcije: 021171208.
Početna cijena: 376.592,58 Eur.
Podnosilac prijave je dužan da izvrši uplatu depozita u iznosu od 18.829,63 Eur na žiro
račun Savjeta za privatizaciju, broj: 510-8810-91, Crnogorska komercijalna banka AD
Podgorica.
Nakon potpisivanja Izjave o povjerljivosti podataka zainteresovana lica mogu obići
navedenu imovinu, svakog radnog dana u vremenu od 10,00 – 14,00 časova. Kontakt
osoba Olga Luković, broj tel . 030/300-520 ili 069/256-411.
2. Opis imovine: Prodaje se nepokretnost – apartman u Čanju, Mišići, Bar koji se nalazi na
I spratu četvorospratnog dijela objekta «Bakar», Paviljon XIV, br. 111, površine 70,00m2,
koji pripada katastarskoj parceli broj 3539/1, po Listu nepokretnosti broj 1642, izdatog od
Uprave za nekretnine, Područna jedinica Bar, KO - Mišići, označen kao posebni djelovi
zgrade, bez upisanih tereta i ograničenja.
Šifra predmeta aukcije: 022171208.
Početna cijena:149.810,50 Eur.
Podnosilac prijave je dužan da izvrši uplatu depozita u iznosu od 7.490,50 Eur na žiro račun
Savjeta za privatizaciju, broj: 510-8810-91, Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica.
Nakon potpisivanja Izjave o povjerljivosti podataka zainteresovana lica mogu obići
navedenu imovinu, svakog radnog dana u vremenu od 10,00 – 14,00 časova. Kontakt
osoba Šćekić Dragan, broj tel 030/300-520 ili 067/333-080.
Učesnici i kupci na aukciji su odgovorni za utvrđivanje stanja, kvaliteta i osobina predmeta
aukcije. Izjavu o izvršenom pregledu i detaljnom upoznavanju sa stanjem predmeta aukcije
učesnici na aukciji dužni su predati Komisiji za aukciju, na dan predaje prijave.
Cijena aukcijske dokumentacije za predmet aukcije pod brojem 1. iznosi 1.500 Eur, a za
predmet aukcije pod brojem 2. iznosi 1.000 Eur. Dokumentacija se može dobiti u Agenciji
Crne Gore za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, kod Komisije za aukciju, nakon
uplate označenog iznosa na žiro-račun Savjeta za privatizaciju, broj: 510-8810-91,
Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica i nakon potpisivanja Izjave o povjerljivosti.
Prijava za učešće na aukciji i potpisan Nacrt ugovora dostavljaju se Agenciji Crne Gore za
prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Komisiji za aukciju, kancelarija 209, Jovana
Tomaševića bb, 81000 Podgorica.
Kod predaje putem pošte, servisnom dostavom (npr. DHL ili neki drugi servis dostave),
mora se voditi računa o prispjeću dokumentacije, do dana i sata krajnje dostave, utvrđenog
ovim pozivom. Kontakt telefon: (020) 245-896 i 242-640.
Prijava i potpisan Nacrt ugovora mogu se dostaviti najkasnije do 10. decembra 2008.
godine do 15,00 časova (lokalno vrijeme).
Održavanje aukcije uslovljeno je sticanjem svojstva učesnika najmanje dva lica, za svaki
predmet aukcije.
Javna aukcija će se održati 17. decembra 2008. godine u Press centru, Jovana
Tomaševića bb, Podgorica, sa početkom u 12,00 časova.
Registracija učesnika će se vršiti od 9.00 – 11.00 časova u Agenciji Crne Gore za
prestrukturiranje privrede i strana ulaganja (kancelarija br. 209) na dan održavanja aukcije.
Komisija će 1% prodajne vrijednosti predmeta aukcije koristiti za pokriće troškova
organizovanja i sprovođenja javne aukcije.
Broj: 03 – 733
Podgorica, 14. novembar 2008. godine
Ne postoji ulazni PDV za: plac, gradjevinsku dozvolu, saglasnosti, komunalije.
A ostalo su cene BEZ PDV-a, tj. placas PDV na usluge i materijal ali ti se vraca kad prodas stanove ali na stanove moras da ga platis...
