petar
25-02-08, 20:17
prodace ga na tu cijenu,evo se narod polomi da kupi stan od 70m2 za sto iljada eura,to je dzabe grabite narode jos malo ima
|
View Full Version : Nekretnine u CG petar 25-02-08, 20:17 prodace ga na tu cijenu,evo se narod polomi da kupi stan od 70m2 za sto iljada eura,to je dzabe grabite narode jos malo ima Masja 25-02-08, 21:04 DANILO PETROVIĆ, VLASNIK PREDUZEĆA CIJEVNA KOMERC Cijene nekretnina dostigle maksimum itd. _____________________ I ja onda razmišljam: kad nešto dostigne maksimum, slijedi ... Michael 25-02-08, 22:40 Od jeseni sam poceo da trabunjam i mlatim o padu nekretnina kad se vidjelo kuda brod ide...naravno,daleko od toga da sam jedini... sad vidim svi pricaju o padu nekretnina(i raja,i gradjevinari,i samozvani investitori i ozbiljni investitori,i preprodavci,i vlasnici agencija,i Cb,i MMF,i moja majka...i ne znam ti ko vise),to je dobro,dobro je za sve,tacnije vecinu naroda-ali, to mu dodje za sve valjda,jer ona manjina ce se vec snaci nekako... threedi 25-02-08, 23:02 Od jeseni sam poceo da trabunjam i mlatim o padu nekretnina kad se vidjelo kuda brod ide...naravno,daleko od toga da sam jedini... sad vidim svi pricaju o padu nekretnina(i raja,i gradjevinari,i samozvani investitori i ozbiljni investitori,i preprodavci,i vlasnici agencija,i Cb,i MMF,i moja majka...i ne znam ti ko vise),to je dobro,dobro je za sve,tacnije vecinu naroda-ali, to mu dodje za sve valjda,jer ona manjina ce se vec snaci nekako... A kad svi imaju isto misljenje vazda bude naopako je li tako brate moj!Ko zna sto ovi mute...:hypocrite1: mozda se obistini tvoja tvrdnja pa da se rasirimo malo ;-) Ja mislim da ovi gradjevinari prije trabunjaju o padu cijena jer im se povecava konkurencija...svaki pekar i mesar je poceo da pravi zgradu ili zgrade, pa im je to malo zasmetalo.Pa kao navodno padace cijene, tesko se vade dozvole i sl... Michael 25-02-08, 23:17 A kad svi imaju isto misljenje vazda bude naopako je li tako brate moj!Ko zna sto ovi mute...:hypocrite1: mozda se obistini tvoja tvrdnja pa da se rasirimo malo ;-) Ja mislim da ovi gradjevinari prije trabunjaju o padu cijena jer im se povecava konkurencija...svaki pekar i mesar je poceo da pravi zgradu ili zgrade, pa im je to malo zasmetalo.Pa kao navodno padace cijene, tesko se vade dozvole i sl... naravno,zaista je svak sebe pronasao u gradjevini.shvasta je moguce,vidis sto gradjevinare boli-cijena zemlje za gradjevinske objekte... svak prica o onome sto ga boli...a cini mi se raja obrni okreni na*ebe. moguce i da ovi veliki zele istisnuti sisnjare iz posla,a to mogu ako im "ubiju" cijenu,i kod mugija zagorcaju zivot po pitanju dobijanja dozvola... mi se sirimo 1/1...:secret: threedi 25-02-08, 23:19 naravno,zaista je svak sebe pronasao u gradjevini.shvasta je moguce,vidis sto gradjevinare boli-cijena zemlje za gradjevinske objekte... svak prica o onome sto ga boli...a cini mi se raja obrni okreni na*ebe. moguce i da ovi veliki zele istisnuti sisnjare iz posla,a to mogu ako im "ubiju" cijenu,i kod mugija zagorcaju zivot po pitanju dobijanja dozvola... mi se sirimo 1/1...:secret: :thumb_yello: ovo boldovano vec rade...naravno, ukoliko je lokacija interesantna strpljiv 26-02-08, 08:43 A kad svi imaju isto misljenje vazda bude naopako je li tako brate moj!Ko zna sto ovi mute...:hypocrite1: mozda se obistini tvoja tvrdnja pa da se rasirimo malo ;-) Ja mislim da ovi gradjevinari prije trabunjaju o padu cijena jer im se povecava konkurencija...svaki pekar i mesar je poceo da pravi zgradu ili zgrade, pa im je to malo zasmetalo.Pa kao navodno padace cijene, tesko se vade dozvole i sl... Da, lici na to da zele da isprepadaju ove mesare, zlatare, pekare, vlasnike butika, restorana itd. jer su oni sad u nekom tripu tipa, ako ne pravis zgrade nisi biznismen , ako ne praviz zgrade okide ti se obraz, ti si onda piljar, sitna riba, to vam je bukvalno ono ako onaj moze pravit zgrade i ja cu. Taman i treba da im zakomplikuju zivot oko dozvola, jer ovo je sprdnja opsta postala. Ali mogu vam reci da vidim da su se mnogi od tih novih odlucili da izadju iz tog posla cim zavrse objekte, a moraju ih zavrsit jer su prodali unaprijet dobar dio, a bice neki i da bjeze iz zemlje, ni to nije neobicno za nas. Na kraju, a to znaci brzo, ostace opet onih nekoliko vecih igraca koji su u tom poslu 10 ili vise godina, ekspanzija gradnje ce skalati, i gradice se dozirano kako bi u medjusobnom dogovoru pokusali da odrze sto vece cijene. threedi 26-02-08, 08:54 Da, lici na to da zele da isprepadaju ove mesare, zlatare, pekare, vlasnike butika, restorana itd. jer su oni sad u nekom tripu tipa, ako ne pravis zgrade nisi biznismen , ako ne praviz zgrade okide ti se obraz, ti si onda piljar, sitna riba, to vam je bukvalno ono ako onaj moze pravit zgrade i ja cu. Taman i treba da im zakomplikuju zivot oko dozvola, jer ovo je sprdnja opsta postala. Ali mogu vam reci da vidim da su se mnogi od tih novih odlucili da izadju iz tog posla cim zavrse objekte, a moraju ih zavrsit jer su prodali unaprijet dobar dio, a bice neki i da bjeze iz zemlje, ni to nije neobicno za nas. Na kraju, a to znaci brzo, ostace opet onih nekoliko vecih igraca koji su u tom poslu 10 ili vise godina, ekspanzija gradnje ce skalati, i gradice se dozirano kako bi u medjusobnom dogovoru pokusali da odrze sto vece cijene. Eto tako... PG_man 26-02-08, 09:21 Zvao sam Zetagradnju-garsonjere 1600, jednosobni 1500, veci stanovi 1450e. Ima li poslovnih prostora? Baron 26-02-08, 09:26 ima vjerovatno, prizemlje je čitavo poslovni prostor strpljiv 28-02-08, 14:59 Zvao sam Zetagradnju-garsonjere 1600, jednosobni 1500, veci stanovi 1450e. Koji im je rok izgradnje? Baron 28-02-08, 15:01 septembar 2009 pavlebbb 28-02-08, 15:31 pocetak 2010 zokac 05-03-08, 00:06 04 March 2008 13:44 pm GRAĐEVINSKI MATERIJAL – CIJENE Cijene porasle oko 20 odsto Budva, (MINA-BUSINESS) - Cijene građevinskog materijala na crnogorskom primorju od oktobra su porasle najmanje 20 odsto, tvrde građevinski preduzetnici iz Budve u kojoj se trenutno gradi oko 60 novih poslovno-stambenih zgrada i privatnih vila. Najviše je poskupjelo armaturno gvožđe, koje je prije pet mjeseci koštalo 80 centi za kilogram, a sada je deset centi skuplje. Na stovarištima u Grblju građevinske mreže su poskupjele na 70 centi za kilogram. Građevinska operativa se posljednjih mjesec suočava i sa rastom cijena cementa iz Srbije, Albanije i Italije pa 50 kilograma sada košta 6,5 EUR. Najjefitniji je italijanski cement u stovarištu Novokop, 5,8 EUR. Porasle su i radničke nadnice sa 18 na 25 EUR. Stanograditelji navode da stalan rast cijena građevinskog materijala direktno utiče na cijene kvadratnog metra stanova u Budvi. Prodavci najavaljuju da će zbog velike potražnje i narednih mjeseci rasti cijene građevinskog materijala na budvanskoj rivijeri, na kojoj će građevinska sezona trajati do 1. juna. mtrtnik 05-03-08, 09:11 04 March 2008 13:44 pm GRAĐEVINSKI MATERIJAL – CIJENE Cijene porasle oko 20 odsto Budva, (MINA-BUSINESS) - Cijene građevinskog materijala na crnogorskom primorju od oktobra su porasle najmanje 20 odsto, tvrde građevinski preduzetnici iz Budve u kojoj se trenutno gradi oko 60 novih poslovno-stambenih zgrada i privatnih vila. Najviše je poskupjelo armaturno gvožđe, koje je prije pet mjeseci koštalo 80 centi za kilogram, a sada je deset centi skuplje. Na stovarištima u Grblju građevinske mreže su poskupjele na 70 centi za kilogram. Građevinska operativa se posljednjih mjesec suočava i sa rastom cijena cementa iz Srbije, Albanije i Italije pa 50 kilograma sada košta 6,5 EUR. Najjefitniji je italijanski cement u stovarištu Novokop, 5,8 EUR. Porasle su i radničke nadnice sa 18 na 25 EUR. Stanograditelji navode da stalan rast cijena građevinskog materijala direktno utiče na cijene kvadratnog metra stanova u Budvi. Prodavci najavaljuju da će zbog velike potražnje i narednih mjeseci rasti cijene građevinskog materijala na budvanskoj rivijeri, na kojoj će građevinska sezona trajati do 1. juna. 10 centi od 80 jeste 12,5% i to je prema tekstu najveci porast a u naslovu porast je oko 20 posto, svasta :) Nabuko 05-03-08, 09:13 Gradj. materijal je zbilja porastao sa cijenom. Prije recimo oko 1godinu sam cemanat kupovao za 4E a danas 5.2E i to u Danilovgradu a generalno ako se ne naobilzacis cijene su +50% ali kada malo zadjes naci ces i za 20-30%. Homer 05-03-08, 09:28 Dje je ovaj Novokop? strpljiv 05-03-08, 09:33 I logicno je da cijena gradjevinskog materijala poraste usled ovoliko velike potraznje, nikad veca expanzija gradnje nije bila u Crnoj Gori nego danas, ako se izuzme period od nekoliko godina posle zemljotresa 1979. To je ona prica da rastu inputi, odnosno proizvodna cijena kvadrata, i to je tacno, dakle raste cijena gradjevinskog materijala, zatim cijena nadnica, cijena zemlje, cijena prikljucaka za struju,vodu,tel, cijena projektne dokumentacije, cijena dozvola itd. Ipak sve u svemu taj rast nije procentualno ni priblizan rastu cijene prodajnog kvadrata u zadnjih godinu dana, odnosno enorman rast cijena nekretnina samo se djelimicno moze objasniti rastom cijena input-a. Ima pokazatelja koji ukazuju da se ce ekspanzija gradnje da se uspori nakon ovog vrlo jakog talasa, jer je prodaja prilicno usporila, bar kad je PG u pitanju, a na primorju ce se vjerobatno nastaviti jer je mnogo toga najavljeno ili je vec poceto. Vidjecemo kako ce se sve to odraziti na cijene kvadrata, koje za sada ne padaju vec se dosta tvrdoglavo drze na otprilike istom nivou, osim cijene zemlje koja nastavlja da raste. natasha 05-03-08, 10:38 Proces izdavanja građevinske dozvole zbog velikog broja neophodnih dokumenata može da traje i nekoliko mjeseci Graditeljski hod po mukama PODGORICA - Za dobijanje građevinske dozvole potencijalni graditelj stambenog ili poslovnog objekta treba da pribavi preko 20 vrsta dokumenata, dozvola i saglasnosti od čak sedam resornih ministarstava u Vladi, lokalne samouprave i preduzeća poput Elektroprivrede, Vodovoda i Telekoma. Za tako nešto, prema procjenama investitora koje je kontaktirala Republika, potrebno je nekoliko mjeseci uz veliko strpljenje potencijalnog graditelja . Budući graditelj nekog poslovnog prostora od Ministarstva za ekonomski razvoj teba da pribavi “rješenje o lokaciji i urbanističko-tehničkim uslovima”, ovjeren “glavni projekat” buduće građevine, “rješenje o imenovanju Komisije za Tehničku kontrolu (reviziju) Glavnog projekta projekta i Elaborat (projekat) o geomehaničkim karakteristikama tla za predmetnu lokaciju uz mišljenje tog ministarstva. Od Ministarstva unutrašnjih poslova investitor mora pribaviti “protivpožarnu saglasnost”, Ministarstva saobraćaja –“saobraćajnu saglasnost”, Ministarstva turizma i zaštite životne sredine –“ekološku saglasnost”, Ministarstva zdravlja –“sanitarnu saglasnost” i saglasnost “zaštite na radu”, Ministarstva poljoprivrede –poljoprivrednu saglasnost . Za “vodovodnu saglasnost” investitor mora dobiti potvrdu od opštinskog Vodovoda, dok za telekomunikacionu saglasnost treba dokument od Crnogorskog Telekoma. Međutim, tu ne prestaje “hod po mukama” budućeg graditelja. Nakon dobijanja ovih saglasnosti, graditelj mora pribaviti “Rješenje o registraciji preduzeća”, ali i licencu izdatu od inženjerske komore Crne Gore. Iz Uprave za nekretnine investitor treba da pribavi “Potvrdu o svojini” na zemljište koje je predmet gradnje, a iz nadležne opštine “Potvrdu o izmirenim komunalijama”. Na kraju, nakon višemjesečnih putešestvija na relaciji ministarstva– Opštine - Uprava za nekretnine, graditelj treba da dobavi još “samo” “potvrdu projektne organizacije da je tehnička dokumentacija urađena u skladu sa propisanim urbanističko-tehničkim uslovima, projektnim zadatkom investitora, tehničkim propisima, normativima i standardima za projektovanje te vrste objekta”. Ako se zna da je Crna Gora veliko gradilište, gdje je vrijednost godišnjih građevinskih radova reda 150 miliona eura, sasvim je jasno da mnogi graditelji počnu da rade objekte, pa tek