View Full Version : Nekretnine u CG
Pa evo uskoro cemo provjeriti sve te teorije jer kako cujem celebic ce da najavi izgradnju nekoliko stotina stanova.
Ja sam cak vidio taj projekat ili bar dio. Medjutim ima problema oko zemljista. Izgleda fantasticno, mada prica se da mu je onaj Mercedes otisao u vazduh bas zbog toga. Vidi sta se desilo Normalu, vec dva mjeseca ne moze da mrdne. Na kraju, sve ce se to napravit i prodat ali ja ne pricam o investitorima koji grade vec o onima koji masovno kupuju vece kolicine stambenog prostora.
Špekulativna aktivnost kod novogradnje je već vidjeno stanje ... A otprilike izgleda ovako investitor pre početka gradnje prihvata ponudu od x dinara od ulagača novca (U) na reč. Po izgradnji U nalazi kupca kojem prodaje kvadrat za cenu x+33% gde je +33% zarada na špekulaciji dok kupac vezuje kupoprodajni ugovor direktno sa prodavcem. U ovom slučaju država je izgubila jer prva transakcija je bila neformalna i nije plaćen porez a kupac je platio uvećanu cenu za visinu špekulacije+ porez. Ovo je samo jedan od primera ... ima ih mašala ...:)
vuko moram opet komentarisati.kada se kaže crna gora kao monako ne misli se to bukvalno, kao monako, jer bi to bilo kako kažeš smiješno s čime se i ja slažem , već je to uopšteni pojam nekog visokog standarda kojem svi teže a monako je personifikacija tog standarda i zato se kao pojam u tom smislu i koristi(ranije su se koristili neki drugi pojmovi-poređenja,sada je ovaj aktuelan).Inače Monako je interesna sfera više država i zato je opstao i on živi od banaka,kockarnica i turizma.Evropi su potrebne takve destinacije, inače bi Monako bio davno "rasturen".Tamo,da postanes državljanin moraš da imaš novčane garancije milionske vrijednosti,a i cijene nekretnina su enormne i kupuju se po rigoroznim uslovima.To je destinacija za ekstra bogate.
Što se tiče cijene nekretnina malo gdje su u svijetu pristupačne bez obzira na standard i rijetki su pojedinci koji je kupuju za keš,sve je kreditna hipotekarna kupovina sa velikim rizikom otplate(ne platiš nekoliko rata i banka ti proda stan).Kod nas bi bilo dobro ako bi došli u fazu da možemo kreditno da kupujemo nekretnine.Kupovine stanova kod nas manje se baziraju na kreditima(to su obično manji stanovi)već se kupuju za gotovinu.Neko je prodao dobro nekretnine na primorju pa ulaže u stanove, akcije isl.a neko je na "druge" načine došao do dosta sredstava pa uh je uložio u stanove.Prepustimo njima da razmišljaju šta će da rade ako "zagusti".U svakom slučaju ako bude došlo do pada cijena to će biti u intersu onih koji kupuju stanove za stanovanje.
vuko moram opet komentarisati.kada se kaže crna gora kao monako ne misli se to bukvalno, kao monako, jer bi to bilo kako kažeš smiješno s čime se i ja slažem , već je to uopšteni pojam nekog visokog standarda kojem svi teže a monako je personifikacija tog standarda i zato se kao pojam u tom smislu i koristi(ranije su se koristili neki drugi pojmovi-poređenja,sada je ovaj aktuelan).Inače Monako je interesna sfera više država i zato je opstao i on živi od banaka,kockarnica i turizma.Evropi su potrebne takve destinacije, inače bi Monako bio davno "rasturen".Tamo,da postanes državljanin moraš da imaš novčane garancije milionske vrijednosti,a i cijene nekretnina su enormne i kupuju se po rigoroznim uslovima.To je destinacija za ekstra bogate.
Što se tiče cijene nekretnina malo gdje su u svijetu pristupačne bez obzira na standard i rijetki su pojedinci koji je kupuju za keš,sve je kreditna hipotekarna kupovina sa velikim rizikom otplate(ne platiš nekoliko rata i banka ti proda stan).Kod nas bi bilo dobro ako bi došli u fazu da možemo kreditno da kupujemo nekretnine.Kupovine stanova kod nas manje se baziraju na kreditima(to su obično manji stanovi)već se kupuju za gotovinu.Neko je prodao dobro nekretnine na primorju pa ulaže u stanove, akcije isl.a neko je na "druge" načine došao do dosta sredstava pa uh je uložio u stanove.Prepustimo njima da razmišljaju šta će da rade ako "zagusti".U svakom slučaju ako bude došlo do pada cijena to će biti u intersu onih koji kupuju stanove za stanovanje.
Ovo da je Monako samo simbol ne treba objasnjavat meni, vec drugim ljudima koj cine jedno 75% CG :). Imas dipl ekonomista koji to shvataju bukvalno, i to mnogo (ovo kazem iz iskustva). A ostatak teksta je manje vise ono sto sam ja vec rekao, samo si se ti ogradio sa ovim ako dodje do pada cijena, a ja kazem da ce da dodje.:thumb_up:
U svakom slučaju ako bude došlo do pada cijena to će biti u intersu onih koji kupuju stanove za stanovanje. :)
Stanogradnja je jedna od najvažnijih akceleratora Urbane ekonomije i ozbiljne države ne dozvoljavaju stihiju u ovoj oblasti. Društva u tranziciji (kao i slabo razvijene države) pod plaštom slobodnog tržišta dozvoljavaju pljačku i korupciju njenih gradjana pri čemu je najranjivija struktura optimalni fertilni kontigent starosti izmedju 25-30godina. Kako isti nema krov nad glavom što je jedan od preduslova za zasnivanje porodice pored zaposlenja ne može ući u reproduktivne tokove i podići priraštaj,radno se angažovati i doprineti makro ekonomiji zemlje. Već poznata situacija zar ne?! :) :) :)
Moje misljenje je da ce CG biti u roku od 10/g MOnako
sto se cijena tice mogu ici samo gore :thumb_up: .
sa stanovinstvom sto je CG to je neki grad vani. Sarajevo ima Vise stanovnika.
A ima sve more - CLIMU,Planine , rijeke a toga je sve manje u EU
CG ako budu radili kao sto su dosad , bice u CG da ljudi primaju plate i dijeci dodatak isto kao sto je Vani.:thumb_yello:
Meni jedino preostaje da osluskujem trziste nekretnina i kapitala.
Sigurno je da su jednim dijelom povezani. Moze li se desiti raskorak između ova dva tržišta, tj. da jedno pada a drugo da raste (ozbiljnija pomijeranja naniže ili naviše)?
Kolko volim kapital u džepu, toliko mi je daleko u akcijama. U nekretnini mi se čini umrtvljen, mada je, ruku na srce, za zadnjih 6 mjes. skok nekretnina u PG preko 50%.
banac.dobra je trgovina nekretninama,ali u slučaju potrebe ne mogu brzo da se prodaju kao akcije, kako bi se ponovo investiralo.kod nekretnina postoji još malo prostora za zaradu,ali sve manje jer cijene stanova u izgradnji primiču se cijeni gotovih(više starije gradnje) što sve više postaje nelogično,što smo konstatovali danas u nekim predhodnim komentarima.dobro je prošao ko je kupio nešto od nekretnina prije 6-12mjeseci u izgradnji, jer su se cijene povećale na nekim lokacijama i do 100%.Za svaku robu postoji neka granica u cijeni pa je tako i za stanove.
pravilo je u svijetu da sloj bogatih nije zadovoljan stanovanjem u stanu, jer su to za nju suviše mali prostori, bez obzira na kvadraturu.Za njih će biti brzo aktuelni atraktivni placevi u blizini gradova, jer im treba veći parkovski prostor za kuću a tu su i dvoje troje kola, a ne može se ni bez bazena, tako da će im stanovi služiti kao poslovni apartmani ili za potrebe djece.stoga mislim da će sve više biti tražnja za lokacijama pogodnim za izgradnju kuća(van gradske zone) i da će ti placevi imati svoju cijenu.(mislim na zonu podgorice i danilovgrada)Ovaj trend se već u primjećuje u opštini danilovgrad gdje su kupili placeve pojedini "viđeniji ljudi"(konkretno u mom komšiluku ali neću da ih ofiram) i već dolazi do laganog porasta cijene nekretnina u tom rejonu.Zato je sada u cilju ostvarivanja zarade na duži rok možda bolje kupovati ove nekretnine dok imaju još koliko toliko povoljnu cijenu.
Koliko vidim svi se slazete da ce cijene metra kvadratnog da idu jos gore, to je i moje misljenje zato me interesuje zna li ko sto o cijenama u Petrovcu i ima li ko da tamo radi zgrade za trziste!!!
S obzirom da Petrovac potpada pod opstinu Budva u kojoj se već godinu i po ne izdaju (osim diskrecionim pravom gradonačelnika) građevinske dozvole ,nemožeš kupiti regularan stan u "temeljima".
Postoje ljudi koji rade na crno objekte-bez papira. Ako si na ovaj način spreman na rizik-samo naprije. Cijena je od 4500-5000 eur/m2
Warren Buffett 03-07-07, 22:09 Koliko vidim svi se slazete da ce cijene metra kvadratnog da idu jos gore, to je i moje misljenje zato me interesuje zna li ko sto o cijenama u Petrovcu i ima li ko da tamo radi zgrade za trziste!!!
S obzirom da Petrovac potpada pod opstinu Budva u kojoj se već godinu i po ne izdaju (osim diskrecionim pravom gradonačelnika) građevinske dozvole ,nemožeš kupiti regularan stan u "temeljima".
Postoje ljudi koji rade na crno objekte-bez papira. Ako si na ovaj način spreman na rizik-samo naprije. Cijena je od 4500-5000 eur/m2
Naravno da postoje ljudi ljudi koji rade zgrade za tržište, ipak je ovo CG.
Neposredno ispod magistrale, iznad Lučica, redom niču stambeni objekti sa po 50-tak apartmana. Za sada 3 ili 4, ali biće ih još. Investitor je Milov zet Meša.
Ostali nemaju dozvolu ni da postavljaju manje montažne objekte.
Sama morfoligija naselja Petrovac nije generalno pogodna za gradnju !Pored postojanja ili nepostojanja planskih akata koji su opredelili namenu zemljišta i zakonskih parametara za sticanje gradjevinske dozvole stalno se previdja ograničenost zemljišnog resursa i prateće infrastrukture(struja voda kanalizacija telefon...) Postojeće domicilno stanovništvo je brojčano malo tako da ako se nastavi sa stihijskom gradnjom sam Petrovac će izgubiti sopstvenu fizionomiju i dobiće lik tzv AVETINJSKOG NASELJA koje je van sezone gomila praznih zgrada. Sa druge strane veliki pritisak na resurse dovešće do narušavanja ekološke ravnoteže pa će početi nagla degradacija životne sredine. Koliko je meni poznato najveći problem su deponije djubreta na prilazu Petrovcu i ne postojanje tretmana otpadnih voda .Da ne pominjem sitnice kao što je saobraćaj i saobraćaj u mirovanju pijaća voda...
Globalno posmatrano cijene nekretnina sto se tice PG ce ostati na ovom nivou ako nece rasti. Pg je mali grad koji tek sada hvata prikljucak po svakom pitanju u odnosu na gradove u regionu. Nista se i nije gradilo unazad 10 godina i ovo sad je kao bum, a ima jos toliko prostora za gradnju.Svaka lokacija je blizu uzem gradskom jezgru i i trenutno je migracija ljudi iz centra -tzv. sirotinja, na racun nove populacije iz citave Crne Gore koja uskace i to ce se nastaviti. Kao Atina u Grckoj bice Podgorica u CG. Ostale parametre i ne uzimam u obzir , dovoljno je ovo.
Znaci da ce sjeverac duvat u prazno, jer ce svi sa sjevera da dodju u PG :). Sve i da se to desi, opet nemas metropolu. Cijela CG ima manje stanovnika od Zemuna, tako da dosta stvari pada u vodu kada govorimo o velikim gradovima. Prostor svakako ima jos, i gradice se jos, mada nisam siguran ko ce to da kupuje za 5-6 godina. Inace ja volim ovaj grad, ali on ce uvijek biti TOWN, nikad SITY... mozda je to i dobro.:)
Neće svi riješiti stambeno pitanje za 5-6 godina, potrebe za stanovima su stalne,neko hoće veći stan,pristižu nove generacije, dijele se porodice kako djeca stasaju,doseljavaju se novi stanovnici,neko će se baviti trgovinom nekretninama radi zarade itd.Banke će vjerovatno davati povoljnije kredite za kupovinu stanova.Nekretnine će biti uvijek aktuelne, u većem ili manjem obimu(ovaj komentar je prije svega vezan za podgoricu)i naš glavni grad u tim kretanjima neće se razlikovati od bilo kojeg drugog glavnog grada,osim naravno po pitanju obima, sobzirom na broj stanovnika.Poslije ove ekspanzije cijena, vjerovatno još uz neke korekcije cijene će se stabilizovati i teško je očekivati da će doći do njihovog pada.Ipak, ko bude htio da živi u glavnom gradu moraće da plati adekvatnu cijenu bilo za kupovinu ili zakup stana.
