View Full Version : Nekretnine u CG
Vajda su pare koje se mogu dobiti u ovom trenutku. Za te pare se mogu uraditi razne stvari, kao recimo kupiti apartman u Egiptu, Kini , Arapskim Emiratima, Maldivima, ....napraviti i razviti biznis..... Studirati u inostranstvu.... i jos mnogo toga pametan covjek moze uraditi.
A ovi drugi tesko sta i sa parama i bez para....
E pa dobro, sad smo to razjasnili. Treba napravit zakon koji bi odgovarao jednom malom procentu Crnogoraca, sa nepovratnim posljedicama za rešto populacije i državu generalno. To i ne bi bio presedan - radilo se to i kad je počinjala MVP
Jednim udarcem (odgovorom) razjasnismo mnoge dileme - sad znamo i da su primorci (potencijalno) najgluplji dio crnogorske populacije. Dosad se nešto nijesu pretrgli od studiranja po inostranstvu, no su više trošili na stanove po Podgorici, Novom Sadu i Beogradu. Mada, dosad du bili spriječeni jer su im zemlju kupovala strana pravna lica. Kad sad krene s fizičkim, kazaće nam oni posa.
E pa dobro, sad smo to razjasnili. Treba napravit zakon koji bi odgovarao jednom malom procentu Crnogoraca, sa nepovratnim posljedicama za rešto populacije i državu generalno. To i ne bi bio presedan - radilo se to i kad je počinjala MVP
Jednim udarcem (odgovorom) razjasnismo mnoge dileme - sad znamo i da su primorci (potencijalno) najgluplji dio crnogorske populacije. Dosad se nešto nijesu pretrgli od studiranja po inostranstvu, no su više trošili na stanove po Podgorici, Novom Sadu i Beogradu. Mada, dosad du bili spriječeni jer su im zemlju kupovala strana pravna lica. Kad sad krene s fizičkim, kazaće nam oni posa.
Taj zakon odgovara vecini crnogoraca,samo sto oni toga jos nisu svjesni. Pare treba privuci , a kako cemo ih trositi to je nasa stvar. Neko pametno, neko nepametno ali u prosjeku bolje je i tako nego da nemamo sto trositi.
I kad smo vec kod stranih pravnih i fizickih lica reci ti meni u cemu je poenta da pravno lice moze a fizicko ne moze da knjizi imovinu.
Daj mi jedan razuman razlog osim onog - da to nigdje u svijetu nema.
Mozda onda dodjemo do sustine problema
Taj zakon odgovara vecini crnogoraca,samo sto oni toga jos nisu svjesni. Pare treba privuci , a kako cemo ih trositi to je nasa stvar. Neko pametno, neko nepametno ali u prosjeku bolje je i tako nego da nemamo sto trositi.
Privlačenje? Ja bih prije reka prodaja. Kad prodam auto, ne velim da sam privuka neke pare, nego sam proda auto. I nemam ga više.
I kad smo vec kod stranih pravnih i fizickih lica reci ti meni u cemu je poenta da pravno lice moze a fizicko ne moze da knjizi imovinu.
Polazi se od pretpostavke da će pravno lice da uloži nešto u to što je kupilo i da stvara novu vrijednost, a samim tim i korist za državu. Fizička lica ne stvaraju novu vrijednost, osim što potroše nešto para za vrijeme svog (kratkotrajnog) boravka tu. Više koristi učine državi i svima nama ako ostaju u hotelu. Fizička lica koja su kupila zbog dalje prodaje su druga priča, ali od toga država opet nema velike koristi.
Privlačenje? Ja bih prije reka prodaja. Kad prodam auto, ne velim da sam privuka neke pare, nego sam proda auto. I nemam ga više.
Polazi se od pretpostavke da će pravno lice da uloži nešto u to što je kupilo i da stvara novu vrijednost, a samim tim i korist za državu. Fizička lica ne stvaraju novu vrijednost, osim što potroše nešto para za vrijeme svog (kratkotrajnog) boravka tu. Više koristi učine državi i svima nama ako ostaju u hotelu. Fizička lica koja su kupila zbog dalje prodaje su druga priča, ali od toga država opet nema velike koristi.
E bogami ne moze i jare i pare.
Ja znam da u tom sto si napisao lezi poenta cijele price. Crnogorci bi da neko donese pare, plati koliko recu, ali da to ostane nase, pa da mozemo kad nam se prohtije da ga sutnemo sa, coce, nase djedovine.
Na zalost vrijeme hajdukovanja je za nama, moracemo se na to privikavati.
:clapping:
u potpunosti si u pravu.i ja cu dati sve od sebe po tom pitanju,prodajem bubreg,zelim privuci investitore(boze,sto ono bi investicija uopste?investiranje?)tj.pare...u prosjeku bolje i to nego da nemam sto trositi.
ajmo ovako,sjedi,citaj,razmsili zasto nijedna,ali bukvalno nijedna zemlja ne poznaje takvo rjesenje!? podji od te cinjenice a ne suprotno-od toga zasto mi to pominjemo!
znam znam,oni su glupi,ludi,blesavi i nemaju pojma,mi smo nesto drugo...mi znamo najbolje!
Mozda onda dodjemo do sustine problema- ne treba ti tu mnozima,koristi prvo lice
u potpunosti si u pravu.i ja cu dati sve od sebe po tom pitanju,prodajem bubreg,zelim privuci investitore(boze,sto ono bi investicija uopste?investiranje?)tj.pare...u prosjeku bolje i to nego da nemam sto trositi.
ajmo ovako,sjedi,citaj,razmsili zasto nijedna,ali bukvalno nijedna zemlja ne poznaje takvo rjesenje!? podji od te cinjenice a ne suprotno-od toga zasto mi to pominjemo!
znam znam,oni su glupi,ludi,blesavi i nemaju pojma,mi smo nesto drugo...mi znamo najbolje!
Mozda onda dodjemo do sustine problema- ne treba ti tu mnozima,koristi prvo lice
Da bi dosli do para ljudi obicno prvo ponude mozak na prodaju pa ako ga nemaju onda moze i bubreg.
Naravno ovo je figurativno.
a za ovo drugo, Rekao sam samo ne to poredjenje.
U suprotnom bi ti mogao odgovoriti protivpitanjema - zasto mislis da je njihovo resenje bolje?
Državni interes da se završe privatni hoteli
Podgorica - Vlada Crne Gore odlučila je da vlasnicima hotela koji nemaju sve potrebne dozvole, odobri nastavak radova kako bi objekti što prije bili stavljeni u funkciju - saznaju "Vijesti?.
Namjera je da se izađe u susret investitorima koji još nijesu otpočeli ili ne mogu da dovrše radove zbog ograničenja u prostorno-planskoj dokumentaciji.
Među prodatim hotelima čija rekonstrukcija još nije počela, zbog raznih ograničenja, su ulcinjski Otrant (vlasnici Rusi), Galeb (Rokšped), Lido (Rusi) i Mediteran (američka kompanija), kotorski Fjord (Irci), Planinka na Žabljaku (HLT fond). Tu su hoteli koji nijesu do kraja završeni - Avala u Budvi (Bepler i Džejkobson), Rivijera kod Njivica (Izrael), As u Perazića dolu (Rusi), Vile Oliva u Petrovcu (Žarko Rakčević). Ozbiljnije investicije tek treba da počnu u Jadran Perastu (Imobilija Budva), HTP Boka (Vektra) itd.
U Vladi procjenjuju da je "završetak renoviranja ovih hotela državni interes, jer bi ekonomija imala višestruke koristi kao što su atraktivnost, povećanje prihoda, otvaranje novih radnih mjesta, rast vrijednosti nekretnina, pospješivanje dolaska novih investitora".
Tih efekata, kako u Vladi ocjenjuju, bilo je i od dosadašnje privatizacije hotela, ali da pravi razvoj tek predstoji.
Vlada je zadužila Ministarstvo za ekonomski razvoj da "izda potrebne građevinske dozvole za investitore koji rekonstruišu objekte i šire sadržaj ponude, a imaju već potpisane ugovore sa Savjetom za privatizaciju ili Privrednim sudom, uz saglasnost opština iz njihove nadležnosti".
- Investitori i pored obezbijeđenog novca i pripremljene tehničke dokumentacije, zbog niza objektivnih okolnosti, još uvijek nijesu realizovali ulaganja. U određenim slučajevima, pojedini investitori su premašili ugovoreni iznos ulaganja, ali nijesu doveli objekat na dogovoreni nivo iz razloga što planski dokumenti nijesu prepoznali sadržaje koje ti objekti u skladu sa ponudom moraju obezbijediti. U svim slučajevima, kao najznačajniji problem javlja se limitiranost prostorno-planske dokumentacije, odnosno nemogućnost proširenja ili dogradnje pojedinih kapaciteta za kongresne, velnes i SPA sadržaje, koji predstavljaju minimum za razvoj kvalitetne turističke ponude - obrazlažu u Vladi.
Pojedini investitori, kako u Vladi ukazuju, moraju ubrzati ispunjenje ugovorenih obaveza i da više ne odugovlače.
Kod rekonstrukcije pojedinih hotela problem predstavlja i zaštita autorskih prava, na koja se projektanti pozivaju.
Taj domen je, međutim, u nadležnosti sudova, a i suprotstavljene strane imaju mogućnost za dogovore i vansudska poravnanja.
Z.VUČINIĆ
SVE SE MORA UBRZATI
Da bi se ubrzali investicioni poduhvati u turizmu, na Vladi je odlučeno da se, pored izdavanja građevinskih dozvola investitorima, ubrzaju i brojne druge aktivnosti koje će omogućiti izgradnju hotelsko-turističkih objekata visoke kategorije.
Ministarstvo za ekonomski razvoj i opštine zaduženi su da ubrzaju izradu prostorno-planske dokumentacije, i posebno vode računa o potpisanim ugovorima i investicionim planovima.
Savjet za privatizaciju i Privredni zaduženi su da dopunom ugovora obezbijede da se zainteresovanim partnerima produže rokovi za ulaganja sa ciljem usklađenosti investicionih programa sa novom prostorno-planskom dokumentacijom.
VIJESTI
da li se vi slazete sa ovim ?
zasto?
i ako ne ralzoge?
Mislim da su ovi navodi iz danasnjih vijesti demantovani popodne iz ministarstva, no, svejedno, cinjenica je da neko od glavassa tako razmislja.
Danas se isti svakako ujeo za jezik, kad je cuo reakcije sa svih strana.
Stvarno, neko ko budala cuci u redu, pribavlja papir po papir, moguce da mu nedje traze i da "podeblja" svoj zahtjev, gubi i zivce i vrijeme=pare, e da bi pribavio dozvolu i konacno usao mikserom u plac.
Na drugoj strani je pametan gospodin, odnosno vise njih, koji kao pravi poslovni covjek ne gubi vrijeme=novac za dozvole, tantare i ostala cuda, no odmah kran na ledinu...
E dobri moj Fjord, slagali se mi ne slagali, u ovoj pricci jacci kacci, a Bogami i tlacci!
E bogami ne moze i jare i pare.
Ja znam da u tom sto si napisao lezi poenta cijele price. Crnogorci bi da neko donese pare, plati koliko recu, ali da to ostane nase, pa da mozemo kad nam se prohtije da ga sutnemo sa, coce, nase djedovine.
