Baron
30-10-08, 10:00
ta zicara je vec pocela sa radovima!
|
View Full Version : Nekretnine u CG Baron 30-10-08, 10:00 ta zicara je vec pocela sa radovima! Pera Detlic 30-10-08, 16:10 Nikić gradi mnogo dobro zgradu gore u 4.jula,m2 je od 1300 do 1500eura,s tim sto imate mogućnost da date kaparu od nekih 30.000eura a da ostatak isplaćujete 5godina bez kamata.Ja uzeh neki stančić,doduše sve u kešu,ali... cipiripi, šta ti piše u ugovoru ako investitor ne ispoštuje rokove gradnje? Možeš li mi poslati na mail ugovor ili taj dio? Homer 30-10-08, 16:17 cipiripi, šta ti piše u ugovoru ako investitor ne ispoštuje rokove gradnje? Možeš li mi poslati na mail ugovor ili taj dio? @Cipi, provjeri zašto se tamo već 15 dana ništa ne radi - ama baš ništa! Nema nako 3 radnika koji izgleda samo čuvaju objekat, i ponekad promjene položaj dizalice, da folraju kobajagi da se nešto radi! No se zajebaše - posmatramo ih sa visine ;) zico 30-10-08, 19:24 @Cipi, provjeri zašto se tamo već 15 dana ništa ne radi - ama baš ništa! Nema nako 3 radnika koji izgleda samo čuvaju objekat, i ponekad promjene položaj dizalice, da folraju kobajagi da se nešto radi! No se zajebaše - posmatramo ih sa visine ;) Nikic je ovaj zapoceti objekat prodao Zetagradnji! Homer 30-10-08, 19:54 Nikic je ovaj zapoceti objekat prodao Zetagradnji! Jeste - i od tog dana su prestali radovi na gradilištu! Homer 30-10-08, 20:56 Šta čuh sinoć - Micko Vukotić je u onoj novoj zgradi kod Gimnazije prvobitno trebao da napravi liftove. Sada je zatvorio (zazidao) otvore za lift i ta zgrada neće ih "očima neće viđet"! Koliko viđeh, ona je useljenja. Ona druga, do nje, radi se evo 7-8 godina. Svojevremeno su mi nudili da tu kupim stan, 2003. ili 2004. godine, i trebalo je da bude gotova za godinu dana! 696 31-10-08, 08:13 Poslije buma - buć KRIZA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: CIJENE PADAJU, KUPACA NEMA BANKE PRITISKAJU INVESTITORE DA VRAĆAJU DUGOVE Podgorica – Crnogorsko tržište nekretnina trenutno doživljava krizu kakvu ni najveći pesimisti nijesu mogli predvidjeti - cijene stanova padaju, kupaca nema, investitori su u problemima jer ih banke pritiskaju da vraćaju kredite koje su uzeli za izgradnju... Poslije nekretninskog buma koji je trajao tokom 2006. i 2007. sada je, kako se može neformalno čuti od pojedinih građevinara, došao „buć“. Globalna finansijska kriza, kako tvrdi nekoliko izvora „Vijesti“ koji su proteklih godina igrali značajnu ulogu u crnogorskom građevinarstvu, jedan je od razloga, ali ne i ključni za ovdašnju krizu. - Glavne ekonomske kategorije – tražnja i ponuda, u Crnoj Gori su u potpunom disbalansu. Mnogo se gradi i nudi na prodaju, a kupaca maltene da nema. Nema kupaca jer su stambeni krediti skoro ukinuti, a kamatne stope su znatno nepovoljnije nego ranijih godina. Malo je ljudi u Crnoj Gori koji imaju visoke plate i mogu da istrpe ratu za stambeni kredit, a takvi su uglavnom riješili stambeno pitanje – slažu se sagovornici „Vijesti“ koji o krizi otvoreno žele da pričaju samo neformalno da ne bi, kako kažu, „od kolega bili optuženi da nešto ruše“. Više nema, kako dalje navode, ni kupaca sa primorja koji su ranije novac od prodaje tamošnjih nekretnina, ulagali u stambeno-poslovne prostore u Podgorici. Neformalne procjene govore da je samo u Podgorici počelo da se gradi ili je pred gradnjom oko 500.000 kvadrata uglavnom stambenog prostora, a manji dio poslovnog. Među kompanijama koje trenutno rade u glavnom gradu ili su najavili da hoće, su: Cijevna komerc, Normal kompani, Bemaks, Čelebić, Zetagradnja, Kroling, Neksan, Ave Maria Kolčević, Europakt i niz drugih, među kojima i početnika u ovom poslu. Ukoliko bi pola miliona kvadrata novogradnje bilo prodato po prosječnoj cijeni od, recimo, 1.200 eura, dobija se cifra od 600 miliona eura. Procjena je među poznavaocima prilika na tržištu, da tog novca u Crnoj Gori nema. Još ako se uzme u obzir da mnogi građevinari svoje stanove ne prodaju ispod 1.500 pa i 2.000 eura, onda je situacija dramatičnija za investitore. Ništa bolja situacija po pitanju cijena i prodaje, nije ni na primorju. Izvori „Vijesti“ tvrde da su građevinari sada prinuđeni da spuštaju cijeni kako bi prodavali „šta se može“, ali i pored toga nema puno kupaca. Nijedan od naših sagovornika nije želio da su upušta u procjene do kada i koliko bi cijene u narednom periodu mogle pasti. Vjeruje se da je tražnja opala i zbog zasićenosti tržišta, te da su tokom nekretninskog buma 2006. i 2007. mnogi građani došli u posjed stanova. Poznavaoci prilika tvrde da ima slučajeva da ljudi koji imaju pare i žele da kupe stan, sada izbjegavaju trgovinu, jer se plaše da eventualno zgrada neće biti završena. Taj strah se javlja zbog finansijskih problema na tržištu, i zaustavljanja kreditiranja građevinskih projekata u Crnoj Gori. - Mnogi su uzeli kredite, kupili zemlju, počeli da grade, ili se spremaju da počnu, ali ne mogu da prodaju stanove unaprijed kako se to ranije radilo, i onda stanu. U tom slučaju nema zgrade, a ima problema sa vraćanjem kredita. A oni koji završavaju ili će završiti zgrade, suočavaju se sa nedostatkom tražnje – kaže jedan od izvora „Vijesti“. Banke ne daju nove kredite, zato što su u nekim slučajevima i ovi stari loše plasirani. Kolateral koji su investitori polagali uglavnom je bilo zemljište ili neka druga nekretnina, koja se sada ne može prodati ili nema ni približno istu vrijednost kao prije godinu ili dvije. Pritisak banaka za povraćaj kredita, prema mišljenju sagovornika „Vijesti“ iz građevinske branše, utiče da investitori spuštaju cijene. Na primjer u 2006. godini kada je krenuo građevinski bum, cijena bila je 600 eura po metru kvadratnom, dok je prodajna bila u rasponu od 1.200 do 1.700 eura, a tokom 2007. i veća. Prosječna cijena koštanja u 2008. je 800 eura, a prodajna je bila od 1.500 pa do preko 2.500 na atraktivnim lokacijama. Sada je, tvrde izvori „Vijesti“, srećan onaj koji stan proda između 1.200 i 1.500 po kvadratu. Građevinci kažu da ima i onih koji „kad vide pare“, stan prodaju i po 1.000 i manje eura za kvadrat. Pad prodajnih cijena možda i ne bi toliko zabrinjavao građevinare, jer bi mnogi bili u plusu zbog nižih cijena, ali je pogubno to što ponestaje kupaca. - Pojedine firme sigurno će se ugasiti zbog nedostatka posla, a nije isključeno da se neke veće udruže – kaže jedan od sagovornika „Vijesti“. Z.VUČINIĆ- Ma. MIRJAČIĆ Evo i potvrde za ono sto se na forumu prica od pocetka ove godine.:yes513: Homer 31-10-08, 08:17 I one njihove cijene izgradnje stana od 1.300 pa naviše! :D Mada je i ovaj malčice pridao. (Mislim na prosjek) Masja 31-10-08, 08:20 Zanimljiv članak. Naročito sam zapazio: ...Ukoliko bi pola miliona kvadrata novogradnje bilo prodato po prosječnoj cijeni od, recimo, 1.200 eura, dobija se cifra od 600 miliona eura. Procjena je među poznavaocima prilika na tržištu, da tog novca u Crnoj Gori nema. ... Izvori „Vijesti“ tvrde da su građevinari sada prinuđeni da spuštaju cijeni kako bi prodavali „šta se može“, ali i pored toga nema puno kupaca. ... Poznavaoci prilika tvrde da ima slučajeva da ljudi koji imaju pare i žele da kupe stan, sada izbjegavaju trgovinu, jer se plaše da eventualno zgrada neće biti završena. ;) ... Sada je, tvrde izvori „Vijesti“, srećan onaj koji stan proda između 1.200 i 1.500 po kvadratu. Građevinci kažu da ima i onih koji „kad vide pare“, stan prodaju i po 1.000 i manje eura za kvadrat. nb-campari 31-10-08, 08:30 postoje li u crnoj gori investitori, koji svojim novcem finansiraju gradnju. znaci, ne treba mu kredit,prodaje maksimalno polovinu izgradjenog objekta i to u prodaju pusta tek posle grubih gradjevinskih radova uz prikaz kompletne dokumentacije.takva su dva u novom sadu. ostali se kriju od zelenasa. Cetinjski 31-10-08, 09:17 postoje li u crnoj gori investitori, koji svojim novcem finansiraju gradnju. znaci, ne treba mu kredit,prodaje maksimalno polovinu izgradjenog objekta i to u prodaju pusta tek posle grubih gradjevinskih radova uz prikaz kompletne dokumentacije.takva su dva u novom sadu. ostali se kriju od zelenasa. Baca i Zetagradnja.On i na ovu muku ubaci 100000e preko cg brokera kupujuci tecg,epcg i par fondova.Kesnuo je i Nikica i to je jedini investitor za kog ti mogu garantovat i ako nemam nikakve koristi od toga ali treba reci istinu.Nije jedini ali ja ostale ne poznajem dovoljno....samo da znas da je dobro prosao sa prodajom Zetatransa. Nabuko 31-10-08, 09:22 Ovi stanovi sto su zakopani su otprilike 5-6 godina sto je realna potreba u Podgorici sadasnjom dinamikom. Jedan dio je prodat sigurno jer su mnoge zgrade pri kraju. U USA je do sloma trzista nekretnina doslo u trenutku kada je ponuda presla jednogodisnju traznju. Superwoman 31-10-08, 09:27 Ima li neko da mi preporuci dobrog investitora koji je snizio cijene? Kupila