Homer
20-01-08, 18:50
Jeste ako je uz legalni stan, ali čisto bez papira- ja se ne bih igrao sa svojim parama. To je kao kad se kupe akcije firme u stečaju!
|
View Full Version : Nekretnine u CG Homer 20-01-08, 18:50 Jeste ako je uz legalni stan, ali čisto bez papira- ja se ne bih igrao sa svojim parama. To je kao kad se kupe akcije firme u stečaju! Pera Detlic 21-01-08, 00:02 UPRKOS LIJEPIM ŽELjAMA SVJETSKI DžET-SET SE NE ODLUČUJE ZA KUPOVINU NEKRETNINA U HERCEG NOVOM Gradske priče pune trgovačke buđelare HERCEG NOVI - Roman Abramovič, ruski milijarder i vlasnik engleskog fudbalskog kluba Mančester, Ralf Šumaher, višestruki šampion u Formuli 1, Rudolf Đulijani, nekadašnji gradonačelnik Njujorka, Serena i Venus Vilijams, poznate svjetske teniserke, a potom i Dmitrij Medvedev, prvi zamjenik premijera Ruske Federacije Vladimira Putina, samo su neka od poznatih imena, koja su se kao navodno stvarni vlasnici nekretnina u Herceg Novom godinama unazad provlačili kroz pojedine crnogorske medije. Sve bi to bilo lijepo, ali nijedna od ovih tvrdnji nije potvrđena u bilo kojoj nadležnoj ustanovi a navedene ličnosti svjetskog džet-seta, sa izuzetkom Abramoviča se nikada nijesu ni pojavile u Crnoj Gori, a kamoli u Herceg Novom. Dobri poznavaoci prilika na tržištu nekretnina kažu da se ove "patke" najčešće plasiraju da bi na određenom području porasla cijena nekretnina. Naime, zvučna imena privlače domaće i strane kupce da zemljište i kuće kupuju u blizini objekata koji navodno pripadaju slavnim ličnostima. Po automatizmu, cijene zemljišta i objekata vratolomno rastu. Drugi razlog, leži i u postizanju veće konkurentnosti na tržištu nekretnina, kada je u pitanju okruženje, pa su, na primjer, hrvatski mediji, ponukani prevashodno traganjem za "bomba" temom, lošim potezima Vlade Republike Hrvatske po pitanju stanja na tržištu nekretnina, te željom da visina cijene nekretnina poraste u ovoj državi prije dvije godine prvi "provalili" priču da je Ralf Šumaher kupio zemljište u Crnoj Gori. Osim toga, hrvatski mediji ovom pričom željeli su i kazniti ispad jednog od poslanika u Saboru, koji je "odvalio" da hrvatsku zemlju ne treba prodavati Srbima i Jevrejima. Prodavcima nekretnina ovaj se gaf nikako nije dopao, jer su se plašili da će zbog ovakvog šovinističkog ispada svjetski džet-set krenuti u pohode na druga jeftinija područja, poput Crne Gore, i karusel se zavrtio. Ovom cirkusu ide na ruku nedostatak stvarnog istraživačkog novinarstva, kojeg je zamijenio jeftini senzacionalizam, ali i zatvorenost mnogih opštinskih i republičkih istitucija, koji nijesu voljni da otkriju identitet velikih kupaca, pa daju prostor različitim špekulacijama. Osim ovih faktora, ne treba zaboraviti ni da prodavci nekretnina, koji zemljište prodaju po vratolomnim cijenama, nijesu voljni da kažu kome su i za koje pare prodali određenu nekretninu, plašeći se krađa ili ubistva. Ukoliko krenemo upravo od Ralfa Šumahera podsjetićemo se da je prije dvije godine hrvatski list " Press" objavio priču da je ovaj višestruki šampion svijeta u Formuli 1 i brat još poznatijeg automobilskog asa Mihaela Šumahera, na području hercegnovske opštine kupio luksuznu vilu i zemljište za oko 7,5 miliona eura. Da 2006. godine nije bili ni približno tako visokog prometovanja nekretnina, potvrdile su službe Opštine Herceg Novi, i vlasnici agencija za nekretnine. Nakon što su ovu informaciju "popili" mnogi crnogorski mediji rukovođeni hrvatskim bestselerom, isti su "šetali" Šumaherovu vilu od granice sa Hrvatskom, preko Titove vile, do 100.000 m2 zemljišta na Luštici, kojeg je navodno kupio za cijelih devet miliona eura. Da i Crnogorci "konja za trku imaju" pokazali su na primjeru Romana Abramoviča. Kada je ovaj poznati Rus prije dvije godine, svojom luksuznom jahtom, uplovio u Boku, mediji su isprva prenijeli informaciju da je Abramovič kupio palatu sa ogromnim zemljištem u Ulcinju, da bi se ta palata, na volšban način, nakon par mjeseci "premjestila" na Lušticu. Prema pouzdanim informacijama lista "Dan", ovaj ruski milijarder jevrejskog porijekla nije vlasnik niti jedne nekretnine na području Crne Gore, niti to ima namjeru postati. Tadašnje uplovljavanje njegove luksuzne jahte u kotorsku luku i kratkotrajno zadržavanje u ovom gradu imali su potpuno privatni karakter, jer je želio učiniti uslugu osobi koja je "naše gore list" i njegova desna ruka kada je u pitanju vođenje poslova na njegovim jahtama, a koja se baš u Kotoru trebala susresti sa svojom bliskom rođakom. Abramoviču se nije dopala Crna Gora i iz nje je otišao razočaran. Između ostalog želio ju je, usljed neodložnog posla, napustiti privatnim avionom, no u službi podgoričkog aerodroma obješnjeno mu je da njegov privatni avion "ne može polećeti prije poneđeljnjika" a ne u dan vikenda, kako je izrazio želju. Inače, Roman Abramovič ljetovanja provodi sa porodicom, ploveći po hrvatskim ostrvima, a zadržava se u ruralnim područjima, gdje voli konzumirati domaće vino i ribu sa gradela. Pretprošlog ljeta u Herceg Novom je boravila Oransen Prajs, majka poznatih teniserki sestara Vilijams. Nju je u Herceg Novi dovela Rada Pavlović-Robert, nekada poznata košarkašica Herceg Novog i Voždovca, a danas poznati trgovac nekretninama u Los Anđelesu. Prijateljstvo Rade Pavlović i Oransen Prajs datira od prije pet godina, kada je Pavlovićka otvorila svoju agenciju za nekretnine u Los Anđelesu, u kojem je agent za nekretnine mnogim poznatim sportašima, kao što su Silvija Braun, Vili Gaj i drugi. Naravno, ovu posjetu mediji su iskoristili da prošle godine "puste buvu" da sesetre Vilijams planiraju kupiti kompleks kasarne u Kumboru. Pavlović-Robert negirala je ovu informaciju, baš kao i Savjet za privatizaciju, koji je još i dodao da se ovaj kompleks neće prodavati, već se može samo zakupljivati. Istovjetan slučaj dogodio se i kad je u pitanju bio Rudolf Đulijano, nekadašnji gradonačelnik Njujorka, za kojeg su pojedini mediji tvdrili da želi kupiti parče zemlje na Luštici, što se takođe pokazala kao dezinformacija. Ksenija MATOVIĆ DAN 20.01.2007 Ništa od ruskog premijera Posljednji "biser" u nizu ticao se Dmitrija Medvedeva, prvog zamjenika premijera Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je navodno preko svoje firme Eurolend od fudbalera Mateje Kežmana i firme Kikindski mlin u Herceg Novom kupio za po 2,5 miliona eura plac Starog zanatskog, odnosno odmaralište u Njivicama. Ovaj Putinov nasljednik ne samo što nije vlasnik firme Eurolend, kako su prenijeli neki od crnogorskih i srbijanskih medija, već nije vlasnik nijednog metra kvadratnog u Herceg Novom ili Crnoj Gori. Aleksandar Beljakov, predsjednika Slovenske Alijanse, objasnio je da je riječ je o klasičnoj dezinformaciji. On je istakao da je Dmitrij Medvedev njegov lični prijatelj, koji ne samo što nije nikada boravio u Herceg Novom, već nije ni vlasnik firme Eurolend, kako objavljeno u novinama. Inače, ruska firma Eurolend nije ni