View Full Version : Nekretnine u CG

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25

Nabuko
11-10-08, 13:17
Pravo da ti kazem stambeni kredit od 13-14% mi djeluje kao bajka. To otprilike dize ratu za 50% na 20 godina. Dajte malo laganini.

Cetinjski
11-10-08, 14:25
Koliko sam ukapirao, ti si u kontaktu sa nekim od izvodjaca u PG ili si sam izvodjac, mozes li da nam das fer procjenu koliko investitora ispane kvadrat stana u PG na solidnoj lokaciji, racunajuci sve troskove.
Neki koje ja poznajem su mi tvdili da se proizvodna cijena m2 u Podgorici u zadnje vrijeme krece od 700 do 1200e/m2 zavisno od lokacije, spratnosti, itd...(izuzimajuci najeksluzivnije lokacije), jer je cijena gradjevinskog materijala usled ogromne potraznje znatno porasla, ali i svi ostali inputi.

Pitam zbog toga da bi procijenio da li je realno da neko prodaje po 900em2, licno bih volio da se to desi, pa i da bude manje od toga ako je moguce, bice sad dosta onih koji ce od bankrota pokusati da se spasu prodavanjem stanova po nizim cijenama na novim objektima, kako bi mogli zavrsiti ranije zapocete objekte.

Ali sad postoji jedan drugi problem, sada se vise nemogu podici stambeni krediti do daljnjeg, majku mu nikako da se poklope kockice, a i kad i ako pocnu ponovo da ih daju kamate ce biti duplo vece(vec su znacajno skocile koliko sam obavijesten).

Pazite ovu situaciju, ako ste po ranijim kamatama za stambene kredite imali kamatu koja je isla cak i do 7%, a sada ce biti barem 13-14% postavlja se pitanje sta je bilo bolje uraditi, kupiti po vecoj cijeni sa nizom kamatom, ili po manjoj cijeni sa duplo vecom kamatom(i to kad i ako bude vise stambenih kredita), barem kad su rokovi otplate od 20 ili vise godina u pitanju.

realno je da se istresa neko iz tecg na 3.10 jel.zasto se nebi gubilo na nekretninama,ili akcije lakse idu od cvrste gradnje.

strpljiv
11-10-08, 14:35
Pravo da ti kazem stambeni kredit od 13-14% mi djeluje kao bajka. To otprilike dize ratu za 50% na 20 godina. Dajte malo laganini.

Otidju u ponedeljak do bilo koje banke, pa ces vidjet da je ta bajka postala stvarnost.
Ono sto mogu da ti kazem da su cash krediti vec preko 15%, zovi pa provjeri, a stabeni mozes samo da sanjas da ces ga uopste dobiti i to u vecini banaka.
Uostalom nisu tako davna bila vremena kad su cash krediti u Oportunity banci bili po 25%, tada je to bila stvarnost, a ne nikakva bajka.

Zar nije bajka, da su fondovi ponovo po 300e, presmijesno zar ne.
Bice jos bajki vjeruj mi.

Homer
11-10-08, 14:48
Homere, daj nemoj da sve bude rekla kazala, ako imas konkretne podatke kazi, ja cu ti biti veoma zahvalan.
Ali ako lozis narod, to nije korektno:annoyed_h4h:

Izvor nije neozbiljan, ni malo!

A jedan investitor mi je rekao da mu cijena koštanja izgradnje stana nije preko 600€/m2.

Nikog ne tjeram da mi vjeruje, ali kao što vidiš cijene padaju - i još će. Siguran sam da po kojoj god cijeni se prodavali stanovi, investitori ih neće dati a da ništa ne zarade.

Ako mi ne vjeruješ, prodaću ti ja moj stan po 1.250€/m2.

Nabuko
11-10-08, 14:50
Otidju u ponedeljak do bilo koje banke, pa ces vidjet da je ta bajka postala stvarnost.
Ono sto mogu da ti kazem da su cash krediti vec preko 15%, zovi pa provjeri, a stabeni mozes samo da sanjas da ces ga uopste dobiti i to u vecini banaka.
Uostalom nisu tako davna bila vremena kad su cash krediti u Oportunity banci bili po 25%, tada je to bila stvarnost, a ne nikakva bajka.

Zar nije bajka, da su fondovi ponovo po 300e, presmijesno zar ne.
Bice jos bajki vjeruj mi.

Vidji kesh krediti su uvije preko 15% odnosno efektivna kamatna stopa je reda 17-18% bila. istini za volju ni po zapadnoj evropi oni nisu mnogo manji ali za stambeni 14% ti je malo premnogo. Nijedna ih se baanka nece nadavati jer te kredite mogu da uzmu samo magarci. na sto ce se svesti ako se desi kriza koje se pribojavamo vise ce biti da kazem kreditiranja direktno od investitora.

ZARO
11-10-08, 16:13
Izvor nije neozbiljan, ni malo!

A jedan investitor mi je rekao da mu cijena koštanja izgradnje stana nije preko 600€/m2.
Nikog ne tjeram da mi vjeruje, ali kao što vidiš cijene padaju - i još će. Siguran sam da po kojoj god cijeni se prodavali stanovi, investitori ih neće dati a da ništa ne zarade.

Ako mi ne vjeruješ, prodaću ti ja moj stan po 1.250€/m2.

600 eur /m2 troškovi izgradnje + 200 komunalije i zemljište, tako da ukupni troškovi danas nijesu ispod 800 eur u II i III zoni . Da kažem 700 eur/m2 trošak, ali to je sigurno minimum. Cijena stana će da se vratiti na 1.000 eur St.aerodrom,,Zabjelo, blokovi itd , a tzv "trg vektre" ili oko hrama - sve zavisi od prinosa obzirom da su u tom dijelu grada najviše naduvane cijene.
Ne treba baš miješati trgovina akcijama i nekretninama.

Nabuko
11-10-08, 16:33
600 eur /m2 troškovi izgradnje + 200 komunalije i zemljište, tako da ukupni troškovi danas nijesu ispod 800 eur u II i III zoni . Da kažem 700 eur/m2 trošak, ali to je sigurno minimum. Cijena stana će da se vratiti na 1.000 eur St.aerodrom,,Zabjelo, blokovi itd , a tzv "trg vektre" ili oko hrama - sve zavisi od prinosa obzirom da su u tom dijelu grada najviše naduvane cijene.
Ne treba baš miješati trgovina akcijama i nekretninama.

To je valjda otprilike to. e sada ako su nas akcije nesto naucile ne mora se nesto u padu zaustaviti na "realnoj" cijeni. Odnosno mozes ponesto prodati jeftinije da smanjis gubitak. Ono sto ce drzati cijenu je cinjenica da imati stanove prazne ne kosta kod nas skoro nista jer su porezi na nekretnine mali i lose strukturirani.

Homer
11-10-08, 16:59
Sve je uračunato u cijenu koju sam vam rekao.

E jest' na nije centar grada!

nikola_VUK
11-10-08, 20:11
Ajde da budem precizan:
Grubi radovi od 180-220 e/m2
Fini radovi od 350-550 e/m2 sve zavisi sta radis ali je 350 najmanje da bi bilo da ista valja
Papiri 110-250 e/m2 sve zavisi od lokacije
Cene placeva znate kako idu to ne moram da vam govorim

Na sve to ide PDV, koji skidas sa PDV-a koji placas na stanove

Mozda ja sve to placam malo vise sto cisto sumnjam tako da 900e/m2 mislim da je nerealno, mozda kao izuzetak kad nekom trebaju pare ali kao pravilo cisto sumnjam.

Masja
11-10-08, 20:44
..Cene placeva znate kako idu to ne moram da vam govorim...

