View Full Version : Nekretnine u CG
Bojim se da se ovakvim prijerima teza dovodi do apsurda. Mislio sam, naravno, u ekonomiji. Mjera u kojoj se drzava moze mijesati u zivot gradjana siroka je tema o kojoj je napisano more radova. No, u ekonomiji je to pogubno da ti drzava odredjuje KOME mozes prodati privatnu imovinu. Da dovedem do apsurda, sto mislis o zakonu po kome ne mogu prodati akcije Djudji? U cemu je tolika razlika u odnosu na kupoprodaju zemlje Dzordzu? Nekolika slova i pasos.
Da nije interesantna tema i da o tome nema različitih mišljenja, ne bi bilo mora radova.
Razlika između mene i Džordža je što ni Džordž ne može svoje prodavat meni.
Meni hvali para i hoću da prodam plac. Trebe mi za doktora (ne daj Bože) i sad će država da mi zabrani da prodam? Neka ga onda država kupi!
A demokratija i sloboda raspolaganja sopstvenom imovinom.
A možda nije loše da sprovedemo nacionalizaciju (opet)
Ne brani ti država da prodaš, nego da prodaš po onoliko koliko si zamislio da može da ga kupi neki Rus. Da ti, ne bilo primijenjeno, fali za doktora, prodava bi po onoliko koliko ti se nudi (i kolika je realna cijena u tvojoj državi), a ne gleda da još zaradiš.
Za nacionalizaciju sam definitivno raspoložen (mada je to sad nepopularno reć). Evo recimo ovako: svako ko je od 1990. do sad zaradio milione - da mu se uzmu (generalizovano). I kuće, jahte, akcije :D...
slazem se sa bojicom! sta je sa vama ljudi. zasto tako usko gledate! pa ako ja hocu da prodam MOJE, ljudi MOJEEEEEE, zasto da mi to neko ogranicava?Ne razumijem zaista. Ako neko ne podrzava da stranci kupuju zemlju, pa lako, nemoj mu je prodati.ALi malo ko odustane kad mu se ukaze prilika. Ili bolje reci niko!!! Vidjeli smo sta nam je u posljednjih desetak mjeseci donijelo odstupanje od liberalne ekonomije i privatizacija. Molim vas!!!
Ograničava ti jer možeš ti da posadiš 1000 stabljika konoplje i da ih poslije prodaješ. I tvoje su, i na tvoju zemlju su i niko ne može ekonomski osporit tvoje pravo da prodaš. Ali postoji nešto što je preče od tvoga interesa da zaradiš pare - javni interes.
Ovo ti je dobra fora za liberalnu ekonomiju i privatizaciju. Oduševljen sam dosadašnjim dostignućima u poslednjih 20ak godina (malo uprskasmo ove desetak mjeseci).
Da nije interesantna tema i da o tome nema različitih mišljenja, ne bi bilo mora radova.
Razlika između mene i Džordža je što ni Džordž ne može svoje prodavat meni.
Ne brani ti država da prodaš, nego da prodaš po onoliko koliko si zamislio da može da ga kupi neki Rus. Da ti, ne bilo primijenjeno, fali za doktora, prodava bi po onoliko koliko ti se nudi (i kolika je realna cijena u tvojoj državi), a ne gleda da još zaradiš.
Za nacionalizaciju sam definitivno raspoložen (mada je to sad nepopularno reć). Evo recimo ovako: svako ko je od 1990. do sad zaradio milione - da mu se uzmu (generalizovano). I kuće, jahte, akcije :D...
Ograničava ti jer možeš ti da posadiš 1000 stabljika konoplje i da ih poslije prodaješ. I tvoje su, i na tvoju zemlju su i niko ne može ekonomski osporit tvoje pravo da prodaš. Ali postoji nešto što je preče od tvoga interesa da zaradiš pare - javni interes.
Ovo ti je dobra fora za liberalnu ekonomiju i privatizaciju. Oduševljen sam dosadašnjim dostignućima u poslednjih 20ak godina (malo uprskasmo ove desetak mjeseci).
Ja prodajem onom ko više plati, molim lijepo. Kao oni meni struju, te me odraše!
Javni interes, najveće blago jedne države su njeni građani.
Drugo sve bi proda, ni kamen ostavio nebi, jersve pokradoše.
A i ja sam partizansko dijete, takoda mi nacionalizacija nije mrzna ;)
Stagnira prodaja nekretnina u Bečićima
Prodaja nekretina u zaleđu Bečića, sa dosta privatnih kuća i vila sa ukrasnim vrtovima, prošle godine je stagnirala, iako se očekivalo da će izgradnja elitnih hotela Splendid, Kvin /Queen/ of Montenegro, Belvi /Bellevue/ i Tara, privući veliki broj kupaca.
Prema podacima agencija za nekretnine iz Budve i Beograda, ponuda placeva i stanova je u porastu, ali su cijene 30 do 40 odsto niže nego u susjednoj Budvi. Na prodaju se, međutim, i dalje nude zasađeni maslinjaci.
Zemljište u Bečićima se trenutno nudi na prodaju po cijeni od 130 do 200 EUR za kvadratni metar, kuće od 300 do hiljadu EUR, a stanovi od 1,5 do 3,5 hiljade.
Agencija Kvadrat oglasila je, po cijeni od 130 EUR za kvadratni metar, prodaju privatnog urbanizovanog placa, s pogledom na more, veličine dvije hiljade kvadratnih metara kaskadnog tipa, na kome se nalazi maslinjak.
Plac od 500 metara kvadratnih iza naselja Vještice, pri brdu, u dijelu koji oslikava pravi seoski ambijent, nudi se po cijeni do 150 EUR za kvadrat.
Prodavac iz Srbije za stan u Bečićima površine 36 kvadrata sa terasom, u zgradi pored hotela Kvin of Montenegro, traži 123 hiljade EUR, dok se kuća od 250 kvadrata i sa placem od 470 kvadratnih metara prodaje za 200 hiljada EUR.
Potencijanim kupcima u prošloj godini nije bila primamljiva kupovina nekretnina u Bečićima, pa ni blizu čuvene Bečićke plaže duge dvije hiljade metara, koju su pariski eksperti 1935. godine proglasili za najlepšu na Mediteranu.
Agenati za nekretnine procjenjuju da će Bečići sa idiličnim pejzažom i prirodom, tokom ove i narednih godina postati atraktivnije područje za kupoprodaju nekretnina, pošto je riječ o izuzetno mirnom primorskom mjestu, za razliku od susjedne Budve u kojoj turisti imaju sve više zamjerki na ljetnju gužbu i buku.
Meni hvali para i hoću da prodam plac. Trebe mi za doktora (ne daj Bože) i sad će država da mi zabrani da prodam? Neka ga onda država kupi!
A demokratija i sloboda raspolaganja sopstvenom imovinom.
A možda nije loše da sprovedemo nacionalizaciju (opet) :D
BRAVO HOMERE!!!UVIJEK MI SE SVIDJAJU TVOJI STAVOVI!!!!I jos da pitam i da hoce drzava da kupi, a od cijeg ce to novca da uradi?
Bojim se da se nismo razumjeli gospodo moja draga.Rekao sam, individualne guzice nisu,niti ce kad biti drzavni interes.Sta znaci ovo?
Prvo-ko vama uopste brani da vi prodate vasu zemlju!? i strancima!? ko je do sada kupovao!? Uz malo pravne gimnastike ona se uknjizavala lako.Neki cak stranci lakse nego li vi.
U Sustini,sto je poenta ove price.Cijena nekretnina-naravno.Stala je trgovina,i ajte sad,mnogi vidi razlog tome,nedonosenje ovog zakona.Interesanto.Posebno,sto to komentarisu ljudi koji blage veze nemaju o tome.Reciprocitet? Sto li je to boze dragi !? Homer,drzava da ti zabrani!? pausalna i nedmjerena tvrdnja.Necu siriti-po nasem ustavu koji je najvisi pravni akt jedne zemlje s kojim svi ostali moraju biti u skladu garantuje ti se pravo da sa svojom imovinom raspolazes bez ogranicenja.Takodje,zakonom se samo ZELI PROSIRITI PRAVO,REKAO BIH NEOGRANICENO!,A U SLUCAJU DA SE NE IZGLASA NECE SE NISTO UKINUTI!.Pausalna i nedmjerena tvrdnja povlaci besmislen odgovor Jelene.
Zelio bih da znam koja je to realna opasnost. Da preciziramo transakciju izmedju dva fizicka lica, stranog i domaceg, koja nema eksternalije na drustvo. Drzava NE SMIJE (evo se iznervirah:-)), cuvat gradjane od samih sebe.
A ne znate koja je realna opasnost !? Znate li pricu o kralju "bez zemlje"?
Da pojednostavimo.Zasto kao prvo ne zapitate sto je uopste razlog ogranicavanja trgovine zemljom?Mislite da su te zakonske doredbe sirom svijeta uvodile budale,ili da su to uvodili ljudi koji su zelljeli lose svojoj zemlji? Mislite da cete gospodine Campari biti veci patriota ako se zalazete za vece cijene nekretnina na primjer,pa analogno tome i neogranicenu prodaju zemlje?
Mnogo je ovjde pitanja.Zamislite situaciju kada bi sad svi prodali zemlju strancima.Gjde i ko bi mi bili? Ljudi bez zemlje.Bas kao i engleski kralj.Mislite da bi ozbiljna drzava to posmatrala nijemo? Ima jedna izreka koja kaze "cije stado toga i planina"...
Da zakljucimo.Ja bih licno volio da smo mi svi bogatasi i da ne moramo prodavati nista.U potpunosti se razumijemo.Cega se ja bojim Bojice i sto mislim da je realna opasnost je sljedece:
Bojim se da bi bogati svijet,i pojedinci iskoristili tesku materijalnu situaciju naseg naroda,i bijedu u kojoj dugo dugo zivimo,i pokupovali sve,ama bas sve,tako da bi za relativno male pare postali drzava u drzavi,a vecina naroda "moderni robovi",tacnije,drzava Crna Gora bi ostala ime na papiru...
Bojice,ekonomski duh preovladava u tvom pisanju i to je dobro.Lose je sto zanemarujes nesto sto se zove drzavni interes.Sretna drzava je ona u kojoj su drzavni interesi iznad individualnih (prica o guzicama).Kod nas to nije tako,a navedeni zakon-nije dobar.Njegove posljedice se nece osjtiti odmah,ni za par god.Poljedice ce osjetiti nasa djeca,unuci...Hodace po tudjoj zemlji.AKo budu mogli.
Da li iko pokusava da shvati kako je Srbija izgubila Kosovo? i td i td...
Zato,prije svih glupavih prica o patriotizmu,politici treba shvatiti srz nekog zakona ako se vec tako zustro komentarise.
Sto fali da sa zemljama imamo potpisan reciprocitet recimo pa da na taj nacin trgujemo!?uzmimo ovako.Drzavljanin Engleske moze kupovati ovde,ja tamo ne.Uzmimo Sloveniju,ista prica,i sl i td...A zasto??? samo da bi se malo produzila agonija koju zovem "nekretnine".Samo da bi se zemlja prodavala svakoj vrani koja ima novca.Da bi se to malo para uvalilo u berzi te da bi uvaljivali akcije tima sto prodaju zemlju.Kako da ne!
Ko moze vise voljeti CG od nas?Ako sve pokupuju stranci,mislite da ce zavoljleti Crnu Goru? a ne,gospodo moja draga,oni ce poceti postavljati svoje uslove,nama,domicilnom stanovnistvu...Neko se za ovu zemlju borio protiv svih okupatora,a neko je prodaje,ups -opet strancima.Mozda sam posasavio,ali,sto bi svi ti koji su se za zemlju borili rekli!? znam,znam...to su staromodni tipovi i seljaci,sto oni znaju...
Piramida je opasna stvar.Kupi jeftino prodaj skupo,zanemarivanje proizvodnje,vodi samo jednom-krahu.
Drzava to ne smije dozvoliti.A ako se vec izglasa taj zakon-boze moj.Izglasali su ga predstavnici naroda.
Zao mi je ako sam ostavio utisak covjeka koji nije patriota,pristalica ne znam ti koje partije...jednostavno,ovo je moje misljenje,i misljenje ogromne vecine pisaca(naravno ne ekonomskiH ,vec onih koji razmisljaju i o drugim stvarima ne samo ekonomskiM,tj kako uzeti pare),modernih drzava...