registrovana u Centralnom registru Privrednog suda u Podgorici, a u Herceg Novom nije niti tražila niti dobila dozvolu za rad. Branko Nikčević, direktor područne jedinice Poreske uprave, nije mogao da potvrdi informaciju da li je pomenuto preduzeće otkupilo nekretnine u Herceg Novom, jer je riječ, kako je objasnio, o poreskoj tajni, koju ne smiju prekršiti, te da ne može odavati ovakve ili slične informacije. Radnici Kikindskog mlina, budući da uprava ovog preduzeća nije bila voljna da kaže da li je Eurolend zaista kupio njihovo odmaralište u Njivicama, kazali su da je ono zaista prodato prije dvije godine, ali domaćem kupcu koji sarađuje sa Rusima. Odličan text! Bravo za Kseniju!:notworthy: A samo je prenijela ono što zaista jeste,bez senzacija i "rekla kazala pričica". Baron 21-01-08, 08:33 ne znam je li hrvatska obala jeftinija od crnogorske, a da je lijepa se slazem. azurna, spanija se ne mogu ni primaci,a probaj uci na te plaze (obavezno iznajmljivanje lezaljke 10e,pa ispane plaza skupa ko hotel. Ja sam bio u sezoni u Nici, na veliku gradsku plazu je ulaz slobodan, lezaljka nije obavezna, dovoljno je ponijeti peskir sa sobom! black adder 21-01-08, 14:36 Hvala Barone. Kod nas je kao u Evropu, samo su nam plate nesto zaglavile. U Petrovac na plašžu lučice 2 ležaljke 10€, ja plaćao. Djudja 21-01-08, 14:38 Dosta ima paušalnih cijena i ja mislim da je razlika između ponude i tražnje na na berzi nekretnina golema. Teško je odrediti čak i trenutnu cijeni ili bolje reći "realnu" trenutnu cijenu. Najveći je razlog je u tome što ljudi nisu sigurni da li bi da prodaju stan ili ne, ovo kažem iz ličnog iskustva jer sam ja prodao 2 stana i kupio 2 stana. Onaj ko želi da proda stan ne "fantazira" sa cijenom, tj. ne radi to dugo vremena. Recimo za kvadrat u staroj gradnji dvosobnog stana u PG na dobroj lokaciji(recimo Centar grada i Preko Morače) koji je u nekom prosječnom stanju koliko treba para? Namjerno kažem dvosobnog jer je za jednosoban ili garsonjeru u prosjeku potrebno izdvojiti 20% više po kavdratu(moje zapažanje). Ja mislim da je dovoljno 1700-1800 eura i još 200 eura za renoviranje znači 2000 i to na najboljim lokacijama, možda može i malo jeftinije. A prodavac će reći da je njegov komšija prodao stan od 70 kvadrata po 2500 ili 2600, nije siguran. A ako mu ja ponudim keš - 120000 ili 1700 po kvadratu glat će da odbije, ali će posle nedelju-dvije kad ga niko ne pozove početi da razmišlja o ponudi, je li trebao da je prihvati. Ovo što pričam važi za normalnu prodaju stana s kojom se ljudi srijeću, ne odnosi se na period koji je za nama kad su cijene galopirale i rasle dnevno(iz ličnog iskustva pričam). Druga je butna stvar što ljudi koji imaju recimo dvosban stan od 70 kvadrata ne mogu da shvate da za te pare ne mogu da kupe 2 mala stana, to ne možete nikome objasniti. Ovo su neke realne stvari, nisu neki globalni pogledi na budućnost. Mislim da su i u pravu oni koji kažu da bez nekog ekonomskog procvata ni te cijene ne mogu ići gore, ali mislim da neće ni puno dolje. Vjerovatno da u novogradnji u PG neće biti ispod 1300-1400 eura po kvadratu, ali ne vjerujem da će neko moći po 1800-2000 da prodaje u Tološima, na Zabjelu ili S.Aerodromu kvadrat, no kao što reče Nabuko mnogo puta smo se prevarili sa procjenama. Ja i dalje smatram da su najjeftiniji placevi, govorim o PG svakao i okolini. Bravo Pg_man, ovo je otprilike realna priča. Ja sam bio i sa jedne i sa druge strane (i kupova i prodava), pa imam slično iskustvo ka i ti. Obično ljudi prodaju, a boga mole da ne prodaju. To je donekle i bilo razumljivo kad je stalno raslo, pa se neodlučnost isplaćivala. Ne čini mi se da je to više slučaj. PG_man 21-01-08, 14:43 Ja sve to govorim iz ličnog iskustva, da znam odnosno da sam znao šta će se dešavati sad bih bio bogat. Dugo vremena pratim sve to iz više razloga i bio sam i moraću još biti u tome, pa sam iznio neko svoje viđenje. Takođe sam bio upućen i preko jednog svog prijatelja koji je bio glavni inžinjer u jednoj od ovih firmi koje se bave izgradnjom, tako da sam imao neke informacije i sa te strane. Ko ima keš mislim da sad nije loše vrijeme za kupovinu, ali ne treba se ni zalijećati. Baron 21-01-08, 14:45 Hvala Barone. Kod nas je kao u Evropu, samo su nam plate nesto zaglavile. U Petrovac na plašžu lučice 2 ležaljke 10€, ja plaćao. Ne pominjes harac za parking! Ne kazem ja da ne treba drzati nivo (da nije 1E za mogren nebi se moglo uci na njega) ali mi smetaju price da smo kao monako, samo mnogo ljepsi. Komsija mi se vratio sa skijanja iz Madone (dekapiljo) i kaze da nije toliko nepristupacno novcano, a neuporedivo je sa Kolasinom. black adder 21-01-08, 15:08 Ne pominjes harac za parking! Ne kazem ja da ne treba drzati nivo (da nije 1E za mogren nebi se moglo uci na njega) ali mi smetaju price da smo kao monako, samo mnogo ljepsi. Komsija mi se vratio sa skijanja iz Madone (dekapiljo) i kaze da nije toliko nepristupacno novcano, a neuporedivo je sa Kolasinom. Evo molim te druže pođi na ovaj sajt www.skijanje.co.yu i da vidiš čudo u Sloveniju hoteli sa 5 zvezdica 90€ u Austriju i Sloveniju hoteli sa 4 zvjezdice od 56 do 60€. Kod nas u Kolašin binca sa 4 zvjezdice 80€. Da ne pominjem parking 2 € sat, žičara 20€, iznajmljivanje opreme 20€. Na ovaj saj imaš sve brojeve telefona hotela i kompletne cjenovnike. Sprdaju li se ti ljudi sa nama Kolašin skuplji nego Alpi? Da ne pominjem Jahorinu i Kopaonik koji su isto jeftiniji od Kolašina ali je bar usluga mnogo veća, bolje staze. Olimpijada se odžavala na Jahorinu 84 godine. Možda će i u Kolašin olimpijada ko zna! Za Budvu je najavio parking servis za sledeće ljeto sat 2€. Čovjek rekao na tv. nb-campari 21-01-08, 17:29 nisam siguran da je kopaonik jeftiniji od crne gore, no dobro. da li te crnogorske cijene prolaze? je li prazno? ne moze se vise na odmor sa kokoskom i dvije table slanine. black adder 21-01-08, 17:46 Ti brate ako imaš para postoje elitni zimski ski centri. Viza se lako dobija kad uplatiš 410€ za 7 dana, odma ti je daju. A Kolašin uporedit sa Austrijom je realno sramota! Upoređujemo našu obalu sa Monakom, Kolašin sa Švajcarskom. Lijepo je imat visoko mišljenje o sebi ali i treba biti realan! black adder 21-01-08, 19:58 Pozdrav za Michel i svaka čas druže na ovako lijep komentar! Nije skupo na Vučje ni na Žabljak, ali u Kolašin je preskupo. Utripovali su se da su elita ako im je doso koi stranac (većinom Albanci i Rusi), Radimo sa tom firmom pa znam ko su im gosti. Kad jedan dan budemo ulazili u evropsku uniju to se mora korigovat, vjeruj mi. Ne može bit skuplji Kolašin ad Austrije. A pored toga u Austiju je prosječna plata 1 200€ a kod nas 300€. Nema probleba Nije skupo zemlja u Budvu, Petrovac.. 