Ih bre Ziko ti ga zavalio kao pravi brazilac makazicama u devedesetku. Znaci ako je stan strasno kvalitetan 1100E i prodaje se za "skromnu" cijenu 1500E profitna stopa je nesto ispod 24%. Pa dje to ima? Zamislite stope onih koji su sa 900E utrpavali na 2000E.
Da li upuceni u izgradjene objekte za prodaju stanova i onih koji se privode kraju mogu ovdje iznjeti slike,cijene,investitore,za i protiv kupovine?Hvala svima.
Da li upuceni u izgradjene objekte za prodaju stanova i onih koji se privode kraju mogu ovdje iznjeti slike,cijene,investitore,za i protiv kupovine?Hvala svima.
Ti kaži koji te objekat interesuje, pa dako se nađe neko da postavi podatke i da ga iskomentariše.
Mnogo se gradi, to što ti tražiš je popriličan posao!
Ni keša, ni kredita
RADNICI OBIJAJU PRAGOVE BANAKA KAKO BI DO 1. DECEMBRA PLATILI STAN U SINDIKALNOJ ZGRADI
Podgorica – Krajem septembra, devedesetak Podgoričana bilo je presrećno, jer su, nakon decenija čekanja, konačno riješili stambeno pitanje. Ovih dana, međutim, većina njih bezuspješno obija pragove crnogorskih banaka u potrazi za kreditom, kojim bi platili stan u sindikalnoj zgradi na Starom aerodromu.
Najkasnije do 1. decembra radnici moraju da plate Fondu za solidarnu stambenu izgradnju po 591 euro za svaki kvadratni metar, kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedili dugo iščekivani komfor.
Izvršni direktor Fonda Boris Mihailović kazao je da je tu obavezu do juče izmirilo svega dvadesetak ljudi.
- Ako ne naplatimo najmanje 80 odsto stanova i ne vratimo kredit, banke će aktivirati hipoteku i uzeti nam zgradu. Do kraja godine sve mora biti riješeno. Fond neće propasti, možemo prodati stanove, a radnicima koji sada nijesu u mogućnosti da plate, obezbijediti stanove u zgradi na Kakarickoj gori, koju ćemo uskoro početi da gradimo. Jedan broj ljudi koji su dobili stan na Kakarickoj gori spreman je da plati odmah i ostvari svoje pravo na Starom aerodromu – kazao je Mihailović juče „Vijestima“, ocijenivši da očekuje da će se većina već „nekako snaći“ za novac.
Podgoričanka koja je zahtijevala anonimnost, a čiji je identitet poznat redakciji „Vijesti“, međutim, ne zna kako da se snađe. Sve njene nade pale su vodu kada su joj u bankama saopštili da kredita, jednostavno, nema.
- Dobila sam, a po svemu sudeći, i izgubila stan na Starom aerodromu, jer ne vidim da iko može i hoće da mi pomogne. Bila sam jako srećna kada sam dobila stan, čekam ga već 20 godina. Mislila sam da ću dobiti kredit i da mjesečna rata neće biti veća od stotinjak eura. A sada moram da razmišljam kako da za mjesec dana stvorim 30 hiljada eura. To je nemoguće – ispričala je „Vijestima“.
Ona je „Vijestima“ pokazala rješenje od 22. septembra, u kojem se, između ostalog, stoji da je dužna da kupi stan u roku od 30 dana.
Odlukom komisije Saveza sindikata Crne Gore, a na zahtjev „velikog broja“ radnika, rok je prolongiran.
- Produžava se rok za nosioce pojedinačnih odluka u vezi sa kupovinom stanova i utvrđuje se konačni datum, 1. decembar, do kada svi nosioci treba da zaključe ugovor o kupoprodaji sa Fondom – stoji u odluci koju su potpisali Veselin Vujanović i Veselin Begović.
Mihailović, međutim, upozorava da se rok „ne može produžavati u nedogled“ jer su stanovi pod hipotekom, ne sporeći da banke trenutno ne daju kredite ni za mnogo manje iznose. On je pozvao preduzeća da finansijski pomognu svojim radnicima.
- Neshvatljivo je da Elektroprivreda, na primjer, neće da svom radniku da kredit za kupovinu stana – kazao je Mihailović, istakavši da bi „bilo nekorektno“ da radnici pomisle da je Fond „njihov neprijatelj“.
Zabrinuta Podgoričanka je ogorčena, jer se nije nadala da će „Sindikat pustiti radnike da se snalaze kako ko umije“.