Sto cemo kada sve prodamo za 20-30godina !?...
Naravno,tu je i jak lobi kome bi to izuzetno odgovoralo.Jedan moj prijatelj voli reci da "jedini pravi stranac u Crnoj Gori Piter Mank".Ima tu logike
Po mom misljenju strani kapital donosi i stabilnost jer ce stranci cuvati svoj interes. -Kljucna recenica.
mislim da banalizujete stvari, s razlogom ili bez, nebitno je...
Otvaranje trzista nekretnina je neminovnost, ali bi prethodno morali biti zavrseni generalni i detaljni prostorni planovi, kako bi se sprijecila devastacija prostora kao vrlo ogranicenog resursa.
ali, s obzirom na prilicno studioznu pripremu terena, istupanja zvanih i nezvanih piona i pioncica, masineriju koja je stavljena u pogon da se ovaj Zakon donese, ne mislim da treba puno filozofirati oko toga: jasno je da se "neki" jak lobi nakupovao nekretnina, pa sad to treba prodati...
je li se iko obogatio prodajom djedovine?
Naravno...
Ja sam ukazao na posljedice,lose karakteristike tog zakona,a ko zna,mozda se pokaze kao dobar...
Poenta moje price je da je svaka zabrana,ili svaka neogranicena sloboda losa.
GORDANA DJUROVIC sad na Inu,parafraziram: protivm si se zakonu.trazi uvodjenje RECIPROCITETA! (Da mi nije citala post na forumu :) ) i zabranu prodaje zemlje u odredjenim zonama.Udruzenje pravnika: Trazimo raspravu o ovom zakonu.
Poenta-nevezano za politiku i neku lokalnu ekonomsku misao,koje nikako da se oslobodimo, treba dobro razmisliti i obratii paznju sto ovaj zakon donosi sa sobom.Unosenje nekih znacajnih odredbi moze raskrstiti cvor,kao pomenuti RECIPROCITET(tj da se i nasim drzavaljnima garantuje isto pravo kao drzavaljanima zemalja koji trguju kod nas.radi se o bilateralnim ugovorima,naravno,pod uslovom postojanja odredbe o reciprocitietu) i sl...
-jasno je da se "neki" jak lobi nakupovao nekretnina, pa sad to treba prodati...
je li se iko obogatio prodajom djedovine?
-za prvo aplauz,
-a za drugo odgovor-jeste svako ko je tudju djedovinu (pre)prodavao.
Naravno, milioner je i unuk koji je Rusima zavidao trlezinu iznad magistrale, ali s pogledom na more, pa onda nakupovao stanova i kola.
A onda stize situacija iz jednog citata hrvatske stampe:
"Ko je lud da kupuje stan od 200.000 eura pa da ga izdaje za 300 eura?!?"
Tek da iscistim misao-bravo ga onima iz prethodnog paragrafa, sve im cvjetalo, ka' sto i cvjeta nakon fine trgovine, medjutim, drzava ne moze naprijed ako tako steceni novac pravi "kruzni tok nekretnina u prirodi".
Razigrasmo tako gradjevinare i real estate agente i u Novom Sadu i u Beogradu i na Zlatiboru, sto se ucinjelo u PG-svi ste svjedoci.
Rece Michael, nedostaje nam u cijeloj dogodovstini samo da se neko i put proizvodnje okrene.
...Po mom misljenju strani kapital donosi i stabilnost jer ce stranci cuvati svoj interes.
E jes'... prodam zemlju strancu ("privucem strani kapital") koji mi je dao bolju ponudu od komsije koji pravi hotel. Stranac ogradi plac dvometarskim zidom, napravi kucu za odmor i koristi je 15 dana godisnje.
A ja onda kupim kola i stan u Bg, komsija nema prilaza hotelu, a ti se osjecas stabilnije? HAPPY END
Na dugi rok, nema srece od "stranog kapitala" spekulativnog tipa! To su sve prazne price! Jedino one strane investicije koje podrazumijevaju i investiranje u poslovnu aktivnost ovdje, mogu doprinijeri razvoju.
Bojica Boskovic 30-01-08, 19:16 Uzmimo situaciju da niko sem domacih gradjana ne moze trgovati zemljom. OK. Cijena pada na 20% postojece i domaci tajkuni je pokupuju. Prodje nekoliko godina, isto se dozvoli i strancima, jer je obavezno u pristupanju EU. Tajkuni je zavaljaju strancima. Kome je puna guzica? Lokalnim parasima. Samo mi nemojte pricati o socijaldemokratiji. Pleaseee...
Samo mi nemojte pricati o socijaldemokratiji. Pleaseee...
ne pricamo je, mi je nazalost zivimo otkako je bivsa KPJ imenom postala i demokratska i socijalisticka, a onda joj se prikacila i ona te je prvo socijalisticka, pa onda demokratska.
I tako godinama.
Neko je za to vrijeme otisao uvis, neko na dno, ali, formalno pravno-je li tako pravnici-socijaldemokratija determinise party in power right here, right now
Vidima ja nista od berze za duuugo duuuugo kad je ova tema topic nad topicima.
Vidima ja nista od berze za duuugo duuuugo kad je ova tema topic nad topicima.
ada iz nekretnina se preliva na berzu
Ne poricem ja to.
Ja nemam izgradjen stav o ovom zakonu. Moze i ovako i onako. Nijesam ubjedjen argumentima ni sa jedne ni sa druge strane. Ono sto mi gricka razmisljanja je da se ovaj zakon predstavlja u javnosti kao biti ili ne biti a iskustvo mi govori da sto god da se desi imacemo za 2 mjeseca novi biti ili ne biti slucaj. Dalje, sto me takodje grebe je cinjenica da se ovdje implicite podrazumijeva da je jedini resurs kojega mi mozemo prodati prostor a to opet implicite znaci da smo nesposobni da ista od toga sami uradimo. Sto bi rekao jedan moj frend "bolje da nas je ustrijelilo majci". Ako je to tako a bojati se da ovdje ima istine onda je mozda najbolje da odstampamo tender da citavu drzavu dajemo na koncesiju jer ni od nje bog zna sta ne umijemo da napravimo.
Da zakljucim politiziranjem. Mislim da se polako sire pukotine u vladajucoj koaliciji i da mi mirise da bi to moglo da pukne prije najavljenih izbora za kraj 2009-te. Ne zelim da ovo otvri rasrpavu jes i nije ili za ove ili za one ali mi to mirise.
Bojim se da se nismo razumjeli gospodo moja draga.Rekao sam, individualne guzice nisu,niti ce kad biti drzavni interes.Sta znaci ovo?
Prvo-ko vama uopste brani da vi prodate vasu zemlju!? i strancima!? ko je do sada kupovao!? Uz malo pravne gimnastike ona se uknjizavala lako.Neki cak stranci lakse nego li vi.
U Sustini,sto je poenta ove price.Cijena nekretnina-naravno.Stala je trgovina,i ajte sad,mnogi vidi razlog tome,nedonosenje ovog zakona.Interesanto.Posebno,sto to komentarisu ljudi koji blage veze nemaju o tome.Reciprocitet? Sto li je to boze dragi !? Homer,drzava da ti zabrani!? pausalna i nedmjerena tvrdnja.Necu siriti-po nasem ustavu koji je najvisi pravni akt jedne zemlje s kojim svi ostali moraju biti u skladu garantuje ti se pravo da sa svojom imovinom raspolazes bez ogranicenja.Takodje,zakonom se samo ZELI PROSIRITI PRAVO,REKAO BIH NEOGRANICENO!,A U SLUCAJU DA SE NE IZGLASA NECE SE NISTO UKINUTI!.Pausalna i nedmjerena tvrdnja povlaci besmislen odgovor Jelene.
A ne znate koja je realna opasnost !? Znate li pricu o kralju "bez zemlje"?
Da pojednostavimo.Zasto kao prvo ne zapitate sto je uopste razlog ogranicavanja trgovine zemljom?Mislite da su te zakonske doredbe sirom svijeta uvodile budale,ili da su to uvodili ljudi koji su zelljeli lose svojoj zemlji? Mislite da cete gospodine Campari biti veci patriota ako se zalazete za vece cijene nekretnina na primjer,pa analogno tome i neogranicenu prodaju zemlje?
Mnogo je ovjde pitanja.Zamislite situaciju kada bi sad svi prodali zemlju strancima.Gjde i ko bi mi bili? Ljudi bez zemlje.Bas kao i engleski kralj.Mislite da bi ozbiljna drzava to posmatrala nijemo? Ima jedna izreka koja kaze "cije stado toga i planina"...
Da zakljucimo.Ja bih licno volio da smo mi svi bogatasi i da ne moramo prodavati nista.U potpunosti se razumijemo.Cega se ja bojim Bojice i sto mislim da je realna opasnost je sljedece:
Bojim se da bi bogati svijet,i pojedinci iskoristili tesku materijalnu situaciju naseg naroda,i bijedu u kojoj dugo dugo zivimo,i pokupovali sve,ama bas sve,tako da bi za relativno male pare postali drzava u drzavi,a vecina naroda "moderni robovi",tacnije,drzava Crna Gora bi ostala ime na papiru...
Bojice,ekonomski duh preovladava u tvom pisanju i to je dobro.Lose je sto zanemarujes nesto sto se zove drzavni interes.Sretna drzava je ona u kojoj su drzavni interesi iznad individualnih (prica o guzicama).Kod nas to nije tako,a navedeni zakon-nije dobar.Njegove posljedice se nece osjtiti odmah,ni za par god.Poljedice ce osjetiti nasa djeca,unuci...Hodace po tudjoj zemlji.AKo budu mogli.
Da li iko pokusava da shvati kako je Srbija izgubila Kosovo? i td i td...
Zato,prije svih glupavih prica o patriotizmu,politici treba shvatiti srz nekog zakona ako se vec tako zustro komentarise.
Sto fali da sa zemljama imamo potpisan reciprocitet recimo pa da na taj nacin trgujemo!?uzmimo ovako.Drzavljanin Engleske moze kupovati ovde,ja tamo ne.Uzmimo Sloveniju,ista prica,i sl i td...A zasto??? samo da bi se malo produzila agonija koju zovem "nekretnine".Samo da bi se zemlja prodavala svakoj vrani koja ima novca.Da bi se to malo para uvalilo u berzi te da bi uvaljivali akcije tima sto prodaju zemlju.Kako da ne!
Ko moze vise voljeti CG od nas?Ako sve pokupuju stranci,mislite da ce zavoljleti Crnu Goru? a ne,gospodo moja draga,oni ce poceti postavljati svoje uslove,nama,domicilnom stanovnistvu...Neko se za ovu zemlju borio protiv svih okupatora,a neko je prodaje,ups -opet strancima.Mozda sam posasavio,ali,sto bi svi ti koji su se za zemlju borili rekli!? znam,znam...to su staromodni tipovi i seljaci,sto oni znaju...
Piramida je opasna stvar.Kupi jeftino prodaj skupo,zanemarivanje proizvodnje,vodi samo jednom-krahu.
Drzava to ne smije dozvoliti.A ako se vec izglasa taj zakon-boze moj.Izglasali su ga predstavnici naroda.
Zao mi je ako sam ostavio utisak covjeka koji nije patriota,pristalica ne znam ti koje partije...jednostavno,ovo je moje misljenje,i misljenje ogromne vecine pisaca(naravno ne ekonomskiH ,vec onih koji razmisljaju i o drugim stvarima ne samo ekonomskiM,tj kako uzeti pare),modernih drzava...
Sto cemo kada sve prodamo za 20-30godina !?...
Naravno,tu je i jak lobi kome bi to izuzetno odgovoralo.Jedan moj prijatelj voli reci da "jedini pravi stranac u Crnoj Gori Piter Mank".Ima tu logike
-Kljucna recenica.
Ovako ne razmisljaju samo ljudi kojima je umjesto mozga u glavu euro,funta,dolar....
I razmislite malo na DUZI ROK!!!
ili jos bolje zapitajte se zasto hrvatska ne izglasa ovakav zakon,valjda je bliza ona ulasku u eu nego mi!!!!
Uzmimo situaciju da niko sem domacih gradjana ne moze trgovati zemljom. OK. Cijena pada na 20% postojece i domaci tajkuni je pokupuju. Prodje nekoliko godina, isto se dozvoli i strancima, jer je obavezno u pristupanju EU. Tajkuni je zavaljaju strancima. Kome je puna guzica? Lokalnim parasima. Samo mi nemojte pricati o socijaldemokratiji. Pleaseee...