bih stan, ali kad zovem, i na Stari aerodrom ne moze ispod 1.400 po kvadratnom metru.... Homer 31-10-08, 09:31 Ima li neko da mi preporuci dobrog investitora koji je snizio cijene? Kupila bih stan, ali kad zovem, i na Stari aerodrom ne moze ispod 1.400 po kvadratnom metru.... Ako imaš keš - ne plaćaj preko 1.000€ (ove "prosječne" lokacije). Nabuko 31-10-08, 09:42 Ima li neko da mi preporuci dobrog investitora koji je snizio cijene? Kupila bih stan, ali kad zovem, i na Stari aerodrom ne moze ispod 1.400 po kvadratnom metru.... Idi po narodu i pregovaraj. Ja cujem svasta ali nista ne vjerujem i idi slobodno kod jacih lokacija navodno su svakakvi dogovori moguci. Naravno zavisi koliko imas u budjelaru. Masja 31-10-08, 09:53 Ima iza Delte u Smrdulji po 1250. Mislim da Volvox prodaje. Imaju na Zabjelu neke zgradice kod Tarine garaže po oko 1300, grubi radovi pri kraju. Juče otvorio tender oglase, bogami i tamo počeli pomalo da gađaju cijenama 1100 i 1200. Bio je i neki "polusuteren" po 750. Superwoman 31-10-08, 10:01 Ako imaš keš - ne plaćaj preko 1.000€ (ove "prosječne" lokacije). Hvala na savjetu, takodje hvala svima!!! Mislim da si u pravu. Moja rodjaka je kupila stan u zgradi Normal-a preko puta bloka V. Godinu dana je pricala kakav je to stan, pa lokacija i slicno. Podjem ja, kad tamo cetiri obicna zida..jedino ga lokacija prodaje, mada ja vise volim mirnija mjesta....Ja sam ocekivala za taj novac pogled na Podgoricu, staklene zidove, haos od kupatila...isto sve kao u nekoj starogradnji a jos joj protocilo kupatilo posle mjesec dana pa je morala sve da razbija.... Homer 31-10-08, 10:04 Ja kada sam kupovao stan opredjelio sam se za starogradnju. Nađeš kvalitetnu zgradu, jeftinije je i urediš po želji (finansijskoj ;)) Sad čekam zemljotres, da vidim jesam li pogriješio :D Superwoman 31-10-08, 10:06 Ja kada sam kupovao stan opredjelio sam se za starogradnju. Nađeš kvalitetnu zgradu, jeftinije je i urediš po želji (finansijskoj ;)) Sad čekam zemljotres, da vidim jesam li pogriješio :D Hahaha....nemoj tako, jos sam mlada i neiskusna.... Potpuno se slazem sa tobom....moram brata da angazujem malo da se pozabavi time... mark 31-10-08, 10:40 Ima li neko da mi preporuci dobrog investitora koji je snizio cijene? Kupila bih stan, ali kad zovem, i na Stari aerodrom ne moze ispod 1.400 po kvadratnom metru.... Nije sada vrijeme za kupovinu.Sacekaj sest mjeseci bice neuporedivo nize cijene pod uslovom da novac ne drzis u banci. Superwoman 31-10-08, 12:05 Meni se ne zuri...kod majke i tate sam pa imam rijeseno stambeno pitanje...Ionako radim po cijeli dan... zmzm 31-10-08, 12:18 I ja odlučila da čekam, zahvaljujući društvu s foruma. Cijene po malo padaju, a ja skupljam lovu. Superwoman 31-10-08, 12:26 I ja odlučila da čekam, zahvaljujući društvu s foruma. Cijene po malo padaju, a ja skupljam lovu. Slazem se...:yes513: Mozda cu moci koji kvadrat vise da kupim...:mwah1: zmzm 31-10-08, 12:30 Pa to i ja kontam, naučih od društva da kalkulišem, a ne samo gomilu para pa rasprcaj. Malo pratim kako se stvari odvijaju pa možda umjesto jednosobni na brzaka bude dvosoban posle malo čekanja. Nabuko 02-11-08, 09:22 DOK SE U PODGORICI I NA PRIMORJU INTENZIVNO GRADI, NA TRŽIŠTU NEKRETNINA CIJENE PADAJU Elitne lokacije još odolijevaju Poslije prošlogodišnjeg investicionog buma, kada su cijene luksuznih stanova u Podgorici dostizale nevjerovatnih 4000 eura po kvadratu, a tražnja bila svakim danom sve veća i veća, na scenu je stupilo veliko zatišje. Većina agenata prodaje nekretnina, bar kada je o glavnom gradu riječ, ima samo jedan komentar - nema posla. Situacija je slična i na primorju i na sjeveru Crne Gore, gdje je prodaja, kažu, vidno opala. Sve manja prodaja je uticala i na korigovanje cijena u glavnom gradu Crne Gore. Nedostatak novca, međutim, nije uticao na izgradnju, pa tako u Podgorici konstantno niču kompleksi novih zgrada. Crnogorski agenti nekretnina se pitaju ko kupuje te stanove, upozoravajući da se 2007. neće ponoviti i da prodavci nekretnina to moraju da shvate. Milan Milatović, iz „Krstaš nekretnina“, kaže da su se cijene stanova, u odnosu na prošlu godinu, prepolovile. -Sjećate li se situacija kada je na Starom aerodromu kvadrat novogradnje koštao 2000, e sada se može naći za 1000 eura. Takođe su pale cijene i preko Morače, gdje se kvadrat stana može naći za 1600 eura. On objašnjava da cijene onih kvalitetnih lokacija, poput, recimo, zgrada “Maksim” ili “Vektra” još drže cijenu od 2.500 do 3.000 eura, ali tvrdi da je gotovo nemoguće prodati stan u „Maksimu“ za 3000 eura po kvadratu, i ako to neki agent i uspije dobro će se načekati. -Prodaja nam je potpuno stala, kaže Milatović. U ovoj agenciji tvrde da je intenzivna izgradnja u Podgorici, u kojoj se gradi na hiljade stanova, jedan od glavnih razloga što je opala prodaja. Ekonomski analitičar Predrag Drecun, objašnjava da je dominantni razlog zatišja na tržištu nekretnina zasićenje tražnje. -Uticalo je i mnogo drugih faktora, ali je očigledno da je tražnja postigla maksimum i da se mora čekati novi ciklus. Prodalo se ono što je traženo, poručuje sagovornik “Pobjede nedjeljom” i objašnjava da se obistinila njegova projekcija da će cijene morati da se koriguju. -Cijene onih kvalitetnih lokacija neće padati, već samo mogu da rastu, to bi se u Podgorici odnosilo na, recimo, zgrade “Maksim” ili “Vektra”. U svakom momentu se može prodati stan u “Vektri”. Međutim, cijene na nekim drugim lokacijama će morati da padaju i već smo svjedoci da se to dešava na Starom aerodromu, Zabjelu i u drugim djelovima grada. Nerealne cijene su posljedica pogrešne politike Opštine i Vlade, kada se nekontrolisano liberalizuje tržište i onda se gradi nekritički, i, naravno, dođe do zasićenja. Država ne rješava te probleme, ne kontroliše izgradnju stanova, nego zaustavlja kredite građanima i pušta da se i dalje intezivno gradi. Ako se tome ne stane na put, doći ćemo do situacije da niko neće moći da kupuje te stanove i da će taj kapital ostati zarobljen. Posljedice će biti katastrofalne i može doći do recesije, zato što država nije kontrolisala građevinarstvo i izgradnju stanova. Čak i kada bi se prihvatio argument Vlade da ne može da kontroliše utakmicu na tržištu, uvijek ostaje mogućnost da se, poreskim mjerama, destimuliše ekspanzija građavinarstva, poručuje Drecun. On smatra da su veliki investritori u Podgorci svjesni ove situacije i da će početi da grade poslovne prostore, jer su shvatili da stanove više ne teba graditi. -Podgorici nedostaje poslovnih prostora i to će sada biti najatraktivnije za izgradnju, kaže Drecun. Agent za nekretnine, Marija Marić, poredeći sadašnju situaciju u oblasti prometa nekretninama na Crnogorskom primorju sa periodom u protekle tri godine na istom tržištu, zaključuje da se situacija značajno izmijenila. -Iz jedne krajnosti, kada je ušao strani kapital i bilo gotovo nemoguće pronaći željenu nekretninu u ponudi, prešlo se u drugu, kada je sve na prodaju, ali nema kupaca koji su spremni platiti nekretninu po ponuđenim cenama. U nadi da profitiraju, veliki broj prodavaca se odlučio da ponudi svoju nekretninu. S obzirom da je svaka nekretnina jedinstvena, nemogućnost poređenja sa drugim nekretninama je dovela do slobodne procjene vrijednosti i određivanje cijena na osnovu želja prodavaca. Velika potražnja za nekretninama, u prethodnom periodu, uticala je da se prometom nekretnina bavi veliki broj nestručnih ljudi, koji su nanijeli značajnu štetu, ne samo profesiji agenata, već i cjelokupnom crnogorskom tržištu. Svakodnevni pad cijena nekretnina uzrokuje stabilizaciju na tržištu i izjednačavanje ponude i tražnje za nekretninama, što svakako otvara vrata profesionalcima da se dokažu na konkurentnom tržištu. U sadašnjem periodu, najviše se prodaju stanovi u Budvi, Svetom Stefanu, Petrovcu i Kotoru. Uslov za prodaju je povoljna cijena. -Cijene stanova na ovim lokacijama se kreću od 1.500 do sedam i više hiljada eura po m2. Postoje interesovanja klijenata i za jeftinije kuće, sa cijenama do 120.000 eura, na svim lokacijama na Crnogorskom primorju. Cijene placeva se kreću od 100 do 1000 eura po m2. Trenutno je mnogo isplativije kupiti zemljište i napraviti kuću prema sopstvenoj želji. Za samo 60.000 eura moguće je napraviti kuću od 100 m2, po sistemu „ključ u ruke“ i prema sopstvenom zahtjevu, što je svakako isplativije od kupovine gotove kuće. Investitori su i dalje zainteresovani za zemljište na atraktivnim lokacijama, na kojima mogu graditi hotelske komplekse, stambene i poslovne objekte. Dakle, kupcima se pruža mogućnost kupovine nekretnine koja im se dopada, a na prodavcima ostaje da sagledaju sve aspekte i shvate da, ukoliko žele prodati svoju nekretninu, potrebno je da je ponude po prihvatljivijoj cijeni, kaže Marić. Zvanični podaci Opštine Budva o