onda uspiju da pribave sve moguće dozvole. Investitori procjenjuju da visina troškova za komunalije i izdavanje građevinske dozvole iznosi do 30 procenata vrijednosti objekta. Pojednostavljenje izdavanja građevinskih dozvola u Crnoj Gori su zatražila sva poslovna udruženja. Prema anketi Unije poslodavaca kada je u pitanju građevinska dozvola, 75,6 odsto poslodavaca ne može dati procjenu vremena potrebnog za dobijanje te dozvole, dok 9,72 odsto poslodavaca smatra da je za njeno dobijanje potrebno manje od 15 dana. P. Zečević Vlada: Pojednostaviti procedure za dozvole U Vladi priznaju da je izdavanje građevinske dozvole složen posao koji predstavlja biznis barijeru. U dokumentu Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća “Eliminisanje barijera za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori” u dijelu izgradnje objekata, kao osnovnu barijeru ocjenjuje se postupak izdavanja građevinske dozvole “kao komplikovan i složen”. - Set dokumenata koje je potrebno pribaviti za dobijanje dozvole nije precizno definisan jednim zakonskim aktom, već je utvrdjen sa više posebnih propisa sa kojima građani najčesće nijesu upoznati. Proces izdavanja dozvola je veoma dug i komplikovan, jer zahtijeva prikupljanje brojne dokumentacije, i to u nekoliko različitih državnih institucija čija koordinacija je veoma slaba – ističe se u ovom dokumentu. Poboljšanje poslovnog ambijenta u cilju stimulisanja preduzetništva, i razvoja malih i srednjih preduzeća je jedan od prioriteta nove Vlade. - Ne može naš privatni biznis biti konkurentan na globalnom tržištu, a da država i njena organizacija, njeni troškovi i barijere koje postavlja biznisu budu još u starom zatvorenom sistemu. Cijenim da je ovo važan poruka administraciji na svim nivoima u Crnoj Gori – rekao je premijer Milo Đukanović u svom ekspozeu. Republika Nabuko 05-03-08, 10:40 Graditeljski hod po mukama Rasplakah se na njihovu gorku sudbinu. Djudja 05-03-08, 10:49 Investitori procjenjuju da visina troškova za komunalije i izdavanje građevinske dozvole iznosi do 30 procenata vrijednosti objekta. Dobro je i da ovo raščistismo, pošto se pominjalo da komunalije i dozvola pridaju duplo na cijenu izgradnje. Izgleda da cijena gradnje ide i do fantastičnih 650€/m2 :thumb_down: pecacg 05-03-08, 11:01 Mislim da cijena ne prelazi ni 550 eura po izgrađenom metru kvadratnog stambenog prostora. pecacg 05-03-08, 11:03 Dug postupak izdavanja građevinske dozvole škodi onima koji ima namjeru izgraditi porodičnu kuću strpljiv 05-03-08, 11:44 Evo dolje tekst, o situaciju u BG i NS, a to trziste je dosta povezano sa nasim, logicno je i bilo da cijene tamo prestignu cijene u PG, ipak se radi o mnogo vecim centrima. Toliko za sad o toliko zeljenom i ocekivanom padu cijena kod nas i u okruzenju :( Kvadrat u centru Beograda već 4 hiljade evra Autor/izvor: Vesna Damjanić BEOGRAD - U Novom Sadu se kvadrat stana bliži iznosu od 2.000 evra. Iako je bilo procena da će se cene stanova stabilizovati zbog pristojne ponude, ipak se čini da do toga neće doći. Cene stanova u Srbiji ne prestaju da rastu, tako da je kvadrat u centru Beograda dostigao 4.000 evra, a u Novom Sadu se bliži broju od 2.000 evra. Iako je bilo procena da će se cene stanova stabilizovati zbog pristojne ponude, ipak se čini da do toga neće doći. Sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori Vojvodine Žarko Čađenović kao jedan od faktora koji utiče na poskupljenje stanova ističe cenu građevinskog zemljišta. Slobodnih lokacija na kojima bi se gradili stanovi u gradovima je sve manje, a raseljavanje lica s lokacija na kojima namerava da se gradi nova zgrada sve je skuplje. Nekada su vlasnici parcela od investitora tražili od 15 do 17 odsto novoizgrađenih kvadrata, onda je taj zahtev rastao sve do 30 odsto, a ponegde je danas i veći. To znači da, ukoliko investitor izgradi na otkupljenoj parceli zgradu od 1.000 kvadrata, na ime cene placa mora pređašnjem vlasniku da prepusti 300 i više kvadrata, ili da ga isplati u toj vrednosti. Stvar je dogovora da li će stari vlasnik zemljišta od investitora uzeti odgovarajuću svotu novca, ili će čekati novoizgrađene stanove na “svojoj” parceli, ili će prihvatiti kvadrate u nekoj drugoj zgradi. Ima primera gde vlasnici parcela kombinuju i jedno i drugo i traže od investitora isplatu delimično u novcu, a delom u stanovima. Ukoliko se vlasnik parcele odluči da mu investitor lokaciju plati kroz stanove na staroj parceli, on neretko traži od investitora da mu obezbedi smeštaj za sve vreme dok traje izgradnja. Naime, kako bi se raskrčilo zemljište i parcela pripremila za izgradnju novog objekta, stari vlasnik mora da se iseli iz svoje kuće. Gradnja zgrade traje najmanje godinu dana, s dobijanjem prateće dokumentacije i dve, za koje vreme se traži od investitora da plaća bivšem vlasniku zemljišta podstanarsku kiriju. Kako investitor nema nameru da se bavi ovim poslom bez profita, sve ove troškove na kraju plaća kupac novoizgrađenog stana. nb-campari 05-03-08, 11:52 Evo dolje tekst, o situaciju u BG i NS, a to trziste je dosta povezano sa nasim, logicno je i bilo da cijene tamo prestignu cijene u PG, ipak se radi o mnogo vecim centrima. Toliko za sad o toliko zeljenom i ocekivanom padu cijena kod nas i u okruzenju :( Kvadrat u centru Beograda već 4 hiljade evra Autor/izvor: Vesna Damjanić BEOGRAD - U Novom Sadu se kvadrat stana bliži iznosu od 2.000 evra. Iako je bilo procena da će se cene stanova stabilizovati zbog pristojne ponude, ipak se čini da do toga neće doći. Cene stanova u Srbiji ne prestaju da rastu, tako da je kvadrat u centru Beograda dostigao 4.000 evra, a u Novom Sadu se bliži broju od 2.000 evra. Iako je bilo procena da će se cene stanova stabilizovati zbog pristojne ponude, ipak se čini da do toga neće doći. Sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori Vojvodine Žarko Čađenović kao jedan od faktora koji utiče na poskupljenje stanova ističe cenu građevinskog zemljišta. Slobodnih lokacija na kojima bi se gradili stanovi u gradovima je sve manje, a raseljavanje lica s lokacija na kojima namerava da se gradi nova zgrada sve je skuplje. Nekada su vlasnici parcela od investitora tražili od 15 do 17 odsto novoizgrađenih kvadrata, onda je taj zahtev rastao sve do 30 odsto, a ponegde je danas i veći. To znači da, ukoliko investitor izgradi na otkupljenoj parceli zgradu od 1.000 kvadrata, na ime cene placa mora pređašnjem vlasniku da prepusti 300 i više kvadrata, ili da ga isplati u toj vrednosti. Stvar je dogovora da li će stari vlasnik zemljišta od investitora uzeti odgovarajuću svotu novca, ili će čekati novoizgrađene stanove na “svojoj” parceli, ili će prihvatiti kvadrate u nekoj drugoj zgradi. Ima primera gde vlasnici parcela kombinuju i jedno i drugo i traže od investitora isplatu delimično u novcu, a delom u stanovima. Ukoliko se vlasnik parcele odluči da mu investitor lokaciju plati kroz stanove na staroj parceli, on neretko traži od investitora da mu obezbedi smeštaj za sve vreme dok traje izgradnja. Naime, kako bi se raskrčilo zemljište i parcela pripremila za izgradnju novog objekta, stari vlasnik mora da se iseli iz svoje kuće. Gradnja zgrade traje najmanje godinu dana, s dobijanjem prateće dokumentacije i dve, za koje vreme se traži od investitora da plaća bivšem vlasniku zemljišta podstanarsku kiriju. Kako investitor nema nameru da se bavi ovim poslom bez profita, sve ove troškove na kraju plaća kupac novoizgrađenog stana. kvadrat u novom sadu je oko 1000 eura. Djudja 05-03-08, 11:55 Evo dolje tekst, o situaciju u BG i NS, a to trziste je dosta povezano sa nasim, logicno je i bilo da cijene tamo prestignu cijene u PG, ipak se radi o mnogo vecim centrima. Toliko za sad o toliko zeljenom i ocekivanom padu cijena kod nas i u okruzenju :( Kvadrat u centru Beograda već 4 hiljade evra Autor/izvor: Vesna Damjanić BEOGRAD - U Novom Sadu se kvadrat stana bliži iznosu od 2.000 evra. Iako je bilo procena da će se cene stanova stabilizovati zbog pristojne ponude, ipak se čini da do toga neće doći. Cene stanova u Srbiji ne prestaju da rastu, tako da je kvadrat u centru Beograda dostigao 4.000 evra, a u Novom Sadu se bliži broju od 2.000 evra. Iako je bilo procena da će se cene stanova stabilizovati zbog pristojne ponude, ipak se čini da do toga neće doći. Sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori Vojvodine Žarko Čađenović kao jedan od faktora koji utiče na poskupljenje stanova ističe cenu građevinskog zemljišta. Slobodnih lokacija na kojima bi se gradili stanovi u gradovima je sve manje, a raseljavanje lica s lokacija na kojima namerava da se gradi nova zgrada sve je skuplje. Nekada su vlasnici parcela od investitora tražili od 15 do 17 odsto novoizgrađenih kvadrata, onda je taj zahtev rastao sve do 30 odsto, a ponegde je danas i veći. To znači da, ukoliko investitor izgradi na otkupljenoj parceli zgradu od 1.000 kvadrata, na ime cene placa mora pređašnjem vlasniku da prepusti 300 i više kvadrata, ili da ga isplati u toj vrednosti. Stvar je dogovora da li će stari vlasnik zemljišta od investitora uzeti odgovarajuću svotu novca, ili će čekati novoizgrađene stanove na “svojoj” parceli, ili će prihvatiti kvadrate u nekoj drugoj zgradi. Ima primera gde vlasnici parcela kombinuju i jedno i drugo i traže od investitora isplatu delimično u novcu, a delom u stanovima. Ukoliko se vlasnik parcele odluči da mu investitor lokaciju plati kroz stanove na staroj parceli, on neretko traži od investitora da mu obezbedi smeštaj za sve vreme dok traje izgradnja. Naime, kako bi se raskrčilo zemljište i parcela pripremila za izgradnju novog objekta, stari vlasnik mora da se iseli iz svoje kuće. Gradnja zgrade traje najmanje godinu dana, s dobijanjem prateće dokumentacije i dve, za koje vreme se traži od investitora da plaća bivšem vlasniku zemljišta podstanarsku kiriju. Kako investitor nema nameru da se bavi ovim poslom bez profita, sve ove troškove na kraju plaća kupac novoizgrađenog stana. Ovo sve se desilo kod nas prošle godine, tako da oni tamo tek dolaze na ovu našu situaciju. Nekretnine nijesu berza da odreaguje dnevno, nego treba malo duže vremena. Ništa se ne $ekiraj, sve će to doć na svoje. strpljiv 05-03-08, 12:35 kvadrat u novom sadu je oko 1000 eura. I u Podgorici je kvadrat oko 1000e ali nekad bio :( nb-campari 05-03-08, 13:18 I u Podgorici je kvadrat oko 1000e ali nekad bio :( sva stampa, agencije, lokalna samouprava pokusavaju ubijediti javnost kako je poceo procvat u poslovima sa nekretninama. u novom sadu nema nikakvih poslova. ima pucanja i razbojnistva skoro svako vece, u nekad najmirnijem gradu u regiji. stan od 60 i vise kvadrata na novom naselju(lijep kvart), useljiv odmah i bez ulaganja kosta nesto sitno ispod hiljadu eura po metru kvadratnom. sad zasad je ta cijena. milosd77 05-03-08, 13:23 Cijene nema sanse da idu dolje jer je izgradnju manjih stanova i grasonjera drasticno digla cijena moranja obezbjedjivanja parking prostora koja je preko 10.000 eura. Baron 05-03-08, 13:25 pušti stanove, ima li šta na Dunavu da se uvati (dvonogo i plivajuce) ;) ps. Cuo sam da je kvadrat novogradnje prije Bečića (kod tunela, dje li..) prodaje 8000!! ima li ko bližu informaciju? nikola_VUK 05-03-08, 18:33 Tek ce krene ludilo zato sto ce manji investitori sve teze i teze moci da rade zgrade, pa ce stanovi moci da se kupuju samo kod velikih sto ce sigurno da jos poveca cenu stanova!!! darkov 05-03-08, 19:15 Tek ce krene ludilo zato sto ce manji investitori sve teze i teze moci da rade zgrade, pa ce stanovi moci da se kupuju samo kod velikih sto ce sigurno da jos poveca cenu stanova!!! Dok ne prilagode cijenu m2 kupovnoj moci gradjana nece biti prodje. Pod Goricu do skoro je cijena m2 bila oko 2.600em2, sad ima i po 2.200em2, i ici ce jos dolje. petar 05-03-08, 20:06 ispod gorice pos.prostor po 1500 eura m2 Zoran 06-03-08, 10:40 ispod gorice pos.prostor po 1500 eura m2 Koliko m2 i gdje se tacno nalazi? hvala strpljiv 10-03-08, 12:40 Evo Milo veli da ce projekat Velika