Možda u neko dogledno vrijeme bude problema na primorju, jer se ide na masovni turizam koji u nekoj daljoj perspektivi može napraviti problem.Infrastruktura ne može da prati ekspanziju izgradnje.Sada npr.ukoliko bi u Budvi bili popunjeni svi turistički kapaciteti ni tri budvanske plaže ne bi mogle da prime taj broj gostiju.Grade se kapaciteti koje infrastruktura ne može da podnese.
Posmatrajući Cg kroz teoriju polova razvoja i teorije lokacije izdvajaju se samo dve atraktivne sredine a to je Podgorica kao prestonica i ekonomski i administrativni centar sa perspektivom i OBALA kompletnom dužinom !Ostalo je vrlo vrlo diskutabilno bar iz mog ugla pa bih voleo da me neko demantuje ili iznese protivrečan stav! :)Naj veće žrtve(nekontrolisanog rasta cena nekretnina i odsustva jasne strategije države) su iz optimalnog fertilnog kontigenta tj populacija starosti od 25-30godina koja se slabo odlučuje za sklapanje braka reprodukciju i podizanje ne baš sjajnog nataliteta a bez posla ne doprinosi ni makroekonomiji zemlje.!
Zahvaljujem na inf. o nekretninama u Petrovcu mislim da cu krajem godine potraziti neki manji apartman tamo !! A sto se tice cijene nekretnina u Podgorici mislim da ima jos prostora za rast i da ce do njega doci za pola godine ako ne i prije jer ce je uredba vlade da pocne da daje stambene kredite od 50000 e po povoljnim uslovima pogurati gore!! Ovo sigurno nece biti prazna prica ali je pitanje koliko ljudi u drzavnoj upravi je sposobno da podnese ovakvo kreditno zaduzenje s obzirom na visinu plate .
Covjek je lijepo rekao da ce doci ako bude srece kao Monako. A kad Piter Mank to isto kaze onda ima vecu tezinu ? Nemojmo biti snishodljivi svako ima pravo na svoje misljenje, a konkretno gogovo mi je blize nego tvoje o nasim precima koji su zemlju izgradili nakon rata. S kojim pravom mozes tako da kvalifikujes ljude ?
Ljubo, niti jednom recju nisam kvalifikovao nikoga, nego sam izneo cinjenicno stanje, jer svaka prevelika euforija se ruzno zavrsi. Volio bih da grijesim. :toobad:
Pravo da ti kazem da razmisljam o takvom biznisu vec neko vrijeme. Ali kupiti i preprodati stan je daleko od biznisa, napraviti zgradu je nesto drugo. Na zgradama ce se uvijek zaradjivati, ali zaradjivace oni koji ih prave zgrade. Nije su cijene bile ovakve prije dvije godina pa su Cijevna komerc, Zeta gradnja .. zaradjivali. Ja govorim o ogromnom broju stanova koje imaju pojednici koji nijesu znali sto ce sa novcem a za par godina nece znati sto ce sa stanovima i oni ce obaliti cijenu nekretnina. Ovdje se razvija preduzetnistvo, a izgleda da su najveci preduzetnici ovi sto im je kapital sa neba panuo pa iznajmljuju stanove (tako mi toga biznisa). Crna Gora ima potencijal, ali nekakvo poredjenje " Crna Gora ka' Monako" je smijesno. U Monaku jedan Bogoljub Karic nije mogao da kupi stan, nije mu bilo dozvoljeno, a pogledaj ovdje kakva je situacija, da Bin Laden ponudi dobru cijenu sve bismo mu prodali i zato nema potrebe da se uporedjujemo sa Monakom ni za 100 godina. Slicno oveme desavalo se u Cirihu bum nekretnina, pa totalno srozavanje.
Jedna jako vazna stvar je to da se CG isuvise komercijalizuje a sve sto je komercijalno dobro je ali na kratak rok. Tako da kad se ovo izgustira ocekuj neki novi El Dorado .
Ja se najiskrenije nadam da ce ovdje za desetak godina bit dovoljno visok standard na dovoljno pristupacnu cijenu nekretnina i svega ostalog, a epilog danasnje situacje ces vidjeti za 3-4, najvise 5 godina. (ovdje 100 stanova nije kupilo 100 ljudi, to je uradilo njih 5)
Radujeme eda neko na forumu ima idenricno misljenje sa mnom:thumb_up:
Celebic pocinje izgradnju dvije zgrade kod Radoja Dakica. Pocetak u sptembru, zavrsetak za dvije godine. Cijena 1500 za avansno placanje, skoro sve vec prodato
Celebic pocinje izgradnju dvije zgrade kod Radoja Dakica. Pocetak u sptembru, zavrsetak za dvije godine. Cijena 1500 za avansno placanje, skoro sve vec prodato
Oprezno i sa ovakvim najavama jer su obicno lazi. Znam iz mog iskustva da prvo krenu sa nekom nizom cijenom i prodaju sprat dva. Zatim kazu sve je planulo i pocnu da grade. Kad odmaknu onda ubace u igru jos jedan sprat i opet zakoce ali sad to prodaju po vecoj cijeni. Zatim nema stanova nijada vise ali preko prijatelja moze poneki. I na kraju ono sto ostane pred kraj ili kad je vec zaverseno po jos vecim cijenama prodaju preko agencija a agencije su zaduzene i za stvaranje dalme da ce sve izgoreti ako se ne kupi taj jedan jedini stanj koji bas vas ceka. Ovo radi barem 4 kompanije. Za Celebica nijesam cujao ali pretpostavljam da se i oni uklapaju.
Nevjerovatno izgleda da postoje planirani objekti koji su prodati na "ledini".
S obzirom da sam jednim dijelom u čitavom poslu samo je nekolicina kod koje bih se usudio dati kesh na neviđeno.
Ipak sam u tom smislu konzervativan-rađe bih se odlučio za stare-nove izgrađene objekte u odnosu na prvu opciju.
Kao samoproklamovani ekspert koji je ucio na svom iskustvu bio sam ukljucen od strane rodbine u kupovinu vise stanova. Samo smo jednom imali problem sa kupovinom na ledini i to vise zbog kasnjenja i kasnije legalizacije ali ni to nije bilo previse dramaticno. Cesce ispadaju stari stanovi dramaticni a od agencija samo steta. Propratite ova tuzenja sa agencijom interspar po novinama. To su sve ljudi koji su kupovali postojece stanove a jos vise kuce. Agencije su katastrofa!
Sa agencijama-kako se ko snađe. Navodno su tu da pruže pravnu sigurnost i kupcu i prodavcu. Neznam kako država toleriše njihov rad na crno.
Kada kupuješ ili prodaješ preko njih, formalno pravno oni se nigdje ne pojavljuju.Naravno, da nebi plaćali porez, tako da predugovore ovjeravaju pečatima advokata koje ni čuo ni vidio.
Bez obzira dali se stan kupuje preko agencije ili solo, vrlo je teško naći kvalitetan stan. Nevjerovatno je šta je sve u ponudi i za koju lovu.
Što se tiče novogradnje, još nevidjeh funkcionalno rješenje stana-bar ono projekata koje sam imao na uvid.
Agencije posluju na ivici legaliteta (čast izuzecima) jer je njihov interes što brža prodaja i uzimanje provizije a posle ih zabole... :) Kupac u ovom slučaju xebena stranka ne sme pokloniti poverenje blanko uveravanju agencije i njihovog nedotupavnog adv.a+prodavca koji kaže uz to i majke mi da je stvar čista već mora angažovati svog pravnog zastupnika koji će mu ,,sažvakati,, validnost dokumenata i prema čijem se stručnom mišljenju treba upravljati. Normalno to iziskuje dodatni trošak a obzirom da je ograničenost finansija uvek bolna pa se pokušava štedeti tamo gde ne treba dešava se šta se dešava. !!!Možda najbolji pokazatelj kod kupovine jednog te istog stana koji se nalazi u ponudi kod više agencija stećiće se prava slika o njemu na osnovu sučeljavanja dobijenih informacija. Tako se vrlo črsto dešava da problematične agencije održavaju u ponudi problematičan stan dok one ozbiljnije će vam reći da isti nije u ponudi usled pravne neodrživosti prodaje ili sličnog razloga. :) Zaključak svaka čast vama i prodavcu i agenciji ali ja imam svog pravnog zastupnika čije mišljenje cenim i plaćam ga za to što čini u mom interesu i za moj račun!!!! :) :)
Ma nije samo bitan dokument kojim dokazijes buduce vlasnistvo. Naravno da je bitan i to u onom smislu da nekretnina koju kupujes treba da predje u tvoje ruke 1/1, i da nema uknjizenih opterecenja.
No bitno je i znati sta kupujes. Tu ti treba gradjevinski savjetnik
Da krenemo redom: Važeća gradjevinska dozvola podrazumeva da su tokom projektovanja poštovani važeći tehnički standardi,geomehanika,statika,... Nadzor nad objektom tokom gradnje kontroliše ovlašćeno stručno lice da li se radi prema postojećem projektu gradjevinskoj dozvoli i pravilima struke. Kad se objekat završi dobija se upotrebna dozvola koja je opet odradjena od ovlašćenog lica. Obaveza investitora da sa gradjevinskom i upotrebnom dozvolom izvrši uknjižbu objekta u zemljišnim knjigama a negde je katastar i knjiga objedinjena! Prema tome dodatno angažovanje gradjevinca rezultiralo bi i dodatni angažman geo mehaničara-tehničara,statičara,arhitekte,mašinca,
elektro tt i mašinskog inž... Pa ako se krene sa tom logikom kako da verujem da je armirač stavljao uzengije na razmaku od 20cm i da li je stavljena proračunata količina čelične armature. Ali da se ne tera mak na konac treba biti oprezan pogotovo kod novogradnje a o divljim ili polu divljim varijantama ne treba ni razmišljati! Ali pošto je ovo sredina kauboja i indijanaca sve je moguće! :) :) :) :) :)
Ja mislim da je novogradnja zakon. Ne zbog kvaliteta koji je upitan ali i ako sami radite i dovodite majstore imacete upitan kvalitet vec zbog papira koji se mogu dosta lako izkontrolisati sto nije slucaj sa starogradnjama.
@grunf
Vjeruj mi na riječ da onaj ko se bavi gradnjom i uključen je poprilično u sve faze izgradnje može mnogo bolje od pukog laika da ocjeni kvalitet onoga što kupuje.
Sreo sam čovjeka koji se bavi arhitektonskim projektovanjem( vjerovatno bez ijednog izvedenog objekta u karijeri) i koji mi se žalio na trgovinu stanom. Naime, kupio je stan pored hotela CG i žestoko ga platio. Poslije izvesnog vremena ukapirao je da mu je međuspratna tavanica izrađena od drvenih greda.
S obzirom koliko je objekat star (bar 50 god.) sa protokom vremena će morati da trži neko riješenje koje je u ovom slučaju izuzetno komplikovano.
Toliko o starogradnji .
Što se tiče novogradnje, poznajem tipa koji je trebao da prati izvođenje jednog objekta u PG( i koji se inače još uvijek radi) i koji je napustio posao između ostalog, zbog zahtjeva gazde od projektanta konstrukcije da mu uštedi u armaturi jednu garsonjeru. Ovaj je da bi dobio posao to i uradio.
Ovo su neki extremni primjeri.
Između njih imaš more problema sa kojima se susreće kupac.
@nabuko
Problem papira može da ima i starogradnja i novogradnja.
Prostim uvidom u list nepokretnosti vidjećeš dali postoji opterećenje nekretnine. Mnogo više ovih sa opterećenjem se pojavljuje kod novogradnje:gradnja bez grdj. dovole, prekoračenje gabarita i dozvoljene spratnosti prema UTU uslovima, neplaćene komunalije...
Najnoviji štos je uveo gradonačelnik-nema dobijanja grđ. dozvole bez obezbijeđenja 1,5 parking mijesta po stambenoj jedinici, tako da se investitori o jadu zabaviše.
Ja mislim da je novogradnja zakon. Ne zbog kvaliteta koji je upitan ali i ako sami radite i dovodite majstore imacete upitan kvalitet vec zbog papira koji se mogu dosta lako izkontrolisati sto nije slucaj sa starogradnjama.
Kupio sam dva stana u poslednje dvije godine.
Oba su starogradnja.
Kvalitet je neuporedivo bolji nego kod novogradnje.
Šminku sa novogradnje odradiš sam i znatno je jeftinije kad je sam organizuješ.