A ko kaze da stranci nece kupovati koji imaju firme u cg??
pad cijene na 20 % postojece...smijesno
Ne poricem ja to.
Da zakljucim politiziranjem. Mislim da se polako sire pukotine u vladajucoj koaliciji i da mi mirise da bi to moglo da pukne prije najavljenih izbora za kraj 2009-te. Ne zelim da ovo otvri rasrpavu jes i nije ili za ove ili za one ali mi to mirise.
Mora se nabuko povezat politika sa nekretninama, u bd je dps kupio 2 glasa sdp-a(i time ga prosuo) i proci ce sve sto su ucrtali u centar budve(oce li se to zadrzati samo na lokalnom nivou ili ide dalje vidje cemo),pastrovice itd...a niko se ne pita zasto je glavni arhitekta opstine budva prije po godine urucio otkaz...
-Ne poricem ja to.
- iskustvo mi govori da sto god da se desi imacemo za 2 mjeseca novi biti ili ne biti slucaj.
-ovdje se implicite podrazumijeva da je jedini resurs kojega mi mozemo prodati prostor a to opet implicite znaci da smo nesposobni da ista od toga sami uradimo. Onda je mozda najbolje da odstampamo tender da citavu drzavu dajemo na koncesiju jer ni od nje bog zna sta ne umijemo da napravimo.
vis-a-vis prelivanja , bila je sala, ili pokusaj iste, zaboravio sam smajlija da stavim.
-nazalost, nase iskustvo (makar iskustva ljudi cija mi je skola misljenja bliska) sa velikom sigurnoscu moze najaviti jos jedno karikiranje one latinske "repetitio..."., dakle, vjerovatno poslije nekretnina opet stize slucaj biti il ne biti.
No, ipak ne bih tako lako i brzo prenebregnuo dugorocne konsekvence ove storije oko z e m l j e: nasa razmjena stavova je samo iceberg, vrh ledenog brijega, fokusna tacka nam je vecinom na iznosu novca koji se u tim transakcijama dobija odjednom, a koji je za nase prilike u stratosferskim visinama.
En passant-To je opet danak socijaldemokratije koju zivimo, da su reprezenti iste narodu obezbijedili pristojan standard, a ne samo svojim pokoljenjima za buducih par vijekova, ne bi mozda bilo tako jako lucenje zlijezda na pomen 300/500/1000 eura po kvadratu placa.
-Vrlo zanimljiva ideja-koncesija na drzavu. Iskreno se nadam da neki od "reprezenata" ne posjecuju forum, kao ni da im neki od intimusa, koji svrate ponekad, ovo nece prenijeti. Inace...
Ja prodajem onom ko više plati, molim lijepo. Kao oni meni struju, te me odraše!
Javni interes, najveće blago jedne države su njeni građani.
Drugo sve bi proda, ni kamen ostavio nebi, jersve pokradoše.
A i ja sam partizansko dijete, takoda mi nacionalizacija nije mrzna ;)
Izgleda da imamo sličan background, a ni mene pare nijesu mrzne :greedy:
Nekako mi dođe ka fina potvrda ovoga što sam prije napisa kombinovana tvoja i Jelenina priča - tebe treba za doktora (daleko se kazalo), a ona ne može bez liberalne ekonomije, američkoga tipa. $etih se jednoga od Murovih filmova đe rekoše (čini mi se) da 40 miliona ljudi u SAD nema nikakav oblik zdravstvene zaštite (ko ih y..., što ne zarade za doktora?). Svaki pristojan/dobronamjeran/slobodnomisleći čovjek mora imat nešto protiv takvoga sistema.
Bojice, vidim da se ježiš na socijaldemokratiju. Ne krivim te za ovu lokalnu varijantu. Problem je što brkaš elementarnu ljudsku pristojnost i političke pravce.
Bojica Boskovic 30-01-08, 20:11 A ko kaze da stranci nece kupovati koji imaju firme u cg??
pad cijene na 20 % postojece...smijesno
Pisem o ekstremnoj situaciji koja nije bila davno.
nikola_VUK 30-01-08, 20:13 Meni nije jasno kako to ja kao vlasnik placa mogu da budem zadovoljan time sto Rusi ne mogu da kupuju u Crnoj Gori, treba da me ucenjuju svakakvi klosari i mafijasi koji su na bog zna koje nacine dosli do para (jer mimo njih ja stvarno ne vidim ko ima para u CG).
A to sto su oni podigli cene nekretnina u CG, nisam siguran bas da su ih podigli ili su ih stavili na nivo na kojem su trebale da budu, koji je naravno veci trenutno za 20-tak procenata sto je normalno kod nas jer bi svi da se obogate preko noci ali mislim da ce i to doci na svoje brzo.
Bojica Boskovic 30-01-08, 20:39 Izgleda da imamo sličan background, a ni mene pare nijesu mrzne :greedy:
Nekako mi dođe ka fina potvrda ovoga što sam prije napisa kombinovana tvoja i Jelenina priča - tebe treba za doktora (daleko se kazalo), a ona ne može bez liberalne ekonomije, američkoga tipa. $etih se jednoga od Murovih filmova đe rekoše (čini mi se) da 40 miliona ljudi u SAD nema nikakav oblik zdravstvene zaštite (ko ih y..., što ne zarade za doktora?). Svaki pristojan/dobronamjeran/slobodnomisleći čovjek mora imat nešto protiv takvoga sistema.
Bojice, vidim da se ježiš na socijaldemokratiju. Ne krivim te za ovu lokalnu varijantu. Problem je što brkaš elementarnu ljudsku pristojnost i političke pravce.
Ne jezim se socijaldemokratije, mada u ideji socijalne pravde najbolje prolaze oni kojima je profesija njena raspodjela, odnosno ljudi iz aparata koji nista ne stvaraju.
Nemojmo pricat o socijaldemokratskoj ideji glede prava ko moze da kupi, jer diskreciona prava u bilo kojoj oblasti pune guzu onima bliskim vlastima. Dakle, za nekog dobra stvar, za druge gutanje zabe, pravo da stranci kupuju nekretnine stici ce prije ili kasnije. Ako stigne prije bolje ce proci prvi vlasnici. Ako dodje kasnije, bolje ce proci oni koji sada imaju para da kupe.
vis-a-vis prelivanja , bila je sala, ili pokusaj iste, zaboravio sam smajlija da stavim.
-nazalost, nase iskustvo (makar iskustva ljudi cija mi je skola misljenja bliska) sa velikom sigurnoscu moze najaviti jos jedno karikiranje one latinske "repetitio..."., dakle, vjerovatno poslije nekretnina opet stize slucaj biti il ne biti.
No, ipak ne bih tako lako i brzo prenebregnuo dugorocne konsekvence ove storije oko z e m l j e: nasa razmjena stavova je samo iceberg, vrh ledenog brijega, fokusna tacka nam je vecinom na iznosu novca koji se u tim transakcijama dobija odjednom, a koji je za nase prilike u stratosferskim visinama.
En passant-To je opet danak socijaldemokratije koju zivimo, da su reprezenti iste narodu obezbijedili pristojan standard, a ne samo svojim pokoljenjima za buducih par vijekova, ne bi mozda bilo tako jako lucenje zlijezda na pomen 300/500/1000 eura po kvadratu placa.
-Vrlo zanimljiva ideja-koncesija na drzavu. Iskreno se nadam da neki od "reprezenata" ne posjecuju forum, kao ni da im neki od intimusa, koji svrate ponekad, ovo nece prenijeti. Inace...
Ne poricem ja to.
Ja nemam izgradjen stav o ovom zakonu. Moze i ovako i onako. Nijesam ubjedjen argumentima ni sa jedne ni sa druge strane. Ono sto mi gricka razmisljanja je da se ovaj zakon predstavlja u javnosti kao biti ili ne biti a iskustvo mi govori da sto god da se desi imacemo za 2 mjeseca novi biti ili ne biti slucaj. Dalje, sto me takodje grebe je cinjenica da se ovdje implicite podrazumijeva da je jedini resurs kojega mi mozemo prodati prostor a to opet implicite znaci da smo nesposobni da ista od toga sami uradimo. Sto bi rekao jedan moj frend "bolje da nas je ustrijelilo majci". Ako je to tako a bojati se da ovdje ima istine onda je mozda najbolje da odstampamo tender da citavu drzavu dajemo na koncesiju jer ni od nje bog zna sta ne umijemo da napravimo.
Izgleda da imamo sličan background, a ni mene pare nijesu mrzne :greedy:
:clapping:
ja vidim da je muka da cijene ne popadaju...
dajte malo,pravimo razlike izmedju kratkorocnih i dugorocnih interesa...
ako prodamo to sto imamo,zemlju,prostor...sto cemo posle? da ako nam dodje iz dupeta u glavu pa pocnemo da proizvodimo...
ili,dajte da sve prodamo ove godine na "opstem javnom tenderu",i od tih para pijemo kafe dok ne pocrkamo,provozamo zenevske i frankfurstke sajmove,iznosamo italijasnke kosulje,svajcarske satove,vrtimo po Maestralu...pa kad nam generacije potrose nek vide sto ce dalje.
Kriza morala i sistema vrijednosti.Sto drugo reci.
Pad od 20%? :toobad: .I sto,donesemo zakon,zavalimo zemlju skuplje-ocemo li biti bolja drzava,bolji ljudi...?
Ko visoko leti nisko pada...
Gospodine Boskovicu,dajte da se razumijemo-ja sam za zakon ako se unesu neke odredbe.Sto zelis reci,da Slovencima treba dati da sve kupuju a ja kad odem u SLO kulturno kazu fuck off bre!?a svuda je tako.Ja prodam zemlju u Budvi Slovencu i ocu da kupim tamo nesto,a ne mogu,no iznajmlkjujem stan!Sto da radim s parama?da orocim,jel u NLB banci? procitajte malo zakon gospodo,malo uporedno pravo,neka misljenja o tim stvarima pa ce nam biti lakse da pricamo o ovoj temi.
Ja vas javno pitam,jeste li za uvodjenje reciprociteta prema strancima i da se odredjeni dio zemljista od posebnog interesa izuzme?
Ne treba ici u krajnost,i govoriti za ili protiv jednog ili drugog stava.Treba naci najbolje rjesenje,a to sigurno nije max sloboda i pravo za strance(bez reciprociteta) ili nekakve zabrane istim...
.I sto,donesemo zakon,zavalimo zemlju skuplje-ocemo li biti bolja drzava,bolji ljudi...?
Ne brate, prodamo ovo ođe što imamo i idemo da tražimo neku srećniju zemlju.
Pogledaj ove naše što strkoše prije 100-njak godina po svijetu, svi su iznad nas (kulturno, materijalno, moralno, zdravstveno...).
Viđeste li onog đeda prije neku noć, što osta u Cuce jer je ima dobru njivu i izvor na njoj, pa mu ih bilo žao napustit. Da se spuštio u Risan živio bi od Njemaca a ne od koza. ;)
Dom ti je tamo đe ti je najljepše!
To ti je isto kao što i raja sa sjevera CG bježi u PG i južnije. Koji će ku*** gore na -20
Pogledaj ove naše što strkoše prije 100-njak godina po svijetu, svi su iznad nas (kulturno, materijalno, moralno, zdravstveno...).
Viđeste li onog đeda prije neku noć, što osta u Cuce jer je ima dobru njivu i izvor na njoj, pa mu ih bilo žao napustit. Da se spuštio u Risan živio bi od Njemaca a ne od koza. ;)
Dom ti je tamo đe ti je najljepše!
To ti je isto kao što i raja sa sjevera CG bježi u PG i južnije. Koji će ku*** gore na -20
problem je u tome sto ne mozemo kupiti nidje nista u sretnim zemljama jer nemamo pravo!ono pravo koje bi neki tim istim da daju!
raja sa sjevera hrli ka jugu- muka Homer,muka,i bez tih -20! da se ima sto raditi i normalno zivjeti,ni -40 ne bi tesko palo
nb-campari 30-01-08, 21:32 ljudi,pa ne mora i ne treba drzava da prodaje zemlju. postoji model izdavanja na 100 godina.
ili zajednicko ulaganje, ili sta znam jos sta. ali drzava ne smije ogranicavati privatno vlasnistvo. nikako i nikada.
problem je u tome sto ne mozemo kupiti nidje nista u sretnim zemljama jer nemamo pravo!ono pravo koje bi neki tim istim da daju!
raja sa sjevera hrli ka jugu- muka Homer,muka,i bez tih -20! da se ima sto raditi i normalno zivjeti,ni -40 ne bi tesko palo
Ne zajebaj nesrećo, no dolazi ovamo e ti se famelja pomete!
