View Full Version : Duvanski Kombinat Podgorica

Pages : 1 [2] 3 4

BOB
15-03-07, 10:49
Ljudi , oprostite sto su svoju emotivnu slabost iznijeti na ovom forumu, ali j... mi oca ovaj duvanski. Cekam ga vise od dvije godine, kupio sam ga na 1.15 i napokon docekah da se vine u visine i kad sam mislio da cu vratititi neke dugove.... Tuzno posmatram polucasovne izvjestaje. Sve moguce analize sam trenirao, konsultovao se sa dobrim analiticarima i misljenja su bila da ce rasti zbog zemljista i ako to nekome bude trebalo. Dugo je dvije godine. Da ga prodam i da odem da se napijem, sto mislite?

matrica
15-03-07, 12:57
Ljudi , oprostite sto su svoju emotivnu slabost iznijeti na ovom forumu, ali j... mi oca ovaj duvanski. Cekam ga vise od dvije godine, kupio sam ga na 1.15 i napokon docekah da se vine u visine i kad sam mislio da cu vratititi neke dugove.... Tuzno posmatram polucasovne izvjestaje. Sve moguce analize sam trenirao, konsultovao se sa dobrim analiticarima i misljenja su bila da ce rasti zbog zemljista i ako to nekome bude trebalo. Dugo je dvije godine. Da ga prodam i da odem da se napijem, sto mislite?

Nadam se da će ti ova info pomoći;), dok ostale imaš na podforumu Novosti u ek. CG.
" Dioničari Duhanskog kombinata Podgorica (DKP) odlučivat će sutra na skupštini o pretvaranju duga od 9,23 milijuna eura Vladi u dionice, čime bi država postala vlasnik dvije trećine dioničkog kapitala tvrtke i ojačala poziciju pred privatizaciju. Dionički kapital DKP-a iznosi 19,7 milijuna eura, od kojih Fond za razvoj, Fond mirovinskog i invalidskog osiguranja i Zavod za zapošljavanje imaju 51,1 posto, a ostali dioničari oko 48,9 posto.

Ako bi se potraživanja Vlade pretvorila u dionice, dionički kapital bi se povećao na oko 29 milijuna eura, Vlada bi imala 31,83 posto dionica, fondovi 34,84 posto, a privatni vlasnici 33,33 posto. Prema posljednjim službenim podacima, DKP je 2005. godinu završio s malim dobitkom, dok je prošle godine imao probleme u poslovanju zbog gubitka srpskog tržišta."
(Vijesti)

Pozz:p

pecacg
16-03-07, 12:15
Skupština Akcionara DKP-a nije usvojila prijdlog odluke o povećanju kapitala na osnovu pretvaranja duga Vladi u akcijski kapitala, i emisiji akcija.Razlog-Skupštini nije prisustvovalo dvije trećine vlasnika akcija.
Bio sam tamo:(

pecacg
16-03-07, 12:16
Direktor Dautovic kazao da je moguce preseljenje DKP, nalokaciju izvan grada ili u Baru.Pominje se i Zelenika:)

maya
16-03-07, 12:17
I sta sada?, evo ga porastao za dozvoljenih 10% skoro, a i nema ga bas puno u prodaji po ovoj ceni

pecacg
16-03-07, 12:18
Skupstina za 20-tak dana ponovo:)

matrica
16-03-07, 14:50
Skupština Akcionara DKP-a nije usvojila prijdlog odluke o povećanju kapitala na osnovu pretvaranja duga Vladi u akcijski kapitala, i emisiji akcija.Razlog-Skupštini nije prisustvovalo dvije trećine vlasnika akcija.
Bio sam tamo:(

Šta je na kraju zaključeno na Skupštini?

maya
16-03-07, 14:54
vala peco moga si nas zvat na skupstini, gde je bila skupstina?

writer
16-03-07, 16:02
16 March 2007 13:49 pm
DKP – AKCIONARI – DUG
Nedostatak kvoruma odložio povećanje kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština akcionara podgoričkog Duvanskog kombinata nije danas, zbog nedostatka kvoruma, razmatrala predloge odluka o povećanju kapitala na osnovu pretvaranja duga Vladi u akcije i emisiji dionica.

Za prihvatanje tih odluka, shodno Zakonu, neophodna je dvotrećinska većina akcionara ili njihovih zastupnika, a Skupštini je prisustvovalo nešto više od polovine, koji ukupno podsjeduju 8,5 miliona akcija.

Predlogom odluke o povećanju kapitala, dug prema Vladi od 9,23 miliona EUR bi trebalo da bude pretvoren u 6,98 miliona dionica.

Akcijski kapital DKP-a trenutno vrijedi 19,7 miliona EUR, a podijeljen je na 14,9 miliona akcija. Ako bude prihvaćena odluka o pretvaranju Vladinog duga u akcije, vrijednost akcijskog kapitala iznosiće 29,01 milion EUR odnosno 21,9 miliona akcija, čija je nominalna vrijednost 1,32 EUR.

Akcionari su danas za revizora za prošlu godinu izabrali MontRev, koji je i 2005. radio taj posao za DKP.

Predsjednik sindikata DKP-a Živko Milić, koji strahuje da fabrici prijeti stečaj, rekao je da se ne slaže sa predlogom odluke o emisiji akcija jer će udio manjinskih akcionara biti sveden sa 43 na 33 odsto.

Predstavnici uprave su upozorili da Vlada može uvesti stečaj u DKP kad god to hoće, s obzirom na dugove koje prema njoj ima ta fabrika.

Izvršni direktor DKP-a Dragoljub Dautović, koji smatra neophodnom privatizaciju te kompanije, najavio je da će uprava sve uraditi da fabrika ne ode u stečaj i da nastavi proizvodnju.

Prema njegovim riječima, DKP će zahvaljujući stupanju na snagu sporazuma CEFTA u maju, imati mogućnost da plasira svoje proizvode u devet zemalja jugoistočne Evrope.

Dautović je ocijenio da se ništa loše neće dogoditi ako DKP bude izmješten van Podgorice, u Bar ili hercegnovsku Zeleniku, a ukoliko bi se na novoj lokaciji izgradila "lijepa fabrika koja bi nastavila proizvodnju".

Većinski vlasnici akcija DKP-a su Fondovi za razvoj i penzijsko invalidsko osiguranje, koji imaju 28,35 i 18,42 odsto, uz Zavod za zapošljavanje sa 4,34 odsto akcija.
(kraj) nus/kmh

malijoza
17-03-07, 01:03
E pa ovo sto je writter dao da procitamo jasno ukazuje na to da je DKPG jedna promasena investicija.
To pricam od pocetka i toga cu se drzati jos dugo. Volio bih da grijesim ali kome ce oni to da prodaju cigare u okruzenju?????
E sad, moze i DKPG da proda zemlju na kojoj se nalazi, ali znate li vi koliko moze dug taj proces da bude, pa oni ne mogu skupstinu da sazovu...
Svi vi koji imate ovu hartiju nemojte da mi zamjerite, ali to je moje misljenje.

lionking
18-05-07, 05:59
FILIP MORIS - CRNA GORA
Dobili dozvolu za osnivanje firme u Crnoj Gori

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Multinacionalni proizvođač cigareta Filip Morris /Philip Moris/ dobio je dozvolu za osnivanje kćerke firme u Crnoj Gori, Filip Moris Montenegro.

U beogradskoj centrali te kompanije, nijesu mogli da kažu da li planiraju da se u Crnoj Gori bave proizvodnjom cigareta.

Iz Filip Morisa je agenciji Mina-business saopšteno da će o planovima u Crnoj Gori naknadno odlučiti.

Filip Moris je 2003. godine kupila Duvansku industriju Niš i do sada je u tu državu uložila 611 miliona EUR.
(kraj) vos/kmh

LooDuck
18-05-07, 10:21
Propala danasnja skupstina - falilo 9% akcionara...

Shajo
19-05-07, 22:48
Ekonomija
PO DRUGI PUT ODLOŽENA VANREDNA SJEDNICA AKCIONARA DUVANSKOG KOMBINATA
Mali akcionari ne daju Vladi akcije
Vanredna skupština akcionara Duvanskog kombinata ni juče nije održana, zbog nedostatka kvoruma. Ovo je drugi put ove godine da se neuspješno zakazuje skupština akcionara. Sljedeći pokušaj biće, prema informacijama "Dana", polovinom juna. Na skupštinu su došli predstavnici 57,61 odsto akcionara sa pravom glasa, a za razmatranje odluke da se dug Vladi pretvori u državni kapital zahtijevao je da budu prisutni vlasnici 66,67 odsto akcija. Skupština je trebalo da odobri predlog odbora direktora, usvojen početkom februara, prema kojem bi dug prema Vladi od 9,23 miliona eura trebalo da bude pretvoren u 6,98 miliona dionica, odnosno trećinu imovine. Odlukom, koju mora da verifikuje skupština akcionara dvotrećinskom većinom glasova, predviđeno je da se sadašnji broj od 14,9 miliona akcija poveća za trećinu, na 21,9 miliona. Paradržavni fondovi su većinski vlasnici kapitala u Duvanskom kombinatu i trenutno posjeduju ukupno 51,11 odsto vlasništva. Nakon ove transformacije Vlada bi, sa paradržavnim fondovima, imala sigurnu dvotrećinsku većinu, potrebnu za predstojeće korjenite promjene u firmi. To je, vjerovatno, razlog što ne mogu da okupe male akcionare, koji ukupno posjeduju 48,89 odsto akcija Duvanskog. To je juče potvrdio i Branimir Bojanić, predsjednik odbora direktora Duvanskog i direktor Zavoda za zapošljavanje, izjavivši da dio kapitala, koji ne kontroliše država, posjeduje veliki broja malih akcionara, pa je zbog toga teško obezbijediti kvorum.Interesantno je da investicioni fondovi ne posjeduju nijednu akciju u Duvanskom, mada je ta kompanija doživjela tržišnu kapitalizaciju od 41,8 miliona eura, odnosno više je nego dvostruko skuplja na berzi, nego što joj je Savjet za privatizaciju procijenio nominalnu vrijednost. Prema procjeni Savjeta, firma vrijedi 19,7 miliona eura. Njena tržišna vrijednost je, međutim, 42 miliona eura, jer je akcija Duvanskog juče na berzi dostigla cijenu od tri eura, a nominalna cijena dionice je 1,32 eura. Predlogom odluke o pretvaranju Vladinog duga u akcije, vrijednost akcijskog kapitala popela bi se na 29 miliona eura, što je i dalje znatno niže od tržišne vrijednosti. Prema informacijama u toku je pokušaj formiranja udruženja malih akcionara. Na sve trafike Duvanskog stigao je poziv malim akcionarima i vlasnicima vaučera da formiraju udruženje. Ovo je, izgleda, jedini način da se održi vanredna sjednica akcionara i da se izglasa Vladina odluka o ulasku u vlasništvo kompanije. Udruživanje bi za posljedicu imalo i prodaju akcija malih akcionara u paketu na berzi. Takav potez u pravilu je do sada u crnogorskoj berzanskoj praksi bio na štetu udruženih akcionara. U slučaju Telekoma, udruženje akcionara prodalo je akcije po 2,5 eura, a sada se prodaju po sedam i osam eura. Isto se desilo sa akcijama udruženja malih akcionara Korala, koje je predsjednik udruženja, tadašnji direktor Korala, prodao po cijeni nižoj za 20 odsto od one koja mu je zadnja ponuđena. Taj je potez opravdao time što se ranije dogovorio za manje povoljnu kupovinu, pa nije htio da pogazi riječ. Udruženje akcionara Korala tada mu je dalo većinsku podršku. Akcija Korala sada, nepunu godinu od te trgovine, skuplja je triput.
J. RABRENOVIĆ

Shajo
19-05-07, 22:51
Promet akcijama DKP 11 miliona eura
Prema informacijama "Dana" iz izvora bliskih Savjetu za privatizaciju, za Duvanski je zainteresovan kontroverzni biznismen Stanko Subotić, organizator takozvanog tranzita duvana kroz Crnu Goru u posljednjoj deceniji minulog vijeka, u kojem je znatnu ulogu igrala ova kompanija. Subotić se, preko posrednika, uključio u kupovinu akcija Duvanskog na berzi i ove godine znatno podigao promet i cijenu akcija.
Samo u ovoj godini na berzi je prodato tri miliona akcija Duvanskog za sedam miliona eura. Trgovina akcijama ove kompanije počela je 12. decembra 2002. godine, po cijeni od 28 centi. Od tada je ukupno prodato osam miliona akcija za 11 miliona eura

lionking
23-05-07, 18:46
23 May 2007 12:08 pm
FILIP MORIS – PODRUŽNICA
Počela rad crnogorska podružnica

Beograd, (MINA-BUSINESS) - Multinacionalni proizvođač cigareta Filip Moris Internešnl /Philip Morris International/ objavio je danas početak rada svoje crnogorske podružnice - Filip Moris Montenegro.