Na zalost vrijeme hajdukovanja je za nama, moracemo se na to privikavati.
Ja se ne sjećam da je iko od nas protivnika ovakvoga zakona tvrdio da može i jare i pare (da nas sad ne nabrajam, da ne preskočim nekoga). Ta bi doskočica više odgovarala ovoj školi koja je dosad uzimala pare, a sad bi malo preko da zasladi jaretom...
A ovo rešto priče mi liči na one viceve o Crnogorcima ili one razgednice sa deset crnogorskih zapovijesti (sa slikom onoga brkača). Nešto mi to nikad nije bilo smiješno. Hajdukovanje je kad ti dolaze ljudi koji ničim nijesu zaslužili da imaju povlašćeni tretman, a dobijaju ga.
Da bi dosli do para ljudi obicno prvo ponude mozak na prodaju pa ako ga nemaju onda moze i bubreg.
Naravno ovo je figurativno.
a za ovo drugo, Rekao sam samo ne to poredjenje.
U suprotnom bi ti mogao odgovoriti protivpitanjema - zasto mislis da je njihovo resenje bolje?
zokac,sizifov posao je tebi objasnjavati sto je to svijet u pravu,a mi nijesmo(ne sam postojecim,vec sa nekim zakonom koji bi trebalo da se usvoji...).
ja vise od zakona samog,potenciram cijenu nekretnina u cg,o njoj pricam,i pricam o logicnom slijedu raspleta ove krize kod nas,u regionu,i sirom svijeta(ajde da pomenem)-one ce se vratiti neminovno.
tvoj prica je tacna i ispravna s tacke gledista 10% ljudi u CG.Ti mislis da je zakon dobar,kukas za mogucim padom cijena,mislis da je kupovina stanova od strane fizickih lica dobra investicija za cg...ja mislim suprotno.
Da me neko ne shvati pogresno,jer sam se uvjerio da toga ima,pozdrav za Homera:
-NE PRICAM O ZABRANI PRODAJE ZEMLJE,VEC SAMO MISLIM DA JE U DRZAVNOM INTERESU DA STROGO VODI RACUNA O RECIPROCITETU,TJ RAVNOPRAVNOSTI NASIH GRADJANA.
-NE MISLIM DA JE KUPOVINA STANOVA OD STRANE FIZICKIH LICA IKAKVA INVESTICIJA
-MISLIM DA SU CIJENE NEKRETNINA PREGRIJANJE,I DA JE TO RAZLOG STO NEMA TRGOVINE A NE KOJEKAKVI ZAKONI
-MISLIM DA CE ISTE PASTI,TE DA TO NIJE,NITI MOZE BITI LOSE ZA DRZAVU KAO STO SE ZELI PREDSTAVIITI,VEC NAPROTIV,DOBRO ZA NAROD,TJ.ONIH 90%.Zasto pasti? a) stranci ne mogu na ove cijene racunati na preprodaju po visim cijenama b) rentiranje im se ne isplati nikako c) narod nije platezno sposoban za ove cijen d) zelenaski krediti e)ogromna ponuda...
Drzava prije svega mora da vodi racuna o svojim gradjanima a ne extraprofiterima u gradjevini.Interes gladnih i nezajazljivih guzica nije drzavni interes.Licni interes nije isto sto i drzavni.Porodica cini drustvo,na njoj se ono temelji a ako jedna porodica ne moze sebi da priusti krov nad glavom - imate problem u drzavi.
Toliko jednostavne stvari komplikujete zbog neke pogace koja bi mogla trajati par dana.
-MISLIM DA CE CIJENE NEKRETNINA PASTI I DA TO NIJE,NITI MOZE BITI LOSE ZA DRZAVU,VEC NAPROTIV,DOBRO ZA NAROD.Zasto pasti?
a) stranci ne mogu na ove cijene racunati na preprodaju po visim cijenama
b) rentiranje im se ne isplati nikako
c) narod nije platezno sposoban za ove cijen
d) zelenaski krediti
e)ogromna ponuda...
Drzava prije svega mora da vodi racuna o svojim gradjanima a ne extraprofiterima u gradjevini. Interes gladnih i nezajazljivih guzica nije drzavni interes. Porodica cini drustvo,na njoj se ono temelji a ako jedna porodica ne moze sebi da priusti krov nad glavom - imate problem u drzavi.
Sto bi vi pravnici rekli,
Repetitio est mater memoriae
Sto bi vi pravnici rekli,
Repetitio est mater memoriae
ili - repetitio est mater studiorum ...
tesko to ide raki...
ili - repetitio est mater studiorum ...
tesko to ide raki...
moja greska. a putanja teska.
moja greska. a putanja teska.
nije greska-isti stvar samo drugo pakovanje...
tesko to ide je bilo drugim upuceno...
to je bilo drugim upuceno...
Znam, no pokusah da rimujem:homer89070:
zokac,sizifov posao je tebi objasnjavati sto je to svijet u pravu,a mi nijesmo(ne sam postojecim,vec sa nekim zakonom koji bi trebalo da se usvoji...).
ja vise od zakona samog,potenciram cijenu nekretnina u cg,o njoj pricam,i pricam o logicnom slijedu raspleta ove krize kod nas,u regionu,i sirom svijeta(ajde da pomenem)-one ce se vratiti neminovno.
tvoj prica je tacna i ispravna s tacke gledista 10% ljudi u CG.Ti mislis da je zakon dobar,kukas za mogucim padom cijena,mislis da je kupovina stanova od strane fizickih lica dobra investicija za cg...ja mislim suprotno.
Da me neko ne shvati pogresno,jer sam se uvjerio da toga ima,pozdrav za Homera:
-NE PRICAM O ZABRANI PRODAJE ZEMLJE,VEC SAMO MISLIM DA JE U DRZAVNOM INTERESU DA STROGO VODI RACUNA O RECIPROCITETU,TJ RAVNOPRAVNOSTI NASIH GRADJANA.
-NE MISLIM DA JE KUPOVINA STANOVA OD STRANE FIZICKIH LICA IKAKVA INVESTICIJA
-MISLIM DA SU CIJENE NEKRETNINA PREGRIJANJE,I DA JE TO RAZLOG STO NEMA TRGOVINE A NE KOJEKAKVI ZAKONI
-MISLIM DA CE ISTE PASTI,TE DA TO NIJE,NITI MOZE BITI LOSE ZA DRZAVU KAO STO SE ZELI PREDSTAVIITI,VEC NAPROTIV,DOBRO ZA NAROD,TJ.ONIH 90%.Zasto pasti? a) stranci ne mogu na ove cijene racunati na preprodaju po visim cijenama b) rentiranje im se ne isplati nikako c) narod nije platezno sposoban za ove cijen d) zelenaski krediti e)ogromna ponuda...
Drzava prije svega mora da vodi racuna o svojim gradjanima a ne extraprofiterima u gradjevini.Interes gladnih i nezajazljivih guzica nije drzavni interes.Licni interes nije isto sto i drzavni.Porodica cini drustvo,na njoj se ono temelji a ako jedna porodica ne moze sebi da priusti krov nad glavom - imate problem u drzavi.
Toliko jednostavne stvari komplikujete zbog neke pogace koja bi mogla trajati par dana.
Uh , ne mogu veceras da ti odgovaram.
Pravnici ko pravnici, ako napisu nesto na dvije strane misle da su u pravu.
Pitanja za koja se ti boris se resavaju poreskom politikom a ne zabranama.
Zabrane nikad ne daju prave rezultate.
-NE PRICAM O ZABRANI PRODAJE ZEMLJE,.
i slijedi
Uh , ne mogu veceras da ti odgovaram.
Pravnici ko pravnici, ako napisu nesto na dvije strane misle da su u pravu.
Pitanja za koja se ti boris se resavaju poreskom politikom a ne zabranama.
Zabrane nikad ne daju prave rezultate.
Zabrane,zabrane,zabrane-izludjecete me ljudi,ne pricam o zabranama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
pravnici ko pravnici.mada imam jos po nesta u glavu osim prava ali dobro.
nismo na istim talasnim duzinama.zokac-.odajes mi stil nekog turistickog radnika(zaposlenog u turizmu),bez ljutnje.kao u agenciji za nekretnine da radis.
pozdrav.
i slijedi
Zabrane,zabrane,zabrane-izludjecete me ljudi,ne pricam o zabranama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
pravnici ko pravnici.mada imam jos po nesta u glavu osim prava ali dobro.
nismo na istim talasnim duzinama.zokac-.odajes mi stil nekog turistickog radnika(zaposlenog u turizmu),bez ljutnje.kao u agenciji za nekretnine da radis.
pozdrav.
Ne pricas o zabranama i nije zabrana? Pa kako ti onda nazivas clan zakona o svojinskim odnosima koji kaze da stranac ne moze kupovati i knjiziti nekretnine na svoje ime( parafraziram).
Je li eventualno krsenje tog clana povlaci neku odgovornost?
Da li je kaznjivo?
Da li ti sada ovako rasclanjeno ovo lici na zabranu?
I vec sam rekao to sto ti i tvoji istomisljenici zastupate se resava poreskim zakonima a ne Zakonima o svojinskim odnosima.
Treba se boriti za dobru poresku politiku i svima ce biti dobro i nama i strancima.
I nemam nikakve veze ni sa turizmom ni sa agencijama. Kontinentalac sam tako da i sa te strane nemam interes.
Ne pricas o zabranama i nije zabrana? Pa kako ti onda nazivas clan zakona o svojinskim odnosima koji kaze da stranac ne moze kupovati i knjiziti nekretnine na svoje ime( parafraziram).
Da li je kaznjivo?
I vec sam rekao to sto ti i tvoji istomisljenici zastupate se resava poreskim zakonima a ne Zakonima o svojinskim odnosima.
Treba se boriti za dobru poresku politiku i svima ce biti dobro i nama i strancima.
I nemam nikakve veze ni sa turizmom ni sa agencijama. Kontinentalac sam tako da i sa te strane nemam interes.
citaj malo bolje,i vise,ima jos odredbi koji to regulisu,ne samo ta koju parafraziras...
cudno je kako te odredbe niko ne dira i ne komentarise godinama,a sad odjednom poplava nekih liberalnih stavova...
kad sam ti naveo primjer svijeta,mislio sam da ces se zapitati zasto tako ljudi regulisu te odblaste?zbog cega?da li zato sto imaju iskustva o tome jos kad je kralj Nikola bio tinejdzer?ili ne znaju?zsto spanija to nije usvojila?italija?hrvatska?francuska?portugal?...ak o putujes,pitaj malo kolege po evropi o tome,nemoj mene...
I vec sam rekao to sto ti i tvoji istomisljenici zastupate se resava poreskim zakonima a ne Zakonima o svojinskim odnosima.-ajde ne pricaj!?
Pusti mi tu neo-liberalnu Ala Vukotic pricu da te zamolim,laisses faire laisses pases je istorijska kategorija,nemoj mi je na nos nabijati...
sto god da se usvoji slijedi pad cijena nekretnina.
kontinentalac!? - turisticki radnik znaci.pozdrav,ja sam s raspravom zavrsio.
Da li je kaznjivo?