A u SAD možeš da kupiš. U Albaniju isto tako! Na kraju, kad prodamo đedovinu za te silne pare, daće nam državljanstvo bez problema ;) Ili još bolja varijanta: svu zemlju rasprodamo i kad uđemo u EU kupujemo na Jelisejska polja.
----------
Mijenjam ranč u Lješanskoj nahiji za 1500 puta veći u Australiju. Mjesto magaradi jahaćemo kengure :D
Dakle, tvoj tip je Australia... E ne znas da izaberes! No, tamo jos malo pa ce falivat' voda na veliko, u hotelima Melburna (bez obzira na broj zvjezdica) u ljetnjim mjesecima vec orocavaju tusiranje.
Ima li ti na ranc vode?
Dakle, tvoj tip je Australia... E ne znas da izaberes! No, tamo jos malo pa ce falivat' voda na veliko, u hotelima Melburna (bez obzira na broj zvjezdica) u ljetnjim mjesecima vec orocavaju tusiranje.
Ima li ti na ranc vode?
Australija je navedena onako, prva mi je pala na pamet. Ima barem 100 država u kojima bih mogao da živim. (Kuba brate, samo da rikne Kastro ima da procvijeta;))
A na mom ranču ima vode za svu Crnu Goru. :D
nb-campari 30-01-08, 22:13 Australija je navedena onako, prva mi je pala na pamet. Ima barem 100 država u kojima bih mogao da živim. (Kuba brate, samo da rikne Kastro ima da procvijeta;))
A na mom ranču ima vode za svu Crnu Goru. :D
na kubi bih kupio sjutra. bilo sta. plac, stan, kolibu. samo da mogu to regulisati kao svoje vlasnistvo.kad kastro rikne kasno ce biti za nase dzepove
A eto kad svi volite demokratiju i generalno se svi gradjani pozivaju na demokeratiju, da treba da bude demokratski, zasto u ovom slucju to ne bi bila provjera demokratije, ali djelima ne rijecima. kako?Pa lako?neka se zakon usvoji. Onaj ko podrzava zakon prodace svoje ako mu se ukaze prilika. Ko ne podrzava, nece prodati strancu, prodace domacem gradjaninu koji ce mu ponuditi manje, ali s"acuvace "se zemlja od stranca. Lako ce se vidjeti da li je vise gradjana bilo za ili protiv.
dajte ljudi, cinjenica je da nam kapital treba. nemamo ga. berza nam je odlican primjer. I dobro kaze Bojica. Neka se zkon sad ne usvoji, domaci tajkuni ce pokupovati i kasnije prodati strancima. pa da i treba oni da pune guzice, kad mi i kad nam se pruza prilika to ne umijemo.
Pera Detlic 30-01-08, 22:35 Uzmimo situaciju da niko sem domacih gradjana ne moze trgovati zemljom. OK. Cijena pada na 20% postojece i domaci tajkuni je pokupuju. Prodje nekoliko godina, isto se dozvoli i strancima, jer je obavezno u pristupanju EU. Tajkuni je zavaljaju strancima. Kome je puna guzica? Lokalnim parasima..
Čitam postove i taman sam ovo htio da kažem.
Pet jahača Apokalipse: Vesko,Aco,Vujović,Duško i Brković bi kupili 95% zemlje koja bi se prodavala. I oće li nam biti bolje zbog toga? Zato što oni nijesu stranci.
-Da li po toj logici da zabranimo strancima da kupuju akcije na berzi?
-Ili da im zabranimo da kupuju EPCG i Telekom ispod 8, ili da stavimo limit koliko akcija mogu da kupe?
-Šta bi se desili da smo to uradili 2005?
Jedan moj prijatelj kaže kako je loše urađena MVP jer su "ovi koji znaju i imaju pare" (A i što je loše ako neko zna i ima pare?)jeftino kupili od ovih drugih koji "ne znaju i koji nemaju para" (i onih kojima su "trebale pare" jer to mi svi kažu kad ih pitam zašto su tako jeftino prodali vaučere) i obogatili se na berzi. Najbolje rešenje je po njemu da se svima dalo jednako učešće u svim preduzećima. Znate šta sam mu rekao: Pa ja ili neko drugi bi ponovo od tebe kupio taj jednaki dio je ti "ne znaš ili će ti trebati pare".
Ovo kažem, jer na početku 2005 nisam imao više ni znanja ni para od prosječnog građanina CG.Imao sam samo sirovu seljačku logiku i m... da rizikujem.
A ko kaze da stranci nece kupovati koji imaju firme u cg??
Pa da stranci bi uvijek našli načina da kupuju zemlju.I sada je kupuju, isto preko firmi.
I nemojte samo da pominjete "đedovinu". Šta je sa onima iz Kotora? Drevni grad,16-17 vjekova star,....Niko možda nema pravo da se ponosi istorijom i đedovimom kao oni..I sta je bilo? Došli Rusi šušnuli lovu, i svi prodali đedovinu! Šta je sa onima iz Budve? Postali su milioneri,kupili po tri stana u PG po tri u BG luksuzna auta. Ajde kolege Djudja, Michael i raki da njima objasnite da ne treba da se prodaju nekretnine strancima.
Treba napraviti razliku između prodaje privatne svojine koja mora biti apsolutno liberalna, i prodaje državne (jer to pripada svima nama) đje bi trebalo biti vrlo oprezan, pa možda i nikako ne prodavati.
Pet jahača Apokalipse: Vesko,Aco,Vujović,Duško i Brković bi kupili 95% zemlje koja bi se prodavala. I oće li nam biti bolje zbog toga? Zato što oni nijesu stranci.
-Da li po toj logici da zabranimo strancima da kupuju akcije na berzi?
-Ili da im zabranimo da kupuju EPCG i Telekom ispod 8, ili da stavimo limit koliko akcija mogu da kupe?
-Šta bi se desili da smo to uradili 2005?
Jedan moj prijatelj kaže kako je loše urađena MVP jer su "ovi koji znaju i imaju pare" (A i što je loše ako neko zna i ima pare?)jeftino kupili od ovih drugih koji "ne znaju i koji nemaju para" (i onih kojima su "trebale pare" jer to mi svi kažu kad ih pitam zašto su tako jeftino prodali vaučere) i obogatili se na berzi. Najbolje rešenje je po njemu da se svima dalo jednako učešće u svim preduzećima. Znate šta sam mu rekao: Pa ja ili neko drugi bi ponovo od tebe kupio taj jednaki dio je ti "ne znaš ili će ti trebati pare".
Ovo kažem, jer na početku 2005 nisam imao više ni znanja ni para od prosječnog građanina CG.Imao sam samo sirovu seljačku logiku i m... da rizikujem.
Pa da stranci bi uvijek našli načina da kupuju zemlju.I sada je kupuju, isto preko firmi.
I nemojte samo da pominjete "đedovinu". Šta je sa onima iz Kotora? Drevni grad,16-17 vjekova star,....Niko možda nema pravo da se ponosi istorijom i đedovimom kao oni..I sta je bilo? Došli Rusi šušnuli lovu, i svi prodali đedovinu! Šta je sa onima iz Budve? Postali su milioneri,kupili po tri stana u PG po tri u BG luksuzna auta. Ajde kolege Djudja, Michael i raki da njima objasnite da ne treba da se prodaju nekretnine strancima.
Treba napraviti razliku između prodaje privatne svojine koja mora biti apsolutno liberalna, i prodaje državne (jer to pripada svima nama) đje bi trebalo biti vrlo oprezan, pa možda i nikako ne prodavati.
POZDRAVLJAM!!!!!! U POTPUNOSTI!!!!
Pera Detlic 30-01-08, 22:44 POZDRAVLJAM!!!!!! U POTPUNOSTI!!!!
Već sam ti kliknuo, teko da znaš da nije zbog ovog.:) Već zbog tvog stava. A i dala si mi strašnu ideju u Vezi Solane.;)
na kubi bih kupio sjutra. bilo sta. plac, stan, kolibu. samo da mogu to regulisati kao svoje vlasnistvo.kad kastro rikne kasno ce biti za nase dzepove
Mislim da gradjani CG i Srbije mogu kupovati kuce/stanove na Kubi slobodno, makar su mogli kao gradjani SCG. Isto vazi i za Venecuelu, tamo uz kupljeni plac dobijete i njihovo drzavljanstvo, a kvadrat je veoma jeftin.
Već sam ti kliknuo, teko da znaš da nije zbog ovog.:) Već zbog tvog stava. A i dala si mi strašnu ideju u Vezi Solane.;)
o hvala hvala! drago mi je zbog solane, pogotovo ako ti se ideja isplati!
nb-campari 30-01-08, 22:55 gradjani srbije na kubi ne mogu nekretninu uknjiziti na svoje ime. ipak mnogi kupuju,koriste neku gimnastiku, zajednickog vlasnistva sa kubancima i ne znam sta jos. to mi se ne dopada. za venecuelu ne znam, znam da se moze na svoje ime kupiti u republici dominikani, ali ti tamo stan obiju najmanje jednom mjesecno.
-Šta je sa onima iz Kotora? Niko možda nema pravo da se ponosi istorijom i đedovimom kao oni..I sta je bilo? Došli Rusi! Šta je sa onima iz Budve? Postali su milioneri,kupili po tri stana u PG po tri u BG luksuzna auta.
-Treba napraviti razliku između prodaje privatne svojine koja mora biti apsolutno liberalna, i prodaje državne (jer to pripada svima nama) đje bi trebalo biti vrlo oprezan, pa možda i nikako ne prodavati.
Pa, Perkane, da odgovorim na prozivku: napisao sam da imamo kruzni tok nekretnina u prirodi (prodam je na moru pa je kupim u PG/BG/NS) sto nije nimalo lose po aktere istog.
Svaka njima cast, svi ti milioni-kotili se, legli se!
No, ne kote se. Sta da radis kad imas deset stanova od po-'ajde, napisi iznos-a ne mozes ih izdati preko 350 eura mjesecno? Nego, da ne vrsim sad menadzment tudjih portfolia, za to nisam licenciran.
U zemljama koje dozvoljavaju bitisanje sistema vrijednosti koji cijenim, napreduje se (cijelo drustvo) proizvodnjom, stvaranjem nove vrijednosti. Jos uvijek tamo nisu patentirali progres na zdravlje prodaje nekretnina.
Zamisli samo koliko bi Kanada mogla uzet ' od placeva, koliko Australija, a tek DZordz Bus da krene da krcmi prerije!
Ma neka ih taman i da krenu u rasprodaju, opet ce im ostati pede zemlje da u nju barjak zabiju. Kako se ovdje stihijski postupa, nesto sam u sumnji da bi se o barjacima razmisljalo... A o potomcima, onima koji dolaze iza nas?
Mozemo razmisljati samo o sada, i samo o sebi. To nije sporno, legalno je.
Takodje je legalno i da se razmislja i o drugima, i o sjutra.
Napisah vec, ima drzava na svijetu koje svoju politiku zasnivaju na sjutrasnjici i svojim buduucim drzavljanima.
Danas je u tim drzavama dobro, jer su i juce imali politicare koji su tako razmisljali i radili.
No, njihovu prednost od dva vijeka parlamentarne demokratije i svega onoga sto ide u toj prici, mi-mislim na drustvo u cjelini- nazalost ne mozemo stici.
Pojedinacno gledano, pristup temi je vec drugaciji, i ostavlja prostor za bolje sjutra :
-nekome je djed ostavio pet hektara na pjeni od mora, a nekome je otac bukvalno shvatio akciju "imas kucu vrati stan"
-neko ministra gleda na televiziji, a neko u drustvu istog planira investicije
-neko je usao u berzu 2005. i zaradio pet stanova, a neko je usao u maju 2007. na kredit i sad grca u dugovima
Neko ovu moju pricu moze da prihvati, neko-ne.