Da poznate su manje-vise cijene kvadrata zemljista, ali reci mi koliko to iznosi kad se preracuna po kvadratu stana?

nikola_VUK
11-10-08, 21:15
Ajde da kazemo da su grubi 200 e/m2 to se odnosi na gabarite po kvadratu stana to dodje oko 240 e/m2 fini su po kvadratu stana i to je standardno da bude ok oko 450 znaci preko morace papiri su oko 130e/m2

240+450+130=820 e/m2

Mi obicno dajemo od 20-30% za plac u zavisnosti od lokacije sto ispadne skoro koliko i da ga kupimo stim sto nam lakse padne. Recimo u bloku VI ovo sad sto smo uzeli bi bilo oko 500m2 x 500eura=250.000 ukupno ima oko 770 m2 stambenog prostora tako da ispadne oko 325 e/m2

tako da je racunica 820+325=1.145 e/m2
jos na ovo sve imas projekat koji treba da platis, broj ruckova koji treba da platis je nemoguce izracunati, i jos gomila drugih sitnih troskova koje je isto tako nemoguce izracunati.
Ovo sve je kako mi radimo, siguran sam da je moguce smanjiti troskove za 100-200 eura na racun radova ali to vec moze da utice na kvalitet sa kojim licno ja se ne bih igrao. Cena placa je bila ova, sad neznam da li se menjala ali znam da su nam za sledecu zgradu na par mesta trazili od 700-1.000 tako da smo odustali od te lokacije i sad pregovaramo za jedan plac u centru Podgorice koji je oko 1.000 e/m2

696
11-10-08, 21:21
Juce sam bio u Pg, i samo na potezu iza Delta centra izbrojao 27 kranova !
Kome ce svi ti stanovi ?
Sve koje znam a mogli su kupiti taj stan /ustedjevina, kerditi, akcije, seme.../ svi su vec kupili.
Za koga se onda toliko gradi ?
Mislim opisite mi tipicnog kupca ?

Krug zatvoren, prodali smo djedovinu ulozili u stanove, akcije, mobine, fals firmiranu odjecu i dzipove...uopste govoreci u gluposti.
Znate li ikoga ko je od tih para otvorio radionicu, napravio plastenik, bilo sta?!

Ako kilo krtole bude 2 kosulje iz Zare, da li ce to biti skupo ?

Janko Jaksic
11-10-08, 21:25
a koliko se krecu placevi na periferiji grada (zlatica,murtovina)?

696
11-10-08, 21:27

Kupujte zemlju na sjeveru.
Neki obavijesteni to rade evo vec godinu dana.:biggrin:

Masja
11-10-08, 21:31
Ja bih to ovako predstavio na osnovu tvojih inputa.

troškovi min max
grubi 180 220
fini 350 550
papiri 110 250
plac 128 306
ukupno 768 1326 + ručkovi i projekat

Za plac sam u jeftinijoj varijanti uzeo 20% radova, a za skuplju 30%.

Pa dobro, sad znamo gdje je linija otpora kad uskoro dođe do kraha tržišta nekretnina.

nikola_VUK
11-10-08, 21:32

40-60 e

696
11-10-08, 21:36

troškovi min max
grubi 180 220
fini 350 550
papiri 110 250
plac 128 306

Pa dobro, sad znamo gdje je linija otpora kad uskoro dođe do kraha tržišta nekretnina.

Racunica je radjena po sadasnjim cijenama.
Pasce i cijena rada, placeva, a i "papira".
Tako da oko za 20-30 dana ocekujemo verziju CijenaNekretnina v1.1.

Kako ce samo ove cijene biti daleke i nedostizne, ko' Izbor na 1 E. :biggrin:

nikola_VUK
11-10-08, 21:36

troškovi min max
grubi 180 220
fini 350 550
papiri 110 250
plac 128 306

S tim sto je 768 Zagoric a 1326 Blok VI (ali da bude extra a ne Sajo) ali tu je negde.
Samo da se ogradim ove cene su onako napamet iz glave, sve to kad se radi daju se cene koje su pojedinacne, tako da sam malo uprostio to ali tu je negde.

nikola_VUK
11-10-08, 21:46
Racunica je radjena po sadasnjim cijenama.
Pasce i cijena rada, placeva, a i "papira".
Tako da oko za 20-30 dana ocekujemo verziju CijenaNekretnina v1.1.

Kako ce samo ove cijene biti daleke i nedostizne, ko' Izbor na 1 E. :biggrin:

Mnogo me nervira kad pocnes da pricas gluposti, izvini ali moram tako da ti kazem, na koju foru mislis da smanjis cenu papira, to je ono sto opstina odredjuje i to je jedina konstanta u svemu ovome, sve ostale cene mogu da varirarju od broja slobodnih radnika ili nestasice materijala... ali papiri su uvek isti.
Od toga sto si napisao jedino mozda placevi padnu ali to cemo tek videti.

Janko Jaksic
11-10-08, 22:17
a nema od sjevera posla 696. kolasin i zabljak su jedino malo profitirali na placeve, ostali djelovi nista, nikad srece.

Homer
11-10-08, 22:20
a nema od sjevera posla 696. kolasin i zabljak su jedino malo profitirali na placeve, ostali djelovi nista, nikad srece.

Piva!!! Ništa lje'še od nje!

(Nijesam pivljanin)

Janko Jaksic
11-10-08, 22:38
nisam pricao o ljepoti vec o profitiranju na placeve , svi krajevi imaju svoju ljepotu, sjever ima prelijepih krajeva.
potencijala koliko hoces ali nema para.

Homer
11-10-08, 22:53
nisam pricao o ljepoti vec o profitiranju na placeve , svi krajevi imaju svoju ljepotu, sjever ima prelijepih krajeva.
potencijala koliko hoces ali nema para.

Na to i ja mislim - kraj nije popularan ka Žabljak i Kolašin, placevi su jeftini. Jednog dana će i Pivu neko otkriti, a onda će biti preskupo za nas.

Janko Jaksic
11-10-08, 22:58
vjerovatno nekad ali ko zna kad ce to biti, za 20-30god......
nadam se i ja tome (ba i taj dio), bilo bi i neke koristi za mene
taman toliko da prebolim berzu :biggrin:

sinan
11-10-08, 23:41
Na to i ja mislim - kraj nije popularan ka Žabljak i Kolašin, placevi su jeftini. Jednog dana će i Pivu neko otkriti, a onda će biti preskupo za nas.

Tesko, vrlo tesko...

Homer
11-10-08, 23:46
Tesko, vrlo tesko...

Ja kada sam bio prošle godine na raftingu, odlučio sam da mjesto vikendice na moru kupim stan u Plužine, a se domognem para!

696
12-10-08, 10:14
Mnogo me nervira kad pocnes da pricas gluposti, izvini ali moram tako da ti kazem, na koju foru mislis da smanjis cenu papira, to je ono sto opstina odredjuje i to je jedina konstanta u svemu ovome, sve ostale cene mogu da varirarju od broja slobodnih radnika ili nestasice materijala... ali papiri su uvek isti.
Od toga sto si napisao jedino mozda placevi padnu ali to cemo tek videti.

Izvinis sto moram da kazem, ali ces vidjeti u maju sledece godine ko prica gluposti.
Jes' ti tvoji "papiri" su oduvijek toliko kostali, stani malo dok i opstini prifali.

petar
12-10-08, 13:28

Bas Murtovina i Zlatica od 80 do 120 eura, a imas u doljane od 40 do 70

petar
12-10-08, 13:30
40-60 e

Nadji mi po 60 eura,jer ga ja ne mogu nac ispod 100 ali murtovina, ili zlatica oko stadiona i da nije preko sina

nikola_VUK
12-10-08, 13:50
Ako se ne varam a mislim da se ne varam kod Otpada Ivanovica kad krenes prema doljanima, pa preko onog mostica - bi trebalo da je oko 50-tak eura

strpljiv
12-10-08, 17:42
Ajde da kazemo da su grubi 200 e/m2 to se odnosi na gabarite po kvadratu stana to dodje oko 240 e/m2 fini su po kvadratu stana i to je standardno da bude ok oko 450 znaci preko morace papiri su oko 130e/m2

240+450+130=820 e/m2

Mi obicno dajemo od 20-30% za plac u zavisnosti od lokacije sto ispadne skoro koliko i da ga kupimo stim sto nam lakse padne. Recimo u bloku VI ovo sad sto smo uzeli bi bilo oko 500m2 x 500eura=250.000 ukupno ima oko 770 m2 stambenog prostora tako da ispadne oko 325 e/m2

tako da je racunica 820+325=1.145 e/m2
jos na ovo sve imas projekat koji treba da platis, broj ruckova koji treba da platis je nemoguce izracunati, i jos gomila drugih sitnih troskova koje je isto tako nemoguce izracunati.
Ovo sve je kako mi radimo, siguran sam da je moguce smanjiti troskove za 100-200 eura na racun radova ali to vec moze da utice na kvalitet sa kojim licno ja se ne bih igrao. Cena placa je bila ova, sad neznam da li se menjala ali znam da su nam za sledecu zgradu na par mesta trazili od 700-1.000 tako da smo odustali od te lokacije i sad pregovaramo za jedan plac u centru Podgorice koji je oko 1.000 e/m2

Nikola hvala na infomacijama, ovo je jedan od rijetkih slucajeva da neko konkretno obrazlozi informaciju. To se uklapa otpilike u pricu koju sam ja cuo i od nekih mojih prijatelja koji se bave gradjevinarstvom. S tim sto mislim da se za vece objekte postizu vece ustede po kvadratu, a manji ispanu skuplji po kvadratu, tako sam barem cuo. Zavisi i od toga ima li lifta ili ne, kakve su sanitarije, keramika, parket kao i od mnogih drugih pojedinosti.
Dakle moje procjene su bile dobre da se cijene kvadrata u PG zaustaviti izmedju 1150-1350e/m2, izuzimajuci najeksluzivnije lokacije koje ce vjerovatno uvijek drzati vecu cijenu.
Za investitore problem moze da bude jako velika ponuda koja je dosla odjednom, tako da ce biti pojedinacnih slucajeva koji ce u panici spustati cijene i ispod proizvodne, ali ozbiljni investitori ce pokusati po svaku cijenu da zadrze barem 10% marze, sto je minimum za stabilno poslovanje.