plaza biti prvi projekat koji ce privuci nekoliko milijardi stranih investicija, te da ce to podstaci i dalji rast cijena nekretnina. petar 10-03-08, 13:56 oko 160m2 beogradska ulica,moze i manje da se kupi codex 10-03-08, 14:21 koje su cijene na skadarskom jezeru , ako ko zna ?? joshua 11-03-08, 00:10 neces valjda tamo kupovat. da ne proglase i tamo morsko = jezersko dobro Nabuko 11-03-08, 07:35 Svaka obala je zapravo drzavno vlasnistvo bilo da je u pitanju jezero, rijeka ili more. Sto je tacno sa manjim potocima i slicnim stvarima nisam siguran. codex 11-03-08, 08:56 neces valjda tamo kupovat. da ne proglase i tamo morsko = jezersko dobro a ne sigurno vidi kako KAP popi struju KAKP PO KAP , a ostale akcije moj novac :w00t531: PG_man 11-03-08, 09:02 oko 160m2 beogradska ulica,moze i manje da se kupi Koliko manje? natasha 12-03-08, 12:00 PKCG: Treba mijenjati zakon o gradnji PODGORICA - Građevinari su ocijenili da pojedina, veoma značajna pitanja uopšte nijesu uređena Zakonom o izgradnji objekata i da je značajan broj odredbi uopšten, nedorečen, a često i površan. Postojeći Zakon o izgradnji objekata ne zadovoljava sadašnje i razvojne potrebe uređenja odnosa u crnogorskom građevinarstvu zbog čega je neophodno izraditi novi, ocijenili su u Privrednoj komori (PKCG). U Odboru Udruženja građevinarstva, industrije građevinskih materijala i komunalne privrede smatraju da je neophodno hitno pristupiti izradi novog zakona koji će biti jasan i dorečen, usklađen sa evropskim zakonodavstvom i dobrom praksom zakonodavstava zemalja u bližem okruženju. Građevinari su ocijenili da pojedina, veoma značajna pitanja uopšte nijesu uređena Zakonom o izgradnji objekata i da je značajan broj odredbi uopšten, nedorečen, a često i površan. Oni su naveli i da postoji međusobna neusklađenost i neusaglašenost pojedinih odredbi Zakona o izgradnji objekata sa odredbama drugih propisa u Crnoj Gori, posebno u dijelu kojim se uređuju ista ili slična pitanja, zatim, njegova neusaglašenost sa direktivama Evropske unije i drugim aktima evropskog zakonodavstva. „Odsustvo pojedinih važnih odredbi, uopštenost i nedorečenost pojedinih djelova Zakona, neusaglašenost sa drugim propisima i slične slabosti predstavljaju pogodno tlo za njegovu slobodnu interpretaciju i zloupotrebu, kako od učesnika u izgradnji objekata, tako i državnih organa koji se staraju o njegovoj primjeni“, dodaju u Odboru građevinarstva. Odbor tvrdi da Zakon ne može biti kvalitetan pravni osnov za zaštitu javnog interesa u oblasti izgradnje objekata u Crnoj Gori. „Zakon predstavlja značajnu barijeru poslovanju i razvoju privrednih društava i preduzetništva u oblasti izgradnje objekata i obeshrabruje svaku ozbiljniju poslovnu preduzetničku inicijativu“, smatraju u Odboru. Iz PKCG su saopštili da je potreban zakon koji će zavesti red u oblasti izgradnje objekata, stimulisati preduzetničke inicijative i razvijanje konkurencije na zdravim osnovama i onemogućiti stvaranje monopola i brojne zloupotrebe. „Zakon, koji bude ispunio ove zahtjeve predstavljaće i kvalitetan pravni osnov zaštite javnog interesa u oblasti izgradnje objekata“, poručuju iz Odbora građevinarstva. Odbor i Privredna komora spremni su da sa nadležnim državnim organima učestvuju u koncipiranju i izradi novog zakona. www.seebiz.eu petar 12-03-08, 14:08 Koliko manje? pola mislim ako te zanima jos nesto poslacu ti broj na p.p. investitora Tito 13-03-08, 09:08 Rusi uveliko prodaju još neizgrađene vile na Zavali Podgorica - Na budvanskom poluostrvu Zavala, pored hotela sa više od 20 spratova, ruski investitori izgradiće luksuzne vile za prodaju. Miraks grupa, koju su budvanske vlasti predstavile kao glavnog investitora projekta, već je započela prodaju kuća po cijeni od najmanje 6.000 eura za kvadrat. Rusi su o toj ponudi i drugim uslovima obavijestili brojne posjetioce sajma investicija i nekretnina u Kanu, koji je još u toku. Sa tom ponudom detaljnije su se upoznali i pojedini investitori iz Crne Gore koji su posjetili Kan. Pored hotela, objekti na Zavali, kojih je na skicama oko 50 sa po nekoliko spratova, najviše liče na vile, iako bi termini "kuće" i "apartmani" takođe odgovarali. Budvanska opština je više puta saopštavala da je investitor na Zavali ruska Miraks grupa. Njihov projekat naziva se Astro Montenegro, a u Budvi je formirana istoimena firma čija je osnovna djelatnost razvoj nekretnina. Osnivači ove firme su anonimne firme iz SAD (Vilmington) i Liberije. Nigdje se ne navodi da li je to Miraksova firma ili neka druga. Skoro svi investitori iz Rusije koji dolaze u Crnu Goru, za svoje poslove koriste razne of-šor firme, pogodne zbog poreskih i drugih olakšica i za prikrivanje porijekla kapitala. Uz to, of-šor firme služe i za sakrivanje investora(domaćih ili stranih) koji ne žele da se eksponiraju. Izgradnja vila i aprtmana nije neuobičajena u neposrednoj blizini modernih i velikih hotela, ali se praktikuje da to budu ogromne lokacije sa velikim procentom zelenih površina. Renomirani investitori nastoje da te kuće ostanu u okviru hotela, tako što su obavezne na hotelski servis. Praksa u svijetu pokazuje da se najmanje 20 odsto vlasnika vila odlučuje na njihovo izdavanje, a ima i onih koji rade preprodaju. Ovakav vid turizma za neke zemlje je prihvatljiv, ali je i često kritikovan. Zamjera se to što investitori, koji grade hotel, dobiju i priliku za stvaranje ekstra profita tako što im se dozvoli i gradnja vila, kuća, apartmana, od čega država može, a ne mora, da ima koristi. Mnogi vlasnici vrlo kratko tokom godine borave u tim apartmanima. Osim toga, naselja sa vilama uvijek se grade uz razvijenu infrastrukturu(voda, struja, kanalizacija), što nije konretno slučaj sa Budvom. Sa druge strane, vlasnici apartmana su uglavnom bogatiji ljudi čije prisustvo u Crnoj Gori, pa makar i na kratko, može biti od neke koristi. Budvanske vlasti do sada se nijesu "hvalile" da će Rusi, pored hotela, graditi i vile, odnosno apartmane, za prodaju. Opština Budva je inače najviše optuživana za urbanistički haos, koji se ne uklapa u razvoj turizma kakav je planiran na ostalim lokacijama u Crnoj Gori. Ekspanzija gradnje na malom prostoru sa nerazvijenom infrastrukturom, tumači se kao kratkoročni interes ljudi koji kontrolištu lokaciju. Glavni ideolog i vizionar razvoja Budve je potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, koji pregovara sa svim ozbiljnijim investitorima koji dolaze i prema njihovim tvrdnjama, u krajnjem odlučuje ko će dobiti dozvolu za gradnju. Tako je Marović preko zvaničnih budvanskih vlasti, između ostalog, projektovao gradnju dvadesetak solitera. Vile i apartmani kao na Zavali, po svemu sudeći, gradiće se i na drugim lokacijama, poput Tivta, gdje Piter Mank planira ogromne investicije u razvoj marine. Nenad 13-03-08, 14:58 Mještani dali zeleno svjetlo Mojkovac - Direktor Opštinske agencije za investicije, građevinsko zemljište i razvoj Mojkovca Ivan Ašanin kazao je da je zadovoljan preliminarnim razgovorima sa vlasnicima imanja preko kojih će proći put do budućeg ski-centra na Bjelasici. Predlog da se gradi put od Krsca do Vragodola u dužini od 14 kilometara za zimski ski centar je prihvaćen jednoglasno. Ašanin je kazao da se od 43 vlasnika imanja odazvalo njih 39, a četvoro je najavilo odsustvo i unaprijed dalo saglasnost da se pridružuju odluci većine. Platforma je bila u vidu ponuđenog budućeg ugovora kojim Opština Mojkovac vlasnicima imanja nudi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. - Opština će isplatiti po tržišnoj vrijednosti određenu nadoknadu onog momenta kada organ nadležan za izdavanje koncesija na izgradnju zimskog ski-centra Bjelasica izda dozvolu. Po važećem Zakonu o koncesijama država je ta koja daje ugovore o koncesiji. Vlasnici imanja će opteretiti Opštinu onog momenta kada se potpiše koncesija, a opština će državu, odnosno koncesionara prije potpisivanja koncesionog ugovora - objasnio je Ašanin. On je dodao da je ski-centar strateški razvojni projekat Mojkovca, a studija o valorizaciji Bjelasice će biti završena do maja. On je istakao da će Mojkovac biti jedan od najperspektivnijih gradova sjevera, kada se otvori ski-centar i riješi problem jalovišta. Kako je dodao, Bjelasica je turistički bitna za sjever, a do Mojkovca postoji i željeznička i drumska veza, a u perspektivi je i otvaranje aerodroma u Beranama, što je takođe značajno :secret: p.s. link sa vise informacija + slike Bjelasice na Mojkovackoj strani: http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=883&page=5 Pera Detlic 14-03-08, 11:32 VELIKA OČEKIVANJA OD TIVTA Oliver Korlet, direktor Adriatik Marinas, firme koja u Tivtu gradi marinu za megajahte, rekao je da im je cilj da naprave najsavremeniju marinu za superjahte u ovom dijelu svijeta. On je rekao da je ta kompanija nedavno kupila i zemljište u Kolašinu, kako bi u budućnosti imala potpunu turističku ponudu.Korlet smatra da Crna Gora treba da razvija elitni, a ne masovni turizam i privlači bogate goste. - Tome može pomoći i gradnja golf terena, jer bogati ljudi bez njih ne mogu - naveo je Korlet..... Vijesti :clapping: Znači istina je! Prva zvanična potvrda. Aktuelizujmo ovu priču. Pitanja stoje i dalje. (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=1015&page=113) Michael 22-03-08, 02:32 NA DUGI ROK NE TREBA OČEKIVATI POJEFTINjENjE STANOVA Preskup kvadrat u Podgorici Cijena stanova će na duži rok biti visoka, uz veće ili manje korekcije, u zavisnosti od rasta stranih direktnih investicija i razvoja turizma, ocijenio je profesor ekonomije na Mediteran univerzitetu Milenko Popović. Napominje da je cijena stanova u Podgorici nerealna, ali bi se od ove ocjene suzdržao kada je riječ o primorju.- Dobro je što se grade stanovi i ne uzbuđuje me mnogo što je cijena visoka. Ako scenario budućih događaja bude predvidljiv, možemo očekivati dalji rast stranih investicija, što će nekretnine držati na visokom nivou - kazao je Popović. Ono što je, međutim, bitno je, kako kaže, da trećina Crnogoraca živi u Podgorici, gdje su cijene stanova nerealne, što se može vidjeti ako se uporedi takozvana unutrašnja vrijednost nekretnina, odnosno ono što se dobije od nekretnina kroz zakupnine.- To je daleko manje od onoga po čemu se cijene kotiraju. Tu očekujem korekciju cijene, koja se već i dešava. Već dolazi do pada cijena stanova - kazao je Popović i ocijenio da će korekcija biti na radost svih građana. Oni koji kupuju stan moći će jeftinije da kupuju, a oni koji iznajmljuju, moći će da ga iznajme po nižoj cijeni. U prilog tezi da su cijene stanova u Podgorici pretjerane, kako kaže, ide i činjenica da postoji visok procenat stanova koji se uopšte ne koriste, niti se izdaju. Ukazao je na mogućnost da ponovnog uzleta cijene stanova na proljeće, pod pretpostavkom da oni koji prodaju na primorju kupuju u Podgorici. - Mnogi ljudi, nemajući gdje, plasiraju sredstva u stanove, valjda vjeruju da ako su cigle tvrde, da je tvrda i njihova vrijednost - objasnio je profesor i napomenuo da vrijednost stana varira kao i vrijednost papira, hartije od vrijednosti, i da je, takođe, riječ o nestabilnom tržištu. Kad je o nekretninama riječ, Popović kaže da bi novac uložio u nekretnine u Novom Sadu i Beogradu, gdje se tek očekuje njihov rast. L.S. Svašta je moguće Procjenu cijene od 15 hiljada eura po kvadratu koju je, kako navodi, dao jedan naš ekonomista u vrijeme euforije rasta cijena nekretnina smatra mogućom. - Svašta je moguće. Postoje i scenariji u kojima je i to moguće. To je fantastičan scenarij u kome bi stranci kao mahniti dolazili ovamo i kupovali. Crna Gora je zaista prelijepa i ljudi imaju razloga da pomahnitaju i dođu, kao što idu u Montekarlo - navodi Popović i dodaje da bi se u tom scenariju moglo desiti da cijene nekretnina svuda u Crnoj Gori, od Rožaja do Budve, budu visoke, možda ne 15, već 10 hiljada eura. On, međutim, u tom scenariju ne vidi Crnu Goru, niti Crnogorce. - Umjesto Crne Gore vidim Montenegro, neki novosklepani Babilon, raznoraznih ljudi iz raznoraznog svijeta. To je scenarij koji je moguć u jednom divljem snu, ali da bih se odigrao, ne smije biti nikakvog političkog procesa, koji bi to zaustavio. Taj politički proces, koji će se nužno javiti, srećom je ono što garantuje da se ovakav scenario neće odigrati. Ili ja, opet, precjenjujem Crnogorce - kazao je Popović. izvor - http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Ekonomija&datum=2008-03-20&clanak=140154 Nista novo na forumu,dosta smo o tome naglabali,ali eto- misljenje akademskog radnika... strpljiv 24-03-08, 10:28 NA DUGI ROK NE TREBA OČEKIVATI POJEFTINjENjE STANOVA Preskup kvadrat u Podgorici Cijena stanova će na duži rok biti visoka, uz veće ili manje korekcije, u zavisnosti od rasta stranih direktnih investicija i razvoja turizma, ocijenio je profesor ekonomije na Mediteran univerzitetu Milenko Popović. Napominje da je cijena stanova u Podgorici nerealna, ali bi se od ove ocjene suzdržao kada je riječ o primorju.