500€ metar zemlje pored mora. Ali je skupo metar zemlje u Bjeliš kod Bara koji je udaljen od Bara 5 km, bliži je Virpazar. Ili možda polje 200€ po metru kvadratnom a more vide samo na sliku. To je skupo, skup je kvadrat u Miločer 10 000 ali ne moraš tamo da živiš razumijemo se. Ali neđe moraš, skupo je u baru u izgradnj 1 800 - 2 100 rok čekanja 3 god. To je skupo, nismo mi još evropa i mi još uvjek imamo plate 300 a ne 1 200€. Pa kad uđemo u Evropu 2012 i dobijemo Evropske plate moćemo da pričamo na visoku nogu. Ako imam platu 300€ a kvadrat stana 2 000€, kako ću ja da živim, kako ću da se kućim, oću li da se ženim, pravim porodicu stvaram dom, đe ću da živim? Neko je čuo da je tamo neki Rus kupio kvadrat zemlje 500€ pa i on ono parče što je do juče prodava 40-50 sad prodaje 150, "viđela žaba đe se konj potkiva pa i ona digla nogu. Ali ne prodaje se toliko više se priča, najcrnje je to što najljepša mjesta Crnogorkog primorja, prvi red do plaža ekstra lokacije sa dobrim pogledima kupuju Rusi ono naše najljepše. To mi je krivo a ovi u zabiti i oni digli. A to što se proda od zaluđenika znaš ko kupuje: Rožajci i njima slični! Pozdrav i tebi druže threedi! I voli bi da mi odgovoriš. threedi 22-01-08, 00:14 Pozdrav za Michel i svaka čas druže na ovako lijep komentar! Nije skupo na Vučje ni na Žabljak, ali u Kolašin je preskupo. Utripovali su se da su elita ako im je doso koi stranac (većinom Albanci i Rusi), Radimo sa tom firmom pa znam ko su im gosti. Kad jedan dan budemo ulazili u evropsku uniju to se mora korigovat, vjeruj mi. Ne može bit skuplji Kolašin ad Austrije. A pored toga u Austiju je prosječna plata 1 200€ a kod nas 300€. Nema probleba Nije skupo zemlja u Budvu, Petrovac.. 500€ metar zemlje pored mora. Ali je skupo metar zemlje u Bjeliš kod Bara koji je udaljen od Bara 5 km, bliži je Virpazar. Ili možda polje 200€ po metru kvadratnom a more vide samo na sliku. To je skupo, skup je kvadrat u Miločer 10 000 ali ne moraš tamo da živiš razumijemo se. Ali neđe moraš, skupo je u baru u izgradnj 1 800 - 2 100 rok čekanja 3 god. To je skupo, nismo mi još evropa i mi još uvjek imamo plate 300 a ne 1 200€. Pa kad uđemo u Evropu 2012 i dobijemo Evropske plate moćemo da pričamo na visoku nogu. Ako imam platu 300€ a kvadrat stana 2 000€, kako ću ja da živim, kako ću da se kućim, oću li da se ženim, pravim porodicu stvaram dom, đe ću da živim? Neko je čuo da je tamo neki Rus kupio kvadrat zemlje 500€ pa i on ono parče što je do juče prodava 40-50 sad prodaje 150, "viđela žaba đe se konj potkiva pa i ona digla nogu. Ali ne prodaje se toliko više se priča, najcrnje je to što najljepša mjesta Crnogorkog primorja, prvi red do plaža ekstra lokacije sa dobrim pogledima kupuju Rusi ono naše najljepše. To mi je krivo a ovi u zabiti i oni digli. A to što se proda od zaluđenika znaš ko kupuje: Rožajci i njima slični! Pozdrav i tebi druže threedi! I voli bi da mi odgovoriš. OK, izbrisao sam onaj post jer se moj drug Michael osjetio prvi prozvan iako sam najmanje na njega mislio i na to o cemu vi pricate.Nemoj da mislis da se ne slazem sa vama kada su u pitanju lose lokacije, losa gradnja pa cak i los polozaj placeva koji su vlasnici precijenili i umislili da imaju nesto vrijedno ili kao sto ti rece "viđela žaba đe se konj potkiva pa i ona digla nogu".Mislio sam na onu drugu stranu price tipa, je li crnogorska obala ljepsa od neke obale u inostranstvu, je li nasi dobri hoteli zasluju ovakve cijene i slicno...?Nadam se da ne mislis da nasa obala po ljepoti lose stoji u evropi....Uporedjivanje cijena u hotelima...mislim, tu ne znam sta da ti kazem, pice po lokalima diskotekama itd...Sad ces reci oni imaju vece plate pa to ne osjete.Nije tacno! Eto i ja sam pomalo putovao pa znam neke stvari bez ako nisam totalno izgubio kompas i dozvoljavao da me deru po inostranstvu kao machku.U bilo kojem hotelu ranga Bjanke, Queen-a,Maestrala itd itd ne mozes da prenocis za lovu za koju mozes ovdje.O cijenama ostalih usluga u hotelu da ne pricam...prica tipa u ljubljani, beogradu, zagrebu je kvadrat ovoliko a u podgorici onoliko trta vrta.Pa sto ako je?Nwgo da skratim pricu jer ovako mozemo kuckati do $utra. Ja bih iskreno volio da se sve ovo obistini sto vi pricate(pad cijena nekretnina).Bio bih presrecan i za lovu koju sam izdvojio mozda kupio dva stana mozda i kucu ko zna...iskreno, mislim da se zaludjutete! Kazes nismo jos usli u Evropsku uniju a vec smo umislili ovo ili ono.Kad dobijemo evropske plate onda mozemo da pricamo i ovim cijenama kvadrata stana...heh Mislis li da je Evropska unija meka???Druze kad mi budemo imali evropske plate bice nam veci i porezi, cijene nekretnina, cijene izdavanja sve ce biti skuplje!Tako da je ja bas nesto i ne prizeljkujem...al ajd mozda grijesim... Pozdrav i tebi naravno Cunami 22-01-08, 08:07 OK, izbrisao sam onaj post jer se moj drug Michael osjetio prvi prozvan iako sam najmanje na njega mislio i na to o cemu vi pricate.Nemoj da mislis da se ne slazem sa vama kada su u pitanju lose lokacije, losa gradnja pa cak i los polozaj placeva koji su vlasnici precijenili i umislili da imaju nesto vrijedno ili kao sto ti rece "viđela žaba đe se konj potkiva pa i ona digla nogu".Mislio sam na onu drugu stranu price tipa, je li crnogorska obala ljepsa od neke obale u inostranstvu, je li nasi dobri hoteli zasluju ovakve cijene i slicno...?Nadam se da ne mislis da nasa obala po ljepoti lose stoji u evropi....Uporedjivanje cijena u hotelima...mislim, tu ne znam sta da ti kazem, pice po lokalima diskotekama itd...Sad ces reci oni imaju vece plate pa to ne osjete.Nije tacno! Eto i ja sam pomalo putovao pa znam neke stvari bez ako nisam totalno izgubio kompas i dozvoljavao da me deru po inostranstvu kao machku.U bilo kojem hotelu ranga Bjanke, Queen-a,Maestrala itd itd ne mozes da prenocis za lovu za koju mozes ovdje.O cijenama ostalih usluga u hotelu da ne pricam...prica tipa u ljubljani, beogradu, zagrebu je kvadrat ovoliko a u podgorici onoliko trta vrta.Pa sto ako je?Nwgo da skratim pricu jer ovako mozemo kuckati do $utra. Ja bih iskreno volio da se sve ovo obistini sto vi pricate(pad cijena nekretnina).Bio bih presrecan i za lovu koju sam izdvojio mozda kupio dva stana mozda i kucu ko zna...iskreno, mislim da se zaludjutete! Kazes nismo jos usli u Evropsku uniju a vec smo umislili ovo ili ono.Kad dobijemo evropske plate onda mozemo da pricamo i ovim cijenama kvadrata stana...heh Mislis li da je Evropska unija meka???Druze kad mi budemo imali evropske plate bice nam veci i porezi, cijene nekretnina, cijene izdavanja sve ce biti skuplje!Tako da je ja bas nesto i ne prizeljkujem...al ajd mozda grijesim... Pozdrav i tebi naravno Thredi, Tako je jos da se malo nadovezem.Moj stav je da ce nam tesko nesto bolje biti i kad "udjemo" u Evropsku z jer i sad ne mozemo disati a kako cemo onda ,jedino sto ce mozda bolje biti sto cemo lakse dolaziti do posla po bijelome svijetu a sto se tice ostalog ....daj Boze .Pokusavao sam kupiti u nekoliko navrata plac ili sto bilo u BR ali bez uspjeha,tj.ne mogu zaradit koliko cijene skacu a da kredit dizem pa da se budim u znoju tesko.Euforija nece stati a kamoli