Nije zabrana. Ekvivalent tome članu je da se za predsjednika države ne može kandidovati strani državljanin (ovo je baš sad aktuelno :photo:). Znači, da bi se kandidovao mora da dostavi dokaz da je crnogorski državljanin. Ukoliko nema taj dokaz, ne može se kandidovati. Dakle - taj član se ne može prekršiti, osim ako neko ne falsifikuje dokumente, a to je drugo krivično djelo.
Siguran sam da Michael i pravnici imaju neku latinsku za ovakve odredbe :p.
A našem državljaninu nije zabranjeno da proda, no je strancu zabranjeno da knjiži. Isto kao što mu je zabranjeno/nije dozovljeno da glasa.
citaj malo bolje,i vise,ima jos odredbi koji to regulisu,ne samo ta koju parafraziras...
cudno je kako te odredbe niko ne dira i ne komentarise godinama,a sad odjednom poplava nekih liberalnih stavova...
kad sam ti naveo primjer svijeta,mislio sam da ces se zapitati zasto tako ljudi regulisu te odblaste?zbog cega?da li zato sto imaju iskustva o tome jos kad je kralj Nikola bio tinejdzer?ili ne znaju?zsto spanija to nije usvojila?italija?hrvatska?francuska?portugal?...ak o putujes,pitaj malo kolege po evropi o tome,nemoj mene...
Pusti mi tu neo-liberalnu Ala Vukotic pricu da te zamolim,laisses faire laisses pases je istorijska kategorija,nemoj mi je na nos nabijati...
sto god da se usvoji slijedi pad cijena nekretnina.
kontinentalac!? - turisticki radnik znaci.pozdrav,ja sam s raspravom zavrsio.
Mozda bi bolje bilo da u nju nisi ni ulazio.
Sem to malo latinskih izreka kojima pokusavas da nekog fasciniras tesko da je bilo sta od toga sto pises vrijedno paznje.
A ko je turisticki radnik, a ko pravnik, ostavljm da procijene oni koji su ovo pratili( ako su pratili)
Mozda bi bolje bilo da u nju nisi ni ulazio.
Sem to malo latinskih izreka kojima pokusavas da nekog fasciniras tesko da je bilo sta od toga sto pises vrijedno paznje.
A ko je turisticki radnik, a ko pravnik, ostavljm da procijene oni koji su ovo pratili( ako su pratili)
strucnjace,ovo nije bila latisnka izreka nego francuska maksima za drustveni period koji su prije par vjekova prosli!!!
dobro je to zokac,opusti se...nek izlistaju pa nek sude,evo trottera da zamolimo anketu da postavi :)
Juce sam pricao sa jednim tipom koji izvodi dosta kojekakvih radova. Kaze da nema posla koliko je imao ranije i da brojk novih porudzbi i najava je skoro 0. Prosle godinje u ovo doba rusi po primorju su stojali u redu za te njegove radove.
Nije zabrana. Ekvivalent tome članu je da se za predsjednika države ne može kandidovati strani državljanin (ovo je baš sad aktuelno :photo:). Znači, da bi se kandidovao mora da dostavi dokaz da je crnogorski državljanin. Ukoliko nema taj dokaz, ne može se kandidovati. Dakle - taj član se ne može prekršiti, osim ako neko ne falsifikuje dokumente, a to je drugo krivično djelo.
Siguran sam da Michael i pravnici imaju neku latinsku za ovakve odredbe :p.
A našem državljaninu nije zabranjeno da proda, no je strancu zabranjeno da knjiži. Isto kao što mu je zabranjeno/nije dozovljeno da glasa.
Nije sija nego vrat.
Na 100 nacina se nesto moze zabraniti. Ali rezultat je isti.
Ajde majk... sto petljas... mogao si mu fino kazati - slobodna trgovina, bez mesanja drzave u trade....
Ovako si ga skroz sludio :cheezy:
u pravu si,nije mi bila namjera... :toobad:
strucnjace,ovo nije bila latisnka izreka nego francuska maksima za drustveni period koji su prije par vjekova prosli!!!
dobro je to zokac,opusti se...nek izlistaju pa nek sude,evo trottera da zamolimo anketu da postavi :)
Na zalost ja ne znam francuski , i nisam ni pokusavao da je citam. Poveo sam se za jucerasnjom izrekom koju ste ti i raki tako nadahnuto citirali.
Ne sumnjam da bi u anketi dobro prosao, ipak si ti pravnik, a ja samo turisticki radnik, kako ti rece.
Nije sija nego vrat.
Na 100 nacina se nesto moze zabraniti. Ali rezultat je isti.
Znači da ukidamo ovo da stranac ne može bit pre$ednik?
Znači da ukidamo ovo da stranac ne može bit pre$ednik?
Dobro je ovako. Kakvi smo izabrali bi 48-me Staljina a danas mozda bog zna koga.
nb-campari 13-02-08, 14:06 mislim da nam je predugo stranac bio gazda
nb-campari 13-02-08, 20:16 ako sam dobro razumijo ministra finansija, (dnevnik) zakon kojim bi stranci imali pravo uknjizbe na nepokretnostima , ce biti usvojen u martu, na redovnom skupstinskom zasedanju.
black adder 13-02-08, 20:21 ako sam dobro razumijo ministra finansija, (dnevnik) zakon kojim bi stranci imali pravo uknjizbe na nepokretnostima , ce biti usvojen u martu, na redovnom skupstinskom zasedanju.
Ako se DPS dogovori sa SDP-om. Pošto je SDP protiv toga zakona.
U tome je kvaka!
U martu ide u raspravu to je rekao.
ajde da podjemo od pretpostavke da ce se taj zakon usvojiti.sto mislite da ce desiti?
Placevi i imanja x2, x3 van gradova i van primorja gdje je vec skupo. Neke stvari potencijalno atraktivne mogu i vise i to ponovo u zaledju. Dovoljno je malo puta da imaju. Ostalo sumnjam da ce se znatno mijenjati. To je moja procjena ali kako nasi znaju da odmah zacijene x10, x20, x100 mislim da se ulagaci mogu i tu brzo o'laditi. Ovo je samo nagadjanje naravno i bez namjere da obrazlazem sto se obrazloziti ne moze jer nemam argumente vec kao sto sam kazao nagadjam.
jedan_prošli 13-02-08, 22:26 Tako smo se i mi šalili ;) Istarska šupa, nekomforna, rasvjeta na petrolej, ložište u prizemlju, šupa je u nizu, bez parkinga, bez placa. Cijena 150 000 eura. Ali je šupa kamena i 25 km od mora ;) Evo Vam malo osvježenja.
http://www.aleksinac.net/nauka/434.html
100 m2 cca 520 eura, + glina + malo stolarije + ovčja vuna + turisti na poljoprivrednom placu + 100 eura dan + puno puta puno ;)
nb-campari 13-02-08, 23:19 ako zakon prodje, ja vidim vise novca kod naroda.sadasnja situacija ne cini neki plac ili stan jeftinijim nego mrtvim.
nb-campari 14-02-08, 00:24 U martu ide u raspravu to je rekao.
da, tako je rekao, ali je malo i komentarisao zakon. tipa, zasto nesto, da ne vredi vise, ako moze da vredi vise.
nb-campari 14-02-08, 00:26 Ako se DPS dogovori sa SDP-om. Pošto je SDP protiv toga zakona.
U tome je kvaka!
mozda je za stanje na berzi malcice i sdp doprinio?
black adder 14-02-08, 00:41 mozda je za stanje na berzi malcice i sdp doprinio?
Sumnjam. Moj prijatelj (baš dobar drug iz djetinjstva) i ja smo po preporuci istaknutog člana SDP (ministra) kupili akcije na koje smo višestruko izgubili! Inače taj čovjek i njegov otac su veliki prijatelji.
Sad kukamo u duetu a ništa ne možemo da mu kažemo. Kad mu je jednom prilikom moj drug pomenuo akcije kad je bio ovaj kod njega kući, rečeno mu je da ne brine i da će to doć na svoje i da ne prodaje!
Koliko mu je za vjerovat ti procjeni sam. Ja iskreno neznam dali mu vjerujem ili ne!
Sumnjam. Moj prijatelj (baš dobar drug iz djetinjstva) i ja smo po preporuci istaknutog člana SDP (ministra) kupili akcije na koje smo višestruko izgubili! Inače taj čovjek i njegov otac su veliki prijatelji.
Sad kukamo u duetu a ništa ne možemo da mu kažemo. Kad mu je jednom prilikom moj drug pomenuo akcije kad je bio ovaj kod njega kući, rečeno mu je da ne brine i da će to doć na svoje i da ne prodaje!
Koliko mu je za vjerovat ti procjeni sam. Ja iskreno neznam dali mu vjerujem ili ne!
To je 100% RUPV :D
Da se vlasnik pita
Podgorica - Ministar finansija Igor Lukšić kazao je, govoreći o Predlogu zakona o svojinsko-pravnim odnosima, da taj zakonski projekat ima obavezu da zaštiti privatnu svojinu i Ustavom zagarantovano pravo na raspolaganje tom imovinom.
- U tom smislu, treba da omogućimo građanima da u narednom periodu njihova imovina vrijedi više, a ne manje - naveo je Lukšić.
On je za TV CG rekao da je drugo pitanje kako upravljati državnom imovinom.
- Slažem se sa svim ocjenama koje su date, da treba razmisliti i ići u pravu dugogodišnjih zakupa, koncesija i zajedničkih ulaganja. Ali, kad je u pitanju privatna svojina, onda treba dopustiti ljudima da sami odluče, jer oni sami najbolje znaju da upravljaju onim što je njihovo - istakao je Lukšić.
On je, između ostalog, kazao da novi zakon o bankama predviđa veća ovlašćenja za Centralnu banku.
VIJESTI
nb-campari 14-02-08, 08:46 Sumnjam. Moj prijatelj (baš dobar drug iz djetinjstva) i ja smo po preporuci istaknutog člana SDP (ministra) kupili akcije na koje smo višestruko izgubili! Inače taj čovjek i njegov otac su veliki prijatelji.
mislio sam na zaustavljanje privatizacije i gubljenje vremena. a da ce sve doci na svoje znam i ja. tek slijede investicije. mnogi zele u crnu goru unijeti pare. svaki dan slusam takva govorkanja
Da se vlasnik pita
Podgorica - Ministar finansija Igor Lukšić kazao je, govoreći o Predlogu zakona o svojinsko-pravnim odnosima, da taj zakonski projekat ima obavezu da zaštiti privatnu svojinu i Ustavom zagarantovano pravo na raspolaganje tom imovinom.
- U tom smislu, treba da omogućimo građanima da u narednom periodu njihova imovina vrijedi više, a ne manje - naveo je Lukšić.
On je za TV CG rekao da je drugo pitanje kako upravljati državnom imovinom.
- Slažem se sa svim ocjenama koje su date, da treba razmisliti i ići u pravu dugogodišnjih zakupa, koncesija i zajedničkih ulaganja. Ali, kad je u pitanju privatna svojina, onda treba dopustiti ljudima da sami odluče, jer oni sami najbolje znaju da upravljaju onim što je njihovo - istakao je Lukšić.
On je, između ostalog, kazao da novi zakon o bankama predviđa veća ovlašćenja za Centralnu banku.