Kakve su tvoje procjene Nikola, moje su sa strane kupca, zanimljivo bi bilo da cujemo tvoje sa strane investitora-prodavca ?

nikola_VUK
12-10-08, 18:39
Prestao sam da razmisljam o tome sta ce da bude, u principu mi imamo malo drugaciju filozofiju poslovanja, sve sto pravimo pravimo da bude extra, sve sto smo imali mimo jednog stana prodali smo prijateljima i drugovima, tako da o prodaji nismo razmisljali, sad treba da prodamo jedan stan od 68m2 po 1.600 i pretpostavljam da nece ici lako jer tesko da mozes da objasnis ljudima koja je razlika izmedju ovoga sto mi radimo i nekih drugih stanova, tako da najverovatnije da cemo sledecu zgradu raditi iskljucivo za prodaju sa najvecom mogucom ustedom tako da u toj varijanti mislim da kvadrat moze da ide u prodaju po 1.100.
A veruj mi dusa ce da me boli zbog toga sto te trziste tera da radis takve stvari, jer meni licno je veliko uzivanje ova zgrada sto je sada radimo, jer znas da je sve top i da ce ljudi koji tu budu ziveli uzivati, za ovu sledecu nisam siguran, ali videcemo sta ce se sa trzistem desavati.
Velika sreca u ovome sto se desava je to sto oni koji su hteli brzu zaradu izlaze iz posla, tako da se nadam da ce se vremenom stvari iskristalisati.

strpljiv
12-10-08, 18:47
Prestao sam da razmisljam o tome sta ce da bude, u principu mi imamo malo drugaciju filozofiju poslovanja, sve sto pravimo pravimo da bude extra, sve sto smo imali mimo jednog stana prodali smo prijateljima i drugovima, tako da o prodaji nismo razmisljali, sad treba da prodamo jedan stan od 68m2 po 1.600 i pretpostavljam da nece ici lako jer tesko da mozes da objasnis ljudima koja je razlika izmedju ovoga sto mi radimo i nekih drugih stanova, tako da najverovatnije da cemo sledecu zgradu raditi iskljucivo za prodaju sa najvecom mogucom ustedom tako da u toj varijanti mislim da kvadrat moze da ide u prodaju po 1.100.
A veruj mi dusa ce da me boli zbog toga sto te trziste tera da radis takve stvari, jer meni licno je veliko uzivanje ova zgrada sto je sada radimo, jer znas da je sve top i da ce ljudi koji tu budu ziveli uzivati, za ovu sledecu nisam siguran, ali videcemo sta ce se sa trzistem desavati.
Velika sreca u ovome sto se desava je to sto oni koji su hteli brzu zaradu izlaze iz posla, tako da se nadam da ce se vremenom stvari iskristalisati.

Ok, hvala na informacijama, i veoma iskrenoj prici, iako ti neke stvari koje si naveo ne idu u prilog, sa pozicije interesa investitora.
Ali svakako je bitna informacija i procjena da ce donja linija otpora u padu cijena nekretnina u PG biti na oko 1100 em2.
Ali se bojim da ce kada se to desi biti tesko doci do kredita, ili ce biti po znatno vecim kamatama, naravno sve je to veoma uzrocno-posledicno povezano.

Zoran
12-10-08, 23:21
Nikola hvala na infomacijama, ovo je jedan od rijetkih slucajeva da neko konkretno obrazlozi informaciju. To se uklapa otpilike u pricu koju sam ja cuo i od nekih mojih prijatelja koji se bave gradjevinarstvom. S tim sto mislim da se za vece objekte postizu vece ustede po kvadratu, a manji ispanu skuplji po kvadratu, tako sam barem cuo. Zavisi i od toga ima li lifta ili ne, kakve su sanitarije, keramika, parket kao i od mnogih drugih pojedinosti.
Dakle moje procjene su bile dobre da se cijene kvadrata u PG zaustaviti izmedju 1150-1350e/m2, izuzimajuci najeksluzivnije lokacije koje ce vjerovatno uvijek drzati vecu cijenu.
Za investitore problem moze da bude jako velika ponuda koja je dosla odjednom, tako da ce biti pojedinacnih slucajeva koji ce u panici spustati cijene i ispod proizvodne, ali ozbiljni investitori ce pokusati po svaku cijenu da zadrze barem 10% marze, sto je minimum za stabilno poslovanje.

Kakve su tvoje procjene Nikola, moje su sa strane kupca, zanimljivo bi bilo da cujemo tvoje sa strane investitora-prodavca ?

Ne bih se bas slozio. Mala paralela. Pojedini su placali po vauceru fonda oko 2000-3000 eur, pa su ih mozda sad prodali po 300. Kad je frka, daj sta das.
Naravno da se nekretnine ne mogu porediti sa akcijama, ali ako ne mozes da prodas nijedan stan u zgradi, sta ces da radis? Da ih mozda izdajes?! Pa da ti se vrati za 25-30 godina. Ne znam, znam da su u Malagi mnoge zgrade ostale nedovrsene, a o prodaji i da ne pricam. Mnogi su se zaletili, mora neko puci.
Znate kako to ide, ko zadnji magarac.
Neka se niko ne nadje uvrijedjen.Ovo je samo moje misljenje. Ja bih volio da svima bude po meraku, i kupcima i prodavcima.

future
13-10-08, 10:34
Ne bih se bas slozio. Mala paralela. Pojedini su placali po vauceru fonda oko 2000-3000 eur, pa su ih mozda sad prodali po 300. Kad je frka, daj sta das.
Naravno da se nekretnine ne mogu porediti sa akcijama, ali ako ne mozes da prodas nijedan stan u zgradi, sta ces da radis? Da ih mozda izdajes?! Pa da ti se vrati za 25-30 godina. Ne znam, znam da su u Malagi mnoge zgrade ostale nedovrsene, a o prodaji i da ne pricam. Mnogi su se zaletili, mora neko puci.
Znate kako to ide, ko zadnji magarac.
Neka se niko ne nadje uvrijedjen.Ovo je samo moje misljenje. Ja bih volio da svima bude po meraku, i kupcima i prodavcima.

Da, bice sigurno bankrota, svi sitniji igraci vec bjeze glavom bez obzira, to je informacija koja pristize sa vise razlicitih strana, i vjerovatno je tacna.
Mislim da i krupni igraci koji su se prezaletjeli, takodje mogu da dodju u problem.
Ali ipak mislim da je pretjerano poredjenje sa akcijama, tipa da ako su fondovi bili 2-3000e, a sad su po 300e, to bi znacilo da ako je negdje kvadrat bio 2000e sjutra ce biti po 200e, ili gdje je bio 1500 sjutra ce biti 150e, da nisu malo pretjerana ta poredjenja, mada iskren da budem nebi se ni malo bunio, dakle prodam auto za 5000 i kupim stan od 50m2, cekajte malo, nemojmo da se sprdamo, samo mi nemoj rec da ce mi auto od 5000 doc na 500e :)

Nisu isto akcije i nekretnine ljudi, sto ne znaci da nece doci do znacajnog pada nekretnina, to je sad postalo skoro izvjesno, ali pad moze biti reda 10 pa do maksimalno 30% u prosjeku, ne kazem da nece mozda neko panicno negdje prodati neki stan po 500e/m2 ako mu neki opasan duznik priprijeti pistoljem zbog zelenaskog duga, ali to nece znaciti da su cijene pale na 500e/m2 u prosjeku.