- Nijesam ni pomišljala da Sindikat neće obezbijediti višegodišnje kredite sa niskom kamatnom stopom. Tako je bilo prošle godine, kada je Sindikat za istu namjenu obezbijedio kredit na 20 godina uz kamatnu stopu do četiri odsto. Ovoga puta ništa nijesu uradili. I kada bi mi banka, kojim slučajem, sada ponudila kredit uz kamatu veću od 10 odsto, ne bih to mogla prihvatiti. Sa mojom platom, to je nemoguće vraćati – tvrdi ona.
Mihailović ističe da je Pravilnikom o utvrđivanju prioriteta raspodjele stambenih jedinica „predviđena mogućnost i namjera, ali ne i obaveza“ Fonda da obezbijedi kredite za kupovinu stanova.
Prosječna veličina stana u zgradi Fonda je pedesetak metara kvadratnih, što znači da je za otkup svih potrebno oko 2,7 miliona eura.
Praktično do juče, toliki kredit dobijao je iole uspješan biznismen u svakoj banci. Finansijska kriza ili nebriga nadležnih?
Interesna družina da položi račune
Generalni sekretar SSCG Veselin Vujanović i predsjednik borda direktora Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović moraće da polože račune radničkoj klasi zbog „brutalne samovolje“ prilikom dodjele stanova - saopštile su tri sindikalne organizacije Kombinata aluminijuma.
- Posebno za 16 stanova u zgradama solidarnosti u Podgorici koji su uzeti podgoričkim kolektivima za interes Fonda. Takođe će morati da polože račune radnicima KAP-a zašto već pola godine ne odgovaraju na naš zahtjev kojim smo tražili da se dostavi precizna informacija u koje se svrhe troši naš novac sa kojim raspolaže njihov Fond. Ovim pokazuju da ova ortačka družina razmišlja samo o ličnim interesima, a sve na štetu običnog radničkog članstva koje su doveli na rub egzistencijalnog kraja – navodi se u saopštenju sindikalnih organizacija zajedničkog održavanja, glinice i transporta i skladišta.
Oni su radnike upitali „šta još treba da Vam učini ova interesna družina“, pa da od zvaničnih institucija zatražimo „zabranu za njihov dalji perfidni rad“?
- Njihove institucije su jedne od kočnica u rješavanju socijalnih potreba naših građana na putu ka evropskim normama koje moramo da zadovoljimo kao društvo – stoji u saopštenju.
Podsjetivši na namjeru Fonda da za 150 hiljada eura kupi tri automobila, sindikalne organizacija KAP-a su ocijenile da su Popović i njemu najbliži saradnici pokazali radnicima „svoju obijest i otimačinu radničkog novca za svoje luksuzne prohtjeve“.
- Sadašnjoj radničkoj socijalnoj katastrofi ovi interesni i organizacijski pajdosi daju svoj puni doprinos u zamajavanju i pljačkanju svog članstva. Ugovor za pomenute automobile treba da potpiše, zajedno sa Popovićem, vlasnik preduzeća „MP Auto“ Predrag Mitrović, koji prodaje te automobile, a ujedno je i predsjednik Unije poslodavaca i član Odbora direktora Fonda – navodi se u saopštenju.
Kupe, pa prodaju stan
Mihailović upozorava da nije rijetkost da radnici ne žive u stanovima koje dobiju po znatno povoljnijoj cijeni od tržišne. On tvrdi da je prodato 30 odsto stanova dodijeljenjih prošle godine u zgradi na Starom aerodromu.
- Diskutabilno je da li su preduzeća dijelila stanove kako treba – kazao je Mihailović, pojasnivši da ključeve „socijalnih stanova“ dobijaju i oni koji ne bi trebalo.
Osnivači Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju su Vlada, Unija poslodavaca i SSCG.
- Pravni smo nasljednik nekadašnjeg Sindikalnog fonda za solidarnu stambenu izgradnju. Gradimo koristeći najpovoljnije stambene kredite za izgradnju stanova – kazao je Mihailović.
(Vijesti) Sl. RADULOVIĆ
21 Nov 2008. 07:21 | Izvor: Repubika
Svjetska ekonomska kriza, uprkos negiranju zvaničnika Vlade i Centralne banke, snažno je pogodila Crnu Goru naročito u oblasti građevinarstva i turizma.