- Dobro je što se grade stanovi i ne uzbuđuje me mnogo što je cijena visoka. Ako scenario budućih događaja bude predvidljiv, možemo očekivati dalji rast stranih investicija, što će nekretnine držati na visokom nivou - kazao je Popović. Ono što je, međutim, bitno je, kako kaže, da trećina Crnogoraca živi u Podgorici, gdje su cijene stanova nerealne, što se može vidjeti ako se uporedi takozvana unutrašnja vrijednost nekretnina, odnosno ono što se dobije od nekretnina kroz zakupnine.- To je daleko manje od onoga po čemu se cijene kotiraju. Tu očekujem korekciju cijene, koja se već i dešava. Već dolazi do pada cijena stanova - kazao je Popović i ocijenio da će korekcija biti na radost svih građana. Oni koji kupuju stan moći će jeftinije da kupuju, a oni koji iznajmljuju, moći će da ga iznajme po nižoj cijeni. U prilog tezi da su cijene stanova u Podgorici pretjerane, kako kaže, ide i činjenica da postoji visok procenat stanova koji se uopšte ne koriste, niti se izdaju. Ukazao je na mogućnost da ponovnog uzleta cijene stanova na proljeće, pod pretpostavkom da oni koji prodaju na primorju kupuju u Podgorici. - Mnogi ljudi, nemajući gdje, plasiraju sredstva u stanove, valjda vjeruju da ako su cigle tvrde, da je tvrda i njihova vrijednost - objasnio je profesor i napomenuo da vrijednost stana varira kao i vrijednost papira, hartije od vrijednosti, i da je, takođe, riječ o nestabilnom tržištu. Kad je o nekretninama riječ, Popović kaže da bi novac uložio u nekretnine u Novom Sadu i Beogradu, gdje se tek očekuje njihov rast. L.S. Svašta je moguće Procjenu cijene od 15 hiljada eura po kvadratu koju je, kako navodi, dao jedan naš ekonomista u vrijeme euforije rasta cijena nekretnina smatra mogućom. - Svašta je moguće. Postoje i scenariji u kojima je i to moguće. To je fantastičan scenarij u kome bi stranci kao mahniti dolazili ovamo i kupovali. Crna Gora je zaista prelijepa i ljudi imaju razloga da pomahnitaju i dođu, kao što idu u Montekarlo - navodi Popović i dodaje da bi se u tom scenariju moglo desiti da cijene nekretnina svuda u Crnoj Gori, od Rožaja do Budve, budu visoke, možda ne 15, već 10 hiljada eura. On, međutim, u tom scenariju ne vidi Crnu Goru, niti Crnogorce. - Umjesto Crne Gore vidim Montenegro, neki novosklepani Babilon, raznoraznih ljudi iz raznoraznog svijeta. To je scenarij koji je moguć u jednom divljem snu, ali da bih se odigrao, ne smije biti nikakvog političkog procesa, koji bi to zaustavio. Taj politički proces, koji će se nužno javiti, srećom je ono što garantuje da se ovakav scenario neće odigrati. Ili ja, opet, precjenjujem Crnogorce - kazao je Popović. izvor - http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Ekonomija&datum=2008-03-20&clanak=140154 Nista novo na forumu,dosta smo o tome naglabali,ali eto- misljenje akademskog radnika... Malo mu je kontradiktoran ovaj tekst, kaze cijene su neralne, ali na duzi rok nece padat, ako su nerealne onda treba da padaju, a ako nece padat onda su realne. Konfuzan tekst, s druge strane u BG i NS ce da rastu zato sto je on kupio stanove, tamo valjda zive vanzemaljci, a u PG zive Crnogorci pa zato cijene padaju. Mislim da ce se to kretati slicno u regionu, ako budu rasle kod nas onda ce i u BG i NS, a ako budu padale kod nas i kod njih ce i obrnuto. Tesko da cemo se mi nesto posebno izdvojit od regiona. natasha 24-03-08, 10:28 Za strance samo po reciprocitetu Podgorica - Zašto strani državljani ne mogu sticati pravo svojine nad nekretninama bez postojanja reciprociteta? Uopšteno, zato što svako svojinsko pitanje mora biti regulisano unutrašnjim pravom, a kad je riječ o pravu svojine nad nekretninama od strane stranih državljana, i unutrašnjim i međunarodnim pravom. Konkretno, zato što u međunarodnom pravu postoji već nekoliko vjekova pravni institut koji se zove Pravni položaj stranaca, koji, u savremenom dobu, ima posebnu specifičnu pravnu težinu. Kroz ovaj pravni institut uživanje raznih prava stranaca u skoro svim državama svijeta regulisana su na tri nivoa i to: opšta prava stranaca (stranac uživa određena prava kao domaći državljanin), relativno rezervisana prava stranaca (uživanje prava pod određenim uslovima, kao što je reciprocitet, domicin ili odobrenje državnog organa) i apsolutno rezervisana prava (kad stranac ne može uživati određena prava ni pod kojim uslovima). Sve rečeno je dio sistema međunarodnog pravnog poretka koji se poštuje u svim državama. Kad je riječ o pravnom režimu prava svojine stranaca nad nekretninama, uporedno pravo pokazuje da je u ogromnom broju zemalja ovo pitanje regulisano zakonskim aktima kao relativno rezervisano pravo pod uslovom reciprociteta. Zato što bi u protivnom bila ugrožena prava domaćih državljana na međunarodnom planu, kao i pravo domaće države da zakonom propiše ovaj međunarodno-pravni odnos u skladu sa pravilima i principima međunarodnog prava. Ovo sve zbog toga što je svojina sveto pravo i niko nema pravo da to pravo diskriminiše kao da se radi o "alajbegovoj slami". Ovakva pravna rješenja u svijetu naslanjaju se i na ekonomske razloge, pogotovo kad je riječ o Crnoj Gori, koja je poznata u svijetu kao prirodni dragulj među državama, a što je pretočeno i u ustavnu normu kao ekološku državu. Osim toga, ukidanje reciprociteta značilo bi rušenje jednog od najstarijeg pravnog instituta međunarodnog prava, zato što je reciprocitet nastao i opstao kao izraz jedne od opštih ideja koje čine temelj međunarodnog prava. On je istovremeno izraz težnje da se jamči ravnopravna saradnja između suvereniteta, a takođe je najveća pravna brana od retorzionih mjera (mjera odmazde koje uvijek idu na štetu malih država). To bi dalje značilo uvođenje pravnog volumtarizma u sijaset međunarodno-pravnih odnosa kao što su najvažnija pravo stranaca na industrijsku svojinu i pravo stranaca na intelektualnu svojinu i suspendovanje pariske i bečke konvencije iz ovih oblasti, a koje su ratifikovane od preko 150 država, a posebno i od Crne Gore. u ovom smislu, reciprocitet se ustanovljava u rečenim državama kao posljednji branik u zaustavljanju primjene retorzije u domenu uživanja građanskih prava stranaca. Tako je i sa uživanjem prava svojine nad nekretninama od strane stranih državljana. Piše: prof. dr Blagota Mitrić Vijesti Djudja 24-03-08, 10:46 Ovaj biser mudrosti zaslužuje da se nađe ođe. Nekretnine: Zašto ne i stranci? Piše: prof. dr Veselin Vukotić Zašto veliki broj ljudi u Crnoj Gori hoće novu nacionalizaciju? Otkud toliki socijalizam? Zar je njegova tradicija u Crnoj Gori toliko duboka? Da li su možda borba za slobodu i stalni ratovi u tolikoj mjeri razvili tu socijalnu solidarnost? Da li je tržišna logika pazara u Rijeci Crnojevića bila toliko neuticajna na sistem vrijednosti u Crnoj Gori? Ili se ipak radi o nečem drugom? Kako se definiše problem? Da li stranci mogu biti vlasnici nekretnina u Crnoj Gori? Ili to mogu biti samo neki stranci - na principu reciprociteta? Što su argumenti onih koji su protiv davanja prava strancima da kupuju zemlju u Crnoj Gori? Da li možemo reći da je to njihov strah da će Crna Gora izgubiti svoju teritoriju? Da će nestati teritorija Crne Gore? Gdje će se prebaciti njena teritorija? Možda u Njemačku? Ameriku? Ruandu? Kinu? Da li je to strah da će Crna Gora postojati navodno samo Ńkatastrarski", a ne i faktički? Da li je to strah da će Crna Gora postati zemlja od zatvorenih škura? Da li je filozofija tradicionalnog crnogorskog pristupa rješavanju problema (ni tamo, ni tamo) rješenje i za ovaj slučaj? Da li je reciprocitet pomirenje različitih stavova? Da li hoćemo situaciju ovi mogu, ovi ne mogu? Da li mogu Evropljani, a ne Amerikanci? Da ne mogu Kinezi, a mogu Japanci?! Da li da nikako ne mogu Rusi? Kakvu sigurnost nam donosi načelo reciprociteta? Da li to znači da ne treba imati straha od Njemaca, jer naši građani iz Crne Gore mogu kupovati u Njemačkoj? Da li je to logika: ako oni kupe našu zemlju, mi ćemo njihovu? Ako Njemci kupe Crnu Goru, Crnogorci će kupiti Njemačku? Da li ima nekih problema u ovoj logici? Da li je možda problem i u kupovnoj moći Crnogoraca? Da li mi imamo mogućnosti da kupimo Njemačku? Da li će Crna Gora od zatvorenih škura po osnovu reciprociteta spasti mogućnost i pravo da kupujemo gejzere na Islandu? Da li ima još nekih interesantnih pitanja koja objašnjavaju stavove protivnika prodaje nekretnina strancima? Da li nam i istorija nešto može pomoći? Da li bi Crna Gora uopšte postojala da je takav zakon postojao u vremenu dolaska starih Slovena na Balkan? Zar mi nijesmo Ńistisli" Kelte i Ilire? Da li je odgovor u tom da smo mi istisli one koji su bili manje vrijedni i koji se nijesu odupirali željama naših predaka da osvoje ovu teritoriju? Da li su stari Sloveni plaćali zemlju Keltima i Ilirima? Ako je to tačno i ako to znači da smo mi u Crnoj Gori civilizacijski napredak u odnosu na one čiju smo zemlju osvojili, sa kojim pravom želimo da zaustavimo istorijski proces razvoja? Da li nešto mijenja činjenica da se sada zemlja ne osvaja, već plaća novcem? Da onaj koji je proda dobija novac i šta je sa tim novcem? Da li taj novac povećava njegov lični ekonomski razvoj? Da li će možda za taj novac moći da krene u evropski biznis? Da li će za taj novac povećati svoj standard? Da li će za taj novac moći da školuje djecu na svjetskim univerzitetima? Koja od ovih upotreba ličnog novca ugrožava Crnu Goru? Da li i u čemu gubi Crna Gora ako neko za taj novac osniva svoju firmu, sagradi svoju kuću, školuje sina ili kćerku na Sorboni ili na LSE? Da je postojala zabrana prodaje zemlje strancima da li bi Crna Gora kroz istoriju imala dinastiju Petrović? Da su ti stranci, doseljeni iz Hercegovine bili onemogućeni da kupe nekretnine u Crnoj Gori, kako bi izgledala naša istorija? Zašto su Piperi dozvolili Kučima da kupuju zemlju u Piperima? Zašto, kad je to nekada bilo skoro nemoguće? Da li su Piperi bili stranci u Kučima i Kuči u Piperima? Da li je u doba bratstveničke ekonomije to bilo normalno? Ako tada jeste, da li je normalno danas u doba globalne ekonomije? Zar nacionalna ekonomija, koja je naslijedila bratstveničku ekonomiju, nije ukinula zabranu da Kuči kupe kuću u Piperima i obrnuto? Zamislite da je neko od plemena zabranilo tu mogućnost - šta bi se desilo? Ili, šta bi bilo da su Podgoričani zabranili dolazak ljudi sa sjevera Crne Gore u Pogoricu? Da li su možda protivnici kupovine zemlje od strane stranaca i sami bili Ństranci", makar u obliku i smislu kada su se naselili u gradoved5 `ýŹĎ Ě%Ć @Ć ýĹ rezultata p5s}Piše: prof. dr Veselin Vukotić Zašto veliki broj ljudi u Crnoj Gori hoće novu nacionalizaciju? Otkud toliki socijalizam? Zar je njegova tradicija u Crnoj Gori toliko duboka? Da li su možda borba za slobodu i stalni ratovi u tolikoj mjeri razvili tu socijalnu solidarnost? Da li je tržišna logika pazara u Rijeci Crnojevića bila toliko neuticajna na sistem vrijednosti u Crnoj Gori? Ili se ipak radi o nečem drugom? Kako se definiše problem? Da li stranci mogu biti vlasnici nekretnina u Crnoj Gori? Ili to mogu biti samo neki stranci - na principu