naplati poreza, pokazuju da je u prvih sedam mjeseci prodato nekretnina u vrijenosti 350 miliona eura, čime je premašen plan za ovu godinu. Podaci govore da je kriza naročito nastupila u Bokokotorskom zalivu, gdje je prodaja gotovo zamrla. Iako je prošle godine na Kotorskoj rivijeri prodato nekretnina u vrijednosti 230 milona eura, podaci lokalne uprave Kotora govore je ove godine od prodaje nekretnina oporezovano 48 milona eura. I evropske građevinske kompanije su u minusu, čak i do 500 milijardi eura. Vrijednost stanova i kuća širom svijeta je za samo godinu dana opala za čak 40 odsto, što je izazvalo krizu u građevinskoj industriji. Velika Britanija samo je jedna od evropskih zemalja u kojima cijene nekretnina padaju. Zbog toga, bar četvrtini Britanaca kuća ili stan vrijede manje nego kredit koji su uzeli da bi ih kupili. Mančester, veliki industrijski, tri stotine kilometara sjeverozapadno od Londona, posljednjih godina je mnogo napredovao, ali je i njega sustigla kriza. Nove kuće i stanove gotovo da niko više ne kupuje. Njihova prodaja opala je za devedeset odsto i kažu da je najniža u posljednjih pedeset godina. Jedna kompanija potpuno je obustavila gradnju kompleksa od dvije stotine luksuznih apartmana. Analitičari u Velikoj Britaniji ističu da je tamošnje tržište nekretnina na koljenima. Jedino se ne slažu u ocjenama koliko će kriza potrajati, ali izvjesno je da značajniji oporavak neće početi bar još dvije godine. Cijene padaju uzastopno četiri mjeseca. U prosjeku su oko jedanaest hiljada eura manje nego prošle godine. Prodavci u prosjeku spuštaju cijene za oko deset odsto. Slično je i u Irskoj. Na primjer, stan u Dablinu, glavnom gradu, koji je pre dvije godine kupljen za oko 400.000 eura, sada vredi 80.000 manje. Stanovi u „Vektri“ se izdaju kao poslovni prostori -Dovoljno je pratiti promjene na tržištu, da bi mogao da predvidiš šta će se desiti. Konstataciju da Podgorici nedostaju poslovni prostora, dokazuje situacija da se stanovi na prvom, drugom ili trećem spratu u zgradi „Vektre“ izdaju kao poslovni prostori. Znači, sa izgradnjom stanova treba stati, jer ih ima previše na tržištu, a poslovne prostore i rezidencijalne vile treba graditi, jer baš to nedostaje Podgorici. Tu svoj interes treba da traže investitori, jer je izgradnja stanova promašena investiicija, poručuje Drecun. Kriza potresa i Španiju Španija je, tokom posljednje decenije, izgradila više od četiri miliona stambenih jedinica, više nego Velika Britanija, Njemačka i Francuska zajedno. Sada je na hiljade kuća prazno. Jedna kompanija za promet nekretnina iz Barselone je prije godinu dana mjesečno prodavala po četrdeset stambenih jedinica, a sada jedva šest. Kriza na španskom tržištu nekretnina, zbog koje više od pola miliona zaposlenih može ostati bez posla, mogla bi veoma negativno da se odrazi na cijelu privredu zemlje. Cijene kuća u Španiji opale su za osam odsto, a takvo pojeftinjenje nije zabilježeno u minulih desetak godina. Analitičari navode da je, baš zahvaljujući visokom nivou poslovne aktivnosti u građevinarstvu, španska ekonomija u proteklih desetak godina doživjela veliki uzlet. Najbolje se prodaju garsonjere U svim podgoričkim agencijama za nerkretinine tvrde da se stanovi teško prodaju. Uspiju da prodaju po koju garsonjeru u novogradnji, ali veće stanove veoma teško. Prema njihovim riječima, kvadrat novogradnje na Starom aerodromu, Pobrežju ili Zabjelu je ljetos koštao od 1500 do 1660 eura, sada se može naći i za 1200 eura. Paradoks je i da, recimo, stan u novogradnji, po cijeni od 1200 eura po kvadratu, u blizni tržnog centra „Voli“ na Starom aerodromu, čeka na prodaju nekoliko mjeseci i još se nije prodao. Najlošije se prodaju kuće, zatim stanovi u starogradnji, nešto bolje urbanizovani placevi, a najbolje garsonjere i manji luksuzni stanovi. U Petrovcu i Igalu najviše kupuju domaći Agenti nekretnina u Igalu i Petrovcu tvrde da još ima intersovanja za prodaju stanova na ovim lokacijama i da te stanove većinom kupuju domaći kupci. Stanovi u Igalu se prodaju od 1500 do 2500 eura po kvadartu, a u Petrovcu od 2500 do 4000 eura. Oni tvrde da se osjeća nedostatak novca na tržištu nekretnina, pa i uticaj globalne finansijske krize, jer sve manje stranaca kupuje nekretnine, ali da situacija nije loša kao u Podgorici. Marija Jovićević Nabuko 02-11-08, 09:22 Univerzalni Peca Drecun pet jase. Pera Detlic 02-11-08, 09:49 Univerzalni Peca Drecun pet jase. Morace se otvarati tema o njemu nema druge. Cus nema poslovnih prostora. Evo Aco godinu dana pokusava da izda bivsu upravnu zgradu Telekoma,Sofranac preko puta isto,evo ih ima i u onoj profesorskoj zgradi,Nikic,ima ih i po centru,na Starom...ovaj Drecun je lud! A kad Dusko Dugousko zavrsi Atlas,to ce zadovoljiti traznju sledecih 5god. A i kakve veze ima je li nekom poslovni prostor u prizemlju ili na 2 spratu!? Nabuko 02-11-08, 09:57 Morace se otvarati tema o njemu nema druge. Cus nema poslovnih prostora. Evo Aco godinu dana pokusava da izda bivsu upravnu zgradu Telekoma,Sofranac preko puta isto,evo ih ima i u onoj profesorskoj zgradi,Nikic,ima ih i po centru,na Starom...ovaj Drecun je lud! A kad Dusko Dugousko zavrsi Atlas,to ce zadovoljiti traznju sledecih 5god. A i kakve veze ima je li nekom poslovni prostor u prizemlju ili na 2 spratu!? Muci pero mora da ima on ili neko njegov stancic u Vektri kojega bi da utrape. Homer 02-11-08, 10:07 Nikić ili Baća (ko će ga znat') poslao je izvođače radova na onoj zgradi kod Kamionske, na "prinudni odmor". Neće ga ti počinjat više. U znak protesta radnici su polomili šalunge sa temelja. Eno dasaka polomljenih po gradilištu koliko oćeš. Ovdje se u komšiluku priča da mu je jedan radnik poginuo na gradilištu, od struje, radeći po kiši. To je navodno zataškano. Vele da je zabranjeno svim izvođačima da rade sa strujom na otvorenom kada kiša pada, zbog nemogućnosti kvalitetne zaštite. Kako god, treba kupovati samo završene stanove! Da ne bude kao onaj što je dugovao grdne pare i pitali ga kako može spavat kod tolikih dugova - Ja lijepo, no ne znam kako mogu ovi te im dugujem! hard worker 03-11-08, 10:24 A i kakve veze ima je li nekom poslovni prostor u prizemlju ili na 2 spratu!? Ima veeelike veze....Ocigledno se nisi bavio privatnim biznisom... A sto se tice dovoljne ponude poslovnih prostora, ajde nadji meni jedan u centru do 20 kvadata da kupim, odmah kesiram...;) Masja 03-11-08, 12:50 Čuh rekla-kazala da se postojeći kolektor iza Delte ulaže (ili će se uskoro uložiti) milion eura. Znači izmještanje ostaje u svijetloj budućnosti. Isto čuh da je za izmještanje potrebno nekoliko desetina miliona. Informacije su neprovjerene. nb-campari 03-11-08, 12:59 Ima veeelike veze....Ocigledno se nisi bavio privatnim biznisom... A sto se tice dovoljne ponude poslovnih prostora, ajde nadji meni jedan u centru do 20 kvadata da kupim, odmah kesiram...;) u pjesackoj zoni, u novom sadu, lokal na prodaju se pojavi jednom u desetak godina. hard worker 03-11-08, 15:37 u pjesackoj zoni, u novom sadu, lokal na prodaju se pojavi jednom u desetak godina. Pa naravno.Ko je lud da prodaje nesto sto mu konstantno donosi dobit...Osim ako je stvarno u velikoj frci... OCTAVIAN 03-11-08, 15:48 nije direktno vezano za nekretnine, ali ima veze: sta mislite kako ce se kretati cijene gradjevinskih materijala tokom zime? Sigurno da ce kriza na trzistu nekretnina uticati na to, pa me interesuje sta mislite o tome, vidim da neki to intenzivno prate. Ja cu na proljece da zidam kucu, pa sam u dilemi da li da sad kupujem materijal ili da cekam proljece. Homer 03-11-08, 16:15 nije direktno vezano za nekretnine, ali ima veze: sta mislite kako ce se kretati cijene gradjevinskih materijala tokom zime? Sigurno da ce kriza na trzistu nekretnina uticati na to, pa me interesuje sta mislite o tome, vidim da neki to intenzivno prate. Ja cu na proljece da zidam kucu, pa sam u dilemi da li da sad kupujem materijal ili da cekam proljece. Betonski blokovi su ti daleko najeftiniji kod mosta u Vukovce! Metalne kutije kod Čelebića. Kod njih ti džabe i prevoze. Meni treba materijal za krov (građa i crijep) - ima li ko informaciju gdje je najjeftinije!? Michael 03-11-08, 16:24 @octavian,neminovno smanjenje gradnje izaziva pad traznje gradj materijala,radne snage,i naravno pad cijene istog.To je logican sljed dogadjajag Homer 04-11-08, 09:11 Tržište nekretnina počelo da se stabilizuje Budva, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko tržište nekretnina počelo je da se stabilizuje nakon snažnog buma od prije tri godine, pa cijene svakodnevno padaju a nivoi ponude i potražnje se izjednačuju, rekla je agent za nekretnine, Marija Marić "Najveći pad prometa zabilježen je na području Boke, naročito na Kotorskoj rivijeri, gdje su na cijeni bile barokne palate", prenosi beogradska