Papiri nijesu bili nikakav problem ali zbog neažurnosti suda koji ne dostavlja u predviđenom roku kupoprodajne ugovore poreskoj upravi, radi svake sigurnosti, odradio sam lično provjeru. Postupak je jednostavan: uzmeš list nepokretnosti i vidiš ima li opterećenja; u poreskoj upravi provjeriš da li možda postoji još koji ugovor o kupoprodaji tog stana; u sud, kod lica koja vrše ovjeru ugovora, provjeriš u knjigu ovjera da li je bila još koja ovjera za pomenuti stan (ako je stan u PG ovo uradi i u Danilovgradu, jer ugovori mogu i tamo da se ovjere), odnosno vlasnika stana za poslednjih mjesec dva dana (obično toliko kasne); kada je sve to u redu odmah u katastar zavedš stan na svoje ime; za svaki slučaj, kažeš majstorima koji ti uređuju stan da ne otvaraju vrata nikome osim tebe; kad useliš, posle svega ovoga, ostali mogu da se slikaju. ;) Tvoj kupoprodajni ugovor je zaveden prvi, proknjižen u katastru, uselio si i tebi ne može niko ništa. Ako je kakva mućka zajebo se onaj posle tebe.
Moj kolega je kupio stan pod Goricom, novogradnja, na oko odličan. Posle mjesec dana počeli su problemi zbog lošeg kvaliteta gradnje. A stan prelijep.
Ne daj bože zemljotresa, ko zna što bi bilo sa našom novogradnjom?
Najbolje su zgrade koje su počele da se rade uskoro posle zemljotresa. One su jake, od gologa straha se željezo trošilo nemilice. Provjerite elektro i vodovodnu imstalaciju u zgradi, kao i liftove. Sve ostalo se može popraviti.
I kada se kupuje stan na ledini ili još ne završeni jako je važno kod kog izvođača se kupuje. Ima svačesa! Pisao sam o tome neđe ranije, na ovoj temi. Obavezno to pročitajte! Da ne bude posle :wallbash:
Kupio sam dva stana u poslednje dvije godine.
Oba su starogradnja.
Kvalitet je neuporedivo bolji nego kod novogradnje.
Šminku sa novogradnje odradiš sam i znatno je jeftinije kad je sam organizuješ.
Papiri nijesu bili nikakav problem ali zbog neažurnosti suda koji ne dostavlja u predviđenom roku kupoprodajne ugovore poreskoj upravi, radi svake sigurnosti, odradio sam lično provjeru. Postupak je jednostavan: uzmeš list nepokretnosti i vidiš ima li opterećenja; u poreskoj upravi provjeriš da li možda postoji još koji ugovor o kupoprodaji tog stana; u sud, kod lica koja vrše ovjeru ugovora, provjeriš u knjigu ovjera da li je bila još koja ovjera za pomenuti stan (ako je stan u PG ovo uradi i u Danilovgradu, jer ugovori mogu i tamo da se ovjere), odnosno vlasnika stana za poslednjih mjesec dva dana (obično toliko kasne); kada je sve to u redu odmah u katastar zavedš stan na svoje ime; za svaki slučaj, kažeš majstorima koji ti uređuju stan da ne otvaraju vrata nikome osim tebe; kad useliš, posle svega ovoga, ostali mogu da se slikaju. ;) Tvoj kupoprodajni ugovor je zaveden prvi, proknjižen u katastru, uselio si i tebi ne može niko ništa. Ako je kakva mućka zajebo se onaj posle tebe.
Moj kolega je kupio stan pod Goricom, novogradnja, na oko odličan. Posle mjesec dana počeli su problemi zbog lošeg kvaliteta gradnje. A stan prelijep.
Ne daj bože zemljotresa, ko zna što bi bilo sa našom novogradnjom?
Najbolje su zgrade koje su počele da se rade uskoro posle zemljotresa. One su jake, od gologa straha se željezo trošilo nemilice. Provjerite elektro i vodovodnu imstalaciju u zgradi, kao i liftove. Sve ostalo se može popraviti.
I kada se kupuje stan na ledini ili još ne završeni jako je važno kod kog izvođača se kupuje. Ima svačesa! Pisao sam o tome neđe ranije, na ovoj temi. Obavezno to pročitajte! Da ne bude posle :wallbash:
Dobro de sad:biggrin: Ima i po neka kvalitetna zgrada. Nemoj da si na kraj srca
kupio sam kod šaja stan u izgradnji po 890e+garaža povezana sa liftom sa stanom u decembru.06g. sada pratim sve etape izgradnje. nisam inžinjer ali kakva je armatura čini mi se da može izdržati najači zemljotres.takođe skoro sva novogradnja ima demit fasade, stari objekti nemaju nikakve izolacije i veći su troškovi za grijanje.Nisu baš svi stanovi u novogradnji loši,većina je kvalitetna(mislim na podgoricu) ima i ozbiljnih investitora,moraju čuvati svoju reputaciju.
podgorica ima dosta loših starih objekata.
APSOLUTNA I RELATIVNA TRAJNOST OBJEKTA
Pod apsolutnom trajnišću objekta podrazumeva se maksimalni radni vek ugradjenih materijala način gradnje... i ona je u domenu teoretske vrednosti
Relativna trajnost objekta podrazumeva optimizovanu upotrebnu trajnost objekta i ona je izdeljena na eksplatacioni periode. Na primer apsolutna trajnost jednog stambenog bloka izgradjenog od tvrdog materijala prema važećim tehn.standardima je 200 godina . Relativna 100 godina pa se ovaj period podeli na eksplatacione periode od 25-30godina. Prvi od novogradnje do nekih 25 god podrazumeva da korisnik nema ozbiljnijih ulaganja već sitnog održavanja (čista kozmetika :) ). Drugi od 25do50god starosti objekta podrazumeva zamenu dotrajalih delova zbog upotrebne istrošenosti ili još ćešće zbog mode ili enterijerskih kriterijuma. Treći od 50-75god je period kada dolazi do ozbiljnih zamena na komunalnoj infrastrukturi a to je zamena glavnih elektro ormana, zameni ili ozbiljnoj reparaciji liftova promeni krovnog pokrivača i konstrukcije,ViK mreža podstanice... Poslednja faza se može okarakterisati kao period kada se ozbiljno kalkuliše da li je bolje ulagati u objekat ili ga rušiti i zidati novi. Ovako otprilike izgleda teoriska postavka Urbane ekonomije, praksa je nešto drugačija ali ne puno!!! Naj drastičniji primeri su npr u Las Vegasu gde se usled visoke cene zamljišta i velikog obrta novca u tim objektima isti se ruše posle samo 30ak godina postojanja da bi ustupili mesto tehnološki savršenijim glamuroznijim i većim izmamljivačima novca tj (stručno) ekonomski isplatljivijim !!! :) :) :)
Ovaj post je svojevrsna ,,retrospektiva,,predavanja mog profesora Urbane ekonomije Prof.dr Mileta Janjića bivšeg ministra urbanizma eksperta UN-a... ali i zajebanta,boema i još mnogih divnih osobina... :)
Ekonomija
Cijene nekretnina u regionu vrtoglavo skaču
Kvadrat stana u Budvi šest,
u Dubrovniku 20 hiljada eura
Cijene nekretnina najbrže rastu u Crnoj Gori, prošle godine prodato nekretnina za oko 600 miliona eura, od čega je država prihodovala više od 11 miliona. Beograd najdinamičnije gradilište u regionu, sa stotinama kranova u vazduhu. Cijenu nekretnina u hrvatskoj unutrašnjosti podigla izgradnja autoputa Zagreb - Split.
Podgorica, 10. jula (MINA-biznis) - Cijene nekretnina u regionu vrtoglavo skaču, a najbrže u Crnoj Gori, približavajući se zapadnoevropskim, iako ekonomije novonastalih država daleko zaostaju za onima u Evropskoj uniji.
Banjalučke “Nezavisne novine” pišu da je sve veći broj stranaca koji su, prije svega zainteresovani, za nekretnine na Jadranu, glavni uzrok rasta cijena.
“Kvadratni metar stana u starom gradu u Budvi već košta i šest hiljada eura, što je više nego u mnogo evropskih metropola, a u gradskom jezgru u Dubrovniku i astronomskih 20 hiljada”, navodi list.
“Kvadratni metar skuplji je jedino u Monaku. Istovremeno, seoska domaćinstva se mogu kupiti budzašto”.
Cijene nekretnina najbrže rastu u Crnoj Gori, naročito poslije sticanja državne nezavisnosti. Podaci crnogorskog Ministarstva finansija govore da je prošle godine prodato nekretnina za oko 600 miliona eura, od čega je država prihodovala više od 11 miliona naplaćujući porez na promet.
Taj iznos je ove godine, prema svježim podacima Poreske uprave, premašen već u prvih pet mjeseci, sa naplaćenih gotovo 14,5 miliona eura, čak četiri puta više nego prošle u istom periodu.
"Crna Gora je izuzetno atraktivna turistička destinacija", kaže direktor Agencije za nekretnine Interšpar Saša Dedeić, objašnjavajući razlog eksplozije crnogorskog tržišta nekretnina.
On smatra da je mnogo apsurdnih primjera nuđena neopravdano visokih cijena, posebno stanova u Podgorici.
”Nema govora da kvadrat stana u jezgru grada možete dobiti ispod dvije hiljade eura, a što se tiče novogradnje, cijene se kreću od 2,2 hiljade do 2,3 hiljade, pa čak i do 2,5 hiljade eura” kaže on.
Cijene kvadratnog metra u novogradnji na primorju su od 2,5 do pet hiljada eura, a kvadrat zemljišta, takođe na primorju, između 200 i 450.
Bivši vlasnici nekretnina, uglavnom ne znajući šta da rade sa dobijenim novcem, grozničavo kupuju druge, pa se u crnogorskim oglasima pojavila i ponuda u egzotičnom Dubaiju.
Šta je globalno atraktivni Dubai za budvanski Stari grad govori primjer iz oglasa, u kojima se stan od 85 kvadratnih metara prodaje za čak 530 hiljada eura.
U Zagrebu kvadratni metar košta više od dvije hiljade eura. U Dubrovniku su prodavci jednu kuću od 200 kvadrata ponudili Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradu, koji imaju pravo prvootkupa, za najmanje tri miliona eura, što su lokalne vlasti odbile.
U Hrvatskoj se računa da je strancima prodato 40 hiljada nekretnina, koje ih sve manje zanimaju, jer su cijene skočile, a Hrvati nemaju dovoljno novca.
"Banke su u rukama stranog kapitala, svoje male kamate u svojim zemljama naplaćuju kod nas. U izgradnji vlada anarhija, cilj je ostvarenje ekstremnog profita na brzinu", kaže jedan Zagrepčanin.
Beograd važi za najdinamičnije gradilište u regionu, sa stotinama kranova u vazduhu. Osim izgradnje ekstravagantnih predstavništava najvećih svjetskih kompanija pojačana je i stanogradnja.
Direktor agencije za promet nekretninama Vavilon Snežana Milekić kaže da se jagma za novim kvadratima ne smanjuje i da očekuje blagi rast cijena u narednim mjesecima.
"Cijene u Beogradu su od hiljadu do 2,5 hiljade eura po kvadratnom metru, ali luksuzniji stanovi mogu biti skuplji", rekla je ona, navodeći da je najinteresantniji Novi Beograd.
Kupci su, kako kaže, uglavnom iz Crne Gore, jer se tamo nekretnine prodaju po nevjerovatnim cijenama.
U posljednjih godinu cijene stanova u Sarajevu i Banjaluci, prema podacima agencija za prodaju nekretnina, porasle su za više od 40 odsto.
Vedad Koćo iz sarajevske agencije Gala nekretnine kaže da kvadrat stambenog prostora u gradskom jezgru Sarajeva košta između 1,25 i tri hiljade eura.
Banjaluka je jeftinija od Sarajeva, ali su cijene i dalje dosta visoke za obične smrtnike. Kvadrat stana u novogradnji je od 900 do 1100 eura.
I na Kosovu cijene nepokretnosti stalno rastu, naročito u Prištini. Veoma su skupi i placevi duž regionalnih saobraćajnica. Svojevremeno su Albanci plaćali velike iznose i za imanja Srba koji su odlazili sa Kosova, navode Nezavisne novine.
Cijenu nekretnina u hrvatskoj unutrašnjosti podigla je izgradnja autoputa Zagreb - Split. Svaka dionica poskupljivala je cijenu nekretnina za 20 do 30 odsto dok autoput nije stigao do Zadra.
U Zadru se kvadratni metar apartmana mogao kupiti za 800 do 900 eura, a kada je stigao autoput već je koštao i do dvije hiljade.
goldenpoint 12-07-07, 10:51 CRNA GORA – NEKRETNINE
Premašene cijene u evropskim metropolama
Podgorica, (MINA-BUSINESS - Cijene nekretnina u Crnoj Gori, naročito na primorju, na najekskluzivnijim lokacijama, odavno su premašile ne samo balkanski prosjek nego i one u najvećim evropskim metropolama, piše beogradska Politika.
Međunarodna istraživanja na koja se sve češće pozivaju i domaći stručnjaci pokazuju da je upravo Crnogorsko primorje sada postalo jedno od najjačih svjetskih tržišta za ulaganja u nekretnine.