cijene padati pa dje to ima .Vodim se mislju da gledm nesto van grada jer crna mi je kapa ovdje. Sto se tice nase obale Extra je i na siroko je klasa ,sad malo vise uredjenja nebi skodilo ,a kad se stvori ponovo navika stranaca(PRAVIH) onda ce nam biti oj ha ukoliko imamo neki apartman a ukoliko ne imace rabote po hotelima :cheezy: Baron 22-01-08, 08:27 Bice nam sigurno bolje kad udjemo u EU! Ako nista nece me njakati 3dana za vizu, ima li mi majkin djed spomenicu i otac jeli sluzio u intedante. Ja zam se zaduzio za sledeca pola vijeka i priustio sebi stancic u pg, ali nece bas svi mladi ljudi to moci. Posebno oni iz drzavne sluzbe. Evo gledam i izvjestaj poreske uprave o platama u Niksicu, skolstvo i zdrastvo dno-dna. Kum kad specijalizira sicu ga sa primanjima bar 3 puta. U Banja Luci isti takav specijalista prima 1000E. Drzavne firme sto su davale stanove-davale su. Prije samo 20g. pripravnici su dobijali stan. E sad da se vratim nekretninama u PG, cijene novogradnje SIGURNO nece padati ispod 1000E, pa neznam kakav kolaps privrede da se desi. E pa kako sad moj kum da priusti sebi 50kvadrata od svoje plate osim da trazi mito od nesrecnih penzionera. Znaci nijesu sporne ni cijene stanova, koliko nasa primanja. PG_man 22-01-08, 08:55 E mučna priča baš. I sa EU i bez jednostavno ćemo morati početi da malo više radimo. Ne bih ni ja volio biti na mjestu nekoga ko treba da se kući. Nije strašno ako imate neki stan pa treba da se odradi neka transformsformacija tj. da se kupi veći ili slično. Ja sam svog prijatelja koji je bio u takvim mukama a imao je nešto para prije godinu dana nagovorio da kupi plac 12 km od PG i kupio je plac i za po godine će završiti kuću od 130 kvadrata. Kupio je auto - solidno(dizel 1998), a za te pare je u tom trenutku mogao da kupi garsonjeru od 25 kvadrata u izgradnji na nekom osrednjem mjestu u PG. Ne kažem, ima dosta ljudi koji ne mogu tako daleko od centra(u koje i sam spadam), ali mislim da je uradio pravu stvar. Mišljenja sam da stanovi u novogradnji, ovakvoj kakva je na lokacijama Tološi(Blok IX), Stari Aerodrom, Zabjelo, Zagorič, preko puta dječje bolnice, Radoje Dakić ne vrijede preko 1400-1500 jednoga eura. Možda će im cijena bit po 2000 jer ko zna šta nas sjutra čeka, ali po meni ne vrijede toliko, kao što ni oko Hrama ne vrijede po 2800 koliko ih prodaju. gogo 22-01-08, 08:57 Imao sam prilike da prije neki dan razgovaram sa jednim državljaninom Hrvatske,pa sam iskoristo priliku da ga pitam o cijenama nekretnina.Po njegovim riječima u Zagrebu je cijena prosječnog stana oko1800e, stim da je na daljoj periferiji grada oko 1500e.U elitnim naseljima, koja su većinom na periferiji grada, po njegovim riječima cijene se kreću do 3500e.Kaže da ni u Zagrebu nije lako živjeti, bez obzira što su plate znatno veće nego kod nas, jer je sve drugo skuplje.Neznatno je jeftinija struja i nešto malo gorivo 1.09Elitar supera.Intencija je da dosta mladih koji nisu situirani svoja prva zaposlenja traže u drugim manjim gradovima gdje je život po njegovim navodima znatno jeftiniji,jer svojim prihodima ne mogu da zadovolje osnovne potrebe iako su fakultetski obrazovani. PG_man 22-01-08, 09:01 Ja imam tetku i braću od tetaka(naravno i tetka) u Zagrebu i nijesam primjetio da nešto slabo žive. Rekao bih da žive mnogo bolje od nas, odnosno od ljudi koji rade na istim poslovima u PG. gogo 22-01-08, 09:22 Možda je čovjek mislio na radničku raju,ne znam,ali je tako rekao. Inače da radim tamo isto ovo što radim ovamo i ja se na tu platu ne bih žalio jer bih tamo imao oko1500e. Rekao mi je da je tamo zagarantovana plata oko 300e.Ima dosta plata u relaciji 400-600e,kao kod nas prodavači,radnici u zz i sl. Zarade lica sa visokom spremom su nešto drugo,kao i zarade lica koja pružaju razne zanatske i druge usluge. Navodi da radi trenutno u Kotoru, kao sveštenik, sa platom oko 1000e. gogo 22-01-08, 09:35 p.s.Kada neko dođe sa strane kod nas u Podgoricu nema utisak da se slabo živi,već suprotno. Automobila više nego pješaka, u radno vrijeme kafići, marketi , restorani - sve puno. Rekoše na sto stanovnika 164 mobilnih a u EU na 100 stanovnika 75 mobilnih. Možda je taj utisak i kod njih, jer je i tamo maksimalno prisutan život na kredit a stvarnost je nešto drugačija. Ni kod nas ni najveći siromah kada mu dođe gost neće to priznati , pa i po cijenu da svoje dokazivanje vraća mjesecima raki 22-01-08, 09:54 p.s.Kada neko dođe sa strane kod nas u Podgoricu nema utisak da se slabo živi,već suprotno. Automobila više nego pješaka, u radno vrijeme kafići, marketi , restorani - sve puno. Molim za razumijevanje sto spamujem temu, no, moram da napisem: ako samo 10 posto stanovnistva zivi dobro, sta god to da znaci, to je samo u Podgorici 20.000 ljudi. Nekako mi se cini da je ta populacija svakodnevna klijentela restorana, auto-salona, kafica, butika... Dakle-ressto je oko 180.000 stanovnika glavnog grada, koji, mozda se i varam, rijetko uzivaju u diskretnom sarmu burzoazije na glavnim gradskim pokaznim mjestima. Za mnoge je put od Zlatice do najpoznatijih restorana u kvartu oko Vektre duzi od tih 5 ili koliko vec kilometara vazdusne linije. Moderatori, molim da ovo bude makar koji minut na topic-u. strpljiv 22-01-08, 11:45 Imao sam prilike da prije neki dan razgovaram sa jednim državljaninom Hrvatske,pa sam iskoristo priliku da ga pitam o cijenama nekretnina.Po njegovim riječima u Zagrebu je cijena prosječnog stana oko1800e, stim da je na daljoj periferiji grada oko 1500e.U elitnim naseljima, koja su većinom na periferiji grada, po njegovim riječima cijene se kreću do 3500e.Kaže da ni u Zagrebu nije lako živjeti, bez obzira što su plate znatno veće nego kod nas, jer je sve drugo skuplje.Neznatno je jeftinija struja i nešto malo gorivo 1.09Elitar supera.Intencija je da dosta mladih koji nisu situirani svoja prva zaposlenja traže u drugim manjim gradovima gdje je život po njegovim navodima znatno jeftiniji,jer svojim prihodima ne mogu da zadovolje osnovne potrebe iako su fakultetski obrazovani. Malo cinjenica da nebi bilo rekla kazala: Zvanicno od njihovog zavoda za statistiku prosjecna cijena stana u ZG je 2039e/m2 , zvanicno u PG peosjecna cijena stana je 1700e/m2 - objavila sluzba cenralne banke. Njihova prosjecna plata je 650e kod nas je 350e, cijene su im oko 25% vece nego kod nas , tako da je njihov standard oko 65% iznad naseg. gogo 22-01-08, 12:14 Ja sam samo dao podatke koje mi je druga osoba prenijela ne provjeravajući njihovu tačnost,kao i njegove utiske prilikom dolaska u Podgoricu.Tako da je tačno da je to rekla-kazala. Gledajući iz našeg ugla može se zaključuti da je njihov standard donekle bolji.Ali gledajući iz njihovog ugla prema standardu npr.Austrije njihov je standard loš.Oni sami sebe upoređuju i prepoznaju u odnosu na standard Austrije,Njemačke ili dr. i zato smatraju da nemaju dobar standard.Vjerovatno se malo tješe ako upoređuju standard sa nama,Bosnom,Makedonijom i