Politika. Prema opštinskim podacima, prošle godine u Kotoru je prodato nekretnina u vrijednosti od 230 miliona EUR, dok je od ovogodišnje prodaje prikupljeno samo 48 miliona EUR poreza. Globalna finansijska kriza očigledno je pogodila i jug Crne Gore koji je proteklih godina bio trgovački hit, ali je do zastoja u prometu došlo i zbog nerealnih cijena i špekulacija šta će usloviti stabilizaciju na tržištu. Prodavci nekretnina su, kako se dodaje, ovih dana na mukama kako i kome prodati završene objekte. “Nekretnina svih vrsta je puno u ponudi raznih agencija, a kupaca veoma malo”, dodaje se u tekstu. Najveći promet je i dalje na najatraktivnijoj Budvanskoj rivijeri.Za sedam meseci ove godine prodate su nekretnine u vrednosti od 350 miliona EUR. I u Budvi je, kako se dodaje, ponuda veća od tražnje, investitori više ne prodaju stanove sa projekta i po visokim cijenama. “Mnogi su veoma zabrinuti kako da vrate visoke kredite, koje su uzeli od banaka, jer ne mogu da prodaju gotove stanove niti da završe započete. Na drugoj strani i bankari su zabrinuti jer su hipoteke upisivali upravo na te objekte koje tek treba prodati, ali ne svakako po cijeni koja je bila prije nekoliko godina”, prenosi Politika. Agent za nekretnine, Marija Marić, saopštila je da se stanovi i dalje najbolje prodaju u Budvi, Svetom Stefanu,Petrovcu i Kotoru. Prosječne cijene iznose oko 1,5 hiljada EUR, dok atraktivne lokacije koštaju i do sedam hiljada za metar kvadratni. Solidno interesovanje za nekretnine vlada i u Petrovcu, gdje se kvadratni metar novog stana prodaje od 2,5 do četiri hiljade EUR, i u Igalu, sa cijenama od 1,5 hiljada do 2,5 hiljada EUR. Najveće interesovanje je za manje kuće, vrijedne do 120 hiljada EUR. Masja 04-11-08, 09:23 Kaže ponuda mnogo veća od tražnje. Svako ko je ekonomski pismen zna da tu nema stabilizacije. Nego, svaki cigo hvali svoga konja. vsalen 04-11-08, 13:33 Prodajem stan u prizemnoj stambenoj zgradi sa dva stana, tip garsonjera, Podgorica, Skopska ulica (katastarska opština Podgorica II), 25 m2, potrebna adaptacije. Lokacija odlična, mogućnost nadgradnje na sprat. Garsonjeri pripada odprilike polovina zemljišta uz vanprivrednu zgradu, 12 m2 cca. Cena: 43.000 EU kontakt: mobitel, Slovenija: 0038631-255-589 e-mail: vsalen@gmail.com Michael 04-11-08, 18:15 Ako pokazes papir da to zemljiste pripada garsonjeri,stanu ja cu ti ga kupit. 696 06-11-08, 09:07 KRIZA ĆE NAJVIŠE POGODITI GRAĐEVINARE Siguran samo Baća Radović Najveće žrtve finansijske krize će, prema riječima glavnog ekonomiste Centralne banke Nikole Fabrisa, biti građevinari. - Naredne godine će biti manje stambenih kredita i realno je da će potražnja za stanovima biti smanjena - rekao je Fabris novinarima. On smatra da građevinarstvo treba da traži izlaz u smanjenju cijena stanova i preorjentaciji na izgradnju, odnosno rekonstrukciju hotela. - Pojeftinjenje kvadrata bi bila realna opcija, tim prije što ima dovoljno prostora u razlici između prodajne i cijene izgradnje - kazao je Fabris. Naveo je da je cijena izgradnje kvadratnog metra stana u Podgorici trenutno 700 eura, a da se prodaje prosječno po 1,7 hiljada, tako da ima prostora za pojeftinjenje. Problem kod građevinara je i što su im investicije, dobrim dijelom, pokrivene kreditima, a ove godine je evidentno kašnjenje u otplati. Pri tome, već godinu tržište nekretnina miruje, naročito prodaja stanova u Podgorici i Nikšiću, a dobrim dijelom i na primorju. Samo u Podgorici pet hiljada novoizgrađenih stanova nema kupca. Posljedica takvog stanja je činjenica da je budućnost svijetla samo za Zetagradnju inžinjera Blagote Radovića, koji nije kreditno zadužena. Rješenje je jednostavno - smanjiti cijenu kvadrata i pokrenuti tržište, što će omogućiti redovno servisiranje zajma i otvoriti vrata novom kreditiranju. Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija i Udruženja bankara, za narednu godinu obezbijeđeno je oko 700 miliona eura ya građevinarstvo. Od toga je 200 miliona iz kapitalnog budžeta, 400 miliona kredita i oko 100 miliona vlastitog novca građevinskih kompanija. Direktor preduzeća “Cijevna komerc” Danilo Petrović kaže da ekonomska kriza jeste pogodila investitore, ali da nije uticalo na poslovanje firme. - Naplata jeste otežana, ali to ne utiče na opstanak kompanije. Cijene stanova neće padati jer mi imamo atraktivne lokacije. Osim što se bavimo stanogradnjom, mi proizvodimo šljunak i asfalt, imamo veliku mehanizaciju, pa dokle god u Crnoj Gori bude bilo posla i mi ćemo raditi. Kad ne bude i mi ćemo propasti - kaže Petrović. Predsjednik odbora direktora “Vektra Boke” Milić Popović kaže da kriza nije puno uticala na poslovanje kompanije. - Investirali smo u proizvodnju, ne u nekretnine, tako da kriza nije puno uticala na naše poslovanje, kao što je to slučaj sa drugim investitorima. Potpisali smo protokol o gradnji novih hotela “Tamarisa” u Igalu i “Boke”, a završili smo i pripremne radove za rekonstrukciju “Plaže”, što predstavlja ukupnu investiciju od 360 miliona eura. Toliko o N.S. - J. R. Banke se osigurale Fabris je kazao da je politika crnogorskih banaka da krediti, ukoliko za koleteral imaju nekretnine, budu 2,5 puta manji od vrijednosti hipoteke, odnosno tri puta, ukoliko se radi o hartijama od vrijednosti. - Na taj način teško da će banke biti pogođene kad cijene nekretnina počnu da padaju, što je očekivano u ovakvoj situaciji - rekao je Fabris. Investitori ne obaraju cijenu Kompanija “Čelebić” saopštila je da osjeća uticaj krize. - Realizacija novih projekata će ići sporije nego što je planirano, što će se odraziti na prihod i rast kompanije. Investicije koje smo imali u posljednje vrijeme, kao i aktuelne, u cjelosti su finansijski zaokružene i realizaovane, ili je realizacija u toku. Stanovi i poslovni prostori koje smo iznijeli na tržište su skoro u cjelosti ugovoreni. Nove stambeno-poslovne objekte gradićemo u skladu sa potrebama tržišta i mogućnostima kompanije - navela je Maja Krstajić, portparol kompanije. Ona je objasnila da, zasad, kao ni Cijevna komerc, neće snižavati cijene kvadrata. - Naš novi kvart na Cetinjskom putu je uspješan projekat, a kvalitet je adekvatan cijeni, koja je aktuelna, što potvrđuju rezultati prodaje. To je dokaz da smo od početka razmišljali o korektnim i pristupačnim cijenama, koje u narednom periodu nećemo mijenjati - saopštila je Krstajićeva. 696 07-11-08, 12:40 07 Nov 2008. 07:25 Investitori ne spuštaju cijene kvadrata Spustace, spustat' jos kako.:icecream: Sada nema kupaca sve da je po 1.000. Ko god se "nateze" i "nadmudruje" sa trzistem - zna se kako prodje. Masja 07-11-08, 12:54 Spustace, spustat' jos kako.:icecream: Sada nema kupaca sve da je po 1.000. Ko god se "nateze" i "nadmudruje" sa trzistem - zna se kako prodje. Ko kaže da ne spuštaju. Prije pola godine se nije moglo naći ispod 1400 u PG sile nije bilo. Sada se bez problema može naći po 1200 do 1300. To je -15% za pola godine. Malo li je? I još će da spuštaju. Slatke li će biti i niže cijene od tih ovima što sada neće da spuštaju. :rain: Ja sam stavio kupovni u opsegu 800 do 1100 ;). Ako neki gradjevinar mora da vraca kredit raspolozen sam da dam i manje. :icecream: Nabuko 07-11-08, 13:13 Kocite izgibosmo. Svi bi voljeli da nam je aluminijum mnogo a stanovi malo ali ne moze to biti. Masja 07-11-08, 13:19 Kako ne može? Akcije su pale 80% a crnac je postao predjsjednik Amerike. Sve je moguće. 696 07-11-08, 13:23 Kako ne može? Akcije su pale 80% a crnac je postao predjsjednik Amerike. Sve je moguće. 800-900 je prava cijena, za hitne slucajeve. Samo strpljivo. Nabuko 07-11-08, 13:23 U svakom stanu danas imas potrosenih par stotina kila al profila. Racunica jasna. Dodaj i svu ostalu industriju auta, avione itd. Ne gradi se ne pravi se ne trebaju sirovine. 696 07-11-08, 13:23 Kako ne može? Akcije su pale 80% a crnac je postao predjsjednik Amerike. Sve je moguće. Ja sam stavio kupovni u opsegu 800 do 1100 ;). Ako neki gradjevinar mora da vraca kredit raspolozen sam da dam i manje. :icecream: 800-900 je prava cijena, za hitne slucajeve. Niko nije mislio ni da ce KAPG prodavat po euro, pa evo prodaje. Samo strpljivo. Michael 07-11-08, 13:27 Pominjah davno,iskopacu te postove cim se dokopam laptopa,tk -85% i pad nekretnina,i to ne mali.I kad sam skoro uzimao stan,uvjerio sam se dodatno da stanovi moraju jos padati Michael 07-11-08, 13:32 I ovi sto zemlju ka muda za bubrege prodaju morace prikociti,mlogo je brate za malo ledine 1000m2 dati 150 000eu sto meni jedan povoljno prodava u zagoricu taman da pria zemlja samnom 696 07-11-08, 13:35 I ovi sto zemlju ka muda za bubrege prodaju morace prikociti,mlogo je brate za malo ledine 1000m2 dati 150 000eu sto meni jedan povoljno prodava u zagoricu taman da pria zemlja samnom Dobro ce im doc ta zemlja sto je ne prodase po malo povrca da zasade i koju kozu da udrze. Nikad ni njihovi unuce nece vidjet' te cijene.:thumb_down: nikoko 07-11-08, 13:45 800-900 je prava cijena, za hitne slucajeve. Niko nije mislio ni da ce KAPG prodavat po euro, pa evo prodaje. Samo strpljivo. Slažem se. Sve dok je kupovna cijena (npr 800 €) veća od cijene koštanja, koja budimo realni u PG ne može biti veća od 600-700 €. Investitorima se ISPLATI prodati. Naravno biće i onih koji će prije u stečaj nego da prodaju po ovim cijenama jer pobogu mi smo Crnogorci koji ako ne zarade 1000% ništa nijesu uradili. P.S. Čast izuzecima, ali izvođači u PG se ne trude da ubace bar malo boljeg ili luksuznijeg materijala, pa bi cijena koštanja bila možda i ispod 600 € po m2. ZAKLJUČAK: Ko bude imao keš- kupovaće stanove po 750-800 €/m2 bez problema. Samo strpljivo. Baron 07-11-08, 13:50 ZAKLJUČAK: Ko bude imao keš- kupovaće stanove po 750-800 €/m2 bez problema. Samo strpljivo. potpisujem da gotove stanove nece po ovoj cijeni nikad! 