Prema njihovim analizama, cijene nekretnina na nekim delovima obale samo su u posljednjoj godini skočile više od 50 odsto.
Britanska agencija Pluto kapital, koja svoje predstavništvo ima i u Crnoj Gori, tvrdi da su nekretnine u ovoj državi upola jeftinije nego u susjednoj Hrvatskoj.
Menadžeri ove agencije su kazali da su cijene stanova i placeva u Crnoj Gori u prethodnih devet mjeseci porasle za petinu, i očekuju da će u naredne dvije do četiri godine biti duplo skuplje.
Zbog toga, oni savjetuju svojim klijentima da je kupovina nekretnine u Crnoj Gori danas isplativa jednako kao što je to bilo prije dvadesetak godina u Španiji.
Domaće analize, međutim, pokazuju da ne postoji velika razlika u cijeni kvadrata između stanova u Crnoj Gori i Hrvatskoj, poredeći Budvu i Sveti Stefan sa nekim lokacijama u Dubrovniku, gde se stan može pazariti za gotovo istu sumu.
Vlasnik podgoričke agencije Interšpar Saša Dedeić smatra da su cijene stanova u Podgorici i na primorju preuveličane.
»Kvadrat stana u centru grada ne možete dobiti ispod početne cijene od dvije hiljade EUR. Stanovi u novim zgradama i u onim koje se sad grade koštaju više, vrlo često i 2,5 hiljade EUR sa tendencijom da nakon izgradnje cijene kvadratnog metra u centru grada i dijelu preko Morače budu iznad 2,5 hiljade, odnosno oko tri hiljade«, kaže Dedeić.
Cijene stanova su, prema njegovim riječima, najniže na severu Crne Gore, koji je još privredno i saobraćajno nerazvijeniji, dok su izuzetak Žabljak i Kolašin, kao turistički afirmisani centri, ali i u ta dva grada uglavnom se ne trguje stanovima, nego zemljištem, gdje kvadratni metar na najekskluzivnijim lokacijama doseže i sto EUR.
Kvadratni metar zemlje na primorju košta između 200 i 450 EUR, a tako visoke cijene tumače se kao odraz velike potražnje, a male ponude, s tim što stalni rast izazivaju stranci koji ne pitaju koliko košta.
Prognoze stručnjaka pokazuju da ove godine treba očekivati ekspanziju u Boki Kotorskoj, koja će, kako tvrde, biti jedna od najpopularnijih i najtraženijih lokacija na svetu, posebno nakon što je milijarder Piter Mank kupio tivatski Arsenal i najavio gradnju marine i pratećih turističkih sadržaja.
U prilog ovoj tvrdnji ide i informacija da su u prethodnoj godini cijene nekretnina u Tivtu skočile 50 odsto, tako da kvadrat stana košta od 1,5 do dvije hiljade EUR.
Lider Pokreta za promjene (Pz)) Nebojša Medojević objašnjava da investitore u nekretnine u Crnu Goru privlači veoma mali porez od svega dva odsto, a pri tom su oslobođeni i plaćanja poreza na kapitalnu dobit.
»Kada tome dodamo i mogućnost stranaca da preko osnivanja firmi postanu i vlasnici nekretnina, onda nije teško zaključiti zašto je trenutno Crna Gora hit na tržištu nekretnina u svijetu. Druga strana medalje će ubrzo početi da se pokazuje, jer smo u Crnu Goru privukli ljude sa kriminalnim prošlošću, koji će sa sobom donijeti i svoj način života, sklonost ka kriminalu i korupciji, a da ne govorimo o uništavanju prostora, ugrožavanju turističkih potencijala i sličnim razvojnim problemima«, rekao je Medojević.
Nagli rast prodaje nekretnina u Crnoj Gori uglavnom ne utiče na cijenu kvadrata u Beogradu. Ipak, veći broj crnogorskih državljana u posljednje vrijeme interesuje se za stanove u Beogradu.
Direktor Jadran nekretnina, Jasna Dašić, objašnjava da oni obično prodaju kuće ili zemljište najčešće na primorju i kupuju stanove za djecu ili da im se nađe kad dođu u Beograd. Crnogorci važe za probirljive kupce pa isključivo traže Vračar, gornji Dorćol, iznad Ulice cara Dušana i centar Palilule.
Direktor Magnat nekretnina Bojan Isovski smatra da je tržište doskorašnje članice bivše Državne zajednice isuviše malo da bi izazvalo potrese u Beogradu.
»Oni isključivo gledaju Knez-Mihailovu, strogi centar i zgrade oko Arene. Raspituju se, ali malo kupuju. Sve je to daleko od one priče da oni pazare ne pitajući za cijenu«, tvrdi on. »I te kako vode računa o tome koliko će da plate željenu nekretninu«.
Veliki upliv stranog kapitala u Crnoj Gori, od sticanja nezavisnosti, doveo je do povećanja cijena kvadrata, šo je prema mišljenju agenata pogodovalo i srpskim državljanima bilo da su nasljednici ledine i pašnjaka, ili imaju vikendice na moru. Mnogi od njih su odlučili da prodaju nepokretnosti i riješe stambeno pitanje djeci u Beogradu, što do sada nijesu mogli.
Herceg Novi u kome kvadrat dostiže i 3,5 hiljada EUR, povukla je strane kupce iz Hrvatske.
To agenti objašnjavaju činjenicom da su stranci u Hrvatskoj do sada pokupovali sve što su mogli, mada oni na tom tržištu i dalje trguju, ali mnogo manje nego u Crnoj Gori.
Kvadrat u Dubrovniku, najskupljem dalmatinskom ljetovalištu se kreće od 1,5 hiljada EUR na obodu grada, Lapadu od 2,5 do tri hiljade, a u starom centru i do šest hiljada EUR. Cijene kvadrata u Zagrebu su između 1,4 hiljade i tri hiljade EUR.
»Oni koji su bili strpljivi ili im nije bilo hitno u ovom trenutku mogu dobro da zarade, jer kuće i stanove prodaju po punoj tržišnoj cijeni«, kazala je Dašić i dodala da se u Zagrebu nekretnine mnogo više prodaju nego u Beogradu.
Razlog za to jeste što se u hrvatskoj prestonici uglavnom grade manje luksuzni stanovi, koje njeni stanovnici mogu sebi da priušte.
Ona je podsjetila da Hrvatska kao Crna Gora i Srbija nema zakon o nekretninama, ali je ova oblast kod njih mnogo bolje regulisana.
»Oni su usvojili nekoliko uredbi, važnih za profesionalno trgovanje nekretninama. Agenti moraju da imaju licence za rad pa samim tim ne može svako da se bavi prodajom«, rekla je Dašić. »U Crnoj Gori i babe koje čuvaju ovce trguju imanjima«.
Kupci su izjednačeni u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kada je riječ o porezu na apsolutni prenos prava. Tako na primjer, kada se kupuje stan u Srbiji porez na promet nepokretnosti, odnosno na prenos apsolutnih prava je pet odsto, isto kao i u Hrvatskoj.
U Crnoj Gori porez na prenos apsolutnih prava je dva odsto.
U posljednje vreme stala je prodaja nekretnina u barskoj Opštini.
»Pretpostavljam da je to zbog nove uredbe, koja je usvojena prije nekoliko dana, o prometu nekretnina, po kojoj stranci ne mogu da kupuju placeve, a Srbi, Makedonci i Albanci ne mogu da uknjiže stanove na svoje ime, za razliku od Rusa koji to mogu«, kazao je vlasnik agencije za promet nekretnina Lunil Dušan Lekić.
Sa druge strane, kako je dodao, kuću mogu da kupe svi, ali pitanje je kako mogu da je uknjiže, dok plac na kojoj je kuća, novom uredbom, nikako ne mogu da uknjiže u katastarske knjige.
Lekić se, piše Politika, pokazao kao dobar prognozer, jer je prije nekoliko mjeseci rekao da će vrijednost nekretnina rasti i da će polovinom godine dostići 2,5 hiljade EUR za kvadratni metar.
Prema njegovim riječima, Rusi i dalje najviše trguju nekretninama.
»Novi unosni biznis je kupovina relativno jeftinog placa, podizanje objekta od oko 150 kvadrata, naravno, bez građevinske dozvole, ali uz uknjižbu u katastarske knjige i njegova prodaja. Konkretno, čovjek koji je potrošio za plac i objekat oko 100 hiljada EUR, prodao ih je, samo nekoliko mjeseci kasnije, za 240 hiljada EUR«, naveo je Lekić.
Karakteristično je, kako je ocijenio, da Srbi masovno prodaju svoje nekretnine u barskoj Opštini i, prema njegovim saznanjima, kupuju u Srbiji.
U posljednje vrijeme cesto cujem da se priprema zakon kojim ce se zabraniti prodaja zemljista strancima.Dali neko zna o cemu se radi?
jedan_prošli 23-07-07, 19:57 Tko bi rekao da ce kvadrati postati stvar prestiza, a ne osnovne potrebe i dobr investicije.. Sa tolikim cijenama za kvadrat, trebalo bi bar dva zivota da se isplate.. Bolje od kupovine nekretnina na CG primorju je zasigurno prodaja krofni i strudli na plazi :-) Krofna 1 euro, strudla sa visnjama 3 eura. Garant prave promet od 50 do 100 eura. Za toliki povrat moras imati stan u Budvi koji moras platiti preko 100 000 eura. Velika cijena naspram pola kamiona brasna i 10 konzeri visanja ;-) Pa tko je tu pametan? Odo i ja u pekare ;-)
za mene su ove cijene hahaha kao sto bi rekli oni koje ne gotivim , napuhani balon koji ne da ce puknuti , nece ali ja po tim cijenama ne kupujem jer nisam tako bogat a cg ipak toliko ne volim kad za te novce mogu kupovati u mojoj dezeli ili HR ili SR ili cak u UN
hvala na ponudi ali nisam rus a nisam ni sa kruske pao za sada
Evo interesantnog teksta, bice zanimljivo da se vidi na koji nacin ce se cijela ova situacija "peglati"
Upravni sud presudio da su strani državljani nelegalnim putem postali vlasnici zemljišta u Crnoj Gori – država sad na mukama
Hoće li se strancima oduzeti kupljena zemlja
Stranci koji su kupili zemlju u Crnoj Gori do tih nekretnina došli su kršenjem Zakona?! Knjiženjem stranaca kao vlasnika zemlje, područne jedinice Uprave za nekretnine kršile su važeći Zakon o osnovama svojinsko-pravnih odnosa iz 1980. godine?! Prema podacima koji su zvanično saopšteni proljetos u Upravi za nekretnine Crne Gore, strana pravna lica ne računajući bivše jugoslovenske republike, vlasnici su 539 hektara zemlje, a fizička 108 hektara. Stranci su vlasnici najviše zemljišta u Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Kolašinu i Žabljaku. S obzirom na činjenicu da se na knjiženje u područnim jedinicama čeka i po nekoliko mjeseci, sasvim je izvjesno da je u vlasništvu stranaca objektivno mnogo više zemlje nego što je to saopšteno
Upravni sud Crne Gore u junu je donio presudu u kojoj se poziva na Zakon iz 1989. navodeći da strano fizičko lice koje ne obavlja djelatnost u Crnoj Gori ne može steći pravo svojine na zemljište.
Da li ovakva odluka Upravnog suda znači i reviziju knjiga, odnosno oduzimanje zemlje strancima koji su je “u pravnoj praznini” kupili, u Upravi za nekretnine, za sada, nemaju odgovor.
Prema saznanjima Republike, direktor ove ustanove Mićo Orlandić polovinom juna dostavio je svim crnogorskim upravama za nekretnine presudu Upravnog suda kako bi ih upoznao s pravnim stavom Suda.
Područne jedinice u obavezi su da od 20. jula primjenjuju odredbe Zakona o osnovama svojinsko pravnih odnosa iz 1980. ali ostaje nejasno šta sa zemljom koja je došla u ruke stranaca do tada.
- Kako do sada područne jedinice nijesu na jedinstven način primjenjivale odredbu člana 82. Zakona o osnovama svojinskih odnosa već su se pozivale na odredbe drugih zakona kojima se reguliše sticanje i prenos prava svojine na zemljište domaćih fizičkih i pravnih lica, sve područne jedinice su obavezne da se pridržavaju citiranog propisa i pravnog stava Upravnog suda Crne Gore. Radi sagledavanja dosadašnje prakse o sticanju i prenosu prava svojine na zemljište od strane fizičkih lica nalaže vam se da najkasnije do 25. juna dostavite podatke o stranim fizičkim licima koja su stekla i uknjižila pravo svojine na zemljište u toj područnoj jedinici i po kom zakonskom osnovu - navodi u dopisu direktora Uprave za nekretnine Mića Orlandića, dostavljenom područnim jedinicama.