Osnovna djelatnost kompanije biće uvoz i distribucija proizvoda Filip Morisa na tržište Crne Gore.

Kako je saopšteno agenciji Mina-business izvršni direktor preduzeća Filip Moris Montenegro je Luc Projkšas /Lutz Preugschas/, a firma trenutno zapošljava devet ljudi.

Kompanija u regionu proizvodi cigarete u Srbiji, gdje je 2003. godine kupila Duvansku industriju Niš.

Njeni predstavnici nijesu željeli da odgovore na pitanje da li Filip Moris razmatra mogucnost proizvodnje cigareta u Crnoj Gori i kupovinu dijela kapitala Duvanskog kombinata u Podgorici.

Filip Moris posluje u više od 160 zemalja i zapošljava oko 80 hiljada ljudi.

Proizvodi sedam od 20 najprodavanijih robnih marki cigareta na svijetu od kojih je najznačajniji brend Marlboro.
(kraj) vos/anf

zoxy
07-07-07, 15:15
U Vladi zadovoljni rezultatima suzbijanja nelegalne trgovine cigaretama

Od akciza četiri miliona eura

PODGORICA – Vladin operativni tim za suzbijanje nelegalne prodaje cigareta ostvario je, kako je danas saopšteno iz Ministarstva finansija, vrlo impozantne rezultate na tom planu, zahvaljujući sinhronizovanim aktivnostima organa iz svog sastava.
U prvoj polovini godine prodaja uvoznih cigareta utrostručena je u odnosu na prošlogodišnju i dostigla je 368,5 tona. Budžet je od akciza na uvozne cigarete do jula prihodovao oko četiri miliona eura, za razliku od prošlogodišnjih 965 000, podaci su tog resora.
Prema evidenciji Agencije za duvan, stalno raste i broj registrovanih trgovaca cigaretama na malo.
U Vladi smatraju da legalizacija tržišta cigareta posebno počinje da postaje privlačna za poznate svjetske proizvođače, poput Filipa Morisa /Philip Morris/, koji je nedavno dobio licencu veletrgovca u Crnoj Gori.
Uskoro se, kako je najavljeno, očekuje i dolazak još nekih vodećih proizvođača i duvanskih brendova, a razvojem tržišta cigareta i jačanjem konkurencije među učesnicima uspostavljaju se postepeno evropski standardi u ovoj djelatnosti.
Operativni tim je nastavio kontrole i saopštio da rezultati ukazuju na značajno smanjenje nelegalne prodaje cigareta na javnim površinama i u legalnim maloprodajnim objektima.
Konstatovano je da početak glavne turističke sezone povećava rizik od nelegalnog prometa cigaretama u primorskim opštinama i ukazano na neophodnost da se, u saradnji sa lokalnim samoupravama, u narednom periodu akcenat stavi upravo na pojačane kontrole u onima koje su prepoznate po nezakonitoj prodaji koja može da ugrozi dosadašnje rezultate u njenom suzbijanju. (Mina biznis)

banac
08-07-07, 22:54
Ima li ko ideju šta raditi sa ovom hartijom i do kad će gurati ka dnu? Izaći ili ostati?

tasa
08-07-07, 23:12
ja sam kupila kad je cijena po akciji bila 3,30,zamisli to,al naravno da nemam namjeru da je prodajem...bice to dobro

dO_ob
09-07-07, 09:54
Ima li ko ideju šta raditi sa ovom hartijom i do kad će gurati ka dnu? Izaći ili ostati?

Ne moze nize od ovoga. Obzirom da je opsti pad cijena treba sacekati, ovakava situacija nece do vijeka. Nemam nekih podataka sto se tice firme pa da na osnovu toga tvrdim, nego na osnovu dosadasnjeg iskustva sa cg trzistem.

vuko
09-07-07, 10:14
Ja pouzdano znam da jedan lik uletio preko pola miliona u ovu hartiju. Rijec je o vlasniku jednog lokala u keme se cesto okupljaju ovi glavasi i slave pobjede na izborima i slicno.

dxyz
31-07-07, 14:28
Odavno nema nista o dkpg. Ima li ko kakvu info? Cijena trenutno nije losa.

dxyz
03-08-07, 10:33
E rekoh li ja prije neki dan ......

Michael
03-08-07, 12:37
ja sam ga kupio po 0.95centi i izasao na 3.2 kada sam kupio telekom po 6.6-ubijedili su me da ga prodam,medjutim on se junacki drzi i evo sad odlicno raste...

S dkpg nije cista stvar,znam da imaju dosta radnika,preko 1000,dugova prema vladi(pokusavana je neka skupstina da bi vlada preuzela dug i uvecala svoj akcijski kapital ali da to nije zbog kvoruma uspjelo) i da ih sverc i jaka konkurencija dosta koce.Imaju tu zemlju u PG,i najavljuje se tender za njega (sto je dobar psihicki momenat),uglavnom,koliko sam se ja raspitivao,dkpg je velika nepoznanica...

vis
26-08-07, 10:36
@nabuko,
kad si vec danas tu, reci mi da li imas popis nepokretnosti Dvanskog kombinata,

banac
26-08-07, 13:18
U listu nepokretosti imaju cca 45000 m2 u vlasnistvu 1/1 ali podvedenih pod koriscenje.
Po trenutnoj TK od 45 000 000 ispada da je cijena zemlje bez ostalih sredstava 1000 eur/m2.
Ima li ko druge info.

zoxy
16-10-07, 01:32
DIREKTOR AGENCIJE ZA DUVAN TVRDI DA JE U CRNOJ GORI POVEĆANA LEGALNA PRODAJA

Božović: Šverc cigareta čini oko 15 odsto tržišta

U fri-šopovima za devet mjeseci prodato 3,44 miliona šteka cigareta čija je vrijednost 18,89 miliona euraPodgorica - Za devet mjeseci 2007. na crnogorskom tržištu prodato je ukupno 930 tona cigareta što je skoro dvostruko više nego u uporednom periodu prošle godine kada je prodato 465 tona.
To je za "Vijesti" saopštila direktor Agencije za duvan, Branislava Božović i istakla da su podaci o legalnoj prodaji na unutrašnjem tržištu "pozitivni i veoma ohrabrujući".
Prema riječima Božović, promet samo uvoznih cigareta, koje su uglavnom bile predmet ilegalne trgovine, skoro tri puta je povećan sa 240 na 680 tona.
- Akcioni program mjera na suzbijanju ilegalne prodaje cigareta odvija se planiranom dinamikom. U proteklom periodu ostvareni su značajni rezultati u borbi protiv krijumčarenja cigareta i udio crnog tržišta cigareta u ukupnom tržištu cigareta sveden je na oko 15 odsto. Treba istrajati u akciji da bi se ovaj problem trajno riješio- istakla je Božović.
U ukupnoj strukturi prometa cigareta, kako je navela, dominiraju najeftinije koje koštaju od 35 do 60 centi. To su domaće cigarete "point p85" koje proizvodi Duvanski kombinat iz Podgorice, sarajevska "drina" i cigarete "bond" koje proizvodi DIN Filip Moris.
Prema informacijama "Vi-jesti", ove godine su itekako dobro prošli i vlasnici fri šopova u Crnoj Gori koji su za devet mjeseci prodali oko 690 tona cigareta što odgovara skoro ukupnoj prošlogodišnjoj prodaji.
Cigarete u fri-šopovima su značajno jeftinije jer se na njih državi ne plaćaju dažbine, ali one, po pravilu, nijesu ni predviđene za prodaju na unutrašnjem tržištu.
- Prema evidenciji područnih carinarnica Uprave carine u slobodnim carinskim prodavnicama ukupno je prodato 3,44 miliona boksova cigareta (šteka), čija vrijednost iznosi 18,89 miliona eura.
Naplaćena naknada za rad slobodnih carinskih prodavnica iznosi 1,87 miliona eura - saopšteno je iz Uprave carina.
U jednoj toni cigareta ima 5.000 boksova. Prema zvaničnim podacima Carine najviše cigareta zaključno sa 30. septembrom prodato je u šopovima na graničnom prelazu Ilino Brdo - 1,58 miliona boksova ili 316 tona.
Prošle godine je u slobodnim carinskim prodavnicama prodato oko 700 tona duvanskih proizvoda. Treba napomenuti, međutim, da je i ukupan broj fri-šopova u 2007. veći nego lani.
Vlada je njihov rad, posebnim propisom, ograničila do 31. decembra.

M.M.
VIJESTI

natasha
18-10-07, 00:44
17 Oct 2007. 16:28 | Izvor: CdM

Zaboravi trotoar

U cilju suzbijanja nelegalne prodaje cigareta Agencija za duvan je organizovala promotivnu kampanju, pod sloganom Zaboravi trotoar, koju je danas podržala i kompanija Philip Morris Montenegro.

Na svim maloprodajnim objektima na kojima se prodaju duvanski proizvodi kompanija Philip Morris je postavila propagandni materijal ove akcije.

U saopštenju Philip Morisa Montenegro, koji je prisutan u Crnoj Gori od maja ove godine, a glavna djelatnost preduzeća je uvoz i distribucija njihovih proizvoda, se navodi da zaposleni u maloprodajnim objektima gdje se prodaju cigarete mogu posavjetovati građane kako da izbjegnu kupovinu nelegalnih proizvoda.

U Crnoj Gori su ostvareni veoma dobri rezultati u cilju suzbijanja ilegalne prodaje duvanskih proizvoda, pa je ukupni udio nelegalnog tržišta cigareta sveden na 15 odsto.

zoxy
20-10-07, 02:58
U Vladi smatraju da je suzbijanje ilegalne prodaje cigareta dobra uvertira za privatizaciju jedinog proizvođača duvana