reciprociteta? Što su argumenti onih koji su protiv davanja prava strancima da kupuju zemlju u Crnoj Gori? Da li možemo reći da je to njihov strah da će Crna Gora izgubiti svoju teritoriju? Da će nestati teritorija Crne Gore? Gdje će se prebaciti njena teritorija? Možda u Njemačku? Ameriku? Ruandu? Kinu? Da li je to strah da će Crna Gora postojati navodno samo Ńkatastrarski", a ne i faktički? Da li je to strah da će Crna Gora postati zemlja od zatvorenih škura? Da li je filozofija tradicionalnog crnogorskog pristupa rješavanju problema (ni tamo, ni tamo) rješenje i za ovaj slučaj? Da li je reciprocitet pomirenje različitih stavova? Da li hoćemo situaciju ovi mogu, ovi ne mogu? Da li mogu Evropljani, a ne Amerikanci? Da ne mogu Kinezi, a mogu Japanci?! Da li da nikako ne mogu Rusi? Kakvu sigurnost nam donosi načelo reciprociteta? Da li to znači da ne treba imati straha od Njemaca, jer naši građani iz Crne Gore mogu kupovati u Njemačkoj? Da li je to logika: ako oni kupe našu zemlju, mi ćemo njihovu? Ako Njemci kupe Crnu Goru, Crnogorci će kupiti Njemačku? Da li ima nekih problema u ovoj logici? Da li je možda problem i u kupovnoj moći Crnogoraca? Da li mi imamo mogućnosti da kupimo Njemačku? Da li će Crna Gora od zatvorenih škura po osnovu reciprociteta spasti mogućnost i pravo da kupujemo gejzere na Islandu? Da li ima još nekih interesantnih pitanja koja objašnjavaju stavove protivnika prodaje nekretnina strancima? Da li nam i istorija nešto može pomoći? Da li bi Crna Gora uopšte postojala da je takav zakon postojao u vremenu dolaska starih Slovena na Balkan? Zar mi nijesmo Ńistisli" Kelte i Ilire? Da li je odgovor u tom da smo mi istisli one koji su bili manje vrijedni i koji se nijesu odupirali željama naših predaka da osvoje ovu teritoriju? Da li su stari Sloveni plaćali zemlju Keltima i Ilirima? Ako je to tačno i ako to znači da smo mi u Crnoj Gori civilizacijski napredak u odnosu na one čiju smo zemlju osvojili, sa kojim pravom želimo da zaustavimo istorijski proces razvoja? Da li nešto mijenja činjenica da se sada zemlja ne osvaja, već plaća novcem? Da onaj koji je proda dobija novac i šta je sa tim novcem? Da li taj novac povećava njegov lični ekonomski razvoj? Da li će možda za taj novac moći da krene u evropski bizn Pera Detlic 24-03-08, 12:08 Nekretnine: Zašto ne i stranci? 1.Što su argumenti onih koji su protiv davanja prava strancima da kupuju zemlju u Crnoj Gori? Da li možemo reći da je to njihov strah da će Crna Gora izgubiti svoju teritoriju? Da će nestati teritorija Crne Gore? Gdje će se prebaciti njena teritorija? Možda u Njemačku? Ameriku? Ruandu? Kinu? 2. Kakvu sigurnost nam donosi načelo reciprociteta? Da li to znači da ne treba imati straha od Njemaca, jer naši građani iz Crne Gore mogu kupovati u Njemačkoj? Da li je to logika: ako oni kupe našu zemlju, mi ćemo njihovu? Ako Njemci kupe Crnu Goru, Crnogorci će kupiti Njemačku? Da li ima nekih problema u ovoj logici? Da li je možda problem i u kupovnoj moći Crnogoraca? (E to je pitanje!) I dodajem: Koliko vas želi da kupi zemlju u Njemačkoj ili Sloveniji? Da li mi imamo mogućnosti da kupimo Njemačku? Da li će Crna Gora od zatvorenih škura po osnovu reciprociteta spasti mogućnost i pravo da kupujemo gejzere na Islandu? 3. Da li nešto mijenja činjenica da se sada zemlja ne osvaja, već plaća novcem? Da onaj koji je proda dobija novac i šta je sa tim novcem? Da li taj novac povećava njegov lični ekonomski razvoj? Da li će možda za taj novac moći da krene u evropski biznis? Da li će za taj novac povećati svoj standard? Da li će za taj novac moći da školuje djecu na svjetskim univerzitetima? Koja od ovih upotreba ličnog novca ugrožava Crnu Goru? 4.Da li i u čemu gubi Crna Gora ako neko za taj novac osniva svoju firmu, sagradi svoju kuću, školuje sina ili kćerku na Sorboni ili na LSE? 5.Da je postojala zabrana prodaje zemlje strancima da li bi Crna Gora kroz istoriju imala dinastiju Petrović? Da su ti stranci, doseljeni iz Hercegovine bili onemogućeni da kupe nekretnine u Crnoj Gori, kako bi izgledala naša istorija? Zašto su Piperi dozvolili Kučima da kupuju zemlju u Piperima? Zašto, kad je to nekada bilo skoro nemoguće? Ili, šta bi bilo da su Podgoričani zabranili dolazak ljudi sa sjevera Crne Gore u Pogoricu? Pitanja su odlična, a da li bi bio neko ljubazan da argumentovano odgovori na njih? Djudja 24-03-08, 12:20 Tačno 110 pitanja (mada je tekst nekompletan na e-izdanju Vijesti - ima ih još u štampanoj verziji). Od ovih 110, jedno 80 su teške gluposti, ka ovo za Kuče i Pipere, prebačivanje teritorije i sl. Više od samog sadržaja udara potcjenjivački ton (cijela Crna Gora jedno odjeljenje JuDiDžija). Znači ovako nam se vaspitava ekonomska (a bogomi i politička) elita :puke425:. Izgleda da se ovaj zakon mora progurat - izvađena je teška artiljerija. strpljiv 24-03-08, 12:23 Mozda dolazi vrijeme kad gradjevinarstvo nece vise biti posao unosan u mjeri u kojoj je bio proslih par godina, ovo je tekst za Bosnu, slicne su tendencije i kod nas: Poskupljenje materijala reže profit građevinara Autor/izvor: SEEbiz / Avaz SARAJEVO - Tako su metali (aluminij i željezo) skuplji za 19,1, betonsko željezo za 15,2, dizelsko gorivo za 8,2, električna energija i plin za 4,2 i voda 5,3 procenta. Podalje od očiju javnosti, koja se zabrinula povećanjima cijena hrane, samo za dva mjeseca 2008. godine u Federaciji BiH, a skoro istovjetna situacija je u Republici Srpskoj, poskupjeli su svi važniji industrijski inputi. Tako su metali (aluminij i željezo) skuplji za 19,1, betonsko željezo za 15,2, dizelsko gorivo za 8,2, električna energija i plin za 4,2 i voda 5,3 procenta. - Građevinarstvo je na koljenima. Sa zebnjom čekamo šta će se desiti s cementom koji je za dva mjeseca poskupio "samo" 0,8 posto - kaže za "Dnevni avaz" Šahzudin Jahjaefendić, direktor sarajevskog ŽGP-a, najvećeg graditelja mostova i drugih objekata niskogradnje u zemlji. On i drugi građevinari koji su se poradovali dobroj godini, kako ističu, dovedeni su do očaja. Sva razlika u cijeni past će na njihova leđa i prihode. Jednostavno, zato što su morali sklapati ugovore u gradnji na fiksnu cijenu. Ulazna povećanja koja su u prva dva mjeseca 2008. u prosjeku iznosila oko deset posto, platit će iz vlastitog džepa. Građevinari u Federaciji, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zaključno s januarom ugovorili su u zemlji građevinske radove u vrijednosti od 385,7 miliona KM za 2008. Iz prošle godine, uključujući sarajevsku zaobilaznicu i dionicu autoputa na koridoru 5C do Kaknja, prenesena je ugovorena vrijednost radova od blizu 700 miliona. Opravdano vlada bojazan da bi do kraja godine cijene ulaznih inputa mogle porasti čak za trećinu, koju će morati platiti iz vlastite akumulacije, pri cijeni radne snage koja mjesečno u prerađivačkoj industriji ne prelazi 500 KM. Toliko iznosi prosječna plaća KV zidara. ljubo 24-03-08, 13:48 Neko je na forumu moj novac imao u avataru jednu recenicu koju parafraziram - ne prepiri se s budalom, spustice te na svoj nivo a onda te dotuci svojom gluposcu. To ja moje misljenje o nasem "ekonomskom guruu" Vesu i cijelom sistemu u kojem je on istaknuti univerzitetski profesor. U civilizovanom svijetu bi za taj tekst( i za onaj tekst jupiii imamo bogatog premijera !!!) dobio takve reakcije javnosti da vise nikad ne bi mogao da udje na fakultet od sramote, a ne djecu da nam on obrazuje. Argumenti protiv ? Ako na jednu stranu stavimo jednokratni priliv koji vlasnik zemlje dobije a na drugu stranu tajkune koji to kupuju radi preprodaje za basnosnovne sume nekom lancu hotela, u stvari nikome ko ima zemlju se ne isplati dugorocno da ovaj zakon prodje. Pitanje je da li vlasnik zemlje zeli da ima likvidniju ili vrijedniju imovinu. Ja bih uvijek odabrao ovo drugo. I pitanje u anketi ima 2 strane medalje likvidnost vs. vrijednost, nista nije crno-bijelo. Argumenti za ? Nisam uspio da nadjem nijedan u onom tekstu osim ovog sto Djudja pomenu za Kuce i Pipere. strpljiv 25-03-08, 10:22 Kad je ovaj zakon u pitanju, treba vlasnike imanja i kuca tretirati kao odrasle ljude a ne kao stoku maloumnu, znaci stvari su jednostavne, kome trebaju pare taj ce da prodaje kucu i imanje i ovako i onako, e sad ako nema stranaca prodace je domacim tajkunima za 5 puta manje pare nego strancima, a ti isti tajkuni ce posle godinu/dvije ili mozda odmah preko svojih shema opet dovesti strance koji ce uz malo gimnastike prevesti tu istu zemlju na sebe. Prema tome prica je jednostavna, jeli bolje prodati domacim tajkunima za male pare i omoguciti im da se dalje bogate, ili je bolje prodati strancu direktno za 5 puta vece pare? Pa valjda je bolje ovo drugo, i tu nikakva dalja argumentacija ne treba. Inace za neupucene, sa potpisivanjem SSP-a sa EU mi smo vec potpisali da moramo omoguciti svakom gradjaninu EU da kod nas moze kupiti nekretnine i uknjiziti ih na sebe. Ovim zakonom cemo to samo prosiriti i na ostale zemlje svijeta, naravno ako se moze uspostaviti reciprocitet utoliko bolje, mozda ima onih koji volje vinograde i kuce po Francuskoj, Engleskoj, Spaniji itd. ali ti ne prodaju zato sto im trebaju pare, ti su vec puni kao brod, oni ce se vec snaci nekako i bez ovog zakona. Djudja 25-03-08, 12:45 Ovim zakonom cemo to samo prosiriti i na ostale zemlje svijeta, naravno ako se moze uspostaviti reciprocitet utoliko bolje, mozda ima onih koji volje vinograde i kuce po Francuskoj, Engleskoj, Spaniji itd. ali ti ne prodaju zato sto im trebaju pare, ti su vec puni kao brod, oni ce se vec snaci nekako i bez ovog zakona. Iz ovoga posta proizilazi da je ovaj zakon u stvari briga za nesrećni narod i borba protiv tajkuna. Ima li veće perverzije? Kako se uspostavlja ovaj famozni reciprocitet? Nekako mi je nelogično da se u zakon stavi "ako može reciprocitet - može, ako ne može - yebi ga, ne daju". Ili da instruiramo ambasadora da pita neko rusko ministarstvo "može li reciprocitet?". Ako dogovore - ne može - što ćeš, probali smo. A kako je osnovni cilj ove vlade borba protiv tajkuna i rad za dobrobit naroda - isto ćemo ga izglasat. strpljiv 26-03-08, 08:51 Iz ovoga posta proizilazi da je ovaj zakon u stvari briga za nesrećni narod i borba protiv tajkuna. Ima li veće perverzije? Kako se uspostavlja ovaj famozni reciprocitet? Nekako mi je nelogično da se u zakon stavi "ako može reciprocitet - može, ako ne može - yebi ga, ne daju". Ili da instruiramo ambasadora da pita neko rusko ministarstvo "može li reciprocitet?". Ako dogovore - ne može - što ćeš, probali smo. A kako je osnovni cilj ove vlade borba protiv tajkuna i rad za dobrobit naroda - isto ćemo ga izglasat. Meni licno taj reciprocitet ne treba nista, ali naravno smatram da treba da postoji. Nije ovo zakon protiv tajkuna, nego se radi o tome da vlada pokusava da privuce sto vise novca u CG kroz razne kanale a nekretnine su jedan od najvaznijih, jer sad htjeli ne htjeli moraju da predju konacno na ekonomske teme, jer su nacionalisticke teme i ostale gluposti fala bogu postale proslost. Inace protiv ovoga zakona lobiraju i neki od tih tajkuna, jer bi im omeo planove za jeftino preuzimanje pojedinih lokacija. Michael 27-03-08, 13:33 Da malo obnovimo gradivo Nezavisno od reciprociteta i od tog famoznog zakona 1: Investiranje i otplata kroz rentiranje koje se ne isplati nikome normalnom 2: Prosjecna plata u zemlji,nepovoljni krediti 3: Velika ponuda vs traznja koje slabije ima ... govore samo jedno,iz aviona vidljivo... Nekretnine su kao HOV(naravno konzervativnije su dosta)-rastu,stagniraju,padaju...Naviknite se na to. No ,za godinu cemo,ako se bude zdravo i zivo, iskopati ko je sto pisao pa cemo uporediti... jelena 27-03-08, 15:09 imas li ti Djudja neku imovinu za prodaju? Ako imas ti je ne prodaji stancima, sama odredjujes cijenu pa posto nas gradjanin ne moze da je kupi po tao skupoj cijeni kao stranac a ti spusti cijenu i rijesen problem. I PUSTI MENE I DDRUGE KOJI HOCE DA JE PRODAMO KOME MI HOCEMO I PO NAJVECOJ CIJENI ZA KOJU MOZEMO!!!!Stvarno vise o ovoj