Na pitanje Republike hoće li biti revizija dosadašnjih takozvanih uknjižbi vlasništva zemlje na strana fizička lica, u Upravi za nekretnine Crne Gore još nemaju jasno definisan stav.
U presudi Upravnog suda Crne Gore, pored ostalog, navodi se da “strano fizičko lice koje ne obavlja djelatnost u Crnoj Gori, prema odredbama člana 82. Zakona o osnovama svojinsko-pravnih odnosa, ne može steći pravo svojine na zemljište“.
Praksa je, međutim, pokazala da se više od dvije godine niko nije obazirao na taj Zakon, što se da vidjeti u evidencijama Uprave za nekretnine. Prema njihovim podacima, preko milion kvadrata crnogorske zemlje je uknjiženo na strana fizička lica, upravo se pozivajući na Zakon po kejm, sada se ispostavilo, nijesu imali prava da dođu do zemlje.
Kako je Republici rečeno u agencijama za promet nekretnina, interesovanje stranih državljana za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori ne da se nije smanjilo, već raste.
- Zakonodavac nije donio nikakve izmjene i dopune u proteklom periodu, pa se postavlja pitanje kako se isti zakon može tumačiti na različite načine i ko iz katastarskih službi ima pravo selektivno raditi knjiženje. Tačka je stavljena 20. juna što povlači pitanje ko je dozvolio da se zemlja prodaje strancima i ko će izvršiti reviziju ili osporiti uknjiženim vlasnicima njihovo pravo vlasništva? Ko može opravdati stav „što je do sada prošlo, prošlo je“ i ko ima pravo da se na takav način odnosi prema nečijoj imovini - pita vlasnik preduzeća za promet roba i usluge „V&K Svetionik“ Vera Kirović.
Ona naglašava kako je sada na sceni jedna haotična situacija u prometu nekretnina kada je riječ o strancima - s obzirom na činjenice da se kupoprodajni ugovori sa stranim fizičkim licima za zemljišta i kuće nesmetano ovjeravaju na sudskim pisarnicama i za to se plaćaju zakonom propisane takse, da je Zakon o porezu na promet nepokretnosti izjednačio domaća i strana fizička lica kada je ovaj porez u pitanju dolazi se do nelogične situacije - stranac može kupiti kuću, ali ne i zemlju na kojoj je objekat! Ta zemlja ostaje u vlasništvu prodavca što otvara mogućnost zloupotrebe, jer je nedefinisano na koji će način prodavci biti spriječeni da tu zemlju za koju su primili novac ne prodaju jedan ili više puta. Oni u Katastru ostaju i dalje upisani vlasnici.
- Obaveza agencija za nekretnine, kao ovlašćenih posrednika u prometu nekretnina, je da potencijalne kupce upoznaju sa zakonskim normama a na stranim fizičkim licima je odluka kako će i da li će uložiti novac pod navedenim uslovima prenosa vlasništva. Praksa pokazuje i da se otvaraju fiktivna preduzeća da bi se na taj način završila uknjižba.
Nijedna ozbiljna kuća koja se bavi prometom nekretnina neće svoje klijente upućivati na ovakav način „završavanja“ posla. Kroz osnivački ulog u vidu zemljišta osnivači, kao fizička lica, postaju i vlasnici tog zemljišta. Da li iko provjerava da li te firme poslije registracije išta rade – zaključuje Kirović.
Biljana Boljanović
Stranac vlasnik svakog četvrtog stana u Budvi
Stranci su vlasnici 2,94 odsto zemljišta u primorskim opštinama. Jako je interesantno da je, prema podacima Uprave za nekretnine, vlasnik svakog četvrtog stana u Budvi – stranac. Stranci su vlasnici 24,8 odsto stanova u metropoli crnogorskog turizma. U Baru stranci su vlasnici svakog petog stana ili 20,98 odsto stanova. Najmanje stanova, od gradova koji su stranim državljanima interesantni, u stranom vlasništvu je u Podgorici, i to svega 0,59 odsto.
izvor-REPUBLIKA
Da li to znači da će u skorije vreme kad ZAKONODAVAC kaže govorite maternjim jezikom pola Cg progovoriti RUSKI ili neki drugi jezik. (Opet će biti nas i Rusa 200 MILIONA) :) ! ?
Ne razumijem, sta fali maternjem. A kamo srece da pola cg zna i neki strani jezik
Tko bi rekao da ce kvadrati postati stvar prestiza, a ne osnovne potrebe i dobr investicije.. Sa tolikim cijenama za kvadrat, trebalo bi bar dva zivota da se isplate.. Bolje od kupovine nekretnina na CG primorju je zasigurno prodaja krofni i strudli na plazi :-) Krofna 1 euro, strudla sa visnjama 3 eura. Garant prave promet od 50 do 100 eura. Za toliki povrat moras imati stan u Budvi koji moras platiti preko 100 000 eura. Velika cijena naspram pola kamiona brasna i 10 konzeri visanja ;-) Pa tko je tu pametan? Odo i ja u pekare ;-)
A ni palačinke nisu neisplative!!!!!!!!
Ne razumijem, sta fali maternjem. A kamo srece da pola cg zna i neki strani jezik
Ma Crnogorci su ti poliglote, uskoro ćemo 100% znati 2 strana jezika(Srpski, Bošnjački), 1 ćemo znati dosta dobro(HRV) i 2 solidno(Mak i Slo), pa ruski i Engleski, ovi sa primorja Italijanski i Albanski, tako da ćemo se visoko rangirati u Evropi kad je poznavanje stranih jezika u pitanju.
Jedino nam ovaj "naš" još malo škripi!
Škripaće do se ne vrati crnogorski glas "šć".
Ovo je tema o nekretninama, nije o jezicima, pa tu raspravu u okviru foruma Politika i drustvo mozete voditi, jer ovdje ce ubuduce biti brisano.
jedan_prošli 26-07-07, 10:52 A ni palačinke nisu neisplative!!!!!!!!
Slazem se! Rusi kao mali prascici, sve probavaju. Ali for mi onaj led u casi za 1,5 eura. Tu bi se dala lova sgrunfati. Nego bolje se baviti biznisom, nego ulagati u nekretnine. To je moj stav!
Slazem se! Rusi kao mali prascici, sve probavaju. Ali for mi onaj led u casi za 1,5 eura. Tu bi se dala lova sgrunfati. Nego bolje se baviti biznisom, nego ulagati u nekretnine. To je moj stav!
Sve je dobro kad se isplati, nisam puno izbirljiv!
jedan_prošli 26-07-07, 11:19 Onda bjezi od nekretnina :-)
Onda bjezi od nekretnina :-)
I ne okreći se sine!
Maloprije je na dnevniku TVCG 1 bila emisija "Cijene nekretnina u CG",i prepricacu ukratko.
Navedena tv je objavila da su u CG nekretnine dostigle cijenu evropskih,da je kupaca sve manje i da se isti polako sele u druge,jeftinije destinacije...
Inace u potpunosti se slazem sa navedenom reportazom i tvrdim da je ona tacna.Od prijatelja koji se bave nekretninama,ima tu nekih advokata koje znam,sam cuo da je interesovanje smanjenjo i da se kupci sve teze odlucuju da kupuju po ovim cijenama.Mislim da je korekcija cijena nekretnina neminovna.
Znam da su u Pg,cijene kvadrata "u krv skupe".Posto trazim dvosoban,ili trosoban stan da kupim,isao sam da obilazim neke stanove i ne biste povjerovali sta ljudi cijene po 1800-2000€ po kvadratu!Evo ako neko ima da proda veci dvosoban ili trosoban stan nek mi se javi na private,nadam se da se moderator nece naljutiti zbog "oglasa" :)
Ja mislim da je ovo samo zatisje ... pogledaj Makrsku tamo je cijena kvadrata 2000e...
Makarska je pojam a cijena 2000..isto je bila priča na Dnevniku da se investitori koje interesuju nekretnine sve više sele na tržište u okruženju konkretno sve više na Albaniju i da su cijene ,,prenaduvane,,bilo je upoređenje Beograda I Podgorice
ako tako budemo razmisljali i Drac ce nam biti pojam vrlo brzo...
Ima Hrvata na forumu neka neko objasni sto je Makarska u odnosu na ostala turisticka mjesta. Ja se ne sjecam kao pojma mada nijesam tamo bio 20 godina. Mislim (mada sam se mnogo puta prevario) da su cijene nekretnina na plafonu.
Ima Hrvata na forumu neka neko objasni sto je Makarska u odnosu na ostala turisticka mjesta. Ja se ne sjecam kao pojma mada nijesam tamo bio 20 godina. Mislim (mada sam se mnogo puta prevario) da su cijene nekretnina na plafonu.
Pa Makarska je lijepa, ima lijepe plaže i zgodne cure.
Osim toga, neki će reći da ni Dubrovnik nije daleko. :biggrin:
Osim toga, blizu je Hercegovini. :biggrin::biggrin::biggrin:
Plaze su lijepe a ja sam je zapamtio po bih odmaralistima.
Gledajući i čitajući reklamu u dnevnim novinama za novogradnju u Podgorici i najezdu novih investitora, takođe sam mišljenja (ili nadanja) da su cijene blizu plafona.
Mišljenje mi jedino može pokvariti višak love od primoraca u septembru.
Ko se dobro ofajdijo taj će cijene da diže.
ako tako budemo razmisljali i Drac ce nam biti pojam vrlo brzo...
Očigledno nijesi bio u Makarsku..samo si to negdje pročitao da je kvadrat 2000 eura..ako je to ta cijena prije bih ga tamo kupio nego u Budvu.
Vidi pojma nemam. Cijene u predgradnji su isto uzasne a stan bilo kakav jednosoban za ispod 1800E/m2 u Pgd mislim da nije moguce naci bez nekog cuda da na ista lici.
Derek_Trotter 09-08-07, 14:56 A ne znam ni sto bi kupovao stan za te pare kad kao prvo od rentiranja nema fajde (niske cijene nasuprot ulozenim parama) a drugo cim kupis stan, tesko ga mozes prodati jer bi svi da ga kupe u izgradnji i tako na njemu potencijalno zarade kad stan bude gotov
Očigledno nijesi bio u Makarsku..samo si to negdje pročitao da je kvadrat 2000 eura..ako je to ta cijena prije bih ga tamo kupio nego u Budvu.
pravo da ti kazem ja bih prije u Spaniji ali ovdje nije rijec sto bismo ja i ti vec govorimo i cijeni nekretnina ...ja ti kazem da je tamo kvadrat 2000e a ti vjeruj il ne vjeruj necu te ubjedjivati a i cijenu nekretnina za svaki grad na svijet nije neka filozovija saznati...
Vidi navescu ti samo raspone kupovina i prodaje: 750E/m2 prema zabjelu u februaru prosle godine sada 2000E/m2, normal kod hrama 900E/m2 prije godinu i po dana u predgradnji danas 2500E/m2 itd. Veliki broj ljudi posebno sa primorja sto je kupio stanove koje ne koristi niti ih izdaje jednostavno ih drzi kao ustedjevinu.
Vidi navescu ti samo raspone kupovina i prodaje: 750E/m2 prema zabjelu u februaru prosle godine sada 2000E/m2, normal kod hrama 900E/m2 prije godinu i po dana u predgradnji danas 2500E/m2 itd. Veliki broj ljudi posebno sa primorja sto je kupio stanove koje ne koristi niti ih izdaje jednostavno ih drzi kao ustedjevinu.
za PG se slazem...mada se i PG broji kao primorski grad po udaljenosti od mora...ali pogotovo u neke djelove PG mora doci do snizavanja cijena do 1250 e ispod toga siguran sam da nikada nece ici ... ja samo pricam realnost ...a ona nam nije cesto po volji...
Vidi pojma nemam. Cijene u predgradnji su isto uzasne a stan bilo kakav jednosoban za ispod 1800E/m2 u Pgd mislim da nije moguce naci bez nekog cuda da na ista lici.
Imaš kod Zetagradnje na Starom Aerodromu jednosobni po 1450 eur/m2.
Zgrada je ukrovljena i u toku su zanatski radovi.
Mislim da su i kod ostalih "jačih" cijene slične.
Ovo daje nadu ( za nas koji tragamo) da je tražnja splasnula.
Maloprije je na dnevniku TVCG 1 bila emisija "Cijene nekretnina u CG",i prepricacu ukratko.
Navedena tv je objavila da su u CG nekretnine dostigle cijenu evropskih,da je kupaca sve manje i da se isti polako sele u druge,jeftinije destinacije...
Inace u potpunosti se slazem sa navedenom reportazom i tvrdim da je ona tacna.Od prijatelja koji se bave nekretninama,ima tu nekih advokata koje znam,sam cuo da je interesovanje smanjenjo i da se kupci sve teze odlucuju da kupuju po ovim cijenama.Mislim da je korekcija cijena nekretnina neminovna.