Pera Detlic 30-01-08, 23:11 Pa, Perkane, da odgovorim na prozivku: napisao sam da imamo kruzni tok nekretnina u prirodi (prodam je na moru pa je kupim u PG/BG/NS) sto nije nimalo lose po aktere istog.
Svaka njima cast, svi ti milioni-kotili se, legli se!
No, ne kote se. Sta da radis kad imas deset stanova od po-'ajde, napisi iznos-a ne mozes ih izdati preko 350 eura mjesecno? Nego, da ne vrsim sad menadzment tudjih portfolia, za to nisam licenciran.
Slažem se sa ovim. Pa šta onda? To je njihov problem.
Interesantna stvar je da su zbog prodaje zemlje na primorju najviše "zabrinuti" ljudi iz Pljevalja,Bijelog Polja,Berana...
"Prodade se zemlja" kažu. Pa šta? To nije njihova zemlja. Duh socijalizma nikako da iščili,niti zagledanje u tuđe novčanike.
Ajde kolege Djudja, Michael i raki da njima objasnite da ne treba da se prodaju nekretnine strancima.
.
ja nadugacko i nasiroko objasnih sve cini mi se Pero,no,moj problem je sto pisem dosta,pa kad se cita preleti se povrsno....jasno je da su guzice zinule za milione,ali i da drzavni interes nije isto sto i tih kojima ja treba nesto da objasnim. moja prica nema svrhu,i ja imam osjecaj nekad ko da moram 15puta da se ponavljam da bi ova konstruktivna prica otisla u pravom smjeru:
LJUDI,JEBEM TI MUKA MI JE OD PONAVLJANJA,NISAM PROTIV PREDMETNOG ZAKONA,VEC-DA SE DODA PAR ODREDBI KOJI SE TICU RECIPROCITETA I ZABRANA OTUDJENJA ZEMLJA OD POSEBNOG INTERESA!
Moram li ovo u potpis stavljati!?
Ja vas pitam ,je li u redu da mi Slovenac kupi zemlju a ja u Sloveniji ne mogu!?
Dosta sam citao o ovoj problematici,nase zakone,istorijat,uporedno pravo,praksu...vjerujte mi da je ovo rjesenje lose,bez nekih vrlo bitnih odredbi.
Homer,ako mozemo u USA,neka i oni mogu kod nas,eto me cim zaokruzim naucno-istrazivacki rad i ucenje...:xmas143:
Moze li neko od zagovornika prodaje zemlje strancima da objasni zasto oni nama ne daju da kupimo njihovu zemlju ako je to toliko dobro?
Mozda @jelena ili @Bojica?
Pera Detlic 30-01-08, 23:21 Ok Michael, tako jasno i glasno.:)
Ok i za reciprocitet, al nešto ne vidim da se iko od Crnogoraca interesuje da kupuje u Sloveniji i Rusiji al nema veze...
Pet jahača Apokalipse: Vesko,Aco,Vujović,Duško i Brković bi kupili 95% zemlje koja bi se prodavala.
Pa sto mislis da oni agituju za ovim zakonom nego da bi se jos vise napunili???
nije problem toliki ni dozvola kupovine strancima da ce se uvest na primjer veci porezi za njih!! kako mogu oni imati jednaka prava kao mi u nasoj zemlji a mi kod njih nemamo..
drugi problem je sto im se dozvoljava da grade dje oce ,sto oce, niko ne mari za prirodu,a zemlja i priroda su nam najvazniji resursi...posto evo ministarstvo turizma izbaca tekstove u top 10 turistickih destinacija smo tamo u top 10 smo ovamo ,a tamo smo treci ....zapitaj te se zasto je to tako..pa u svih top 10 smo zbog prirodnih ljepota!! ali taj isti ministar dozvoljava gradnju strancima narocito!! jer su oni spremni da plate dosta(a prema nekim mojim saznanjima i sam je prodao dosta nekretnina pa je morao staviti potpis, ne znam jeli za svaku gradjevinu ili gradjevine preko odredjene spratnosti i on mora potpisat)
Sustina svega je da prvo treba da donesemo zakone !!!!gupove,dupove valjane,pa tek onda da liberalizujemo zakon o nekretninama.
ovo sam s
NISAM PROTIV PREDMETNOG ZAKONA,VEC-DA SE DODA PAR ODREDBI KOJI SE TICU RECIPROCITETA I ZABRANA OTUDJENJA ZEMLJA OD POSEBNOG INTERESA!
Moram li ovo u potpis stavljati!?
I da stavis, opet ce biti -e vidji kontrasa, stalno antiprotivan.
Naucio me mudar covjek-"raspravljaj se samo sa istomisljenicima".
U stvari, nije me naucio:nonono:.
Dva su toka rasprave ove noci, u stilu ko u klin ko u plocu.
Cisto zbog klina, da pojasnim:
LJudi, nije mi krivo kad neko uzme pare od placa/kuce/stana... Ma nek' uzme koliko moze zamisliti-korijen svih emancipacija je finansijska sloboda, a sto vise emancipovanih osoba oko mene, i meni ce zivot biti ljepsi, i tako dalje, i tome slicno.
Ja nisam pisao u toj ravni. Pokusao sam da ukazem na moguce posljedice najavljenih rjesenja u predmetnoj legislativi.
Ok Michael, tako jasno i glasno.:)
Ok i za reciprocitet, al nešto ne vidim da se iko od Crnogoraca interesuje da kupuje u Sloveniji i Rusiji al nema veze...
bez obzira treba se zalagati sa isti status nasih drzavljavana.svako dalje rjesenje je porazavjuce.porazavajuce je i ako jedan jedini nas drzavljanin zeli tamo nesto kupiti a ne moze! zakon se ne bavi tom problematikom,vec,o pravilima igre.
sto se tice price o brizi pljevljaka,beranaca za primojre ispricacu nesto.Sjecam se davno,jos dok je Sloba bio u uspunu izjave jednog tipa s Kosova:
"Zasto se ljudi iz Beograda brinu kome mi prodajemo nasu zemlju i sto ce mo sa njom ucinjeniti..."
Jedini stranac u Crnoj Gori kazu je Piter Mank,tako da nam sva ova prica i nema neku tezinu :king6525:
I da stavis, opet ce biti -e vidji kontrasa.
Naucio me mudar covjek-"raspravljaj se samo sa istomisljenicima".
U stvari, nije me naucio:nonono:.
Dva su toka rasprave ove noci, u stilu ko u klin ko u plocu.
Cisto zbog klina, da pojasnim:
LJudi, nije mi krivo kad neko uzme pare od placa/kuce/stana... Ma nek' uzme koliko moze zamisliti-korijen svih emancipacija je finansijska sloboda, a sto vise emancipovanih osoba oko mene, i meni ce zivot biti ljepsi, i tako dalje, i tome slicno.
Ja nisam pisao u toj ravni. Pokusao sam da ukazem na moguce posljedice najavljenih rjesenja u predmetnoj legislativi.
to je to.
Moze li neko od zagovornika prodaje zemlje strancima da objasni zasto oni nama ne daju da kupimo njihovu zemlju ako je to toliko dobro?
ne trudi se.ne moze ti to objasniti niko.u uporednom pravu i praksi rjesenja o apsolutnoj slobodi pri kupovini zemlje(pandam albanija i neke dzigi-bau zemlje gdje vas cekaju drugi problemi) nema.ja to pokusavam obajsniti,no uzalud mi prica.izgleda trebaju pare po svaku cijenu zemlji,i to ne moze izgleda radom i proizvodnjom no prodajom jedino sto imamo-zemlje.
Hit je "tender za sve" "prodati sve".Ja ne mogu da vjerujem da vise niko o proizvodnji,otvaranju fabrika... ne prica.KOJI VAM JE K VISE POBOGU:PRODAJ,PRODAJ,PRODAJ ,PRODAJ,PRODAJ,PRODAJ,PRODAJ,PRODAJ...Dokle bre ljudi?ja razumijem one koji imaju interesa,a jeste li vi trseni!? Samo neke prodaje,tenderi,licitacije,aukcije,agencija stotinu...pa nevjerovatno.Dajte i da donesemo zakon da se bubreg moze slobodno vaditi i prodavati,imamo dva ne treba nam.Zasto ne? berza nam je mrtva,te pare od prodaje bubrega mogu na berzi zavrsititi...Znam sto bi prvo skocilo-izbor bar!!!zar ne?
Kupi jeftino-prodaj skupo je nasa realnost.
Niko nikome nisto ne brani i to je poenta mog,rakijevog,djudjinog...stava,druge stvari su u pitanju!
Ne bi kupili. To što su oni kupili kao fizička lica nije toga obima da bi se govorilo da je to 95% Crne Gore. Veći dio toga što su dosad kupili - kupili su preko firmi, pa to nije predmet ove rasprave, jer im za to zemljište i po sadašnjem zakonu konkurišu strane firme. Znači ovaj argument, a napisalo ga je nekoliko ljudi ođe - ne prolazi.
Ajde kolege Djudja, Michael i raki da njima objasnite da ne treba da se prodaju nekretnine strancima.
Ne objašnjavam nikome ništa. Neka svako radi što misli da treba da radi, kako sa akcijama, tako i sa nekretninama. Ali u skladu sa zakonom. A predloženi zakon nije dobar za Crnu Goru. Viđeh u jutrošnje novine da i Gordana Đurović predlaže da se pravo knjiženja da građanima EU (iako nas niko još uvijek ne ćera da to uradimo), a drugima po reciprocitetu. Slažem se s tim.
I još nešto - principijelno. Ako nam berza i cijela ekonomija zavisi od toga koliko ćemo zemlje prodat - ne valja nam rabota ništa. A i vrlo opasno za malu zemlju sa ograničenim teritorijalnim resursima (ovo zvuči ka saopštenje političke stranke :D).
Za Homera - evo što napisah 28-12-2007. Imamo ti i ja više zajedničkoga od komunističkog nasljeđa ;)
Tako što će u Crnoj Gori morati da žive i Crnogorci (građani Crne Gore), koji žive tako kako žive. Alternative su:
1. da imamo standard zemlje koja omogućava plaćanje rente i/li kupovine nekretnine po cijenama koje ti predviđaš
2. da sve prodamo ovim Kanađanima/Sibircima i uzmemo neđe pod rentu neki komad zemlje (ja bi glasa za Meksiko), pa da fino galimo dok nam ovi ne skockaju zemlju i dovedu je do standarda pomenutog pod 1.
A vrlo je jednostavno Masja, kolika je ta nasa traznja za stranom zemljom? Da je ima i nekom znacajnom obimu za tu zemlju dozvolio bi se?A sta ce biti kad udjemo u EU? Lijepo je to Bojica objasnio?davno je nas narod rekao "Ne bode se suti sa rogatim!". pozd.
Vjerovatno te strane zemlje imaju strategiju kada je u pitanju zemljiste za razliku od ovih nas koji to nemamo. Kod nas se trenutno pune gradovi iz kojih ce da bjeze za koju godinu i tako u krug. Bitno je da se nesto radi za drugo cemo lako:homer89070:
Masja vas pita zasto razvijene zemlje ne usvoje ovakav zakon kad je dobar? Jelena,'ispeci pa reci'.gradjani se u pravu ne dijele na bogate i siromasne,posebno ne na bogati svijet i nas kao siromahe...
Upravo zato sto su RAZVIJENE zemlje i nemaju potrebu za tim. Mi nismo razvijeni pa moramo privuci kapital razvijenih. Naravno uz postovanje nasih interesa i bez prodaje onog dijela zemlje koji je od vitalnog interesa.
E uze mi riječ iz usta!
A sta tek mislis ovaj reciprocitet bi nas spasio, pokupovali bi sve po Rusiji, Engleskoj,Sloveniji... sirom EUR
Ovdje opet treba podsjetiti i na @gagicu. Kod nas vlada Marfi "ako mzoe da podje po zlu poci ce". Bio sam u jednoj EU razvijenoj zemlji prije nekog vremena. Kraj se smatra za ekskluzivu i dosta britanaca kupuje stanove za ljeto. Cijene nekretnina onih prosjecnih manje nego u Pgd. U gradu ima plaza. Nije bog zna sta ali prilicno velika i pjeskovita. Uredba ili zakon kaze da na tom dijelu mzoe da bude mislim 70 kuca. Ima ih tacno toliko i svaka vrijedi milion i vise E. Nikome ne pada na pamet za dovljom gradnjom. Van grada se nalaze sela sa razvijenom poljoprivredom. Cijena kvadrata u bescijenje ali ne mozes da gradis nista osim da se bavis poljoprivredom. Mogu oni da puste strance da trguju sa cim god hoces ali imaju regulativu koja specava zloupotrebu. Kod nas nema jakih institucija a ima jakih pojedinaca pa je onda tesko kopirati zakone.