Posao gradnje nekretnina je potpuno stao, masovno se otpuštaju građevinski radnici, krediti se ne vraćaju na vrijeme, a građevinska operativa angažovana iz Srbije i Makedonije, povlači se iz Crne Gore.
Međutim, najgora dešavanja tek slijede, i desiće se kada domaće poslovne banke zbog sopstvene likvidnosti, počnu da prodaju i aktiviraju hipoteke koje postoje nad tim nekretninama koje se grade, a sada se već zna da banke neće imati kome prodati tu imovinu.
To praktično znači da će kriza u građevinarstvu, svoj zenit, dostići naredne godine, a kao posljedicu će imati opasno ugroženu likvidnost banaka.
"Bankama će prijetiti kolaps, a sve će biti praćeno snažnim padom cijenama nekretnina“, tvrde sagovornici Republike.
Prema saznanjima Republike, vodeće građevinske kompanije u Crnoj Gori su za gradnju novih objekata masovno kreditno zadužene kod poslovnih banaka, i trenutno ne mogu na vrijeme da servisiraju svoje obaveze.
„Zbog toga im banke sada ne mogu odobriti dodatne kredite, već ih pritiskaju da vrate stare obaveze. Trenutno, građevinske kompanije trampe stanove za građevinski materijal, ali je veliko pitanje do kada će to trajati“, tvrde dobro upućeni sagovornici Republike.
"Ako se u Podgorici ove godine počelo graditi 500.000 kvadrata stambenog prostora što je cirka 600 miliona eura, odmah mogu da kažem da tog novca u Crnoj Gori nema. Građevinske kompanije koje su uzele kredite od poslovnih abnaka, sada ne mogu vraćati svoje obaveze budući da nema prodaje stanova, tako da te kompanije sada snažno dovodi u pitanje likvidnost banaka“, rekao je Republici direktor fonda MIG Dragan Radusinović.
Radusinović smatra da je tržište nekretnina u Crnoj Gori bilo precijenjeno u pogledu cijene stanova, ali i gradskog građevinskog zemljišta koja je u nadležnosti lokalnih samouprava.
"Kvadratni metar stambenog ili poslovnog prostora je u Podgorici "koštao kao na Menhetnu", gdje se nalazi srce svjetske ekonomije što je besmisleno, kada se zna koliko je tržište Crne Gore u odnosu na Njujork, gdje se odrađuju najveće planetarne novčane transkacije“, rekao je Radusinović.
Prema tvrdnjama građevinskih stručnjaka, cijena izgradnje kvadratnog metra stana ne može koštati više od 700 eura.
"Sljedeće godine u Podgorici i na primorju, ćemo imati realne cijene stanova ali i gradskih komunalija. Tokom proteklog, cijene komunalija su bile nerealno visoke, što znači da će lokalna samouprave morati da ih snize“, zaključio je Radusinović.
Masja koja je tvoja prognoza za nekretnine kolko mogu dolje???
Boga pitaj, ali mislim da je vrlo vjerovatno da na manje atraktivnim lokacijama budu i oko 1000 eur.
Ono što se zaboravlja je da kod stare gradnje trenutna cijena izgradnje ne igra nikakvu ulogu. Ako cijena stare gradnje kolabira, građevinari će se naći u nebranom grožđu jer ko će kupovati kod njih ako može stan star desetak godina kupiti za mnogo manje pare.
samo prije 3 god,dzak cimenta je bio 3e,ja ga ocekujem ponovo.stanite sa kupovinom nekretnina,to je sad glupost.
nikola_VUK 21-11-08, 21:01 Malo oFF topic - govori se o cijenama vozarina brodom.
" Brod koji je iznajmljivan po cijeni od 50 tisuća dnevno, sada se može iznajmiti za maksimalno šest tisuća dolara. Rentabilna cijena broda kreće se oko 19 tisuća dolara po danu',
Tako da nema veze koliko nesto nekog kosta, trziste kaze toliko i gotovo.
Ko ima brod, moze ga usidrit i cekat bolja vremena.
Ko ima stan isto tako moze cekat bolja vremena za prodaju.
Uzmi ili ostavi.