Znam da su u Pg,cijene kvadrata "u krv skupe".Posto trazim dvosoban,ili trosoban stan da kupim,isao sam da obilazim neke stanove i ne biste povjerovali sta ljudi cijene po 1800-2000€ po kvadratu!Evo ako neko ima da proda veci dvosoban ili trosoban stan nek mi se javi na private,nadam se da se moderator nece naljutiti zbog "oglasa" :)
Meni se čini da polako dolazi do zasićenja, e sad ne znam možda griješim.
Ako ljudi prodaju u izgradnji dvosoban stan u Dalmatinskoj ulici(za one koji nisu iz PG - prosječna lokacija) 2000 po kvadratu koliko bih ja trebao u Hercegovačkoj(strogi centar)?
Imaš kod Zetagradnje na Starom Aerodromu jednosobni po 1450 eur/m2.
Zgrada je ukrovljena i u toku su zanatski radovi.
Mislim da su i kod ostalih "jačih" cijene slične.
Ovo daje nadu ( za nas koji tragamo) da je tražnja splasnula.
Ima i Ave Maria da pojasnim lokaciju između DKPG i RDHK, a preko puta dječje bolnice i još neka firma radi.
Cijene ne znam, a i mene interesuju, pa ako neko sazna nek postavi informacije na forumu, neku novu temu ili u okviru ove.
Inače ne treba mnogo vjerovati izvođačima kad vam kažu da su prodali sve stanove, jer sam ja prije 5-6 mjeseci bio da se raspitam kod vama poznatog Baće Radovića i tad su mi rekli da su sve stanove prodali i imaju samo 2 u potkrovlje. Nakon 10 dana je izašao oglas za prodaju stanova u toj "prodatoj zgradi" i bilo ih je kakvih poželiš, tako da su to njihove seljačke fore, ali pale kod nas izgleda.
Inače sve vas ovdje savjetujem da se dobro informišete o investitorima tj. izvođačima jer mi je blizak prijatelj prvi čovjek jednog od izvođača i rekao mi je da dobro obratim pažnju sa kim od njih da uđem u kupovinu.
Ima ih određeni broj koji niti imaju pare, a ima i puno parcela koje su sporne.
Ovo je moj skromni doprinos, a vjerujte da imam bogato iskustvo u tome!
Ne znam kakva je situacija u CG, ali sve ono što vidim da se piše čini se barem skupo kao i kod nas.
Što se tiče HR moje je razmišljanje ovakvo. U ZG će cijene stagnirati ili blago rasti, ali u nekakav pad ne vjerujem. Doći će do veće diverzifikacije cijena vremenom tako da će ono što je stvarno ekskluziva imati i ekskluzivnu cijenu. Ali takvog je vrlo malo. Okolica Zagreba bi također mogla profitirati poboljšanjem prometne i ostale infrastrukture kao mjesto za one koji žele živjeti izvan vreve i smoga centra grada, a opet blizu, ali i tu su cijene već sad poprilične. Osim toga, mislim da će na cijenu nekretnine osim same lokacije, puno više utjecati i mikrolokacija i sama kvaliteta gradnje. Ne može stan u raspadajućoj zgradi bez lifta koštati kao novogradnja. Isto kao što ne može stan na prometnici koštati kao stan na mirnoj lokaciji pored parka. Dosad se tome pridavalo premalo pažnje, ali mislim da će takve stvari kako vrijeme odmiče sve više dobivati na cijeni, kao što je to i vani normalno.
Što se mora tiče, tamo ipak generalno očekujem neki porast ulaskom u EU zbog većeg ulaska stranog kapitala i privlačnosti obale, ali ne drastičan rast. Cijene su već sad vrlo visoke, ali još uvijek ima nekih lokacija koje su nešto povoljnije (srednja Dalmacija). Istra je već sad skupa, ali očekujem još više cijene jer je to ipak najrazvijenija regija i mnogima izbor ugodnog mjesta za odmor, ali i za život. Podizanje razine infrastrukture moglo bi također utjecati na rast cijena u nekim mjestima uz more.
Prilika možda ima u nekim drugim dijelovima zemlje, ali to je već teško pogoditi i prognozirati. Makar je činjenica da su neke stvari zapravo badava jer su sada izvan bilo čijeg fokusa.
Generalno bi zaključio da mi se sada investiranje u nekretninu i ne čini baš nešto. Makar se uz dosta truda još na određenim mjestima i može pronaći nešto što ima potencijala za rast. Trenutno ulažem u nekretninu za stanovanje, ali to je drugi par rukava i tu mi profit nije bitan faktor, puno bitnije mi je osobno zadovoljstvo.
Pisao sam za HR, ali možda se mogu povući i neke paralele sa CG. Naravno, ne znači da sam u svojim prognozama u pravu.
I pored ovih nekih svadjalackih tonova ipak dosta korisna rasprava.
Cijena kvadratnog metra u predgradnji kod Delta centra i ispod Ljubovica kod kineske ambasade je 1600 Eura. Znaci, preskupo. E da, izgleda da je ipak doslo do zasicenja. Pad cijena nekretnina u PG se ocekuje od Nove godine. Ovo nije moja prica vec ljudi koji su uveliko u poslu sa nekretninama. I molio bih da me sada ne optuze da obaram cijenu nekretnina u PG :)
Pa ne bih se slozio da je trziste stambenog prostora u Pg zasiceno.
Istina, to ne mogu potvrditi podacima, niti znam da neko to mjeri ali iz kontakata sa poznanicima i prijateljima znam da mnogi od njih imaju potrebu za stanom i planiraju kupovinu. Takoodje, dosta ljudi dolazi u Pg da zivi i radi, zarade (u Pg) rastu, banke se tuku izmedju sebe u ponudi kredita,...
U vrijeme prvog skoka stanova ja sam mislio da ne moze to dugo trajati i da nije supruga insistirala, vjerovatno ne bi kupili stan. Danas, tri godine kasnije, komsija prodaje stan po cijeni 2,5 x vecoj nego sto sam ga kupio.
Mozda ce cijene stanova malo usporiti rast ili stagnirati, ali veci pad cijena ne ocekujem. A volio bih da pogrijesim,... :lighten:
Naravno sandokane da nije zasiceno niti ce kad biti!Uvijek ima ljudi koji nemaju stan,ili onih koji imaju ali im treba veci.Da li iko ocekuje kada je prosjecna plata u cg 300€ da kupi stan? Ove kupovine,i naravno porast cijena kvadrata koji je to propratio,nisu bile od strane obicnih radnika vec od primoraca,dijelom stranaca,i domacih koji nisu znali gdje ce sa parama pa su po spratove zgrade kupovali.Ko je iz PG ,nek prodje uvece pored zgrade Maxima i vidi koliko svjetala gori-a stanovi prodati! Sa te strane mislim da je doslo do zasicenja,ovi koji su imali para,primorci i po malo stranaca su se "naoruzali" stanovima i znam da polako traznja za stanovima opada,tacnije,da se ispravim,ne opada traznja,samo vise nece niko da ponudi onoliko para koliko se trazi za kvadrat stana,neke nevjerovatne cifre.
Rekao sam vec da trazim dvosoban ili trosoban stan od skoro,i ono sto sam vidio a sto su mi i potvrdili je,da su svi prodavci spremni da spuste cijenu strana za pare na ruke,tj ako stan cijeni 120 000€,a vi mu pruzite 100 000€ on se itekako zamisli(znam prijatelj mi je tako kupio,ne ja),ispocetka vas odbije,ali moze se desiti ,kao u primjeru koji sam naveo,da se javi za par dana pa da se nadjete na 103000€...Poenta price je da cijena koju vidite u oglasima,novinama nije fixna i da se u 80%slucajeva cijena moze dosta spustiti!
Sto se tice primorja,mislim da su cijene previsoke za nas,te da i stranci polako pakuju kofere i kupuju zemlju,ili stanove u drugim zemljama,na kraju,to nije nikakva tajna,to ce vam svi u agencijama reci.Vlasnici agencija su mi rekli,bar ove sto ja znam,da im najveci problem u prodaji prave nerealne cijene,to jest,preceravanje vlasnika...Mislim da je m2 u Ulcinju jos povoljan,naravno u odnosu na druge gradove,i da je nerealno ocekivati da cijene nekretnina rastu.
Sto se tice sjevera knjiga spala na dva grad Kolasin,I Zabljak,naravno-opšte poznato zasto.Tu ocekujem da ce jos cijene rasti,jer je u sustini to slabonaseljeno podrucje,ali i tu ne previse-infrastruktura je nikakva,i turizam koji se tamo uzgaja nije ni prici seoskom zapadnom,a o planinarskom da i nepricamo.
Naravno,kao i sa akcijama i sa svim u zivotu tako je sa nekretnima-one vrijede koliko je neko spreman da plati za njih! Iako se meni ova recenica ne svidja ni malo i mislim da je pogresna-ona ima logike itekako...
Ako recimo stan od 70m2 po 1460eur košta 102.200,00. Isti stan se može po proceni izdati 330 eur. Što znači da povrat kapitala imate za 310 mjeseci odn.25-26 godina. Ovako spori povrat kapitala ili nesklad pretpostavlja ili će zakup gore ili cijena po m2 dolje u šta nevjerujem (naročito kad je CG u pitanju).Zakup takođe zbog ukupne ekonomske situacije teško da može da se povećava. Iskreno, na ove cijene nikad ne bih uložio u kupovinu stana, ali zato bih u kupovinu kuće ili obavezno gradnju.
Ako recimo stan od 70m2 po 1460eur košta 102.200,00. Isti stan se može po proceni izdati 330 eur. Što znači da povrat kapitala imate za 310 mjeseci odn.25-26 godina. Ovako spori povrat kapitala ili nesklad pretpostavlja ili će zakup gore ili cijena po m2 dolje u šta nevjerujem (naročito kad je CG u pitanju).Zakup takođe zbog ukupne ekonomske situacije teško da može da se povećava. Iskreno, na ove cijene nikad ne bih uložio u kupovinu stana, ali zato bih u kupovinu kuće ili obavezno gradnju.
Gradnja se najbolje isplati!
Znate šta se ja mislim, no mi žena pravi problem (kao i svakome).
Imam stan od 76m2, da ga prodam i uložim u akcije. Neka ostvarim dobit od samo 10% godišnje, to je 10.000€, a za kiriju ću da dam 3.000€. Dobar sam 7.000€.
Čak i na štednju u banci ako se daju ostaje posle kirije oko 3.000€.
Jesam lud!
Znate šta se ja mislim, no mi žena pravi problem (kao i svakome).
Imam stan od 76m2, da ga prodam i uložim u akcije. Neka ostvarim dobit od samo 10% godišnje, to je 10.000€, a za kiriju ću da dam 3.000€. Dobar sam 7.000€.
Čak i na štednju u banci ako se daju ostaje posle kirije oko 3.000€.
Jesam lud!
zbilja jesi lud. al najvazije je da imas mudru zenu pored sebe :-)
zbilja jesi lud. al najvazije je da imas mudru zenu pored sebe :-)
Tu me Bog pogleda:notworthy:, oca mu...:brucelee:
Tu me Bog pogleda:notworthy:, oca mu...:brucelee:
:biggrin::thumb_yello:
Ma vidi postoji fascinacija nekretninama ali vise od nekog udobnog zivota j amislim da je glupost imati. Dobar stan ili kuca plus vikendica i to je to. Zvah neki dan neku novogradnju na primorju. Kad sam cuo cijene zaledio sam se. Za te pare mogu ljetovati do kraja zivota na sasvim solidna mjesta po svijetu tri nedjelje i jos se u Budvu spustati vikendima.
Ma vidi postoji fascinacija nekretninama ali vise od nekog udobnog zivota j amislim da je glupost imati. Dobar stan ili kuca plus vikendica i to je to. Zvah neki dan neku novogradnju na primorju. Kad sam cuo cijene zaledio sam se. Za te pare mogu ljetovati do kraja zivota na sasvim solidna mjesta po svijetu tri nedjelje i jos se u Budvu spustati vikendima.
Stan od 125 m2 na obali u Energoprojektovom naselju kod HotelA Plaze jos u izgradnji prodaje se 500 000
iliti POLA MILIONA:biggrin: Neki su vec prodati
Ima oko ovih nekretnina dosta skorojevstine. Nijesu imali gledati TV Dinastiju i ostalo, sad drugi imaju nekretnine a njima moze biti itd. Ima tu realnih elemenata atraktivnost, nezavisnost, potraznja, rusi ali i dosta nabijanja cijene od strane lokalnih parajlije ili onih koji bi to zeljeli da budu.
Ima oko ovih nekretnina dosta skorojevstine. Nijesu imali gledati TV Dinastiju i ostalo, sad drugi imaju nekretnine a njima moze biti itd. Ima tu realnih elemenata atraktivnost, nezavisnost, potraznja, rusi ali i dosta nabijanja cijene od strane lokalnih parajlije ili onih koji bi to zeljeli da budu.
Tu si u pravu!
Ili nije mi frka da prodam stan pa mu lupim cijenu, takvih je isto dosta.