Ovdje opet treba podsjetiti i na @gagicu. Kod nas vlada Marfi "ako mzoe da podje po zlu poci ce". Bio sam u jednoj EU razvijenoj zemlji prije nekog vremena. Kraj se smatra za ekskluzivu i dosta britanaca kupuje stanove za ljeto. Cijene nekretnina onih prosjecnih manje nego u Pgd. U gradu ima plaza. Nije bog zna sta ali prilicno velika i pjeskovita. Uredba ili zakon kaze da na tom dijelu mzoe da bude mislim 70 kuca. Ima ih tacno toliko i svaka vrijedi milion i vise E. Nikome ne pada na pamet za dovljom gradnjom. Van grada se nalaze sela sa razvijenom poljoprivredom. Cijena kvadrata u bescijenje ali ne mozes da gradis nista osim da se bavis poljoprivredom. Mogu oni da puste strance da trguju sa cim god hoces ali imaju regulativu koja specava zloupotrebu. Kod nas nema jakih institucija a ima jakih pojedinaca pa je onda tesko kopirati zakone.
Slazem se sa tobom, zakonska regulativa i njeno postovanje kod nas je posebna prica.
slazem se sa bojicom! sta je sa vama ljudi. zasto tako usko gledate! pa ako ja hocu da prodam MOJE, ljudi MOJEEEEEE, zasto da mi to neko ogranicava?Ne razumijem zaista. Ako neko ne podrzava da stranci kupuju zemlju, pa lako, nemoj mu je prodati.ALi malo ko odustane kad mu se ukaze prilika. Ili bolje reci niko!!! Vidjeli smo sta nam je u posljednjih desetak mjeseci donijelo odstupanje od liberalne ekonomije i privatizacija. Molim vas!!!
Privatizacija je jako dobra stvar, ali ne po svaku cijenu. Na primjer Deutsche Telekom i Telenor (vlasnici nasih mobilnih operatera) i Statkraft (firma koja se interesuje za EPCG) su drzavne firme. Kada se neko pozove na uspjehe privatnih firmi kod nas obicno spomene prve dvije navedene?!?!?
Bila bi premija da Statkraft dokapitalizuje EPCG ali da li je to privatizacija ako drzavna firma kupi drzavnu firmu?
.......
Nabuko je potpuno u pravu u prethodnom postu. Pogodio je pravo u sustinu.
Privatizacija je jako dobra stvar, ali ne po svaku cijenu. Na primjer Deutsche Telekom i Telenor (vlasnici nasih mobilnih operatera) i Statkraft (firma koja se interesuje za EPCG) su drzavne firme. Kada se neko pozove na uspjehe privatnih firmi kod nas obicno spomene prve dvije navedene?!?!?
Bila bi premija da Statkraft dokapitalizuje EPCG ali da li je to privatizacija ako drzavna firma kupi drzavnu firmu?
.......
Smijesno je porediti drzavne firme i drzavno vlasnistvo u Zapadnoj evropi i kod nas trenutno. Nije problem u vlasnistvu nego u sistemu.
Smijesno je porediti drzavne firme i drzavno vlasnistvo u Zapadnoj evropi i kod nas trenutno. Nije problem u vlasnistvu nego u sistemu.
:thumb_yello:
Mi nismo razvijeni pa moramo privuci kapital razvijenih.
Privlačenje kapitala i prodaja su dvije različite kategorije.
Onima koji nama nešto doprinose (firme) ni sad nije zabranjeno da kupuju.
Glede ovoga reciprociteta, na stranu nacionalni ponos - čisto trgovački - ukoliko imam nešto što vrijedi (svi se busamo da ovakve ljepote nema niđe na svijet), je li mi bolja pregovaračka pozicija u odnosu na onoga koji nema nešto što vrijedi, a treba da tanačimo neki posao?
[QUOTE=Djudja;259051]Privlačenje kapitala i prodaja su dvije različite kategorije.
I to sto velis, ali su nazalost u nasem slucaju tijesno povezane. Mislis da bi recimo placevi na primorju toliko vrijedili da ih nisu kupovali stranci i ne planiraju velike investicije.
I to sto velis, ali su nazalost u nasem slucaju tijesno povezane. Mislis da bi recimo placevi na primorju toliko vrijedili da ih nisu kupovali stranci i ne planiraju velike investicije.
Sigurno ne bi, ali ne planiraju velike investicije fizička lica, no pravna. Ona ni do sad nijesu imala problema s knjiženjem.
Sigurno ne bi, ali ne planiraju velike investicije fizička lica, no pravna. Ona ni do sad nijesu imala problema s knjiženjem.
Planiraju ali u mnogo manjem obimu, ali nije u tome poenta. Nije isto i nema iste posledice ako recimo u nasoj zemlji kupi plac Shumaher, gradonacelnik Moskve ili neka zvijezda shou biznisa ili neki domaci biznismen.Uvijek nesto gubis a nesto dobijas.
Planiraju ali u mnogo manjem obimu, ali nije u tome poenta. Nije isto i nema iste posledice ako recimo u nasoj zemlji kupi plac Shumaher, gradonacelnik Moskve ili neka zvijezda shou biznisa ili neki domaci biznismen.Uvijek nesto gubis a nesto dobijas.
Sumaher je izmisljotina koliko sam cuo.
I ja sam isto cuo, a pisalo je cinimi se i u novinama, nego sam ga naveo kao primjer mozda buduceg kupca jer poznat sirom planete.
Pera Detlic 31-01-08, 19:13 Privatizacija je jako dobra stvar, ali ne po svaku cijenu. Na primjer Deutsche Telekom i Telenor (vlasnici nasih mobilnih operatera) i Statkraft (firma koja se interesuje za EPCG) su drzavne firme. Kada se neko pozove na uspjehe privatnih firmi kod nas obicno spomene prve dvije navedene?!?!?
.......
Apsolutno! Dodao bih i još ČEZ pa Srpski Telekom(umalo da kupi ovaj naš) pa Hrvatski Telekom čini mi se....
Ništa ne treba raditi po svaku cijenu.
Treba omogućiti da lova slobodno ulazi u CG,ali čista lova jer je velika razlika u dugom roku. To je pitanje odvojeno od pitanja da li treba dozvoliti nesmetan protok kapitala ili ne.
A mi smo mala zemlja(geografski,demografski,ekonomski..) pa treba uzeti u obzir da ne možemo postavljati preteške uslove.
Malo podsjećanje: post br.903 (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?p=247005#post247005)
Nema iste posljedice. Samo što su to lažne dileme i priče za pred izbore. Šumaher nije kupio, gradonačelnik Moskve je najgora moguća reklama za ovu zemlju (radije bih za komšiju ima nekoga od naših biznismena nego njega), a jedina zvijezda šou biznisa (liše Seke, Cece, Karleuše i sl. za koje važi isto što i za gradonačelnika Moskve) za koju sam čuo je Krisi Hajnds, za koju očevici tvrde da je viđena u Carine kako trguje.
Upravo zato sto su RAZVIJENE zemlje i nemaju potrebu za tim. Mi nismo razvijeni pa moramo privuci kapital razvijenih. Naravno uz postovanje nasih interesa i bez prodaje onog dijela zemlje koji je od vitalnog interesa.
A kako su se razvijale te zemlje,prodajom nekretnina!?
Ja ovo prvi put u zivotu cujem da se neka zemlja razvija na prodaji zemlje ne vezano za pricu oko nekretnina.
postovanje nasih interesa i bez prodaje onog dijela zemlje koji je od vitalnog interesa - naravno.
Cudis se reciprocitetu? dagi kolega s foruma,taj institut niko glup,lud i blesav nije izmislio,pa nije lijepo vjeruj mi da se sprdas sa tim,tacnije s necim sto ne razumijes.
Recimo ovako.Ja sam bogat i ocu u Ljubljani stan da kupim,ali ne mogu.Drzavljanin SLO moze ovde.Sto sam ja u ovom slucaju? ja sebi djelujem na sljam i nepozeljnog tipa.Znate kako,apsolutno mi se jebe sto vi necete kupovati po bijelom svijetu,i sto ce te vi prodavati i kome ce te prodavati.Ali,prijatelji moji dragi nemojte po ovo malo dostojanstva da nam gazite praznim i neutemeljenim pricama o apsolutnom liberalizmu,koga uzgred nisu poznavali ni tvoci liberalizma.
Ja licno,zelim da imam ista prava u zemljama ciji drzavljani dolaze kod nas,tacnije,da imam prava kao oni.Ni manje vise.Sto vi zelite!?Ako znam nepomakao se!Da sto prije to raskucimo pa nek sve u pm ide! Vase malcenje prazne slame da nam to ne treba je apsolutno nebitno s tacke gledista drzave,njenih interesa i interesa njenih gradjana.
nb-campari 31-01-08, 21:41 prije nekih 15-20 godina floridi je zaprijetila opasnost da je prenasele japanski penzioneri.mislim da su se odbranili visokim cijenama, no nisam siguran. crna gora se ne moze odbraniti visokim cijenama. nema te cijene koju bogati nece dati za taj dio mediterana. i planine ce na red doci. znaci, privatnici ce sigurno prodati, a drzava neka zabrani prodaju drzavne zemlje bilo kojim kupcima.
Masja vas pita zasto razvijene zemlje ne usvoje ovakav zakon kad je dobar? Jelena,'ispeci pa reci'.gradjani se u pravu ne dijele na bogate i siromasne,posebno ne na bogati svijet i nas kao siromahe...
E bvidis Michael, upravo u tome i jeste nas problem, sto nam zakoni nijesu povezani sa praksom, zato se tako "dobro"" i primjenjuju.
A kako su se razvijale te zemlje,prodajom nekretnina!?
Ja ovo prvi put u zivotu cujem da se neka zemlja razvija na prodaji zemlje ne vezano za pricu oko nekretnina.
postovanje nasih interesa i bez prodaje onog dijela zemlje koji je od vitalnog interesa - naravno.
Cudis se reciprocitetu? dagi kolega s foruma,taj institut niko glup,lud i blesav nije izmislio,pa nije lijepo vjeruj mi da se sprdas sa tim,tacnije s necim sto ne razumijes.
Recimo ovako.Ja sam bogat i ocu u Ljubljani stan da kupim,ali ne mogu.Drzavljanin SLO moze ovde.Sto sam ja u ovom slucaju? ja sebi djelujem na sljam i nepozeljnog tipa.Znate kako,apsolutno mi se jebe sto vi necete kupovati po bijelom svijetu,i sto ce te vi prodavati i kome ce te prodavati.Ali,prijatelji moji dragi nemojte po ovo malo dostojanstva da nam gazite praznim i neutemeljenim pricama o apsolutnom liberalizmu,koga uzgred nisu poznavali ni tvoci liberalizma.
Ja licno,zelim da imam ista prava u zemljama ciji drzavljani dolaze kod nas,tacnije,da imam prava kao oni.Ni manje vise.Sto vi zelite!?Ako znam nepomakao se!Da sto prije to raskucimo pa nek sve u pm ide! Vase malcenje prazne slame da nam to ne treba je apsolutno nebitno s tacke gledista drzave,njenih interesa i interesa njenih gradjana.
Milo mi je zbog tebe sto si bogat, i sto ti se j... i to je dobro.
I nisam rekao da zemlju razvijamo prodajom nekretnina nego da smo nerazvijeni i zasto tolika nervoza kao da od mene zavisi hoce li se zakon usvojiti ili ne, ali valjda imam pravo na misljenje.Opet neki nas lazni moral pojedini glasni protivnici ovoga su prodali svoju zemlju strancima.Ja nisam zamisli nemam zemlju koja bi im bila interesatna ali necu nekom ko ima da odredjujem dali da je proda ili ne.
nb-campari 31-01-08, 22:35 Milo mi je zbog tebe sto si bogat, i sto ti se j... i to je dobro.
