View Full Version : Nekretnine u CG

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

raki
13-04-08, 13:24
hvala DJjudja!

Michael
13-04-08, 13:52
Mi imamo u izgradnji Blok IV odmah iza skole Radojica Perovic malu zgradicu i nikakvih problema nismo imali da prodamo stanove po 1550 eura/m2, s tim sto se zgrada stvarno radi kvalitetnije u odnosu na ostale!

p.s.
Samo smo jedan stan ucinili uslugu drugu da plati iz dva puta ostalo sve kes odmah

bez ljutnje,ko god iz gradjevine nesto napise ne moze a da ne kaze :nasa zgrada je kvalitetnija u odnosu na ostale...

ako imate love,i zelite kvalitet - pravite sebi kucu....

Došao je trenutak da se ne treba libiti kad ti oni kažu cijena je 1450 da im kažeš, e vidi ja imam pare da platim po 1200, pa ti vidi, naravno ako hoćete da platite sve u kešu.
Više ona priča njihova "imam još 2 stana, ostale sam rasprodao" ne pije vodu.
Ja sam neđe nedavno zvao neke da pitam može li da se plati iz 4 puta, pa mi prvo kaže lik "može odmah daš 60% a ostatak 3 puta po 20%", da bih ga posle 5 minuta priče doveo do toga da dam 25% kad počnu da rade temelje a ostatak po 25% u 3 rate!

naravno.ako tako ide prodaja ko sto si redom pricaju-svaka cast. ja imam stav da cijene nekretnina idu dole,i ako budem kupovao nekretnine tim cu se rukovoditi.ponudite kao sto je PG-man rekao,pa nek odbijaju...

nikola_VUK
13-04-08, 17:35
Normalno da svako ko zeli kvalitet sam sebi radi kucu, ali da budemo realni kada bi ti u svojoj kuci stavljao stolariju drvo-aluminijum koja kosta 350 e/m2 + PVD, ili parkete od 50e, ili unutrasnja vrata od 250 eura?
Da me ne shvatite pogresno ja vise stanova ne prodajem i ne reklamiram se samo pricam da nisu stvari bas kao sto pricate!!!

Michael
13-04-08, 18:00
Na sto mislis konkretno kad kazes da 'nisu stvari onakve kao sto pricamo' Nikola? Jer ovde se svasta prica... :)

nikola_VUK
13-04-08, 18:16
Svi pricaju kako se stanovi ne prodaju, padaju cene stanova ...
Ja licno nista od toga nisam primetio, i imam neke drugove koji su uzeli one kredite vlada sta je davala na 4% koji na osnovu tih prica cekaju da kupe po stanove po 1.000-1.100 eura/m2.

Nabuko
13-04-08, 18:28
Svi pricaju kako se stanovi ne prodaju, padaju cene stanova ...
Ja licno nista od toga nisam primetio, i imam neke drugove koji su uzeli one kredite vlada sta je davala na 4% koji na osnovu tih prica cekaju da kupe po stanove po 1.000-1.100 eura/m2.

Mislim da nisi u pravu. U aprilu sam stan mogao da prodam za blizu 2000E/m2 novogradnja neuseljavan u septembru nije bilo ideje preko 1700E/m2 a sada vjerovatno imanje. Dalje, u istoj zoni sam zvao gradjevinca koji je planirao pocetak gradnje. Cijena se bila oko 1600E/m2 prakticno za kesh. Ma nije zelio da popusti da sam uradio neznam sto. Sada cujem da ide 1400E/m2 na rate sasvim OK a mozda i manje.

nikola_VUK
13-04-08, 18:40
Nisam primetio da ima nesto previse stanova na rate za 1400, mada moze da bude da gresim jer neznam gde udaram trenutno od posla, ali mislim da pad o kojem ti pricas nije realan jer je potraznja i dalje velika (bar je takav moj osecaj).

Homer
13-04-08, 18:45
Zna li ko pošto prodaje Nikić ove što gradi u ulici 4.jula?

Michael
13-04-08, 19:21
Nikola,cinjenice i dokazi su jedno,a subjektivni osjecaji drugo.ima dosta postova od ranije pa na njih mozes dati osvrt.svi ti postovi upucuju na ono sto demantujes.imas tu svih fela,kolega ti gradjevinaca,nase stavove,tekstove,iskustva svijeta i regije...

Michael
13-04-08, 19:27
Ja tebi vjerujem licno,znam da nisi folirant.medjutim,za cijene nekretnina reper su druge stvari,van domena jedne zgradice iz bloka 6...

nikola_VUK
13-04-08, 21:12
Ma ok, zato sam se i ogradio od toga da nemam nameru da se reklamiram, nego cisto ne bih volio da ljudi pokusavaju da cekajuci proifitiraju na kupovini stana, jer u principu mislim da cemo da se slozimo da je dobrih lokacija za stanove sve manje, ja stvarno neznam koliko je para ali sam video da se i u Zagoricu uveliko rad male zgradice, Zelenika isto tako, da li mozes da se zamislis da zivis preko puta stovarista Djurovic.
Nadam se da shvatas sta hocu da kazem, nisam siguran da su lokacije o kojima u novogradnji pricamo iste, a ono sto si rekao za tvoj stan i njegovu vrednost treba da razmislis, moguce da on uopste i nije toliko izgubio na ceni nego je samo problem u tome sto nema kupaca pa bi ga trebalo mnogo duze prodavati, sto u varijanti ako ti pare nisu hitne nije problem.

Djudja
13-04-08, 21:24
... moguce da on uopste i nije toliko izgubio na ceni nego je samo problem u tome sto nema kupaca pa bi ga trebalo mnogo duze prodavati, sto u varijanti ako ti pare nisu hitne nije problem.

A ja mislio da smo ovo davno apsolvirali... Vrijeme=pare....

petar
13-04-08, 21:28
Ma ok, zato sam se i ogradio od toga da nemam nameru da se reklamiram, nego cisto ne bih volio da ljudi pokusavaju da cekajuci proifitiraju na kupovini stana, jer u principu mislim da cemo da se slozimo da je dobrih lokacija za stanove sve manje, ja stvarno neznam koliko je para ali sam video da se i u Zagoricu uveliko rad male zgradice, Zelenika isto tako, da li mozes da se zamislis da zivis preko puta stovarista Djurovic.
Nadam se da shvatas sta hocu da kazem, nisam siguran da su lokacije o kojima u novogradnji pricamo iste, a ono sto si rekao za tvoj stan i njegovu vrednost treba da razmislis, moguce da on uopste i nije toliko izgubio na ceni nego je samo problem u tome sto nema kupaca pa bi ga trebalo mnogo duze prodavati, sto u varijanti ako ti pare nisu hitne nije problem.

E vravo ti ga ,isto je i na berzu kome se ne zuri za pare naredne 20-30 godina bice dobro

petar
13-04-08, 21:30
Nisam primetio da ima nesto previse stanova na rate za 1400, mada moze da bude da gresim jer neznam gde udaram trenutno od posla, ali mislim da pad o kojem ti pricas nije realan jer je potraznja i dalje velika (bar je takav moj osecaj).

Nikola pogledaj ponudu u Vijesti u oglase pa ces da vidis cijene,a ako nekoga interesuje prodajem ja stan u Budvu 26 m2,42000 eura

nikola_VUK
13-04-08, 21:47
Posto slucajno radim u Vijestima

"Satnovi u izgradnji u trospratnoj zgradi, m2/1500e, kvalitetna izgradnja, parking mjesto, klima, pla}anje u ratama, kompenzacija, Podgorica.
Prodajem trosoban stan 90m2, II sprat u izgradnji, Stari aerodrom, 1300e."

To su jedina dva, ostale cene su daleko skuplje!

mtrtnik
14-04-08, 09:39
Zna li ko pošto prodaje Nikić ove što gradi u ulici 4.jula?

Prosli vikend kad sam bio u Pg cini mi se da sam vidio u Vijesti da je cijena od 1400 - 1800. Inace moj drugar je tu kupio vec prije nego vrijeme i bas sam za vikend pricao i sa gazdo Nikicem i rekao je da je vec dobar oko 250 EUR/m2.

Inace kad se vec toliko prica o cijenama i tome ja jos uvijek mislim da dobre lokacije niso preskupe i da necejo imat pad cijene a to, da su cijene bile po 2000 EUR/m2 na lokacijama kao Blok 5,6 i slicnima to je absolutno previse za ovo vrijeme. A druga stavka je da dosta izvodjaca kaze luks namjestaj i slicno a tu je velika razlika izmedju toga sta znaci luks namjestaj. Naravno ja sam zagovornik Nikic BC posto tamo po mom kriterijima zaista ima luks namjestaj a to, da netko pise hrastov parket 1 klase i taljanska keramika 1 klase ne znaci da je to luks namjestaj i da ti stavi klimu. Eto toliko od mene, odoh da radim malo :)

Djudja
14-04-08, 11:30

"Satnovi u izgradnji u trospratnoj zgradi, m2/1500e, kvalitetna izgradnja, parking mjesto, klima, pla}anje u ratama, kompenzacija, Podgorica.

Tačno je. Bio je do prije neki dan jedan oglas, Blok 5, 4,000€/m2. Pošto ga više nema, vjerovatno je prodat :D. Za kvalitet se vazda nađe kupac :homer89070:

petar
14-04-08, 11:34

Ja sam vidio nwsto po 1200 eura,a imas i neki stat Skopska ulica 42000 e.35m2

nikola_VUK
14-04-08, 13:20
Znaci pregledao sam oglase, u agencijama nisam gleda, moguce da je tu... Skopska ulica je u Maslinama, tu nema zgrada koliko znam, ali nema veze da ne mlatimo praznu slamu...

PG_man
14-04-08, 14:00
Moje mišljenje je da trenutno kvadrat stana oko Dječje bolnice i okolina Hemomonta tj. Đurović stovarište ne vrijedi lulu duvana.
Podgoričani dobro znaju da se tuda proći ne može od smrada od kolektora i dok se ne uradi novi kolektor zakukala je majka onima koji su tu kupili ili će kupiti stan.
Tamo ga ja lično ne bih kupio ni za brdo karamela.
Doduše postoji neka priča o novom kolektoru ali koliko me pamćenje drži pominjala se cifra preko 70-80 miliončića, možda bi neko mogao nešto detaljnije i preciznije o tome.
Zato moj savjet dok se to ne završi tamo nema života.
A onu zgradu na ćoše đe je lokal Amfora od milošte zovu "smrdulja".

Deadwood
14-04-08, 14:46
e tu dje je smrdulja papreko puta nje na samu obalu Morace nema isana ispod 2000 eura. Slatki smrad!!!

petar
14-04-08, 16:23
u smrdulju ima poslovni prostor 36m2 58000 eura

petar
14-04-08, 16:24
Znaci pregledao sam oglase, u agencijama nisam gleda, moguce da je tu... Skopska ulica je u Maslinama, tu nema zgrada koliko znam, ali nema veze da ne mlatimo praznu slamu...