Ja zvao jednog po oglasu da pitam za cijenu a on lupi nekakvu nebuloznu cijenu i veli treba jedan stančić za mene i sin da napravi kuću i kupi novo auto itd.
Kada prođu dani dobre zarade na rasprodaji imovine i mešetarenju, onda ćemo vidjeti koja je realnost. Zapravo ćemo vidjeti koliko smo sposobni raditi, zaraditi, razviti i voditi posao. Na globaliziranom tržištu. Dotad još ima vremena za špekulacije.
Kada prođu dani dobre zarade na rasprodaji imovine i mešetarenju, onda ćemo vidjeti koja je realnost. Zapravo ćemo vidjeti koliko smo sposobni raditi, zaraditi, razviti i voditi posao. Na globaliziranom tržištu. Dotad još ima vremena za špekulacije.
Jeste, ali oce li biti tada kasno? Ocemo li moc imati stan blizu mora ili cemo morati kolima do plaze da silazimo sa nekog brda?
Meni je frka jer moram kupiti veći stan, bar 65 m2.
Dobar dio love mi je u akcijama, a drugi dio i jednosobnom stanu, tako da sam baš u dilemi šta će gore ili dole-nadam se nekretnine.
Mada, pada nekretnina i ako bude mislim da će biti dugoročan i plitak.
Kredit mi se još uvijek čini nepovoljan a i neostvariv.
Mislim da pada cijena nekretnina neće biti prije sledeće godine!
Oće li neko da kupi stan? ;)
Ako se nađemo oko cijene akcija:-)
Ako se nađemo oko cijene akcija:-)
Pa i ja ga ne prodajem za pare, samo za akcije! ;)
Meni je frka jer moram kupiti veći stan, bar 65 m2.
Dobar dio love mi je u akcijama, a drugi dio i jednosobnom stanu, tako da sam baš u dilemi šta će gore ili dole-nadam se nekretnine.
Mada, pada nekretnina i ako bude mislim da će biti dugoročan i plitak.
Kredit mi se još uvijek čini nepovoljan a i neostvariv.
U istoj sam situaciji, ali kad nisam ugrabio do sada, neću ni sada-pričekaću malo!
jedan_prošli 11-08-07, 10:09 Banac i PGman mjenjaj te grad ;-)
CIJENE NEKRETNINA U PODGORICI DUPLO VEĆE U ODNOSU NA PROŠLOGODIŠNJE
Preko Morače i u centru stanovi najtraženiji
Cijene nekretnina u Podgorici su duplo veće u odnosu na prošlogodišnje, tvrde u većini podgoričkih agencija za nekretnine. Prema riječima zaposlenih u agencijama za nekretnine, najtraženiji su stanovi u centru i dijelu grada preko Morače.
- Stan koji smo prekjuče izdali po cijeni od 450 eura, prošle godine bi bio rentiran za 250 eura. Cijene su skočile gotovo duplo - kazao je agent agencije "Ključ" Saća Pajović.
Prema njegovim riječima klijentima je, prilikom iznajmljivanja stana, najbitnija blizina školi i centru grada.
- Presudan je i enterijer stana, a najtraženiji su centar i dio grada preko Morače. Prosječna cijena dvosobnog stana je oko 500 eura mjesečno - rekao je Pajović.
U agenciji "AS" tvrde da je, osim interesovanja za iznajmljivanje stanova, ove godine velika potražnja za kupovinu nekretnina. U toj agenciji kažu da su mušterijama najatraktivniji dio grada oko Rimskog trga i u blizini hrama Hristovog vaskrsenja.
Zavisno od kvaliteta, kazali si iz agencije "AS", cijena jednosobnog namještenog stana, u dijelu grada preko Morače, iznosi između 400 i 500 eura, dok se u okolini Velike pijace i na Starom aerodromu stanovi izdaju do 300 eura mjesečno.
U agencijama za nekretnine tvrde da je, uoči početka školske godine, povećana tražnja za stanovima u blizini podgoričkih fakulteta.
- Prilikom rentiranja stana studentima je presudna cijena, dok je porodicama, pored cijena, veoma važna i blizina škole. Stranci prioritet daju komforu i kultivisanosti životnog prostora - rekao je vlasnik agencije "Interšpar" Saša Dedeić.
Zavisno od lokacije, kvaliteta i strukture stana, cijena mjesečne kirije iznosi od 150 eura za garsonjere do čak 1.500 eura za luksuzne stanove.
- Najviše se iznajmljuju stanovi čija je cijena oko 300 eura, a najtraženije su lokacije u centru grada i preko Morače - kazao je Dedeić.
I.P.
--------------------------------------------------------------------------------
STRANCI TRAŽE POGLED NA RIJEKU
U agenciji "AS" tvrde da je stranim klijentima, prilikom rentiranja stana, presudan i pogled na rijeku, ali i neposredna blizina Gorice.
Kada je riječ o spratnosti, za razliku od domaćih klijenata, strancima je ona čak i poželjna zbog ljepšeg pogleda na grad i okolinu. Veoma im je važno da stan, osim obezbijeđenog parkinga, ima i lijepu terasu, a pored njegove opremljenosti bitno je okruženje, sređenost zgrade i dvorišta.
Izvor VIJESTI
zna li ko kolike su cijene u tivtu na nekoj solidnoj lokaciji
Kvadrat Preko Morače 2.500 eura u izgradnji
Izgradnja stambenih objekata u Podgorici, nakon zatišja zbog velikih vrućina, ovih dana ponovo ulazi u ekspanziju. Nove višespratnice grade se u svim djelovima grada, a potražnja i dalje ne jenjava. Iako blago, cijene stambenog prostora još rastu, što je, prema ocjeni mnogih, najvećim dijelom zbog povećanog priliva stranog kapitala. Kako je osnovno pravilo tržišne politike – što je veća potražnja, to su veće cijene, tako su i stanovi u gradu skuplji nego ikad, a tražnja i dalje ne opada.
Iz agencije za nekretnine “As“ kažu da je prodaja stanova proteklog mjeseca opala u odnosu na prethodni period, došlo je do trenutnog zatišja, najviše zbog ljetnje pauze.
I dalje je velika potražnja za manjim stanovima u atraktivnim djelovima grada, ali cijene ne rastu kao prošle godine, kada su bukvalno za nedjelju rasle dvostruko. Tako danas cijene stanova u novogradnji iznose od 1.400 eura na manje atraktivnim lokacijama do 2.500 eura preko Morače, na Gorici C i u širem centru grada.
Građevinska firma ''Cijevna komerc'' najavila je izgradnju dva stambeno poslovna objekta u Bloku 19, u okviru DUP-a ''Kruševac''. Ukupna površina biće 5,5 hiljada kvadratnih metara, ali prodaja još nije počela, jer se čeka građevinska dozvola. Kada dobiju dokumenta biće poznata i cijena kvadrata. ''Cijevna komerc'' trenutno radi na projektima Blok 9 na Starom aerodromu i u Dalmatinskoj ulici, između Bloka šest i Momišića. Koliko je ova lokacija atraktivna govori podatak da su svi stanovi već prodati, iako građevinski radovi praktično nijesu ni počeli.
Kako je saopštila PR ove kompanije Valentina Popović, ''Cijevna komerc'' trenutno nema stanova u ponudi, ali se trude da, realizacijom novih projekata, izađu u susret zainteresovanim građanima.
Iako je konkurencija među investitorima velika, to mnogo ne smeta za ostvarivanje njihovih poslovnih planova, jer veći dio stanova prodaju u samom početku izgradnje.
Sve građevinske firme u Podgorici plasiraju nove projekte, pa tako i ''Crna Gora gradnja'' počinje sa radom na stambeno – poslovnom objektu na veoma atraktivnoj lokaciji, na uglu Dalmatinske i Moskovske ulice. Kako je saopštio izvršni direktor ove firme Zoran Vujošević, u prodaji će biti 77 stanova, sa cijenom od 2.500 eura po kvadratu. Iako još nije započeta marketinška kampanja, interesovanje je veliko. U planu je izgradnja zgrade iste veličine na Zabjelu, gdje će kvadrat stana biti znatno jeftiniji i iznosiće 1.500 eura.
Sudeći po ekspanziji izgradnje u Podgorici, očito je da građevinske kompanije očekuju makar zadržavanje sadašnjih visokih cijena i ostvarivanje novog profita.
G.Despotović
Po tri kandidata za stan kod “Dakića”
Kompanija ''Čelebić'', u saradnji sa ''Delta Holdingom'' u bliskoj budućnosti planira izgradnju novog bloka stambenih zgrada, koji će se nalaziti preko puta ''Delta sitija'', na prostoru ''Radoja Dakića''. - U toku su pripremni radovi za dvije od predviđenih 19 zgrada u periodu od pet do sedam narednih godina. U ovom, za nas analizirajućem i istraživačkom periodu, možemo reći da imamo tri zainteresovana kupca za jedan stan i, prema toj dinamici, predviđamo da bi 144 stana u prve dvije zgrade trebalo da budu prodata do kraja godine - izjavila je predstavnik kompanije Maja Krstajić.
Republika
Društvo
NEKRETNINE NA HERCEGNOVSKOJ RIVIJERI SKUPLjE NEGO NA AZURNOJ OBALI
Kremlj i krem na Luštici
Dok tekuće “ludilo” u prometu nekretnina ne jenjava, uz astronomske cijene čak i pustih omeđina u brdovitim nedođijama iznad mora, pa i u unutrašnjosti, istorija se izvjesno ponavlja, nerijetko i u svom podrugljivom, pa i karikaturalnom izdanju, tvrde upućeniji mudraci u tu egzistencijalnu disciplinu zvanu “imati ili nemati”!? A, ta priča svoje veoma reprezentativne repere ima i u Novom, gdje su, poput kakve “epidemije” iznicale brojne agencije za promet nekretnina i gdje su sve brojniji domaći koji su preko noći postali milioneri u eurima ili dolarima, svejedno! Na znoju i žuljevima predaka teško stečena i generacijama nasljeđivana, danas se, istini za volju i po nevjerovatno visokim cijenama, na veliko krčme imanja na kojima niču “dvorci i zamkovi” novopečene domaće i još više strane biznis-elite s početka 21. vijeka!
“ Mnogi naši domoroci danas praktično jedu parcele koje su im pripale u nasljeđe, ali veoma brzo će se oni bolno sjećati kako su nekad bili siromašni nasljednici itekako bogatih predaka”, slikovito mi to pojašnjava takođe zemljoposjednica s Luštice, ali dosljedan i ogorčen protivnik ove velike “rasprodaje porodičnog blaga". No, većina domaćih ipak ne može da odoli izazovu zelenih dolara ili eura, a kad se i ovlaš “prošeta” po inernet prezentacijama i ponudi brojnih agencija, očito je da namjernik ispod sto hiljada eura tu i nema što da traži!? Za prosječan plac od nekoliko stotina kvadrata sa zidinama kakve težačke kuće na Luštici, moraće da izbroji najmanje 150 hiljada eura!
“To je zbilja nerealno u normalnim i svjetskim tržišnim okvirima danas, jer za toliko novca, moguće je kupiti i veoma lijepu vilu na Azurnoj obali”, tvrdi onomad i jedan od svjetskih eksperata za ulaganja i naš čovjek izvjesne internacionalne reputacije, arhitekta Mahmud Bušatlija. Dugročno gledajući, on tvrdi da će ta pojava ovdje umnožiti brojne, pogotovu infrastrukturne probleme, o kojima danas malo ko vodi računa, a sve masovnije prisustvo Rusa, kao nevjerovatnih kupaca, objašnjava i pretpostavkom o lakoći kojom su došli do ogromnog novca, ali i mentalnoj bliskosti sa slovenskom braćom ovdje.
Carska i Putinova elita
Dok među modrim čempresima gradskog groblja Savina niče čak i nova kapela na nekadašnjoj ruskoj parceli, slijedi još jedno istorijsko podsjećanje kako je Boka, a naročito Hercegnovska rivijera, bila utočište i hiljadama Rusa koji su s početka minulog vijeka utekli ispred “biča” Oktobarske revolucije. Bila je to, mahom, ruska vojnopolitička i duhovna elita o kojoj svjedoče još brojne nadgrobne ploče, počesto i sa uklesanim maršalskim, generalskim i admiralskim činovima, ali i značajni kasniji tragovi koje su mnogi ruski prognanici ostavili, pogotovo u kulturnom nasljeđu ovdje.
No, danas tu svoj azil nešto drugačije vrste nalazi savremena ruska Putinova elita, predvođena ovaj put čak i gradonačelnikom Moskve, Luškovim. On je na atraktivnoj luštičkoj parceli od oko šest hiljada kvadrata sagradio pravi mali zamak, opasan visokom ogradom i koja se sad doima čak poput minijatrunog Kremlja, a kome se, dakako, nije uputno preblizu primicati! Rus, nekad visoki oficir KGB, ali i solidan slikar, postao je svojevremeno i povlašćeni vlasnik bivšeg Doma JNA u starom novskom jezgru, ali je zbog naglo naraslih neimarskih apetita već poduže njegova ambiciozna i mimo svakog plana pokušana dogradnja, do daljnjeg, ipak stopirana!?