696
13-10-08, 11:01
Kupcu kuće u Španiji stan na poklon

Zbog sve dublje krize na tržištu nekretnina u Španiji, jedan promoter nekretnina iz Andaluzije izašao je sa neviđenom ponudom za kupovinu dva stana po ceni jednog.

Na čuvenoj Kosti del Sol prodaja stanova je pala za preko 70 odsto u poslednjih godinu i po dana

Svakom ko kupi kuću u jednom stambenom kompleksu u provinciji Malaga, na jugu zemlje, ovaj promoter poklanja i jedan mali stan.

- Dva po ceni jednog: kupujući kuću, dobijate i stan - ističe promoter „Salsa inmobiliaria" na svom internet sajtu.

Ponuđene kuće, sa po četiri sobe, i jednosobni stanovi nalaze se u dva stambena kompleksa u provinciji Malaga u Andaluziji, podignuta nedaleko od mora.

Kako piše dnevnik „El pais", srećni kupac će ipak morati da izdvoji 780.000 evra.

Promoter je sa primamljivom ponudom izašao na Mediteranskom sajmu nekretnina Simed u Malagi, u nadi da će te nove stanove prodati.

Nakon decenije ogromne potražnje, špansko tržište nekretnina već nekoliko meseci nalazi se u krizi. Broj transakcija je u padu, cene padaju, a međunarodna finansijska kriza zainteresovanima za kupovinu otežava dobijanje kredita.

Na čuvenoj Kosti del Sol prodaja stanova je pala za preko 70 odsto u poslednjih godinu i po dana. Trenutno postoji 24.000 novih stanova koji čekaju na kupce, navodi „El pais"

E sad, Stari aero i Zabjelo nijesu Malaga i Kosta del Sol - pa je realno da na njima ne padne cijena.:D:D

Zoran
13-10-08, 20:28
Da, bice sigurno bankrota, svi sitniji igraci vec bjeze glavom bez obzira, to je informacija koja pristize sa vise razlicitih strana, i vjerovatno je tacna.
Mislim da i krupni igraci koji su se prezaletjeli, takodje mogu da dodju u problem.
Ali ipak mislim da je pretjerano poredjenje sa akcijama, tipa da ako su fondovi bili 2-3000e, a sad su po 300e, to bi znacilo da ako je negdje kvadrat bio 2000e sjutra ce biti po 200e, ili gdje je bio 1500 sjutra ce biti 150e, da nisu malo pretjerana ta poredjenja, mada iskren da budem nebi se ni malo bunio, dakle prodam auto za 5000 i kupim stan od 50m2, cekajte malo, nemojmo da se sprdamo, samo mi nemoj rec da ce mi auto od 5000 doc na 500e :)

Nisu isto akcije i nekretnine ljudi, sto ne znaci da nece doci do znacajnog pada nekretnina, to je sad postalo skoro izvjesno, ali pad moze biti reda 10 pa do maksimalno 30% u prosjeku, ne kazem da nece mozda neko panicno negdje prodati neki stan po 500e/m2 ako mu neki opasan duznik priprijeti pistoljem zbog zelenaskog duga, ali to nece znaciti da su cijene pale na 500e/m2 u prosjeku.

"Naravno da se nekretnine ne mogu porediti sa akcijama" - citat iz mog prethodnog posta, gdje se ogradjujem od takve konstatacije.

I ne moras bukvalno da pretvaras na cijenu nekretnina, ako sam naveo da je pad kod akcija i do 80%, samo sam naveo primjer.

Naravno da stanovi nece pasti na 100-200 eur/m2, nisam to ni mislio da kazem.Samo napominjem da cijena kostanja ne mora nuzno da bude linija otpora.

ZARO
13-10-08, 22:54
Sve i da bi neko pobača desetak stanova , okle mu. :biggrin:

Masja
13-10-08, 23:00
Sve i da bi neko pobača desetak stanova , okle mu. :biggrin:

Kupovali su primorci čitave ulaze.

ZARO
13-10-08, 23:06
Kupovali su primorci čitave ulaze.
Masja , ako recimo imaš 50.000 eura, dali bi se zadovoljio da za te pare kupiš 2stana i po 50.000 akcija TECG i EPCG ? Čisto da znamo na čemu si . :D;)

future
14-10-08, 09:12
"Naravno da se nekretnine ne mogu porediti sa akcijama" - citat iz mog prethodnog posta, gdje se ogradjujem od takve konstatacije.

I ne moras bukvalno da pretvaras na cijenu nekretnina, ako sam naveo da je pad kod akcija i do 80%, samo sam naveo primjer.

Naravno da stanovi nece pasti na 100-200 eur/m2, nisam to ni mislio da kazem.Samo napominjem da cijena kostanja ne mora nuzno da bude linija otpora.

Naravno da nemora da bude linija otpora cijena kostanja stana, ali ulazak prosjecne cijene u zonu ispod te, znacio bi masovni bankrot svih gradjevinara, to bi opet znacilo da 60 zgrada u Podgorici nece biti zavrsene, a to bi opet automatski znacilo da imamo pad ponude, koji bi opet na srednji rok uravnotezio cijene.

Homer
14-10-08, 09:16
Naravno da nemora da bude linija otpora cijena kostanja stana, ali ulazak prosjecne cijene u zonu ispod te, znacio bi masovni bankrot svih gradjevinara, to bi opet znacilo da 60 zgrada u Podgorici nece biti zavrsene, a to bi opet automatski znacilo da imamo pad ponude, koji bi opet na srednji rok uravnotezio cijene.

Procjena je da se u Podgorici trenutno radi oko 4.000 stanova.

Treba to prodati, majčin sine. Još banke više ne daju stambene kredite ili ih daju pod takvim uslovima da je isto kao da ih ne daju.

future
14-10-08, 11:27
U Podgorici je oko 60 gradilista, trecina su poslovni i drugi gradjevinski objekti, a oko 40 je stambenih zgrada, pri cemu prosjecna zgrada mozda ima oko 70 stanova, znaci da se gradi blizu 3000 stanova. To je vec "zaliha" za oko 2-3 godine , jer Podgorici godisnje treba oko 1500 novih stanova.
Dakle sledecih 2-3 godine, tesko da ce se raditi nove zgrade, ili oce ali u mnogo manjem obimu, veliko je pitanje i da li ce ove zapocete uspjeti da se zavrse, pogotovo one koje zapocete u zadnjih par mjeseci, bice da ostane dosta rupa-iskopanih temelja, koje ce pricekati par godina da se isprodaju nagomilani stanovi.
Banke ce uskoro ponovo poceti da daju kredite, mozda kroz par mjeseci, cim prodje najaci udar globalne krize, a sve su prilike da se najozbiljniji dio krize blizi kraju, jer su sve najvaznije vlade sirom svijeta preduzele najopsezniju kordiniranu finansijsku akciju u istoriji, koja vec daje dobre rezultate, berze sirom svijeta se oporavljau jednako zapanjujucom brzinom kao sto su i tonule proslih sedmica.

Dakle zakljucak je da ce stan ili bilo koja nekretnina najpovoljnije moci da se kupi sledeca dva-tri mjeseca dok bude trajala panika medju investitorima(i to medju onim neozbiljnim, do jucerasnjim mesarima,zlatarima itd.), a cim banke ponovo pocnu da daju kredite cijena ce se blago oporaviti i onda stabilizovati a zatim stagnirati dok se ne rasprodaju zalihe. Nakon toga ce ponovo nastaviti rast, ali veoma usporen, tipa 10% godisnje(tek nesto vise od inflacije) sto je i normalan proces.

vento
14-10-08, 11:45
Jesi li ti future ili vidovita Zorka?:)

Bafford
14-10-08, 12:03
U Podgorici je oko 60 gradilista, trecina su poslovni i drugi gradjevinski objekti, a oko 40 je stambenih zgrada, pri cemu prosjecna zgrada mozda ima oko 70 stanova, znaci da se gradi blizu 3000 stanova. To je vec "zaliha" za oko 2-3 godine , jer Podgorici godisnje treba oko 1500 novih stanova.