VIJESTI
Igor je dobar momak i drzim da je dobar ministar.Medjutim moram reci da je ovo klasicna zamnjena teza.Pazite,NE ZABRANJUJE SE NASIM LJUDIMA DA PRODAJU ZEMLJU,STANOVE-STO LI VEC(u skladu sa ustavom kao najvisim pravnim aktom s kojim svi ostali akti moraju biti u skladu...) VEC SE ZABRANJUJE STRANIM DRZAVLJANIMA STICANJE NEKRETNINA NA SVOJE IME ZABRANJUJE IZ PROSTOG RAZLOGA STO NASE DRZAVLJANE U SVOJIM ZEMLJAMA NE TRETIRAJU ISTO! Neko ce reci "nije sija nego vrat",ali razlika postoji.
Dr Valentino je rekao ,parafraziram: neminovno je da drzave u tranziciji moraju zastiti svoje gradjane od provale kapitala.Ovo je samo jedan od nacina.Jasno je da ce 90% ljudi da pati ,a ostatak da ima neke koriste.Da li je to populizam ili ne,manje je bitno.Bitna je sustina stvari.
Uzgred da pomenem,projekat u Toloskoj sumi je extra.Bar mi se dva puta vise od Maksima svidja...
vrijedi pogledati www.toloskasuma-apartmani.com
ne reklamiram nikoga,jednostavno-svidja mi se to sto se nudi.mislim da vrijedi...
Uzgred da pomenem,projekat u Toloskoj sumi je extra.Bar mi se dva puta vise od Maksima svidja...
vrijedi pogledati www.toloskasuma-apartmani.com
ne reklamiram nikoga,jednostavno-svidja mi se to sto se nudi.mislim da vrijedi...
Dovoljno mi je da im vidim sajt, vala su mogli još 50 eura pridati pa da se može i nešto korisno viđeti na sajtu.
Ono je užas(što se prezentacije tiče), ali interesantno je što se tiče mjesta i apartmana.
Dovoljno mi je da im vidim sajt, vala su mogli još 50 eura pridati pa da se može i nešto korisno viđeti na sajtu.
Ono je užas(što se prezentacije tiče), ali interesantno je što se tiče mjesta i apartmana.
Po 2,200€/m2 ili 2,000€/m2 odjednom.
Po 2,200€/m2 ili 2,000€/m2 odjednom.
Samo neka su zdravo!
Pera Detlic 14-02-08, 13:33 Igor je dobar momak i drzim da je dobar ministar.Medjutim moram reci da je ovo klasicna zamnjena teza.Pazite,NE ZABRANJUJE SE NASIM LJUDIMA DA PRODAJU ZEMLJU,STANOVE-STO LI VEC(u skladu sa ustavom kao najvisim pravnim aktom s kojim svi ostali akti moraju biti u skladu...) VEC SE ZABRANJUJE STRANIM DRZAVLJANIMA STICANJE NEKRETNINA NA SVOJE IME ZABRANJUJE IZ PROSTOG RAZLOGA STO NASE DRZAVLJANE U SVOJIM ZEMLJAMA NE TRETIRAJU ISTO! Neko ce reci "nije sija nego vrat",ali razlika postoji.
Nažalost griješiš prijatelju Michael. Nisi pažljivo čitao moje postove.:nono2:
Baš se ZABRANJUJE NASIM LJUDIMA DA PRODAJU ZEMLJU,STANOVE!
Mogu da prodaju Marku i Janku, a ne mogu DŽonu, Janezu i Dimitriju.
Zakon mi određuje da mogu da prodam svoju imovinu prvoj dvojici, a ne smijem ovoj zadnjoj trojici! Đe je tu logika i pravičnost prema meni?
Nažalost griješiš prijatelju Michael. Nisi pažljivo čitao moje postove.:nono2:
Zakon mi određuje da mogu da prodam svoju imovinu prvoj dvojici, a ne smijem ovoj zadnjoj trojici! Đe je tu logika i pravičnost prema meni?
dje je prema meni kad u Sloveniji kod janeza ne mogu stan kupiti?
pero,nemoj me uciti pravu leba ti...
ako ti je volja,mogu ti siroku literturu o pravu i pravicnosti preporuciti...ius est ars bonie at equi a ne palamudjenje o nekoj ugrozenosti koje nema,i mlacenje prazne slame i filozofiranje o krajne jasnim i preciznim stvarima
prica nam svakako ide u pogresnom smjeru...
na mjesto i apartmane sam mislio.
2000€? s obzirom sto se sve nudi za te pare to je hajat.
Kakav faul! Ovo je za žuti.
Rusi platili Skočiđevojku 2,3 miliona, prodali za 50
Podgorica - Od trgovine nekretninama u Crnoj Gori ubjedljivo najveću korist imaće preprodavci. Najbolji primjer za to je prodaja nekadašnje vojne lokacije Skočiđevojka, od koje su ruski investitori inkasirali više od 50 miliona eura.
Rusi su Skočiđevojku, površine oko 65.000 kvadrata, početkom maja 2005. platili samo 2,3 miliona eura, i zaradili "puta 20".
Kupac je egipatski investicioni fond koji, kako su obaviješteni Vlada i Opština Budva, namjerava da gradi hotel na toj lokaciji.
Do prije godinu i po na primorju se prilično jeftino moglo doći do atraktivnih lokacija. To su iskoristili brojni strani investitori, a najviše Rusi.
Posebno jeftine bile su vojne lokacije, za čiju je prodaju, uključujući i Skočiđevojku, bio zadužen tadašnji Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore.
Na primjer, lokacija Glavati muo (20.000 kvadrata) u Prčanju prodata je za 1,45 miliona, Platamuni (25.000 m2) kod Kotora 627.000 eura itd.
Od sticanja nezavisnosti, svi vojni objekti i zemljište na teritoriji Crne Gore pripali su Vladi koja je zadužena za njihovu valorizaciju i eventualnu prodaju.
U međuvremenu kvadrat zemljišta u Crnoj Gori skočio je višestruko. Dalja preprodaja se vjerovatno najviše isplati, iako su brojni kupci najavljivali gradnju hotelskih kompleksa.
VIJESTI
KUPIO SAM PLAC OD RUSA TU VISE REZEVICA!
e taman ce nam ovo doc!!!
Vec znam jedan slucaj dje su dvojica nasih ljudi kupili plac za 220 eura od rusa koji ga je platio 60 eura. Da ironija bude veca jedan od njih je posredovao u prodaji rusu.
nb-campari 15-02-08, 08:40 Vec znam jedan slucaj dje su dvojica nasih ljudi kupili plac za 220 eura od rusa koji ga je platio 60 eura. Da ironija bude veca jedan od njih je posredovao u prodaji rusu.
kad bi tako akcijama digli cijenu..
Rusi platili Skočiđevojku 2,3 miliona, prodali za 50
Podgorica - Od trgovine nekretninama u Crnoj Gori ubjedljivo najveću korist imaće preprodavci. Najbolji primjer za to je prodaja nekadašnje vojne lokacije Skočiđevojka, od koje su ruski investitori inkasirali više od 50 miliona eura.
Rusi su Skočiđevojku, površine oko 65.000 kvadrata, početkom maja 2005. platili samo 2,3 miliona eura, i zaradili "puta 20".
Kupac je egipatski investicioni fond koji, kako su obaviješteni Vlada i Opština Budva, namjerava da gradi hotel na toj lokaciji.
Kakva šteta (za Ruse) što nije donesen novi zakon - sigurno bi neki strano fizičko lice ovo platio barem 100 miliona.:yeahright:
http://www.politika.co.yu:8080/uploads/rubrike/32814/i/1/C.-GORA.jpg
Velike investicije i pritisak ulagača :smokeing:
Ubrzani razvoj Crne Gore diktira i rešavanje nekih starih infrastrukturnih problema: vodosnabdevanje, putna mreža, odlaganje otpada... :yeahright:
Samo u prošloj godini u Crnu Goru je privučeno 900 miliona evra novih stranih investicija i po ulaganjima po glavi stanovnika ova republika je i dalje na samom vrhu u Evropi.
Nedavno je u Los Anđelesu na jednom od najvećih turističkih investicionih skupova na svetu, gde je predstavljen izveštaj Svetskog centra za turizam i putovanja, konstatovano da i male i velike zemlje beleže dobre rezultate u turizmu susrećući se sa istim problemima. U vrhu liste između dve velike zemlje Kine i Indije, našla se – Crna Gora.
Ubrzani razvoj uslovio je da se ozbiljno počne sa rešavanjem infrastrukturnih problema, decenijama prisutnih u Crnoj Gori. Prema rečima Predraga Nenezića, ministra za turizam i zaštitu životne sredine Crne Gore, projekat regionalnog vodosnabdevanja biće sigurno završen za sezonu 2010. godine. Drugi vrlo važan zadatak i investicija jeste putna mreža u koju će ove godine biti uloženo petnaestak miliona, a u naredne tri godine 143 miliona evra. Otpadne vode su vrlo ozbiljan projekat, za koji je planirano da se u naredne četiri godine izdvoji 45 miliona evra, kada će biti završena sva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (sa izuzetkom Ulcinja). Tivat, Kotor, Budva, Herceg Novi i Bar su već počeli sa ovim radovima.
I kada je u pitanju čvrsti otpad Crna Gora se odlučila za regionalnu sanitarnu deponiju, a projekti za rešavanje ovog problema biće završeni do početka 2010. godine.
Puno toga je urađeno na zaštiti prostora, a u parlamentu Crne Gore je ratifikovana barselonska konvencija i potpisan čuveni Protokol koji podrazumeva integralnu zaštitu u obalnom području.
Potpisivanjem Protokola Crna Gora se, kao i većina mediteranskih zemalja, obavezala na poštovanje pravila, a EU će doneti deklaraciju kojom će pojačati snagu ovog protokola. Svakako, svi urbanistički projekti koji su započeti u toku ratifikacije ovog dokumenta moraće da se završe, jer ni jedan međunarodni ugovor nema retroaktivno dejstvo.
Međutim, posle usvajanja Protokola sve mora da se planira u zoni van stotinu metara od najvećeg talasa u toku zime na primorju. To je jako važno, posebno zbog činjenice da Crnogorsko primorje ima puno neodgovarajuće gradnje. Mora se imati u vidu da je 78 odsto crnogorske obale neizgrađeno, to je, dakle, zona bez ikakve gradnje, i da su najatraktivnije lokacije očuvane (pošto su bile vojne) i sada će biti date na turističku valorizaciju. I sve ostale zelene zone definisane prostornim planom posebne namene, područja morskog dobra osnažiće se ovim protokolom i obezbediće se odgovarajuće korišćenje prostora na primorju, objasnio je Nenezić.
Radiće se i prostorni plan posebne namene za područje Bjelasice i Komova :unsure:, potom i detaljni planovi za turističke opštine na severu :nonono:. Ovo je samo jedan od načina da se odoli velikom pritisku investitora na Crnu Goru i da se odaberu pravi strateški partneri za razvoj ekonomije i turističkog sektora Crne Gore na duge staze.
S. Lučić
[objavljeno: 15.02.2008.]
CRNA GORA – NEKRETNINE
Velike investicione mogućnosti u Crnoj Gori
Britanska kompanija Dejvid Stenli Redfern /David Stanley Redfern Ltd/, uvrstila je Crnu Goru na listu zemalja sa top investicionim mogućnostima na području nekretnina.