Ne znam pise u jucerasnje vijesti za skopsku tako,a ne znam ni dje je skopska

nikola_VUK
14-04-08, 20:47
Ne znam pise u jucerasnje vijesti za skopsku tako,a ne znam ni dje je skopska

Skopska ti je ona glavna ulica sto prolazi kroz Masline paralelno sa magistralom, gde su Carine!

PG_man
15-04-08, 08:45
u smrdulju ima poslovni prostor 36m2 58000 eura

Imaš li telefon prodavca, to mi djeluje kao fer cijena?
Poslovni prostor dolazi u obzir ali stambeni nikako!

Deadwood
15-04-08, 12:58
tamo ti plivaju govna tek da znas

nikola_VUK
15-04-08, 13:12
tamo ti plivaju govna tek da znas

Mislim da preterujes

PG_man
15-04-08, 16:39
Danas viđeh 2 oglasa u Vijesti, 1300 i 1350 eurića po kvadratu, lokacije Zabjelo i čini mi se Stari Aerodrom.
Još malo dolje i onda ćemo imati realne cijene.

voren78
15-04-08, 17:35
Padaju cijene, a ja mislio da mijenjam stan u PG za Pariz ili mozda Njujork jeftinije je zbog pada kursa dolara .

petar
15-04-08, 19:02
Imaš li telefon prodavca, to mi djeluje kao fer cijena?
Poslovni prostor dolazi u obzir ali stambeni nikako!

Ne ali znam koji je prostor

PG_man
15-04-08, 22:26
Ne ali znam koji je prostor

Aj na pp pošalji nešto detaljnije, ako ti nije gadno!

Michael
16-04-08, 02:34
1: Investiranje i otplata kroz rentiranje koje se ne isplati nikome normalnom
2: Prosjecna plata u zemlji,nepovoljni krediti
3: Velika ponuda vs traznja koje slabije ima
4: iskustva i poredjenje
5: ...

Nadam se da je i usijanim glavama jasno kuda ide nase trziste nekretnine.Mogu slobodno da kazem - ko zeli kupiti nekretninu,a ne zuri mu se ,opusteno samo.

Akcije : euforija(proljece),korekcija(ljeto),hladjenje(jese n),krah(traje)...

Nekretnine: euforija(proljece),korekcija(ljeto i jesen),hladjenje(sada),?

Naravno ne zelim bukvalno da poredim,niti je to moguce.Pendencu pada na nekretninama naravno ne mozemo imati kao na akcijama.Naglasena konzervativnost nekretnina.Medjutim,jasno je logickim posmatranjem da imamo neke slicne faze izmedju akcija i nekretnina.Dozivljele su euforiju paralelno.U ostalim fazama akcije napreduju i idu par koraka ispred.Cini mi se da smo na nekretninama usli u fazu hladjenja koju su akcije prosle i nastavile sa krahom.Krah nekretnina kao akcija ne ocekujem,ali ocekujem pad i to ne procentualno mali.Poslije euforicnog rasta izgleda ne mozemo nista drugo nego li ocekivati navedene faze koje se zavrsavaju panikom.Zaista,za par mjeseci su nekretnine skakale i nevjerovatnih 200%-300%(da primorje ne pominjem)...Na osnovu cega?(da izuzmemo prelivanje od stranog kapitala sa primorja) Kojom ekonomskom logikom? znate kako,stan u Pejtonu za 2200€ ili bloku 5 za istu cijenu na mene djeluju kao Izbor Bar na 30centi...

Stranci nisu stoka da im mi valjamo vise papreno-i to cemo brzo uvidjeti.Taj zakon osim malo glupiranja ne moze promijeniti sustinu stanja.Kao sto rekoh,desilo se prelivanje pa se besomucno kupovalo sve sto je iz zemlje niklo.Taj nastavak price jednostavno nije realno ocekivati...

U Crnoj Gori zive Crnogorci i ostali narodi a ne marsovci.Platezna moc je poznata.Kredita je toliko uzeto da nije realno i nastavak price u tom segmentu,bar tim tempom.

Ako vam se ipslti rentirati da bi povratili investiciju za 35-40godina...ok(i to da izuzmemo rabat).

"Dobre nekretnine ne mogu padati."-naravno da mogu.Zasto telekom pada?jgpk?... -zato sto nema kupaca.

Pad jednih nekretnina,povlaci pad drugih-inercija.

Vjerovatno sam mnogima dosadio pisuci na ovu temu.Od jeseni sam pisao da se nekretnina viska treba osloboditi,i da je glupava tu ulagati.MTrtnik mi je svjedok.Naravno,svi oni koji su utociste s berze nasli u nekretninama su dobro prosli i nemaju za cim da zale(kupvonina obveznica takodje,i kamata na banku-jos bolji potezi).Jednostavno,mislim da je dalje investiranje u nekretnine CG krajnje rizican posao,te da i oni koji zele stan za porodicu,a ne zuri im se trebaju sacekati.

Trziste nekretnina u CG je jednostavno zasiceno i pregrijano,i nikako se ne uklapa u realne ekonosmke okvire.

P.S.samo da se postedimo price kako cijena stanova nece padati kod Milicinog mosta i Vukašinovog dvorca i sl tralalalala prica...msilim u globalu na trziste nekretnina(da preciziram jos,stambenih jedinica!) u CG.

mtrtnik
16-04-08, 08:50
My five cents:

U vecini stvari slazem se sa Michaelom. Ne slazem se u tom djelu gdje kaze da se treba oslobodit viska nekretnina. Sto? Posto nekretnine su poslovni prostori, stanovi, placevi i nekretnine su na moru, Podgorici i na sjeveru odnosno po cjeloj Crnoj Gori. Ipak mislim, da kod nekretnina nece bit takve inercije kakva je na berzi. I kod nekretnina pad se ne osjeti toliko ka na berzi, kad mozete svaki dan gledat observersku stanicu ili kursnu listu u novinama. Naravno to ne znaci, da nekretnine ne padaju. Samo pogledajte sad Španjolsko.

Ja kao investicijo nikad ne bi kupio obican stan u Pejton ili blok 5 (da sam iskren ne bi ni za zivot :) nego bi kupio odlicne lokacije koje ce mozejo brze prodat i ako su mnogo skuplje. Evo disclosure sto se tice nekretnina u CG: stan u izgranji Nikic BC (placeno 3000 EUR/m2 u 2007), zavrseni stan preko puta hotela City (placeno 1200 EUR/m2 u 2006), dva apartmana u igalu kod nove sportske hale upravo zavrsena (prosjek malo ispod 2000 EUR/m2) i cca 66.000 m2 placeva po sjeveru (Lokve i pored magistrale Berane-Andrijevica). Sto se placeva tice kupljeno prosle godine prosjek mozda 2 EUR/m2, do daljneg mi na pamet ne pada da prodajem. Stan preko puta hotela Ljubovic bio mi je izdat neko vrijeme za 800 EUR/mjesecno sto je bilo ekstra, znaci za oko 100 rata vratile bi se sve pare (inace od prilike 0,8-1% kirija na vrijednost nekretnine je po meni dobro, sve ostalo ne dodje u obzir). Sto se tice apartmana u Igalu namjestio sam ih i izdavacu ih tokom sezone ma da cejo se odjednom i nac na prodajni listi za malo vece pare. Prijatelj kojir adi u agenciji u HN rece da su ovaj mjesec vec prodali 2 apartmana Rusima po 2700 EUR/m2 i ta ista stana sta bila tokom zime u ponudi po 1900 i 2100 EUR/m2. Znaci cijena uopste nije toliko bitna sto se tice NEKIH kupaca i ti neki KUPCI su moji ciljni klienti :) Isto tako racunam barem na 5% prihoda od izdavanja sto je toliko ka kamate na banki i znam da ova dva apartmana mogu uvijek prodat po 2000 EUR/m2. E istina jeste, da za Nikic BC jos neznam sta bi uradio, svidja mi se zgrada i oprema nenormalno ma da za onih 5-6 puta po nedelju dana koliko sam ja godisnje u PG isplati se samo prodaja. Mislim da rentiranje uopste ne dodje u obzir posto bi kirija ispala 1200 EUR mjesecno i ne znam covjeka koji je spreman da plati toliko za stan od 50 m2. Ako netko od vas zna nek mi slobodno salje PM :)

Eto to je neki moj pogled na trenutacno stanje, istot ako znam da nema dosta prodaje posto sam vrlo vrlo blisak jednoj nekretninskoj agenciji i poznajem i par ljudi sa drugih. Ma da su ovi agenti optimisti i kazejo da proljece nosi kupce kao i svake godine. No mislim da ce ove godine bit malo drugacije, bicejo kupci naravno ali prosla godina je sigurno bila rekordna kao i na berzi. Ali inace je i kod nekretnina isto kao i kod akcija, vrijedi toliko koliko je netko spreman da plati za nju i ako ce se nekomu nesto bas svidjat platit ce i velike pare i ako nemaju veze sa ekonomsko logiko. Mozemo samo bit zadovoljni da je nafta jos poprilicno skupa i da se ova kriza kod Rusa ne osjeti toliko i nadamo se na jos koji shopping u CG :)

Michael
16-04-08, 15:45
My five cents:

U vecini stvari slazem se sa Michaelom. Ne slazem se u tom djelu gdje kaze da se treba oslobodit viska nekretnina. Sto? Posto nekretnine su poslovni prostori, stanovi, placevi i nekretnine su na moru, Podgorici i na sjeveru odnosno po cjeloj Crnoj Gori. Ipak mislim, da kod nekretnina nece bit takve inercije kakva je na berzi. I kod nekretnina pad se ne osjeti toliko ka na berzi, kad mozete svaki dan gledat observersku stanicu ili kursnu listu u novinama. Naravno to ne znaci, da nekretnine ne padaju. Samo pogledajte sad Španjolsko.
Ja kao investicijo nikad ne bi kupio obican stan u Pejton ili blok 5 (da sam iskren ne bi ni za zivot :) nego bi kupio odlicne lokacije koje ce mozejo brze prodat i ako su mnogo skuplje. Evo disclosure sto se tice nekretnina u CG: stan u izgranji Nikic BC (placeno 3000 EUR/m2 u 2007), zavrseni stan preko puta hotela City (placeno 1200 EUR/m2 u 2006), dva apartmana u igalu kod nove sportske hale upravo zavrsena (prosjek malo ispod 2000 EUR/m2) i cca 66.000 m2 placeva po sjeveru (Lokve i pored magistrale Berane-Andrijevica). Sto se placeva tice kupljeno prosle godine prosjek mozda 2 EUR/m2, do daljneg mi na pamet ne pada da prodajem. Stan preko puta hotela Ljubovic bio mi je izdat neko vrijeme za 800 EUR/mjesecno sto je bilo ekstra, znaci za oko 100 rata vratile bi se sve pare (inace od prilike 0,8-1% kirija na vrijednost nekretnine je po meni dobro, sve ostalo ne dodje u obzir). Sto se tice apartmana u Igalu namjestio sam ih i izdavacu ih tokom sezone ma da cejo se odjednom i nac na prodajni listi za malo vece pare. Prijatelj kojir adi u agenciji u HN rece da su ovaj mjesec vec prodali 2 apartmana Rusima po 2700 EUR/m2 i ta ista stana sta bila tokom zime u ponudi po 1900 i 2100 EUR/m2. Znaci cijena uopste nije toliko bitna sto se tice NEKIH kupaca i ti neki KUPCI su moji ciljni klienti :) Isto tako racunam barem na 5% prihoda od izdavanja sto je toliko ka kamate na banki i znam da ova dva apartmana mogu uvijek prodat po 2000 EUR/m2. E istina jeste, da za Nikic BC jos neznam sta bi uradio, svidja mi se zgrada i oprema nenormalno ma da za onih 5-6 puta po nedelju dana koliko sam ja godisnje u PG isplati se samo prodaja. Mislim da rentiranje uopste ne dodje u obzir posto bi kirija ispala 1200 EUR mjesecno i ne znam covjeka koji je spreman da plati toliko za stan od 50 m2. Ako netko od vas zna nek mi slobodno salje PM :)