Cuo sam da prodaju na Zabjelu kod djurovica 800 eura, tako da ko hoce da baca pare...........a mislim da ce ih biti
Obzirom na trenutnu situaciju, koliko bi koštala kuća od 400 m2 bruto, u Bigovu na samoj obali mora?
To ti trenutno niko ne može odgovorit. Prodaja stopirana totalno! Cijene stanova i kuća kao još stoje samo što više niko ništa ne kupuje! A to valjda znači da ne mogu stajati u nedogled! Ako imaš lovu, čekaj kao i ostali!
mislim da sada nije trenutak nista prodavati jer cijene stalno padaju a jos manje kupovati... treba cekati sledecu godinu i vidjeti kuda sve ovo ide... mislim da ce bit car onaj ko bude tada imao kesa kod sebe, jer ce za male pare ili relativno povoljne cijene moci kupiti nekretninu koju si nije mogao prisutiti.
Veliko je pitanje da li ce banke ponovo finansirati sektor za kupovinu nekretnina i ako bude mislim da ce to biti skupi krediti...
Zna li ko kuda sve ovo ide?
Prepolovljen promet nekretnina na crnogorskom primorju
Autor/izvor: Mina-business
BUDVA - Promet nekretnina na crnogorskom primorju od 1. januara do 20. novembra bio je duplo manji nego u istom periodu prošle godine.
Pad prometa posebno je uočljiv na području Opštine Budva, gdje je tokom ove godine zaključeno 1,7 hiljada kupoprodajnih ugovora, 42,7 odsto manje nego prošle godine, prenosi beogradska Politika.
“Događa se, međutim, da se ugovori i raskinu i to na štetu kupaca. Najsvježiji primjer je iz sela Stanišići i Ivanovići iznad Budve, gdje su kupci digli sidra ostavivši prodavcima milionsku kaparu”, navodi dnevnik.
Englezi su, kako se dodaje, preko Grka pogodili kupovinu povećeg kompleksa u Budvi za 20 miliona EUR, ali su otišli zbog problema sa dobijanjem građevinske dozvole.
Iz agencija za nekretnine navode da investitori odustaju od kupovine nekretnina i južnije od Budve i na području Boke Kotorske.
“Kupci koji hoće brzu zaradu kaparišući zemljište očekuju da će brzom gradnjom postići cilj. Planovi, međutim, nijesu usvojeni za mnoga područja, naročito seoska, pa se na dozvole čeka godinu, dvije pa i više”, prenosi Politika.
Na pad prometa nekretnina uticala je i svjetska finansijska kriza, jer strane i domaće banke ne daju kredite bez potpune dokumentacija i građevinske dozvole.
Problem kupcima su i crnogorski zakoni koji strancima onemogućava da na svoje zemljište. Placevi se u katastarske knjige uknjižavaju na ime firme a kupce su otjerale i nerealne cijene koje su važile do izbijanja globalne krize.
Za kvadratni metar zemljišta vlasnici su tražili od 400 do hiljadu EUR, dok se za kvadrat stana do skora tražilo i do osam hiljada EUR. Dogodilo se, kako se navodi, da su u trci za enormnom zaradom mnogi sagradili stanove, koje sada ne mogu da prodaju. Posljednjih mjeseci došlo je do pada cijena pa se kvadratni metar stana može kupiti za 1,2 do 1,5 hiljada EUR.
Potencijalni kupci, međutim, i dalje čekaju, uvjereni da će kvadrat biti još jeftiniji. Niže cijene nekretnina dovele su i do pada cijena stanarina. Za korišćenje stana, koji je dosad mjesečno trebalo plaćati 500 i 600 EUR, sada treba izdvojiti 200 i 300 EUR.
Stan ni na nebu ni na zemlji
PRAVNICI SAVJETUJU KUPCIMA DA OTVORE ČETVORO OČIJU PRILIKOM SKLAPANJA UGOVORA SA GRADITELJIMA STANOVA
Podgorica – Završena, a neuseljena zgrada - česta je podgorička slika. Veliki broj vlasnika čeka godinama na useljenje jer zgrade nijesu priključene na vodovodnu, kanalizacionu ili elektromrežu.
Nemar izvođača radova, koji i po nekoliko godina prolongiraju rok za useljenje, stvara ogromne troškove ljudima koji su unaprijed dali novac za stan ali su uprkos tome podstanari.