DKP interesantan ako nema šverca

PODGORICA - Suzbijanje crnog tržišta cigareta na svega 15 odsto od ukupnog, dobra je uvertira za pripremu tendera za privatizaciju Duvanskog kombinata odnosno njegove maloprodaje – ocijenjeno je u Agenciji za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja.
Direktor Agencije za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović kazao je da je suzbijanje nelegalnog tržišta cigareta «samo jedan element» za moguću uspješnu privatizaciju DKP, ili njegove maloprodaje.
- Treba imati u vidu da DKP ima vrijednu imovinu koja se nalazi na izuzetno dobroj lokaciji u Podgorici. Primjenom sporazuma o slobodnoj trgovini na prostoru jugoistočne Evrope CEFTA može donijeti blagodeti podgoričkom proizvođaču cigareta, pošto je čak dvije trećine tržišta te kompanije van granica Crne Gore – rekao je Vujović Republici.
U planu privatizacije za 2007. se navodi da će se «na osnovu donijetih odluka Savjeta za privatizaciju nastaviti priprema tendera za «Duvanski kombinat» Podgorica, što praktično znači da bi tender mogao biti raspisan početkom naredne godine.
- Bilo je zainteresovanih kompanija i za proizvodnju i za maloprodaju (Duvankomerc) poput Tvornice duhana Rovinj, ali niko od tih investitora nije poslao zvanično pismo o namjerama – istakao je Vujović.
DKP je kompanija koja je do sada bila dva puta na tenderu, ali nije bilo zainteresovanih kupca jer su potencijalni partneri smatrali da je “sivo tržište cigareta - veliko”.
Sredinom 2005.godine godine je obavljena segmentacija na tri dijela Duvankomerc, Proizvodnja, Obrada duvana.
U Vladi i Agenciji za duvan su veoma zadovoljni dosadašnjim rezultatima akcije suzbijanja nelegalne trgovine cigaretama koja može povećati atraktivnost DKP-a.
- Za devet mjeseci 2007. godine na crnogorskom tržištu prodato je ukupno 930 tona cigareta, što je skoro dvostruko više nego u uporednom periodu prošle godine kada je prodato 465 tona. Promet samo uvoznih cigareta, koje su uglavnom bile predmet ilegalne trgovine, skoro tri puta je povećan sa 240 na 680 tona. Akcioni program mjera na suzbijanju ilegalne prodaje cigareta odvija se planiranom dinamikom – zvanični su podaci crnogorske Agencije za duvan.
U jedinom crnogorskom proizvođaču cigareta više puta su isticali značaj CEFTE, pošto će im taj sporazum “otvoriti” tržište Kosova, Srbije, Bugarske i Rumunije. Trenutna cijena na berzi ove hartije je 2,3 eura, dok je nominalna 1,32. Tržišna kapitalizacija DKP-a iznosi oko 34 miliona eura.
Skupština akcionara podgoričkog Duvanskog kombinata nije iz dva puta, zbog nedostatka kvoruma, razmatrala prijedloge odluka o povećanju kapitala na osnovu pretvaranja duga Vladi u akcije i emisiji dionica. Za prihvatanje tih odluka, prema Zakonu, bila je neophodna dvotrećinska većina akcionara ili njihovih zastupnika. Prijedlogom odluke o povećanju kapitala, dug prema Vladi od 9,23 miliona eura je trebao da bude pretvoren u 6,98 miliona dionica. Akcijski kapital DKP-a vrijedi 19 miliona eura, a podijeljen je na 14,9 miliona akcija. Ako bude prihvaćena odluka o pretvaranju Vladinog duga u akcije, vrijednost akcijskog kapitala iznosiće 29,01 milion eura odnosno 21,9 miliona akcija.
P. Zečević
Philip Morris podržava akciju “Zaboravi trotoar”
Kompanija Philip Morris Montenegro podržala je akciju „Zaboravi trotoar“. suzbijanja ilegalne prodaje cigareta u Crnoj Gori koju sprovode Vlada i Agencije za duvan. - Uz pomoć svojih partnera u veleprodaji kao i uz podršku maloprodavaca sa kojima Philip Morris Montenegro sarađuje, na maloprodajnim mjestima licenciranim za prodaju cigareta postavljeni su materijali sa prepoznatljivim sloganom Vladine kampanje „Zaboravi trotoar“. - Na ovaj način kompanija doprinosi većoj prepoznatljivosti Vladine kampanje na maloprodajnim mjestima, a maloprodavcima duvanskih proizvoda pomaže da svojim kupcima obezbijede neophodne savjete o tome kako da se sačuvaju od kupovine nelegalnih proizvoda – navodi se u saopštenju ove kompanije dostavljenom Republici. Philip Morris je najpoznatiji svjetski proizvođač duvanskih proizvoda, a u regionu su poznati kao većinski vlasnici Duvanske industrije Niš. Od 2003. godine kada su kupili nišku fabriku, kompanija je u državu Srbiju uložila više od 600 miliona eura.
REPUBLIKA

zagorski
20-10-07, 09:07
Ako bude prihvaćena odluka o pretvaranju Vladinog duga u akcije, vrijednost akcijskog kapitala iznosiće 29,01 milion eura odnosno 21,9 miliona akcija.
Ovo mi se ne dopada :nonono:

Bafford
25-10-07, 10:38
Agencija za prestrukturiranje i strana ulaganja pozvala je danas sve zainteresovane da se prijave na tender za izbor savjetnika u privatizaciji Duvanskog kombinata Podgorica (DKP).

Biće, kako je objašnjeno, angažovan savjetnik koji će pružiti podršku u privatizaciji DKP i čije će savjetodavne usluge obuhvatiti sve aspekte transakcije uključujući preliminarnu procjenu tržišta, pripremu strategije privatizacije i tenderske dokumentacije, obavljanje komercijalnog, finansijskog i pravnog dju diližensa /due dilligence/ i formiranje i vođenje sobe sa podacima.

Savjetnik treba, takođe, da analizira dostvaljene ponude, ostvari inicijalne kontakte sa investitorima, kao i da učestvuje u pregovorima i finalizaciji ugovora o prodaji akcija i pratećih dokumenata.

Zainteresovani za učešće na tenderu mogu dostavljati ponude do 13. novembra u 15 sati.

Pravo učešća na tenderu imaju domaće i strane konsultantske firme i drugi zainteresovani pravni subjekti sa iskustvom i ekspertizom u pružanju savjetodavnih usluga i privatizaciji u oblasti duvanske industrije.

Učesnik tendera, kako je objašnjeno, može formirati konzorcijum sa drugim zainteresovanim.

Savjetnik će se birati na osnovu finansijskih uslova, odnosno tražene nadoknade, koja nosi 60 bodova, iskustvo i dosadašni rezultati u privatizaciji biće ocijenjivano sa 25 bodova, a sastav i reference predloženog tima sa 15.

U slučaju poništenja tendera za prodaju akcija Duvanskog kombinata, savjetnik će imati pravo na fiksnu nadoknadu od 30 hiljada EUR.

zagorski
25-10-07, 10:47
Ako to ne uzme Philip Morris, mrka kapa...

zagorski
26-10-07, 08:39
Rekoh ja. Samo još da bude tačno a ne nagađanje:

Philip Morris u igri za DKP?

Multinacionalna kompanija Philip Morris razmatra mogućnost da učestvuje na predstojećem tenderu za privatizaciju Duvanskog kombinata u Podgoricu odnosno maloprodaje Duvankomerca – saznaje Republika.
U ovoj kompaniji, međutim, nijesu željeli ni da potvrde, ali ni da demantuju ovu informaciju.
- Stabilnost tržišta i dalje smanjivanje ilegalne trgovine cigaretama osnovna je pretpostavka za nastavak razvoja našeg poslovanja – kaže se u saopštenju ove kompanije dostavljenom našem listu.
Na direktno pitanje Republike da li bi, i u kom slučaju, kompanija Philip Morris učestvovala na tenderu za privatizaciju Duvanskog kombinata, iz ove kompanije je kratko odgovoreno: “u skladu sa politikom Philip Morris International-a, Philip Morris Montenegro, kao njegov ogranak, ne može da komentariše planove o preuzimanju“.
Od ranije je poznato da su veliki proizvođači cigareta kao uslov privatizacije DKP-a naveli smanjivanje sivog tržišta na “prihvatljivi nivo”.
DKP je kompanija koja je do sada bila dva puta na tenderu, ali nije bilo zainteresovanih kupca jer su potencijalni partneri smatrali da je “sivo tržište cigareta - veliko”.
Sredinom 2005.godine godine je obavljena segmentacija na tri dijela Duvankomerc, Proizvodnja, Obrada duvana.
U ovoj kompaniji snažno su podržali namjere Vlade da suzbije sivo tržište cigareta.
- Prepoznajući značaj akcije Vlade za suzbijanje ilegalne prodaje cigareta u Crnoj Gori, Philip Morris Montenegro podržava kampanju Agencije za duvan „Zaboravi trotoar“ tako što je nedavno uz pomoć svojih partnera u veleprodaji i maloprodaji postavio materijale sa prepoznatljivim sloganom kampanje na maloprodajnim mjestima licenciranim za prodaju cigareta.
Iz Agencije za duvan je nedavno saopšteno da je Vladina akcija već počela da daje vidljive rezultate u smanjivanju ilegalnog tržišta cigareta u Crnoj Gori.
- Uspjeh ove akcije veoma je važan i za industriju, i za državu i za potrošače. Stoga, neophodno je da se neprestano ulažu zajednički napori kako bi se sprovodile relevantne zakonske mere i na taj način osigurala stabilnost domaćeg legalnog tržišta – zaključuje su u saopštenju Morrisa.

(Republika)

EXTRA
28-10-07, 21:53
Fino fino, ovo mi se svidja !!!

zoxy
15-11-07, 02:07
TENDER ZA IZBOR SAVJETNIKA U PRIVATIZACIJI DKP

Stiglo sedam ponuda

Podgorica(MINA-BUSINESS) - Na tender za izbor savjetnika u privatizaciji Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) dostavljeno je sedam ponuda. Rok za prijavljivanje istekao je u utorak.
Ponude su dostavili kompanije CAIB, austrijski EPIC, srpski BDO BC Excell i bugarski Balcan Advisory Company.
Kao konzorcijumi su se prijavili austrijski Raiffeisen Investment i firme Dražić&Beatović partneri, Advans konsult sa firmama Advance Consult&BC Consult &Tomić partners i podgoričke kancelarije Ostojić&Dragašević i Zoran Senić.
Savjetnik će biti angažovan da pruži podršku u privatizaciji DKP, a njegove savjetodavne usluge obuhvatiti sve aspekte transakcije uključujući preliminarnu procjenu tržišta, pripremu strategije privatizacije i tenderske dokumentacije, obavljanje komercijalnog, finansijskog i pravnog dju diližensa i formiranje i vođenje sobe sa podacima.
Savjetnik treba, takođe, da analizira dostavljene ponude, ostvari inicijalne kontakte sa investitorima, kao i da učestvuje u pregovorima i finalizaciji ugovora o prodaji akcija i pratećih dokumenata.
Savjetnik će se birati na osnovu finansijskih uslova, odnosno tražene nadoknade, koja nosi 60 bodova, iskustvo i dosadašnji rezultati u privatizaciji biće ocijenjivani sa 25 bodova, a sastav i reference predloženog tima sa 15.
U slučaju poništenja tendera za prodaju akcija Duvanskog kombinata, savjetnik će imati pravo na fiksnu nadoknadu od 30 hiljada eura.

natasha
21-11-07, 23:55
21 Nov 2007. 18:07 | Izvor: CdM

Pripreme za privatizaciju Duvanskog kombinata

Danas su otvorene ponude koje su pristigle na tender za izbor savjetnika u privatizaciji Duvanskog kombinata Podgorica.

Posao savjetnika će biti da pruži podršku u privatizaciji Duvanskog kombinata Podgorica, pripremi strategiju privatizacije, kao i tendersku dokumentaciju, navedeno je prilikom raspisivanja tendera.

Na ovaj tender suse prijavile kompanije CAIB, EPIC iz Austrije, Balcan Advisory Company iz Bugarske, BDO BC Excell iz Srbije, Raiffeisen Investment iz Austrije, Dražić&Beatović partneri, Advance Consult&BC Consult&Tomić partners i Zoran Senić, saopšteno je iz Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.

U narednih nekoliko dana biće saopšteno ko je izabran za savjetnika, najavili su u Agenciji za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.

sasakonte
27-11-07, 20:32
Da li ce samo raspisivanje tendera povoljno uticati na cijenu DKP?