Eto to je neki moj pogled na trenutacno stanje, istot ako znam da nema dosta prodaje posto sam vrlo vrlo blisak jednoj nekretninskoj agenciji i poznajem i par ljudi sa drugih. Ma da su ovi agenti optimisti i kazejo da proljece nosi kupce kao i svake godine. No mislim da ce ove godine bit malo drugacije, bicejo kupci naravno ali prosla godina je sigurno bila rekordna kao i na berzi. Ali inace je i kod nekretnina isto kao i kod akcija, vrijedi toliko koliko je netko spreman da plati za nju i ako ce se nekomu nesto bas svidjat platit ce i velike pare i ako nemaju veze sa ekonomsko logiko. Mozemo samo bit zadovoljni da je nafta jos poprilicno skupa i da se ova kriza kod Rusa ne osjeti toliko i nadamo se na jos koji shopping u CG :)

Ne slazem se u tom djelu gdje kaze da se treba oslobodit viska nekretnina. - pricao sam o velikom pritisku koja gradnja i izgradjeni stanovi imaju na trziste,a ne na extra lokacije,i primorje(takodje extra lokacje) koje sam uvijek izdvajao iz price.Kao rezultat tog pritiska,kamata od 7% na banci(veci iznosi) djeluje mnogo sigurnije nego li gatanje ocu li moci preprodati stan,jer,rentiranje MTrtnik kao sto sam primjecujes zna da umrtvi investiciju.

Ipak mislim, da kod nekretnina nece bit takve inercije kakva je na berzi. - ja sam ovo i istakao u mom postu,mozda nisi vidio.

Ali inace je i kod nekretnina isto kao i kod akcija, vrijedi toliko koliko je netko spreman da plati za nju - svoje trvdnje temeljim izmedju ostalog i na cinjenici da je kupaca manje.Koliko poznajes ljudi koji kao ti zele kupovati nekretnine u CG? Zelis li jos kupovati? Ja znam dosta imucnih ljudi,i vidim kuda idu...
MTrtnik-Imamo pritisak prodaje ,je je doslo vrijeme da se investicije oplode a novih kupaca je manje.Ljudi misle da su nase nekretnine iznad ekonomskih zakona.Konstatno se prica o nekim Rusima,Amerikancima(sto mislite koliko stan od 150 000€ kosta Amera u dolarima?) , vidjecemo je li tako.

mtrtnik
16-04-08, 21:07
Ali inace je i kod nekretnina isto kao i kod akcija, vrijedi toliko koliko je netko spreman da plati za nju - svoje trvdnje temeljim izmedju ostalog i na cinjenici da je kupaca manje.Koliko poznajes ljudi koji kao ti zele kupovati nekretnine u CG? Zelis li jos kupovati? Ja znam dosta imucnih ljudi,i vidim kuda idu...
MTrtnik-Imamo pritisak prodaje ,je je doslo vrijeme da se investicije oplode a novih kupaca je manje.Ljudi misle da su nase nekretnine iznad ekonomskih zakona.Konstatno se prica o nekim Rusima,Amerikancima(sto mislite koliko stan od 150 000€ kosta Amera u dolarima?) , vidjecemo je li tako.

Ja bi jos kupovao ali naravno sve zavisi od ponude. Ako cu procjenit da je kupovina akcija bolja investicija ili da urocim pare na banku onda cu to napravit. Naravno kad netko kupi nekretnino kao investiciju mora uzet u obzir da prodaja moze potrajat i da te pare niso toliko likvidne kao one na banki. Zbog toga meni se svidja izdajanje i u isto vrijeme trazi se kupac. Inace nekretnina kao nekretnina je i trosak (osim zemljiste) vec zbog amortizacije i redovnih troskova poput struje, komunalija, odrzavanja sa strane upravljaca zgrade.
Ma da treba je i raspodjelit investicije, kako ti kazes protect your investment.
Sto se tice stana u Ameriki malo sam gledao po netu i za 300 000 EUR moze se uzet super vila koja je nekad kostala duplo vise (zahvaljajuci hipotekarni krizi i padu dolara).

jedan_prošli
16-04-08, 22:35
Kakve cifre... Mora da se ima kad s emože toliko platiti :) Što je moda..

mtrtnik
17-04-08, 09:12
Pa ta cifra je ponekad bila i mnogo veca tako da sto se tice investicije ona je ok a da bi zivio tamo, nein danke :)

zokac
17-04-08, 09:38
Mozda ne bi bilo lose da i ovo uzmete u obzir kad vec razmisljate o nekretninama u Americi.....:)

Prognoza američkih geologa koju ruski naučnici smatraju preuveličanom
Kaliforniji ostalo još 30 godina
Zemljotres će „sravniti“ Los Anđeles i San Francisko, poginuće više od pet hiljada ljudi, a šteta će biti 150 milijardi dolara
Najgušće naseljena država SAD biće uništena prirodnom katastrofom za 30 godina. Naučnici geološke službe Amerike predviđaju Kaliforniji katastrofalne zemljotrese do 2038. godine, koji će sa lica zemlje „sravniti“ najveće gradove - Los Anđeles i San Francisko. Prema nekim prognozama, broj žrtava potresa mogao bi biti više od pet hiljada. Međutim, ruski naučnici smatraju ove mračne prognoze dosta preuveličanim.

Prema novim modelima prognoza katastrofa, koje su napravili američki geofizičari, verovatnost predviđanja zemljotresa predvidljiva je sa tačnošću do 99 odsto, prenosi AFP.

U vreme istraživanja korišćeni su seizmološki podaci, informacije o geologiji zemljotresa i podaci izmereni u mestima zemljotresa na površini zemlje. Oni omogućavaju da se predvidi verovatnoća podzemnih udara u tom ili drugom području planete.

Tako su naučnici došli do zaključka, da su Los Anđeles i San Francisko u najvećoj opasnosti. „Mi praktično garantujemo da će se desiti nešto tako“, kaže jedan od autora senzacionalne prognoze geofizičar Ned Fild, iz Geološke službe u Pasadeni.

Lokalne vlasti smatraju da bi se izbegle tragične posledice zemljotresa, stanovništvo Kalifornije već sada treba da se priprema za takvu katastrofu. Prema prvim procenama, šteta od moguće katastrofe procenjuje se na 150 milijardi dolara.

PROPISI I BEZBEDNOST

Kalifornija je prepuna geoloških rasedlina, što zapadnu obalu Sjedinjenih Država čini podložnom zemljotresu. Veliki potresi dogodili su se u San Francisku 1906. godine, u Long Biču 1933. godine, južno od San Franciska 1989. i u predgrađu Los Anđelesa, Nortridžu, pet godina nakon toga.
Kalifornija ima neke od najoštrijih građevinskih propisa u svetu, ali su mnoge starije zgrade i dalje nebezbedne, kaže glavni građevinski inspektor San Franciska Lorens Kornfild. On ističe da su zgrade od cigle, podložne rušenju, ojačane, ali dodaje da postoje druge dve vrste struktura koje su i dalje potencijalno opasne. „Dva druga tipa posebno opasnih zgrada spadaju u visoke betonske zgrade, sagrađene pre 1970. godine. To je tip zgrada koje su se nedavno rušile u Pakistanu. Imamo puno takvih zgrada u San Francisku“, rekao je on.
U većem delu Kalifornije stručnjaci vrše obimna geološka ispitivanja kako bi se pripremili za sva eventualna iznenađenja kad se desi „veliki zemljotres.“

I ranije su stručnjaci već upozoravali da u sledećih 30 godina Kaliforniju može pogoditi rušilački zemljotres. Tada je mogućnost katastrofe procenjivana sa 70 odsto. Bukvalno za godinu dana verovatnoća je znatno „porasla“ i naučnici su još više ubeđeni u svoje prognoze.

Podsetimo, da je poslednji veliki zemljotres pogodio Kaliforniju 1994. godine. Tada je poginulo 72, a povređeno više od devet hiljada ljudi. Materijalna šteta iznosila je 25 milijardi dolara.

Ruski naučnici smatraju da su predviđanja američkih geologa zasnovana samo na seizmičkim aktivnostima u tom području.

„U ovom momentu ne postoji verovatnost od 99 odsto. Najsistematičnije je praviti srednjoročne prognoze za tri do pet godina. Za godinu dana ti podaci se ponovo analiziraju i prognoza se precizira“, izjavio je u intervjuu listu Vzgljad Aleksandar Gorškov, naučni sekretar Međunarodnog instituta za teoriju zemljotresa i matematičke geofizike Ruske akademije nauka.

Prema njegovim rečima, Kalifornija je seizmička zona u kojoj se zemljotresi magnitude od 6,7 stepeni događaju u periodičnom razmaku od deset godina. „Znajući seizmičnost područja, ne treba biti naučnik da bi se napravila takva prognoza“, podvlači Gorškov.

Godišnje se u južnoj Kaliforniji registruje oko deset hiljada zemljotresa, od kojih je većina sasvim slaba i praktično se ne oseti. Na teritoriji Kalifornije nalazi se takođe nekoliko vulkana, kao što je Lasen Pik, koji je izbacio lavu 1914. i 1921. godine.

jedan_prošli
17-04-08, 10:08
Pa zato se i čudim cifri :) Dati za nešto toliko para a ne živit u tome... Dobra investicija :) Imaš u Prijedoru stanove za 850 km u centru. To je bolja investicija ;) A vidi ovo
http://www.eccobrvnare.com/index.php?op=5&album=2008&slika=M-08_1186.jpg
Mali stan, ali velika brvanra. CG proizvod :) Samo dobru lokaciju na poljoprivedni plac i da vidiš :)

Nabuko
17-04-08, 10:15
Nesto se dizajnom nijesu proslavili ali rade dosta. Ima i ekipa iz Ivanjice. Kupuju ljudi i ja se nesto dvoumim ali kako planiram raditi sljedece godne vjerovatno cemo kao onaj vriejdni prasic od cigala, kamena i betona. Do tada ograde, infrastruktura i mozda jos ponesto neko drvo recimo.

mtrtnik
17-04-08, 10:18
Za ove brvare znam i ekstra su. U stvari vec sam razmisljao da napravim takvo selo brvara na Lokvama gdje sam uzeo placeve ali po meni je jos malo rano za to ali imam to uvidu za buducnost.

nikola_VUK
17-04-08, 22:00
Napravite kalkulaciju, isto para ispadne brvnara i regularna gradnja

Djudja
17-04-08, 22:44
Napravite kalkulaciju, isto para ispadne brvnara i regularna gradnja

Čuo sam da je m2 ivanjičke brvnare oko 210€. Za pretpostavit je da je i rožajska tu neđe s cijenom.

jedan_prošli
17-04-08, 23:04
Tako sam i ja nekako kontao. Piše cijena na sajtu od 165 do 210e.