temi...... zokac 27-03-08, 15:18 imas li ti Djudja neku imovinu za prodaju? Ako imas ti je ne prodaji stancima, sama odredjujes cijenu pa posto nas gradjanin ne moze da je kupi po tao skupoj cijeni kao stranac a ti spusti cijenu i rijesen problem. I PUSTI MENE I DDRUGE KOJI HOCE DA JE PRODAMO KOME MI HOCEMO I PO NAJVECOJ CIJENI ZA KOJU MOZEMO!!!!Stvarno vise o ovoj temi...... Bravo Jelena, stvarno ne znam po cemu ova tema pripada na ovaj forum? Sto onda ne ubacimo temu o trzistu automobila, poljoprivrednih proizvoda,Vremensku prognozu, ......Sve to ima veze sa berzom. Pera Detlic 27-03-08, 15:28 imas li ti Djudja neku imovinu za prodaju? Ako imas ti je ne prodaji stancima, sama odredjujes cijenu pa posto nas gradjanin ne moze da je kupi po tao skupoj cijeni kao stranac a ti spusti cijenu i rijesen problem. I PUSTI MENE I DDRUGE KOJI HOCE DA JE PRODAMO KOME MI HOCEMO I PO NAJVECOJ CIJENI ZA KOJU MOZEMO!!!!Stvarno vise o ovoj temi...... Tačno jelena!Imaš klik od mene. Ne vidim kakva je kogika ili da li može ijedno privatno lice imati koristi ako mu država ograniči raspolaganje sa svojom imovinom!? Djudja 27-03-08, 15:37 imas li ti Djudja neku imovinu za prodaju? Ako imas ti je ne prodaji stancima, sama odredjujes cijenu pa posto nas gradjanin ne moze da je kupi po tao skupoj cijeni kao stranac a ti spusti cijenu i rijesen problem. I PUSTI MENE I DDRUGE KOJI HOCE DA JE PRODAMO KOME MI HOCEMO I PO NAJVECOJ CIJENI ZA KOJU MOZEMO!!!!Stvarno vise o ovoj temi...... Vala stvarno! Već je jednom bilo priče o ovome - privatna imovina te ne abolira od poštovanja zakona. A ođe se priča o zakonu koji je štetan za Crnu Goru. Dakle, to što ja imam 20 rala zemlje, ne znači da ja sa tom zemljom mogu da radim što ja oću (ne smijem posadit konoplju i proizvodit drogu, iako se isplati najstrašnije), jer je to suprotno opštem interesu. Ne smijem vozit auto bez osiguranja, iako sam strašan vozač, ne smijem kupit protivtenkovske mine, iako mi baš nešto trebaju itd. Usput, što te sprečavalo do sad da prodaš strancima? Michael 27-03-08, 16:27 Vala stvarno! Već je jednom bilo priče o ovome - privatna imovina te ne abolira od poštovanja zakona. A ođe se priča o zakonu koji je štetan za Crnu Goru. Dakle, to što ja imam 20 rala zemlje, ne znači da ja sa tom zemljom mogu da radim što ja oću (ne smijem posadit konoplju i proizvodit drogu, iako se isplati najstrašnije), jer je to suprotno opštem interesu. Ne smijem vozit auto bez osiguranja, iako sam strašan vozač, ne smijem kupit protivtenkovske mine, iako mi baš nešto trebaju itd. Usput, što te sprečavalo do sad da prodaš strancima? Trošiš energiju badava ... I PUSTI MENE I DDRUGE KOJI HOCE DA JE PRODAMO KOME MI HOCEMO I PO NAJVECOJ CIJENI ZA KOJU MOZEMO!!!!Stvarno vise o ovoj temi...... A ko ti brani leba ti!? Kad je navala Rusa bila,Iraca i raznoraznija svetskih biznismena prodavali ste kad ste htjeli,i koliko ste htjeli,i kome ste htjeli...Sad kad su ti isti oladili zbog visokih cijena! ,neko vam reče da je to ipak zbog zakona koji do tada ne pominjaste gle čuda,jel boze moj-ne moze da se knjizi vise! i vi svi u glas da se nesto usvoji,a blage veze s vezom nemate o tome,o sustini,i srzi tih zakona,o uporednoj praksi i pozitivnom pravu... Tačno jelena!Imaš klik od mene. Ne vidim kakva je kogika ili da li može ijedno privatno lice imati koristi ako mu država ograniči raspolaganje sa svojom imovinom!? Privatne guzice vs Drzavni interes , sto li je značajnije boze dragi? Deadwood 28-03-08, 10:45 Dobro Vam je reko ovaj Sumaher. Ko Vama brani da prodate zemlju! Zemlja se dosad prodavala strancima bez uknizbe ali je u medjuvremenu postala i njima skupa. Kupac se ne bira, on kupuje ako ga interesuje ili ga jednostavno nema. A Vi onda cekajte zakon pa cete vidjeti je li bolje ili nije. Deadwood 28-03-08, 10:51 Dobro je bilo ovo pitanje gore- Prodati visak akcija i kupiti nekretnine. Podrska 27%. Sto se mene tice prodao dosta akcija, kupio nekretninu, prodao nekretninu+ zaradio ali posle toga ne ulazio u akcije i dozivio delirijum. I ne ulazim ga u akcije zdravo bio imam kad!!! mtrtnik 28-03-08, 11:56 Isto prodao dosta akcija, kupio masu nekretnina po Egiptu, ensto u CG i stavit cu ih u prodaju a u medjuvremenu izdajem. Akcija ne diram dok se sve ne stabilizuje koliko god jeftine da su u ovom momentu. Zoran 28-03-08, 13:33 Dobro je bilo ovo pitanje gore- Prodati visak akcija i kupiti nekretnine. Podrska 27%. Sto se mene tice prodao dosta akcija, kupio nekretninu, prodao nekretninu+ zaradio ali posle toga ne ulazio u akcije i dozivio delirijum. I ne ulazim ga u akcije zdravo bio imam kad!!! Mozda. P.S. Mozda znaci i mozda ne.;) voren78 06-04-08, 08:18 Tržište nekretnina prezasićeno Ekspanzija prodaje nekretnina koju su donijeli ruski insvestitori ušla je u fazu zatišja. Stanovi se rijetko mogu prodati po cijenama od prije godinu dana. Ni najiskusniji agenti, koji se godinama bave prometom nekretnina, ne usuđuju se da prognoziraju u kom pravcu će se dalje kretati cijene na Budvanskoj rivijeri, jer već pola godine prodaja skoro da je potpuno stala,pišu Vijesti. Opštinari, ako je suditi po planiranoj naplati poreza, predviđaju da će ove godine prodaja biti skoro prepolovljena. U bliskoj prošlosti je bilo drugačije. Budvanska rivijera je reagovala na dolazak stranaca,posebno Rusa, pa su, za kratko vrijeme, cijene nekretnina uvećane i nekoliko puta. Kvadrat stana u Starom gradu je dostizao cijenu od 3,5 hiljada eura do sedam hiljada eura, a posebno su bile visoke cijene kuća i stanova u elitnim zonama Svetoga Stefana i Miločera, gdje su stranci plaćali kvadrat i deset hiljada eura. To su sada prošla vremena, jer se kvadrat stana u Budvi može kupiti ispod dvije hiljade eura. Lokalni agenti ne žele da govore javno zbog čega se ovo dešava, mada mnogi smatraju da je ponuda isuviše velika. Samo ove godine gradi se više od 1,5 hiljada stanova, od kojih će polovina biti za tržište. Domaći eksperti i vlasnici agencija za prodaju nekretnina već nekoliko mjeseci upozoravaju da je tržište nekretnina u Budvi prezasićeno, da su cijene prenapumpane u odnosu na druge djelove Jadrana. Vlasnik budvanske agencije za nekretnine Imperija Dragan Nikolić je ocijenio da bi do novog talasa investitora i kupaca nekretnina, pa i do novog skoka cijena, moglo da dovede usvajanje seta imovinskih zakona kojima bi trebalo da budu izjednačena vlasnička prava stranaca i građana Crne Gore. “Ne vjerujem da će ovaj skok cijena biti kao onaj prije dvije godine, ali se, u svakom slučaju, očekuje veće interesovanje”, kazao je Nikolić. On je dodao da ne treba zaboraviti da se u Tivtu planira izgradnja marine svjetskog nivoa i hotela Four season, da Budva treba da dobije Šeraton, a da će se na Adi graditi veliki kompleks vrhunskih hotela. Ono što je proteklih godina bila Budva i Crnogorsko pimorje, to će u narednom periodu biti Albanija, koju stručnjaci za tržište nekretnina vide kao novu atraktivnu turističku destinaciju. Na području Budvanske rivijere prošle godine prodato je nekretnina vrijednih iznad pola milijarde eura, dvostruko više nego godinu ranije, koja se računa rekordnom. Iako je kupoprodajna groznica posljednjih mjeseci doživela zatišje, u lokalnoj samoupravi procjenjuju da će ove godine od naplate poreza na prodaju nepokretnosti zaraditi tri miliona eura. To znači da će vrijednost prodatih nekretnina iznositi oko 300 miliona eura. Doctor Valentino Rossi 06-04-08, 10:34 Ako bi gde kupovao kucu - to bi bila / pi zaboravio sam ime onog mesta gde sam jednom bio. U svakom slucaju, behu ocaran lepotom. :xmas143: Michael 07-04-08, 01:04 Da malo obnovimo gradivo Nezavisno od reciprociteta i od tog famoznog zakona 1: Investiranje i otplata kroz rentiranje koje se ne isplati nikome normalnom 2: Prosjecna plata u zemlji,nepovoljni krediti 3: Velika ponuda vs traznja koje slabije ima ... govore samo jedno,iz aviona vidljivo... Nekretnine su kao HOV(naravno konzervativnije su dosta)-rastu,stagniraju,padaju...Naviknite se na to. Ljudi koji zele nesto kupiti prvo pitaju za cijenu,pa za ostale informacije ako cijena bude primaljiva.Cijena je barijera,a ne nikakvi zakoni.Naviknite se na cinjenicu da je kupaca bilo,da su naj-lokacije prodate,te da kupaca ima manje(znatno,znatno manje).Ako smijem primijetiti,od Budve je sve i pocelo-prelilo se na PG,pa na sjever,sad vidimo BG...Sudbina ili ne,od Budve(prestonice turiznma) pocinje hladjenje. Nema zgrade da se gradi da nema slobodnih stanova.Najveci dio reklama se na zgrade i odnosi.Postoji pritisak ponude koji mora,po hiljaditi pun ponavljam,rezultirati padom koji se desava.Naravno,nekretnine su "konzervativne" pa tako ne ocekujte analogiju sa akcijama. Mi nismo mimo svijeta.Nismo naj naj naj naj(iako volimo svoju zemlju).Uklapamo se polako u kapitalizam ,a on kaze:" cijene nekretnina se moraju uklopiti u zakone ekonomije".A zakon ekonomije kaze: 1: Investiranje i otplata kroz rentiranje koje se ne isplati nikome normalnom 2: Prosjecna plata u zemlji,nepovoljni krediti 3: Velika ponuda vs traznja koje slabije ima Koju bitnu rijec iz teksta da izvucemo Tržište nekretnina prezasićeno Ekspanzija prodaje nekretnina koju su donijeli ruski insvestitori ušla je u fazu zatišja. Stanovi se rijetko mogu prodati po cijenama od prije godinu dana. prodaja skoro da je potpuno stala ove godine prodaja biti skoro prepolovljena. kvadrat stana u Budvi može kupiti ispod dvije hiljade eura. da je ponuda isuviše velika. tržište nekretnina prezasićeno Izvinite - a ko je kupovao prosle god kad po zakonu ne moze da se uknjizi?Miki,Silja,Paja Patak!? :lighten: natasha 09-04-08, 01:24 Cijene stanova više ne rastu Podgorica - Najjače građevinske kompanije u Podgorici očekuju da će se globalna i regionalna kriza na tržištu nekretnina dijelom osjetiti i u Crnoj Gori, što će u najmanju ruku dovesti do stabilizacije cijena. U Crnoj Gori, posebno u glavnom gradu i na primorju, protekle dvije godine desio se nekretninski bum karakterističan po enormnom rastu cijena stambeno-poslovnih prostora i zemljišta. U Podgorici se praktično nije mogao kupiti kvadrat stana ispod 1.500 eura, a cijena je dosezala i preko 2000. Na primorju su cijene bile slične, a na atraktivnijim lokacija i po nekoliko puta skuplje. Ipak, u posljednje pola godine prilike na tržištu su promijenjene smanjenjem potražnje, koja je izazvala pad i stabilizaciju cijenu zavisno od lokacija. Na primjer, kvadrat stambenog prostora na nekim lokacijama u Budvi može se kupiti po cijeni ispod 2.000 eura, što je unazad godinu-dvije bilo skoro nezamislivo. Direktor i vlasnik jedne od najstarijih podgoričkih agencija za promet nekretnina Interšpar Saša Dedeić, kaže za Vijesti da se globalna hipotekarna kriza na tržištu nekretnina već osjeća u Crnoj Gori. - Apsurd, ali i istina je da se danas kvadrat kvalitetno izgrađenog stana u Zagoriču ne može prodati po cijeni od 1.100 eura. Interesovanje na tržištu postoji, ali veće kupoprodaje nema. Ona je manja čak za oko 60 odsto u odnosu na period od prije pola godine tvrdi Dedeić. Na pitanje, kakva su sada njegova očekivanja u pogledu kretanja cijena nekretnina do kraja 2008, Dedeić je odgovorio da to u prvom redu zavisi da li će tokom predstojeće turističke sezone biti značajnijeg priliva novca. - Sumnjam da će Rusi u stampedu ponovo doći kao što je to bio slučaj prošle godine. Očekujem da će doći do stabilizacije na tržištu nekretnina, i da će cijene biti svedene u realnije okvire nego do sada kaže Dedeić. I direktor Cijevne komerc Danilo Petrović očekuje da će se globalna i regionalna kriza na tržištu u narednom periodu osjetiti i u Crnoj Gori. - Sigurno je da će se osjetiti, ali sada ne bih mogao reći u kojoj mjeri i procentu kazao je Petrović. On je primijetio da se na velikom broju lokacija u Podgorici grade zgrade, i slaže se da to što je narednih godina planirana gradnja još oko pola miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, može predstavljati problem. Petrović kaže da njegova kompanija prodaje stanove po cijenama od 1.400 do 3.000 eura zavisno od lokacije. - Na dobrim lokacijama nije problem prodati stan po višoj cijeni smatra on. Petrović očekuje da će se na primorju zadržati trenutni trendovi na tržištu nekretnina, i da je realno da se cijene kvadrata stambenog prostara stabilizuje na nivou između 2.500 i 3.000 eura. - Sve ostale priče o cijenama od 5.000, 10.000 ili 15.000 eura za kvadrat su priče za malu djecu istakao je on. Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović kaže da se trendovi na tržištu koji su do nedavno bili prisutne, sigurno neće zadržati. - Tu dileme više nema. Desilo se upravo suprotno od onog što su bila očekivanja Crnogoraca, da smo mi najpametniji i da sa visokim cijenama možemo i dalje da koljemo strane kupce. To je jedna iluzija koju ćemo tek da platimo ocijenio je Radović. On vjeruje da će cijene nekretnina na primorju biti svedene na nivo koji je prisutan u okruženju, kao na primjer u Hrvatskoj. Tržište atraktivnih nekretnina na jugu Hrvatske, takođe, je zahvatila kriza. Posao agencija koje posreduju pao je za oko 50-60 odsto u odnosu na period od prije dvije godine, a cijene nekretnina, na primjer, u Dubrovniku pale su od 20 do čak 40 odsto. Cijene kvadrata stambenog prostora u susjednoj Albaniji je između 500 i 1.000 i ta zemlja u ovom trenutku interesantna je regionalnim, ali i investitorima iz Rusije. Blagota Radović, ipak, kaže da njegova kompanija na nekoliko lokacija uspješno prodaje stanove, ali po realnim cijenama. - Nikada nijesmo bili u trendu da stanove koje gradimo prodajemo po ekstremno visokim cijenama. Imamo prosječne cijene od 1.400 do 1.500 eura za kvadrat koje nam garantuju umjerene profite rekao je Radović. On smatra da će sa trenutnim visokim cijenama zemljišta, komunalija, materijala i radnika, neophodnih za gradnju, u Podgorici teško doći do pada cijena kvadrata novogradnje ispod 1.400-1.500 jer bi to, kako tvrdi, mnoge kompanije dovelo u zonu nerentabilnog poslovanja ispod proste reprodukcije. Direktor podgoričke kompanije Normal Mile Gujić kaže da oni nijesu osjetili kolebanje cijena na tržištu nekretnina jer je stanove u novoj zgradi između Hrama i PS Kruševac prodala prije dva mjeseca po cijenama od 1.400 do 2.300 eura za kvadrat. - Cijene kvadrata u novoj zgradi koju na istoj lokaciji gradimo u produžetku još nijesmo formirali. Čekamo građevinsku dozvolu i očekujem da ćemo nove cijene formirati za mjesec dodao je Gujić. On smatra da negativni trendovi na crnogorskim berzama utiču na kretanje cijena nekretnina jer su ta dva tržišta, kako ističe, povezana. - Dalja očekivanja u mnogome će zavisiti od donošenja novog zakona o imovinsko-pravnim odnosima i glavne odredbe da li će se strancima dozvoliti da kupuju i knjiže nekretnine na svoje ime ili ne naveo je Gujić. U BEMAXU KAŽU DA BEZ PROBLEMA PRODAJU KVADRAT PO 2.200 EURA Direktor podgoričke kompanije Bemax Veselin Kovačević smatra da interesovanje kupaca za atraktivne lokacije u glavnom gradu Crne Gore i na primorju neće jenjavati i da će cijene nekretnina i dalje rasti. - Bemax sa izraelskim partnerima iz firme Sea company nema problema sa prodajom stanova na atraktivnoj lokaciji Tološka šuma u Podgorici, gdje gradimo stambeni kompleks. Nekretnine prodajemo po cijeni od 2.200 eura za kvadrat kaže Kovačević. On je istakao da Bemax u narednom periodu planira da nastavi sa visiokogradnjom na nekoliko atraktivnih lokacija u Baru. - Placeve predviđene za izgradnju imamo na obali mora u Šušanju, a druga je u centru Bara kod pijace. Bemax se, takođe, priprema za investicione projekte u niskogradnji jer će u narednih 10-ak godina u infrastrukturu i izgradnju puteva biti uloženo oko tri milijarde eura rekao je Kovačević. M.MILOŠEVIĆ Vijesti Michael 09-04-08, 03:35 - Tu dileme više nema. Desilo se upravo suprotno od onog što su bila očekivanja Crnogoraca, da smo mi najpametniji i da sa visokim cijenama možemo i dalje da koljemo strane kupce. To je jedna iluzija koju ćemo tek da platimo ocijenio je Radović Ajde sad malo popljujte covjek jer je uvrijedio Crnu Goru! Dje li je Campar da mu bukvicu ocita !? ili ovo drustvo ostalo... Pad nekretnina je nesto sto je izvjesno,sto se desava,i sto ce tek kulminirati. Petrovic je primijetio da se na velikom broju lokacija u Podgorici grade zgrade, i slaže se da to što je narednih godina planirana gradnja još oko pola miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, može predstavljati problem. - ovo se zove pritisak ponude. - Sumnjam da će Rusi u stampedu ponovo doći kao što je to bio slučaj prošle godine - ovo se zove "kupaca nema",tj nema vise razbacivanja po primorju pa prelivanja na unutrasnjost... Tržište atraktivnih nekretnina na jugu Hrvatske, takođe, je zahvatila kriza. Posao agencija koje posreduju pao je za oko 50-60 odsto u odnosu na period od prije dvije godine, a cijene nekretnina, na primjer, u Dubrovniku pale su od 20 do čak 40 odsto. - ovo vam se zove primjer zemlje iz regiona koja je ispred nas po ovom pitanju,tj imate iskustvo drugih zemalja... Cijene kvadrata stambenog prostora u susjednoj Albaniji je između 500 i 1.000 i ta zemlja u ovom trenutku interesantna je regionalnim, ali i investitorima iz Rusije - u nasim ocima 100 x 100 000 000...Albanija ne moze biti ko nasa CG ali u ocima stranaca- obje zemlje imaju obalu,more,brda ,rijeke,planine,jezera,ali jebem li ga- 5 puta su jeftiniji! sitnica,ali znaci... On smatra da će sa trenutnim visokim cijenama zemljišta, komunalija, materijala i radnika, neophodnih za gradnju, u Podgorici teško doći do pada cijena kvadrata novogradnje ispod 1.400-1.500 jer bi to, kako tvrdi, mnoge kompanije dovelo u zonu nerentabilnog poslovanja ispod proste reprodukcije. - pazite ovo.covjek kaze: nece padati,jer im se gradnja nece isplatiti,pa to moze kompanije dovesti u probleme... jel,a je li nuzno da sve rade i da posluju dobro!? je li se moze desiti da neka "pukne"!?moze li i cijena zemlje dolje!?da se na ovaj nacin mozda ne zele podaviti gradjevinski misevi koji su iz pekara i mesara dosli!?... Dalja očekivanja u mnogome će zavisiti od donošenja novog zakona o imovinsko-pravnim odnosima i glavne odredbe da li će se strancima dozvoliti da kupuju i knjiže nekretnine na svoje ime ili ne naveo je Gujić. nadam se da svi vi uvidjate da je ovaj zakon neki pokusaj da se sprijeci ono sto se desiti mora...naravno,ako se usvoji-ostace samo primjer koliko smo nezrela zemlja.trulim kopromisima i ocajnim olaksicama ne mozete promijeniti zakone pondue i potraznje koji se temelje na cijeni... ali,nek to bude moj licni stav... Shajo 09-04-08, 20:53 Ekonomija 1PROMJENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: RASTE POTRAŽNjA ZA PLACEVIMA Stala prodaja stanova Rast cijene nekretnina biće izražen još narednih pet godina, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Drecun i ocijenio da će Crna Gora uz Dubai i još neke egzotične destinacije svijetu i dalje biti atraktivna za kupovinu nekretnina. Samo u januaru ove godine su direktne strane investicije bile 58,8 miliona od čega se na nekretnine odnosi 48 odsto ili 27 miliona. Od skoro milijardu eura investicija u prošloj godini, polovina se odnosila na nekretnine. - Ako možemo govoriti o nekim promjenama na tržitu nekretnina, to bih nazvao diferencijacijom potražnje, odnosno jače izraženom investicionom, dakle potražnjnom za zemljištem na koje će se graditi hoteli ili apartmani, u odnosu na stanove za odmor. Trend prodaje nekretnina se nastavlja. Prodaja stambenih jedinica stagnira dok investiciona tražnja raste - rekao je Drecun. On tvrdi da će rasti cijene nekretnina na atraktivnim lokacijama u cijeloj državi, kao što su nekretnine u Podgorici u blizini poslovnog centra Kruševac, u Budvi sve što je blizu mora i Starog grada, a na sjeveru su to lokacije bliske turističkim centrima. - U najmanju ruku kvadrat neće biti jeftiniji, iako se dešava da cijena stanova u Budvi pada, ali se radi o stanovima koji su daleko od centra zbivanja - smata Drecun. Agenti za nekretnine tvrde da je prodaja u stagnaciji, ili blagom padu. - Tržište je nestabino - saopšteno nam je iz Agencije AS u kojoj tvrde da su cijene stanova pale i da se dijelu Podgorice koji nazivaju Preko Morače kreću od dvije do 2,5 hiljada eura po kvadratu, dok se na Starom aerodromu mogu naći i po 1,6 hiljada. Stanove uglavnom, kako kažu, kupuje domaća klijentela. Iz Imperije nekretnine tvrde da je cijena nekretnina na atraktivnim lokacijama u Budvi u porastu. - Cijena kvadrata na atraktivnim lokacijama kreće se od pet do sedam hiljada eura - kažu u agenciji i dodaju da je novi stanovi prolaze, dok prodaja starih stagnira. U Budvi, za razliku od Podgorice, pazare uglavnom stranci. Samo ove godine gradi se više od 1.500 stanova od kojih će polovina biti za tržište. Vlasnici agencija za prodaju nekretnina već nekoliko mjeseci upozoravaju da je tržište nekretnina u Budvi prezasićeno, da su cijene prenapumpane u odnosu na druge dijelove Jadrana. Iz agencije Imperija ocjenjuju da bi do naleta novog talasa investitora i kupaca nekretnina, pa i do novog skoka cijena, moglo da dovede usvajanje seta imovinskih zakona, kojima bi trebalo da budu izjednačena vlasnička prava stranaca i građana Crne Gore. L.S. Prodaju i konobari Iz agencije Imperija nekretnine kažu da su domaće agencije za prodaju nekretnina u nezavidnom položaju, jer kod nas radi puno stranih agencija. - Strani investitori biraju strane agencije za prodaju nekretnina. Neke od njih imaju predstavništva u preko 30 zemalja. I domaće agencije su u odnosu na njih u nezavidnom položaju. Najzad, svaki konobar sa sveskom i olovkom bavi se prodajom nekretnina - kažu u Imperija nekretninama i dodaju da bi država morala zakonski da reguliše ovu djelatnost darkov 09-04-08, 22:08 Rast cijene nekretnina biće izražen još narednih pet godina, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. Bijase li ovo onaj isti koji je prognozirao da ce IZBR da skoci na 1e za godinu dana. Svako li je analiticar! Deadwood 09-04-08, 22:09 taman taj. Ko ga je sluso pogino je ni te ni ove. Michael 10-04-08, 01:39 Rast cijene nekretnina biće izražen još narednih pet godina, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. Bijase li ovo onaj isti koji je prognozirao da ce IZBR da skoci na 1e za godinu dana. Svako li je analiticar! Da da,izbor na 1€ sto se mu ga reci trzisna kapitalizacija ko sad pola privrede... to su nasi "nezavisni" analiticari.meni taj rast nebi smetao.volio bih samo da ga pitam : na osnovu čega to temelji!? no se ja bojim da ne bude paljenja naroda ko na berzu,pa posle ispadne da se moze upola jeftinije uzeti... nije mali broj ljudi koji je uzeo izuzetno nepovoljne kredite i kupio stanove u proslogodisnjoj euforiji ocekujuci da ce stganovi jos puta dva otici po najavama tih analizicara (u sistemu sto prije da ga kupim dok ne bude kasno)... ja sam prodao stan jednom tipu prosle god po 2200€.isti me gledao kao da sam poludio sto stan po toj cijeni dajem.zvao me pet puta da me isforsira oko ugovora.kad sam mu rekao da ja taj stan prodajem sto mi ne treba,i da mislim da ce cijene padati kaze mi: oces da se kladimo po 1000€ da ce na ovom mjestu sl god biti 50% skuplji!?kaze tek ce crna gora biti hit,sve ce puta 3 skociti -iskreno,nisam smio prihvatiti opkladu,djelovao mi ubjedljivo... Jebote,paljenju naroda kraja nema.Pa da li legenda Drecun zna sto znaci :veliki ponuda i njen pritisak? Da li zna sto znaci da kupaca nema? da se otplata kroz rentiranje ne isplati? da je prosjecna plata u cg 350€ a cijena m2 znatno viša?da li uporedjuje cijene s konkurentima? ja ne sumnjam da zna bolje nego li ja 20puta(ovo iskreno mislim).Izbor Bar ide na 1€!? toliko o nezavinsom analiticaru PDrecunu. CG kao Dubai!? - dabogda! samo,treba gledati na Diskaveriju emisiju o Dubajiu,da vidi koliko oni ulazu u jedan hotel...pa nek poredi i to.Kakvih manipulatora ima majko moja Pera Detlic 10-04-08, 09:45 Da da,izbor na 1€ sto se mu ga reci trzisna kapitalizacija ko sad pola privrede... to su nasi "nezavisni" analiticari.meni taj rast nebi smetao.volio bih samo da ga pitam : na osnovu čega to temelji!? Nemojte samo da ste naivni. Ima on dobar interes da daje takve izjave. Xoštapler samo takav. threedi 10-04-08, 09:58 To je pricao i prodavao ga na 37 centi...stari je to kuglager... Djudja 10-04-08, 16:10 Samo ove godine gradi se više od 1.500 stanova od kojih će polovina biti za tržište Razumije li ovo ko? A za što je ova druga polovina? Nabuko 11-04-08, 07:47 Pgd ima po osnovu prirodnog prirastaja bez doseljavanja potrebu za oko 1500-2000 stambenih jedinica godisnje. Sa doseljevanjem mislim da se penje preko 2000. 