696 07-11-08, 13:52 potpisujem da gotove stanove nece po ovoj cijeni nikad! Sacekacemo...:tooth:Mozda i bude. A ovo http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=441836&postcount=11 sigurno vise nikad nema da bude. Homer 07-11-08, 13:56 Mislim da će na dno cijena nekretnina prilično uticati i cijena zakupa stanova. A ona nije počela još da pada. Ja ću sa zadovoljstvom kupiti stan kojiće mi se kroz rentu isplatiti za 10-12 godina. 696 07-11-08, 14:02 Ja ću sa zadovoljstvom kupiti stan kojiće mi se kroz rentu isplatiti za 10-12 godina. Sto je jedino normalno i ekonomski opravdano razmisljanje. :thumb_yello: Nabuko 07-11-08, 14:04 Povrat na investiciju je tu znacajan. Odnosno odnos zakup/kvadrat. Medjutim ima tu stos. Ako cijene nekretnina padaju smanjuje se navala na kupovinu stanova jer ljudi sa stambenom potrebom kojih svake godine ima 1000-1500 u Pgd ce reci heh savekacu da padnu cijene jos malo i ici na zakup. To se vec desava u nekim zapadnim zemljama da cijene zakupa rastu (francuska na primjer) a nekretnine padaju jer citav zivot se sastoji ne od realnosti vec od ocekivanja. haad 07-11-08, 14:32 Mislim da će na dno cijena nekretnina prilično uticati i cijena zakupa stanova. A ona nije počela još da pada. Ja ću sa zadovoljstvom kupiti stan kojiće mi se kroz rentu isplatiti za 10-12 godina. Kada bi stanovi kroz rentu vraćali uloženo u 10 godina, onda nitko tko ima para ne bi radio ništa drugo u životu doli iznajmljivao stanove. Zašto bi išta radio ako možeš ležati, a pare ti dolaze same od sebe ? Problem nastaje što puno njih počne tako razmišljati, i odu cijene gore. Homer 07-11-08, 14:41 Kada bi stanovi kroz rentu vraćali uloženo u 10 godina, onda nitko tko ima para ne bi radio ništa drugo u životu doli iznajmljivao stanove. Zašto bi išta radio ako možeš ležati, a pare ti dolaze same od sebe ? Problem nastaje što puno njih počne tako razmišljati, i odu cijene gore. Prvi uslov je da se ima para!? Znam koji upravo to rade. Kada cijene odu gore, prodaš nekretninu i uđeš u akcije ;) ZARO 07-11-08, 14:47 Povrat na investiciju je tu znacajan. Odnosno odnos zakup/kvadrat. Medjutim ima tu stos. Ako cijene nekretnina padaju smanjuje se navala na kupovinu stanova jer ljudi sa stambenom potrebom kojih svake godine ima 1000-1500 u Pgd ce reci heh savekacu da padnu cijene jos malo i ici na zakup. To se vec desava u nekim zapadnim zemljama da cijene zakupa rastu (francuska na primjer) a nekretnine padaju jer citav zivot se sastoji ne od realnosti vec od ocekivanja. Em mi se dopada razmišljanje , em mi se ulapa u interese. Što ću kad je tako . :bye1: PS.kliknuću ti ako budem mogao Cole 07-11-08, 19:54 Neshto smo kratki sa informacijama o poslovnim prostorima,kupiti neki PP i iznajmiti ?? jel ima neshto u centru grada kao i preko morache-neki novi projekat (zgrada)..jel padaju cijene PP kao i stanova ?? Nabuko 07-11-08, 19:59 I mene to interesuje. Moj frend se bio zestoko uprpio da nece izdat nesto sto na vrijeme nije izdao ali ipak ga je uspio utrapiti rekao bih dosta lakse nego se i sam pribojavao. raki 07-11-08, 21:10 onlajn izdanje Blica, staserra: Zabava Starleta u biznisu Autor: Neven Džodan | Foto:FoNet/AP | 07.11.2008. - 20:00 Pamela Anderson, bivša zvezda serije „Čuvari plaže”, odlučila je da svoj novac investira u gradnju ekološkog hotela u Crnoj Gori. Atraktivna „Plejboj” zečica odlučila je da se posveti unosnom poslu sa nekretninama, a nedavno je izjavila da su pored Abu Dabija njeni planovi vezani i za Crnu Goru. - Radim puno stvari odjednom. Nekretnine su jedan od projekata kojima se bavim, hoteli, od Abu Dabija do Crne Gore - rekla je Pamela Anderson za list „Metro” i dodala: - Moj novac je sav u nekretninama i gradnji. Pa ja još živim od čeka do čeka, što je prilično uzbudljivo. A kada sad pogledam tržišta kapitala, vidim da je tako bolje! Sav moj novac nekud ode. Čim ga dobijem, dam ga u dobrotvorne svrhe ili nešto gradim. Nisam neki štediša, ali moji klinci su sigurni do kraja studija - otkrila je nedavno Pamela svoje poslovne planove. Ideju za gradnju eko-hotela dobila je pre pola godine kada je sa jednom humanitarnom fondacijom posetila Abu Dabi i tada je navodno prihvatila predlog tamošnje kraljevske porodice da počne da se bavi hotelijerstvom. Opširmije u izdanju za subotu, 08. novembar 2008. Nabuko 07-11-08, 21:13 Bra'o joj ga. Sjeca li se neko one narodne "sa Krnova vuk zavija dje si Sifer Klaudija". Mada bihja radije u Sevinom ekoloskom hotelu odsjeo. mark 07-11-08, 21:53 Bra'o joj ga. Sjeca li se neko one narodne "sa Krnova vuk zavija dje si Sifer Klaudija". Mada bihja radije u Sevinom ekoloskom hotelu odsjeo. Cijenis da je bolja kao glumica? Nabuko 07-11-08, 21:54 Cijenis da je bolja kao glumica? U onim kucnim uradcima. strpljiv 07-11-08, 21:59 onlajn izdanje Blica, staserra: Zabava Starleta u biznisu Autor: Neven Džodan | Foto:FoNet/AP | 07.11.2008. - 20:00 Pamela Anderson, bivša zvezda serije „Čuvari plaže”, odlučila je da svoj novac investira u gradnju ekološkog hotela u Crnoj Gori. Atraktivna „Plejboj” zečica odlučila je da se posveti unosnom poslu sa nekretninama, a nedavno je izjavila da su pored Abu Dabija njeni planovi vezani i za Crnu Goru. - Radim puno stvari odjednom. Nekretnine su jedan od projekata kojima se bavim, hoteli, od Abu Dabija do Crne Gore - rekla je Pamela Anderson za list „Metro” i dodala: - Moj novac je sav u nekretninama i gradnji. Pa ja još živim od čeka do čeka, što je prilično uzbudljivo. A kada sad pogledam tržišta kapitala, vidim da je tako bolje! Sav moj novac nekud ode. Čim ga dobijem, dam ga u dobrotvorne svrhe ili nešto gradim. Nisam neki štediša, ali moji klinci su sigurni do kraja studija - otkrila je nedavno Pamela svoje poslovne planove. Ideju za gradnju eko-hotela dobila je pre pola godine kada je sa jednom humanitarnom fondacijom posetila Abu Dabi i tada je navodno prihvatila predlog tamošnje kraljevske porodice da počne da se bavi hotelijerstvom. Opširmije u izdanju za subotu, 08. novembar 2008. Obri okreni, ipak je Crna Gora privukla i privlacice paznju investitora, medjutim za sada je najveci dio samo na nivou najava, ali 2009. ce pokazati da li ce poceti realizacija velikih projekata u hotelijerstvu ili ce sve kao i mnogo puta do sada biti odlozeno do daljnjeg. nikolapg 08-11-08, 03:55 nista cudno od Pamele Anderson sto je odlucila da ulaze u crnu goru.cula je za nas jos kada je pocela da lijeci jetru kod naseg travara u baru.Terapija je uspjela i jos tada je obecala da ce nesto raditi kod nas. Cole 08-11-08, 11:00 Nova zgrada "Cijevna Komerc" kod Pobjede" josh nije formirana cijena ponude.Da li ocekujemo nove cijene 3000E+ za PP i stanove ?Mada ruku na srce lokacija(na samoj raskrsnici) je mnooogo dobra.. Nabuko 08-11-08, 11:31 Ih te podgoricke lokacije ona je dobra a neka pedeset metara dalje ne valja. strpljiv 08-11-08, 12:35 Nova zgrada "Cijevna Komerc" kod Pobjede" josh nije formirana cijena ponude.Da li ocekujemo nove cijene 3000E+ za PP i stanove ?Mada ruku na srce lokacija(na samoj raskrsnici) je mnooogo dobra.. Koliko sam vidio na onoj maketi, zgrada ce biti pretezno poslovna, izgleda da je Dano poslusao savjete da treba graditi poslovne zgrade, jer Podgorica ima manjam poslovnog a visak stambenog prostora. Homer 09-11-08, 07:23 NAJVEĆE CRNOGORSKE GRAĐEVINSKE KOMPANIJE U VELIKIM PROBLEMIMA ZBOG KREDITNE ZADUŽENOSTI Počeli da otpuštaju radnike Podgorica, 7. novembra (MINA-biznis) – Najveće crnogorske građevinske kompanije, suočene sa nedostatkom posla i svježeg novca, počele su da otpuštaju radnike. Cijene stanova u Podgorici i dalje padaju, a građevinari su u velikim problemima zbog kreditne zaduženosti kod domaćih banaka, koje ne mogu na vrijeme servisirati, piše Republika. Globalna kriza najviše pogađa građevinarstvo, a poznati crnogorski