Michael
17-04-08, 23:17
UPOZORENJE S PIRINEJA

Slom tržišta nekretnina u Španjolskoj

Proteklih godina je upravo ta zemlja bila pravo gradilište...

Tržište je eksplodiralo - u pravom smislu te riječi. Atraktivne lokacije dostizale su vrtoglave cijene i uprkos tome, zbog povoljnih kredita su pronalazili kupce.

I mi gledamo već godinama kako nešto nije u redu i kako cijene nisu ni u kakvom odnosu s onim što ljudi u Španjolskoj zarađuju.'

Ali ipak, radilo se dalje, punom parom. Jedva da je neki projekt bio završen a već su i stanovi bili prodani. Prvo su najskuplji objekti imali problema pronaći novog - ili veoma bogatog ili veoma smionog vlasnika a povrh toga je i tržište kreditima počelo pucati. Stope kamata su počele rasti i sve u svemu, tek onda su mnogi primijetili kako su se upustili u nešto što si ne mogu priuštiti.

Sada se pojavio drugi problem, kupci stanova na kredit više ne uspijevaju dalje prodati kupljenu nekretninu jer ih je sve manje koji se uopće upuštaju u poduhvat kupovine vlastitog krova nad glavom. Čitava Španjolska prepuna je tabli 'Se vende' -'Prodaje se' - ali kupaca nema.

Krizi tu nije kraj, jer sada su ugrožene građevinske tvrtke koje su u međuvremenu i dalje gradile nove stanove koje više ne mogu prodati. Čak i ako netko ima novca i namjerava kupiti stan, trenutno radije čeka - jer bi cijene nekretnina mogle potonuti još dublje. Ali kada se ne kupuju stanovi, onda se oni niti ne uređuju niti se nabavlja namještaj.

I tvornice namještaja se žale kako im je promet pao i za 20 posto. Kada se sve to zbroji - građevinci koji više nemaju posla s radnicima u industrijama koje su vezane uz gradnju, u Španjolskoj je ugroženo između 600 i 800 tisuća radnih mjesta. Vlada premijera Zapatera još ne želi ovaj razvoj nazvati 'krizom' nego radije govori o 'mekom prizemljenju'. Mnogi Španjolci misle kako je balon već pukao - i kako ih vjerojatno čekaju još mračniji dani.

Podjseca li vas ovo na nesto!?

Malo sam skratio tekst.Mislim da je poucan .

mtrtnik
18-04-08, 08:52
Mislim da u CG nece bit toliko drasticno posto u Spanjolski su masovno kupovali Englezi i kad recem masovno mislim masovno, nije tu njih 100 ili 200 nego hiljade i hiljade a to nije slucaj CG. No naravno da morajo i u CG cijene od 2000 EUR/m2 na losim lokacijama dole, tako da po meni za stanove u izgradnju realne su cijene od 1400 - 1600 EUR/m2 (tu mislim na malo "losije" lokacije). Mislim, da gradjevinci necejo ici masovno ispod toga, no moze se desit pojedinacna prodaja i po nizjim cjenama.

Nabuko
18-04-08, 08:58
Mislim da u CG nece bit toliko drasticno posto u Spanjolski su masovno kupovali Englezi i kad recem masovno mislim masovno, nije tu njih 100 ili 200 nego hiljade i hiljade a to nije slucaj CG. No naravno da morajo i u CG cijene od 2000 EUR/m2 na losim lokacijama dole, tako da po meni za stanove u izgradnju realne su cijene od 1400 - 1600 EUR/m2 (tu mislim na malo "losije" lokacije). Mislim, da gradjevinci necejo ici masovno ispod toga, no moze se desit pojedinacna prodaja i po nizjim cjenama.

Divno zboriš.

Masja
18-04-08, 10:51
Ponuda i tražnja gospodo, ponuda i tražnja. Stara gradnja ce prva da krene dolje.

jedan_prošli
18-04-08, 14:21
Kod nas je već na 850 eura. Problem kod stare gradnje je taj da imaju zajedničko brojilo za vodu, centralno grijanje plaćaju na majke mi toliko morate plaćati itd. Kod novih stanova je sve cakung pakung, svoje brojilo za struju, vodu i plin ;) Ne bi vjerovali kolika je razlika u režijama...

Djudja
18-04-08, 14:25
Kod nas je već na 850 eura. Problem kod stare gradnje je taj da imaju zajedničko brojilo za vodu, centralno grijanje plačaju na majke mi toliko morate plačati itd. Kod novih stanova je sve cakung pakund, svoje brojilo za struju, vodu i plin ;) Ne bi vjerovali kolika je razlika u režijama...

A bogomi i u veličinama soba - 2.4x2.8m znaju bit sobe(ice) u novogradnji. Što će ti vele, bez da prespavaš. Ka Japanci u one kašete.

Nabuko
18-04-08, 14:28
A bogomi i u veličinama soba - 2.4x2.8m znaju bit sobe(ice) u novogradnji. Što će ti vele, bez da prespavaš. Ka Japanci u one kašete.

Meni su jednu sobu suzili u struku. Ja mi je djecu baciti tamo pa je koristim kao radnu. Sto se tice brojila to stoji samo nemamo plin :(. Za grijanje mi ne treba dobra izolacija a žena bi ionako digla u vazduh nešto da joj se puste plinske instalacije po kući.

Michael
19-04-08, 00:14

A u CG niko nije masovno kupovao!?

Kad kazemo masovno za Spaniju,onda to masovno za zemlju od nekoliko desetina mil stanovnika,dodje "masovno" podjednako isto kao CG sa 600hiljada ljudi,vjeruj mi,to nije tesko uporediti...

Mislim, da gradjevinci necejo ici masovno ispod toga, no moze se desit pojedinacna prodaja i po nizjim cjenama - ova prica mi djeluje tipa: e ,momci,ja sada pravim zgradu.Ne isplati mi se da vam je prodajem ispod 1400€ po m2 pa analogno tome vam mogu recii - cijene nece padati.Nesto mi tu glupavo djeluje.Ko se pita uostalom? ponuda vs potraznja?

Nekad bila ponuda.Napravite projekat,i nema vise-nestalo.Bas kao u Spaniji eto,mada ,nisu ni oni jedini...Sada? Nema vise Iraca,Rusa...da kupuju.Dobre lokacije,vec prodate,oni izmedju sebe trguju.Pao bukvar na domicilnu raju uglavnom,a to dalje povlaci za sobom plateznu moc,kredite...blablabla.

Kazu ,ko zna zakon ponude i potraznje da zna ekonomiju.Ne kazem da ga ja znam,niti sam ekonomiju studirao.Ali,logickim rezonovanjem,i sa malo info sa terena na osnovu

1: ponuda velika,gradi se veliki br jedinica...
2:kupaca je manje
3:investiranje i otplata kroz rentiranje se ne ispalti
4: platezna moc stanovnistva,nepovoljni krediti...

ja jedan zakljucak iz ovoga imam.

Sto se tice gospode graditelja koji SADA! nemaju isplativnost da prodaju ispod 1400€: gradilo se i do sada toliko,da mnogo ima vise stanova koji su uzeti u izgradnji za manje pare,da ne pricam o starogradnji.Masja s toga lijepo kaze

Ponuda i tražnja gospodo, ponuda i tražnja. Stara gradnja ce prva da krene dolje.

primjer od zemlje koja ima more,koja je ispred nas po svemu

Kod nas je već na 850 eura. Problem kod stare gradnje je taj da imaju zajedničko brojilo za vodu, centralno grijanje plaćaju na majke mi toliko morate plaćati itd. Kod novih stanova je sve cakung pakung, svoje brojilo za struju, vodu i plin ;) Ne bi vjerovali kolika je razlika u režijama...

Zasto neko misli da ce svi ti gradjevinari sto grade sada morati sve prodati i da ce morati zaraditi?Moze li se desiti da neko kiksa?

Danas sam prolazio pored novih zgrada kod Gimnazije u PG.U oglasima vidim lux stan bla bla bla u toj zgradi,cifra sacuvaj boze.Fasada spolja vec u k.Kvalitet? :toobad:.Sto je tu lux? (da ne ulazim u detalje price oko te zgrade,"iza zita")

Odlicna je novogradnja.Podjem s prijateljem da vidi neke dvije zgrade,pravim mu drustvu,(jedna je novogradnja preko puta Hemomonta),vlasnik agencije inace,i vidim sobice u koje krevet francuski tesko moze stati,djecije katastrofa,a ono sto me posebno odusevilo je kuhinja i dnevna soba ujedno! I riba sto radi za njega objasnjava musteriji koja se tu zatekla: "gospodine,ovo ce oduseviti vasu zenu(nalazimo se u dnevnoj).pita covjek,sto? govori mackica mala "vidite,prirodna ventilacija" .Cujem posle da je narodski izraz "prozor" sad postao prirodna ventilacija...

Ako imate 150-200hilj,pravite si kucu na periferiji,batalite se bacanja para...

Naravno,ima kvalitnetne gradnje i extra lokacija.

Divno zboriš MTrtnik.

Moguce da je MTRtnik u pravu.Ja odavno pricam da ovo ide u ovom smjeru nabuko,sjecas se vjerovatno.Moguca da ce doci do zaokreta,ali ako se nesto ne promjeni,a ne vjerujem(da novac s neba ne doleti) ovo ide dolje...

voren78
19-04-08, 09:23
ATLAS CENTAR – APARTMANI – CIJENE
Kvadrat apartmana tri do pet hiljada EUR

Kvadratni metar apartmana u budućem Atlas kapital /capital/ centru u Podgorici nudi se na prodaju po cijenama od tri do pet hiljada EUR, saopštio je izvršni direktor Atlas grupe, Vuko Dragašević.

“U ovom momentu prodaćemo samo deset odsto apartmana od 80 do 140 kvadrata. Interesovanje je veliko i mimo očekivanja s obzirom da je odluka o njihovoj prodaji donijeta prije sedmicu”, kazao je Dragašević, pišu Vijesti.

On je dodao da se zainteresovani kupci javljaju iz inostranstva, Srbije, a najviše iz Crne Gore.

Atlas kapital centar gradi Atlas grupa u strateškom partnerstvu sa kompanijom Kapital /Capital/ investment, koja pripada kraljevskoj porodici Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na ekskluzivnij lokaciji u Podgorici, preko puta državne televizije, u naredne dvije godine biće izgrađeno ukupno 85 hiljada kvadrata stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora.