I nisam rekao da zemlju razvijamo prodajom nekretnina nego da smo nerazvijeni i zasto tolika nervoza kao da od mene zavisi hoce li se zakon usvojiti ili ne, ali valjda imam pravo na misljenje.Opet neki nas lazni moral pojedini glasni protivnici ovoga su prodali svoju zemlju strancima.Ja nisam zamisli nemam zemlju koja bi im bila interesatna ali necu nekom ko ima da odredjujem dali da je proda ili ne.
tacno lazni moral. sramota prodat djedovinu? mnogi nijesu ni znali dje im se djedovina nalazi. a tamo ce sada nici necija vila. mozda i hotel. mozda na zabljaku treba porusit vikendice i vratit katune?
E bvidis Michael, upravo u tome i jeste nas problem, sto nam zakoni nijesu povezani sa praksom, zato se tako "dobro"" i primjenjuju.
ima jedna latinska izreka koja kaze :SED LEX DURA LEX-ili,los zakon je dobra zakon,samo ako se postuje.jasno je da postoji ozbiljna disproporcija zakona i prakse,potpuno si u pravu.Jasno je da promjena sistema u kojem smo zivjeli,i kretanje ka novom-kapitalistickom sistemu doprinijela tom problemu.U hodu se resavaju neki problemi,i tu se uvijek javljaju poteskoce...
Milo mi je zbog tebe sto si bogat, i sto ti se j... i to je dobro.
Apsolutno nemam nista protiv tvog misljenja.Napraotiv,posjecujem forum zbog tih stvari.Moja reakcija je vase prihvatanje necega sto niste ni procitali,niti razumijete njegovu sadrzinu i moguce posljedice u praksi.Tacnije,prihvatate nesto a ne znate sto prihvatate.Jedna odredba,iako bitna,se ne moze posmtatrati nezavisno,sama za sebe.Ako gledamo s jedne strane,odredba "da stranci mogu kupovati zemlju"...pa boze moj,neka,nista protiv nemam.Medjutim,nepostojanje drugih odredbi,koji ogranicavaju apsolutnu slobodu,i analogno tome narusavaju na jedan nacin nasa prava-vodi haosu i urusavanju drzavnih interesa na duzi rok.Dajte nesto da objavimo na forumu,da ga svi procitamo,pa da komentarisemo.Ovako...
Moja reakcija je bila vezana za taj dio.
tacno lazni moral. sramota prodat djedovinu? mnogi nijesu ni znali dje im se djedovina nalazi. a tamo ce sada nici necija vila. mozda i hotel. mozda na zabljaku treba porusit vikendice i vratit katune?
Apsolutno nemam problema s moralom.Naravno da nije sramota prodati bilo sto,gledano s tacke zakona.Jedan cent nisam zaradio prodajom zemlje,tako da iskustava nemam u vezi "lagodnosti" dobijenih prodajom dedovine.Moja prica nije bila vezana za taj dio.A kao sto napisah,apsolutno mi se j ko ce sto ucinjet sa svojom djedovinom.Ja pricam o drugim stvarima,a izgleda,unajmicu prevodioca jer ne pricamo istim jezikom.
Nisam pravni ekspert pa bih volio da mi neko objasni sta ima lose u tome da stranci mogu kupovati i knjiziti Imovinuna svoje ime.?
Razumio bih da se ovakva polemika vodila prije 10 godina, ali sada kad su cijene evropske pa i svetske ne vidim na koji nacin bi interes CG i njenih gradjana bio ugrozen.
Mozda neko misli da ce stranci sutra natovariti na kamion zemlju i vile i ponijeti je sa sobom , sta li?
Ili je mozda na djelu ksenofobija, vjeciti crnogorski usud?
Nisam pravni ekspert pa bih volio da mi neko objasni sta ima lose u tome da stranci mogu kupovati i knjiziti Imovinuna svoje ime.?
Razumio bih da se ovakva polemika vodila prije 10 godina, ali sada kad su cijene evropske pa i svetske ne vidim na koji nacin bi interes CG i njenih gradjana bio ugrozen.
Mozda neko misli da ce stranci sutra natovariti na kamion zemlju i vile i ponijeti je sa sobom , sta li?
Ili je mozda na djelu ksenofobija, vjeciti crnogorski usud?
ako mislis na mene:
nista protiv prodaje zemlje strancima nemam.apsolutno nista.nasiroko i nadugacko sam pojasnio u vise postova u cemu mislim da je problem i sto je problem,dosta vremena izgubio i nemam namjeru vise o ovoj temi govoriti.Bice emisije u vezi toga,skupstinska zasijedanja,javna rasprava pa ce se dosta tgoa cuti u prilog ,ZA ,PROTIV kao i mogucnosti da se zakon doradi.
:lock:
ako mislis na mene:
nista protiv prodaje zemlje strancima nemam.apsolutno nista.nasiroko i nadugacko sam pojasnio u vise postova u cemu mislim da je problem i sto je problem,dosta vremena izgubio i nemam namjeru vise o ovoj temi govoriti.Bice emisije u vezi toga,skupstinska zasijedanja,javna rasprava pa ce se dosta tgoa cuti u prilog ,ZA ,PROTIV kao i mogucnosti da se zakon doradi.
:lock:
Nisam mislio samo na tebe , ali bi stvarno volio da cujem neki ozbiljniji komentar od onog tipa - zasto bismo im dozvolili?
Mislim da ima dosta stavova,a kao sto rekoh,vodice se rasprave...To(sto si naveo Zokac)je Masjino,sasvim razumljivo,pitanje pandam politici ogromne vecine zemalja,koje ne podrzavaju ovakve zakone,vec imaju odredjene uslove i ogranicenja.
[QUOTE=Ja pricam o drugim stvarima,a izgleda,unajmicu prevodioca jer ne pricamo istim jezikom.[/QUOTE]
sta vise da ti dodam na ovo....ljudi te jednostavno ne shvataju ...razmisljaju ako se ne donese zakon nece ni berza skakat i to ti je kao da im neko uzima pare iz dzepa...
black adder 01-02-08, 19:35 "Nisam pravni ekspert pa bih volio da mi neko objasni sta ima lose u tome da stranci mogu kupovati i knjiziti Imovinuna svoje ime.?"
Evo ja ću pokušat da ti objasnim:
Nije dobro da stranci (Rusi) kupuju i uknjiže nekretnine na svoje ime jer oni nisu strani investitori već strani kriminalci. Čije su pare prljave. Zašto ne kupuju po Španiji ili nekoj drugoj Evropskoj uređenoj državi? Misliš da je naša država i naša obala mnogo ljepša od njihove? Misliš da im je problem cjena(oni ni ovdje ne pitaju za cjenu, ako im se svidi parcela ili ako stan ima dobar pogled kupuju, ne pitajnu)? Tamo ne mogu da kupe ne daju im, ne za to što su Rusi nego zato što su kriminalci, i imaju sumnjivo stečene pare!
Kod nas su cjene kao u Evropi ali kad se Rusi pojave cjene i dalje skaču. Zašto Hrvati nisu dali Rusima da kupuju nekretnine a dali su Ircima, Italijanima, Austrijancima...? Od ruskog biznisa se po primorju vide samo agencije za nekretnine!
Zakon treba da štiti svoje građane a ne strance. Trebaju nama strane pare i trebaju nam stranci. Ali ne na takav način, zakon treba da ih ograniči a ne da im sve dozvoli.
Zašto u pojedine zemlje stranci mogu da grade hotele i otvaraju prestavništva a ne mogu da kupuju nekretnine na svoje ime? Da bi razvijali državu u koju ulažu a ne da bi sebi pravili ćef!
Neznam tačno koja zemlja ali mislim da je Mađarska ili Bugarska nisam 100% siguran ali znam da neka od njih jeste donela zakon da stranci mogu da kupe i uknjiže nekretninu na sa svoje ime ali tek za 5 god. od stupanja tog zakona na snagu! U Švajcarsku na Alpe ako nisi građanin te zemlje ne možeš da kupuješ nekretnine dok u drugim gradovima Švajcarske možeš!
Pera Detlic 01-02-08, 20:00 Nije dobro da stranci (Rusi) kupuju i uknjiže nekretnine na svoje ime jer oni nisu strani investitori već strani kriminalci. Čije su pare prljave...
black adder, polaziš od pogrešne teze pa ti je posle čitava priča pogrešna.
Po tebi stranci=kriminalci. Izvini ali ovo je elementarna logička greška.
Moj stav je:
1.Da se svim strancima dozvoli kupovina privatnih nekretnina.
Ovo je isto kao i da se kaže da se svim građanjima CG dozvoli prodaja svoje sopstvene imovine stranim državljanima.
2.Da se ni jednom kriminalcu i ni jednom prljavom euru ne dozvoli da uđe u CG.(ovo je potpuno neka druga priča od ove iz stava 1)
3.Postoje liberalne i intervencionističke (sa jakom državnom vlašću) zemlje. Male zemlje su prinuđene da budu liberalne.
Nadam se da sam bio savršeno jasan.Izvolite demantujte tezu po tezu.
Ako želite da vas svi razumiju, pišite kraće i konciznije.
Strani Kriminalci!?!!?a Pare Nashih Investitora I Tajkuna Su Ciste???
black adder 01-02-08, 20:44 U 100% slučajeva ljudi koji kod moga druga(da ne imenujem njegovu agenciju) kupuju nekretnine a nisu državljani Crne Gore su Rusi. Dosta puta sam bio sa njim(družimo se od malena i nisam sa njim u nikakav tal) da Rusi gledaju obično zemlju koja je što bliže moru. Ti ljudi mi nisu djelovali nikako kao obični a po najmanje kao investitori(po mom sudu koji ne mora da je tačan). Koji su izgledali obični uglavnom su bili agenti nečiji, i oni su se pogađali za zemlju bez prisustva pravog vlasnika! Tako da je u ovom slučaju stav 1 povezan sa stavom 2 iz tvog posta!
Čuo sam da su pojedine agencije imale posla sa Ircima i da su ljudi ok i gospoda.
Ti si vjerovatno iz Podgorice? I Podgorica može da se širi na svaku stranu do besvjesti i teško je prenaselit je!
Ali primorski gradovi Budva, Bar (boku da ne pominjem), Petrovac... i te kako mogu. I kad Rusi krenu sa ponudama mi nemamo đe, kvadrat stana počinje od 2000€ pa na više. Zemlja blizu mora oko 500€ m2. Država mora da zaštiti svoje građane, bar nas koji živimo tu čitav život. Šta da radimo da se selimo u Bjelo Polje? Što Rusi ne idu tamo? Neka ostave par godina da ojača standard, pa da budemo približno slične platežne moći. Ili da zaštite neke djelove Crne Gore!
Black Adder, samo da se osvrnem na ono da u Hrvatskoj nisu dali Rusima da kupuju nekretnine... Ne znam od kuda ti to, npr. u Opatiji bajnoj ima Rusa vec poprilicno (ima i nekih jako poznatih 'faca').
black adder 01-02-08, 21:02 Black Adder, samo da se osvrnem na ono da u Hrvatskoj nisu dali Rusima da kupuju nekretnine... Ne znam od kuda ti to, npr. u Opatiji bajnoj ima Rusa vec poprilicno (ima i nekih jako poznatih 'faca').
To sam gledao na RTCG 1 prije 10 dana kada je čovjek vlasnik agencije za nekretnine iz Dubrovnika reko da su kupci u Hrvackoj većinom Irci, Englezi, Italijani, Austrijanci i nije pomenuo Ruse(i ako ih ima vjerovatno je minimalan broj). I da je u Hrvacku sada na snazi zakon reciprociteta.
I na anketu koju su radili svi Hrvati su se bunili da je to sramota što se radi, koliko kupuju stranci i da tome treba stati na kraj. I da sada u Hrvacku ako neko želi da proda zemlju ili šta drugo na nekim primarnim mjestima kao što su zidine i njima slične prvo mora da ponudi županiji, gradu, državi pa tek ako niko od njih ne bude zainteresovan može da proda licu koje nije državljanin Hrvacke!
Vjerovatno je još neko to gledao sa foruma jer sam i tu pročitao najavu za tu emisiju!
Pera Detlic 01-02-08, 21:23 Gledao sam tu emisiju.Bune se ljudi što njihove komšije prodaju svoje nekretnine.
Zašto se ovi što su prodali ne bune što njihove komšije ne prodaju svoje nekretnine!?
Država mora da zaštiti svoje građane, bar nas koji živimo tu čitav život. Šta da radimo da se selimo u Bjelo Polje? Što Rusi ne idu tamo? Neka ostave par godina da ojača standard, pa da budemo približno slične platežne moći. Ili da zaštite neke djelove Crne Gore!