preduzetnici već su počeli da otpuštaju oko 30 odsto radnika koji su primali plate u prosjeku od oko 700 EUR i to bez kašnjenja. U posljednje vrijeme, možda zbog problema bankarskog sektora i nedostatka “živog novca”, dešava se da radnici na platu čekaju i deset dana. Onima, koji su prošle godine uzeli kredit od, na primjer, 100 hiljada eura da bi kupili 60 kvadrata stana u novogradnji, ostaje samo da se “uhvate za glavu”. Razlog je prije svega što tu cijenu njihova nekretnina nikada neće dostići, tako da o prodaji ne razmišljaju. To je, prema ocjeni analitičara, bilo očekivano, jer nije realno da kvadrat stana u Podgorici košta nekoliko hiljada eura jer, ipak, Crna Gora nije jedino mjestu na svijetu u kojem se gradi. Stanovi u novogradnji u Podgorici prije nekoliko sedmica mogli su se naći i po cijeni od oko 1,3 hiljade eura za kvadrat, iako je to do kraja prošle godine bilo nezamislivo. Cijene su sada još niže jer agencije prodaju stanove po cijeni od hiljadu eura za kvadrat. raki 09-11-08, 22:00 GRAĐEVINARI TVRDE SUPROTNO U GRAĐEVINSKOJ firmi “Razvršje” koja trenutno radi u Podgorici i na Žabljaku tvrde da pada cena stanova i poslovnih prostora nema. - Ne slažem se sa ocenama da će u narednom periodu biti korekcija, čak sam siguran da će naredne godine kvadrat u užem centru Podgorice koštati više od 2.000 evra, a na Žabljaku i do hiljadu. Nećemo žuriti sa prodajom, sačekaćemo bolje cene naredne godine, jer bi bilo neisplativo da kvadrat prodajemo za 700 ili 800 evra - kaže Saša Laković, direktor “Razvršja”. Sličan je i komentar Svetlane Kastratović, tehničkog direktora Zavoda za izgradnju Bara. - Nema pada cena nekretnina. U centru Bara kvadrat stana je 2.500 evra. Svi ugovoreni poslovi idu po planu, već su naplaćeni avansi, pa ne vidimo razlog za izjave o padu cena. Ko bi to gradio za 700 ili 800 evra - kaže Kastratovićeva. Homer 09-11-08, 22:11 Ko bi to gradio za 700 ili 800 evra - kaže Kastratovićeva. Gradilo se do nazad dvije godine, a sve mi se čini da če (J)opet ;) Nabuko 09-11-08, 22:23 Februar 2008 750E/m2 solidna lokaicja i dosta solidan stan a inace je Normal prodavao zgradu kod hram ai vise od pola prodao u jesen 2005-te za 900E/m2, pa zgrade iza BVI su se prodavale po toj cijeni itd. Masja 09-11-08, 23:05 Kad god se objavi sličan članak volim da prokomentarišem da onaj ko zna za zakon ponude i tražnje zna ekonomiju. Taj zakon je jači od zakona gravitacije ili karme. Leži u suštini univerzuma. :D Spuštaće cijene i kako im se neće ili će ispasti iz biznisa. zico 10-11-08, 03:03 Cjenkanjem do niže kirije NEVOLJE PODSTANARA U NOVOM ZBOG VISOKIH CIJENA STANARINE Herceg Novi - Najniža cijena zakupa garsonjere ili manjeg jednosobnog stana u Herceg Novom, u većini slučajeva, iznosi oko 200 eura. - Stanodavci prvo nude stanove za 500, pa čak i 600 eura za trosobne, ali kad vide da nemaju kome tako skupo da izdaju, hoće i da spuste cijenu. Kod hotela “Plaža” za stan od 70 kvadrata tražili su nam 500 eura, a onda su spustili na 350. Jedan Amerikanac u centru grada nam je tražio 350 eura za jednosoban stan, koliko iznosi stanarina za sličnu kvadraturu i u Starom gradu. Na obali, u naselju Savina našli smo, naizgled, povoljan dvosoban stan za 200 eura, ali smo saznali da prokišnjava i da ima slabu struju - rekla je jedna Novljanka, koja nije željela da joj se ime objavljuje u novinama. Stan od 40 kvadrata, koji je do prije tri godine bio duplo jeftiniji, sada se izdaje za 350 eura mjesečno, a ljeti se cijena povećava. Stanodavci - vlasnici stanova iz Srbije, kako su naveli neki od podstanara, izdaju smještaj za manje pare i kod njih se prostran stan može naći za 200 eura, ali do sezone. Pred ljeto, stanari, u velikom broju slučajeva, moraju da sele kako bi gazdama oslobodili stanove, koje potom izdaju turistima za veće iznose. U Herceg Novom je na stotine građevinskih radnika iz Srbije, Makedonije i BiH, koji nešto povoljnije prolaze sa smještajem, jer obično stanuju u skromnijim uslovima, u višekrevetnim sobama koje mjesečno plaćaju od 50 do 100 eura. Odbili da čuvaju vilu za 600 eura U Herceg Novom ima i onih koji stanarinu ne naplaćuju, već čak nude novac da im neko čuva vile. Takve stanodavce međutim, sve je teže naći. Jedan bračni par je odustao od ponude da čuva vilu za 600 eura mjesečno, jer je vlasnik, koji je u inostranstvu, tražio da u nju, kao i u dvorište, ne ulazi niko osim njih. To bi, kako im je rečeno, kontrolisale kamere. (Vijesti) S.R. remark 10-11-08, 10:08 GRAĐEVINARI TVRDE SUPROTNO U GRAĐEVINSKOJ firmi “Razvršje” koja trenutno radi u Podgorici i na Žabljaku tvrde da pada cena stanova i poslovnih prostora nema. - Ne slažem se sa ocenama da će u narednom periodu biti korekcija, čak sam siguran da će naredne godine kvadrat u užem centru Podgorice koštati više od 2.000 evra, a na Žabljaku i do hiljadu. Nećemo žuriti sa prodajom, sačekaćemo bolje cene naredne godine, jer bi bilo neisplativo da kvadrat prodajemo za 700 ili 800 evra - kaže Saša Laković, direktor “Razvršja”. Sličan je i komentar Svetlane Kastratović, tehničkog direktora Zavoda za izgradnju Bara. - Nema pada cena nekretnina. U centru Bara kvadrat stana je 2.500 evra. Svi ugovoreni poslovi idu po planu, već su naplaćeni avansi, pa ne vidimo razlog za izjave o padu cena. Ko bi to gradio za 700 ili 800 evra - kaže Kastratovićeva. Kad prevedemo ove izjave odje pise: "necu prodat pa da cu krepat", inat je cudo. Michael 10-11-08, 12:56 Nije lAkovic no lEkovic Sasa(razvrsje).ma zna i on sto se desava,nego nece covjek da svoj biznis izjavama potkopava.Sasa je dobar covjek ZARO 10-11-08, 13:11 Nije lAkovic no lEkovic Sasa(razvrsje).ma zna i on sto se desava,nego nece covjek da svoj biznis izjavama potkopava.Sasa je dobar covjek Ka' što dostina ođe svoj biznis potkopava. Pobačaju akcije pa to više nije njihov biznis. :D Nisko da niže ne može bit'. Michael 10-11-08, 16:22 Ili ka sto neki ostanu samo u akcijama pa kunu zavjerenike i dusmane kako urusavaju nase tk :) .Takodje- nisko. Nabuko 10-11-08, 19:03 Ka' što dostina ođe svoj biznis potkopava. Pobačaju akcije pa to više nije njihov biznis. :D Nisko da niže ne može bit'. To je bitna razlika izmedju realnog biznisa i akcija. Akcije uvijek mozes baciti a realni biznis ne mozes. raki 10-11-08, 21:45 KRIZA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA Stanovi za gledanje J ednosoban stan od 40 kvadrata prodaje se za oko 100 hiljada eura. Nalazi se u prigradskom naselju u Podgorici, dio je ponude u crnogorskim novinama. Stanova na prodaju ima raznih, obično “odličnih” i “luksuznih”. Tražnja je, kako je Monitoru rečeno u nekoliko crnogorskih agencija za prodaju nekretnina, ovih dana vrlo mala. Upućeni tvrde da crnogorsko tržište nekretnina trenutno doživljava krizu kakvu ni najveći pesimisti nijesu mogli predvidjeti - cijene stanova padaju, kupaca nema, investitori su u problemima jer ih banke pritiskaju da vraćaju kredite koje su uzeli za izgradnju. Vlasnik agencije za prodaju nekretnina koji je želio da ostane anoniman ispričao je da su cijene u oglasima ,,prenaduvane” i da se kasnije, prilikom sklapanja posla, ako se vidi da je klijent ozbiljan, snize i do 30 odsto. „Klijenata nema ni za lijek“, kaže naš sagovornik. Posljednji stan prodao je prije nekoliko mjeseci. Istovremeno, mnogo se gradi i nudi na prodaju. Neformalne procjene govore da je samo u Podgorici počelo da se gradi ili je pred gradnjom oko 500.000 kvadrata uglavnom stambenog prostora. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže za Monitor da Podgorici ne treba toliko stambenog prostora i da je očekivan pad cijena jer je došlo do zasićenja na tržištu nekretnina. Bum na tržištu nekretnina trajao je posljednje dvije godine kada su cijene stanova odletjele u nebo. Kvadrat u elitnom dijelu Podgorice koštao je više od tri hiljade eura, što je bilo skoro duplo više nego, recimo, u centru Zagreba. Dešavalo se da jedna osoba za jedan dan kupi po više stanova. “Jednog dana mi je došao kupac iz Budve, koji je đedovinu prodao Rusima i tražio mi da mu dam stanova za 200 hiljada eura.Toga više nema, ni Rusa , ni onih koji kupuju stanove po Podgorici od prodaje nekretnina po Budvi”, kaže sagovornik Monitora, koji je želio da ostane anoniman. Upućeni tvrde da su građevinari sada prinuđeni da spuštaju cijene kako bi prodavali „šta se može”, tako da se metar kvadratni u izgradnji može naći od 1200 eura. Investitori ,,kukaju” jer više neće zarađivati i do 600 odsto, koliko su navikli, ali im je zarada i u ovoj, po njih najgoroj varijanti,oko 100 odsto. Poznavaoci prilika tvrde da ima slučajeva da ljudi koji imaju pare i žele da kupe stan, sada izbjegavaju trgovinu, jer je pitanje da li će zgrada biti završena. ,,Mnogi su uzeli kredite, kupili zemlju, počeli da grade, ili se spremaju da počnu, ali ne mogu da prodaju