Michael
27-11-07, 20:39
nekad bio signal za rast,danas je tesko,jer kad je krah(mislim da je pri kraju jer ovo vise nema nikakog smisla)ni jedna hartija nije postedjena.mene je to na brodogradilste navuklo...

zoxy
28-11-07, 01:32
KOMPANIJA MONTENEGRO TABACO KANDIDOVALA OZBILJAN PROJEKAT, AGENCIJA ZA DUVAN RASPISALA TENDER

Fabrika duvana niče u Mojkovcu

Podgorica - Novoformirano podgoričko preduzeće Montenegro Tabaco company (MTC) pripremilo je projekat proizvodnje cigareta, koji bi trebalo da bude kandidovan na tenderu za dobijanje dozvole koji je prije nekoliko dana raspisala Agencija za duvan.
Kompanija je formalno registrovana u martu ove godine i do sada se zvanično nije bavila trgovinom cigareta.
Njihov projekat gradnje fabrike duvana zapravo je i bio povod Agenciji za duvan da objavi tender za izdavanje dozvole za proizvodnju.
Zvanično, osnivač Montenegro Tabaco company, kako piše na sajtu Privrednog suda, je Esad Zejnilović iz Podgorice.
Prema važećem Zakonu o duvanu, potencijalni investitor može se kandidovati ukoliko ima pripremljen projekat fabrike duvana, čak iako nema prethodno izgrađene kapacitete.
Prema inforamcijama "Vijesti", MTC je za potrebe nove fabrike već zakupio objekat pored Tare gdje se ranije proizvodila konfekcija. Zgrada se nalazi dva kilometra od Mojkovca prema Žabljaku. Izgradnja fabrike duvana, prema istim informacijama, podstakla bi zapošljavanje ljudi iz te opštine, a crnogorski budžet bi mogao da računa na značajne fiskalne efekte. U Vladi su upoznati sa namjerom MTC-a da otvori fabriku duvana, i blagonaklono gledaju na taj projekat.
Prema idejnom projektu, potencijalni investitor planira da lansira nova četiri brenda domaćih cigareta.
Nove cigarete koje su u planovima Montenegro Tab-aco company pripadaće kategoriji jeftinih, kao što su "lovćen", "point", "bond" ili "drina". Inače, u strukturi potrošnje cigareta u Crnoj Gori upravo ti najjeftiniji brendovi imaju najveće učešće.
Svi potencijalni investitori ponude za drugu proizvođačku dozvolu cigareta u Crnoj Gori mogu slati do 21. decembra, kada će ih posebna petočlana komisija otvoriti i sačiniti rang listu.
Pravo učešća na javnom tenderu ima domaće ili strano preduzeće, odnosno, preduzetnik. Zainteresovani investitori na tenderu mogu učestvovati i kao grupa ponuđača. Prema oglasu tendera, elementi za vrednovanje ponuda su: učešće robnih marki učesnika na tržištu Crne Gore u godini koja prethodi godini raspisivanja javnog tendera, visina očekivanih javnih prihoda na godišnjem nivou, vrijednost očekivanog izvoza na godišnjem nivou, stepen izgrađenosti i opremljenosti objekta i procijenjena vrijednost kapitala imovine.
Zainteresovani investitor mora položiti bankarsku garanciju od 50.000 eura, kao sredstvo obezbjeđenja kojem garantuje ispunjenje svojih obaveza u tenderskom postupku. Bankarska garancija prema pravilima igre ne može biti izdata prije objavljivanja javnog poziva.

M.MILOŠEVIĆ
VIJESTI

zagorski
29-11-07, 09:35
Vlada seli ili gasi Duvanski?

Ministarstvo poljoprivrede zvanično je obavijestilo proizvođače duvana da će se od naredne godine taj proizvod otkupljivati u «novoj fabrici duvana», koja će biti sagrađena na periferiji Mojkovca. Na taj način, proizvođači glavne sirovine za cigarete će umjesto u Podgoricu svoje proizvode prevoziti i prodavati Duvanskom kombinatu na sjeveru Republike.
Mediji su već objavili da će novu fabriku graditi kompanija MTC vlasništvo Esada Zejnilovića.
Ovakva odluka Vlade, uz raspisivanje tendera za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda otvorila je niz dilema od kojih su najvažnije - da li Vlada želi da dislocira ili ugasi Duvanski kominat Podgorica i ostaje li podgorički proizvođač cigareta bez osnovne sirovine za proizvodnju?
Prema tekstu nedavno objavljenog tendera, jasno se navodi da je «predmet javnog tendera izdavanje jedne dozvole za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda”.
Pravo učešća na javnom tenderu, ima domaće ili strano privredno društvo odnosno preduzetnik koji ispunjava uslove za učešće na javnom tenderu iz člana 15 Zakona o duvanu, uslove iz Pravilnika o uslovima za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda (''Službeni list RCG'', br. 28/05) i koja otkupe tendersku dokumentaciju –navodi se u tekstu tendera.
To praktično znači da samo jedna fabrika može proizvoditi cigarete, a veoma indikativna je odluka Vlade da se umjesto višedecenijskog tradicionalnog otkupa dugog deceniju, koje obavlja DKP, tu djelatnost - preseli u Mojkovac.
U planu privatizacije za 2007. se navodi da će se «na osnovu donijetih odluka Savjeta za privatizaciju nastaviti priprema tendera za Duvanski kombinat Podgorica, a tender bi mogao biti raspisan već početkom naredne godine.
Predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju DKP-a je aktuelni ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je i autor ideje da se otkup duvana preseli na sjever države. Dobro upućeni izvori Republike tvrde da je Duvanski kombinat veoma interesantan potencijalnim investitorima ne zbog proizvodnje duvana, već zbog ekstra lokacije idealne za gradnju stambenih i poslovnih objekata. Ipak, u Vladi su odlučni da u Crnoj Gori mora postojati proizvođač cigareta.
DKP je kompanija koja je do sada bila dva puta na tenderu, ali nije bilo zainteresovanih kupaca jer su potencijalni partneri smatrali da je “sivo tržište cigareta preveliko”.
Sredinom 2005. godine godine je obavljena segmentacija na tri dijela - Duvankomerc, Proizvodnja, Obrada duvana.
U jedinom crnogorskom proizvođaču cigareta više puta su isticali značaj sporazuma o jedinstvenom tržištu zemalja jugoistočne Evrope - CEFTA, pošto će im taj sporazum “otvoriti” tržište Kosova, Srbije, Bugarske i Rumunije. Trenutno, aktuelno rukovodstvo je napravilo neke poteze u cilju poboljšavanja plasmana, naročito na veoma značajnom tržištu Kosova. Trenutna cijena na berzi ove hartije oko 1,8 eura, dok je nominalna 1,32.
Skupština akcionara podgoričkog Duvanskog kombinata nije iz dva puta, zbog nedostatka kvoruma, razmatrala prijedloge odluka o povećanju kapitala na osnovu pretvaranja duga Vladi u akcije i emisiji dionica. Za prihvatanje tih odluka, prema Zakonu, bila je neophodna dvotrećinska većina akcionara ili njihovih zastupnika. Prijedlogom odluke o povećanju kapitala, dug prema Vladi od 9,23 miliona eura je trebao da bude pretvoren u 6,98 miliona dionica.

Na tenderu se najviše cijeni tržišno učešće

Na aktuelnom tenderu za dodjelu dozvola za proizvodnju duvanskih proizvoda elementi za vrednovanje ponuda su učešće robnih marki učesnika na javnom tenderu na tržištu Crne Gore u godini koja prethodi godini raspisivanja javnog tendera, zatim visina očekivanih javnih prihoda na godišnjem nivou, potom vrijednost očekivanog izvoza na godišnjem nivou, stepen izgrađenosti i opremljenosti objekta i na kraju knjigovodstvena vrijednost kapitala, odnosno procijenjena vrijednost kapitala imovine. Na čelu Agencije za duvan, koja je raspisala tender, je Branislava Božović, koje je ranije obavljala dužnost sekretara Ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo je najavilo da će povećati premiju za otkup duvana u okviru budžetske linije u tekućem agrobudžetu «proporcionalno očekivanom smanjenju otkupljenih količina duvana».S druge strane, proizvođači duvana bi «bili zadovoljni» ako bi kilogram duvana prodavali po tri eura za kilogram

(Republika)

Homer
29-11-07, 11:49
Znači li ovo da treba bježat odavle!? :(

zagorski
29-11-07, 11:54
Je li moguće da žele da ugase DK? Šta se dešava u tom slučaju sa manjinskim akcionarima -
"izio vuk magarca" vjerovatno

Homer
29-11-07, 11:56
Je li moguće da žele da ugase DK? Šta se dešava u tom slučaju sa manjinskim akcionarima -
"izio vuk magarca" vjerovatno

Likvidira se preduzeće, izmire obaveze a ostatak podijeli.

Nabuko
29-11-07, 11:59
Da budem iskren meni ovo djeluje kao budalastina i neka vrsta tajnog sukoba izmedju ministarstva poljoprivrede i "privatizatora". Druga runda prva je vezana za koncesije za vodu za prodaju malih elektrana ko je tu nadlezan. Ne vjerujem da se DKPG gasi lecelo bi perje strasno.

Ipak uzmite sve sa rezervom nijesam akcionar DKPG-a ali ova vijest djeluje kao tipicna ujdurma sto ne znaci da ne treba biti oprezan do kraja.

Homer
29-11-07, 12:01
Samo mi nije jasno okle Mojkovcu duvan? (Da ga neće u Pavino polje sadit)

Ovo je kao kad su KAP načinjeli;) u PG mjesto u NK!

Bravo Simoviću!

Nabuko
29-11-07, 12:05
Takva odluka je i neustavna jer se njome uspostavlja klasicni monopol.

nisan
29-11-07, 12:12
Ako se ja dobro sjećam, Duvanski ima dva DOO, njih prodaju i ostaje imovina,tj. zemlja u srcu grada

zokac
29-11-07, 12:16
Takva odluka je i neustavna jer se njome uspostavlja klasicni monopol.

Vijest ovako interpretirana je glupost sracunata da izvrsi dodatni pritisak na akcionare, a sve u cilju da se pristane na dokapitalizaciju.
Inace otup duvana i obrada se radi u okviru jednog segmenta DKP , koji je sad samostalan i samo on moze biti predmet ovih spekulacija.

Djudja
29-11-07, 12:39
Znači li ovo da treba bježat odavle!? :(

Ja mislim - ne, no suprotno.

Zoran
29-11-07, 14:35
Ja mislim - ne, no suprotno.

Slazem se.

Homer
29-11-07, 15:15
Kod nas je vazda obrnuto proporcionalno ;)

rim
01-12-07, 12:15
Imam DKP i necu bjezat pa sto bude !!! Mislim da piskaraju ovakve tekstove da bi oborili cijenu i lagano se ukrcali do one cuvene brojke 2/3 i sproveli dokapitalizaciju pa onda Filip Moris i ostali .......

zoxy
12-12-07, 01:54
DIREKTOR AGENCIJE ZA DUVAN BRANISLAVA BOŽOVIĆ KAŽE DA JE ZNAČAJNO SMANJENA NELEGALNA PRODAJA

Šverc cigareta sveden na 11,8 odsto tržišta

Podgorica - Za nepunu godinu od usvajanja Vladinog akcionog programa mjera na suzbijanju ilegalne trgovine cigaretama, ostvareni su izuzetno pozitivni rezultati - izjavila je juče za "Vijesti" direktor Agencije za duvan Branislava Božović.
Ona je istakla da je udio crnog tržišta sa 30-tak odsto u 2006. sada "sveden na rekordnih 11,8 odsto".
Unazad godinu dana Boživić je bila jedan od rijetkih vladinih zvaničnika koji je otvoreno i javno ukazivao na razmjere crnog tržišta cigareta u Crnoj Gori.
- Iz mjeseca u mjesec povećavala se količina legalno prodatih cigareta, ulični prodavci cigareta, kao krajnji učesnici u organizaciji djelovanja crnog tržišta, postoje tek ponegdje. Sve je to rezultiralo povećanjem prihoda budžeta po osnovu akciza, carine i PDV-a. Naplaćeni prihodi su u 2007. dostigli nivo od preko 18 miliona eura, od čega naplaćene dažbine za uvozne cigarete iznose nešto preko 16 miliona ili za oko 10 miliona više u odnosu na 2006 - navela je Božović.
Na pitanje, da li ima podataka da li se u legalnim trafikama i prodavnicama danas nelegalno prodaju cigarete kao je što to lani bio slučaj, Božović je odgovorila:
- Da bi se procijenio udio crnog tržišta cigareta, upoređuju se podaci o potrošnji cigareta i o legalnoj proizvodnji i prodaji cigareta. Prema tome, koristeći se podatkom o potrošnji cigareta i podacima o prodaji cigareta (za 11 mjeseci 2007. preko 1.200 tona) od strane registrovanih trgovaca na veliko kod Agencije za duvan, dolazi se do obima prodatih ilegalnih cigareta. Procentualno, udio crnog tržišta sada iznosi 11,8 odsto od ukupnog tržišta. Ukoliko se nastavi započeti trend, možemo očekivati da on do kraja godine bude ispod 10 odsto, što bi bilo na nivou razvijenih zemalja Evropske unije.
Božović je objasnila da procjena učešća sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda "nije nadležnost nijedne institucije", te da Agencija za duvan pri procjeni crnog tržišta "polazi od procjena potrošnje relevantnih subjekata u Crnoj Gori, kao što su: Duvanski kombinat, trgovci na veliko koji su dobili licencu i drugi".
- Akcioni program mjera na suzbijanju ilegalne prodaje cigaretama, nadležni organi (MUP, Carina, Poreska uprava, Tržišna i Komunalna inspekcija) sprovode sinhronizovano i uz visok stepen međusobne saradnje. Postoji i visok nivo volje i spremnosti kod svih organa u antikrijumčarskoj borbi. Takvih slučajeva ima veoma malo, jer trgovcima na malo ovim proizvodima postaje sve više jasno da je ilegalna prodaja cigareta opasan i rizičan posao. Vladin Operativni tim se sastaje po potrebi, naravno da u uslovima sve sređenijeg tržišta cigareta i nema potrebe za čestim sastancima. Rad Operativnog tijela fokusiran je na očuvanje postignutih rezultata i na postizanje još boljih - zaključila je Božović. M.M.
Ukoliko se nastavi započeti trend, možemo očekivati da crno tržište do kraja godine bude ispod 10 odsto, što bi bilo na nivou razvijenih zemalja EU - kaže za "Vijesti" Božović.
VIJESTI

natasha
17-12-07, 15:49
TENDERI

Srbi najbolje rangirani za savjetnika u privatizaciji DKP-a
Autor/izvor: Mina-business

Ugovor sa BDO BC Excelom i advokatskim kancelarijama Karanović i Nikolić u procesu privatizacije Duvanskog kombinata Podgorica trebalo bi da bude potpisan uskoro.