dr. Opet je rekla-kazala,ali sam slušao u jednoj biznis emisiji da je prosječna plata u Austriji 1500e, znači da je Hrvatski standard loš u odnosu na njihov,a naš pogotovu.U emisiji je napravljena analiza troškova austrijske plate od 1500e,i ispada ako njihova četvoročlana porodica živi samo od toga prihoda da isti može da podmiri samo osnovne potrebe. PG_man 22-01-08, 12:16 Ovo da su nam cijene niže 25% uzeo bih sa rezervom! broi 22-01-08, 12:23 Podji samo do Dubrovnika koji vazi za jednog od najskupljih gradova u Hrvatskoj pa ces vidjeti da to nije istina vec da mi imamo mnoge cijene za 25% vece od njih zoxy 22-01-08, 13:07 Samo da se vratimo temi i nekretninama u Cg, ovako se prica shiri mnogo van toga. nb-campari 22-01-08, 18:08 zna li ko, za koliko se moze kupiti stara kuca, u uzem gradskom jezgru podgorice? Homer 22-01-08, 19:22 zna li ko, za koliko se moze kupiti stara kuca, u uzem gradskom jezgru podgorice? Pitaj Waltera! nb-campari 22-01-08, 19:55 Pitaj Waltera! ne mogu ljut je na mene Homer 22-01-08, 20:01 ne mogu ljut je na mene Nije! On ne može da se naljuti! nb-campari 22-01-08, 20:11 Nije! On ne može da se naljuti! reko mi je jednom-dabogda ti dzepovi bili puni para, a ne mogo da ih izvadis. ne bi to bilo strasno da mi tada nijesu od hladnoca sa pecanja trnjele obadvije ruke. svu sam noc pljuvo po kuci. anon1 22-01-08, 20:25 hahahaha :) nije to za ovu temu :) Homer 23-01-08, 16:31 Sad mi žena reče da joj je koleginica prije dva dana kupila stan u bloku IV u izgradnji, 80m2 po 1.600€/m2. Ne zna u kojoj zgradi. nana 23-01-08, 16:39 I reklamiraju se po toliko na toj lokaciji-ako misliš na blok 8. i 9.-nije morala da žuri slobodno-biće toga koliko voliš-da biraš. black adder 23-01-08, 16:42 Koliko se čeka? Mislim kad će biti gotova zgrada za useljavanje? nana 23-01-08, 16:44 Ako misle da prodaju sve to što grade-moraju da poguraju ovu berzu malo-jerbo, ko će da im kupi tolike stanove.Lako je bilo prodati stanove dok je berza cvjetala-i po 2 i po 3 hiljade, a sad jedva i po 1400 Masja 23-01-08, 21:17 Baca dao intervju za Investitor. Ako vlasnik gradjevinske firme ovako prica onda mozete da zatvorite ovu temu za ovu godinu jer je sve jasno. Evo zavrsetak intervjua: "...Dakle u ovoj godini ne ocekujem neka veca pomjeranja. Prije bih govorio o nekom blagom padu negoli o rastu...Primorje je za mene zaista velika nepoznanica... Licno ni tamo je ocekujem neki znacajniji rast cijena, cak se bojim da tolika gradnja i velika ponuda ne poremete trziste." Michael 23-01-08, 22:57 Baca dao intervju za Investitor. Ako vlasnik gradjevinske firme ovako prica onda mozete da zatvorite ovu temu za ovu godinu jer je sve jasno. Evo zavrsetak intervjua: "...Dakle u ovoj godini ne ocekujem neka veca pomjeranja. Prije bih govorio o nekom blagom padu negoli o rastu...Primorje je za mene zaista velika nepoznanica... Licno ni tamo je ocekujem neki znacajniji rast cijena, cak se bojim da tolika gradnja i velika ponuda ne poremete trziste." a nadugo i nasiroko smo objasnjavali sto nas ugledni gradjevinar kaze.njemu bi valjda bilo u interesu da kaze suprotno. nema se vise para za luksuzna planinarenja.ogromna gradnja,platezna moc stanovnistva nikakva,stranih investicija(tj kupovina nekretnina) slabije ima pa analogno tome i prelivanja,krediti zelenaski,ni razvijenom svijetu ne cvjetaju ruze,iskustvo regiona i slicna situacija u CRO na primjer...-sve ide u prilog tezi da ce doci do hladjenja cijena nekretnina. PG_man 24-01-08, 08:44 Baća će sad fino u energetiku, kad je ovamo skinuo kajmak! Nabuko 24-01-08, 08:47 Mislim da ce tu biti vecih iznenadjenja kad abudu stigle prijave na tender. Inace Baca je radio u EPCG koliko sam cuo. PG_man 24-01-08, 08:53 Ne znam je li radio u EPCG, ali znam da je što se tiče građevine i drugih poslovao počeo sa Mešom, pa se posle osamostalio. Baron 24-01-08, 09:08 Ima jos gradjevinara, nece samo Baca u energetiku Pera Detlic 24-01-08, 21:20 Ne znam je li radio u EPCG, ali znam da je što se tiče građevine i drugih poslovao počeo sa Mešom, pa se posle osamostalio. Mešom Selimovićem?:D Ima dobra emisija o nekretninama sad u 10 sati na prvom RTCG. Gledajte pa da komentarišemo. nana 24-01-08, 21:40 Sad mi žena reče da joj je koleginica prije dva dana kupila stan u bloku IV u izgradnji, 80m2 po 1.600€/m2. Ne zna u kojoj zgradi. ..s malo zakašnjenja: Homere, je li ovo blok 4. lapsus ili sam propustila nešto? raki 24-01-08, 21:44 MINA je iz Budve veceras nastavila svoj serijal SF prica o cijenama nekretnina, vjerovatno ce to neko prenijeti u cjelosti, samo, ovog puta su ubacili i sljedeci pasus: -Ponuda kuća na periferiji grada je u porastu, ali je prodaja slaba zbog pravne nesigurnosti i komplikovane procedure uknjižbe prodatih privatnih objekata i placeva i utvrđivanja prava vlasništva kuća i dvorišta.- Sretno bilo, da im se i ovakva konstatacija omakne. fjord 24-01-08, 22:39 iznenadjen da je neko konacno ovome suludome narodu pokusao da otvori oci,i to na TVCG!!!oce li ovo dat rezultata vidjecemo...tice se emisije! Nabuko 24-01-08, 22:41 A sto vele ne gledah. darkov 24-01-08, 22:57 ZNAS STA SU REKLI, DA SU CIJENE SKOCILE KOD NAS ZA DVIJE GODINU I DO 500%, A HRVATIMA JE TREBALO I DO SEST GODINA DA TAJ PROCENAT DOSTIGNU I DA SU SE CIJENE U HVATCKOJ SMIRILE VEC DVIJE GODINE.NASI SE NADAJU SE DA CE STRANCI DA KUPUJU OPET JER CE MOCI DA KNJIZE NEKRETNINE NA SVOJE IME ,PA I DO SAD SU TO MOGLI UZ MALU FISKULTURU. UPOREDILI SU I ALBANIJU I ZNAS KAKVE SU IM CIJENE, DRAC KOJI JE NAJATRAKTIVN: ZEMLJA NA OBALI MORA OD15 DO 70e, kvadrat stana od 400 do 600e, poslovni prostor od 800 do 1000e. Nabuko 24-01-08, 23:00 znaci nista novo. Michael 24-01-08, 23:01 iznenadjen da je neko konacno ovome suludome narodu pokusao da otvori oci,i to na TVCG!!!oce li ovo dat rezultata vidjecemo...tice se emisije! nemoj tako ,sad ce ti za oci skociti da nisi patriota,da mrzis Crnu Goru... ZNAS STA SU REKLI, DA SU CIJENE SKOCILE KOD NAS ZA DVIJE GODINU I DO 500%, A HRVATIMA JE TREBALO I DO SEST GODINA DA TAJ PROCENAT DOSTIGNU I DA SU SE CIJENE U HVATCKOJ SMIRILE VEC DVIJE GODINE.NASI SE NADAJU SE DA CE STRANCI DA KUPUJU OPET JER CE MOCI DA KNJIZE NEKRETNINE NA SVOJE IME ,PA I DO SAD SU TO MOGLI UZ MALU FISKULTURU, NEMA VISE STRANACA U TOJ MJERI, KAO U 2006-7. UPOREDILI SU I ALBANIJU I ZNAS KAKVE SU IM CIJENE, DRAC KOJI JE NAJATRAKTIVN: ZEMLJA NA OBALI MORA OD15 DO 70e, kvadrat stana od 400 do 600e, poslovni prostor od 800 do 1000e. Navalite kupujte dok stranci nisu dosli! fjord 25-01-08, 01:51 znaci nista novo. nista novo za ljude koji ne racunaju samo koliko ce para da dobiju nego i kakve ce posljedice za 5 ,10 godina da snose... nana 25-01-08, 08:19 Ništa što nismo znali dosad Homer 25-01-08, 09:02 ..s malo zakašnjenja: Homere, je li ovo blok 4. lapsus ili sam propustila nešto? Lapsus! Homer 25-01-08, 09:12 Koliko se čeka? Mislim kad će biti gotova zgrada za useljavanje? Radi zgradu Rakčević, useljiva