stanove unaprijed kako se to ranije radilo, i onda stanu. U tom slučaju nema zgrade, a ima problema sa vraćanjem kredita”. Fakat da cijene padaju, ne znači da će običan svijet lakše doći do krova nad glavom. Ljudi kojima stan treba, ne kao poslovni potez, nego da bi u njemu živjeli, teško da mogu računati na stambene kredite crnogorskih banaka. Gotovo niko u crnogorskim bankama nije želio da javno potvrdi da je obustavljeno davanje stambenih kredita, ali nezvanično kažu da do Nove godine teško ko može dobiti stambeni kredit. Zvanično, broj odobrenih stambenih kredita smanjen je zbog odluke Centralne banke da ograniči kreditni rast i svjetske finansijske krize. Srđan Radonjić, direktor sektora koordinacije poslovne mreže i marketinga Montenegrobanke,kaže za Monitor da je finansijska kriza, koja je aktuelna u Americi i Zapadnoj Evropi, dovela je do poskupljenja izvora sredstava, kao i otežanog pristupa finansijskim tržištima. “Ograničenje pristupu povlačenja dugoročnih sredstva sa finansijskih tržišta Zapadne Evrope dovodi do toga da banke nemaju dovoljno dugoročnih kvalitetnih sredstava za dugoročne plasmane a samim tim i za stambene kredite. Na domaćem tržištu ne postoji dovoljan kvalitetan iznos dugoročnih sredstava”. Montenegrobanka je, na primjer, u septembru prošle godine odobrila 35 stambenih kredita, dok je ih je u septembru 2008. godine odobreno svega 10. Centralna banka je prije nekoliko mjeseci odlučila da ograniči kreditnubanaka čuva da ne prekorači broj odobrenih kredita. Banke će se sve više okretati kratkoročnim kreditima, zbog neusklađenosti plasmana (koji je u slučaju stambenih kredita jedna do 30 godina) i depozita (koji su najčešće od pet godina), objašnjava jedan od bankarskih stručnjaka. Spokojni ne mogu biti ni oni koji su prethodnih godina riješili svoje stambeno pitanje-ukoliko u ugovorima nijesu jasno dogovorili da kredite plaćaju po fiksnoj kampatnoj stopi. Mnogi su dogovorili varijabilnu kamatnu stopu, koja zavisi od referentne kamatne stope EURIBOR-a. Ona se najčešće usklađuje na šest mjeseci, pa im se može desiti da im se rata od 500 eura iznenada poveća na 600… I dok padaju cijene stanova, cijene zakupa rastu. Jednosoban stan u Podgorici - gradu u kome prema procjenama ima i do 5000 praznih stanova - košta i do 700 eura mjesečno. Drecun objašnjava da ljudi nemaju potrebe da izdaju nekretnne. Pitanje je i koji se stanovi izdaju – luksuzni se i dalje više traže nego što ih ima. Kažu, zato što u Podgorici ima sve više stranaca. Oni manje luksuzni, koji manje koštaju, najčešće se ne izdaju preko oglasa, već po preporukama prijatelja i poznanika. Ne padaju cijene poslovnih prostora. U centru grada, 15 kvadrata se izdaje za 5000 eura mjesečno. Drecun kaže da Podgorica nema dovoljno poslovnog prostora i da je zato sasvim očekivana visoka cijena zakupa. Poslovne prostore rijetko ko prodaje. Prema posljednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori ima oko 180 hiljada domaćinstava i oko 230 hiljada stanova. Ipak, šezdeset hiljada domaćinstava žive kao podstanari. U ovoj zemlji stambena politika ne postoji. O otvaranju stambene štedionice, koja postoji u većini zemalja, koja bi po povlašćenim uslovima davala stambene kredite onima kojima su stvarno potrebni, niko ni ne razmišlja. U svakom slučaju, stanova će biti sve više. Kao i onih kojima su nedostupni. Vesna RAJKOVIĆ ZARO 11-11-08, 01:08 Ili ka sto neki ostanu samo u akcijama pa kunu zavjerenike i dusmane kako urusavaju nase tk :) .Takodje- nisko. Nije nisko braniti svoje od zavjerenika i dušmana , kako gođ okreneš. :) Od Hrvatske pa zapadno to svako čini, a samo kod nas se to mora pravdati. E sad, baš da ih kunemo i nijesam , ali nekima bih dao malo po nosu :boxing542: zico 11-11-08, 12:55 ŠTA O UTICAJU VELIKE SVJETSKE FINANSIJSKE KRIZE KAŽU CRNOGORSKI GRAĐEVINARI Kapitalni projekti ne dolaze u pitanje Naši sagovornici se nadaju da drastično smanjenje izgradnje i prodaje stanova neće uticati na bankrot njihovih firmi. Dosadašnju saradnju sa bankama oni ocijenili odličnom Podgorica, 10. novembra- Crnogorski građevinari smatraju da opstanak njihovih firmi, u najnovijoj finansijskoj krizi, ne može biti doveden u pitanje sem ukoliko bi došlo do nekog neočekivanog potpunog kraha na tržištu. Vlasnik i direktor "Cijevna komerc" Dano Petrović je za "Pobjedu" istakao da je globalna kriza zahvatila čitav svijet. Ona se polako prenosi i kod nas. Prvo je zahvatila banke koje su prve stopirale davanje kredita fizičkim licima za kupovinu tih stanova. To se odmah odrazilo i na prodaju stanova. Prodaja stanova se drastično smanjila. Što se tiče cijene stana od 600, 700 i 1000 eura to uopšte nije realna cijena. Pošto kalkulativna cijena jednog kvadrata stana na najpovoljnijoj lokaciji na periferiji Podgorice prelazi 1100 eura. Računajući da kad kupiš zemljište, platiš komunalije, izgradiš to sve, i platiš PDV državi. - Da bi onaj što gradi zaradio od 50 do 100 eura cijena stana na periferiji mora da bude od 1300 do 1500 eura. U centralnom dijelu grada preko Morače tu je zemlja mnogo skupa i učešće zemlje po kvadratu stana je veliko. Tu može da dođe do nekog malog pada na tim lokacijama, pošto svi mi koji smo gradili na tim lokacijama malo više smo se "ugradili" u cijenu nego što smo na periferiji kad gradimo, otkriva nam Petrović. Žalosno je što je to u najvećem bumu došlo do ove takoreći recesije. On se, ipak, nada da njihovi kapitalni projekti i ulaganja u turizam neće doći u pitanje i da drastično smanjenje izgradnje stanova neće uticati na bankrot firmi. I kao naša firma koja ima disperziju rizika smo napravili od proizvodnje šljunka, proizvodnje betona, imamo ugostiteljsko - turističke sadržaje, tako da za nas neće doći u situaciju da ne možemo izmiriti obaveze prema bankama, prema dobavljačima, prema tim našim partnerima. Petrović je kazao da on zasada ne vidi rizik ni po firme u građevinarstvu. Sigurno će se smanjiti prodaja. Svi ćemo mi to redukovati na neku manju proizvodnju koja će ići. I ako smo da planirali da pravimo 200 stanova godišnje, pravićemo 50 ili 100, koliko tržište bude moglo da prihvati. Cijena na našim objektima se kreće sad od 1700 do 3000 eura, to je kod Male pijace ovo što radimo."Cijevna komerc" je dosada izgradila 400 hiljada kvadrata, od toga samo nekih 25 hiljada kvadrata u ovoj godini, jer su čekali na dozvole za gradnju. Tako da mi imamo ugovorenih radova trenutno oko 30 miliona eura, zaključio je Petrović. On je naglasio i da sad nije zaustavljen nijedan njihov projekat. Vlasnik i direktor "Razvršja" iz Podgorice Saša Leković je za "Pobjedu" istakao da on misli da su naše banke solidno obezbijeđene, u inostranstvu se objezbjeđuju hipotekama 1:1. Naše banke su sa 1,5 put obezbijeđene. Znači, za kredit od 200 hiljada treba 300 hiljada da položiš. To je taj dio koji dolazi. A s obzirom ko je god uzeo da je bar neki dio kredita vraćao ili nešto, mislim da naše banke ne mogu doći do bankrota po pitanju građevinskih kredita."Razvršje" je jedna od rijetkih firmi koja sada investira gradnju stanova i jednog hotela na Žabljaku. I ta investicija se već pokazuje veoma rentabilnom i isplativom. Završetak objekta na Žabljaku planiran je za jun, odnosno jul. Osamdeset pet stanova i 15 poslovnih prostora. "Goricu" završavamo za dva mjeseca. Sljedeći je plan poslovnog objekta na Starom aerodromu na zaobilaznici 8-8, preko puta "Volija". I iduće godine hotela na Žabljaku. To su planovi trenutno "Razvršja". "Gorica" ima 36 stanova i 12 poslovnih prostora. Na Starom aerodromu ići će najvjerovatnije poslovni centar za rentiranje.Pošto "Razvršje" inače u svojoj djelatnosti ima poslovne prostore za rentiranje, oni se nalaze kod Autobuske stanice u Ulici oktobarske revolucije znači u poslovnom centru "Razvršje". Tu ima 1500 kvadrata. Na Pobrežju je objekat kompletno prodat, izuzimajući renta-kar."Razvršje" izdaje poslovne prostore po 15 eura po kvadratu plus PDV. To je cijena iznajmljivanja prostora kod "Razvršja", zaključio je Saša Leković. Izvršni direktor "Normal kompani" iz Podgorice Mile Gujić je naglasio da smo bili svjedoci ekspanzije građevinarstva u Crnoj Gori naročito u posljednjih tri-četiri godine. Uz ogradu da govori iz ugla svoje firme on je rekao i da je činjenica da prodaja stanova i poslovnih prostora u posljednjih nekih šest mjeseci ne ide onim tempom kojim je recimo išla prije dvije ili tri godine. Što je nužna posljedica i psihološkog efekta i najave svjetske finansijske krize koja se iz SAD-a prelila u Evropu, koja je zahvatila i većinu evropskih zemlja članica EU koje su i mnogo moćnije nego što je Crna Gora. Međutim, mi finansiramo izgradnju iz sopstvenih sredstava. Jednim manjim dijelom iz kredita. Za sada mi nijesmo imali nekih problema što se tiče toga. Prije svega ja mislim da je