Filip
12-08-06, 02:23
evo vam prenosim neke 12 mudrih savjeta koje nadjoh u novine, da postanete inteligentni ko ovo ja. uzimajte ih svakodnevno prije svakog obroka. doda sam i moje komentare da bi vam jasnije bilo.
1. rjesavajte zagonetke, matematicke zadatke, okrecite rijeci naopacke, bavite se enigmatikom ili vodite intelektualne razgovore
(po citav dan racunam s musterijama. bolje znam matematiku no ajnstajn)
2. kvalitetno se obrazujte, ali ne pretjerujte. psiholozi smatraju da svako dalje skolovanje u specijalistickom smislu odvraca od kreativnosti
(ovo mi se svidja. ja sam na vrijeme presta)
3. povezujte nova sjecanja sa starim
(ovo ne shvatam. stari mi je vazda kod komsije na casicu rakije. a cime da se povezuje?)
4. pokusajte da ostanete aktivni - uvijek ima prostora i nacina da naucite nove vjestine
(recimo pljuvanje u dalj)
5. dajte sansu idejama. ne stidite se apsurdnih ideja koje vam se motaju po glavi
(nemam apsurdnih ideja)
6. u slobodno vrijeme odaberite nesto intelektualno zahtjevno
(recimo popijete 10 piva i pokusajte da izbrojite unazad od 10 do 1)
7. izlozite se visestrukim iskustvima
(recimo muvanje obadvije micunove sestre u isto vrijeme)
8. ucite od Da Vincija - pokusajte da crtate lijevom rukom ako ste desnjak i obrnuto.
(ja malo improvizujem pa igram sah lijevom rukom)
9. dogadja li vam se da zaboravljate imena vec 10 sekundi poslije upoznavanja? koncentrisite se!
(ovo sam pokusa. i dalje ne pali)
10. slusajte mocarta. istrazivanja su pokazala da mozgovi izlozeni muzici razvijaju slozenije veze.
(slusam mocarta vise no tatu i majku)
11. vjezbajte tijelo za unapredjenje uma.
(vjezbam ga cijeli dan kod tate u mesari)
11. pokusajte nesto novo. pred kraj zivota matiz je puno postigao zamijenivsi kistove makazama, kojima je napravio sjajne kolaze.
(recimo skocite sa drugog ili treceg sprata. mozda poletis)
12. iskljucite telefon i televizor. izolujte se.
(kad ovo pokusam vazda mi moja luda sestra udje u sobu. oce na internet. i to bas tad. mora.)
1. rjesavajte zagonetke, matematicke zadatke, okrecite rijeci naopacke, bavite se enigmatikom ili vodite intelektualne razgovore
(po citav dan racunam s musterijama. bolje znam matematiku no ajnstajn)
2. kvalitetno se obrazujte, ali ne pretjerujte. psiholozi smatraju da svako dalje skolovanje u specijalistickom smislu odvraca od kreativnosti
(ovo mi se svidja. ja sam na vrijeme presta)
3. povezujte nova sjecanja sa starim
(ovo ne shvatam. stari mi je vazda kod komsije na casicu rakije. a cime da se povezuje?)
4. pokusajte da ostanete aktivni - uvijek ima prostora i nacina da naucite nove vjestine
(recimo pljuvanje u dalj)
5. dajte sansu idejama. ne stidite se apsurdnih ideja koje vam se motaju po glavi
(nemam apsurdnih ideja)
6. u slobodno vrijeme odaberite nesto intelektualno zahtjevno
(recimo popijete 10 piva i pokusajte da izbrojite unazad od 10 do 1)
7. izlozite se visestrukim iskustvima
(recimo muvanje obadvije micunove sestre u isto vrijeme)
8. ucite od Da Vincija - pokusajte da crtate lijevom rukom ako ste desnjak i obrnuto.
(ja malo improvizujem pa igram sah lijevom rukom)
9. dogadja li vam se da zaboravljate imena vec 10 sekundi poslije upoznavanja? koncentrisite se!
(ovo sam pokusa. i dalje ne pali)
10. slusajte mocarta. istrazivanja su pokazala da mozgovi izlozeni muzici razvijaju slozenije veze.
(slusam mocarta vise no tatu i majku)
11. vjezbajte tijelo za unapredjenje uma.
(vjezbam ga cijeli dan kod tate u mesari)
11. pokusajte nesto novo. pred kraj zivota matiz je puno postigao zamijenivsi kistove makazama, kojima je napravio sjajne kolaze.
(recimo skocite sa drugog ili treceg sprata. mozda poletis)
12. iskljucite telefon i televizor. izolujte se.
(kad ovo pokusam vazda mi moja luda sestra udje u sobu. oce na internet. i to bas tad. mora.)