Hajdučka, uskočka i haška
Istorijske, ratne i političke mijene i u najbližem susjedstvu odvajkada su, i po nepisanom pravilu, za svih imperijalnih sila koje su se inače smjenjivale ovdje, bitno uticale, pogotovu na demografsku sliku današnjeg priobalja. U Boku se masovno bježalo i od turskog zuluma, gladi i epidemija, o čemu i danas svjedoče, na primjer, mnoga hercegovačka prezimena, od Mornja do Igala. Svojevremeno, Topla je sa svojom Komunitadom za vrijeme mletačke uprave ovdje, uglavnom bila naseljavana naprasno bogatim sinovima tamošnjih hajduka i uskoka, pa i kasnijih čuvenih ustanika i vođa raznorodnih buna.
Ti njihovi potomci postaće ovdje ubrzo vrsni trgovci i pomorci, te uglavnom vlasnici nekad moćne flote od stotinak jedrenjaka koji su špartali Jadranom i daljim morima!? Tim fenomenom u svojoj knjizi “Topaljska komunitada”, solidno se i studiozno pozabavila i naša ugledna etnologinja, Novljanka dr Dragana Radojičić. Slično će se ponoviti i za oba svjetska rata, a ponajveći “plimni val” izbjeglih i raseljenih zapljusnuo je Boku opet krajem prošlog vijeka, turbulentnih devedesetih. Broj izbjeglih i prognanih samo u Novom tih godina brojao se čak desetinama hiljada, uglavnom iz susjednih Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a kasnije i s Kosova. No, na bazi već antologijske uzrečice; “ ko je jamio, jamio je”, i među tom ojađenom populacijom pojavila se novopečena i moćna “elita” koja čak i ne pita - pošto, nego samo kupuje i - nezasito gradi!
Tako je uz rusku, te englesku, norvešku…, ovdje već ranije uhvatila korijena i svojevsrna “kolonija” naših rođačkih “tajkuna” kojima su protekle nevesele decenije, volšebno i izvjesno podarile enormno bogatstvo!? Primjera radi, rijetko koji bivši, pa i aktuelni političari iz susjedne BiH, odnosno Republike Srpske, ovdje nema makar kakav vikend-stančić, dok su neki prepoznati i kao vlasnici vila, pa i hotela sa čak desetinama savremenih aprtamana. Najčešće u Igalu, a potom u Đenovićima i Baošićima. Među novoupisanim žiteljima Novog, nezvanično, česta su aktuelna imena čak i sa haških sudskih klupa!?
Sjeta starih Novljana
Naravno, sa sjetom se rijetki stari Novljani prisjećaju vremena kad su ovdje dolazili, živjeli i stvarali Andrić, Ćopić, Lalić, Kostić, Džumhur i ostale znane te prve “zimske lastavice” ovdašnjeg turizma. Istini za volju, dok je Luštica još bila čak danju “pospan” polutokok, tu su svoja ljetnja “gnijezda” sagradili tad čuvena imena umjetnosti i estrade, poput Milene Dravić i Dragana Nikolića, Seke Sabljić i još nekih. Izvjesno, danas najmoćniji među njima, ovu priču upotpunjava, te donekle zaokružuje i planetarni filmaš, Emir Kusturica danas vlasnik luksuznog tripleks kina, kafea i nekoliko apartmana na “pjeni od mora”, pod krovom bivše željezničke stanice u Herceg Novom.
Mišković, Hamović, Karići...
Da Luštica nije atraktivna samo strancima i njihovim kompanijama, potvrđuje i jedan od trenutno najbogatijih Srba, Miroslav Mišković, vlasnik Delte, koji na već raščišćenoj parceli od oko 30 hiljada kvadrata pored Rosa, namjerava da gradi luksuzno etno-naselje za visokoplatežnu klijentelu. On na Malim Rosama već od ranije ima omanju kućicu sa prostranijom okućnicom, kao i poveći stan na Savini, a potonjih ljeta potvrdio se čak i kao uspješan lovac na sve češće sabljarke u Zalivu!
Na adresi gdje je nekad živjela poznata slikarka Milena Šotra u Novom, od prije deceniju je ljetnji rezidencijalni dom Vuka Hamovića, poznatog biznismena, uz prvog susjeda i rijetkog “domoroca” Milana Beka, nekad ministra u Vladi Srbije, a sadašnjeg suvlasnika “Knjaza Miloša” te kompanije “Novosti”.
Uz brojne biznismene, dobrim dijelom bivše predstavnike “Geneksa” po svijetu, Savinu obožavaju i braća Karići, koji su se ovdje prije koju godinu takođe uknjižili na parcelu do oko 6.500 kvadrata. Uz brojne vile više ili manje znanih, rasutih po Savinskoj dubravi, gotovo obavezni saržaji su veliki bazeni, teniska igrališta, pa čak i vinogradi!
Renesansa ruskog jezika
Sve ovo što se dešava, otrglo je od zaborava i na velika vrata vratilo ruski jezik u praktičnu svakodnevicu. On je danas uobičajen u programima svih ovdašnjih lokalnih radija. A, za ilustraciju - i među prvačićima u osnovnim školama na Primorju sve je više ruskih djevojčica i dječaka
Sajo imas li link do ovog teksta od gore, jer kao da nije kompletan?
Sajo imas li link do ovog teksta od gore, jer kao da nije kompletan?
Tekst je cio, ali evo ti link:
(Današnja Pobjeda)
http://www.pobjeda.co.yu/naslovna.phtml?akcija=vijest&id=124284
Sajo imas li link do ovog teksta od gore, jer kao da nije kompletan?Evo ti link Pobjeda je u pitanju.Sporo mi otvara stranicu evo ti naslovna dalje ćeš se snaći.
http://www.pobjeda.cg.yu/naslovna.phtml
OK, hvala, pomislio sam da je bilo previse karaktera i da nije moglo da si postira, a i hvali tacka na kraju, pa mi je sve bilo nekako ;)
Zeza ovaj Telekom pa me preduhitri Homer 5-6 minuta pokušavam da otvori stranicu da ti postavim direktno link.Ovo ozbiljno kažem da ne misliš da je opet nešto protiv TECG učemu je problem neznam danas je počo.
OK, hvala, pomislio sam da je bilo previse karaktera i da nije moglo da si postira, a i hvali tacka na kraju, pa mi je sve bilo nekako ;)
Nećemo mi brzo stavljat tačku. Daleko je Sunce ;)
Kvadrat Preko Morače 2.500 eura u izgradnji
Izgradnja stambenih objekata u Podgorici, nakon zatišja zbog velikih vrućina, ovih dana ponovo ulazi u ekspanziju. Nove višespratnice grade se u svim djelovima grada, a potražnja i dalje ne jenjava. Iako blago, cijene stambenog prostora još rastu, što je, prema ocjeni mnogih, najvećim dijelom zbog povećanog priliva stranog kapitala. Kako je osnovno pravilo tržišne politike – što je veća potražnja, to su veće cijene, tako su i stanovi u gradu skuplji nego ikad, a tražnja i dalje ne opada.
Iz agencije za nekretnine “As“ kažu da je prodaja stanova proteklog mjeseca opala u odnosu na prethodni period, došlo je do trenutnog zatišja, najviše zbog ljetnje pauze.
I dalje je velika potražnja za manjim stanovima u atraktivnim djelovima grada, ali cijene ne rastu kao prošle godine, kada su bukvalno za nedjelju rasle dvostruko. Tako danas cijene stanova u novogradnji iznose od 1.400 eura na manje atraktivnim lokacijama do 2.500 eura preko Morače, na Gorici C i u širem centru grada.
Građevinska firma ''Cijevna komerc'' najavila je izgradnju dva stambeno poslovna objekta u Bloku 19, u okviru DUP-a ''Kruševac''. Ukupna površina biće 5,5 hiljada kvadratnih metara, ali prodaja još nije počela, jer se čeka građevinska dozvola. Kada dobiju dokumenta biće poznata i cijena kvadrata. ''Cijevna komerc'' trenutno radi na projektima Blok 9 na Starom aerodromu i u Dalmatinskoj ulici, između Bloka šest i Momišića. Koliko je ova lokacija atraktivna govori podatak da su svi stanovi već prodati, iako građevinski radovi praktično nijesu ni počeli.
Kako je saopštila PR ove kompanije Valentina Popović, ''Cijevna komerc'' trenutno nema stanova u ponudi, ali se trude da, realizacijom novih projekata, izađu u susret zainteresovanim građanima.
Iako je konkurencija među investitorima velika, to mnogo ne smeta za ostvarivanje njihovih poslovnih planova, jer veći dio stanova prodaju u samom početku izgradnje.
Sve građevinske firme u Podgorici plasiraju nove projekte, pa tako i ''Crna Gora gradnja'' počinje sa radom na stambeno – poslovnom objektu na veoma atraktivnoj lokaciji, na uglu Dalmatinske i Moskovske ulice. Kako je saopštio izvršni direktor ove firme Zoran Vujošević, u prodaji će biti 77 stanova, sa cijenom od 2.500 eura po kvadratu. Iako još nije započeta marketinška kampanja, interesovanje je veliko. U planu je izgradnja zgrade iste veličine na Zabjelu, gdje će kvadrat stana biti znatno jeftiniji i iznosiće 1.500 eura.
Sudeći po ekspanziji izgradnje u Podgorici, očito je da građevinske kompanije očekuju makar zadržavanje sadašnjih visokih cijena i ostvarivanje novog profita.
G.Despotović
Po tri kandidata za stan kod “Dakića”
Kompanija ''Čelebić'', u saradnji sa ''Delta Holdingom'' u bliskoj budućnosti planira izgradnju novog bloka stambenih zgrada, koji će se nalaziti preko puta ''Delta sitija'', na prostoru ''Radoja Dakića''. - U toku su pripremni radovi za dvije od predviđenih 19 zgrada u periodu od pet do sedam narednih godina. U ovom, za nas analizirajućem i istraživačkom periodu, možemo reći da imamo tri zainteresovana kupca za jedan stan i, prema toj dinamici, predviđamo da bi 144 stana u prve dvije zgrade trebalo da budu prodata do kraja godine - izjavila je predstavnik kompanije Maja Krstajić.
Republika
Meni ovo lici na pravi marketinski teks, ja bih malo realnije proanalizirao situaciju:
Dakle imamo situaciju da obican covjek vise ne moze da kupi ni najjeftiniji stan u izgradnji za svoju familiju, npr. za 4 clanu familiju minimum je 60m2 pa puta minimalna cijena kvadrata 1400e to dodje 84000e, ako taj nesrecnik to uzme na 20 godina ispada rata oko 600E, ali kako ako je prosjecna plata oko 360 e, - odgovor nikako.
O vecim kvadraturama i vecim cijenama da i ne govorimo, dakle zakljucak je jasan 98% stanovnistva nema kupovnu moc da trguje po ovim cijenama.
U cemu je onda fora, pa naravno Rusi i ostali stranci kupovali su dolje kod primoraca sve dok nisu nabili cijene 2500 do 5000 pa i vise po kvadratu. Nasi primorci su dolazili sa milionima u PG i kupovali po 10-tak ili vise stanova, a ostalo su ubacali na berzu i tako doveli do pumpanja cijena na oba trzista , sve se poklapa, u prvih 6 mjeseci doslo je oko 360 miliona kroz prodaju nekretnina na primorju i sve je to otislo ponovo na kupovinu nekretnina ali u PG i otislo je jedno pola na berzu.
Ali, uvijek ima to ali... iz dosta dobro obavijestenih izvora sam saznao, a to se nece moci dugo kriti, da su Rusi i ostali jednostavno stali u zadnjih mjesec i vise, i prelesili se u Albaniju i Makedoniju gdje je kvadrat od 500 do 800e, taman kao i kod nas na jesen 2006. kad je i pocelo glavno ludilo.
Dakle sad ce da presahnu milioni sa primorja, izuzimajuci ove zaradjene od sezone, tako da ce biti jako tesko da se odrze ovako visoke cijene nekretnina, jer razmislimo malo:
1. milioni sa primorja su stali - pouzdana informacija, uskoro cemo citati to po novinama.
2. obican covjek nemoze da placa ratu od kredita po 600 ili vise eura,
dakle zakljucaj je da ce ovo morati da skala malo, vidjecemo dokle.
Prvi znaci:
Firme koje se bave izgradnjom, na sva zvona reklamiraju prodaju stanova u izgradnji, prelistajte recimo "Vijesti" i uvjerite se,a pitam vas sto ce im tolika reklama ako i dalje postoji toliko velika traznja, bice ipak ta traznja jenjava, pa zure da prodaju po ovim cijenama .
Uostalom vidjecemo kako ce trziste reagovati na manjak 10-tina miliona koje su se proslih pola godine slile na trziste, i to u situaciji kada imamo ekspanziju gradnje.
2.
|
|