Ja ti u to ne vjerujem, posto bi to znacilo da je u PG svake godine novih 6 hiljada ljudi u novom stanu, to bi znacilo da ce za desetak godina sva cg da se preseli u pg. to bi u najmanju ruku drasticno izmijenilo demografiju drzave. mislim da ti je ocjena proizvoljna, da ne kazem netacna.

hogarstrasni
14-10-08, 15:06
Ajde da probam ovjde izloziti jedan los scenario, mozda nerealan, a tice se nekretnina i njenih posljedica na finansijsko trziste.

Dakle, bojim se da jos nijesmo zagazili u finansijsku krizu u kojoj je svijet, a koja je uzrokovana padom nekretnina.
Gradjevinci su se zaletjeli u niz projekata, radeci isto sto i kada spekulanti kupuju na leveridzu. Leveridz u gradjevini je veoma lako objasniti. Kupis plac,a veoma cesto ga vlasnicima platis stanovima. Dok je jos livada prodajes stanove i time finansiras grube radove. Fine radove finansiras kompenzacijom sa podizvodjacima kojima takodje dajes stanove. Komunalije placas na pet godina, dakle ponovo od prodatih stanova. Teoretski, zgradu mozes, naravno ako ti ljudi vjeruju, napraviti bez sopstvenog dinara, sto je gotovo nemoguce, ali nije cudno da leveridz dobaci i do 5, odnosno da ti je potrebna petina sopstvenog novca za cijeli projekat.
Sve ovo funkcionise dok se stanovi prodaju. Kada stane prodaja cijeli lanac puca. Pucanje lanca prvi osjete podizvodjaci jer materijal placaju kesom, a dobijaju stanove koje nemaju kome prodat. Dobavljaci stiskaju njih, oni stiskaju investitore.
Investitori odjednom nemaju kome prodati stanove, cio lanac staje, a margin call nije u funkciji kao kod leveridza na trzistu akcija, jer trziste nekretnina iziskuje mnogo vece transakcione troskove, a nije ni likvidno.
Kriza u gradjevinarstvo lako se preliva na bankarski sektor. Banke su vukle za rukav gradjevince nudeci im povoljno kredite. Veoma cesto grejs period bio je i po 2-3 godine. Sada stizu krediti na naplatu, a gradjevinski sektor nema jednog eura. Posto svako svakom duguje, svi su nelikvidni.
Kako kasne rate, banke sve veci dio datih kredita moraju da rezervisu i knjize kao gubitak. Gubici banaka postaju sve veci i jedino imaju nekretnine iz kolaterala koje ne mogu prodat ili mogu po smijesnoj cijeni. Zakon o izvrsnom postupku katastrofa, prodaja hipoteke traje li traje. Bankama pada kapitalna adekvatnost. Moraju se dokapitalizovat. Ako centrale ne dodaju kapitala, lomi se finansijski sistem.
Drzava se odrekla emisione funkcije, bejl aut pozdravi kuci.
OK, ovo je mozda najcrnji scenario. Ako se u medjuvremenu pokrenu neki projekti, opet u vezi sa drzavom, mozda se izvucemo iz govana. Ako ne, cekajte kvadrat preko Morace za 600 eura.
Uglavnom, moja je procjena da su u vecoj opasnosti banke koje su kreditno izlozene gradjevinskoj industriji, nego one koje su kreditno izlozene lombardnim kreditima. Ako ni zbog cega drugog, ono zato sto je rijec o manjim sumama, a i iz akcija je lakse izaci nego iz nekretnina. Napokon, kao i u svakoj drugoj industriji koja puca lakse se cupaju mali od velikih. Znaci, lakse ce se izvuci "mesari i zlatari", nego "veliki i ozbiljni".

Masja
14-10-08, 15:17
Meni ne pada na pamet optimistički scenario što se tiče stanja na tržištu nekretnina kod nas. Hogar, imaš li neku ideju? Ili možda Helga?

Djudja
14-10-08, 15:17
Mudro zboriš/slutiš Hogare.

raki
14-10-08, 15:36
Ja ti u to ne vjerujem, posto bi to znacilo da je u PG svake godine novih 6 hiljada ljudi u novom stanu, .

sumnjam da ima nekog (ovdje na forumu) da misli kako u PG godisnje 1.500 stanova kupuje 1.500 kupaca.
Kupaca je 1,5 ili 2 ili koliko vec hocete puta manje od broja kupljenih stanova.

a uz to mnogi od tih kupaca vec imaju nekretnine.

pisao vec masja kako primorci kupuju (makar su kupovali, ) citave ulaze, ma ni neki podgoricani nijesu nevjesti kad je kupovina cijelih vertikala ili spratova zgrada u pitanju.

otuda i toliko spustenih skura na vecini novoizgradjenih zgrada preko morace (vezem pridjev novoizgradjeni za pocetak gradjevinske expanzije u PG u prethodnoj deceniji).

sto se procjenjenog broja godisnje neophodnih stanova tice, 1.500 je irelevantan input za moj stav, moze biti i 500, a moze biti i 5.000.

Homer
14-10-08, 16:21
U Podgorici se radi oko 4.000 stanova. U planu ima i sindikat da radi veći broj stanova (par stotina) i za to je već dobio lokaciju u blizini Kamiomske pijace. Ovi stanovi se prodaju radnicima po jako povoljnim cijenama.

4.000 stanova, prosječna površina neka je 60m2, to je 240.000 m2 i da uzmemo prosječnu cijenu od oko skromnih 1.250€/m2. Znači da je potrebno 300 miliona €!

Sada procjenite kakav nas trend očekuje.
Đedovinu smo rasprodali, to što se moglo prodati.
Jeste da neki investitori pokušavaju da naprave liniju otpora, ali sumnjam da će to biti dužeg vijeka.

boris
14-10-08, 16:40
U planu ima i sindikat da radi veći broj stanova (par stotina) i za to je već dobio lokaciju u blizini Kamiomske pijace. Ovi stanovi se prodaju radnicima po jako povoljnim cijenama.

10.2007.god. sindikalni stanovi na S.A. (velika narandzasta zgrada kod trznog centra "Voli") su se placali po 560-600e za m2. U ovom slucaju, opstina je obezbijedila plac, a srecni dobitnici su placali samo gradjevinske radove. Velikoj vecini mojih sustanara je obezbijedjena novcana pomoc za otplatu iz maticnih firmi. U ugovorima postoji klauzula po kojoj nije moguce prodati taj stan za period manji od 5 godina. Medjutim, jedan dio tih stanova, promijenio je vlasnika odmah po dobijanju kljuceva i to po cijenama i do 20% nizim od tadasnjih trzisnih.
Zasto ovo govorim? Ako se dogodi slican scenario i sa stanovima koji se grade na Kamionskoj pijaci, a koji su predvidjeni za radnike, bice to lijepa prilika za kupovinu.

nb-campari
14-10-08, 17:39
za koliko se moze iznajmiti jednosoban stan u podgorici? ne supa nego stan. koliko prazan, a koliko namjesten, da zadovoljava uslove zdravog stanovanja? opadaju li te cijene ili ne?

Homer
14-10-08, 19:36
za koliko se moze iznajmiti jednosoban stan u podgorici? ne supa nego stan. koliko prazan, a koliko namjesten, da zadovoljava uslove zdravog stanovanja? opadaju li te cijene ili ne?

To je jedino što se drži!

Nenamješten da išta valja 250€ pa na više

Namješten, ako imaš sreće puno možda nađeš za 300 inače su obično skuplji jedno 100 - 150€ od nenamještenih.

zico
15-10-08, 02:06
Počelo postavljanje ograde
“CIJEVNA KOMERC” KRENULA SA RADOVIMA KOD “POBJEDE”
Radnici kompanije “Cijevna komerc” počeli su pripremne radove za izgradnju stambeno - poslovnog kompleksa u blizini zgrade „Pobjede” u Moskovskoj ulici. Radnici su počeli da ograđuju parcelu na kojoj je planirana izgradnja te zgrade.
Kako “Vijesti” saznaju investitor i izvođač radova na budućem stambeno - poslovnom objektu biće preduzeće “Cijevna komerc”. Iz toga preduzeća “Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju više detalja o izgradnji pomenute zgrade.
(Vijesti) T.Đ.

696
15-10-08, 08:34
Stanovi za građevinski materijal

Prvi put nakon pet godina manji graditelji stanova u Crnoj Gori nemaju unaprijed prodatu investiciju, već su prinuđeni da trampe svoj proizvod za građevinski materijal sa vlasnicima stovarišta – saznaje Republika

Calathea
15-10-08, 08:38
To je jedino što se drži!