80-90-tih je stvren veliki deficit o cemu sam nesto ranije postovao a ima ako se prokljuvi malo i u podacima iz popisa stanovnistva. Taj deficit je jedan od uzroka onog skoka cijena nekretnina na marketu (pored primoraca itd). Mislim da je u raznim fazama gradnje trenutno ipak mnogo vise stanova nego 1500. Cini mi se da sam negdje procitao da je oko 9000 zapocetih jedinica u posjednih godinu dana. jedan_prošli 11-04-08, 07:57 Koliko vam još treba da skužite da je stan za dvoje? Za obitelj bez djece? Baci te oko na kuće. Jes da traži prvobitno ulaganje, ali više kvadrata, više komfora, garaža, možeš oprati auto, čist zrak, roštilj, susjedi se ne bune i desetci drugih prednosti. Kod nas u OS ima firma koja gradi kuće za 900 eura uključujući plac 400 m2. Što li je bolje? Neka svatko sam odluči. Plac za kuću se nađe do 10 000 eura na periferiji. Zna se kad majstori nemaju posla i laganica... A da ne spominjem ogormne vile iz Jugoslavije, devastirane ili ne dovršene za smješne novce. Ako baš nekog zanima mogu i navesti primjer. Baron 11-04-08, 08:04 Plac za kuću se nađe do 10 000 eura na periferiji. Zna se kad majstori nemaju posla i laganica... A da ne spominjem ogormne vile iz Jugoslavije, devastirane ili ne dovršene za smješne novce. Ako baš nekog zanima mogu i navesti primjer. problem je što je u Podgorici ito pereeriferija cijena placa min 150E/m plus komunalije koje za prosjecnu kucu idu 15.000E, kad to saberes vidis da je skuuupo jedan_prošli 11-04-08, 08:23 Onda bolje kupiti nešto ruševno pa preraditi. Vidi ovo http://www.tasman-nekretnine.hr/?task=detail&id=25 Vidio i skužio da je velik zalogaj za mene. Zato što treba uložit, ali tip je iznjeo ploču da je hitno prodaje. Garant bi dao za 55.000 eura. To je grdosija, kilometar do južne obilaznice, do novog autoputa možda 2 km. Glavna cesta. Do centra grada imaš 3 uslovna semafora(pješaci pale ga), i onda imaš jedan u Višnjevcu i 4 semafora u gradu.Samo voziš ravno, jedini problem je što nema tramvaja već bus, do škole ima cca 3 km. Pa sad... Samo što sam u fazi kupovanja desetak hektara oko OS i pravljenja plantaži, no gradnja kuće u razdoblju od 10 godina... Baron 11-04-08, 08:29 Samo što sam u fazi kupovanja desetak hektara oko OS i pravljenja plantaži, no gradnja kuće u razdoblju od 10 godina... u pravu si, trava je najisplativiji biznis, jeli avganistanska ili marokanska:w00t531: jedan_prošli 11-04-08, 08:38 A jesi ludov. Višnji plantaža. Koncentrat na dalekom istoku košta oko 3000 eura, transport brdo, carina + pdv. Nemreš ga dofurati ispod cca 7000 do 9000 eura po toni. Urod po hektaru 15 do 20 tona, nerijetko i drastično više,ali... A sve što napraviš prodaš :) Poticaji, jeftina zemlja, ljudi odlaze sa sela... E treba raditi kontra od mase ;) Deadwood 11-04-08, 13:37 je li skupo dati za plac iza Dak Petrola 250 m 40 evra po kvadratu!!! To je Niksicki put,Dahna. zokac 11-04-08, 15:06 je li skupo dati za plac iza Dak Petrola 250 m 40 evra po kvadratu!!! To je Niksicki put,Dahna. Nema DUPa, ako gradis problemi sa papirima. diler123 11-04-08, 15:10 Zetagradnja daje trenutno kod Kostas-a 1450e/m2, na Zabjelu sam nasao vise njih od 1450-1500e/m2... Trazim dvosoban stan max kvadrature 65 m2. Da li je neko kupio ili je upoznat da postoji jeftiniji kvadrat od 1400e/m2?? Deadwood 11-04-08, 19:07 Nema DUPa, ako gradis problemi sa papirima. da,da problemi sa gradnjom, to je to, hvala zokač nikola_VUK 11-04-08, 22:33 I ne samo to, na taj plac ce verovatno da bude po toj ceni uvucen 100-tinjak metara van magistrale, pa nemas nikakvu prodavnicu, trotoar sve u svemu mislim da je bez veze!!! natasha 12-04-08, 16:57 NA OKRUGLOM STOLU O SVOJINSKIM ODNOSIMA PREDSTAVNICI VLADE PORUČILI: Građani da odlučuju kome mogu prodavati imovinu Podgorica Ministar finansija Igor Lukšić očekuje da će se zakon o svojinsko-pravnim odnosima početkom maja naći na dnevnom redu parlamenta, ocjenjujući da je njegovo usvajanje, sa preciziranim odnosom prema st-ranim državljanima, jako važno za ekonomsku budućnost Crne Gore i zaokruživanje procesa tranzicije. Ministarstvo finansija juče je u Hotelu Crnu Gora organizovalu debatu o nacrtima predloga zakona o svojinsko-pravnim odnosima i zakonu o državnoj imovini, u kojoj su značajno učešće imali poslanici vladajućih i opozicionih stranaka, pravnici, advokati i bankari. Veoma dinamičnu raspravu obilježili su dueli gostiju sa članovima kabineta ministra Lukšića, oko predložene odredbe da se strancima omogući da stiču nepokretnosti na isti način kao i domaća fizička i pravna lica. U Nacrtu zakona o svojinsko-pravnim odnosima, članom 413, predloženo je da se strancima kao i državljanima Crne Gore omogući da stiču nekretnine i knjiže ih na svoje ime. Predlagači su objasnili da je reciprocitet izbrisan iz predloga, kao i da stranci neće moći da kupuju prirodna bogatstva i dobra od opšteg značaja. Pomoćnik ministra finansija Milorad Katnić rekao je da svakom građaninu treba omogućiti da slobodno odlučuje kome želi da proda privatnu imovinu, po cijeni koju on želi, kao i da država ni na koji način nebi trebalo da ograničava promet kapitala i nekretnina. - Da li imamo moralno pravo da ljudima (ili njihovim) nasljednicima, koji su decenijama unazad napustili Crnu Goru i odselili se u Ameriku i dobili njeno državljanstvo, na primjer, da danas ograničimo pravo da kupuju nekretnine ili slobodno raspolažu imovinom pitao je Katnić. On je upozorio da je Crna Gora danas među top destinacijama za investicije, ali i da u narednom periodu to možda neće biti slučaj, što je još jedan od razloga da se ne ograničava pristup stranim investitorima. Savjetnik ministra finansija Predrag Stamatović rekao je da je za ekonomski razvoj Crne Gore osim prostora kao dragocjenog resursa, jako bitan i ograničen resurs - vrijeme. - Nemamo vremena više da čekamo istakao je Stamatović. Profesor Pravnog fakulteta Blagota Mitrić rekao je da je za njega nepojmljivo da se strancima omogući da uživaju opšta prava, kao i sva domaća lica. - To nigdje na svijetu nema istakao je Mitrić, i predložio da se u spornim odredbama predvidi neki od modaliteta za uvođenje reciprociteta u odnosu prema drugim državama. Poslanik Narodne stranke Dragan Šoć smatra da za strane državljane treba priprepremiti paket ograničenja kada je u pitanju sticanje nepokretnosti i predložio da se taj dio izdvoji i detaljno reguliše posebnim zakonom. Poslanik DPS Miodrag Vuković kazao je da bi na taj način samo privremeno odložili objektivan problem sa kojim su srele i druge države na putu ka evropskim integracijama. - Crna Gora ne može više da čeka istakao je Vuković koji je napomenuo da zakon nije sveto pismo i da se naknadno, u slučaju potrebe može promijeniti. Predstavnik SDP-a Mirko Stanić rekao je da se oni ne slažu sa rješenjima koje je predložilo Ministarstvo finansija i da će kroz skupštinsku proceduru amandmanski djelovati na predlog zakona o svojinsko-pravnim odnosima. Za usvajanje ovog zakona u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina, koje još nema prema trenutnom raspoloženju političkih partija. Sekretar Udruženja pravnika Branislav Radulović rekao je da potpunu liberalizaciju tržišta nekretnina ne treba povezivati sa stranim ulaganjima. On je naveo uporedna iskustva iz desetek stranih zemalja, među kojima i nekoliko iz EU, u kojima zakonska regulativa dozvoljava selektivan pristup strancima prilikom kupovine nekretnina. Njegov kolega iz Udruženja pravnika, predsjednik Stanko Marić, zamjerio je predstavnicima Vlade što brane rješenja koja su, kako kaže, suprotna Ustavu. - Zašto se prave neka kvazi rješenja i zamajava stručna i laička javnost. U čijem je to interesu? Jesu li naše nekretnine stvarno najjeftinije pitao je Marić članove Lukšićevog kabineta. Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović predložio je predstavnicima Vlada da se založe za organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili oko ovog pitanja. STUDENTI PROTIV LIBERALIZACIJE NVO Reformska inicijativa mladih, koja okuplja studente Pravnog fakulteta pozvala je juče javnost da se oštro suprotstavi predloženoj odredbi zakona koja bi strancima trebalo da omogući da stiču pravo svojine nad nepokretnostima u Crnoj Gori. - Odlučivši se za potpunu liberalizaciju, predstavnici Vlade mogli su makar razmisliti o rumunskom modelu prema kome će stranci dobiti ograničeno pravo svojine na nepokretnostima pet godina nakon ulaska u EU... Postoje tri obilježja svake države teritorija, stanovništvo i suverena vlast. Kada jedno od njih nestane nestaje i država navodi se u saopštenju NVO, koje je podijeljeno novinarima na skupu u Hotelu Crna Gora. M.M. Vijesti natasha 12-04-08, 17:01 I indeks nekretnina Podgorica(MINA-BUSINESS)- Centralna banka Crne Gore (CBCG) počeće naredne sedmice da sprovodi anketu čiji je cilj praćenje kretanja cijena nekretnina, odnosno kreiranje indeksa za tu oblast - saopšteno je juče iz te institucije. Anketa će se sprovoditi telefonskim putem, od utorka do 15. maja, po principu slučajnog uzorka koji se sastoji od 1,2 hiljade ispitanika. - Anketa će se sprovoditi samo u Podgorici i sastoji se od 33 pitanja koja se odnose na kvadraturu stana, sprata, grijanje i na koliko vlasnik procjenjuje vrijednost nekretnine - objasnili su iz CBCG. Vijesti Masja 12-04-08, 17:25 Zetagradnja daje trenutno kod Kostas-a 1450e/m2, na Zabjelu sam nasao vise njih od 1450-1500e/m2... Trazim dvosoban stan max kvadrature 65 m2. Da li je neko kupio ili je upoznat da postoji jeftiniji kvadrat od 1400e/m2?? Koje sve firme na zabjelu prodaju po 1450-1500e/m2? Ja sam cuo za Lipu. raki 12-04-08, 22:52 u ul. Vasa Raickovica, preko puta Elektroskole, pocelo je kopanje temelja za cetvorospratnicu, zna li ko ko je investitor? PG_man 13-04-08, 07:26 u ul. Vasa Raickovica, preko puta Elektroskole, pocelo je kopanje temelja za cetvorospratnicu, zna li ko ko je investitor? Da nije onaj Klikovac(vlasnik Gold marketa), on je tamo trebao da radi nešto! PG_man 13-04-08, 07:28 Koje sve firme na zabjelu prodaju po 1450-1500e/m2? Ja sam cuo za Lipu. Preskupo je to čovjek! Ne treba na takvim lokacijama preko 1100-1200 plaćati. PG_man 13-04-08, 07:33 Došao je trenutak da se ne treba libiti kad ti oni kažu cijena je 1450 da im kažeš, e vidi ja imam pare da platim po 1200, pa ti vidi, naravno ako hoćete da platite sve u kešu. Više ona priča njihova "imam još 2 stana, ostale sam rasprodao" ne pije vodu. Ja sam neđe nedavno zvao neke da pitam može li da se plati iz 4 puta, pa mi prvo kaže lik "može odmah daš 60% a ostatak 3 puta po 20%", da bih ga posle 5 minuta priče doveo do toga da dam 25% kad počnu da rade temelje a ostatak po 25% u 3 rate! nikola_VUK 13-04-08, 11:05 Mi imamo u izgradnji Blok IV odmah iza skole Radojica Perovic malu zgradicu i nikakvih problema nismo imali da prodamo stanove po 1550 eura/m2, s tim sto se zgrada stvarno radi kvalitetnije u odnosu na ostale! p.s. Samo smo jedan stan ucinili uslugu drugu da plati iz dva puta ostalo sve kes odmah Nabuko 13-04-08, 11:07 "može odmah daš 60% a ostatak 3 puta po 20%", 120% nije lose. Djudja 13-04-08, 13:21 u ul. Vasa Raickovica, preko puta Elektroskole, pocelo je kopanje temelja za cetvorospratnicu, zna li ko ko je investitor? Slobo Popović, Elektro Popović ili tako nekako se zove firma. Ima prodavnicu u Barsku, na mjesto nekadašnjeg Alja Hota. I magacin na Marezu. |