“Centar će, između ostalog, imati 12,9 hiljada kvadrata stambenog prostora, 13,9 hiljada komercijalnog i 23,8 hiljada kvadratnih metara kancelarijskog, a razmatramo mogućnost da dio bude poslovni hotel sa koferencijskim dijelom”, rekao je Dragašević.

Centar će imati i 23 hiljade kvadratnih metara prostora za garaže, dok je za ugostiteljske objekte predviđeno oko četiri hiljade kvadrata.

Dragašević je najavio da će u naredne dvije sedmice biti formirane i prodajne cijene poslovnih i komercijalnih prostora.

Pera Detlic
19-04-08, 11:47
ATLAS CENTAR – APARTMANI – CIJENE
Kvadrat apartmana tri do pet hiljada EUR

Treba požurit i kupit da ne prođe.:rolleyes:

mtrtnik
19-04-08, 21:26
Ja samo usporedujem sa Slovenijo ispred 10 godina i pricam iz mojih iskustva, ni ja nisam ekonomista :) Eto malo interesantnih podatka
http://www.slonep.net/subareas.html?lev0=1&lev1=3&lang=&lev2=45&lev3=2130 pa nek svak za sebe presudi. Odoh da se spremim za PG pa se mozda vidimo dole.

Nabuko
19-04-08, 21:37
Sto naprica jedna danas agentica za nekretnine na Montenu u dnevniku. To ne bi umjela prepricati dvojia trojica Nabokoa.

Michael
19-04-08, 21:37
Ja samo usporedujem sa Slovenijo ispred 10 godina i pricam iz mojih iskustva, ni ja nisam ekonomista :) Eto malo interesantnih podatka
http://www.slonep.net/subareas.html?lev0=1&lev1=3&lang=&lev2=45&lev3=2130 pa nek svak za sebe presudi. Odoh da se spremim za PG pa se mozda vidimo dole.

Ok.Pogledao sam,razumio sam mada mi nebi lose pao jedan kurs vaseg jezika :1002: .

Ja,kad govorim o CG,akcenat stavljam na drustveno-ekonomske prilike koje nisu povoljne,ogromnu gradnju,prekid dotoka stranih investicija u segment nekretnina,nepovoljne lkredite,mala prosjecna plata u CG,euforican rast nekretnina prosle god(svaka euforija ima svoju drugu stranu...).NA tome baziram neka svoje stavove.Stavovi da ce se cijene zadrzati,ili porasti-uglavnom se baziraju na prici "doci ce neko,kupice nesto" ne isplati se prodaja po nizim...Lova ne moze s neba pasti tek tako...

I Valentino je govorio o ekonom situaciji,rastu inflacije i padu zivotnog standarda,fino je to obrazlozio,(ne mogu sad traziti),pa je i to neki pokaztelj...

Interesovalo bi me MTrtnik ako imas podatke koliko je prosjecna plata u SLO? cisto radi nekih poredjenja.Hvala unaprijed

Pozdrav

PG_man
25-04-08, 01:55
Interesantno

http://www.moglasi.com/index.php?akcija=pregledOglasa&id=7425

Michael
25-04-08, 02:03
Oglas je odavno.Vidim i po novinama stalno.ja sam ga postavio jednom pandam tvrdnji da novogradnja ne moze ispod 1400Eu...

PG_man
25-04-08, 09:02
Oglas je odavno.Vidim i po novinama stalno.ja sam ga postavio jednom pandam tvrdnji da novogradnja ne moze ispod 1400Eu...

Ne, a ni ZEHK ne može ispod 10, ni EPCG ispod 5 i slično.
Kad nema kupaca, sve može!
A ruku na srce i ne vrijedi to više od 1000-1200 po kvadratu na takvim i sličnim lokacijama.

Masja
25-04-08, 15:37
Danas je odrzana licitacija za prodaju zemljista u opstini Danilovgrad. Pocetna cijena je odredjena da bude 30 eur za parcele kod magistrale i 15 eura za parcele dalje od magistrale.

Skoro niko nije dosao i prodata je jedna rusevina i plac 191 m2. Sve ukupno 5000 eur.

Nabuko
25-04-08, 16:00
Dje je to oglaseno?

Masja
25-04-08, 16:10
U novinama, a o rezultatima sam danas cuo od osobe koja je bila na licitaciji.

Nabuko
25-04-08, 17:42
Hajde ako saznas za ponovnu licitaciju javi. Mozda obore pocetnu cijenu.

codex
25-04-08, 18:35
MASJA pridruzujem se zeljama NABUKA ako te nebude mrzilo da mi javis;)

petar
25-04-08, 22:19
i mene interesuje.mozemo zajedno nastupiti

Masja
25-04-08, 22:23
Sta je ovo, nakupila se traznja :D

petar
25-04-08, 22:24
bolje tamo no na berzu

nestasni_cipiripi
26-04-08, 02:05
Stan od 75m2 koji je kupljen prije 2 god u jednom trznom centru u HN za 4000evra/m2,juce od strane vlasnika Rusa prodat za 2500evra/m2.

natasha
29-04-08, 14:07
Crnogorski pravnici i agencije za nekretnine vide različito gdje se može naći kompromis za svojinski zakon

Različiti aršini za građane EU i Ruse?

PODGORICA – Agenti nekretninama i pravnici, u prvim reakcijama, različito gledaju na to kakav bi se kompromis mogao postići između vlasti i opozicije, vezano za usvajanje Prijedloga zakona o svojinsko pravnim odnosima.
Ministar finansija Igor Lukšić najavio je da će Vlada doći do kompromisnog rješenja sa opozicionim partijama kako bi dvotrećinskom većinom bio usvojen Prijedlog zakona.
On je istakao da nikada nijesu odbijali mogućnost kompromisa, samo su željeli da čuju razne predloge i sugestije.
U Udruženju pravnika predlažu su da se uvede reciprocitet, uz mogućnost da se dozvoli kupovina nekretnina stranim licima samo iz država Evropske unije.
- To je na neki način i preporuka Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji prije svega precizira da prava koja imaju crnogorski državljani treba omogućiti evropskim državljanima - kazao je Anteni M generalni sekretar Udruženja Branislav Radulović.
On je dodao i da treba zaštititi važna područja, šume, poljoprivredna zemljišta, kao osjetljive dijelove državne teritorije.
On je kazao i kako Udruženje pravnika pozdravlja spremnost Vlade na kompromis, ali da se uključi i stručna javnost, jer njima nije cilj da ‘’opstruiraju zakone, već samo da poboljšaju kvalitet ponuđenih rješenja’’.
Vlasnica agencije za nekretnine “In” Snežana Bojović, međutim, ne vidi razlog zašto bi se ograničavala ta prava samo na članice EU.
Ona podsjeća i da su u Crnoj Gori Rusi glavna klijentela za nekretnine.
- Treba dozvoliti kupovinu zemljišta strancima kao i domaćim licima, kako pravnim tako i fizičkim subjektima. Ne vidim nikakvu razliku u njihovim pravima, i ne znam razlog zašto bi se dozvolila kupovina nekretnina samo licima iz država EU. Imajući u vidu da su Rusi kod nas glavna klijentela, protiv sam tog ograničenja. Podržavam usvajanje Zakona o svojinskim odnosima u cjelosti – kazala je Bojović za Republiku.
Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je da Zakon o svojinsko-pravnim odnosima nije u koliziji sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da odgovara stavovima te partije.
- Nema toga zakona za koga poslanici SNP-a neće glasati ako bude u interesu građana Crne Gore, ali ni zakona o kojem nećemo raspravljati - kazao je Milić.
O Nacrtu tog zakona poslanici će najvjerovatnije raspravljati krajem maja, jer je javna rasprava na tu temu već završena.
Zbog odredbe koja predviđa da stranci mogu kupovati zemlju u Crnoj Gori bez ograničenja, uz ista prava kao i domaća lica, Skupština je nakon rasprave u martu vratila zakon na javnu raspravu.
Manja članica vladajuće koalicije, SDP, nije podržala zakon zbog te odredbe, a na javnoj raspravi čak je predlagano i organizovanje referenduma o tom pitanju.
J. Maraš

Republika

Baron
29-04-08, 14:13
Stan od 75m2 koji je kupljen prije 2 god u jednom trznom centru u HN za 4000evra/m2,juce od strane vlasnika Rusa prodat za 2500evra/m2.

pa ne mogu baš svuda profitirati.
ja zato znam 5 slučajeva dje su prodavali zemlju po 5-10x skuplje, a uložili su neznatno u prilaz, čišćenje i promociju

natasha
04-05-08, 14:33
04 May 2008. 14:06 CdM

Rusima preporučena kupovina nekretnina u Crnoj Gori

Rusi rado ulažu sredstva u nekretnine u inostranstvu, a London je medju najperspektivnijim lokacijama za one koji zaista imaju mnogo novca, objavio je moskovski poslovni list Vzgljad.

Kao primer list je naveo rusku korporaciju Mirax Group, koja je započela realizaciju ambicioznog projekta rekonstrukcije zdanja Conwall Terrace, izgradjenog u 19. veku u istorijskom centru britanske prestonice.

Korporacija će, kako je saopštila, u taj projekat uložiti oko deset miliona funti odnosno 20 miliona dolara,prenosi pisanje lista bosanski portal biznis.ba.

Od uspeha tog projekta, koji bi trebalo da bude završen krajem 2009. godine, zavise dalji planovi ruske korporacije u Britaniji.

"I londonski, kao i pariski, i ostali projekti u inostranstvu su predviđjeni za realizaciju na ruskom tržistu", precizirala je portparol ruske korporacije Ekaterina Zajceva.

Velika Britanija i Monako su najskuplje države u Evropi za kupovinu nekretnina, a za njima nešto zaostaju Francuska i Italija, tako da tamo kupuju samo najbogatiji.

Špansko tržiste nekretnina je primamljivo, uz godišnji rast cena od oko 20 odsto i relativno lako dobijanje hipotekarnih kredita.

Rusima sa prosečnim primanjima stručnjaci za nekretnine preporučuju ulaganja u Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku i Kipar, kao i u Tursku i Arapske Emirate.

Uz relativno niske cene nekretnina, ove zemlje demonstriraju stabilan rast tržišta. U Bugarskoj, na primer, cene nekretnina rastu u proseku za 15 odsto godišnje.

Bugarska i Crna Gora su, osim toga, zainteresovane za dolazak stranih investitora, i u tim zemljama nerezidenti mogu lako da kupe kuću, stan ili plac, dok Kipar i Arapski Emirati investitore privlače poreskim olakšicama.

Michael
04-05-08, 23:20
04 May 2008. 14:06 CdM

Špansko tržiste nekretnina je primamljivo, uz godišnji rast cena od oko 20 odsto i relativno lako dobijanje hipotekarnih kredita.

Rusima sa prosečnim primanjima stručnjaci za nekretnine preporučuju ulaganja u Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku i Kipar, kao i u Tursku i Arapske Emirate.

Uz relativno niske cene nekretnina, ove zemlje demonstriraju stabilan rast tržišta. U Bugarskoj, na primer, cene nekretnina rastu u proseku za 15 odsto godišnje.