Nenamješten da išta valja 250€ pa na više

Namješten, ako imaš sreće puno možda nađeš za 300 inače su obično skuplji jedno 100 - 150€ od nenamještenih.

Poznajem problematiku, pa bih da te ispravim - donja granica jeste negdje oko 250, kod stanova jedva prihvatljivih za stanovanje. Jednosoban normalan, blize centru - od 350. Prazni stanovi kostaju gotovo kao i namjesteni, razlika nije visa od 50 EUR. Naci mali prazan stan je umjetnost ili cista sreca, zbog niskih cijena namjestaja. Stanarine za novoizgradjene stanove ne padaju i nece padati jer iznose koliko i rate za kredit kojim su kupljene, stari stanovi se izdaju prema istim uslovim na osnovu povodjenja za logikom - izdao je taj i taj toliko. Prazan jednosoban stan u kuci na Starom Aerodromu izdaje se za 250 EUR mjesecno. Znam ljude koji prazan jednosoban poluslovan stan u kuci u Donjoj Gorici, 7 km od grada, koji dijele ulaz i kupatilo sa jos jednim podstanarom placaju - 120 EUR, zahvaljujuci vezi sa vlasnikom. U zgradi u kojoj ja zivim vise od pola stanova je prazno i namjesteno, jer vlasnici nemaju potrebu da ih izdaju. Jos jedna bizarnost - u Podgorici su stanodavci poceli da smatraju opremu u kupatilu namjestajem, pa ako stan ima lavabo, kadu i wc skoljku, uz eventualno klima uredjaj i sudoperu, smatraju ga polunamjestenim.

mig
15-10-08, 08:46
U Podgorici su stanodavci poceli da smatraju opremu u kupatilu namjestajem, pa ako stan ima lavabo, kadu i wc skoljku, uz eventualno klima uredjaj i sudoperu, smatraju ga polunamjestenim.

Ako imaju klimu, pojedini odmah svrstaju svoj stan u lux kategoriju :)

raki
15-10-08, 11:34
U zgradi u kojoj ja zivim vise od pola stanova je prazno i namjesteno, jer vlasnici nemaju potrebu da ih izdaju

o ovome sam postovao nekoliko puta na ovom topicu. slikovit primjer konzervativnog ulaganja.

mark
15-10-08, 18:41
o ovome sam postovao nekoliko puta na ovom topicu. slikovit primjer konzervativnog ulaganja.

Vlasnici tih stanova nijesu tesko zaradili novac za njih,cak nijesu crncili ni na berzu .

Michael
15-10-08, 19:18
Dosta ljudi kod nas drzi da su nekretnine najsigurnije ulaganje.I ne razmisljaju previse o pojedinostima.

joshua
16-10-08, 00:58
i nekretnine kao i dionice su naj sigurnije kad se kupe jeftino
to je citava poanta
sta je jeftino ili skupo to je druga stvar
u slo se ocekuje pad cijena iduce godine

joshua
16-10-08, 00:59
da se neko ne zezne od vas pa da sad ne kupi nesto u ljubljani
cekajte. uskoro dolaze popusti

gogo
16-10-08, 13:11
pošto vidim da pojedini od vas imaju više podataka o cijenama izdavanja stanova, a ja po tom osnovu nemam iskustva ako mi neko može reći:
Koliko se može izdati trosoban nenamješten stan(preko morače-novogradnja-prvi sprat) sa upotrebom podzemne garaže (garaža-lift-stan)
hvala!

Deadwood
16-10-08, 13:13
pošto vidim da pojedini od vas imaju više podataka o cijenama izdavanja stanova, a ja po tom osnovu nemam iskustva ako mi neko može reći:
Koliko se može izdati trosoban nenamješten stan(preko morače-novogradnja-prvi sprat) sa upotrebom podzemne garaže (garaža-lift-stan)
hvala!

grdilo!!!

gogo
16-10-08, 13:28
Prevedi mi to "grdilo", da vidim ako to uspijem da izdam,koliko me "para"očekuje.inače je pogodno i za kancelarijski prostor(četiri kancelarije).Ako mi neko nađe klijenta dobija proviziju, bolje nago da dajem agenciji.

Deadwood
16-10-08, 13:45
to će ti najbolje reći PG man, ili neko drugi. Evo usudiću se da kazem 800 eura!!!

gogo
16-10-08, 13:54
PG man je nešto ljut na mene,možda je taj iznos realan, ali malo ko ima danas novca da plati taj iznos, osam možda nekih stranaca.

hogarstrasni
16-10-08, 14:04
PG man je nešto ljut na mene,možda je taj iznos realan, ali malo ko ima danas novca da plati taj iznos, osam možda nekih stranaca.

Registruj ga kao poslovni prostor pa ces ga izdati bez natege

Masja
16-10-08, 14:21

Ako nema ko da plati taj iznos onda iznos nije realan :photo:

gogo
17-10-08, 13:09
to ti je tačno,ponuda i tražnja diktira cijenu,kao na pjaci

gogo
17-10-08, 13:11
p.s. bješe zanimljiva emisija sinoć o nekretninama i pomalo o berzi na mbc-voditelj nino radulović

voren78
17-10-08, 13:24
p.s. bješe zanimljiva emisija sinoć o nekretninama i pomalo o berzi na mbc-voditelj nino radulović

Sta su to zanimljivo rekli?

Pera Detlic
17-10-08, 13:46
nino je veliki ekonomski ekspert, mora da je bila dobra emisija

Masja
17-10-08, 14:34
Gornja anketa izgleda postala aktuelna.

gogo
17-10-08, 14:55
jedan gost mu je bio naš-amerikanac, koji se u Americi bavi sa nekretninama, pa je prenosio iskustva iz te države, kao i što bi trebalo uraditi u crnoj gori da se unaprijedi to tržište.Najavio je da će u saradnji sa mbc praviti serijal emisija o domacim preduzećima(sadašnja situacija, perspektive i sl.).
Drugi gost sa dosta korektnom pričom u vezi nekretnina je bio vlasnik jedne agencije iz Bara(ibivši je privrednik-pravnik, sa ženom je prije 15 godina osnovao agenciju )

gogo
17-10-08, 15:12
amerikanac-popović je naveo da se prometom nekretnina u americi mogu baviti lica koja imaju licence, do kojih je teško doći , jer podrazumijevaju predhodne raznovrsne edukacije i maksimalno poznavanje propisa,samim tim su i predviđene i drastične kazne za kršenje propisanih procedura.klijent mora biti upoznat sa svim detaljima o nekretninama koje traži i sa svim aktivnim ponudama, kao i o trendu kretanja cijena za taj tip nekretnina i unazad više godina.Takođe smatra da je sada tamo povoljno kupovati nekretnine,navodeći da drastičan pad u dogledno vrije podrazumijeva drastični porast.Da je država ubrizgala pare i da će se to tržište oporaviti. kao i da tamo skoro niko ne kupuje nekretnine za gotovinu.bilo je i dosta drugih zanimljivih detalja ali se trenutno ne mogu sjetiti.
Mislim da ima danas poslijepodne repriza.

lukass
17-10-08, 23:09
dacu swoja zapazanja.licno ocekujem pad cijene nekretnina. ogromna je ponuda.mislim da su cijene nerealne. kod gradjewine je wazan kupac ako prodaja stane bice da se nadje stan za hiljadu evra u pg. inace te price o kwalitetu stanova su isto tako sumnjive blok je blok i cement je cement. takodje mislim da menadzeri gradjevinskix firmi nemaju moc da izvade firmu iz krize oni su samo jaxali u prawcu vjetra powoljne investicione klime. bice zeznuto ali za kupce raju dolaze bolja wremena bice jeftinix stanowa nadam se

raki
18-10-08, 09:17
za kupce raju dolaze bolja wremena bice jeftinix stanowa nadam se

ovo je kvaka 22-svakako ce biti mnogo jeftinijiih stanova, ali, raja nema pare, a nece moci ni da se kreditno zaduzuje (kako se ocekuje rast kamata).
i onda vrzino kolo again.

kad je kriza, svima je kriza, kazu iskustva iz SAD

nikola_VUK
18-10-08, 13:55
inace te price o kwalitetu stanova su isto tako sumnjive blok je blok i cement je cement. /

Ovo je jedna od vecih gluposti sto sam cuo, pije vodu samo ako kupujes stan u grubim radovima:tears:, sto mislim da je nemoguce a i u toj varijanti variacije u ceni su ogromne.

lukass
18-10-08, 21:24
vidi iza cijene stana u pg ne stoji kwalitet i to je swakome jasno. roba se nabawlja iz srbije po dosta powoljnim cijenama za neki prosjecan kwalitet. tako da neka narod prosudi o kwalitetu. treba da radis dwadeset godina za stan. sramota.