Srpski konzorcijum BDO BC Excel sa advokatskim kancelarijama Karanović i Nikolić izabran je za najpovoljnijeg ponuđača na tender za izbor savjetnika u privatizaciji Duvanskog kombinata Podgorica (DKP), saopšteno je iz Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.

“Trenutno se usaglašava ugovor i očekujemo da će on uskoro biti i potpisan”, rekao je direktor Agencije Branko Vujović agenciji Mina-busines.

Ponude su dostavili i austrijski EPIC, bugarski Balcan Advisory Company, a kao konzorcijumi su se prijavili austrijski Raiffeisen Investment i firme Dražić&Beatović partneri, Advance Consult&BC Consult&Tomić partners i podgoričke kancelarije Ostojić&Dragašević i Zoran Senić.

Savjetnik se angažuje da pruži podršku u privatizaciji DKP, a njegove savjetodavne usluge obuhvatiće sve aspekte transakcije uključujući preliminarnu procjenu tržišta, pripremu strategije privatizacije i tenderske dokumentacije, obavljanje komercijalnog, finansijskog i pravnog due dilligencea i formiranje i vođenje sobe sa podacima.

Savjetnik treba, takođe, da analizira dostavljene ponude, ostvari inicijalne kontakte sa investitorima, kao i da učestvuje u pregovorima i finalizaciji ugovora o prodaji akcija i pratećih dokumenata.

Savjetnik će se birati na osnovu finansijskih uslova, odnosno tražene nadoknade, koja nosi 60 bodova, iskustvo i dosadašni rezultati u privatizaciji biće ocijenjivano sa 25 bodova, a sastav i reference predloženog tima sa 15.

U slučaju poništenja tendera za prodaju akcija Duvanskog kombinata, savjetnik će imati pravo na fiksnu nadoknadu od 30 hiljada EUR.

SEEbiz.eu

zagorski
17-12-07, 16:05
Ne sviđa mi se ovo :nono2:

rim
18-12-07, 16:37
meni je ovo ok!!!!

Shajo
15-01-08, 20:49
OVE GODINE TENDER ZA "OBOD" I DUVANSKI KOMBINAT
Institut Igalo spreman za prodaju

Predsjednik Agencije za prestrukturiranje privrede Branko Vujović saopštio je juče da će uskoro biti usvojen kompletan plan privatizacije za 2008. godinu. Najavio je da će tokom ove godine biti raspisan tender za privatizaciju Duvanskog kombinata i cetinjskog Oboda.
- U toku je priprema tenderske dokumentacije za privatizaciju Instituta "Simo Milošević" u Igalu, kao i izrada dokumentacije za više objekata koji su bili u vojnom vlasništvu - kazao je Vujović.
Odluka o prvorangiranom ponuđaču za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj biće donijeta do kraja nedjelje.
- U skladu sa procedurom, Agencija će dostaviti predlog Savjetu za privatizaciju koji će se takođe izjasniti o izboru ponuđača. U toku je i tender za privatizaciju NIP Pobjeda, koji traje do 4. februara. Trenutno je jedino njemački koncern VAC otkupio tendersku dokumentaciju - izjavio je Vujović.
Ponude za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta dostavile su kompanije Avangard iz Švajcarske, Naval mar iz Engleske, Kompozit vorks iz Francuske, kao i firma C end S sa sjedištem na Kipru.
S.G

zoxy
17-01-08, 01:37
Građevinski tajkuni hoće imovinu Duvanskog

Podgorica - Izborom savjetnika za privatizaciju Duvanskog kombinata Podgorica, započela je prodaja još jedne crnogorske kompanije u državnom vlasništvu.
Nekoliko propalih pokušaja prodaje, kako fabrike, tako i dijela imovine, i nakon toga mnogo pompenzih najava bez konkretnih rezultata, doveli su u neizvjesnost sudbinu jedne od nastarijih fabrika u zemlji.
Novi savjetnik, srpski konzorcijum BDO BC Excel sa advokatskom kancelarijom Karanović/Nikolić, zajedno sa Vladom treba da odredi model privatizacije.
Još je otvoreno pitanje šta će biti sa brojnim nekretninama koje Duvanski posjeduje u Podgorici, na primorju i sjeveru, da li će država zajedno ili odvojeno prodati proizvodnju i distribuciju... U igri je varijanta izmještanja fabrike na neku drugu lokaciju, kako bi se zemljište na kojoj se sada DKP nalazi, površine oko 43.000 kvadrata, iskoristilo na drugi način.
Prodaja tog zemljišta, koje se nalazi pored lokacija "Radoje Dakić" i "Marko Radović" gdje se već grade stambeno poslovni centri, bila bi dovoljna da se riješi problem viška zaposlenih, a možda bi čak i ostalo za podjelu akcionarima.
Za tu lokaciju, u čijoj se blizini kvadrat zemljišta ranije prodavao i po 1.000 eura, zainteresovani su mnogi investitori iz zemlje i regiona.
Za sada niko ne pominje potpuno gašenje Duvanskog ili možda uvođenje stečaja, ali ni te opcije u krajnjem nijesu isključene.
U Vladi su ranije tvrdili da postoji interesovanje za fabriku, naročito od potpisivanja CEFTA sporazuma, ali to će biti provjereno na tenderu koji će vjerovatno biti raspisan u narednih pola godine.
Iz Duvanskog kombinata izdvojen je sektor prometa kao posebno društvo sa ograničenom odgovornošću pod nazivom Duvan komerc. DK na cijeloj teritoriji Crne Gore ima više od 100 maloprodajnih objekata. Iz DKP u posebno preduzeće izdvojena je i proizvodnja i obrada duvana (lista), dok je krovna firma zadržala kontinuitet fabrike, odnosno proizvodnje cigareta.
DKP sa obje povezane firme nominalno vrijedi 19,73 miliona eura i ukupno zapošljava nešto manje od 900 ljudi, od čega više od 400 u distributivnoj i prodajnoj mreži.
U upravi kompanije smatraju da je privatizacija svih sektora "jedini način za izlazak iz krize koju karakterišu gubici u poslovanju, gubitak srbijanskog tržišta, zastarjela tehn-ologija, višak radnika".
Duvanski će uskoro dobiti i konkurenciju, zato što se na tenderu za dobijanje licence za prozivodnju cigareta prijavila kompanija Montenegro tabaco company.
- Raspisivanjem tendera za dodjelu još jedne licence za proizvodnju i obradu duvana u Crnoj Gori, biće stavljena tačka na postojanje Duvanskog kombinata - smatraju u Nezavisnom sindikatu DKP-a.
- Na to ukazuje izjava ministra poljoprivrede Milutina Simovića da će se od ove godine otkup duvana obavljati u Mojkovcu - izjavio je za "Vijesti" predsjednik Nezavisnog sindikata DKP-a Časlav Čađenović.
Čađenović smatra da je "decenijska pljačka rukovodstva kompanije i moćnih tajkuna bila u cilju obezvređivanja ogromne vrijednosti nekretnina DKP-a, koje se po trenutnim tržišnim cijenama kreću oko 100 miliona eura".
- Nekretnine Duvanskog kao što su lokacija na kojoj se nalaze proizvodni i otkupni pogon sa centralom površine oko 43.000, zgrada službe marketinga u centru Podgorice i stovarišta u skoro svim gradovima, postale su atraktivne za moćne građevinske tajkune - kaže Čađenović.
On je naveo da su objekti Duvanskog kombinata u Srbiji sada dio posebnog društva sa ograničenom odgovornošću.
- Smatramo da je i odluka o segmentaciji kompanije u još tri DOO urađena zarad lakšeg obezvređivanje vrijednosti kompanije i projektovanog stečaja, a time i gubitka radnih mjesta za oko 850 radnika - istakao je Čađenović.

OTPREMNINE DA BUDU IZMEĐU 20 I 50 HILJADA EURA

Nezavisni sindikat DKP-a je, prema riječima predsjednika Čađenovića, krajem prethodne i početkom ove godine nastavio aktivnosti na zaštiti interesa zaposlenih.
- Kako je uobičajeno u zemljama tranzicije aktuelni sindikati su produžena ruka rukovodstva. Pored upoznavanja radnika sa aktuelnim dešavanjima u kompaniji, Nezavisni sindika

Z.V. - M.M.
VIJESTI

zagorski
17-01-08, 22:49
Znao sam ja da vlada nešto muti čim su za privatizaciju izabrali savjetnike iz Srbije. Sa njima će se lijepo dogovoriti šta treba da ih savjetuju

Zoran
18-01-08, 09:14
Znao sam ja da vlada nešto muti čim su za privatizaciju izabrali savjetnike iz Srbije. Sa njima će se lijepo dogovoriti šta treba da ih savjetuju

Vlada uvijek nesto muti, nego kako ce se ovo odraziti na akcije DKPG?

zagorski
18-01-08, 09:54
Vlada uvijek nesto muti, nego kako ce se ovo odraziti na akcije DKPG?

I mene to najviše interesuje. Šta ljudi sa foruma, koji imaju akcije DKPG, misle o tome? Ja imam nešto akcija DKPG ali ne bih želio da ih prodajem, ići ću na sve ili ništa.

Sukob sindikalaca u DKP

Podgorica - Nakon što je u "Vijestima" objavljen tekst "Građevinski tajkuni hoće imovinu Duvanskog", juče je u prostorijama DKP-a došlo do incidenta i fizičkog sukoba između predsjednika Sindikata Živka Milića i predsjednika Nezavisnog sindikata Časlava Čađenovića.
Čađenović tvrdi da je fizički napadnut nakon što je tekst o DKP-u objavljen u "Vijestima", dok Milić to odlučno negira i tvrdi da je samo provjeravao da li se lično nalazi na objavljenoj slici na kojoj je prikazana zgrada DKP-a u Podgorici.
Čađenović je samo dan ranije upozorio na decenijsku pljačku u kompaniji koja je, kako tvrdi, imala za cilj obezvređivanje imovine kompanije.
On je istakao da su plac površine 43.000 kvadrata, zgrada službe marketinga i stovarišta u skoro svim gradovima nekoliko atraktivnih nekretnina "postale atraktivne za moćne građevinske tajkune".
- Iskopirao sam tekst iz "Vijesti", i dok sam obavljao svoj radni zadatak, uputio sam se ka oglasnoj tabli i zalijepio ga. Na portirnici me, nakon toga, zaustavilo nekoliko ljudi da pročitaju originalni tekst u "Vijestima". U međuvremenu se i Milić pojavio i iscijepao ga sa oglasne table. Zaputio se prema meni razjaren i sa pogrdnim riječima da će me izmlatiti. Uhvatio me je za grlo. Portir nas je razdvojio, njega fizički zadržao a potom i uputio na radno mjesto - tvrdi Čađenović, koji je potom u policiji podnio krivičnu prijavu protiv Milića.
Milić, međutim, kaže da nije tačno da je do incidenta došlo zbog objavljenog teksta, niti da je tačno ono zašto ga Čađenović optužuje.
On je istakao da je samo provjeravao da li se zaista nalazi na slici u novinama.
- Bilo je i mnogo ružnijih tekstova i nikada se nijesam žalio. Samo sam pošao do oglasne table nakon što su mi kolege javile da se nalazim na slici koja je objavljena u novinama, pomislio sam da u novinama nešto piše o meni, iako znam da nijesam davao nikakvu izjavu...Kao sindikalac godinama nikada ništa nijesam cijepao... Ljudi na koje se on pozvao u policiji su negirali ono zašto me optužuje. Možete slobodno da ih pozovete - naveo je Milić i dodao da Nezavisni sindikat u firmi ima podršku svega "10-12 članova".