Bugarska i Crna Gora su, osim toga, zainteresovane za dolazak stranih investitora, i u tim zemljama nerezidenti mogu lako da kupe kuću, stan ili plac, dok Kipar i Arapski Emirati investitore privlače poreskim olakšicama.

Da nije ovaj teskt od prije dvije god!?

U najmanju ruku ovo nije tačno.

natasha
14-05-08, 10:15
Sela u zaleđu obale sve interesantnija investitorima
Autor/izvor: Mina-business

PODGORICA - Za sela najveći interes pokazuju američki i engleski investitori, u zaleđu Budve i Petrovca.

Sela u zaleđu obale Crne Gore postaju sve interesantnija za strane kupce, a uz Ruse, koji ih najčešće kupuju, stižu i bogataši sa druge strane Atlantika, pišu Večernje novosti. List navodi da su engleski biznismeni kupili dobar dio sela Brda, koje se nalazi visoko iznad Petrovca, na oko osam kilometara od mora. Riječ je o grupaciji starih paštrovskih kuća „na jednu vodu”, rađenih od kamena. Među njima dominira čuvena kula Srzentića ispred koje su snimani kadrovi filma "Čudo neviđeno", reditelja Živka Nikolića. Malo južnije, prodato je i selo Androvići koje je, takođe, ambijentalna celina posebnog, paštrovskog tipa. Mještani oba sela, kao i okolnih, uglavnom su napustili stara ognjišta i uglavnom žive u Petrovcu i drugim mestima. Primorska sela Krstac i Reževići kod Petrovca uveliko postaju ekskluzivne turističke zone.

"Krstac je jedinstveno etnoselo bogatih. Stara arhitektura je očuvana, a tamo gdje su nekada bile vrtače sa povrćem, plave se bazeni, blješte kamene terase", pišu Večernje novosti.

Amerikanci Ronald Kvaterman i Xoel Koen najavili su da su spremni da ulože veliki novac u izgradnju etnosela u kojima bi se odmarali bogati turisti iz svijeta, oni koji vole čistu prirodu i stari ambijent paštrovačkih sela, koja se prostiru od Budve do Petrovca. Oni su preko posrednika kontaktirali mještane, a projekat treba da bude i zvanično predstavljen.

Namjera je da se spoljašnji izgled starih jednovodnih kuća ne mijenja, dok bi enterijer bio urađen prema zahtjevima savremenih turista. U naseljima bi bile adaptirane i izgrađene vodenice, drveni mostovi, guvna i drugi objekti koji su svojevremeno činili ambijent i bili mesta okupljanja meštana. Planirana je izgradnja heliodroma, kao i marina u koje bi svojim jahtama pristajali turisti.

SEEbiz

codex
15-05-08, 13:29
Dali mozda neko zna koja je cijena zemlje m2???
Interesuje me mijesto VERUSA pored Podgorice.

matrica
15-05-08, 13:33
Велики планови на осамдесети рођендан

Бивши власници очекују да им се врати Хотел „Плажа Зеленика” у Зеленици, изграђен 1902. године и национализован 1948.

http://www.politika.co.yu/rubrike/exyu/Veliki-planovi-na-osamdeseti-rodjendan.sr.html

matrica
15-05-08, 13:36
http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/42100/i/1/petrovac%20na%20moru.jpg

Чудо невиђено

Оживела доскора напуштена села на Црногорском приморју, уз Русе, који најчешће купују плацеве и куће, стижу и богаташи с друге стране Атлантика

Режевићи – Села у залеђу обале Црне Горе постају све интересантнија за стране купце. Енглески бизнисмени купили су добар део села Брда, које се налази високо изнад Петровца, на око седам-осам километара од мора. Реч је о групацији старих паштровских кућа „на једну воду”, рађених од камена. Међу њима доминира чувена кула Срзентића испред које су снимани кадрови филма „Чудо невиђено” редитеља Живка Николића.

vise na http://www.politika.co.yu/rubrike/exyu/CHudo-nevidjeno.sr.html

zoxy
15-05-08, 14:20
Spremi se Monako, dolazi Montenegro :)

Crna Gora veliki igrač na evropskom tržištu

Autor/izvor: Mina business LONDON - Mala država Crna Gora postaje veliki igrač na evropskom tržištu nekretnina, a divna obala, bistra voda i uzbudljiva unutrašnjost privlači sve veći broj turista i stranih investitora, ocjenjuje londonski Indipendent /Independent/.

U opširnom tekstu o crnogorskim nekretninama i turizmu, uticajni britanski dnevnik navodi da je, prema podacima Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTCC), Crnu Goru prošle godine posjetilo 39 odsto stranih turista više nego prethodne, kao i da će takav rast biti nastavljen daljim razvojem infrastrukture i smještajnih kapaciteta.

"Nekretnine u Crnoj Gori su tri godine ranije, bile jeftine, a infrastruktura nikakva. U međuvremenu su se stvari promijenile, pa je ljepota zemlje, uz unaprijeđenu uslugu i nekoliko glamuroznih lanaca hotela, stvorilo ambijent koji je privlačan i za probirljive turiste i investitore", navodi Indipendent.

Kao rezultat turističkog buma, cijene nekretnina su porasle 40 odsto u posljednje dvije godine, kao što je slučaj u Kotoru.

"Za lijepi, novi dvosobni stan sa pogledom na more, morate platiti 190 hiljada EUR, dok za neke apartmane izgrađene od obrađenog kamena treba izdvojiti i do 300 hiljada”, kazala je predstavnik agencije za nekretnine, Montenegro prospekts /Prospects/, Andrea Marston.

Najskuplje nekretnine su uz prelijepu obalu velikog Bokokotorskog zaliva, a zadivljujuće kamene vile sa zemljištem koštaju od 500 hiljada do milion EUR za one najluksuznije, piše Indipendent.

Nekretnine u unutrašnjosti su jeftinije, ali se zato gubi pogled na more.

"Ipak, kupovinom neke skromnije kuće od 100 hiljada EUR, možete uštedjeti značajan novac", primjećuje magazin.

Indipendent navodi da je pravo mjesto za “pametno trošenje novca” neiskorišćeno poluostrvo Luštica, na pola sata od Kotora, gdje renoviranje postojećih kuća košta od 63 do 100 hiljada EUR, dok za vile treba izdvojiti oko 300 hiljada EUR.

Jeftiniji placevi mogu se naći i u okolini Herceg Novog, a list “za one koji gledaju unaprijed”, navodi da će sljedeći bum nekretnina biti u Ulcinju i Baru, gdje postoje duge, ali nerazvijene plaže.

List piše da Crna Gora ima atraktivnu ponudu i za ljubitelje planinskog života i odmora.

"Ako ne volite plaže, planine Nacionalnog parka Durmitor su prelijepe, a uz to postoje i ski centri. Žabljak je glavno mjesto u tom dijelu, i planinsku kuću sa tri spavaće sobe možete kupiti za 50 hiljada EUR”, navodi se u tekstu.

Zbog manjka kvalitetnog smještaja, vlasnici nekretnina uživaju uzimajući velike pare za iznajmljivanje.

"Vlasnici kuća su prošlog ljeta tražili i više od 600 EUR za sedmodnevno iznajmljivanje dvosobne kuće, dok je trošak za sedmičnu rentu vile išao i do 1,5 hiljada EUR", prenosi Indipendent.

Sa svojom tradicijom, drevnim gradovima i pogledima na planine, Crna Gora nudi još jednu zavodničku kombinaciju - životni stil na koji su ljudi navikli kad odu u Italiju, sa mješavinom šik atmosfere južne Francuske.

"Sada kad se popularnost Crne Gore širi, pitanje je do kada će ta zemlja uspjeti da zadži ljepotu i specifičan imidž", navodi reporter Indipendenta Laura Latham.

Zajedno sa boljim putevima, novim marinama i dotjeranim hotelima, novi znak kojim se Crna Gora priprema za još veći razvoj je, kako je dodala, uvođenje direktne avionske linije iz Velike Britanije.

Avioni Montenegro erlajnsa /Airlines/ letjeće od narednog mjeseca dva puta sedmično od Stansteda do Tivta, što će skratiti put turistima i investitorima do Kotora.

Od aerodroma u Dubrovniku do Kotora trebalo je dva sata, a britanski investitori će sada od tivatskog do Kotora putovati svega 20 minuta.

Prema riječima Marston, to je sjajno rješenje i kupci su tu šansu dugo čekali.

"Crna Gora još nije rival Monaku, ali će se i to jednog dana promijeniti", zaključuje reporter Indipendenta.

codex
15-05-08, 15:23
opet ja reko da me niste mozda vidjeli :hammer5425:
Dali mozda neko zna koja je cijena zemlje m2???Interesuje me mijesto VERUSA pored Podgorice.

natasha
16-05-08, 00:02
Ekonomisti i pravnici o izmjenama obračuna visine naknade za eksproprijaciju

Kraj zloupotreba ili anahrono rješenje?

PODGORICA - Ukoliko javni interes zahtijeva da država prisvoji određenu privatnu imovinu, vlasniku će se, po novom Nacrtu zakona o svojinskim odnosima, nadoknaditi pravična vrijednost umjesto dosadašnje tržišne, što ekonomski stručnjaci ocjenjuju pozitivno, jer smatraju da će se na taj način izbjeći zloupotrebe. Međutim, pravnici ukazuju da se tom odredbom država vraća pedeset godina unazad, jer je to bilo svojstveno jednopartijskom sistemu.
Generalni sekretar Unije poslodavaca Vladimir Čurović kazao je za Republiku da je stav te institucije da se ne može govoriti o anahroniji ili povratku na staro, jer, kako smatra, prije pedeset godina pravična nadoknada definitivno nije utvrđivana na osnovu tržišne cijene.
- Izmjena je načelna i na prvi pogled može da zbuni, jer se tek kasnije razrađuje sta je zapravo pravična nadoknada. U suštini, ona je zapravo tržišna cijena. Ovo pitanje dakle treba posmatrati u kontekstu cjelokupnog Zakona o ekproprijaciji, a ne izdvojene norme. U članu 22 navodi se da se ‘’pravična nadoknada utvrđuje u vrijednosti tržišne cijene iste vrste nepokretnosti, na istom ili sličnom području opštine, uvećanje za eventualno izgubljenu dobit u zavisnosti od načina korišćenja nepokretnosti i troškova preseljenja...’’, pojasnio je Čurović.
Alternativno, postoji mogućnost žalbe Ministarstvu finansija ukoliko vlasnik nije zadovoljan cijenom, smatra on.
Ekonomski analitičar Predrag Drecun nije protiv uvođenja pravične vrijednosti, ali da se koristi metodologija, koja može uticati na obje strane, tako da odstupanje u obračunu ne bi moglo da bude više od 5 do 10 procenata. On smatra da je pojam pravične vrijednosti uveden kako bi se korigovale moguće zloupotrebe prilikom formiranja tržišne.
- Metod obračuna te fer vrijednosti mora biti jasan i transparent, da se znaju svi kriterijumi, tako da odstupanje i jedne i druge strane prilikom upotrebe te metodologije bude do dest odsto. U tom slučaju se može govoriti o fer i poštenoj vrijednosti, objasnio je Drecun za naš list. - Pravičnu vrijednost može određivati, na primjer, Poreska uprava ili drugi zainteresovani opštinski organ. Moguće je da taj posao može raditi i Udruženje potrošača. Ta institucija u svakom slučaju mora da bude jaka, da bi se zaštitila građane, jer je to cilj svake države, naglasio je Drecun.
On smatra da povodom tog pitanja treba otvoriti stručnu javnu raspravu jer je veoma bitno.
- Fer vrijednost postoji u međunarodnim standardima, ali u našem zakonu stoji pravična, vjerovatno, da ne bi bilo kopija, kazao je on.
Drecun je ukazao na mane dosadašnje tržišne vrijednosti , jer, kako je rekao može doći do zloupotreba.
- U principu, mana tržišne vrijednosti je što pojedinac može da kaže da je dobio ponudu za zemlju od nekoliko miliona od određenog kupca, a da to zemljište može realno da vrijedi, recimo, 500.000. Onda dođe do neslaganja u ponudi države i želje prodavca, pojasnio je Drecun.
On je siguran da se ova problematika ne može definisati opštim pravom, jer je svaki slučaj poseban.
- Može da se gradi neki objekat od strateškog značaja, koji zahtjeva tajnost i ne smije da uđe u proceduru transparentnosti. Generalno, može pravična fer vrijednost da se definiše kao prosječna tržišna vrijednost, ali u određenom periodu. Jer kod nas može da se desi da u naredna dva mjeseca može doći do naglog skoka nekretnina. Ako se desi da je stvarno vrijednost tolika, onda država ne moža da daje manje. Mada po pravilu, države daju manje. Moguće je da narod bude zakinut, ali neće se to dešavati kao pravilo, to će biti izuzetni slučajevi.
J.Maraš