U kompaniji, koja pruža savjetodavne usluge prilikom istraživanja rastućih tržišta nekretnina u inostranstvu, smatraju da su zemlje na obali Jadrana »velika vijest« u svijetu nekretnina.
»Jedna od tih zemalja je Crna Gora, koja je sa proglašenjem nezavisnosti katapultirana pravo u istočno-evropski ekonomski bum. Lijepa, netaknuta zemlja, to je Crna Gora, koja je sa brdima i dolinama sa bujnom vegetacijom, divnom obalom i čistom životnom sredinom, konačno od globalnih investitora i turista dobila pažnju koju zaslužuje«, ocijenili su u Dejvid Stenli Redfernu.
Crna Gora je, kako su dodali, počela da jača od kada je izašla iz zajednice sa Srbijom, što se ispostavilo kao dobra odluka za bivšu komunističku zemlju.
Predstavnici britanske kompanije podsjećaju da je Crnoj Gori, kao nezavisnoj državi, omogućeno priključenje međunarodnim finansijskim institucijama, dobijanje znatne pomoći od Evropske unije za poboljšanje stabilnosti i infrastrukture i osiguranje nastavka snažnog privlačenja stranih investicija – sve u okviru priprema za evropske integracije.
»Neki ljudi su zabrinuti u vezi sa tržištima u razvoju i kažu da tamo ne treba investirati, već samo u ona sigurna. Kao što kažu, malo znanja je opasna stvar, zato su ovi ljudi potpuno u krivu«, naveli su iz Dejvid Stenli Redferna.
Oni podsjećaju da su mnogi eksperti puni optimizma kada su u pitanju tržišta u nastajanju u istočnoj Evropi i svijetu.
Crna Gora je, kako su ocijenili, veoma pogodno tržište za investiranje u nekretnine jer, između ostalog, nema ograničenja za strano vlasništvo.
Colliers će u Crnu Goru dovesti međunarodne investitore
Autor/izvor: SEEbiz / Mina
Colliers je u Crnoj Gori aktivan od 2000. godine, tako da već radi na postojećim projektima, kao što je na primjer Delta tržni centar u Podgorici.
Colliers International u Crnoj Gori će u narednom periodu raditi na velikim projektima, sa značajnim međunarodnim investitorima, za koje vjeruje da će koristiti zemlji i da će biti pozitivno dočekani, saopšteno je iz kompanije. »Imamo niz projekata koje ćemo objaviti javnosti u Crnoj Gori tokom narednih sedmica i mjeseci«, rekao je agenciji Mina-business šef kancelarije Koliersa u Crnoj Gori, Andreas Marambos.
Ta najveća međunarodna imovinska konsultantska firma u jugoistočnoj Evropi otvorila je ove sedmice kancelariju u Podgorici. U kompaniji smatraju da Crna Gora ima veliki potencijal i očekuju da će Colliers odigrati konstruktivnu ulogu u njenom razvoju.
Colliers je globalno udruženje nezavisno posjedovanih i rukovođenih kompanija, koje ima 267 kancelarija u 57 zemalja na šest kontinenata. Posjeduje kancelarije i u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Srbiji, a djeluje i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kipru. U ovoj godini namjeravaju da otvore kancelarije u Splitu i Ljubljani.
Kompaniju je u Bugarskoj 1991. godine osnovao Philip Bay, koji je regionalni direktor za jugoistočnu Evropu i većinski akcionar. On je na otvaranju kancelarije u Podgorici rekao da je ljepota zemlje vitalni resurs koji treba da bude zaštićen i sugerisao da održivi razvoj nudi najbolju budućnost za lokalne zajednice i za poslovne interese.
Colliers International jugoistočna Evropa je učestvovao u razvoju najvećih projekata koji definišu tržište u zemljama u kojima posluje, na primjer, Poslovni park Sofija, Aerodrom Beograd i Avenue tržni centar u Zagrebu. Proglašen za Imovinskog konsultanta godine u regionu u prošloj, drugu godinu uzastopno. Prihod Colliersa u svijetu iznose 1,6 milijardi USD godišnje, sa 63,5 milijardi godišnjih transakcija.
Prosječni godišnji rast prihoda Colliersa jugoistočna Evrpopa tokom posljednjih pet godina iznosi 69 odsto. Očekivani rast prihoda u ovoj godini u odnosu na prošlu je 75 odsto. Cilj kompanije je da u jugoistočnoj Evropi ostvari milijardu USD godišnjeg prihoda do 2010.
PREDLOG ZAKONA O SVOJINSKO-PRAVNIM ODNOSIMA NUDI NOVE MOGUĆNOSTI
Građani lakše do stana, graditelji do kredita
Predlogom zakona o svojinsko – pravnim odnosima, hipoteka će moći da se ustanovi i na objektu koji je u izgradnji, što u dosadašnjem propisu nije bilo moguće. Ovakvo rješenje, smatraju zakonopisci, imaće pozitivnog odraza na stambenu izgradnju, a posebno će dobro doći mladim bračnim parovima bez stana.
- Svjedoci smo da je poslednjih godina znatno povećana kupovina nepokretnosti koje su otplaćivane kreditnim sredstvima. Za veći iznos kredita banka je tražila odgovarajuće obezbjeđenje, najčešće u obliku hipoteke ili fiducijarne svojine. Banke nijesu, kao garanciju, prihvatale stanove koji nijesu upisani u katastar nepokretnosti, zbog čega je zakonopisac, u odredbama o hipoteci, pojednostavio postupak ustanovljenja ovog efikasnog sredstva obezbjeđenja potraživanja, objašnjava prof. dr Zoran Rašović, dekan Pravnog fakulteta i rukovodilac Radne grupe za izradu zakona o svojinsko-pravnim odnosima.
- Predloženim rješenjem, da se i na nedovršenom objektu ustanovi hipoteka, ocjenjuje Rašović, dobar je izlaz za one vlasnike zemljišta koji su krenuli u takvu investiciju. Nedavno objavljeni podaci pokazuju, recimo, da je prosječni Amerikanac, opterećen sa oko 18.000 dolara hipotekarnog kredita. Kod Slovenca je to oko 650 eura. U Crnoj Gori nema zvaničnih podataka o prosječnom hipotekarnom dugu, ali sigurno da nije ni približan ovim iznosima.
Rašović podsjeća da je po dosadašnjim rješenjima predmet hipoteke mogla da bude samo postojeća, ali ne i buduća nepokretnost.
- Predmet hipoteke može biti nepokretna stvar na kojoj postoji pravo svojine, zatim dio nepokretne stvari, u skladu sa odlukom o diobi; susvojinski dio u nepokretnoj stvari; poseban dio zgrade na kome postoji pravo svojine, odnosno drugo pravo koje sadrži pravo raspolaganja (stan, poslovne prostorije, garaža, garažno mjesto i dr.). U Predlogu zakona njima se dodaje i objekat u izgradnji.
Od ovakvog rješenja, naglašava Rašović, očekuje se da bitno ubrza stambenu i privrednu izgradnju, snizi kamatne stope, obezbijedi bolji položaj kreditora, zaštiti dužnika, odnosno vlasnika nepokretnosti kad to nije isto lice, i ubrza finansiranje privrednih aktivnosti u Crnoj Gori. Očekuje se takođe i to da doprinese pravnoj sigurnosti, a posebno povjerenju investitora, bitno unaprijedi kreditne sposobnosti građana i privrednih subjekata, doprinese uvećanoj aktivnosti banaka i njihovoj konkurenciji na tržištu i doprinese pojavi novih subjekata na tržištu i unapređenju konkurencije. Investitorima će omogućiti brže sticanje sredstava i to po dva osnova - zaključenih ugovora o kreditu i po osnovu unaprijed uplaćenih sredstava građana koji kupuju stanove na toj lokaciji, naglašava Rašović
Takođe, dobra strana ovih rješenja je i u tome što se pruža mogućnost investitorima da kroz model projektnog finansiranja realizuju različite vrste projekata. Ovaj model već odavno postoji na razvijenim tržištima kapitala, ističe Rašović. Suština je, kaže rukovodilac Radne grupe za izradu ovog propisa za koji javnost pokazuje veliki interes, u tome da se finansira preduzeće koje je osnovano upravo radi realizacije tačno određenog projekta. Kredit se odobrava na osnovu projektovanih novčanih tokova, a ne na bazi poslovanja preduzeća. Ovaj model omogućava finansiranje izgradnje stambenih i poslovnih zgrada, industrijskih i turističkih kapaciteta, komercijalnih objekata...
Da bi se sve to realizovalo potrebno je da investitor, kao korisnik kredita, osnuje novo projektno preduzeće koje će obezbjediti odobrenje za izgradnju objekta, kao i ostalu dokumentaciju nadležnih institucija. Investitor je dužan da banci dostavi kompletnu dokumentaciju u vezi projekta kao i detaljan biznis plan. On obezbjeđuje i određeni iznos sopstvenih sredstava za finansiranje projekta. Potrebno je da ima i dokazano iskustvo u ovoj oblasti. Otplate i rokovi dospjeća kredita se u potpunosti prilogođavaju samom projektu i rokovima izgradnje. Tako fizička i pravna lica mogu kupovati i nekretnine u izgradnji, a sredstva od prodaje namijenjena su za vraćanje kredita investitoru, objašnjava dekan Pravnog fakulteta.
Od novih rješenja očekuje se da banke ne samo kreditiraju investitora za izgradnju objekta već da investitor sa bankom osnuje zajedničko preduzeće radi investiranja izgradnje objekta. Takođe se očekuje da banke odobravaju stambene kredite koji će se garantovati neuknjiženim, ali fizički završenim objektima, koji se po Predlogu zakona izjednačavaju sa objektima u izgradnji.
Banke će, smatra rukovodilac Radne grupe za izradu zakona o svojinsko – pravnim odnosima, vjerovatno pristati na ovakvu garanciju ako se radi o potpuno završenim i useljivim objektima kod kojih faktičko stanje ne odstupa od građevinske dozvole u mjeri u kojoj bi to moglo dovesti do rušenja cijelog objekta ili njegovog dijela, čime bi se značajno smanjila njegova vrijednost.
Namirivanje
Ako potraživanje obezbijeđeno objektom u izgradnji dospije prije okončanja gradnje, njegovo namirivanje vrši se ustupanjem, uz naknadu, prava gradnje utvrđenog pravosnažnim odobrenjem za gradnju i prodajom stvari koje su ugrađene u objekat. Ovo namirenje se vrši po pravilima koja važe za vansudsku i sudsku prodaju hipotekovane stvari, u zavisnosti od toga za koji su se način prodaje ugovorne strane opredijelile, objašnjava dekan Pravnog fakulteta.
Po okončanju postupka namirenja, organ koji je izdao odobrenje za gradnju zamjenjuje ga novim (izdaje istovjetno odobrenje i poništava staro) na ime kupca prava gradnje i stvari koje su ugrađene u objekat u izgradnji. Kupac kome je izdato novo odobrenje za gradnju stupa u trenutku kupovine, po samom zakonu, u sva prava i obaveze prodavca, odnosno prethodnog investitora.
