View Full Version : 12 savjeta za inteligenciju

Filip
12-08-06, 02:23
evo vam prenosim neke 12 mudrih savjeta koje nadjoh u novine, da postanete inteligentni ko ovo ja. uzimajte ih svakodnevno prije svakog obroka. doda sam i moje komentare da bi vam jasnije bilo.

1. rjesavajte zagonetke, matematicke zadatke, okrecite rijeci naopacke, bavite se enigmatikom ili vodite intelektualne razgovore
(po citav dan racunam s musterijama. bolje znam matematiku no ajnstajn)

2. kvalitetno se obrazujte, ali ne pretjerujte. psiholozi smatraju da svako dalje skolovanje u specijalistickom smislu odvraca od kreativnosti
(ovo mi se svidja. ja sam na vrijeme presta)

3. povezujte nova sjecanja sa starim
(ovo ne shvatam. stari mi je vazda kod komsije na casicu rakije. a cime da se povezuje?)

4. pokusajte da ostanete aktivni - uvijek ima prostora i nacina da naucite nove vjestine
(recimo pljuvanje u dalj)

5. dajte sansu idejama. ne stidite se apsurdnih ideja koje vam se motaju po glavi
(nemam apsurdnih ideja)

6. u slobodno vrijeme odaberite nesto intelektualno zahtjevno
(recimo popijete 10 piva i pokusajte da izbrojite unazad od 10 do 1)

7. izlozite se visestrukim iskustvima
(recimo muvanje obadvije micunove sestre u isto vrijeme)

8. ucite od Da Vincija - pokusajte da crtate lijevom rukom ako ste desnjak i obrnuto.
(ja malo improvizujem pa igram sah lijevom rukom)

9. dogadja li vam se da zaboravljate imena vec 10 sekundi poslije upoznavanja? koncentrisite se!
(ovo sam pokusa. i dalje ne pali)

10. slusajte mocarta. istrazivanja su pokazala da mozgovi izlozeni muzici razvijaju slozenije veze.
(slusam mocarta vise no tatu i majku)

11. vjezbajte tijelo za unapredjenje uma.
(vjezbam ga cijeli dan kod tate u mesari)

11. pokusajte nesto novo. pred kraj zivota matiz je puno postigao zamijenivsi kistove makazama, kojima je napravio sjajne kolaze.
(recimo skocite sa drugog ili treceg sprata. mozda poletis)

12. iskljucite telefon i televizor. izolujte se.
(kad ovo pokusam vazda mi moja luda sestra udje u sobu. oce na internet. i to bas tad. mora.)

Scuby Doo
12-08-06, 15:30
:D Probacu da pocnem sa tackom 6. :idea:

Arabea
12-08-06, 18:38
Obavijesti nas o ishodu... :lol:

Magdalena
12-08-06, 20:09
Ja sam svakog dana sve pametnija. Jedva cekam sjutrasnji dan :wink:

Kon-Tiki
13-08-06, 13:12
Ja se skoro svega toga pridrzavam ali mislim da nisam nista inteligentniji. Pametniji sam za cinjenicu da to vise ne radim :wink:

BlackWoman
16-08-06, 09:39
Kad nemam vremena selektivno učim ili tako nešto.
Kad imam vremena onda to ide detaljnije.
Bitna mi je suština, a kasnije manje bitni detalji.

Scuby Doo
17-08-06, 21:08
Za inteligenciju je najbitnije da stalno naprezes mozak kako ne bi zakrzljao ::-k

Aurora
01-09-06, 23:22
Inteligencija je brzo snalazenje u novonastalim situacijama.Pa ko se kako snadje. :shock:

BlackWoman
06-09-06, 10:33
Inteligencija je, moglo bi se reći, urođena a pamćenje se 'trenira'.
Kažu, oko 30-te godine milioni ćelija neuzastavljivo propadaju jer se ne koriste. :?
Ali, i pored svega svakome ostane ''dovoljan broj'' da bi radio i živio normalno.

ikarus
13-11-06, 20:55
Sin mi se mnogo popravio u sahu, ali i ja - jos uvek pobedjujem, sto smatram da se i ja izgradjujem. Moja cerka ima jednu prijateljicu 94 godine/bila nam je komsinica sada je u domu/ i ona vezba mozak, uci pesme napamet i ima jos neke vezbe.Fizicki je propala i to je lakse prihvatila ali se plasi da ne postane senilna i da joj mozak ne otkaze. Sada kada mi je cerka otisla u francusku ja sam preuzeo na sebe da je obilazim.Ima ona rodbine ali su posejani po engleskoj i americi pa je jedva godisnje obilaze.

Mjau
06-12-06, 11:17
1. rjesavajte zagonetke, matematicke zadatke, okrecite rijeci naopacke, bavite se enigmatikom ili vodite intelektualne razgovore
Nemojte samo matematicke zadatke, jedva sam se otarasila od njih!

2. kvalitetno se obrazujte, ali ne pretjerujte. psiholozi smatraju da svako dalje skolovanje u specijalistickom smislu odvraca od kreativnosti
Pa najvisi stepen na skali IQ je najblizi ludaku:D Ja se drzim isto tog pravila!
3. povezujte nova sjecanja sa starim
To neprestano, ali neprestano radim.

4. pokusajte da ostanete aktivni - uvijek ima prostora i nacina da naucite nove vjestine
Kad su u pitanju nove vestine, trudim se da to budu iz oblasti kompjutera. A posto je bata pravi profesionalac, on je najcesci izvor saznanja. Mada znam da to ume da ga iznervira:D

5. dajte sansu idejama. ne stidite se apsurdnih ideja koje vam se motaju po glavi
Ne stidim se, ali pazim kome ih iznosim.

6. u slobodno vrijeme odaberite nesto intelektualno zahtjevno
Ja se u slobodno vreme odmaram od "intelektualno zahtevnog":D

7. izlozite se visestrukim iskustvima
Trudim se.

8. ucite od Da Vincija - pokusajte da crtate lijevom rukom ako ste desnjak i obrnuto.
I to se desavalo. Ali mi je rukopis neuporedivo lepsi desnom rukom. Ustvari, ono sto pisem levom, i nije rukopis!!!

9. dogadja li vam se da zaboravljate imena vec 10 sekundi poslije upoznavanja? koncentrisite se!
Ako je veca grupa ljudi, da. Inace, ne.

10. slusajte mocarta. istrazivanja su pokazala da mozgovi izlozeni muzici razvijaju slozenije veze.
Klasiku slusam najcesce dok ucim, to me smiruje, a i ne cujem druge shumove.

11. vjezbajte tijelo za unapredjenje uma.
Vezbam svakodnevno:D

11. pokusajte nesto novo. pred kraj zivota matiz je puno postigao zamijenivsi kistove makazama, kojima je napravio sjajne kolaze.
Uvek!

12. iskljucite telefon i televizor. izolujte se.
Ovo mi ubedljivo najteze pada.

P.S. Ovaj Filip je skroz lud:D