Mitrić: Vraćanje 50 godina unazad

Međutim, profesor međunarodnog prava Blagota Mitrić kazao je da se autor tog nacrta vraća pedeset godina unazad, jer uvodi normu koja je važila u doba komunizma i samoupravljanja. - Po Ustavu od 1992. godine, kojim je ukinuto samoupravljanje i uvedena takozvana tržišna ekonomija, doslovno je ustanovljena ustavna norma da država može, kada to zahtjeva javni interes, uzeti privatnu svojinu, ali naknada ne može biti niža od tržišne, rekao je on. Mitrić se pita ko je taj, koji će određivati šta je to pravična naknada i ''da li se takvo formulacijom vraćamo u sistem kad je budzašto oduzimana privatna svojina''.

Republika

zevs009
16-05-08, 20:26
cuh da je veliki problem uknjizba ...a da kupaca ima ...
a zemlja po izlasku iz tunela sozina prema podgorici ima da explodira ... vec se pojavili rusi ..ovo ne pricam sto je ja sa drugom kupih vec vidim i ruse i podgoricane ...

Nabuko
16-05-08, 20:43
a zemlja po izlasku iz tunela sozina prema podgorici ima da explodira ... vec se pojavili rusi ..ovo ne pricam sto je ja sa drugom kupih vec vidim i ruse i podgoricane ...

Ja sam prije petnaestak dana izobilazio sva brda u zaledju od HN-Budve. Stanje kupaca ima ali niko ne kupuje jer vecina je spremna da plati oko 50% onoga sto se trazi. Na moje pitanje kolike su cijene jedan od prodavaca mi kaze sada niko ne nudi ispod X a da budem iskren niko jos nije prodao po toj cijeni. Najvece cijene su bile od 35-45% ispod toga X. Takodje mnogo se nude velike parcele jer najvecu traznju generisu domaci kupci velikih parcela za neke manje srednje privredne objekte klanice, salone namjestaja i keramike itd koje iseljavaju iz nizih zona da bi to tamo prodali pa prodavci uglavnom traze odnosno cekaju takve kupce (jedan mi kaze mene ne igra nista da ti prodam 1000 kvadrata ja cekam kupca koji çe mi kupiti cijelu parcelu i platiti milion). Ja sam se vratio neobavljena posla pa sam odlucio a cekam jesen. Po cijenama koje traze za placeve vise se isplati bogami gledati kakav stancic u dijelu iznad magistrale kome je do primorja ako je cilj da se kupi rad ljetovanja ili nesto slicno.

Michael
16-05-08, 23:15

Ja sam zbog ovakvih stvari(čitaj pisanja) redukovao kretanje po kafanama.

Ja sam prije petnaestak dana izobilazio sva brda u zaledju od HN-Budve. Stanje kupaca ima ali niko ne kupuje jer vecina je spremna da plati oko 50% onoga sto se trazi. Na moje pitanje kolike su cijene jedan od prodavaca mi kaze sada niko ne nudi ispod X a da budem iskren niko jos nije prodao po toj cijeni. Najvece cijene su bile od 35-45% ispod toga X. Takodje mnogo se nude velike parcele jer najvecu traznju generisu domaci kupci velikih parcela za neke manje srednje privredne objekte klanice, salone namjestaja i keramike itd koje iseljavaju iz nizih zona da bi to tamo prodali pa prodavci uglavnom traze odnosno cekaju takve kupce (jedan mi kaze mene ne igra nista da ti prodam 1000 kvadrata ja cekam kupca koji çe mi kupiti cijelu parcelu i platiti milion). Ja sam se vratio neobavljena posla pa sam odlucio a cekam jesen. Po cijenama koje traze za placeve vise se isplati bogami gledati kakav stancic u dijelu iznad magistrale kome je do primorja ako je cilj da se kupi rad ljetovanja ili nesto slicno.

Eh ta uknjižba...

natasha
20-05-08, 00:20
19 May 2008. 12:29 | Izvor: CdM

Oštrija kaznena politika za graditelje

Nacrtom zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata regulisana je kaznena politika u ovoj oblasti.

Sankcije odnosno kaznene mjere za nepoštovanje zakonskih odredbi sastavni su dio mjera implementacije zakona i važan segment funkcionisanja čitavog sistema.

"Svrha izricanja kaznenih mjera je sprječavanja počinioca da obavlja inkriminisana djela, zatim uticaj na druge da ne obavljaju ovakva djela, kao i zaštita javnog interesa i disciplina građana”, ocijenjeno je u ministarstvu za ekonomski razvoj čija je jedna od nadležnosti i kontrolisanje izgradnje objekata.

U odnosu na važećim zakonima utvrđenu kaznenu politiku u oblasti uređnenja prostora i izgradnje objekata, ovim nacrtom predviđa se znatno oštrija kaznena politika sa širim dijapazonom prekršajnih djela, s tim što se krivična djela protiv uređenja prostora Crne Gore propisuju izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su u toku.

"Naime,riječ je o krivičnim djelima građenja bez građevinske dozvole i suprotno građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji , kao i krivičnom djelu protivpravnog priključenja gradilišta odnosno objekta na tehničku infrastrukturu”, navodi se u Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnje objekata.

Rješenja sadržana u ovom Nacrtu zakona uslovljavaju utvrđivanje veće i oštrije odgovornosti svih učesnika sistema uređenja prostora i izgradnje objekata.

Prekršajne kazne odnose se kako na privredna društva i pravna lica, tako i na odgovorna lica i fizička lica.

Propisane su kazne za prekršaj investitora, zatim za privredno društvo odnosno pravno lice koje izrađuje tehničku dokumentaciju, vodećeg i odgovornog projektanta, izvođača radova, revizora, vršioca stručnog nadzora, vršioca tehničkog pregleda, odgovornog službenog lica i rukovodioca.

Kazne za privredna društva i druga pravna lica predložene su u maksimalnim iznosima odnosno u visini tristastrukog, a za fizička lica u visini dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori.

Shajo
21-05-08, 13:17
Vlasnik preduzeća “Cijevna komerc” Danilo Petrović smatra da cijene zemljišta na primorju rastu nevjerovatnom brzinom

Skupe nekretnine odbijaju strance

Ogromno poskupljenje nekretnina na primorju Crne Gore uslovilo je sve manje interesovanje stranih investitora - ocijenio je vlasnik preduzeća “Cijevna komerc” Danilo Petrović.
Kao dodatni razlog što odustaju od investiranja, on navodi i dug postupak izrade planske dokumentacije.
- Naši ljudi su mislili da je Crna Gora na planeti jedina država u kojoj treba kupiti zemlju, graditi i investirati. Izgleda da su mislili da se poskupljenje neće odraziti na prodaju, ali to je jedan od razloga što ima sve manje stranih investitora zainteresovanih za izgradnju. Cijena kvadrata zemljišta na primorju raste nevjerovatnom brzinom - naglasio je Petrović.
Iako je u prošloj godini puno stranih investitora bilo zainteresovano za saradnju sa tim preduzećem, ''Cijevna komerc'' realizovaće samo jedan veći projekat sa grupom investitora iz Irske, koji su, kako je kazao Petrović, imali strpljena za crnogorske propise.
- Mnogi strani investitori odustali su od ulaganja kada im je prezentovan postupak izrade detaljnih planova na lokacijama koje još nijesu bile obuhvaćene planom, ili je po njihovom zahtjevu trebalo pokrenuti izmjenu dokumentacije. Po njihovom mišljenju, to je suviše dug period za izradu planske dokumentacije – kazao je Petrović za Republiku.
Jednom od najuspješnijih investicija tog preduzeća Petrović smatra Best Wester Hotel Montenegro.
On je najavio da će u narednih deset dana otvoriti novi Apart Hotel Premier.
- ''Cijevna komerc'' završava dvije zgrade Bloka 9 u Podgorici, a u toku je i izgradnja zgrada gradskog parlamenta i biblioteke u centru grada. Uspješno teče i izgradnja upravne zgrade JP Vodovod i kanalizacija, zgrade Univerziteta u Budvi, sportske dvorane u Zeti, objekta od oko 20.000 kvadrata u Tivtu, kao i Atlas Capital centra. U toku su pripreme za izradu temeljne ploče na sportskoj dvorani u Zeti - rekao je on.
Po kratkoročnom planu za ovu godinu, ''Cijevna komerc'' započeće izgradnju tri objekta, i to Blok 35-36 na Zabjelu, zatim dvije zgrade u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja. Za uspjeh u bilo kojem poslu, pa i u građevinarstvu, Petrović smatra da je najbitnije dobra organizacija rada i kvalitet radne snage.
- Uz primjenu savremene tehnologije i opreme, danas je potrebno znatno manje vremena za realizaciju projekata, ali to nije dovoljno. Ljudski faktor i organizacija su najbitniji - objašnjava on.
Petrović je siguran da je perspektiva razvoja Crne Gore turizam, pa zato poručuje mladim ljudima da u tom smjeru planiraju privatni biznis.
Preduzeće ''Cijevna komerc'' bavi se proizvodnjom šljunka, gotovog betona i izgradnjom stambenih i poslovnih objekata i njihovi projekti prepoznatljivi su, kako je kazao direktor te firme, prije svega po kvalitetu.
- Naši kupci su, kao i ostali, jako zahtjevni. Trudimo se da im izađemo u susret i u potpunosti zadovoljimo njihove prohtjeve - kaže Petrović.
J. Maraš
Stranci rade, jer Crnogorci neće na građevinu
U preduzeću ''Cijevna komerc'' radi je 250 ljudi, ali imajući u vidu deficit domaće radne snage u građevinarstvu, firma upošljava i strance. - Problem deficita rješavamo upošljavajući stranu radnu snagu, jer «Crnogorci neće na građevinu» - rekao je Petrović. Cijevna komerc je preduzeće prepoznatljivo po visokom kvalitetu opremljenosti stanova i po savremenim arhitektonskim rešenjima. Stanovi su istovremeno veoma funkcionalni, imaju najkvalitetniji hrastov parket, klima uređaje, centralno grijanje, satelitski program, video interfon i nalaze se na atraktivnim lokacijama. Postoji već zavidan broj zgrada koje uljepšavaju Podgoricu, a prvi kompleks koji je preduzeće izgradilo za tržište je atraktivno naselje kod hotela “Ljubović”. Preduzeće je osnovano 1991. godine i do sada je uspjelo da zauzme jedno od vodećih mjesta među firmama, koje se bave tom djelatnošću. Od postanka, preduzeće stalno širi kapacitete. Kompanija ''Cijevna komerc'' dobitnik je mnogih priznanja za uspješno poslovanje, a proglašena je i za najbolje preduzeće u 2006. godini

gogo
06-06-08, 10:38
nikšićani nude stanove u izgradnji iza bloka VI 2400E-garsonjere ,2200E-ostalli !!!!!