Banke će kontrolisati projekat
Potencijalni rizik u odobravanju hipotekarnih kredita treba tražiti u eventualnom nenamjeskom trošenju sredstava dobijenih od prodaje stanova, a ne za izmirenje obaveza prema banci. Zato se očekuje da banka uspostavi sistem pune kontrole nad sredstvima, tako što će se namjenski otvoriti računi kod banke preko kojih bi se pratio svaki pojedinačni projekat gradnje. Efikasna kontrola od strane banke garantuje uspješnu gradnju i uredno izmirivanje obaveza od strane korisnika kredita, ističe Rašović.
Građevinska dozvola – uslov
Da bi buduća nepokretnost mogla biti predmet hipoteke treba da se ostvare sljedeći uslovi: da je zaključen ugovor o hipoteci, da je predmet toga ugovora objekat u izgradnji ili poseban dio objekta u izgradnji (stan, poslovne prostorije, garaže i drugi posebni djelovi), zatim da su ostvareni zakonom propisani uslovi za početak građenja, što podrazumijeva izdatu građevinsku dozvolu. Osim ovoga, neophodno je da je izvršen upis ugovorne hipoteke na objekat u izgradnji u skladu sa odredbama Zakona.
Kao objekat u izgradnji smatra se, naglašava rukovodilac Radne grupe, i objekat koji je završen, kao i njegov posebni dio (stan, poslovna prostorija, garaža) koji iz nekog razloga nije upisan u katastar nepokretnosti, pod uslovom da su ostvareni uslovi za upis.
Rizik po dogovoru
Ugovorom o hipoteci ili nekim drugim ugovorom uređuje se pitanje snošenja rizika eventualnog rušenja nepropisno sagrađenog objekta na kome je upisana hipoteka. Takav teret mogu snositi dužnik, vlasnik nepokretnosti, kad to nije isto lice, i povjerilac. Svi oni zajedno mogu, takođe, da ugovore snošenje rizika, ili pak da rizik može pasti samo na nekog, odnosno neke od njih.
Ako je hipotekovana nepokretnost objekat u izgradnji ili neki njegov posebni dio, hipoteka se upisuje na zemljište na kome se gradi. Po okončanju gradnje i upisivanjem prava svojine na izgrađenom objektu (posebnom dijelu zgrade) nadležni područni organ Uprave za nekretnine po službenoj dužnosti upisuje i hipoteku na izgrađenom objektu ili njegovom posebnom dijelu, kaže Rašović.
V. Šofranac
Pobjeda
Previsoke cene zaustavile prodaju
(1 votes, average: 10 out of 10)
Loading ...
Informacije
Podgorica - Prodaja nekretnina na crnogorskom tržištu opala je zbog previsokih cena kuća i stanova, kažu prodavci nekretnina.
Članak je u potpunosti preuzet sa sajta B92,
Izvor: Tanjug
Prodaja nekretnina je prošle godine naglo porasla zbog dolaska stranih kupaca na primorje. Prema navodima prodavaca, prodaja na najatraktivnijim lokacijama na primorju i većim gradovima gotovo je stala.
Oni su kazali da je zbog previsokih cena opala tražnja nekretnina na Crnogorskom primorju, koje je važilo kao najatraktivnije tržište, ali i u Podgorici i planinskim centrima, gde je potražnja, takođe, u poslednjih godinu i po bila visoka.
Cene nekretnina proletos se vrtoglavo su porasle tako da je kvadratni metar stana u Podgorici i na primorju prodavan i po 2.500 evra, a kvadrat građevinskog zemljišta po cenama od 200 do 400 evra.
Domaći eksperti i vlasnici agencija za prodaju nekretnina već nekoliko meseci upozoravaju da je tržište nekretnina u Crnoj Gori “pregrejano”.
Oni su naveli i da se može desiti da se strani kupci čiji je dolazak podigao cene nekretnina, zbog previsokih cena napuste Crnu Goru i presele se u susednu Albaniju i Grčku, koje, takođe, imaju prelepe peščane plaže, bolje puteve i vodosnabdevanje, a cene su znatno niže.
Prodaja nekretnina je gotovo potpuno stala jer je pala tražnja zbog visokih cena”, rekao je danas vlasnik najveće budvanske agencije “Imperija” Dragan Nikolić navodeći da se u poslednje vreme cena kvadrata u Budvi kretala od 2.500 do 10.000 evra.
On smatra da je na pad prodaje nekretnina uticalo to što je u Rusiji sada otežano iznošenje novca iz zemlje, a cena kvadrata na primorju u Albaniji kreće se između 400 i 800 evra, što je znatno manje u odnosu na crnogorske cene.
I direktor podgoričke agencije “Interšpar” Saša Dedeić potvrdio je da je kupoprodaja nekretnina u glavnom gradu skoro stala navodeći da je osnovni razlog “pad tražnje zbog visokih cena”.
Poslednja dva meseca stala je prodaja, iako agencije to tek sada priznaju kada svega jedan ili dva posla imaju tokom jednog meseca. Strana tražnja, posebno ruski investitori, dislocirali su se, jer ono što u Crnoj Gori košta 1.000 eura u Albaniji se može kupiti za 100 eura”, rekao je Dedeić.
To su potvrdili i vlasnici građevinskih firmi “Zetagradnja” i “Cijevna komerc” Blagota Radović i Danilo Petrović ocenivši da je crnogorsko tržište nekretnina “pregrejano” i da će doći do pada cena i stablizacije tržišta na kome će se kvadrat stana prodavati po cenama od 1.500 do 1.600 evra.
Nekretnine su poskupele samo u primorskim i planinskim turističkim centrima i u Podgorici, dok se u ostalim gradovima i selima, posebno na severu Crne Gore, stanovi, kuće i zemlja prodaju po veoma niskim cenama jer uopšte nema tražnje.
Clanak je prije par mjeseci,ali potenciram sustinu - cijene su problem sto nema trgovine,a ne zakoni i sl...
To su potvrdili i vlasnici građevinskih firmi “Zetagradnja” i “Cijevna komerc” Blagota Radović i Danilo Petrović ocenivši da je crnogorsko tržište nekretnina “pregrejano” i da će doći do pada cena i stablizacije tržišta na kome će se kvadrat stana prodavati po cenama od 1.500 do 1.600 evra.
Puste zelje, doticna gospoda ce biti zadovoljna i po 1.100 da prodaju. Samo ko je lud ce da plati stan na S Aerodrom po 1.500-1.600. Ponavljam da cijena kvadrata prema izvodjacima nije preko 800-900e, stvarno im je dosta da nam se ograde za organizaciju posla 20-25%. Oni su samo organizatori i nista vise jer uzimaju novac unaprijed tako da prica da su investitori nije istina, naravno zbog toga sto su alavi sad ce da postanu i investitori jer im niko ne kupuje stanove a moraju da ih zavrse.
SajoGrupa ima zanimljiv oglas u Vijestima: prodaju se stanovi u Blok 9 po cijeno od 1.500em2 i ponuda vazi samo do 30.03.08, :thumb_down:, a sta ce to da se desi posle toga datuma pa panuce cijene jos, kakvi su to foliranti!
Mnogo si rekao 800-900 eura, ni jedan od njih ama bas ni jedan, osim ako objekat nije bio bas bas lux kategorije nije presao cijenu od 600 eura po m2 i to je limit. Zgrade na Starom aerodromu su u prosjeku oko 400 eura kostale te tzv investitore. Sada vidite kolika je zarada. U pravu si kada kazes kakvi su to ''investitori''. To su deraci.
Sve više nezakonitosti u prometu nekretnina
PODGORICA - "Nelegalne pojave” u trgovini nekretninama prolaze nekažnjeno jer država još nije donijela precizne propise kojima bi se regulisao njihov promet, odnosno definisalo ko ima pravo da posreduje u tom poslu.
Nelegalni agenati za prodaju nekretnina kojih je sve više u Crnoj Gori, a pogotovo na primorju, predstavljaju ogromnu smetnju regularnoj trgovini, ocijenio vlasnik budvanske agencije Imperija, Dragan Nikolić. On je kazao da nelagalni agenati najviše ugrožavaju one koji legalno rade i plaćaju porez državi.
“Tim nelegalnim poslom bave se mnogi, od konobara i molera do avdokata. Njima niko ništa ne može, ne plaćaju porez, a finansijska policija ne može da ih kontroliše jer nemaju zvaničnu firmu”, rekao je Nikolić agenciji Mina-business.
On je dodao da nelegalni agenti na terenu “rade lažni marketing”, imaju odštampane vizit karte i predstavljaju se kao legalni predstavnici zvaničnih agencija. Nikolić smatra da “nelegalne pojave” u trgovini nekretninama prolaze nekažnjeno jer država još nije donijela precizne propise kojima bi se regulisao njihov promet, odnosno definisalo ko ima pravo da posreduje u tom poslu.
Posao neovlašćenih agenata za nekretnine, prema njegovim riječima, najčešće obavljaju i vlasnici i izdavaoci soba “na crno”.
“Legalne agencije za promet nekretnina, koje su uredno registrovane ne predstavljaju konkurenciju. Kada bi se i nelegalni registrovali, ne bi predstavljali problem, jer je konkurencija u ovom poslu zdrava i stimulativna”, tvrdi Nikolić.
“Oni koji ne žele da legalizuju posao, divljim radom i sivom ekonomnijom žele da izbegnu plaćanje dažbina, čime oštećuju državu, kupce i legalne agencije”, kazao je Nikolić.
nestasni_cipiripi 24-02-08, 06:39 Ewo pr iz hn,ja sam to juce cuo i ne mogah wjerowat.kuca od 75m2 i ima mozda 100m2 placa ispred prodata je za 2,500.000!!a drzava vilu igalo od 270m2,placem pod sumom od 2500m2,i jos jednim objektom od 90m2
cijeni 2,250.000
Čim Baća izlazi lagano iz tog posla znači da je gotovo.
Iliti čim su u taj posao uskočili šuša i maruša, nema tu leba.
Prodavali pojedini cipele do juče i punili kobasice i postali građevinari.
Ok, na stranu šta je ko radio, ali rekao sam prije i ponavljam kvadrat stana na lokacija Tološi(Blok9-blok90), Radoje Dakić, okolina smrdulje, Stari Aerodrom i slična preko 1400 ne valjaju pa da su od zlata ti stanovi a ne onakvi kakvi su.
Apartmani u Tološkoj šumi 1800 ili 2000 zaboravio sam, ajde jadan:bye2:
Mnogo si rekao 800-900 eura, ni jedan od njih ama bas ni jedan, osim ako objekat nije bio bas bas lux kategorije nije presao cijenu od 600 eura po m2 i to je limit. Zgrade na Starom aerodromu su u prosjeku oko 400 eura kostale te tzv investitore. Sada vidite kolika je zarada. U pravu si kada kazes kakvi su to ''investitori''. To su deraci.
Nemoze ispod 800e (tu sam uracunao: plac 150-200e, 120-150e gradjevinska dozvola i 400-450e izgradnja) i da bude dobar kvalitet. Sad te pitam bili se ti zadovoljio-la, da ulozis 500.000e i da za godinu dana imas 700.000e, ja bih!