Podgorica - Nakon što je u "Vijestima" objavljen tekst "Građevinski tajkuni hoće imovinu Duvanskog", juče je u prostorijama DKP-a došlo do incidenta i fizičkog sukoba između predsjednika Sindikata Živka Milića i predsjednika Nezavisnog sindikata Časlava Čađenovića.

turando
13-02-08, 13:28
da li neko moze da me posavjetuje u vezi DKP-a ? Sta ocekujete od akcija, pominje se tender, gradjevinci, svasta se pise...

nikoko
13-02-08, 15:39
da li neko moze da me posavjetuje u vezi DKP-a ? Sta ocekujete od akcija, pominje se tender, gradjevinci, svasta se pise...

i ja bih molio za isto. Hvala unapred.

filantrop
13-02-08, 15:46
Dao sam svoje misljenje na ,,komentarima trgovanja,,ono se odnosi i na DKPG ,samo bez panike..

don_10
13-02-08, 18:29
budite strpljivi ...

Zoran
13-02-08, 22:32
budite strpljivi po malo dokupljujte jer ce cena još pasti ispod 1eur,

Otkud sad to?

Jel to zakljucak u smislu "kako je krenulo ici ce ispod 1 eur"

ili nesto sto ne znamo?:secret:

druskan
13-02-08, 22:36
Otkud sad to?

Jel to zakljucak u smislu "kako je krenulo ici ce ispod 1 eur"

ili nesto sto ne znamo?:secret:

Sta ti nije jasno?

Michael
13-02-08, 22:37
Sta ti nije jasno?

A sta je tebi jasno?

druskan
13-02-08, 22:42
[QUOTE=Michael;273784]A sta je tebi jasno?[/QUO

Iskreno nista!

Warren Buffett
13-02-08, 22:45
Meni nije jasno zašto niko ne briše provizorne targete... :whistling2:

druskan
13-02-08, 22:52
Imam ovu hartiju.I dugo sam vjerovao u nju.Sada mi nista nije izvjesno u vezi nje.Uostalom kao ni drugih!

Pera Detlic
13-02-08, 22:56
Imam ovu hartiju.I dugo sam vjerovao u nju.Sada mi nista nije izvjesno u vezi nje.Uostalom kao ni drugih!

Zašto si vjerovao u nju? Zbog priče da je Subotić kupuje,je li? Zbog profita sigurno nisi.

matrica
13-02-08, 23:00
Zašto si vjerovao u nju? Zbog priče da je Subotić kupuje,je li? Zbog profita sigurno nisi.

:D:D:D

Michael
13-02-08, 23:10
Ja sam se "istresao" preko 3 zestoko.No to nije poenta price,jer da sam pametan ne bi bio ovde.Poenta je da su moji nalozi prodajni bili usitnjavani do besvjesti...

druskan
14-02-08, 23:03

Zbog profita sigurno ne! Ali sam mislio da je dobra udavaca.Ima tu nekih stvari koje vrijede a cinilo mi se da drzava ozbiljno priprema teren za prodaju svodjenjem sivog trzista na podnosljivu mjeru.A i Cane ima iskustva sa duvanom,ovi nasi isto... Ali evo djavo dosao po svoje!

Baron
06-03-08, 10:17
06 Mar 2008. 09:08 | Izvor: ND Vijesti

Blokiran račun Duvanskog kombinata

Pošalji vijest | Verzija za štampanje

Duvanski kombinat Podgorica izgubio je spor po tužbi 120 radnika Duvankomerca DOO, i moraće da im isplati oko 295 hiljada eura zbog dijela neisplaćenih zarada za period od tri godine zajedno sa sudskim troškovima.

Duvankomerc je jedna od firmi koja je pravno izdvojena iz Duvanskog kombinata, ali je 100 odsto u njegovom vlasništvu, pišu Vijesti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Duvanskog kombinata Časlav Čađenović rekao je za Vijesti da je 7. februara sudska presuda postala pravosnažna i da DKP treba da isplati radnicima 224,523 hiljade eura kao i 68,411 eura kao naknadu za troškove spora.

Prema njegovim riječima, posebna nevolja za kompaniju je i to što po istom osnovu - umanjenim zaradama u periodu od 1. januara 2003. do 8. maja 2006, najmanje još toliko radnika zaposlenih u stovarištima DKP-a po Crnoj Gori trenutno vode sudske sporove protiv kompanije.

“Radi se o cifri od još oko 300 hiljada eura”, kaže Čađenović.

On tvrdi da je račun kompanije u blokadi i da je to razlog što 120 radnika sredinom februara nijesu mogli naplatiti novac prema pravosnažnoj sudskoj presudi.

natasha
12-03-08, 00:38
Krivične prijave protiv čelnika Duvanskog kombinata

PODGORICA - Direktor Agencije za zaštitu prava radnika Radoje Lakušić naveo je da su zarade zaposlenih jednostrano i nezakonito umanjivane, zbog čega dug po radniku dostiže i do dvije hiljade EUR.
Agencija za zaštitu prava radnika, Rad i pravo, najavila je da će podnijeti krivične prijave protiv direktora Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) zbog neizvršavanja sudskih odluka o isplati dijela zarada. Direktor Agencije Radoje Lakušić naveo je da su zarade zaposlenih jednostrano i nezakonito umanjivane, zbog čega dug po radniku dostiže i do dvije hiljade EUR.

»Ustavom garantovane i zakonom utvrđene zarade za oko 300 zaposlenih u DKP više godina su isplaćivane u umanjenom iznosu nezakonitim radom direktora preduzeća«, rekao je Lakušić agenciji Mina-business.

Iz Agencije je najavljeno da će pored krivične, biti dostavljene i prijave Poreskoj upravi i nadležnom odjeljenju Centra bezbjednosti, ukoliko poslovodstvo DKP u toku mjeseca radnicima ne isplati sudski utvrđena potraživanja.

»Prema tvrdnjama radnika, u preduzeću se priprema isplata zarada na ruke i namjerno izaziva blokiranje žiro računa, što navodi na zaključak da se isplate obavljaju van finansijski legalnih tokova uz kršenje zakonske regulative«, navodi Lakušić.

Agencija, kojoj su se zaposleni u DKP obratili u oktobru 2005. godine, pozvala je direktora preduzeća da na osnovu poravnanja u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom isplati sporna dugovanja kako bi se na miran način riješio spor, a preduzeće i radnici ne bi nepotrebno izlagali troškovima.

Iz Agencije podsjećaju da je krajem decembra sudski postupak za 150 radnika okončan pravosnažnom, odnosno izvršnom odlukom, dok za još toliko njih još uvijek traje. Predstavnici kompanije su za vrijeme trajanja sudskog postupka ispravili nepravilnosti, ali, kako tvrde u Agenciji, nijesu isplatili sporna dugovanja.

Oni su saopštili da je ovlašćeni advokat Agencije krajem februara zahtijevao izmirivanje obaveza u skladu sa sudskim odlukama, upozoravajući na nezakonite i krivične radnje, odnosno njihove posljedice.

http://www.seebiz.eu/cg/

natasha
20-03-08, 10:27
Institut i Duvanski na prodaju u aprilu

Podgorica(MINA-BUSINESS) - Tenderi za prodaju državnog udjela u Institutu "Simo Milošević" i Duvanskom kombinatu Podgorica biće raspisani u aprilu, očekuju u crnogorskoj Vladi.
- Savjetnici za obje kompanije rade na pripremi tenederske dokumentacije i ona je u završnoj fazi. Nakon toga posebne tenderske komisije će objaviti tendere i očekujemo da će to biti u aprilu - saopšteno je agenciji Mina-business iz Vlade.
Država u Institutu "Simo Milošević" posjeduje ukupno 56,4 odsto akcija. U vlasničkoj strukturi Instituta Zavod za zapošljavanje učestvuje sa 3,4 odsto, Fond za razvoj 23,64 odsto, Vlada Crne Gore 19,19 odsto, Fond zdravstva 10,23 odsto, ICN Kalifornija 4,94 odsto i Republika Srbija 25,94 odsto.
Prosječna cijena akcije Instituta "Simo Milošević" na Montenegroberzi iznosila je 173,49 eura, dok je njena nominalna vrijednost 154,94 eura.
DKP je do sada dva puta bio na tenderu na kojima nije bilio zainteresovanih kupca. Sredinom 2005. godine obavljena je segmentacija preduzeća na tri dijela, Duvankomerc, Proizvodnju i Obradu duvana.
Fond za razvoj u za sada jedinoj crnogorskoj fabrici duvana ima 28,34 odsto kapitala, Fond PIO 18,41 i Zavod za zapošljavanje 4,34 odsto, dok su ostali akcionari zastupljeni sa manje od jedan odsto.
Akcija DKP-a na Nex Montenegro berzi u utorak koštala je 1,38 eura.

Vijesti

zoxy
08-04-08, 02:09
Jača kontrola

PRIPREMLJEN PREDLOG NOVOG ZAKONA O DUVANU

Podgorica Crnogorska Vlada utvrdila je predlog novog zakona o duvanu, a osnovni razlozi za donošenje sadržani su u potrebi da se na sveobuhvatan način uredi djelatnost prometa i obrade duvana i duvanskih proizvoda, kao i da se omogući bolja kontrola preduzeća i preduzetnika koji obavljaju ovu djelatnost.
- Predlogom zakona se, između ostalog, obezbjeđuje veća disciplima i efikasnija kontrola učesnika na tržištu duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda, što sve zajedno utiče na suzbijanje sive ekonomije u proizvodnji i prometu ovih proizvoda i veći priliv sredstava od javnih prihoda u budžet Crne Gore navodi se između ostalog u obrazloženju Predloga zakona o duvanu, za čije je donošenje zaduženo Ministarstvo poljoprivrede.
Posebnim poglavljem utvrđeni su uslovi za obavljanje prometa na veliko i malo, uslovi za izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti uvoza i izvoza duvana, obrađenog duvana i duvanskih proizvoda, kao i upis marki duvanskih proizvoda u registar o markama duvanskih proizvoda.
Važećim Zakonom, do sada, nije se pravila razlika između uvoznika i distributera na veliko, koji trenutno plaćaju naknadu samo za licencu na trgovinu na veliko. Prema novom zakonu, takođe, uvoznik neće morati da ima skladište da bi se bavio tim poslom.
Ubuduće će Agencija za duvan izdavati posebna odobrenja uvoznicima koji su posebno definisani novim propisom i za to će biti neophodno da plate naknadu od 150.000 eura, ili 30.000 eura ako se odobrenje odnosi na uvoz drugih duvanskih proizvoda. Ova naknada će se moći platiti u pet jednakih godišnjih rata.
Uvoznik je dužan da proizvode prodaje samo registrovanom trgovcu na veliko cigaretama, a trgovac na veliko dužan je da prodaje trgovcima na malo, kao i drugim trgovcima na veliko.
Novina je što će registracija trgovca na veliko u Agenciji za duvan ubuduće biti objavljivana u Službenom listu, što je sada slučaj sa maloprodajnim cijenama cigareta.
Proizvođač duvanskih proizvoda dužan je da proizvedene duvanske proizvode prodaje trgovcima na veliko, koji su upisani u važeći, osim ako proizvođač nije već upisan u taj registar.
Zakonom je predviđen postupak javnog tendera za izdavanje odobrenja za proizvodnju duvanskih proizvoda, kao i visina naknade za izdavanje odobrenja za proizvodnju cigareta u iznosu od 300.000 eura, i za proizvodnju ostalih duvanskih proizvoda u iznosu od 100.000 eura.
Tokom pristupanja Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organzaciji, države članice su ukazale na kršenje jednog od osnovnih principa STO i to principa tzv. nacionalnog tretmana, koji se navodi u međunarodnim dokumentima.
Ukazano je, naime, da se članom 10 stav 1 (tačka 7) važećeg Zakona o duvanu, koji utvrđuje obavezu proizvođača cigareta u Crnoj Gori da godišnje proizvedu ili kupe domaći obrađeni duvan u količini od najmanje 40 odsto sopstvene godišnje proizvodnje cigareta i drugih duvanskih proizvoda, (s tim što ta količina ne može biti manja od 700 tona godišnje),direktno krši princip nacionalnog tretmana.
Tokom pregovora sa državama članicama STO, Crna Gora je preuzela obavezu da otkloni povredu principa nacionalnog tretmana, a predlogom zakona sporna odredba je ukinuta.
To znači da proizvođači cigareta(sada je to Duvanski kombinat), neće više morati da obavezno kupuju duvan(sirovine) od domaćih proizvođača(u Zeti, Malesiji...), već tamo gdje im se najviše isplati.