696
06-06-08, 10:39
nikšićani nude stanove u izgradnji iza bloka VI 2400E-garsonjere ,2200E-ostalli !!!!!

Samo neka su zdravo:tongue2:
I nek se paze slijepog crijeva.

gogo
06-06-08, 10:44
ja ih pitah što im to znači u odnosu na cijene stanova u komšiluku (šajo,kroling i cijevna)koji su u fazi završetka,a odgovor bi da je kvalitetnija stolarija i bolje klime.
smiješan odgovor jer je razlika u cijeni po tom osnovu mnogo manja nego što je razlika u cijeni kvadrata.

696
06-06-08, 10:47
Mislim da su budale vec pokupovale stanove za 2000+ po m2.
Oni koji nijesu ili nemaju sanse da ista kupe, ili imaju novac, informacije i strpljenje.

voren78
06-06-08, 10:50
Crnogorsko tržište nekretnina u ekspanziji

Podgorica će u narednoj deceniji imati potrebu za izgradnjom oko 20 hiljada novih stanova.

Crnogorsko tržište nekretnina, a samim tim i tržište glavnog grada je u ekspanziji, i kako kaže vlasnik preduzeća Cijevna komerc Danilo Dano Petrović evidentno je, da je tražnja za stanovima sve veća.

Prema njegovim riječima, stambeno pitanje rješava se uglavnom uzimanjem stambenih kredita kod banaka.

"Primjećujem da se mladi ljudi koji su na početku svoje karijere, sve više odlučuju da putem kreditnih aranžmana riješe svoje stambeno pitanje. To značajno utiče na tražnju“, kaže Petrović, piše Republika.

Direktor Agencije za nekretnine Elit Radovan Luković smatra da je interesovanje za kupovinu stanova opalo, u odnosu na period od prije dvije godine kada su, kako je kazao, banke počele da dijele minimalne kredite građanima, u iznosu od 30 hiljada eura.

"Mislim da je upravo ta podjela kredita, prouzrokovala skok cijena stanova. Prodaja nekretnina i placeva strancima na primorju, smanjena je u posljednje vrijeme, i to se odmah osjetilo na tržištu Podgorice. Cijene stanova nijesu realne, jer ako je izgradnja jednog luksuznog stana od 450 do 650 eura po kvadratu, i ukoliko se tome dodaju troškovi za komunalije i kompletnu infrastrukturu, to po kvadratu iznosi od 800 do 1000 eura. E sad, ako je prilikom prodaje, cijena kvadrata za takav stan od 2000 do 2500 eura, to je zaista više nego naduvano. Po meni, to su nenormalne cijene“, ističe Luković za Republiku.

On smatra da cijene stanova moraju pasti, i to vrlo brzo. Postoji, kako kaže potreba za stanovima, ali postavlja se pitanje od čega ljudi da ih kupe.

Kompanija Čelebić koja se takođe bavi investiranjem u izgradnju stambenih objekata, istraživanja o procjeni potražnje stanova radi na osnovu medija, brošura i velike mreže kontakata.

PR te kompanije Maja Krstajić ističe da ponuda stanova u potpunosti zadovoljava tražnju i da je mnogo bolja nego ranije.

"Podgorica postaje ozbiljan kulturni, edukativni, zdravstveni i administrativni centar i potražnja za stambenim i poslovnim prostorom neprestano raste. S obzirom na činjenicu da se grad razvija intenzivno, ponuda je gotovo usklađena sa potražnjom“, kaže ona.

696
06-06-08, 10:57
"Mislim da je upravo ta podjela kredita, prouzrokovala skok cijena stanova. Prodaja nekretnina i placeva strancima na primorju, smanjena je u posljednje vrijeme, i to se odmah osjetilo na tržištu Podgorice. Cijene stanova nijesu realne, jer ako je izgradnja jednog luksuznog stana od 450 do 650 eura po kvadratu, i ukoliko se tome dodaju troškovi za komunalije i kompletnu infrastrukturu, to po kvadratu iznosi od 800 do 1000 eura. E sad, ako je prilikom prodaje, cijena kvadrata za takav stan od 2000 do 2500 eura, to je zaista više nego naduvano. Po meni, to su nenormalne cijene“, ističe Luković za Republiku.

Tacno covjek kaze. Preko 1400 ni centa vise im ne treba dati. Neka kupuju ovi koji hoce, cekajte pa ce Vam ga njihova banka prodati po toj cijeni. To je vec vidjeni scenario u svim ex komunistickim zemljama.

PR te kompanije Maja Krstajić ističe da ponuda stanova u potpunosti zadovoljava tražnju i da je mnogo bolja nego ranije.

"Podgorica postaje ozbiljan kulturni, edukativni, zdravstveni i administrativni centar i potražnja za stambenim i poslovnim prostorom neprestano raste. S obzirom na činjenicu da se grad razvija intenzivno, ponuda je gotovo usklađena sa potražnjom“, kaže ona.

Kakva pametnica.
Sama sebe demantuje. Traznja raste, a ponuda uskladjena sa potraznjom.
:yes513: Sacekaj malo pa ces da vidis.

mtrtnik
06-06-08, 12:01
Mozda skladno sa potraznjo raste i ponuda pa nas to opet dovodi do uskladjenosti ponude i potraznje :)

matrica
06-06-08, 12:20
Mozda skladno sa potraznjo raste i ponuda pa nas to opet dovodi do uskladjenosti ponude i potraznje :)

Drugim rijecima Zakon ponude i traznje... :weight_lift:

strpljiv
06-06-08, 13:46
[QUOTE=696;385098]Tacno covjek kaze. Preko 1400 ni centa vise im ne treba dati. Neka kupuju ovi koji hoce, cekajte pa ce Vam ga njihova banka prodati po toj cijeni. To je vec vidjeni scenario u svim ex komunistickim zemljama.

Sto se tice odnosa ponude i traznje, sad se trenutno desava proces bjezanije malih investitora koji su ili prave sijaset malih objekata po PG i primorju, a koje sada veoma otezano prodaju. Zapravo uvidjeli su da ce veoma tesko moci da prodaju stanove po cijenama > 2000e tako da ce pokusati da nekako zatvore konstrukciju, zavrse objekte kako znaju i umiju nakon cega ce se mesari vratiti mesarama, zlatari zlatarama, dileri dilovanju, trgovci trgovanji itd.
Osim toga proces dobijanja dozvola je za njih jako komplikovan i dug, drugim rijecima njih veliki preko svojih veza i uticaja na taj nacin pokusavaju izbaciti iz igre, i to im polazi za rukom.
Dakle na srednji rok opet ce se iskristalisati i ostati manje vie iste one firme koje su gradile i do 2006. prije pocetka ludila, tako da ce se i odnos ponude i traznje uravnoteziti, sto ce voditi stagnaciji cijena ili mozda blagom rastu od nekoliko procenata godisnje(na nivou inflacije) u odnosu na nivo od recimo 1500e/m2 za PG ili 1500-1900e/m2 za primorje. Cijene preko 2000e/m2 imace samo eksluzivne lokacije u centru PG(oko trga republike i oko vektre) a na primorju samo eksluziva sa dobrim pogledom i blizinom mora, sve ostalo ce se sveti u realnije okvire.

Michael
06-06-08, 13:57
Strpljivi,iznenadio si me,prijatno..Do nedavno smo danima raspravljali...imao si suprotan stav od gore napisanog...

strpljiv
06-06-08, 14:11
Strpljivi,iznenadio si me,prijatno..Do nedavno smo danima raspravljali...imao si suprotan stav od gore napisanog...

Vrijeme je majstorsko reseto :)

Sve u svemu bilo kakva predvidjanja u zoni ekonomije pa i ova moja, su obicna zamajavanja, jer je stvarno potpuno nemoguce predvidjeti buducnost, kad bi postojale pouzdane prognoze, svi bi se mi koji imamo makar i malo kapitala lako obogatili za izvjesno vrijeme, ali to ipak polazi za rukom samo rijetkima, a njih sigurno nema na ovom forumu, jer sta bih ja radio odje da za zaradio npr. milion, ili pola miliona, imao bih sigurno pametnija posla nego da budem ovdje.

gogo
06-06-08, 16:33
ana mišurović reče da nije zdravo živjeti u centru Podgorice i da je zagađenija od okoline aluminijskog i željezare.Logično je onda da počne bježanje ka preiferiji (ha!ha)onih koji obožavaju centar.

Cetinjski
06-06-08, 16:40
u svakom slucaju da se slozimo da je bilo bolje u poslednje 2 god ulagati u nekretnine,mozda je sad pametno prodat nesto i kupiti malo strije izmedju 4.5 i 5 jer se tu mora napraviti razlika.

nikola_VUK
06-06-08, 21:45
Crnogorsko tržište nekretnina u ekspanziji

Direktor Agencije za nekretnine Elit Radovan Luković smatra da je interesovanje za kupovinu stanova opalo, u odnosu na period od prije dvije godine kada su, kako je kazao, banke počele da dijele minimalne kredite građanima, u iznosu od 30 hiljada eura.

Nervira me ovo, jer nece da kazu istinu, a ona je da sad vecina ljudi kupuje stanove u novogradnji direktno od investitora i zato agencije nemaju posla...

mtrtnik
07-06-08, 10:02
Promjenit ce se i to ja mislim. Kod nas su brojni investitori vidjeli, da se im ne splati radit posao prodaje za onih par posto sto uzimajo pogotovo kad imajo dovoljno vlastitog posla. I ja smatram da je bolje da svak radi posao kog najbolje pozna, tako da nek agencija brine za prodajo a investitori za izgradnjo.