Nabuko
18-10-08, 21:35
ovo je kvaka 22-svakako ce biti mnogo jeftinijiih stanova, ali, raja nema pare, a nece moci ni da se kreditno zaduzuje (kako se ocekuje rast kamata).
i onda vrzino kolo again.

kad je kriza, svima je kriza, kazu iskustva iz SAD

Da cujem jednog prijatelja da ce da bude super kada bude jeftinih stanova. Dzaba ce biti jeftini kada nece biti love da ih tada kupis (govorim o prosjeku). Recimo u Francuskoj u kojoj postoji velika stvarna traznja a postoja je i veliki neopravdani rast cijena na vecem dijelu teritorije trenutno slabo ko kupuje stanove jerbo misle da ce ici jos jeftinije i iznajmljuju stanove sto ce dovesti do ...

natasha
23-10-08, 02:54
U petak konferencija o tržištu nekretnina u Bečićima

PODGORICA - Investicioni potencijali Crne Gore, nova zakonska rješenja, kao i inicijative privatnog sektora biće predstavljeni u petak na konferenciji o razvoju tržišta nekretnina u Bečićima.
Konferenciju organizuju Ministarstvo za ekonomski razvoj i kompanije Colliers International i Mace.

»Cilj je da se Crna Gora predstavi kao trenutno najatraktivnije tržište nekretnina u jugoistočnoj Evropi za privlačenje stranih direktnih investicija«, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

Predstavnici vodećih domaćih i stranih kompanija, banaka, fondova, ministarstava i crnogorskih opština razgovaraće o valorizaciji prostora i zakonskoj regulativi kao podsticaju za potencijalne investitore. U prezentacionom dijelu konferencije kompanije koje su prošle selekciju dobiće mogućnost predstavljanja najznačajnijeg realizovanog projekta.

»Mogućnost izlaganja imaće Atlas grupa, Adriatic Marinas, HLT fond, kompanija Čelebić, Business art, Gintasmont investment Construction & Trade, Vila Park, Capital Estate, Intours i Amathist«, navodi se u saopštenju.

Za vrijeme konferencije, kako je najavljeno, biće otvoreni i izložbeni štandovi učesnika na kojima će kompanije imati mogućnost predstavljanja projekata i distibucije promotivnih materijala.

»Najbolje kompanije dobiće šansu da se predstave na MIPIM-u, jednom od najvećih sajmova nekretnina u svijetu, koji će biti održan početkom decembra u Cannesu«, dodaje se u saopštenju.

SEEbiz

696
24-10-08, 13:58
Iako kriza još uvijek nije došla u Hrvatsku, analitičari tvrde da će je zasigurno osjetiti sljedeće godine, javlja RTL. Najveći udar trebali bi pretrpjeti građevinarstvo i turizam, koji će doživjeti pad zbog manjeg broja stranih gostiju koji će se zbog krize odreći putovanja.

Homer
24-10-08, 14:12
Kad smo kod građevinaca - Od kada je Nikić prodao ove stanove Zetagradnji, na ovom gradilištu se ne radi ništa (već 10-ak dana)

Pera Detlic
24-10-08, 14:16
Kad smo kod građevinaca - Od kada je Nikić prodao ove stanove Zetagradnji, na ovom gradilištu se ne radi ništa (već 10-ak dana)

Ti građani što su mu dali pare trebali bi u štrajk pred Vladu, ili pred Kinesku ambasadu ili u skupštinu da piju sokiće sa Mandićem...

Šalu na stranu, nešto ne vjerujem da će Baća ijednu ciglu pomjerit, prije nego li završi svoje zgrade.

admmiral
24-10-08, 14:17
o kojoj zgradi pricate??

Homer
24-10-08, 14:18
o kojoj zgradi pricate??

Što se gradi na ulazu u bivšu Kamionsku pijacu.

696
24-10-08, 14:19

Ne rade dizalice vec evo 20 dana na mnogim gradilistima u PG i primoriju.

Samo da ih redovno podmazuju sledecih 3 godine da ih korozija ne pojede narocito ove na moru, so je smrt za zeljezo. :guitar:

admmiral
24-10-08, 14:20
a po kojoj cijeni je prodata zgrada (gradiliste)?

Nabuko
24-10-08, 14:28
E sad jeste rekla kazala. Dio gradilista je zakocen papirima jer su nesto poostrili munja ih poostrila sad kad ne zaustavise recimo Nikica na vrijeme. Drugo ako gledate oglase za zgrade imam i dva tri primjera i vidite cijenu X evra/m2 u direktnom razgovoru to je minimum 20-30% nize.

Baron
27-10-08, 09:50

Na radilistu Zetagradnje na Starom se radi i neđeljom

Homer
27-10-08, 10:04
Na radilistu Zetagradnje na Starom se radi i neđeljom

Bar znamo redosled završetka radova :D

raki
27-10-08, 10:13
ada Tvorac je prvo sebe bradu napravio

Pera Detlic
27-10-08, 13:23
E sad jeste rekla kazala. Dio gradilista je zakocen papirima jer su nesto poostrili munja ih poostrila sad kad ne zaustavise recimo Nikica na vrijeme....

Na ovo si mislio:

Sudovi će tek da donesu odluke

REAGOVANJE MILORADA LISIČIĆA NA NAVODE IZ UPRAVE GRADA U TEKSTU „DOZVOLE PO ZAKONU”

Povodom teksta “Dozvole po zakonu” izašlom u „Vijestima“ 24. oktobra reagovao je Milorad-Mikan Lisičić ističući da je neshvatljivo da iz Uprave grada reaguju i osvrću se baš na ona pitanja o kojima nemaju tačnih i pravnih saznanja, a uz to nemaju ni zakonske ingerencije sa dozvolama.
- Tumačeći ovaj tekst Uprava grada izgleda želi da opravda svoje rješenje o lokaciji koje nije mogla izdati jer takvo zemljište sa tom oznakom ne postoji. Postoji samo zemljište sa oznakom kat. parc.212/2 koju je Nikić uzeo na korišćenje i koje je upisano na NIKIĆA 16.09.2005.g. sa svim teretima i zabranama i samo na tom zemljištu mogla je biti nezakonito izdata građevinska dozvola, a ne i na okolne i parcele koje je zauzeo (211/1; 212/1 i 212/3) - navodi Lisičić.
On navodi da “vjerovatno ovom reakcijom pokušavate da opravdate Aneks Ugovora sa Nikićem od 18.10.2005.g. kojim ste prihvatili buduća obeštećenja vlasnicima kao i činjenicu da to više i ne važi jer je Osnovni ugovor istekao 28.06.2008.g. zašto sam tražio brisanje Nikića kao korisnika zemljišta i zašto sam i pokrenuo postupak pred Skupštinom opštine, o čemu će se vjerovatno raspravljati i odlučiti u Skupštini.
- Upotrebna dozvola nije se mogla izdati i iz razloga jer objekat nije izgrađen u skladu sa tehničkom dokumentacijom na osnovu koje je i izdata građevinska dozvola. Da je ova konstatacija tačna dovoljan je samo razlog što su prekoračenja upisana u „G“ listu nepokretnosti i na zemljištu i na objektu. Iz ovih i drugih razloga i ovako nezakonito izdata upotrebna dozvola će se naći pred nadležnim sudom - kaže Lisičić.
Lisičić je istakao da “pominjući sudske presude, zavaravate čitaoce da je u ovom mom sporu nešto navodno sudski odlučeno, što nije tačno, jer ovim mjerama sam želio da zaustavim flagrantno kršenje zakona”.
- Inače kod Upravnog suda u toku su postupci: obnova postupka i poništenje građevinske dozvole, poništenje elektroenergetske saglasnosti i postupak poništenja rješenja o uknjiženju, a pred Osnovnim i Višim sudom su postupci utvrđivanja prava svojine - kazao je Lisičić.
On je istakao da svojim obraćanjima javnosti želi samo da iznese istinu, jer samo se tako mogu suzbiti i onemogućiti nezakonite radnje pojedinaca čiji je cilj bogaćenje na račun drugoga, a morali su i trebalo je da sačekaju konačne sudske odluke i da ispoštuju postojeće mjere i zakone ove države.

future
27-10-08, 14:31
Da cujem jednog prijatelja da ce da bude super kada bude jeftinih stanova. Dzaba ce biti jeftini kada nece biti love da ih tada kupis (govorim o prosjeku). Recimo u Francuskoj u kojoj postoji velika stvarna traznja a postoja je i veliki neopravdani rast cijena na vecem dijelu teritorije trenutno slabo ko kupuje stanove jerbo misle da ce ici jos jeftinije i iznajmljuju stanove sto ce dovesti do ...