u avgustu mjsecu! gogo 25-01-08, 09:13 nana- možda je novi blok iza bloka V .tamo rakččević prodaje neke stanove po 1600e. nana 25-01-08, 09:13 Da,da a reklamiraju po 1600 Homer 25-01-08, 09:15 To je to, znači! Je li čemu? nana 25-01-08, 09:16 Pojma nemam gogo 25-01-08, 09:16 U zgradi rakčević ti su se stanovi na početku izgradnje, XII 2006, prodavali po 877e. Baron 25-01-08, 09:18 mislim da su ostali sam dvosobni i veci. malih stanova vec pola godine nema nana 25-01-08, 09:19 Zato im je i povoljna cijena-mali stanovi samo nabiju cijenu ostalima gogo 25-01-08, 09:22 dobri su,ako ćete mi vjerovat.znam lično.Ako kupiš još garažu. Uskočiš kolima u garažu i liftom od kola do stana. PG_man 25-01-08, 09:24 To ti je Blok IX-bolje reći Tološi. A to što nema bez par stanova, ne nasijedajte na tu Podgoričku priču. Evo nešto što se meni desilo prije godinu dana: Pođem u Zetagradnju da se raspitam o prodaji stanova kod Kostasa i ovaj mi kaže "Imamo samo 2 stana na zadnjem spratu - potkrovlje, sjeverna strana i slično" i ja se pokupim. Posle neđelju dana(vjerovatno kad su uvalili ta 2 nekome), pođe moj kolega kod istog lika i ima kakvih oćeš, svih struktura na svim spratovima i sl. Možda ođe nije takav slučaj ali čisto da znate. Bliski prijatelj mi je potvrdio da je to njihova stalna praksa. Inače i kod Rakčevića sam tad išao, e sad ne sjećam se tačno cijene, ali mislim da je bila oko 900 eura i imali su isto nekih 4-5 stanova, ovi se "razgrabili". Razmislite. Baron 25-01-08, 09:26 moj prijatelj je direktor kod rakcevica, prodao bi mi stan da ga je bilo, nebi me lagao. PG_man 25-01-08, 09:29 moj prijatelj je direktor kod rakcevica, prodao bi mi stan da ga je bilo, nebi me lagao. OK, ja samo kažem šta se meni desilo. Zato sam i rekao da možda nije taj slučaj kod Rakčevića. natasha 25-01-08, 10:39 Neko je trazio ovaj tekst: Porasle cijene kuća na periferiji Budve Cijene kuća na periferiji Budve i u prigradskim naseljima porasle su u prošloj godini za oko dvadeset odsto u odnosu na isti period 2006. Kvadratni metar kreće se od 1,2 hiljade do 3.5 hiljada EUR, dok se za manje od hiljadu po kvadratu mogu kupiti samo objekti na najudaljenijim i manje pristupačnim lokacijama bez uređene infrastrukture. Agencija za nekretnine „Imperija“, oglasila je prodaju više od 80 dovršenih i nedovršenih privatnih kuća u prigradskim naseljima Lazi, Babin do, Bijeli Do, Prijevor i selo Seoce. U naselju Lazi na periferiji Budve, kod manastira Podmaine, anonimni vlasnik za kuću 220 kvadrata na tri etaže traži 1.7 miliona EUR. U naselju Bijeli Do za kuću od 468 kvadrata apartmanskog tipa traži se milion EUR, a na istoj lokaciji po cijeni do 850 hiljada EUR ponuđena je kuća od 45o kvadratnih metara. U selu Maine kuća u izgradnji od 200 kvadrata nudi se za 300 hiljada EUR sa placem do 533 kvadrata. U najvećem broju slučajeva vlasnici nude na prodaju kuće sa placevima i okućnicom, što za trećinu povećava krajnju cijenu nekretnine. Ponuda kuća na periferiji grada je u porastu, ali je prodaja slaba zbog pravne nesigurnosti i komplikovane procedure uknjižbe prodatih privatnih objekata i placeva i utvrđivanja prava vlasništva kuća i dvorišta. darkov 25-01-08, 10:46 Imali ko da prodaje ili da zna nekoga ko prodaje plac na sledecim lokacijama:STARI AERODROM, DALMATINSKA, POCETAK ZAGORICA,MOMISICI,POCETAK TOLOSA, OKO DJECIJE BOLNICE I DIO OKO STADIONA ZABJELO. dekica 25-01-08, 11:14 ja mislim da ima dosta placeva kod stadiona zabjelo i preko puta, kod stovarista djurovic...pogledaj u oglase ja znam momka koji prodaje plac kod vezirovog mosta,sad je tamo neka kafana...znaci prvi objekat kad predjes most od centra ka momisicima.....ima dozvolu za granju trospratne zgrade ali ga mnogo cijeni....preko milion eura...ali je mjesto extra :) PG_man 25-01-08, 11:33 ja mislim da ima dosta placeva kod stadiona zabjelo i preko puta, kod stovarista djurovic...pogledaj u oglase ja znam momka koji prodaje plac kod vezirovog mosta,sad je tamo neka kafana...znaci prvi objekat kad predjes most od centra ka momisicima.....ima dozvolu za granju trospratne zgrade ali ga mnogo cijeni....preko milion eura...ali je mjesto extra :) Ja znam momka-odlično koji prodaje kod stadiona Zabjelo plac-ogroman, na njemu ucrtane zgrade i kuće, ima i interesenata puno, ali se on dvoumi. Velike su pare u pitanju. threedi 25-01-08, 11:36 Ja znam momka-odlično koji prodaje kod stadiona Zabjelo plac-ogroman, na njemu ucrtane zgrade i kuće, ima i interesenata puno, ali se on dvoumi. Velike su pare u pitanju. Neka ga da za 30% ili 25%toga sto je ucrtano i nek uziva i odmara glas!Sto se dvoumi?Da nece krtolu da sadi na taj plac? PG_man 25-01-08, 11:38 Neka ga da za 30% ili 25%toga sto je ucrtano i nek uziva i odmara glas!Sto se dvoumi?Da nece krtolu da sadi na taj plac? E pa i on je tražio 25%, ovaj nudio 20% i tako! threedi 25-01-08, 11:39 E pa i on je tražio 25%, ovaj nudio 20% i tako! A neka ga pozdravi za 20... dekica 25-01-08, 11:46 moj otac je nasao pored fabrike "19. decembar" plac za 20% ali treba taj covjek da plati jos nesto komunalija i pocece sa gradnjom za par mjeseci......nije lose mjesto,odmah uz novu ulicu sto ide od niksicke magistrale do stovarista djurovic....ne znam koliko ce biti kvadrat a bice manja zgrada.... PG_man 25-01-08, 11:51 moj otac je nasao pored fabrike "19. decembar" plac za 20% ali treba taj covjek da plati jos nesto komunalija i pocece sa gradnjom za par mjeseci......nije lose mjesto,odmah uz novu ulicu sto ide od niksicke magistrale do stovarista djurovic....ne znam koliko ce biti kvadrat a bice manja zgrada.... Javi nam, kad saznaš, konkretno meni. PG_man 25-01-08, 11:53 A neka ga pozdravi za 20... I pozdravio ga je! dekica 25-01-08, 11:59 Javi nam, kad saznaš, konkretno meni. OK, vazi ...javljam cim konkretizujemo sve:thumb_up: petar 25-01-08, 16:10 i mene zanima fjord 25-01-08, 19:06 ja cuh da sepovecao procenat koji vlasnici traze od 30 do 35 zoxy 29-01-08, 01:24 Samo bez price o partijama i dnevne politike uopste, Šta reći Bilu Gejtsu ako bi htio da kupi zemlju Podgorica - Predlog zakona o svojinsko-pravnim odnosima, koji će se ubrzo naći pred poslanicima na usvajanje, izaziva oprečne reakcije u javnosti. Vladin predlog, koji podržava DPS, predviđa mogućnost da stranci mogu kupovati i knjižiti zemljište na svoje ime kao i domaći državljani. Manja vladajuća partija SDP za sada ima rezervisan stav prema tome. Stari savezni zakon, koji Crna Gora još primjenjuje, dozvoljava preduzećima čiji su vlasnici stranci da kupuju zemljište, kuće, stanove i poslovne prostore, uz obaveznu potvrdu da te nekretnine služe za obavljanje privredne djelatnosti. Za strana fizička lica postoji zakonsko ograničenje da na svoje ime kupuju zemljište. I pored toga, značajan broj stranaca iskoristio je priliku da na razne načine registruje nepokretnosti kupljene u Crnoj Gori. U DPS-u, koji zagovara donošenje liberalnog zakona, smatraju da bi