Ok, na stranu šta je ko radio, ali rekao sam prije i ponavljam kvadrat stana na lokacija Tološi(Blok9-blok90), Radoje Dakić, okolina smrdulje, Stari Aerodrom i slična preko 1400 ne valjaju pa da su od zlata ti stanovi a ne onakvi kakvi su.
ja sam jos od kraja ljeta prosle god pisao sto nas ocekuje u vezi cijena nekretnina PG-man,a Toloska suma mi se ucinila dobrom za 2000€ jer,kad vidim sto se sve nudi za te pare i vise cak ispada tako,no vjerovatno si u pravu...
Čim Baća izlazi lagano iz tog posla znači da je gotovo.-- naravno.sve ide u tom pravcu
Nemoze ispod 800e (tu sam uracunao: plac 150-200e, 120-150e gradjevinska dozvola i 400-450e izgradnja) i da bude dobar kvalitet. Sad te pitam bili se ti zadovoljio-la, da ulozis 500.000e i da za godinu dana imas 700.000e, ja bih!
Bravo darko jer kako je krenulo uskoro bi se neko pojavio tvrdeci da ce se moci kupovati za 500-600E. Gdje je granica ja mislim na 1100-1200E/m2 jer na toj cifri prestaje da kazem mogucnost ostvarivanja ekstraprofita. Inace skorije sam isao po stovaristima da gledam neke materijale i kojesta i vidim da je sve minimum skuplje za 50% u odnosu na cijene kada sam posljednji put kupova a to je bilo prije godinu i nesto dana.
Bravo darko jer kako je krenulo uskoro bi se neko pojavio tvrdeci da ce se moci kupovati za 500-600E. Gdje je granica ja mislim na 1100-1200E/m2 jer na toj cifri prestaje da kazem mogucnost ostvarivanja ekstraprofita. Inace skorije sam isao po stovaristima da gledam neke materijale i kojesta i vidim da je sve minimum skuplje za 50% u odnosu na cijene kada sam posljednji put kupova a to je bilo prije godinu i nesto dana.
tacno tako,postoji i doljna granica ispod koje nece moci da se ide.cijene ce polako kliziti ka toj granici,jer,kao sto vidite-nema zgrade u PG da se pravi a da nema slobodnih stanova svih kategorija.Pocelo je zestoko reklamiranje, ne pamtim nesto slicno.Ako je nedje stala prodaja-pocinje reklamiranje.Neke akcije,neki popusti,na svakoj drugoj stranici dnevnih novina...pored svih ranije nabrojanih razloga zasto bi trebale cijene padati(da se ne ponavljamo)
no ima i onih koji misle da je za drzavu i narod bolje sto vece cijene stanova na primjer da budu...kakvih manipulatora i pokvarenjaka ima majko moja.
nikola_VUK 24-02-08, 14:12 Posto sam krenuo malo da se bavim gradjevinarstvom cijene o kojima ovi pricaju 1500-1600 mislim da su malo preuvelicane ali mislim da nisu mnogo jer morate da uzmete u obzir da ja ako hocu regularno da uzmem gradj. dozvolu moram samo za tehnicke uslove da cekam izmedju 3-6 meseci, naravno ja cu sve da uradim da to maksimalno "ubrzam", troskovi raznoraznih ubrzanja koje ne smes nigde da spominjes a nisu ni malo naivni, a naravno placa ih krajnji kupac:trumpet:
Ne pominji to 'ubrzanje' ima nas ovde sto radimo za drzavu :)
Na primer plac od nekih 3.000m2 u Bloku 9 na koji je ucrtana zgrada od nekih 1.000m2 u snovi+5spratova i potkrovlje kosta 1.400.000e, da bi na toj parceli se napravila zgrada potrebno je 125em2 za gradevinsku dozvolu ili 6.000m2x125e=750.000e, za izgradnju na nacin kako ih rade gos "izvodjaci" potrebno je 320em2 ili 6.000m2x320e=1.1920.000, onda dodajte jos ako je prosjek stambenih jedinica 60m2 ili 100 stambenih jedinica dodajte jos oko 1000e po jednoj st jedinici za prikljucke na elektro mrezu i vodovod ili 100.000e. sumarno za zgradu od nekih 6.000m2 potrebno je kesa 4.170.000e, od kvadrature ukupne odbija se 12% na ulaz i stepenista ili 6.000m2-12%=5280m2. znaci cistog prostora stambenog ima 5.280m2/3.770.000e=789em2. Gos "izvodjaci' prodaju kvadrat stana po 1.600em2 i ceka se do useljenja 18mjeseci, sad na cijenu od 1.500e dodajte i 7% godisnju kamatu na orocena srestva a posto se radi o periodu od 18mjeseci, vise vam nije cijena 1.600em2 vec 1.760em2.Ja im preko 1.100em2 ne dam, a "izvodjaci" neka spuste cijenu zemljista na kome izvode radove
Posto sam krenuo malo da se bavim gradjevinarstvom cijene o kojima ovi pricaju 1500-1600 mislim da su malo preuvelicane ali mislim da nisu mnogo jer morate da uzmete u obzir da ja ako hocu regularno da uzmem gradj. dozvolu moram samo za tehnicke uslove da cekam izmedju 3-6 meseci, naravno ja cu sve da uradim da to maksimalno "ubrzam", troskovi raznoraznih ubrzanja koje ne smes nigde da spominjes a nisu ni malo naivni, a naravno placa ih krajnji kupac:trumpet:
Slazem se sa tobom da ovdje mora sve da se podmaze i da je materijal skocio 50% i da je zemlja skocila 100%, ali isto tako prije skoka ili prije par godina cijena kvadrata je bila oko 600em2 tako da je skok od 200% neopravdan, samo polako spustace gos cijenu kvadrata i kad im se pojavi kupac nece bit arogantni kao prosle godine nego ce da mole da se kod njih kupi stan i po1.100-1.200.
nikola_VUK 24-02-08, 19:17 Na primer plac od nekih 3.000m2 u Bloku 9 na koji je ucrtana zgrada od nekih 1.000m2 u snovi+5spratova i potkrovlje kosta 1.400.000e, da bi na toj parceli se napravila zgrada potrebno je 125em2 za gradevinsku dozvolu ili 6.000m2x125e=750.000e, za izgradnju na nacin kako ih rade gos "izvodjaci" potrebno je 320em2 ili 6.000m2x320e=1.1920.000, onda dodajte jos ako je prosjek stambenih jedinica 60m2 ili 100 stambenih jedinica dodajte jos oko 1000e po jednoj st jedinici za prikljucke na elektro mrezu i vodovod ili 100.000e. sumarno za zgradu od nekih 6.000m2 potrebno je kesa 4.170.000e, od kvadrature ukupne odbija se 12% na ulaz i stepenista ili 6.000m2-12%=5280m2. znaci cistog prostora stambenog ima 5.280m2/3.770.000e=789em2. Gos "izvodjaci' prodaju kvadrat stana po 1.600em2 i ceka se do useljenja 18mjeseci, sad na cijenu od 1.500e dodajte i 7% godisnju kamatu na orocena srestva a posto se radi o periodu od 18mjeseci, vise vam nije cijena 1.600em2 vec 1.760em2.Ja im preko 1.100em2 ne dam, a "izvodjaci" neka spuste cijenu zemljista na kome izvode radove
Racunica ti tu i tamo pije vodu ali odmah u startu da znas da na 3000m2 mislim da ne postoji teoretska sansa da ti neko dozvoli 6.000m2 stambenog prostora da uradis, sledece 320 e/m2 za izvodjenje radova podrazumeva samo najjeftiniji vid izgradnje (kineski PVC, kineske plocice i lamelni parketi ili bukovi/hrastovi III klasa, bez izolacija, sa gipsanima pregradnim zidovima, negletovani zidovi) ako je to to o cemu ti mislis onda ok to je to, ali u racunici za objekte koje ja imam nameru da radim cena za radove ispada oko 450-600 eura (zavisi od lokacije). Sem toga od gabarita u principi se odbija na stepenista i zidove od 20-25% zavisi da li je zgrada manja ili veca.
Ali u principu si u pravu za to da zarade ima jer da je nema niko se ne bi time bavio...
Racunica ti tu i tamo pije vodu ali odmah u startu da znas da na 3000m2 mislim da ne postoji teoretska sansa da ti neko dozvoli 6.000m2 stambenog prostora da uradis, sledece 320 e/m2 za izvodjenje radova podrazumeva samo najjeftiniji vid izgradnje (kineski PVC, kineske plocice i lamelni parketi ili bukovi/hrastovi III klasa, bez izolacija, sa gipsanima pregradnim zidovima, negletovani zidovi) ako je to to o cemu ti mislis onda ok to je to, ali u racunici za objekte koje ja imam nameru da radim cena za radove ispada oko 450-600 eura (zavisi od lokacije). Sem toga od gabarita u principi se odbija na stepenista i zidove od 20-25% zavisi da li je zgrada manja ili veca.
Ali u principu si u pravu za to da zarade ima jer da je nema niko se ne bi time bavio...
Po zakonu plac mora da bude veci tri puta od osnove zgrade(ima takvih ponuda),sto se tice Kine to i rade DA IH NE IMENUJEM,sto se tice gabarita koliko sam upoznat to ne moze da ide preko 15% naravno na objekte koji su oko 5.000m2 st prostora.Dali se isplati? Isplati se i na 1.150! prije destak mjeseci sam od jedne osobe koja je vjeruj mi kompetentna po pitanju gradjevinskih radova, saznao da paniraju da 40% zarade od posla, tada je cijena m2 bila oko 1.100m2. Meni je receno da se i na 1.100-1.200em2 moze dobro zaraditi ili sam ja mozda preskroman ako bih se zadovoljio sa 30%.
Jos nesto juce sam proveo dan sa solidno jakim investitorima koji rade na primorje i znate li sta su mi rekli da vec punih pola godine traznja je opala za 80%! Cijene kako stanova tako i zemljista su pregrijane i mora doci do pada.
Nemojte da kritikujete kineske stvari po defaultu. Imam dvoje blind vrata jedna "vrhunska" i druga kinesna. Mnogo su bolja kineska istina nesto su manjih dimenzija. Estetski su ljepsa, bolje su "legla" prilikom ugradnje, djeca ih mogu otkljucati za razliku od ovog drugog cuda sto nije bas bez veze, cijena je bila duplo manja itd.
nikola_VUK 24-02-08, 20:58 Znaci za plac sve zavisi od udljenosti od centra grada, sto je blize centru taj procent je veci ako ces bas za blok 6, ja sam tmo pogadjao jedan plac, imao je 496m2 a bilo j dozvoljeno 120m2 Po+P+2+Pk mislim da to dodje malo manje od 25%. Ali mislim da se obojica slazem da se isplati ali mislim da ljudi preteuju u kalkulaciji koliko se ispati... samo to!!!
Ako su stranci stvarno otisli, a vidjecemo jesu li nakon izglasavanja novog zakona o svojini kojim ce im se dozvoliti da knjize sve na sebe, dakle ako ni posle toga ne bude stranaca, onda ce cijene otici dosta dolje.
U tom zakonu ce biti dozvoljeno i da se stan u izgradnji stavlja pod hipoteku kod banaka, tako da ce to vjerovatno usporiti pad koji bi inace bio drastican.