za to zaslužno prije svega što smo imali dobre lokacije.Iz svog iskustva mogu reći da "Normal kompani" trenutno gradi dva objekta. Jedan je u poslovnom centru "Kruševac". U pitanju su stambeno poslovni objekti i jedan veliki poslovni objekat na Starom aerodromu. - Većinu stanova i poslovnih prostora mi smo prodali već početkom gradnje. S obzirom da smo toliko dugo na tržištu, od 2000. godine, i da smo stekli rejting jedne pouzdane i kvalitetne kompanije koja je i korektno i na vrijeme i kvalitetno završavala svoje objekte. Mogu reći da smo u neku ruku bili pošteđeni nekih većih problema sa kojima čujem da se susreću kompanije. Trenutno nemamo problema sa izvođenjem radova. Imamo i kvalitetne firme koje izvode radove za nas i finansijske mogućnosti. Ne dolazi u pitanje završetak tih objekata. Počeli smo i jedan objekat takođe na Kruševcu, nastavak ovog bloka u DUP-u poslovnom centru Kruševac zona B. Jedan poslovno - stambeni objekat koji će po našem planu biti gotov do kraja 2009. godine, zaključio je, između ostalog, Mile Gujić. Kvadrat zemljišta na Žabljaku po 970 eura - Sad ko će koliko da zaradi - to je od nabavne cijene do prodajne cijene. Znači, zavisno od lokacije kažem gdje se komunalije koje se danas kreću od 90 eura pa do 186 eura, kao što je naprimjer lokacija "Gorice C" zona 1A. Ja sam kupio na Žabljaku 300 kvadrata za 290 hiljada eura da bi zakompletirao parcelu. Sve zavisi. Cijena zavisi od namjene površine zemlje. Po 970 eura, kao na Svetom Stefanu, rekao nam je Saša Leković, vlasnik i direktor "Razvršja". Cijena stanova kod hotela "Premijer" do 3000 eura Izvršni direktor "Normal kompani" Mile Gujić nam je rekao da u njihovom poslovnom centru Kruševac u zgradi koja gleda na Bulevar Džordža Vašingtona cijena trosobnih stanova je 2300, jednosobnih 2400. Ima još i jedan stan po 2150 eura.Ukupno je neprodatih preostalo još desetak u tom objektu. I imamo dva poslovna prostora za koja su zainteresovani Norvežani, veoma zanimljiva. Njihova cijena je 2500 eura. Mezanin i prvi sprat. U lameli koja gleda na hotel "Premijer" ovi se završavaju u martu. U lameli koja se završava krajem 2009. poslovnih prostora nemamo za prodaju. Sve poslovne prostore smo namijenili rentiranju i izdavanju u zakup.Cijena tih stanova je oko 3000 eura. Uskoro će i "Miraks" početi da gradi na Zavali - "Cijevna komerc" radi i veliki Atlas Kapital Centar od 85 hiljada kvadrata. To je velika investicija za čitavu državu koja je došla za našim biznismenom Duškom Kneževićem i stranim kapitalom koji su gospoda iz Emirata sa njim napravili. To je 40 hiljada ispod kote nula koje mi završavamo sad do decembra. A 45 hiljada se nastavlja od decembra. To je jedan može se reći najluksuzniji objekat koji će biti građen u Podgorici, naglasio je Dano Petrović. - Rok za njegovu izgradnju je 2010. godine. I ja se nadam da će brzih dana još neki kapitalni objekti i na moru i u Podgorici da krenu.Vrijednost zaobilaznice oko Podgorice je oko 40 miliona eura. I "Miraks" će skoro početi da gradi novi objekat na Zavali. Isto jedan prelijepi kapitalni objekat.Onda "Budva Centar" je dobila detaljne planove. Sad se tu pripremaju veliki projekti, gdje ima dosta velikih hotela. Radiće se makar investicije koje su u Crnoj Gori prijeko potrebne, istakao je. Aktuelna kupovina zemljišta i u Tivtu Gujić je kazao da je "Normal kompaniji" kupio dosta katastarskih parcela u Tivtu. Znači, posjedujemo u Kavču na ulazu u tunel sa lijeve strane i na samoj obali mora imamo jednu jako lijepu parcelu u Mrčevcima u Tivtu, gdje je po smjernicama - kako za sada stvari stoje -planirana izgradnja jednog turističkog kompleksa. To je kupljeno prije dvije godine. I tada je to bilo mislim 400 eura. U međuvremenu je njemu cijena porasla. I izlazi na samo morsko dobro na obalu mora. Jedna jako lijepa parcela oko 4750 kvadrata da smo to kupili na samoj obali mora. I imamo veliku nekoliko desetina hiljada kvadrata zemljišta KO Kavač prije ulaza u tunel koji spaja između Tivta i Kotora sa lijeve strane. (Pobjeda) Dragan Cvijović Masja 11-11-08, 13:01 ... Pošto kalkulativna cijena jednog kvadrata stana na najpovoljnijoj lokaciji na periferiji Podgorice prelazi 1100 eura. Računajući da kad kupiš zemljište, platiš komunalije, izgradiš to sve, i platiš PDV državi. ... Porašće mu nos ka Pinokiju. :p ...Žalosno je što je to u najvećem bumu došlo do ove takoreći recesije... Nego kad. Pravo vrijeme za krah je nakon najvećeg buma. :tooth: zico 11-11-08, 13:01 Naši sagovornici se nadaju da drastično smanjenje izgradnje i prodaje stanova neće uticati na bankrot njihovih firmi. :confused: remark 11-11-08, 13:04 [U] Pošto kalkulativna cijena jednog kvadrata stana na najpovoljnijoj lokaciji na periferiji Podgorice prelazi 1100 eura. Računajući da kad kupiš zemljište, platiš komunalije, izgradiš to sve, i platiš PDV državi. - Da bi onaj što gradi zaradio od 50 do 100 eura cijena stana na periferiji mora da bude od 1300 do 1500 eura. (Pobjeda) Dragan Cvijović Izvodjaca kvadrat kosta 1100 eura i nesto malo preko a da bi zaradio 50 do 100 eura mora da ga proda od 1300 do 1500 eura. Matematika mi nikad nije bila jaca strana pa bih volio da mi neko ovo pojasni. Masja 11-11-08, 13:08 Iznenadili Danila sa intervjuom pa se nije snaša baš najbolje :photo:. gagica pior 11-11-08, 13:51 Pa mislim da ni njemu matematika nije jaca strana :) Pera Detlic 11-11-08, 14:11 A zamislite šta pričaju običnim građanima kada dođu da kupuju stan. Jedino ovi turistički i infrastrukturni objekti mogu da ih izvuku, a što se tiče poslovnih prostora i stanova :bye1: Izgleda da nisu čuli da je njih 90% u Španiji bankrotiralo. Čudo da nisu ništa pitali mahera nad maherima Baću. ZARO 11-11-08, 14:13 Pa mislim da ni njemu matematika nije jaca strana :) Možda sabiranje ili izračunavanje procenata do +100% , ali mu je (bogomi i drugima iz branše) dobro išlo množenje X2 ili X3. :p (nazdravlje Deripaski) gagica pior 11-11-08, 14:17 Sad ce malo drugacije da racunaju... Vec se otpusta, kasne plate. Tek ce da se vidi sljedece godine kako ce, jer se ocekuje manje kredita tako velikih i tako dugog roka otplate kako su navikli do sad. Baca je jedini intelektualac medju njima i to sei vidi po sadasnjoj poziciji. Homer 11-11-08, 14:19 Sad ce malo drugacije da racunaju... Vec se otpusta, kasne plate. Tek ce da se vidi sljedece godine kako ce, jer se ocekuje manje kredita tako velikih i tako dugog roka otplate kako su navikli do sad. Baca je jedini intelektualac medju njima i to sei vidi po sadasnjoj poziciji. Odmah pošto je kupio ovo Nikićevo gradilište dao je odmor izvođaču radova (MS) do kraja januara! Njemu je jasno, ako ostalima nije ;) Pera Detlic 11-11-08, 14:20 Baca je jedini intelektualac medju njima i to sei vidi po sadasnjoj poziciji. Taman sam to htio da kažem. Znanje ispliva prije ili kasnije. ZARO 11-11-08, 14:25 Taman sam to htio da kažem. Znanje ispliva prije ili kasnije. Slažem se samo u načelu , jer je ovdje prvo isplivalo nešto drugo - izgleda važnije od znanja. Nabuko 11-11-08, 14:30 Slažem se samo u načelu , jer je ovdje prvo isplivalo nešto drugo - izgleda važnije od znanja. Zaro nema ti druge nego da ubacis zadnji milion u igru da spasis trziste. ZARO 11-11-08, 14:33 Zaro nema ti druge nego da ubacis zadnji milion u igru da spasis trziste. Vidim , ali neću to da uradim :wink3: nestasni_cipiripi 11-11-08, 15:32 Šta čuh sinoć - Micko Vukotić je u onoj novoj zgradi kod Gimnazije prvobitno trebao da napravi liftove. Sada je zatvorio (zazidao) otvore za lift i ta zgrada neće ih "očima neće viđet"! Koliko viđeh, ona je useljenja. Ona druga, do nje, radi se evo 7-8 godina. Svojevremeno su mi nudili da tu kupim stan, 2003. ili 2004. godine, i trebalo je da bude gotova za godinu dana! Što se tiče zgrade Micka Vukotića samo ću ti reć da im je EPCG bila struju utulila e su se oni sami nakačili na napajanje,bez ikakve dozvole,a znam da su u toj zgradi stanovi prodavani i po 3 vlasnika,isto kao ona kod CONTEXA na Zabjelu.Što se tiče NIKIĆa,on je objekat prodao ZETAGRADNJI,zvali su me prije nekoliko da dodjem kod njih da se nešto dogovaramo,ali nemam pojma što i kako...Ne bijah tu Homer 11-11-08, 15:38 Što se tiče zgrade Micka Vukotića samo ću ti reć da im je EPCG bila struju utulila e su se oni sami nakačili na napajanje,bez ikakve dozvole,a znam da su u toj zgradi stanovi prodavani i po 3 vlasnika,isto kao ona kod CONTEXA na Zabjelu.Što se tiče NIKIĆa,on je objekat prodao ZETAGRADNJI,zvali su me prije nekoliko da dodjem kod njih da se nešto dogovaramo,ali nemam pojma što i kako...Ne bijah tu Pretpostavljam što te zovu. Pođi! Ugovor vjerovatno ne mogu ili neće da ispoštuju. Gledaj ako možeš kako da ti vrate pare! Biće jeftinih stanova! Ne primaj se na priču, slušao sam ja Baću na jednoj skupštini akcionara ZETP đe laže! |