isti tretman stranaca kao i domaćih državljana na tržištu nekretnina, dovelo do novog investicionog buma. Takađe, smatraju da bi bilo šteta za građane da im se onemogući da svoje nepokretnosti mogu prodavati strancima, koji u većini slučajeva nude više novca. U SDP-u tvrde da bi ograničavanje imovinskih prava stranaca predstavljalo zaštitu državnih interesa. Tu se prije svega strahuje od najezde Rusa. Mišljenja su i da ekspanzija ulaganja iz inostranstva u nekretnine povećava mogućnosti za pranje novca, ili da bi Crna Gora mogla postati "zemlja bez zemlje". Kao i u vladajućoj koaliciji, i ekonomisti različito vide mogućnost potpunog otvaranja tržišta nekretnina. Profesor Ekonomskog fakulteta dr Božo Mihailović smatra da ne treba praviti razlike između domaćih i stranih državljana na tržištu nekretnina, naročito, sada kada Crna Gora treba da uđe u EU. - Usvajanje zakona može imati samo pozitivne posljedice, jer se sve granice brišu i mi moramo biti dio toga. Suprotstavljanje bi imalo negativne ekonomske i društvene posljedice - rekao je "Vijestima" Mihailović. On kaže da, ipak, neke ključne lokacije treba zaštititi u korist države. - Mora se znati šta je njen strateški interes. Isti stav sam imao i kada je bila privatizacija nekih preduzeća. Treba ostaviti zlatnu akciju - naglasio je Mihailović. Lokacije od strateškog značaja, prema njegovim riječima, kao što su primorje i Žabljak treba dati u zakup na 99 godina, a neke druge prodavati. Predsjednik crnogorske Unije poslodavaca Predrag Mitrović, upozorio je da država dobro treba da obrati pažnju na uporedna iskustva evropskih, ali i zemalja u regionu. - U praksi se, naime, dešavalo da u zemljama za liberalnim zakonima dođe do tzv. "ekonomskog terorizma", odnosno, da se iz novcem iz sive i crne zone iz inostranstva kupi ogroman broj kvadrata zemljišta. Takvi liberalni zakoni naročito su opasni za male zemlje kao što je Crna Gora i mislim da bi država to trebala da ima u vidu - smatra Mitrović. Druga poslodavačka organizacija u Crnoj Gori, Montenegro biznis alijansa (MBA), međutim, podržava rješenje kojim se strancima omogućava kupovina zemljišta u Crnoj Gori, jer se u suprotnom ne može govoriti o Crnoj Gori kao otvorenoj ekonomiji. - Moramo shvatiti da se radi o privatnoj imovini crnogorskih građana koju oni mogu da prodaju kome žele. Nije problem u tome da li se nešto prodaje u Crnoj Gori ili ne, niti po kojoj cijeni, već je problem u tome da odluku o prodaji donosi vlasnik - rekao je izvršni direktor MBA Darko Konjević. MBA smatra da je stav SDP-a anahron i vuče zemlju unazad nudeći stanovnicima demagoška rješenja. - Zatvaranje i izolacija Crne Gore može voditi samo ka usporenom rastu i stagnaciji. Primjer privatizacije Rudnika uglja je tu da nas podsjeti da svaki pogrešno povučen potez košta, a postavlja se pitanje ko će to da plati? Stav SDP je takav da Bil Gejts ne bi mogao da kupi nikakve nekretnine kod nas, iako se mnoge zemlje bore da ga privuku. Šta bi se desilo kad bi predsjednik Socijalističke internacionale čiji je SDP član htio da kupi plac u Crnoj Gori, kako bi SDP reagovao? Poenta je da vlasnik odlučuje o imovini, da li da je proda ili ne - istakao je Konjević. Profesor Milivoje M.M. - Ma.M. DPS ZA OTVORENU EKONOMIJU, PZP ZA OČUVANJE PROSTORA - Smatram da Crna Gora kao potpuno otvorena država, a time i otvoren ekonomski sistem, ima perspektivu za dinamičan razvoj a to podrazumjeva punu otvorenost i kada su u pitanju nepokretnosti, jer to kroz druge djelatnosti daje multiplikativni efekat na našu ekonomiju - kaže za "Vijesti" poslanik DPS-a Predrag Bošković. On ne smatra da je "zemljište, kao resurs, toliko ograničen, jer je do sada u vlasništvu stranaca bio samo zanemarljiv procenat". - Ono što je mnogo bitnije je da se svi stranci koji uknjize vlasnistvo u Crnoj Gori, ponašaju u skladu sa crnogorskim propisima, da redovno izmiruju obaveze prema državi i građanima i onda nema nikakve opasnosti, čak naprotiv, ima mnogo više koristi od njihovog dolaska - naglasio je Bošković. Liberalna partija je ocijenila da bi zakonskim sprječavanjem stranih državljana da stiču pravo svojine na nepokretnostima, Crna Gora ostala izolovana i zatvorena zemlja, neinteresantna za strane investicije. Poslanik Pokreta za promjene Zarija Pejović kaže da ta partija smatra da bi bilo opasno donijeti totalno liberalani zakon jer je za mikrodržavu, kao što je Crna Gora, prostor najvažniji resurs. - Zato predlažemo mjere kako bismo zaštitili interese Crne Gore. Resurse na primorju, na primjer, ne treba prodavati nego kroz koncesije ograničiti pravo njihovog korišćenja na određeni broj godina - naveo je Pejović. PZP se zalaže, kako je rekao, i za uvođenje reciprociteta prema drugim državama, odnosno, da strani državljani mogu kupovati zemljište u onom procentu koliko ta država dozvoljava državljanima Crne Gore. VIJESTI U okviru ovoga moze i dio drugog teksta, vezan za vrijeme donosenja zakona o svojinsko-pravnim odnosima, Podgorica - Skupštinska većina zatražila je juče od Vlade da sa dnevnog reda vanredne sjednice parlamenta zakazane za 11. februar povuče predloge Prostornog plana do 2020. godine i zakona o svojinsko-pravnim odnosima, kako bi se o tim sistemskim zakonima raspravljalo na redovnom zasjedanju u martu. gagica pior 29-01-08, 14:20 Sto se tice predloga zakona o svojinsko pravnim odnosima, u Minfin nisu optimisti da ce se usvojiti u skupstini jer je SDP protiv, a za sad i opozicija. Ipak, sve moze da ih zezne SNP, koji ide sigurnim koracima ka ujedinjenju sa DPS ili Andrija Mandic, pod izgovorom da Srbi treba da imaju pravo na nekretnine... Sve u svemu, zanimljivo... Nabuko 29-01-08, 14:37 Nije mjesto za politiku pa neka zoxy izbrise ali sam iz usta jednog vaznog tajkuna cuo da se idena to ujedinjenje. Malo nevjerovatno zvuci a mnogo je nevjerovatnije zvucalo kada sam to cuo. zoxy 29-01-08, 15:11 Prezivjecemo to malo price o politici bez da se brise, samo ako neko zeli da nastavi istu, to moze na podforumu politika. Inace sto se tice zakona vidjece se ubrzo, ako ne bude uvrsten u dnevni red ni martovskog zasijedanja lako ce biti pretpostaviti o cemu se radi, isto tako i u slucaju da bude uvrsten bez bitnijih promjena sadrzaja. nb-campari 29-01-08, 17:00 Sto se tice predloga zakona o svojinsko pravnim odnosima, u Minfin nisu optimisti da ce se usvojiti u skupstini jer je SDP protiv, a za sad i opozicija. Ipak, sve moze da ih zezne SNP, koji ide sigurnim koracima ka ujedinjenju sa DPS ili Andrija Mandic, pod izgovorom da Srbi treba da imaju pravo na nekretnine... Sve u svemu, zanimljivo... a sta vi gospodo mislite. je li bolje da se ovaj predlog zakona usvoji? ja mislim da jeste. gagica pior 30-01-08, 09:16 Odlican je ako kupujes zemlju da bi je preprodao, ako kupujes akcije da bi ih sto prije prodao uz zaradu. A los moze biti ako posmatras dugorocno, posebno sto kod nas i podje naopako ono sto moze poci naopako. Nema tu puno mjesta