Ovo mi nije jasno.
Od čega da vas zaštiti država? Od komšija koji prodaju svoje (ponovo naglašavam SVOJE , a ne VAŠE) nekretnine.
Svako ima pravo na izbor da kupi ili proda pa neka to i radi,kako misli da mu je najbolje.
Predugo smo u socijalizmu pa još ne možemo da shvatimo šta je pravo na privatnu svojinu. To je posle prava na život,jedno od najznačajnijih prava.
black adder 01-02-08, 21:44 Ovo ću da napišem i sa ovim završavam!
Ako moj komšija proda Rusu m2 stana 1 800 sledeći 2 000 pa tako redom ode preko 2 500(ode u nepovrat) i ne možeš da nađeš stan u staru gradnju ispod 2 000 - 2200, i šta da radim ja lično. Oću da se kućim, odlično prema skoku nekretnina skače i cjena stanova za iznajmljivanje koji se kreću od 300 pa na više! Kako da se izađe na kraj ako je zvanično objavljeno da je prosječna plata u C.G. 350€, znači li to oni koji su prosjek a da ne pominjem one ispod prosjeka treba da se sele u jeftinije krajeve? Pravimo državu za bogate? Ili možda da podignem stambeni kredit u CKB banku na 120 mjeseci po 374,40 € mjesečno. A kako ako mi je plata 350? A šta da radim sa 30 000, da kupim 15m2 stana (kupatilo)?
A šta da radim sa 30 000, da kupim 15m2 stana (kupatilo)?
Gujo, sit gladnome ne vjeruje.
Ni ja se vise ne ukljucujem u ovaj topic, ipak je ljepse gadjati se-pardon, licitirati- desetinama hiljada eura po kvadratu , koje ce sada Rujke da istresu iz Antonova (rekose mi, na SSeremetjevu vec turiraju motore, samo da Raka proglasi Zakon usvojenim), nego slusati kako neko ne moze da rijesi najosnovnije zivotno pitanje.
kako objasniti ljudima kojima je novcanica umjesto mozga u glavu ista??
kako objasniti da ima previse bosih i gladnih koji nemaju ni kvadrata ni platu da mogu da uzmu kredit da kupe nekretninu, kako im objasniti da ce oni biti jos siromasniji a jedna mala sacica ce biti bogatija...objasnite mi kako...ne gleda se u ovome zakonu interes pojedinca no drzave...
kako objasniti ljudima kojima je novcanica umjesto mozga u glavu ista??
kako objasniti da ima previse bosih i gladnih koji nemaju ni kvadrata ni platu da mogu da uzmu kredit da kupe nekretninu, kako im objasniti da ce oni biti jos siromasniji a jedna mala sacica ce biti bogatija...objasnite mi kako...ne gleda se u ovome zakonu interes pojedinca no drzave...
Kako im objasniti da su oni glasali za to?
Hocemo evropu , trzisnu ekonomiju , gobalizaciju , a kad treba platiti cijenu toga onda smo goli i bosi. E pa izvini ali posle ..... nema kajanja. Rusi ne otimaju nego placaju.Niko nikog ne tera da prodaje.
nb-campari 01-02-08, 23:08 bolje bi prilicilo da se ova tema nazove-komunizam
Opet se ukljucujem iako sam rekao da nemam namjeru vise o ovome pisti.
Samo jedna stvar-mislim da rasprava ide u totalo pogresnom smjeru.Prica se vodi o tome da li strancima zabraniti kupovinu(zaboga zasto?) i da li im treba dozvoliti.
Mislim da bi trebalo da procitate nacrt zakona,i da se fokusirate na ono sto je bitno.Naime,ja tvrdim da je apsolutna sloboda strancima da kupuju sto im volja po nasoj zemlji katastrofalno rjesenje na duzi rok,te da skoro ni jedna zemlja ne poznaje takvo rjesenje...
Ja ne znam cemu vodi prica da li komsiji zabraniti prodaju necega i prica o ogranicavanju prva raspolaganja svojom imovinom!?
U prodaji vazi jedna stvar-ko da vise.Ja apsolutno razumijem svakoga ko zeli svoju zemlju prodati sto skuplje.
Ali,dajte ljudi,urazumite se,krenimo ka stopama ozbiljne zemlje.Dajte da donesemo zakone gdje ce nasi gradjani imati ista prava kao gradjani drugih drzava kod nas,dajte da ukapiramo da bas 100% nase zemlje nije na prodaju,i da batalimo mlacenje prazne slame...
Nebi mi ga rusi mogli kupit ni kvadrata da se ja pitam !!! (samo ruskinje)!!!
Pera Detlic 02-02-08, 16:57 Ovo ću da napišem i sa ovim završavam!
Ako moj komšija proda Rusu m2 stana 1 800 sledeći 2 000 pa tako redom ode preko 2 500(ode u nepovrat) i ne možeš da nađeš stan u staru gradnju ispod 2 000 - 2200, i šta da radim ja lično. Oću da se kućim, odlično prema skoku nekretnina skače i cjena stanova za iznajmljivanje koji se kreću od 300 pa na više! Kako da se izađe na kraj ako je zvanično objavljeno da je prosječna plata u C.G. 350€, znači li to oni koji su prosjek a da ne pominjem one ispod prosjeka treba da se sele u jeftinije krajeve? Pravimo državu za bogate? Ili možda da podignem stambeni kredit u CKB banku na 120 mjeseci po 374,40 € mjesečno. A kako ako mi je plata 350? A šta da radim sa 30 000, da kupim 15m2 stana (kupatilo)?
Black, ponovo (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=260490&postcount=1079) praviš ogromne greške:
1.Nije problem što tvoj komšija prodaje skupo svoju imovinu, i što će je prodavati još skuplje.
Već je problem što su plate male! Jesu li krivi Rusi zbog toga?
2.Naravno da ce ljudi da se sele ako ne mogu da priušte sebi život na nekom mjestu. I ja bih htio da živim ne u Herceg Novom već u Majamiju,a mi ne može bit.
3.Što kaže zokac: sami ste glasali za to!
4.Nemojte da prestajete da pišete, ođe i jesmo da razmijenimo mišljenja.
Nebi mi ga rusi mogli kupit ni kvadrata da se ja pitam !!! (samo ruskinje)!!!
:p E ovo već može!
Black, ponovo (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=260490&postcount=1079) praviš ogromne greške:
1.Nije problem što tvoj komšija prodaje skupo svoju imovinu, i što će je prodavati još skuplje.
Već je problem što su plate male! Jesu li krivi Rusi zbog toga?
2.Naravno da ce ljudi da se sele ako ne mogu da priušte sebi život na nekom mjestu. I ja bih htio da živim ne u Herceg Novom već u Majamiju,a mi ne može bit.
3.Što kaže zokac: sami ste glasali za to!
4.Nemojte da prestajete da pišete, ođe i jesmo da razmijenimo mišljenja.
:p E ovo već može!
Floroida je dugo bila jedno od jeftinijih americkih saveznih drzava po nekretninama jer su imali neke poreze niske pa zato 30% solidno stojecih americkih penzosa zivi na Floridi. Tamo je bio san svakog srednje do bolje placenog radnika da proda kucu u Dakoti ili Ilinoju i da strkne na Floridu kad ode u penziju.
mediteraneo 02-02-08, 19:28 Cudno je da se ljudi na ovim prostorima toliko boje neceg novog i drugacijeg ,ne mislim samo na komentare forumasa .Svaki dan i u svakom kontaktu sa bilo kim cujem iste price ,strah od Rusa strah od Engleza strah od Iraca a sada i od Arapa .
Nekad je to bio strah od promjene iz komunizma u nepoznato,zatim strah od nezavisnosti itd.
Shvatam one koji su u nezavidnoj ekonomskoj situaciji ali ,treba se mozda posmatrati pozitivna strana onih koji dolaze da kupuju nekratnine i investiraju u CG.
Treba vidjeti buducnost a buducnost je trzisna ekonomija jer bez nje nema ni razvijenog socijalnog sistema ,ni zdrastvenog itd.
Sa kupcima koji kupuju zemlju u CG se mijenja infrastruktura gradjana samim tim i ekonomija ,ako imas ljude koji trose okolo dosta novaca ekonomija postaje bojla .
Tuzno je gledati prazne restorane ,radnje ,ulice ,butike ,ako budemo cekali da oni koji nemaju stan kupe stan po jeftinim cijenama onda cemo cekati jos mnogo dugo .
Da ne bih oduzio ovu pricu ,reskirajte ponekad pa sto bude ako svi mogu da kupuju svugdje zasto ne i kod nas ,ako cemo u evropu to ce se ionako liberalizovati mi cemo moci da kupujemo u Spaniju i Spanci ce moci da kupuju kod nas .
I jos nesto Crna Gora i nije toliko mala koliko je svi smanjuju ,bice mjesta za sve i sve ce biti blize sa autoputevima .
A ovo se zove globalizacija koja je neizbjezna htjeli vi to ili ne.
Cudno je da se ljudi na ovim prostorima toliko boje neceg novog i drugacijeg ,ne mislim samo na komentare forumasa .Svaki dan i u svakom kontaktu sa bilo kim cujem iste price ,strah od Rusa strah od Engleza strah od Iraca a sada i od Arapa .
Nekad je to bio strah od promjene iz komunizma u nepoznato,zatim strah od nezavisnosti itd.
Shvatam one koji su u nezavidnoj ekonomskoj situaciji ali ,treba se mozda posmatrati pozitivna strana onih koji dolaze da kupuju nekratnine i investiraju u CG.
Treba vidjeti buducnost a buducnost je trzisna ekonomija jer bez nje nema ni razvijenog socijalnog sistema ,ni zdrastvenog itd.
Sa kupcima koji kupuju zemlju u CG se mijenja infrastruktura gradjana samim tim i ekonomija ,ako imas ljude koji trose okolo dosta novaca ekonomija postaje bojla .
Tuzno je gledati prazne restorane ,radnje ,ulice ,butike ,ako budemo cekali da oni koji nemaju stan kupe stan po jeftinim cijenama onda cemo cekati jos mnogo dugo .
Da ne bih oduzio ovu pricu ,reskirajte ponekad pa sto bude ako svi mogu da kupuju svugdje zasto ne i kod nas ,ako cemo u evropu to ce se ionako liberalizovati mi cemo moci da kupujemo u Spaniju i Spanci ce moci da kupuju kod nas .
I jos nesto Crna Gora i nije toliko mala koliko je svi smanjuju ,bice mjesta za sve i sve ce biti blize sa autoputevima .
A ovo se zove globalizacija koja je neizbjezna htjeli vi to ili ne.
Mediteraneo - slažem se sa većinom ovoga što pišeš i sviđa mi se tvoj odmjereni ton. Ono oko čega se ne slažemo je tajming potpunog otvaranja tržišta nekretnina. Niko nas ne ćera da to sad radimo, a moje mišljenje je da potpuna liberalizacija svega nosi sa sobom dosta negativnog. Za narod/plebs/raju, naravno. Svakako - ima i onih drugih koji ne spadaju u ovu kategoriju.
No, ova će priča uskoro postati prevaziđena, jer se evo vraća veliki boss, pa će se prodat i Pljevlja i usvojit agenda Vesa Vukotića (koji vidim ima široku bazu obožavalaca na forumu). Greote.
Janko Jaksic 03-02-08, 19:41 Zna li neko cisto informativno koliko je otprilike m2 stana i poslovnog prostora kod celebica u ovaj novi kompleks sto treba da pravi preko puta Delta sitija???
Zna li neko cisto informativno koliko je otprilike m2 stana i poslovnog prostora kod celebica u ovaj novi kompleks sto treba da pravi preko puta Delta sitija???
Kad sam zadnji put čuo, m2 stana je bio 1.200€! Ima 4 mjeseca od tad, čini mi se.
Janko Jaksic 03-02-08, 19:54 a poslovnog da neznas??
Ne, a i ovo treba provjerit!
Janko Jaksic 03-02-08, 20:11 Hvala Homere u svakom slucaju.
Hvala Homere u svakom slucaju.
Nađi na forumu curu sa nikom Rosonera. Ona radi jako dugo u jednoj od boljih agencija za nekretnine u PG, pa je pitaj, na pp.
|
|