Ti ljudi praktično zavise od dobre volje građevinara kojima zgrada u kojoj su oni kupili stan i nije baš na listi prioriteta, jer su od njih već uzeli novac, a u međuvremenu počeli još nekoliko zgrada. Građevinari najčešće ne snose posljedice za takvo ponašanje i neograničeno probijanje rokova za useljenje jer se budući stanari prilikom potpisivanja ugovora nijesu zaštitili i obavezali izvođača na nadoknadu ukoliko do problema dođe.
Pravnici upozoravaju da je takvo ponašanje naivno, kao što je sada naivno i kod pojedinih investitora kupovati stanove kojima ni temalji nijesu iskopani.
- To je veliki rizik, ali ukoliko se neko već odluči da kupi stan koji ne postoji, ugovorom treba da obaveže investitora da mu vrati novac ako ne poštuje rok za završetak radova. U takvim slučajevima kamata je obavezna. Praktikuje se i stavka koja nalaže investitoru da, ako ne poštuje dogovor, plaća kiriju vlasniku stana dok ne mogne da se useli – saglasni su pravnici sa kojima su “Vijesti” razgovarale.
Po pravilu, građevinari bi morali da naknade štetu, a ukoliko kupac neće novac nazad nego insistira na stanu, trebalo bi da se odredi novi rok za završetak radova.
Kod nas se, što je daleko od svjetske prakse, investitorima najšešće stan plaća u kešu i odjednom se da cijeli iznos, a garancija je povjerenje u investitora bez neke posebne provjere.
Prilikom ugovaranja kupovine stana u izgradnji, kako savjetuju pravnici, trebalo bi povesti računa o tome da li je ta zgrada predviđena detaljnim urbanističkim planom, ima li građevinsku dozvolu, kakav je ugovor o uplati komunalija jer se često dešava da umjesto izvođača radova teret tih troškova snosi kupac. Pažnju bi trebalo posvetiti i rokovima izgradnje.
Da je rukovodstvo Duvanskog kombinata o svemu tome vodilo računa, 30 njihovih radnika, koji od 2002. godine čekaju na useljenje, sada ne bi bili podstanari.
Potpredsjednik sindikalne organizacije Duvanaskog Mladen Božović je kazao da su njihovi radnici još u decembru 2002. godine trebalo da se usele u zgradu koju firma “Katel” gradi na Zabjelu u blizini Krivog mosta. Zgrada je završena ali nema struje, vode, a ni prilaznog puta.
- Šest godina čekamo da se uselimo. Investitor i Opština prebacuju odgovornost jedni na druge, a mi čekamo iako smo odavno skoro sve pare dali – kazao je Božović.
Sadržaj ugovora koji je sklopljen sa Katelom, prema njegovim riječima, poznat je jedino rukovodstvu Duvanskog kombinata i izvođaču radova.
- Jedino što smo uspjeli, i to preko suda, je da Katel plaća kirije dok se zgrada ne useli. To su radili 11 mjeseci, a onda smo opet morali da ih tužimo i sada su plaćene kirije za period do 1. januara 2005. godine – rekao je Božović.
Direktor „Katela“ Petar Đurišić kazao je da je zgrada završena i da čekaju asfaltiranje prilaza bloku zgrada gdje se nalazi i njihova.
- Ne zavisi više od nas, nego od Opštine. Rekli su nam da će ovaj problem biti njihov proritet. U stalnom smo kontaktu sa vlasnicima stanova u našoj zgradi, i nama se kao i njima žuri sa useljenjem jer i mi u zgradi imamo lokale – rekao Đurišić.
On je objasnio da su konačne radove usporili vlasnici zemljišta kroz koje treba da prođe ulica, i kašnjenja isplate poravnavanja zemljišta.
- Sa svakim vlasnikom ćemo se dogovoriti kako ćemo nadoknaditi to što smo kasnili sa završetkom radova – rekao je Đurišić.
Isti problem koji traje od januara 2007. godine kada je trebalo da se usele, imaju i vlasnici stanova u zgradi u Ulici serdara Jola Piletića preko puta Pet udovica, gdje je investitor građevinska firma “Dom gradnja”.
Kako je “Vijestima” ispričao vlasnik jednog od 20-tak stanova, zgrada nije mogla da se priključi na vodovodnu i elektromrežu, zato što su dva sprata nelegalno dograđena.