Mnogi gradjevinari ce brzo izaci iz tog posla jer je zlatno vrijeme proslo, to opet znaci da ce ponuda novih stanova pasti, nakon sto se zavrsi ovo sto je sad zapoceto, time ce se donekle uravnoteziti ponuda i traznja, tako da pad vjerovatno nece biti tako drastican kao sto se svi na forumu nadamo, ali daj boze da nisam u pravu. Nesto taj pad nikako da dodje, ovo mi vise lici na srednjorocnu stagnaciju!
Ipak ako berza krene naprijed kao sto se ocekuje, eto novih para koje ce da se sele prema nekretninama, jer ce mnogi koji su se opekli proslogodisnjim padom akcija zeljeti da izvucu pare sa berze i transliraju ih u nekretnine, to je jos jedna stvar koja moze da uspori pad cijena , sve ovo vazi za PG dje je zvanicno prosjek 1700e/m2 po CBCG.
Ako su stranci stvarno otisli, a vidjecemo jesu li nakon izglasavanja novog zakona o svojini kojim ce im se dozvoliti da knjize sve na sebe, dakle ako ni posle toga ne bude stranaca, onda ce cijene otici dosta dolje.
U tom zakonu ce biti dozvoljeno i da se stan u izgradnji stavlja pod hipoteku kod banaka, tako da ce to vjerovatno usporiti pad koji bi inace bio drastican.
Stranci su i do sada mogli da knjize zemlju na svoje ime(otvore firmu, kupe zemlju, likvidiraju firmu i postaju kao fizicka lica vlasnici), to sto ce moci da se knjizi nesto sto je u izgradnji nece povecati promet to je i do sad moglo na sledeci nacin, podjes kod investitora das ucesce od 30tak% a oni ti daju mjenicu i sa njom ides u banku i dobijes kredit, kada se uknjizi nekretnina automaski banka stavlja hipoteku na nju. LJudi problem je u cijeni i dok ne padnu cijene nece biti prodje!
Mnogi gradjevinari ce brzo izaci iz tog posla jer je zlatno vrijeme proslo, to opet znaci da ce ponuda novih stanova pasti, nakon sto se zavrsi ovo sto je sad zapoceto, time ce se donekle uravnoteziti ponuda i traznja, tako da pad vjerovatno nece biti tako drastican kao sto se svi na forumu nadamo, ali daj boze da nisam u pravu. Nesto taj pad nikako da dodje, ovo mi vise lici na srednjorocnu stagnaciju!
Ipak ako berza krene naprijed kao sto se ocekuje, eto novih para koje ce da se sele prema nekretninama, jer ce mnogi koji su se opekli proslogodisnjim padom akcija zeljeti da izvucu pare sa berze i transliraju ih u nekretnine, to je jos jedna stvar koja moze da uspori pad cijena , sve ovo vazi za PG dje je zvanicno prosjek 1700e/m2 po CBCG.
Ima pada itekako,na S Aerodromu je prije par mjeseci prosjek bio oko 1.600m2 u izgradnji sad vec ima po 1.400em2!
Ima pada itekako,na S Aerodromu je prije par mjeseci prosjek bio oko 1.600m2 u izgradnji sad vec ima po 1.400em2!
Ja sam bio u Zetagradnji prije dva mjeseca da pitam za stan u izgradnji, moram ti reci da je i tada bilo stanova po cijeni od 1400e/m2, isto kao i sada, a ja bih nekako da bude 1000 ili barem 1100e/m2 , ali cu morati izgleda jos da cekam.
Stranci su i do sada mogli da knjize zemlju na svoje ime(otvore firmu, kupe zemlju, likvidiraju firmu i postaju kao fizicka lica vlasnici), to sto ce moci da se knjizi nesto sto je u izgradnji nece povecati promet to je i do sad moglo na sledeci nacin, podjes kod investitora das ucesce od 30tak% a oni ti daju mjenicu i sa njom ides u banku i dobijes kredit, kada se uknjizi nekretnina automacki banka stavlja hipoteku na nju. LJudi problem je u cijeni i dok ne padnu cijene nece biti prodje!
Da tacno, ali po ovom zakonu moci ces bez ucesca da uzmes kredit pokriven hipotekom na stan u izgradnji, to je ipak napredak u odnosu na ranije, kad su banke to radile samo sa pojedinim investitorima, sada ce to ici sa svima, i to ce raditi sve banke.
U svakom slucaju, slazemo se valjda svi da su cijene previsoke, a da li ce i koliko padati vidjecemo, ja za sad jos ne vidim taj pad, a cekamo ga jos od ljetos, da je promet stvarno pao 80% te bi cijene morale da se oburdaju mnogo do sad, jer ti ljudi nemaju svojih para nego rade sa tudjim parama, a objekti napreduju dobro.
Neznam, pravo da ti kazem zbunjem sam, nesto mi tu ne stima, mozda ima tu nekih stvari koje mi ne vidimo, mozda se vracaju one stotine miliona sto su u zadnjih 20 godina setale po Djevicanskim i kojekakvim drugim ostrvima, mozda te pare ne daju da cijene idu dolje, nesto jeste, neka karika nedostaje.
Odakle to da investitori nemaju svojih para,oni su se nasklapali ka niko i nije im problem da isfinasiraju zgradu,mozda je bio ranije ali sada nije
Da tacno, ali po ovom zakonu moci ces bez ucesca da uzmes kredit pokriven hipotekom na stan u izgradnji, to je ipak napredak u odnosu na ranije, kad su banke to radile samo sa pojedinim investitorima, sada ce to ici sa svima, i to ce raditi sve banke.
U svakom slucaju, slazemo se valjda svi da su cijene previsoke, a da li ce i koliko padati vidjecemo, ja za sad jos ne vidim taj pad, a cekamo ga jos od ljetos, da je promet stvarno pao 80% te bi cijene morale da se oburdaju mnogo do sad, jer ti ljudi nemaju svojih para nego rade sa tudjim parama, a objekti napreduju dobro.
Neznam, pravo da ti kazem zbunjem sam, nesto mi tu ne stima, mozda ima tu nekih stvari koje mi ne vidimo, mozda se vracaju one stotine miliona sto su u zadnjih 20 godina setale po Djevicanskim i kojekakvim drugim ostrvima, mozda te pare ne daju da cijene idu dolje, nesto jeste, neka karika nedostaje.
Nesto si pogresno razumio kako to da banka daje 100% iznos za kredit, znaci ja placam ratu mjesecnu i nakon nekog vremena dodje do pada cijene m2 i mogu da kupim isti stan npr 30% jeftinije sta me veze da ispostujem ugovor , mora ucesce to je sigurno. Banke ce i sada da sklapaju ugovore samo sa renomiranim firmama istim onim cije su mjenice prihvatali!
Ja sam bio u Zetagradnji prije dva mjeseca da pitam za stan u izgradnji, moram ti reci da je i tada bilo stanova po cijeni od 1400e/m2, isto kao i sada, a ja bih nekako da bude 1000 ili barem 1100e/m2 , ali cu morati izgleda jos da cekam.
Strpljivo, eksperimentisi ja mislim da bi mogao sad i po 1.350e da dobijes, probaj! Naravno ceka se do kraja 2009.
25 Feb 2008. 09:15 | Izvor: ND Vijesti
Petrović: Cijene nekretnina dostigle maksimum
Pošalji vijest | Verzija za štampanje
Vlasnik preduzeća Cijevna komerc Danilo Petrović, ocijenio je da su cijene nekretnina u glavnom gradu "dostigle maksimum" i izrazio očekivanje da će se u narednih pola godine tržište smiriti.
„Evidentno je da je crnogorsko tržište nekretnina u ekspanziji. Po mom mišljenu, vrijednost nekretnina u pojedinim djelovima našeg grada je precijenjena. Kada to kažem, mislim prevashodno na cijenu zemljišta koja, naravno, povlači za sobom i prodajnu cijenu stambenog i poslovnog prostora“, kazao je Petrović za nedjeljnik Investitor.
On smatra da je osnovni problem u građevini danas nedostatak kvalifikovane radne snage.
„U Crnoj Gori je evidentan deficit radne snage u oblasti građevine. Administrativni sistem isto ponekad zataji. Sve je više vremena potrebno za sakupljanje neophodne dokumentacije za start gradnje. Takođe, cijene inputa pokazuju nevjerovatan trend rasta“, naveo je Petrović.
Najavljujući dalji razvoj poslovanja svoje kompanije, Petrović je istakao da će u ovoj godini Cijevni komerc biti prioritet da otvori još jedan hotel i počne sa izgradnjom objekata na Primorju.
„Znači, širimo tržišnu orijentaciju ka Primorju i unapređujemo uslužni dio kompanije“, kazao je Petrović.
Bas te briga, i onako si STRPLJIV.:mf_type::cheezy:
Strpljivo, eksperimentisi ja mislim da bi mogao sad i po 1.350e da dobijes, probaj! Naravno ceka se do kraja 2009.
Kraj 2009 znaci u praksi proljece 2010 daleko mi je to.
Mislim da ono što Nikić treba da radi kod "limuna i pomorandže" se prodaje po 1400 - čini mi se, rok kraj 2009 što će reći proljeće 2010. Ko zna oćemo li i živi biti?
Bas te briga, i onako si STRPLJIV.:mf_type::cheezy:
Ma jesam, ali i moje strpljenje ima granice :)
Kraj 2009 znaci u praksi proljece 2010 daleko mi je to.
Zetagradnja postuje rokove!
Mislim da ono što Nikić treba da radi kod "limuna i pomorandže" se prodaje po 1400 - čini mi se, rok kraj 2009 što će reći proljeće 2010. Ko zna oćemo li i živi biti?
svaki dan je +
zato ga treba zivjeti kao da je zadnji :guitar:
reci najblizim koliko ih volimo :xmas143:
Pera Detlic 25-02-08, 13:18 svaki dan je +
zato ga treba zivjeti kao da je zadnji :guitar:
reci najblizim koliko ih volimo :xmas143:
codex najveći si optimista na forumu!
Imaš zelenu od mene.:bye1:
Uf sad viđeh da ne mogu, pa neđe kasnije.
codex najveći si optimista na forumu!
Imaš zelenu od mene.:bye1:
Uf sad viđeh da ne mogu, pa neđe kasnije.
Hvala isto kao da sam dobio Pera Detlic,
Pozitivno (optimisticki ) bi trebali i drugi da gledaju i onda im se tako i vraca.
Ako samo kukako i trazimo krivca (vreme nam prolazi , ustvari ga trosimo ) u te nekakve rasprave i trazenja krivca , a ujedno i sebe iznerviramo,
sat vremena nam je prosao dan pokvaren a mi neraspolozeni.
lijepe stvari nam prolaze pored nas a nismo ih ni primijetili.
kao sto lijepa dijevoka prolazi pored nas a mi je necemo primijetiti jer smo preokupirani sa ispravljanjem i trazenja ko je kriv, a to je stvarno bez veze.
ako smo mi razpolozeni ondacemi i da primijetimo dijevoku , pa mozda cemo joj nesto i dobaciti i mozda da pijemo kafuu i mozda i veceru i da sad netusim dalje vijerovatno znate ishod :secret:
oda ide kuci jer je muz ceka :photo:
primijetim je ja uvjek!!!
Zvao sam Zetagradnju-garsonjere 1600, jednosobni 1500, veci stanovi 1450e.
Zvao sam Zetagradnju-garsonjere 1600, jednosobni 1500, veci stanovi 1450e.
Na Stari?
|
|