NOVČANE KAZNE

Novčanom kaznom od dvjestostrukog (11.000) do tristostrukog iznosa najniže cijene rada u Crnoj Gori (16.500) kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno preduzetnik, koji bude proizvodio, uvozio ili prodavao duvanske proizvode suprotno zakonskim odredbama.
Za nedozvoljenu proizvodnju duvana predviđena je kazna od 1.100 eura i za odgovorno lice u preduzeću. Uz kaznu za isti prekršaj predviđeno da se može izreći zabrana obavljanja djelatnosti od jednog mjeseca do godine, kao i zaštitna mjera oduzimanja obrađenog duvana, odnosno duvanskih proizvoda.M.M.
VIJESTI

zagorski
25-04-08, 09:08
Tender za Duvankomerc tokom maja

Tender za privatizaciju Duvankomerca biće raspisan oko 20. maja, nakon čega će Vlada pokrenuti postupak za prodaju kontrolnog paketa akcija Duvanskog kombinata Podgorica, saopštio je danas direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, Branko Vujović.
- Prodaja Duvankomerca, čja je osnovna djelatnost maloprodaja, prvi je korak prema privatizaciji Duvanskog kombinata, o čemu će odluka biti donijeta kasnije - kazao je Vujović agenciji Mina-biznis nakon sjednice nadležne Tenderske komisije.
Duvankomerc je nastao izdvajanjem sektora malopodaje i prometa iz Duvanskog kombinata, a u svim opštinama posjeduje 128 maloprodajnih objekata i više magacina i zapošljava više od 400 radnika. Fond za razvoj ima 28,34 odsto kapitala, Fond PIO 18,41 i Zavod za zapošljavanje 4,34 odsto.
Cijena akcije DKP na Nex Montenegro berzi juče je iznosila 1,08 eura.

(Republika)

natasha
23-05-08, 17:29
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Strategiju privatizacije Duvanskog kombinata prema kojoj će prvo na prodaju biti ponuđen 100 odsto udjela u Duvankomercu.

U Duvankomercu je zaposleno 408 radnika, a prema riječima Vujovića, obaveze prema njima iznose 1,2 miliona EUR.

“Duvankomerc ima obaveze prema Duvanskom kombinatu od 6,5 miliona EUR i te bi se obaveze reprogramile da 2011. godine. Obaveza je Skupštine akcionara da usvoji odluku o prodaji Duvankomerca, a nakon toga će se raspisati tender”, objasnio je Vujović.

Prema njegovim riječima, Skupština akcionara bi tu odluku trebala da usvoji krajem juna.

“Novac prhodovan od prodaje će se prvrenstveno koristiti za rješavnje socijalnog programa radnika u Duvanskom kombinata. Nakon te privatizacije, ukoliko ona bude uspješna, biće raspisan tender i za prodaju kontrolog paketa Duvanskog kombinata”, dodao je Vujović.

zagorski
05-06-08, 19:55
SKUPŠTINA AKCIONARA DUVANSKOG KOMBINATA ZAKAZANA ZA 4. JUL

Duvankomerc na tenderu

Podgorica, 4. juna (MINA-biznis) – Akcionari Duvanskog kombinata razmatraće, na Skupštini zakazanoj za 4. jul, predlog prodaje cjelokupnog broja akcija kompanije u Duvankomercu putem javnog tendera.

Na dnevnom redu Skupštine je i odluka o povećanju kapitala Duvanskog kombinata po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital, kao i o emisiji dionica na isti način.

Akcionari će razmatrati i finansijski i izvještaj revizora o prošlogodišnjem poslovanju preduzeća.

zagorski
05-06-08, 20:20
SKUPŠTINA AKCIONARA DUVANSKOG KOMBINATA ZAKAZANA ZA 4. JUL

Duvankomerc na tenderu

Podgorica, 4. juna (MINA-biznis) – Akcionari Duvanskog kombinata razmatraće, na Skupštini zakazanoj za 4. jul, predlog prodaje cjelokupnog broja akcija kompanije u Duvankomercu putem javnog tendera.

Na dnevnom redu Skupštine je i odluka o povećanju kapitala Duvanskog kombinata po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital, kao i o emisiji dionica na isti način.

Akcionari će razmatrati i finansijski i izvještaj revizora o prošlogodišnjem poslovanju preduzeća.

Na koju foru se privatizuje ovaj Duvankomerc? Važi li za njega cijena akcija DKPG?

Cetinjski
05-06-08, 21:38
Zagorski sto si pun duvanskog a 1e nikako da preskoci.Svi smo u istoj poziciji,samo sto je najmanji gubitnik tecg, mada se na njega nije ni mogla uzeti lova.

zagorski
05-06-08, 22:37
Mislim da nijesi shvatio šta sam želio da saznam, ali nema veze...

zokac
06-06-08, 00:47
Na koju foru se privatizuje ovaj Duvankomerc? Važi li za njega cijena akcija DKPG?

Dobro si rekao , privatizuje se na foru da je to posebno preduzece , a u sustini DKP prodaje deo svoje imovine. Poenta je u tome da se na taj nacin DKP (proizvodnja) oslobadja 400 radnika .
Pitanje je samo da li ce se naci neko ko je spreman da za njega nesto plati ....

MILIKA
06-06-08, 07:55
Duvankomerc ima masu trafika po Crnoj Gori, mislim da oce, mozda isti onaj koji je kupio stampu recimo. monteplasman, trgopres, stampa, duvankomerc, to je 90% trafika u Crnoj Gori

mirica
06-06-08, 10:13
ja prodadoh 2 puta po 300 prije nekih 20 dana pa kako bude

zoxy
26-06-08, 13:21
Najveća hrvatska poljoprivredna kompanija ozbiljno zainteresovana za kupovinu dijela Duvanskog kombinata

Agrokor želi Duvankomerc

PODGORICA - Hrvatski poljoprivredni gigant “Agrokor”, vlasništvo zvanično najbogatijeg Hrvata Ivice Todorića, ozbiljno je zainteresovan za kupovinu 100 odsto akcija “Duvankomerca”, koji je dio DKP-a – potvrdilo je Republici više izvora bliskih hrvatskoj i podgoričkoj kompaniji.
Isti izvori tvrde da “Agrokor” neće učestvovati na tenderu za privatizaciju proizvodnih kapaciteta DKP-a, pošto su u “dilu” sa Tvornicom duhana Rovinj, koja je nedavno pustila u pogon u Kanfanaru gigantsku fabriku za preradu duvana, kapaciteta 20 milijardi cigareta godišnje.
“Agrokor” je već kupio kompanije slične “Duvankomercu” u svim zemljama okruženja, a u Vladi očekuju da će tender za prodaju 100 odsto akcija tog dijela DKP-a biti raspisan tokom jula.
Prethodno, akcionari Duvanskog kombinata razmatraće na Skupštini zakazanoj za 4. jul prijedlog prodaje cjelokupnog broja akcija kompanije u “Duvankomercu” putem javnog tendera.
Vlada je krajem maja usvojila Strategiju privatizacije Duvanskog kombinata prema kojoj će prvo na prodaju biti ponuđen 100 odsto udjela u “Duvankomercu”, a predsjednik Savjeta za privatizaciju Vujica Lazović javno je priznao da je u “igri” opcija seljenja proizvodnih kapaciteta DKP-a na periferiju Podgorice.
U “Duvankomercu”, čije poslovanje karakteriše niska produktivnost i velike dubioze, zaposleno je 408 radnika koji rade u preko 100 trafika. Obaveze ovog dijela DKP-a prema njima iznose preko 1,2 miliona eura. Osim toga, “Duvankomerc” ima dugove prema Duvanskom kombinatu od 6,5 miliona eura i, shodno planovima, te bi se obaveze reprogramirale do 2011. godine.
Srpski konzorcijum BDO BC Excel sa advokatskim kancelarijama Karanović i Nikolić izabran je za najpovoljnijeg ponuđača na tender za izbor savjetnika u privatizaciji DKP-a.
Prema planovima Vlade, novac prihodovan od prodaje će se prvenstveno koristiti za rješavnje socijalnog programa radnika. Nakon te privatizacije, ukoliko ona bude uspješna, biće raspisan tender i za prodaju kontrolog paketa Duvanskog kombinata”,
Akcionari će razmatrati i finansijski i izvještaj revizora o prošlogodišnjem poslovanju preduzeća. Hrvatski “Agrokor” je već nekoliko godina prisutan u Crnoj Gori prije svega preko svog proizvođača sladoleda i zamrznutog povrća “Ledo”.
P. Zečević Todorić “težak” 420 miliona eura
Prema podacima sa hrvatskih poslovnih sajtova, bogatstvo Ivice Todorića, koji je stoprocentni vlasnik “Agrokora”, je procijenjeno na 420 miliona eura. Agrokor koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi, sa ukupnim prihodom od preko 15 milijardi kuna (dvije milijarde eura) ostvarenim u 2006. godini i sa preko 31.000 zaposlenih. Unutar Agrokor koncerna, kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode - Jamnica, sladoleda - Ledo, ulja, margarina i majoneze - Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija - PIK Vrbovec, zatim Belje – najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, kao i vodeći maloprodajni lanac Konzum. Pored kompanija iz Hrvatske, Agrokor koncern sastoji se i od kompanija iz regije pridruženih tokom nekoliko proteklih godina: iz BIH to su Ledo Čitluk, sarajevski Kiseljak i Velpro Sarajevo, zatim Dijamant, Frikom i Idea iz Srbije, te Ledo i Fonyodi iz Mađarske.
Republika

zagorski
27-06-08, 09:05
predsjednik Savjeta za privatizaciju Vujica Lazović javno je priznao da je u “igri” opcija seljenja proizvodnih kapaciteta DKP-a na periferiju Podgorice.

Zbog njihovih "igara" berza i stoji tako kako stoji. Kako misle da sele proizvodne kapacitete? Izgleda se baš svim silama trude da upropaste DK. Da sele na periferiju???? Kao da je sada u centru :zip:

vento
27-06-08, 09:14
Zbog njihovih "igara" berza i stoji tako kako stoji. Kako misle da sele proizvodne kapacitete? Izgleda se baš svim silama trude da upropaste DK. Da sele na periferiju???? Kao da je sada u centru :zip:

Ta zemlja i jeste u centru ali u centru zbivanja sada.Šta misliš šta će biti na toj zemlji i kojeg lobija je to interesna zona?Priča se već odavno da će duvanski da izmjeste neđe sa strane.

zagorski
27-06-08, 09:22
Ta zemlja i jeste u centru ali u centru zbivanja sada.Šta misliš šta će biti na toj zemlji i kojeg lobija je to interesna zona?Priča se već odavno da će duvanski da izmjeste neđe sa strane.