- Više puta nam govore da će sve biti završeno u narednih nekoliko dana. Mi smo novac dali unaprijed i sada živimo kao podstanari – kazao je budući stanar koji zbog mogućih neprijatnosti nije želio da mu se ime pominje.
“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa vlasnikom “Dom gradnje” ali je iz te firme rečeno da su prije desetak dana dobili spornu građevinsku dozvolu, te da se sa useljenjem kasni nekoliko mjeseci. Sa vlasnicima stanova će se, kako je rečeno, vansudski dogovoriti o naknadi štete.
U međuvremenu, u zgradi je puštena voda, a struja samo u hodnicima o čemu svjedoče i produžni kablovi preko kojih je jedna porodica, koja je morala da useli, sebi djelimično obezbjedila osnovne uslove za život.
Navedeni primjeri nepoštovanja ugovorenih rokova nijesu usamljeni, a to potvrđuje i slučaj preduzeća “Montenegro mega grup” protiv čijih su vlasnika podgorički inspektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta ljetos pokrenuli istragu zbog sumnje da je utajen porez i počinjeno nekoliko prevara. Kako se sumnja, predstavnici te firme su predstavljajući se kao investitori i reklamirajući, navodnu, izgradnju stambenih zgrada od nekoliko osoba uzeli avans za stanove, u zgradama čija izgradnja nikada nije počela, a novac nije vraćen vlasnicima.
Kako će se trenutna ekonomska kriza odraziti na dalje poslovanje građevinskih firmi koje su osim rokovima za izgradnju opterećene i brojnim kreditima zbog kojih, pored ostalog, i cijene stanova padaju, ostaje da se vidi ali oni koji su već dali pare za stan koji je još “u oblacima” neće se iznenaditi ako se u njega usele sa najmanje nekoliko mjeseci kašnjenja.
Nikad bolja ponuda, a kupaca ni za lijek
Prodaja nekretnina znatno je oslabila u Crnoj Gori, a kako kažu investitori, uzrok je svjetska ekonomska kriza.
Direktor građevinske firme „Katel“ Petar Đurišić, rekao je da je prodaja pala jer „kupci očekuju da će cijene nekretnina u Crnoj Gori drastično da padnu“.
- Uprkos činjenici da je oslabila potražnja, mi normalno poslujemo, ali će to ugroziti naše dalje investicije. Trenutno radimo planiranom dinamikom i sve završavamo u roku. Prave posljedice krize osjetiće se u toku sljedeće godine – rekao je Đurišić.
Kvadratni metar se kod ovog izvođača prodaje za 1.400, pa do 1.600 eura, zavisno od lokacije.
Uprkos slabljenu prodaje, iz firme „Ave Maria Kolčević“ ističu da nema problema u poslovanju. Direktor Petar Kolčević, kazao je da je prodaja „malo oslabila u odnosu na prethodna dva mjeseca, ali da to nije stopiralo ili usporilo tekuće radove“.
- Za kvadratni metar kod nas treba izdvojiti od 1.100 eura na Zabjelu, 1.350 eura kod Ljubovića, 1.400 na Starom aerodromu, dok kvadratni metar preko Morače košta 1.500 eura – dodao je on.
Iz agencija za prodaju nekretnina ističu da je prodaja gotovo stopirana, a prema njihovim riječima „jedino što agencije održava u životu je rentiranje“.
Direktorka Agencije „In nekretnine“ Svetlana Brajović je rekla da je prodaja „jako oslabila, a posebno od septembra od kada gotovo da nema interesovanja“.
- Dolaze da se raspituju, ali su rijetki oni koji se odlučuju na kupovinu, praktično ih i nema. Žale se da su cijene previsoke, pa se nadam da će ubrzo doći i do njihovih korekcija – rekla je Brajović.
I u agenciji „Viktorija“ je, prema riječima direktorke Svetlane Stamatović „prodaja maksimalno opala“, što je posebno vidljivo u posljednjih pola godine.
- Potpuni je kolaps u prodaji, do pada cijena mora doći, jer je ponuda veoma bogata, a malo ima zainteresovanih kupaca. Što se tiče stanova u izgradnji, nijesmo imali pritužbi na kašnjenje – rekla je Stamatović.
Ona je dodala, da je ta agencija imala dogovor sa jednom firmom, ali pošto su vidjeli da oni kasne sa izgradnjom, raskinuli su partnerstvo.