Pa to je ta zvrcka, kad su dostupni krediti cijene su visoke, sad kad krediti nisu dostupni cijene su u padu, i kako da se tu snadje obican covjek, vrlo tesko, a cim ponovo pocnu da daju stambene kredite cijene ce opet da rastu, itd. itd..
U tim situacijama dobro prolaze oni koji su sacuvali cash za ove prilike, ili koji su prodali stanove po visokim cijenama, sacuvali pare, i sad mogu da kupe jeftinije.

admmiral
29-10-08, 09:26
Royal Montenegro: Vile i stanovi ukupno vrijedni čak 308 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Egipatski investitori Joud Real Estate Fund i njihova povezana kompanija Monte Mena iz Podgorice, objavili su na prodaju čak 160 stanova i 23 vile koje će biti izgrađene na atraktivnoj lokaciji Skočiđevojka u blizini Svetog Stefana.

Egipćani su najavili da će na istom mjestu izgraditi i hotel sa konferencijskim centrom, kazinom, noćnim klubom, marinom za megajahte, spa centrom...Projekat nazvan Royal Montenegro Grand Resort, koji je tek počeo da se reklamira, po svemu sudeći samo malim dijelom predviđa izgradnju turističkih sadržaja, odnosno samo jedan hotel, dok će preko 70 odsto kapaciteta činiti stanovi i vile koje se prodaju.

Sličan projekat već se realizuje na Zavali, s tim da je na ovoj lokaciji uz hotel predviđena gradnja “samo” oko tridesetak vila koje se prodaju. Što se tiče Skočiđevojke, Egipćani nude na prodaju četiri premium residencijalne vile po cijenama od 9,8 do 10,8 miliona eura, sedam velikih kaskadnih vila po 4,6 miliona, 12 kaskadnih vila po 2,6 do 2,7 miliona. Cijene su najveće koje je iko do sada u Crnoj Gori objavio za slične objekte.

Na prodaju je i 160 stanova, koji će biti izgrađeni na obali u u četiri bloka, po cijenama od 800.000 do 2 miliona eura u zavisnosti od pozicije i nivoa na kome se nalaze. Četiri stambena bloka, visine od 7 do 13 spratova, nazvani su Royal Sea, Royal Diamond, Royal Gold i Royal Sun. Ukupna prodajna vrijednosti vila iznosi oko 106 miliona eura, a stanova preko 202 miliona eura. To znači da ukoliko Egipćani prodaju sve vile i stanove po cijenama koje su utvrdili, inkasiraće preko 308 miliona eura. U tom slučaju vjerovatno će isplatiti i hotel koji budu gradili kapaciteta do 250 soba.

U mnogim turističkim zemljama investitori, pored hotelskih kapaciteta, grade apartmane i vile koje unaprijed prodaju. Kupci su uglavnom bogati ljudi koji vrlo malo borave u tim objektima. Prodati apartmani i vile često se izdaju trećim licima. Mnoge države dozovljavaju da investitori, pored hotela, izgrade apartmane i vile za prodaju, jer im time omogućavaju veliki profit, ali ih i motivišu da izgrade turistički kompleks. Investitore u ovakvim slučajevima najviše zapravo zanima prodaja nekretnina, od koje se ostvaruje profit. Turizam im je sporedna djelatnost jer nije visoko profitabilan.
Skočiđevojka i Zavala su samo svježi primjeri, jer se slično planira i na drugim lokacijama duž budvanske rivijere, u Tivtu, Ulcinju...

admmiral
30-10-08, 08:54
Arapi bi podigli grad na zemljištu „Dakića”
VLAST ŽELJNO IŠČEKUJE DOLAZAK VLADARSKE PORODICE ABU DABIJA, JEDNOG OD NAJVEĆIH SVJETSKIH INVESTITORA
Podgorica - Kraljevska porodica Abu Dabija Al Nahijan, preko svojih kompanija koje se bave nekretninama, zainteresovana je da kupi oko 200.000 kvadrata zemljišta u Podgorici, koje pripada nekadašnjoj fabrici građevinskih mašina “Radoje Dakić” – potvrđeno je “Vijestima” u Vladi i upravi “Dakića”.
Šeici Abu Dabija su već ranije iskazali interesovanje za ulcinjsku Veliku plažu, projekat vrijedan desetak milijardi dolara. Prema najavama, uskoro bi mogli postati i strateški partner Prve banke Crne Gore.
Javno nadmetanje za zemljište “Dakića” očekuje se najkasnije do decembra, a početna cijena je 52,9 miliona eura, odnosno oko 250 eura po kvadratu.
Prodaju ovog zemljišta obaviće Osnovni sud u Podgorici, na osnovu zakonskih ovlašćenja, radi izmirenja duga prema povjeriocima.
Na prethodnoj aukciji, početkom oktobra, nije bilo prijavljenih. Jedan od uslova je bila uplata depozita u visino od 10 odsto prodajne vrijednosti zemljišta, što iznosi oko 5,2 miliona.
Prema informacijama “Vijesti”, planska dokumentacija za parcelu koja se prodaje biće urađena nakon prodaje, u koordinaciji sa investitorom.
U jeku globalne finansijske krize, ali i krize na tržištu nekretnina u Crnoj Gori, Arapi su vjerovatno jedini u mogućnosti da kupe zemljište po traženoj cijeni i valoriozuju ga na pravi način.
Prema neformalno iskazanim planovima investitora, na skoro 200.000 kvadrata bio bi izgrađen “mali grad”, koji bi imao poslovne, stambene, turističke, trgovačke i sportske objekte.
Zemljište se prostire od gradilišta firme “Čelebić” na Cetinjskom putu do Nikšićkog puta. Vlasnici susjednih parcela su “Delta”, Opština Podgorica i “Dakić”.
U Vladi i “Dakiću” vjeruju da će prodajom zemljišta namiriti dug prema povjeriocima i bivšim radnicima, saglasno pravosnažnim presudama, a ako nešto ostane, pripašće akcionarima.
Kraljevska porodica Abu Dabija jedan je od najvećih svjetskih investitora, i njihov dolazak bi mogao spriječiti usporavanje crnogorske ekonomije.
Osim Velike plaže, Prve banke, zemljišta “Radoja Dakića”, postoje i drugi poslovi koje bi crnogorska vlast mogla ustupiti Arapima, ukoliko se definitvno odluče da ovdje investitraju. “Vijesti” saznaju da se u tom kontekstu pominju Ada Bojana kao i infrastrukturni projekti. Arapi su naročito uspješni u projektima u oblasti turizma i nekretnina, koje realizuje njihova kompanija “Hidra properties”, odnedavno vlasnik i fudbalskog kluba Mančester siti.
Nekoliko članova kraljevske porodice Al Nahijan do sada je obilazilo Crnu Goru. Najveći među njima, šeik Mohamed bin Zajed al Nahijan, princ i prestolonasljednik Abu Dabija, bio je ovdje krajem avgusta kada se sreo i sa premijerom Milom Đukanovićem.
Očekuje se da Đukanović vrlo brzo, već do kraja godine, sa Arapima definiše kompletan aranžman za Crnu Goru koji bi višestruko prevazišao sve dosadašnje strane investicije.

Nabuko
30-10-08, 09:00
Kako napreduje budvanska marina i most do Havaja?

voren78
30-10-08, 09:10
Kako napreduje budvanska marina i most do Havaja?

Eno se sa Brajica ne vidi more od solitera sa Slovenske.

vento
30-10-08, 09:18
Eno se sa Brajica ne vidi more od solitera sa Slovenske.

Obnevidio si,nijesu to soliteri već stubovi velike žičare sa Brajića do Bečića.