za nametnute lazne dileme "sta ako Bill Gates dodje da kupi zemlju". Kupci se ne biraju na taj nacin. nb-campari 30-01-08, 09:24 naravno da se kupci ne biraju, nego kupci biraju. Baron 30-01-08, 09:32 svaka cast, moj najveci je bio 500grama, mada oni ispod pancevackog mosta su mislim druga vrsta. ali da ne bjezim od teme evo: Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da njegova stranka neće dopustiti da se zemljište u Crnoj Gori prodaje strancima, pod istim uslovima kao domaćim građanima. "Crna Gora ne smije postati katastarski zemlja stranaca", rekao je Krivokapić povodom najave Nacrta zakona o svojinsko-pravnim odnosima, kojim je predviđeno da stranci mogu kupovati zemljište u Crnoj Gori pod istim uslovima kao i njeni građani. To opredjeljenje zastupa DPS, a SDP, objasnio je Krivokapić, ima "jasan stav - da zemljište mogu kupovati pravna lica, ali ne i pojedinci", prenose mediji. "Ako pojedinci kupuju zemljište, oni to rade samo da bi preprodavali, trgovali i time uvećavali svoje bogatstvo, a ako to čini neka kompanija, pretpostavlja se da će ona da investira na tom zemljištu", rekao je Krivokapić. nb-campari 30-01-08, 09:45 mislim da mu objasnjenje ne pije vode. otkud on zna zasto kupac kupuje. Pera Detlic 30-01-08, 10:02 mislim da mu objasnjenje ne pije vode. otkud on zna zasto kupac kupuje. Naravno. Čak i da kupuje radi preprodavanja ne vidim šta je loše u tome. "Ako pojedinci kupuju zemljište, oni to rade samo da bi preprodavali, trgovali i time uvećavali svoje bogatstvo, a ako to čini neka kompanija, pretpostavlja se da će ona da investira na tom zemljištu." Jes stvarno, kompanija nece da uvećava svoje bogatstvo a pojedinci oće. Veću glupost nisam čuo ove godine! Jeftino politikanstvo i nepoznavanje osnovne ekonomske logike. Ili prije će biti manipulisanje nesrećnim narodom koji još zivi u socijalizmu. Prodavac prodaje svojom voljom,i potpuno su nebitni i njegovi motivi. Zašto ga sprečavati da raspolaže svojom imovinom?! To bi isto bilo kao kada bi vam država zabranila da prodajete svoj automobil kome zelite,vec da možete samo građanima Crne Gore. Kao stranac možeš da osnuješ preduzece u CG i da trguješ nekretninama do mile volje.Elegantno zaobilaženje ovih nepotrebnih zakona. Nabuko 30-01-08, 10:07 Pustite tu jeftinu liberalno ekonomsku propagandu. Ja sam nameracio da kupim plac i natezem se sa gazdom danima a ako prodje zakon ima da stavi cijenu puta dva i da me ubije. Baron 30-01-08, 10:11 on zna da ces ti da kupis plac da bi ga preprodao strancima, pa zato i nece da ti ga proda! ako je ko iz redova sdp-a, neka potvrdi da sam obecavajuci kadar :) Djudja 30-01-08, 11:54 ... Jeftino politikanstvo i nepoznavanje osnovne ekonomske logike. Ili prije će biti manipulisanje nesrećnim narodom koji još zivi u socijalizmu. ... Još jeftinije (ili još veća manipulacija) je naslov iz novina "Kako objasniti Bil Gejtsu... ili tako nešto. Michael 30-01-08, 16:15 Mislim da dosta ljudi ne kapira opasnost od masovne prodaje zemlje stranim drzavljanima.gladne guzice nisu drzavni interes,niti mogu biti. Djudja 30-01-08, 16:30 Mislim da dosta ljudi ne kapira opasnost od masovne prodaje zemlje stranim drzavljanima.gladne guzice nisu drzavni interes,niti mogu biti. Tačno tako. Moraće se donijet ovaj zakon, ali nas niko ne ćera da to sad radimo. To će bit aktuelno za jedno 5-6 godina. A za 5-6 godina se može regulisat dosta stvari. Umjesto da se država bavi malverzacijama - zamotava ovo u priču o Bilu Gejtsu koji ne može da kupi kod nas, jer ne može oćerat Microsoft u stečaj da bi legalizova plac u Dobru Vodu. :yuk: Bojica Boskovic 30-01-08, 16:38 Mislim da dosta ljudi ne kapira opasnost od masovne prodaje zemlje stranim drzavljanima.gladne guzice nisu drzavni interes,niti mogu biti. Zelio bih da znam koja je to realna opasnost. Da preciziramo transakciju izmedju dva fizicka lica, stranog i domaceg, koja nema eksternalije na drustvo. Drzava NE SMIJE (evo se iznervirah:-)), cuvat gradjane od samih sebe. Djudja 30-01-08, 16:46 Drzava NE SMIJE (evo se iznervirah:-)), cuvat gradjane od samih sebe. Može i mora. Ekvivalent bi bio da se ne šalju gorske službe spasa kad se izgubi neko u planinu pod izgovorom da ga niko nije ćera da se penje tamo, da se ne moraju spašavat ljudi iz saobraćajnih nezgoda jer su samo krivi što prebrzo voze... Ovo bi se moglo dovest do apsurda. Bojica Boskovic 30-01-08, 16:52 Može i mora. Ekvivalent bi bio da se ne šalju gorske službe spasa kad se izgubi neko u planinu pod izgovorom da ga niko nije ćera da se penje tamo, da se ne moraju spašavat ljudi iz saobraćajnih nezgoda jer su samo krivi što prebrzo voze... Ovo bi se moglo dovest do apsurda. Bojim se da se ovakvim prijerima teza dovodi do apsurda. Mislio sam, naravno, u ekonomiji. Mjera u kojoj se drzava moze mijesati u zivot gradjana siroka je tema o kojoj je napisano more radova. No, u ekonomiji je to pogubno da ti drzava odredjuje KOME mozes prodati privatnu imovinu. Da dovedem do apsurda, sto mislis o zakonu po kome ne mogu prodati akcije Djudji? U cemu je tolika razlika u odnosu na kupoprodaju zemlje Dzordzu? Nekolika slova i pasos. Homer 30-01-08, 16:55 Meni hvali para i hoću da prodam plac. Trebe mi za doktora (ne daj Bože) i sad će država da mi zabrani da prodam? Neka ga onda država kupi! A demokratija i sloboda raspolaganja sopstvenom imovinom. A možda nije loše da sprovedemo nacionalizaciju (opet) :D jelena 30-01-08, 17:00 slazem se sa bojicom! sta je sa vama ljudi. zasto tako usko gledate! pa ako ja hocu da prodam MOJE, ljudi MOJEEEEEE, zasto da mi to neko ogranicava?Ne razumijem zaista. Ako neko ne podrzava da stranci kupuju zemlju, pa lako, nemoj mu je prodati.ALi malo ko odustane kad mu se ukaze prilika. Ili bolje reci niko!!! Vidjeli smo sta nam je u posljednjih desetak mjeseci donijelo odstupanje od liberalne ekonomije i privatizacija. Molim vas!!! jelena 30-01-08, 17:01 Meni hvali para i hoću da prodam plac. Trebe mi za doktora (ne daj Bože) i sad će država da mi zabrani da prodam? Neka ga onda država kupi! A demokratija i sloboda raspolaganja sopstvenom imovinom. A možda nije loše da sprovedemo nacionalizaciju (opet) :D BRAVO HOMERE!!!UVIJEK MI SE SVIDJAJU TVOJI STAVOVI!!!!I jos da pitam i da hoce drzava da kupi, a od cijeg ce to novca da uradi? nb-campari 30-01-08, 17:20 ja se iskreno plasim posledica ako se ovaj zakon ne usvoji. voren78 30-01-08, 17:34 Ljudi treba zastititi ono sto je od vitalnog interesa sa drzavu i to ne prodavati ! Ne vidim razliku za gradjane a jos manje opasnost u tome hoce li vlasnik placa biti neki domaci biznismen ili stranac. Zasto nekome braniti da proda svoju imovinu ako hoce, ako nece neka je cuva za unuke stvar licnog izbora. Nijesmo razvijena zemlja pa da se uporedjujemo sa njima i mozemo sebi priustiti zatvorenost toga tipa, nego treba privuci strani kapital. Po mom misljenju strani kapital donosi i stabilnost jer ce stranci cuvati svoj interes. |