Prodaja nekretnina je opala i u agenciji „Centar“, i prema riječima menadžera prodaje u toj agenciji, jedino je rentiranje još aktuelno.
M.CAMOVIĆ - D.ĐURAŠKOVIĆ
25 Nov 2008. 16:52 | Izvor: ND Vijesti
KUPACA NI ZA LIJEK
Prodaja nekretnina znatno je oslabila u Crnoj Gori, a kako kažu investitori, uzrok je svjetska ekonomska kriza.
Direktor građevinske firme Katel Petar Đurišić, rekao je da je prodaja pala jer "kupci očekuju da će cijene nekretnina u Crnoj Gori drastično da padnu".
”Uprkos činjenici da je oslabila potražnja, mi normalno poslujemo, ali će to ugroziti naše dalje investicije. Trenutno radimo planiranom dinamikom i sve završavamo u roku. Prave posljedice krize osjetiće se u toku sljedeće godine”, rekao je Đurišić.
Kvadratni metar se kod ovog izvođača prodaje za 1.400, pa do 1.600 eura, zavisno od lokacije.
Uprkos slabljenu prodaje, iz firme Ave Maria Kolčević ističu da nema problema u poslovanju. Direktor Petar Kolčević, kazao je da je prodaja "malo oslabila u odnosu na prethodna dva mjeseca, ali da to nije stopiralo ili usporilo tekuće radove".
”Za kvadratni metar kod nas treba izdvojiti od 1.100 eura na Zabjelu, 1.350 eura kod Ljubovića, 1.400 na Starom aerodromu, dok kvadratni metar preko Morače košta 1.500 eura”, dodao je on.
Iz agencija za prodaju nekretnina ističu da je prodaja gotovo stopirana, a prema njihovim riječima "jedino što agencije održava u životu je rentiranje".
Direktorka Agencije In nekretnine Svetlana Brajović je rekla da je prodaja "jako oslabila, a posebno od septembra od kada gotovo da nema interesovanja".
”Dolaze da se raspituju, ali su rijetki oni koji se odlučuju na kupovinu, praktično ih i nema. Žale se da su cijene previsoke, pa se nadam da će ubrzo doći i do njihovih korekcija”, rekla je Brajović.
I u agenciji Viktorija je, prema riječima direktorke Svetlane Stamatović "prodaja maksimalno opala", što je posebno vidljivo u posljednjih pola godine.
”Potpuni je kolaps u prodaji, do pada cijena mora doći, jer je ponuda veoma bogata, a malo ima zainteresovanih kupaca. Što se tiče stanova u izgradnji, nijesmo imali pritužbi na kašnjenje”, rekla je Stamatović.
Ona je dodala, da je ta agencija imala dogovor sa jednom firmom, ali pošto su vidjeli da oni kasne sa izgradnjom, raskinuli su partnerstvo.
Prodaja nekretnina je opala i u agenciji Centar, i prema riječima menadžera prodaje u toj agenciji, jedino je rentiranje još aktuelno.
Winston Wolfe 26-11-08, 09:13 Dobro su našli Pera Katela da pitaju za mišljenje :yeahright:
Ne volim da lajem po foruma, ali ko god je imao ikakvo iskustvo s njim znaće zašto dižem obrvu ;)
Dobro su našli Pera Katela da pitaju za mišljenje :yeahright:
Ne volim da lajem po foruma, ali ko god je imao ikakvo iskustvo s njim znaće zašto dižem obrvu ;)
Pročitaj ovu temu od početka, vidjećeš da smo upoznati sa njegovim "radom"
Winston Wolfe 26-11-08, 09:20 Ok :)
Sorry, ja sam novi ođe :redface:
Ok :)
Sorry, ja sam novi ođe :redface:
OK!
Svaka prvljaština (a i pohvala) je dobro došla, samo je treba obrazložiti.
Dobio sa info da su u Zagrebu nektretnine pale za -20% u roku 2/sedmice
ovo je info rekla kazala
Dobio sa info da su u Zagrebu nektretnine pale za -20% u roku 2/sedmice
ovo je info rekla kazala
logičan tok stvari
OK!
Svaka prvljaština (a i pohvala) je dobro došla, samo je treba obrazložiti.
višeznačna riječ :clapping:
(Da se obavezno ubači u rečnik)
|
|