Ne znam šta će biti na tom zemljištu, samo znam da neće ni muzej ni biblioteka. Znam i ja te priče o izmještanju ali ko će to da finansira, nije to baš jednostavna operacija...

vento
27-06-08, 09:30
Ne znam šta će biti na tom zemljištu, samo znam da neće ni muzej ni biblioteka. Znam i ja te priče o izmještanju ali ko će to da finansira, nije to baš jednostavna operacija...

Možda oće i muzej i biblioteka kao dio nekog poslovno stambenog kompleksa.
Kultura će se početi vraćati makar i iz mode ako ne zbog same kulture.

tako mala a tako dobra
05-07-08, 11:11
Niko ne zna šta će biti sa radnicima u prodaji
DUVANSKI U 2007. OSTVARIO GUBITAK OD 3,43 MILIONA, NA SKUPŠTINI SINDIKALCI PROPITIVALI UPRAVU
Podgorica - Skupština akcionara Duvanskog kombinata (DKP) usvojila je juče finansijske izvještaje o poslovanju u 2007. godini sa revizorskim izvještajem. Kompanija je prošle godine ostvarila gubitak od 3,43 miliona eura.
Predstavnici akcionara i radnika na skupštini su se najviše interesovali za predstojeći tender za prodaju Duvankomerca DOO, jedne od dvije kompanije, u stopostotnom vlasništvu DKP-a, ali od poslovodstva kompanije nijesu mogli dobiti konkretnije odgovore.
Predsjednik Sindikata Duvankomerca Jovica Bjelopavlić, rekao je za „Vijesti“ da niko od predstavnika većinskih vlasnika (tri državna fonda imaju oko 52 odsto akcija) nije mogao dati preciznu informaciju o datumu raspisivanja tendera za prodaju tog društva, niti o dužini njegovog trajanja.
- Rečeno nam je da će to biti u skorije vrijeme i da je za to nadležna Tenderska komisija. Insistiramo da Tenderska komisija i većinski vlasnik što prije uzmu u razmatranje naš predlog kolektivnog ugovora ili ćemo biti prinuđeni da preduzmemo neke radikalnije korake“ - istakao je Bjelopavlić.
Glavni zahtjev je da se za višak radnika isplate otpremnine u iznosu od 24 prosječne zarade, i još po tri prosječne zarade za svaku godinu staža. Duvankomerc, odnosno prodajnu mrežu Duvanskog kombinata, čine trafike i skladišta sa ukupno 405 radnika.
Bjelopavlić je napomenuo da je kod radnika Duvankomerca „prisutna određena sumnja kada je u pitanju njihova budućnost“.
- Očekujemo od svih nadležnih institucija da izađu u susret našim zahtjevima da ne bismo naša prava tražili na način koji ne priliči nijednom građaninu Crne Gore - upozorio je on.
Predlog kolektivnog ugovora Sindikat ovog preduzeća predao je poslovodstvu još početkom maja. Isto tako, Sindikat Duvanskog kombinata, uoči početka privatizacije, zatražio je od poslovodstva da potpišu kolektivni ugovor sa oko 840 radnika prema kojem bi im, u slučaju da budu proglašeni tehnološkim viškom, bile isplaćene 24 prosječne zarade u Crnoj Gori i po 1.000 eura za svaku godinu radnog staža.
M.M.

zagorski
06-07-08, 10:42
Niko ne zna šta će biti sa radnicima u prodaji

Niko ne zna ni šta će biti sa DKPG :D

Shajo
06-07-08, 15:06
Niko ne zna ni šta će biti sa DKPG :D

Radnici će da rade oni što su bili na grbaču radnicima su višak jer novom gazdi ne treba administracija...Postepeno Duvanski će se iseliti odatle

zagorski
07-07-08, 09:00
Ako je Nataša Bošković uložila vaučer u DKPG neće ga tako lako seliti ma koliko zemljište bilo atraktivno za crnogorske odlikaše :D

696
08-07-08, 14:04
Radnici Duvanskog kombinata spremaju štrajk
Autor/izvor: Mina-business

PODGORICA - Oko 300 radnika Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) priprema se za štrajk u cilju isplate oduzetog dijela zarada, saopšteno je danas iz Agencije za zaštitu prava zaposlenih, Rad i Pravo.

Direktor Agencije Radoje Lakušić kazao je da je preduzeće tri godine bez ikakvog zakonskog osnova i akta poslodavca isplaćivalo jednom broju radnika umanjenu platu, što je dokazano na sudu. Zbog toga je on poslao pismo predsjedniku Odbora direktora DKP-a, Miodraga Vukovića, u kojem ga podsjeća da je Board obavezan da obezbijedi primjenu odgovarajućih mjera radi kontrole poslovanja i preuzme obaveza kompanije.

»Vašim izborom za predsjednika Odbora direktora smatramo da prestaju nepravilnosti i nadamo se da ćete pomoći da se ispune obaveze prema 300 radnika koji svoja prava traže i čekaju već šest godina«, naveo je Lakušić u pismu.

Lakušić je sredinom juna podgoričkoj Upravi policije dostavio prijavu protiv poslovodstva Duvanskog kombinata, uz zahtjev da se radnicima te firme vrate oduzete zarade. Prema njegovim riječima, već pola godine ovlašćeni u Duvanskom ne poštuju pravosnažne sudske odluke, rješenja izvršnog sudije i mjere crnogorske Centralne banke (CBCG) u cilju isplate oduzetog dijela zarada za oko 300 radnika.

Agencija je krajem marta pozvala i crnogorsku Vladu da riješi problem koji imaju radnici Duvanskog kombinata, zato što je država većinski vlasnik akcijskog kapitala tog preduzeća.

»S obzirom na to da Duvanski kombinat redovno obavlja proizvodnju i promet na veliko i malo, kao i da ima novčani obrt koji se trenutno mjeri milionima EUR izvan legalno utvrđenih finansijskih tokova, jasno je da svjesno i namjerno neće da ispuni obaveze prema svojim radnicima«, ocijenio je Lakušić.

zoxy
29-07-08, 16:17
Duvanski kombinat u 2007. povećao prihode i smanjio gubitak

Autor/izvor: Mina-business PODGORICA - Poslovni prihodi podgoričkog Duvanskog kombinata (DKP) u prošloj godini bili su 21 odsto manji nego 2006. i iznosili su 3,87 miliona EUR, dok je ukupan prošlogodišnji gubitak preduzeća umanjen 2,2 odsto na 3,79 miliona EUR.

Gubitak iz poslovanja kompanija u prošloj godini je, prema podacima iz revizorskog izvještaja, smanjen 13,6 odsto na 3,19 miliona EUR. Prihodi od prodaje robe i usluga, koji čine 97 odsto ukupnih, bili su 1,8 odsto niži od onih iz 2006. godine i iznosili su 3,76 miliona EUR. Kompanija je u prošloj godini imala i 18 odsto manje poslovne rashode, koji su iznosili 7,07 miliona EUR. Rashodi za zarade i ostala lična primanja, koji čine 42 odsto ukupnih, oslabili su 0,2 odsto na 2,99 miliona EUR.
Ukupna aktiva DKP (MNSE:DKPG) povećana je 52 odsto na 48,54 miliona EUR. U izvještaju se navodi da potraživanja DKP po osnovu prodaje povezanim preduzećima iznosi 7,16 miliona EUR, od čega podgorički Duvankomerc duguje 6,57 miliona EUR, a Duvanski kombinat Beograd 601 hiljadu EUR. Podgoričkom preduzeću, po osnovu prodaje, beogradski Ekoprodukt i Štampa duguju 349 hiljada EUR, odnosno 90 hiljada. Bjeljinski i Duvan iz Gradačca duguju 79 hiljada odnosno 37 hiljada, Borba 19 hiljada, a drugi strani kupci 47 hiljada EUR.
Revizor je ocijenio da finansijski iskazi kompanije prikazuju realno i objektivno stanje, ali je podsjetio da se protiv preduzeća vode određeni sporovi iz kojih bi mogle nastati obaveze. Većinski vlasnici akcija DKP-a su fondovi za razvoj i penzijsko invalidsko osiguranje, koji imaju 28,35 i 18,42 odsto, uz Zavod za zapošljavanje sa 4,34 odsto akcija.
Akcionari DKP su 2005. godine, na skupštini dioničara, odlučili da kompanija bude podijeljena na društava sa ograničenom odgovornošću Duvankomerc i Proizvodnja i obrada duvana. Segmentacija DKP-a predložena je zbog efikasnije i za ovu godinu najavljene privatizacije. DKP veleprodajnu i maloprodajnu mrežu ima u svim crnogorskim opštinama.

Predator
29-07-08, 16:55
ali ovo jos radi

lionking
30-07-08, 13:52
30 July 2008 11:22 am
DUVANKOMERC – TENDER
Objavljena prodaja Duvankomerca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja objavila je danas tender za prodaju cjelokupnog akcijskog kapitala kompanije Duvankomerc čiji je vlasnik Duvanski kombinat Podgorica.

Tenderska dokumentacija biće dostupna zainteresovanim firmama od petka, a ponude se mogu dostavljati do 15. septembra u 16 sati.

Učešće na tenderu omogućeno je domaćim i stranim kompanijama, uključujući i konzorcijume, ako otkupe tendersku dokumentaciju, koja košta pet hiljada EUR i potpišu ugovor o čuvanju povjerljivih podataka.

Ponudu može dostaviti i kompanija koja trgovinom na veliko duvanskim proizvodima bavi najmanje posljednje tri poslovne godine i da je u prošloj godini ostvarila poslovni prihod od najmanje deset miliona EUR.

Na tender se može prijaviti i finansijski investitor, čija je osnovna djelatnost investiranje novca, a postoji najmanje tri godine i obuhvata investicione kompanije, zajedničke fondove, osiguravajuća društva, penzijske fondove i investicione banke, sa ukupnom poslovnom aktivom većom od 50 miliona EUR ili da je u prošloj godini ostvario poslovni prihod veći od 15 miliona EUR.

Za učešće konzorcijuma neophodno je da su svi njegovi članovi zaključili pisani ugovor o konzorcijumu i ovjerili ga kod nadležnog organa, i da je svaka firma preuzela neograničenu solidarnu odgovornost.

Uslov je i da je ugovorom o konzorcijumu preciziran procenat učešća svakog njegovog člana u kupovini 100 odsto udjela, ali da bar jedan ima najmanje 51 odsto kapitala.

Za konzorcijum je neophodno da svi njegovi članovi potpišu ugovor o čuvanju povjerljivih podataka ili da je bar jedan otkupio tendersku dokumentaciju.

Uz ponudu, učesnik na tenderu biće obavezan da uplati depozit i dostavi potvrdu o njegovoj uplati ili dostavi garanciju za ponudu u iznosu od 150 hiljada EUR.

Ponuđač sa kojim se potpiše ugovor o prodaji biće obavezan da uplati kupoprodajnu cijenu u gotovini na račune Duvanskog kombinata u ugovoru određenom roku.

Tenderska komisija za privatizaciju Duvanskog kombinata zadržava pravo da izmijeni pojedine odredbe javnog poziva, uključujući uslove i rokove.

Duvankomerc posluje u formi društva sa ograničenom odgovornošću i kapitalom od 5,19 miliona EUR. Kompanija se bavi trgovinom na veliko duvanskim proizvodima.

Duvankomerc, odnosno prodajnu mrežu Duvanskog kombinata, čine trafike i skladišta sa ukupno 405 radnika.

Poslovni prihodi podgoričkog Duvanskog kombinata u prošloj godini bili su 21 odsto manji nego 2006. i iznosili su 3,87 miliona EUR, dok je ukupan prošlogodišnji gubitak preduzeća umanjen 2,2 odsto na 3,79 miliona EUR.

Gubitak iz poslovanja kompanija u prošloj godini je, prema podacima iz revizorskog izvještaja, smanjen 13,6 odsto na 3,19 miliona EUR.

Većinski vlasnici akcija DKP-a su fondovi za razvoj i penzijsko invalidsko osiguranje, koji imaju 28,35 i 18,42 odsto, uz Zavod za zapošljavanje sa 4,34 odsto akcija
(kraj) nus/bvm